Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1
A TOTAL Pangea III nevű ipari szuperszámítógépe kiugróan teljesít világszerte

A TOTAL Pangea III nevű ipari szuperszámítógépe kiugróan teljesít világszerte

2019. szeptember 10.
A TOTAL nemrég beüzemelte vadonatúj, Pangea III névre hallgató szuperszámítógépét, mely megsokszorozta a cégcsoport által alkalmazott számítógéppark összteljesítményét, ami így 5-ről 31.7 petaflop  nagyságúra növekedett (ez kb. 170 000 laptop teljesítményével egyenértékű), illetve megháromszorozta tárolókapacitását is, ami így 76 petabájtnyira  nőtt (ez pedig nagyjából 50 millió HD felbontású filmnek megfelelő adatmennyiséget jelent).

A TOTAL Pangea III nevű ipari szuperszámítógépe kiugróan teljesít világszerte

A Pangea III összteljesítménye bőven meghaladja elődei (a Pangea I és II) teljesítményét, és az ipari szféra elsőszámú szuperszámítógépeként tartják számon, világszinten pedig az összes hatalmas teljesítményű gép közül a tizenegyedik legerősebb a TOP500 listája alapján.

„A Pangea III teljesítménye tovább növeli a TOTAL operatív hatékonyságát. Ezek révén a TOTAL képes csökkenteni a feltárások és a kitermelés során esetlegesen felmerülő geológiai kockázatokat. A szuperszámítógép képes meggyorsítani a feltárási munkálatokat, és eszközeink értékét is növeli a terepmunkák során, továbbá mindezt alacsonyabb költségek mellett teszi lehetővé” – állítja Arnaud Breuillac, A TOTAL kitermelési és gyártói részlegének elnöke.

Az IBM által fejlesztett nagy teljesítményű számítógép az energiahatékonyságot is növeli, ezáltal a petafloponkénti fogyasztás több mint tizedére csökken (egész pontosan 1,5 MW-ra, szemben a Pangea I és II-vel, melyek esetében ez az érték 4,5 MW).

A Pangea III számos feladatban jól alkalmazható, főként az alábbi három területen:

•    Feltárás és szeizmikus képalkotás: Új algoritmusok segítségével a hatalmas mennyiségű adat még nagyobb részletességgel és felbontással való feldolgozása is megvalósíthatóvá vált, ami segít pontosabban bemérni a földalatti szénhidrogének lelőhelyeit. Ez főként olyan komplex geológiai környezetben hasznos, mint például a Brazíliában, a Mexikói-öbölben, Angolán, vagy a Kelet- Mediterráneumban található lelőhelyek esetén, ahol a nyersanyag gyakran nagyobb mennyiségű só alá van szorulva.


A TOTAL Pangea III nevű ipari szuperszámítógépe kiugróan teljesít világszerte

•    Kitermelési folyamatok fejlesztése: A számítástechnikai kapacitások megnövekedése lehetővé teszi olyan újszerű szimulációk futtatását, amik például képesek hatékonyabban integrálni becsléseikbe az addig a feltárási területeken lefolytatott munkálatokat is, így nyújtva megbízhatóbb előrejelzési modelleket a kitermelést segítve. Ráadásul mindezt minden eddiginél gyorsabban.

•    Hatékonyabb kiválasztási folyamat, magasabb eszközérték: A Pangea III az üzleti eredményességet is növeli összetett számításai révén, melyek segítségével sokkal hatékonyabban lehet előzetes terepfelmérést végezni és hatékonyabbá válik a kiválasztási folyamat.

A Pangea III számos más területen is remekül alkalmazható sokrétű képességeinek köszönhetően, például molekuláris modelljei segítségével hozzájárul a finomítási folyamatok optimalizálásához, vagy a kenőolajok minőségi fejlesztéséhez is. Mindemellett kutatásfejlesztési csapatunk számára is lehetővé teszi bonyolult algoritmusok futtatását, és megkönnyíti a mesterségesintelligencia-kutatással kapcsolatos fejlesztéseket is, mely egy fontos, növekedésben lévő területe a TOTAL cégcsoportjának, és amin a Google Cloud-dal való együttműködés keretében dolgozik a csapat.


Kulcsszavak: fejlesztés, kenőanyag, Total
 
Kézmozdulatokkal irányítható kijelzőt fejleszt a Continental Kézmozdulatokkal irányítható kijelzőt fejleszt a Continental Mi az antropológus szerepe az önvezető járművek tervezésében? Mi az antropológus szerepe az önvezető járművek tervezésében? A Ford elkötelezett a jövőkutatás iránt A Ford elkötelezett a jövőkutatás iránt A Nissan új technológia megoldásokkal javítja az ügyfélvéleményt A Nissan új technológia megoldásokkal javítja az ügyfélvéleményt Az Iveco és a Gazprom közösen fejleszt földgázüzemű járműveket Oroszországban Az Iveco és a Gazprom közösen fejleszt földgázüzemű járműveket Oroszországban
 

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1