Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1
A BKV lecserélné az elöregedett Ganz-csuklós villamosokat frankfurti villamosokra

A BKV lecserélné az elöregedett Ganz-csuklós villamosokat frankfurti villamosokra

2021. július 21.
Lecserélné az elöregedett Ganz-csuklós villamosokat a BKV Zrt. A tervek szerint 35 alacsonypadlós, használt - utólag klímával is felszerelt - frankfurti villamossal váltanák ki a Ganz-csuklós járműveket.

A BKV lecserélné az elöregedett Ganz-csuklós villamosokat frankfurti villamosokra

A BKV Zrt. hétfőn közölte az MTI-vel, hogy igazgatóságuk döntött a "Használt, alacsonypadlós villamosok beszerzése" tárgyú közbeszerzési eljárás megindításáról. Az eljárás sikeres lefolytatása után 35 alacsonypadlós, használt frankfurti villamos megvásárlásával lehetőség nyílhat az elöregedett Ganz-csuklós járművek lecserélésére, és a szolgáltatás színvonalának növelésére.   

Kiemelték, hogy a BKV 620 darabos villamos járműállományának négyötöde meghaladta villamosoknál tervezett 30 éves élettartamot. Műszaki állapotát figyelembe véve a csaknem 50 éves átlagéletkorú 37 darabos Ganz-csuklós állomány cseréje a legsürgetőbb. Ezek a villamosok keskeny kialakításukkal - a többi budapesti villamos járműszélességéhez viszonyítva - és alacsony tömegükkel szinte bárhol tudnak közlekedni a BKV villamoshálózatán, leváltásukra ezért csak hasonló műszaki paraméterekkel rendelkező járművek megfelelők. A frankfurti villamosok hasonlóan keskeny kialakításuknak köszönhetően alkalmasak lehetnek erre a feladatra. A Ganz-csuklósoknál már jelen állapotukban is korszerűbbek, hiszen alacsonypadlós kialakításúak, életkoruk 24-28 év, tehát még legalább 15-20 évig üzemeltethetők.
   
Mint kifejtették: a járművek beszerzésének előkészítése már hónapok óta zajlik. Ezalatt beszerezték az összes releváns műszaki és üzemeltetési adatot, továbbá a járműveket több alkalommal is megvizsgálták. Az összegyűjtött információk alapján elkészült a villamosok "honosítási terve", vagyis a BKV hálózatára való alkalmassá tételük, továbbá a klimatizálásuk is.
   
A BKV lecserélné az elöregedett Ganz-csuklós villamosokat frankfurti villamosokra

Elkészült továbbá egy előzetes gazdaságossági számítás is, amelynek eredménye alapján a klimatizálás költségeit is figyelembe véve 10 éves futamidőre vetítve nagyságrendben hasonló költség mellett üzemeltethetők a frankfurti villamosok, mint a velük kiváltani szándékozott Ganz-csuklósok. Ugyanakkor klimatizálás nélkül több száz millió forintos nagyságrendű költségmegtakarítás is elérhető lenne ugyanezen időszak alatt a Ganz-csuklós villamosok tovább üzemeltetéséhez képest, az alacsonypadlós kivitel nyújtotta színvonalnövekedés mellett - jegyezték meg.
   
Azt írták: a frankfurti villamosok esetében a légkondícionáló berendezések utólagos beszerelése megvalósítható. Ezt igazolja egyrészt a helyszíni szakértői szemle, másrészt a TW6100 típusú villamos szakembereink által nemrégiben megvalósított utólagos klimatizálásának tapasztalatai is - tették hozzá.
   
A hétfői döntés értelmében - bár a teljes eladásra kínált mennyiséget lefedi a közbeszerzési eljárás - első körben csak egy prototípus járművet kívánnak beszerezni. A további villamosok megrendelése a prototípus jármű honosítási folyamatának függvénye lesz, mérlegelve a klimatizálás sikerességét, illetve a gazdaságossági szempontokat - közölte a BKV.
Kulcsszavak: beszerzés, bkk, bkv, Ganz-csuklós, villamos
 
A BKV lecserélné az elöregedett Ganz-csuklós villamosokat frankfurti villamosokra Aláírták az 1-es villamosvonal meghosszabbításának kivitelezői szerződését A BKV lecserélné az elöregedett Ganz-csuklós villamosokat frankfurti villamosokra Árvíz - A fővárosban enyhítenek a közlekedési korlátozásokon és rendkívüli forgalmi rend lép életbe Önvezető villamos a kocsiszínben Önvezető villamos a kocsiszínben A BKV lecserélné az elöregedett Ganz-csuklós villamosokat frankfurti villamosokra Tíz év elteltével újra villamosvonal épül Budapesten A BKV lecserélné az elöregedett Ganz-csuklós villamosokat frankfurti villamosokra Újra nyit a szentendrei Városi Közlekedési Múzeum
 

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1