Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1
Négyévszakos abroncsot dobott piacra a Bridgestone

Négyévszakos abroncsot dobott piacra a Bridgestone

2018. október 10.
15.000 autós megkérdezésével és vezetési tapasztalatai alapján fejlesztette ki négyévszakos abroncsát a Bridgestone.

Négyévszakos abroncsot dobott piacra a Bridgestone

A vállalat felméréséből kiderült, hogy az autósok egyre kevesebbet akarnak a tavaszi és őszi abroncscserével bajlódni, miközben évszaktól és időjárási körülményektől függetlenül jó útfekvésű, biztonságos és jó irányíthatóságú gumikkal szeretnének autózni. A világ legnagyobb gumiabroncs- és gumitermékgyártó vállalata[1] éppen ezért olyan négyévszakos abroncsot fejlesztett ki, amely egyedi alapanyagának és innovatív futófelület-kialakításának köszönhetően mind vizes, mind havas úton rövid féktávolságot, továbbá vizes úton is kiváló irányíthatóságot biztosít a gépkocsi számára.

Nem a traffipax a legnagyobb kihívás az autósoknak

Esős vagy havas időben a lecsökkent látótávolság és a megnövekedett fékút miatt az autósok számára fokozott kihívást jelentenek a különböző forgalmi szituációk. Ezen időjárási körülmények között az autójukat naponta használó autósok számára főutakon a hirtelen felbukkanó gyalogosok és vadállatok, illetve az úgynevezett „szellemsofőrök” és a lassú járművek kikerülése, autópályákon a sávegyesítések és sávelhúzások miatti hirtelen manőverek, városi közlekedésben a kanyarodás és a piros lámpák, valamint a járdáról lelépő gyalogosok előtti hirtelen megállás a legnehezebb feladat – derült ki a Bridgestone 15.000 autós körében készített páneurópai felméréséből. Érdekesség, hogy a traffipaxokat az autósok nem túl gyakran előforduló és nem kifejezetten fontos vezetési kihívásnak tekintik.

Négyévszakos abroncsot dobott piacra a Bridgestone

Mit várnak el az autósok egy négyévszakos abroncstól?

A páneurópai felmérés legfontosabb megállapítása az, hogy e kihívások miatt az autósok a négyévszakos abroncsoktól azt várják el, hogy azok vizes úton olyan jól irányíthatóak legyenek, mint a nyáriak, havas úton pedig közel olyan jól tapadjanak, mint a téliek, de közben magas futásteljesítménnyel rendelkezzenek.

„Az autósok egyre nagyobb hányada választ olyan abroncsot, amely egész évben, az időjárási körülményektől és az útviszonyoktól függetlenül biztonságos autózást tesz lehetővé, segítségével ugyanakkor nem szükséges tavasszal és ősszel az abroncscserével bajlódni” – mondta el Hunyadi Szabolcs, a Bridgestone Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős értékesítési vezetője. „Az innovatív négyévszakos abroncsok egyszerre nyújtanak megoldást az autósok e közlekedésbiztonsági és kényelmi igényeire, ezért nem véletlen, hogy piaci részesedésük dinamikusan bővül” – tette hozzá.

A négyévszakos autógumik mind Európában, mind pedig Magyarországon egyre népszerűbbek az autósok körében. Hazánkbann 2018. augusztusáig 42%-kal nőtt ezen termékek értékesítése az előző évhez képest, így részesedésük az itthon eladott 2,6 millió darab személygépjármű-abroncsból már közel 3%, amely a Bridgestone várakozásai szerint néhány éven belül a 10%-ot is meghaladhatja.

Négyévszakos abroncsot dobott piacra a Bridgestone

Jöhet eső, jöhet hó: minden időre tervezték

A Weather Control A005 abroncs tervezésében a Bridgestone római műszaki központjának tervezőmérnökei és vegyészmérnökei vettek részt.

A négyévszakos abroncsok fejlesztése és gyártása talán az egyik legösszetettebb kihívás az abroncsgyártásban, hiszen a gumi jó tapadása és irányíthatósága eltérő gumikeverék-összetételt és futófelület-mintázatot igényel a nyári és a téli gumik esetében. Amíg a nyári gumikat keményebb keverékből és szélesebb vízelvezető árkokkal gyártják, addig a télieket lágyabb keverékből készítik, futófelületük pedig sűrűn lamellázott a havas úton való jobb kapaszkodóképesség érdekében. Ennek eredménye az, hogy a téli abroncs nyári időjárási körülmények között kevésbé irányítható és gyorsabban kopik, a nyáriak féktávolsága pedig téli útviszonyok közepette rendkívül hosszú.

„A mindennapi vezetési kihívások alapján kifejlesztett Weather Control A005 túraabroncs innovatív futófelületet kapott; V-alakú mintázata havas úton jobb kapaszkodóképességet, Z-vágatú lamellái kiváló úttartást és irányíthatóságot, a vállblokkok közötti széles vízelvezető csatornák pedig vizes úton is kiváló tapadást biztosítanak”

– mondta Németh Gergely, a Bridgestone Magyarország Kft. műszaki főmunkatársa. „Az innovatív mintázat, az optimalizált felépítés és érintkezési nyomáseloszlás, valamint a magas szilikatartalmú Nano Pro-TechTM technológiával gyártott gumialapanyag kiváló tapadást, alacsony gördülési ellenállást és magas élettartamot biztosít az abroncsnak” – tette hozzá.

Négyévszakos abroncsot dobott piacra a Bridgestone

Biztonság és teljesítmény

A Weather Control A005 abroncsot Európa legnagyobb független minőségellenőrző és tanúsító intézete, a TÜV SÜD is bevizsgálta és tanúsította. A tesztek során a Weather Control A005 abronccsal 60 km/óra sebességgel haladó autónak a versenytárs gumikhoz képest lényegesen rövidebb volt a fékútja mind havas, mind pedig vizes úton. Az abroncs így kategóriájában a legjobb, „A” EU abroncscímke minősítést kapott vizes úton való tapadás, és „C” minősítést a gördülési ellenállás tekintetében, sőt egyes méretekben a gördülési ellenállása a „B” kategóriát is elérte. Az abroncs emellett kiemelkedően hosszú élettartammal és ugyanolyan hosszú futásteljesítménnyel bír, mint a Turanza T005 prémium nyári gumiabroncs.

A Bridgestone új négyévszakos gumija, a Weather Control A005 abroncs 64 különböző méretben érhető el a 15-20 col mérettartományban, ami lefedi a személyautók és szabadidőautók méretigényének 94%-át. A további abroncsméretek 2019-ben kerülnek forgalomba.


Kulcsszavak: Bridgestone, gumiabroncs, járműipar, teszt
 
A Michelin sorra győzelmeskedik a vezető német abroncsteszteken A Michelin sorra győzelmeskedik a vezető német abroncsteszteken A Goodyear az EfficientGrip Performance piacra dobásával előkelő abroncscímke besorolására épít A Goodyear az EfficientGrip Performance piacra dobásával előkelő abroncscímke besorolására épít A BMW Motorrad bemutatja a világ első, kanyarban is segítséget nyújtó ABS rendszerét szupersport-motorok részére A BMW Motorrad bemutatja a világ első, kanyarban is segítséget nyújtó ABS rendszerét szupersport-motorok részére A Volvo Trucks rangos minőségi díjat nyert A Volvo Trucks rangos minőségi díjat nyert Tetemes bírságra számíthatnak az autógyártók 2020-tól ha nem teljesítik a szén-dioxid kibocsátási normát Tetemes bírságra számíthatnak az autógyártók 2020-tól ha nem teljesítik a szén-dioxid kibocsátási normát
 

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1