Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1
A BMW i divízió környezetbarát mobilitással támogatja a Csendes-óceán megtisztítását

A BMW i divízió környezetbarát mobilitással támogatja a Csendes-óceán megtisztítását

2018. október 31.
Boyan Slat és csapata egy 600 méter hosszú műanyaghulladék-gyűjtő konstrukciót állított munkába a san franciscói óceánparttól mintegy 2 100 kilométerre.

A BMW i divízió környezetbarát mobilitással támogatja a Csendes-óceán megtisztítását

Boyan Slat 2013 óta dolgozik álma megvalósításán, hogy megszabadítsa a Csendes-óceánt a vízfelszínen úszó hatalmas mennyiségű műanyaghulladéktól. A hollandiai Delfti Műszaki Egyetem 24 éves hallgatója az elmúlt öt esztendőben globális népszerűségre tett szert „The Ocean Cleanup” elnevezésű kezdeményezésével, amelynek célja, hogy kihalássza az óceánból a vízfelszínen úszó hulladékszigeteket. A fiatal tervező és csapata által „az emberiség történetének eddigi legnagyobb óceántisztító akciójaként” emlegetett kezdeményezés az elmúlt napokban lépett működésbe.

A műanyaghulladék-gyűjtő konstrukció alapja egy 600 méter hosszú, „U” alakban ívelt, vízfelszínen úszó csőrendszer, amelyre körbe egy 3 méter mélyre lenyúló „szoknyát” erősítettek. A csőrendszer könnyed kialakításának köszönhetően a konstrukció egyszerűen mozgatható, az egybefüggő szerkezeti felépítés és a háromméteres háló pedig a vízfelszínen és a vízfelszín közelében úszó összes hulladékot képes összegyűjteni. A csőrendszer alá erősített „szoknya” nem korlátozza az óceáni áramlatokkal úszó élővilág mozgását. A konstrukciót az óceáni áramlatok, a szél és a hullámok is mozgathatják.

A nagyméretű, könnyed kialakításnak köszönhetően a technológia gyorsabban halad a vízfelszínen, mint az úszó műanyaghulladékok, a „The Ocean Cleanup” elnevezésű kezdeményezés szerint így a konstrukció ötévente a Csendes-óceánon úszó hulladékszigetek 50 százalékát képes lesz összegyűjteni.

A BMW i divízió környezetbarát mobilitással támogatja a Csendes-óceán megtisztítását

Együttműködés a BMW i divízióval Boyan Slat és csapata 2018. szeptember 8-án, San Franciscóban jelentette be a „System 001” névre keresztelt első hulladékgyűjtő akció indítását. Az iránymutató technológiát egy hajó vontatta ki a Golden Gate híd alatt a nyílt vízre, ahol a konstrukció éles körülmények között, az óceánparttól mintegy 600 kilométerre kezdte meg két héten át tartó tesztidőszakát.

Az innovációt ezt követően további 1 500 kilométerre vontatták, a Csendes-óceán vízfelszínén úszó, óriási hulladékszigethez, ahol megkezdődött a „nagytakarítás”. San Franciscóban a BMW i divízió egy tisztán elektromos meghajtású BMW i3 prémium kompakttal támogatta Boyan Slat és csapata mobilitását. A bajor prémiumgyártó ezt követően három darab BMW i3 modellt ajánlott fel a „The Ocean Cleanup” Rotterdamban működő központi irodájának, hogy a csapat tagjait az elkövetkező egy évben is teljes mértékben környezetbarát, károsanyag-kibocsátástól mentes közlekedéssel ajándékozza meg. A gépkocsik szeptemberi átadását egy korábbi, 2017-re visszanyúló együttműködés előzte meg, amikor is a BMW i divízió három darab BMW i3 modellel támogatta Boyan Slat és csapata azon nagy bejelentését, hogy 2018 elején megkezdik a műanyaghulladék-gyűjtő konstrukció éles működtetésének beindításához szükséges lépéseket.

A BMW i divízió környezetbarát mobilitással támogatja a Csendes-óceán megtisztítását

A BMW i divízió és a „The Ocean Cleanup” A „The Ocean Cleanup” számára kiemelten fontos, hogy vállalati járműveik maximálisan illeszkedjenek a szervezet filozófiájához, a tisztán elektromos meghajtású BMW i3 prémium kompakt így tökéletes megoldás. „Innovációs iránymutatóként a BMW i divízió időről időre kitolja a fenntarthatóság határait, és ez messze túlmutat az autóiparon. Nagy örömünkre szolgál, hogy támogathatjuk a „The Ocean Cleanup” munkáját, hiszen osztozunk a környezetbarát gondolkodásban” – mondta Dr. Robert Irlinger, a BMW i divízió vezetője.

A világ leginkább fenntartható autógyártójának nevezett(1) BMW Group idejekorán szembenézett a műanyagszennyezés jelentette globális kihívásokkal, noha a probléma nem a vállalatcsoport működésében gyökerezik. A BMW i divízió mindeközben az újratermelődő és újrahasznosítható anyagok alkalmazásának maximalizálásra törekszik termékeiben. Sőt mi több, a bajor prémiumgyártó már megkezdte a folyókból és óceánokból kigyűjtött műanyaghulladékok újrafelhasználási módszereinek kidolgozását is. 95 százalékban újrahasznosítható BMW i3 modellek Azon túlmenően, hogy a BMW i3 tisztán elektromos meghajtású prémium kompaktok teljes tömegtermelési láncát környezetbarát zöldenergia hajtja, a modellek 95 százalékban újrahasznosíthatók. A müncheni központú vállalatcsoport ezért már több alkalommal is elnyerte a fenntartható járműkoncepciók iránymutató etalonjának járó elismerést(2). Az újratermelődő és újrahasznosítható anyagok egyre átfogóbb alkalmazásával (például az ajtókárpitok és az ülések esetében) a BMW i divízió még tovább nyomatékosítja a hosszú távon fenntartható, környezetbarát autógyártás iránti elköteleződését.

A BMW i divízió környezetbarát mobilitással támogatja a Csendes-óceán megtisztítását
Kulcsszavak: BMW i, elektromos autó, járműipar, környezetbarát, környezetvédelem
 
A BMW i divízió környezetbarát mobilitással támogatja a Csendes-óceán megtisztítását Adókedvezmény az elektromos autók elterjesztése érdekében A TÜV szerint újra az MAN a legmegbízhatóbb márka! A TÜV szerint újra az MAN a legmegbízhatóbb márka! Renault Trucks T Optifuel: A TÜV hitekesítette a jármű 10,9%-os fogyasztás csökkenését Renault Trucks T Optifuel: A TÜV hitekesítette a jármű 10,9%-os fogyasztás csökkenését Mit töltünk majd az autónkba tíz év múlva? Mit töltünk majd az autónkba tíz év múlva? Több tízezer munkahelyet hoz létre a Volkswagen Több tízezer munkahelyet hoz létre a Volkswagen
 

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1