Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1
Egy elektromos versenygép az autószalonba?

Egy elektromos versenygép az autószalonba?

2018. november 08.
A BME Formula Racing Team évről évre egyre komolyabb sikereket ér el a Formula Student sorozatban, mondhatni, már kibérelt helyük van az élmezőnyben.

Egy elektromos versenygép az autószalonba?

Az elektromos versenyautókat tervező, építő és versenyeztető csapatot a Duna Autó is támogatja a szereplésben. Ezért most egy rövid ideig kiállítást is szerveztek az egyik legsikeresebb versenygépüknek a cég Nissan szalonjában.

A FREC-004 Michaela elektromos hajtású, 60kW-os csúcsteljesítményű motorokkal és hátsókerék meghajtással. Felfüggesztése elöl kettős kereszt-lengőkaros húzott rudas, míg hátul kettős kereszt-lengőkaros nyomott rudas. Váza elöl karbon kompozit monocoque, hátul pedig acél csőváz. Ami külön érdekesség, hogy Michaela 3,5 másodperc alatt éri el a 100km/h sebességet. Az autó megépítését egy körülbelül 6 hónapos tervezési fázis előzte meg, majd az alkatrészek legyártása, illetve az autó összeszerelése nagyságrendileg 4 hónapot vett igénybe. A kiállított gépen 40-en dolgoztak a BME Formula Racing Team időközben 71 főre bővülő csapatából, amelyet jelenleg gépészmérnök, járműmérnök, villamosmérnök és közgazdász hallgatók alkotnak.

Egy elektromos versenygép az autószalonba?Az autót persze nem csak kiállításokra, és tudományos megmérettetésekre szokták elvinni, hanem komoly csatákat is folytatnak vele a versenypályákon a Formula Studentben. Európa legelismertebb konstruktőri versenysorozatában 30 ország több mint 200 egyetemistákból és főiskolásokból álló csapata méri össze tudását versenyautó tervezésében és megépítésében. A versenyeztetést szintén a BME FRT intézi autójának, a pilóták pedig ugyancsak egyetemi hallgatók, akik a kocsi megalkotásában is aktívan részt vesznek. A csapat történetében a legsikeresebb szezon a 2016-os volt, azóta pedig folyamatosan a nemzetközi élmezőnyben versenyzik – 2018-ban például az összetett 14. helyen zárt.

És hogy a kiállítás végén mi lesz a sorsa a versenyautónak? Nem, nem fogják eladni… „Mivel a BME FRT minden Formula Studenttel kapcsolatos, illetve a hallgatók egyetemen kívüli fejlődését elősegítő projektet támogat, így ezt az autót felajánlottuk egy újonnan megalakuló FS csapatnak, akik benzines versenyautót építenek belőle” – árulta Prügl Márton, a BME FRT tagja. „Mi pedig 2019-re azt az egyedülálló célt tűztünk ki, hogy egy olyan autót építünk, amely képes lesz mind az elektromos, mind pedig az önvezető kategóriában is a maximumot nyújtani a bajnokságban.”

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Duna Autó is hozzájárulhat tehetséges fiatalok fejlődéséhez, sikereihez, amit évről évre gyarapítanak is a nemzetközi mezőnyben” – tette hozzá Simon Péter, a Duna Autó Zrt. műszaki igazgatója.

A FREC-004 Michaela elektromos versenyautó november 9-éig megtalálható, megcsodálható a Duna Autó Nissan szalonjában.

Kulcsszavak: BME, BME Formula Racing Team, Duna Autó, elektromos autó, márkakereskedés, Simon Péter
 
A Deutsche Post DHL Csoport és a Ford bemutatja az első StreetScooter WORK XL elektromos hajtású áruszállítót A Deutsche Post DHL Csoport és a Ford bemutatja az első StreetScooter WORK XL elektromos hajtású áruszállítót Zöld rendszámmal ingyenes a parkolás az egész fővárosban Zöld rendszámmal ingyenes a parkolás az egész fővárosban Elektromosautó-töltő cégeket alapított a Mol Elektromosautó-töltő cégeket alapított a Mol Az Apple okosórájáról is vezérelhetők a BMW i modellek funkciói Az Apple okosórájáról is vezérelhetők a BMW i modellek funkciói Elektromos autók: csökkenő árak, szaporodó vásárlások Elektromos autók: csökkenő árak, szaporodó vásárlások
 

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1