Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 12732 Megjelenítve: 131 - 140
A Volvo Cars új Recharge plug-in hibrid hajtáslánca tisztán elektromos módban messzebb jut egy feltöltéssel

A Volvo Cars új Recharge plug-in hibrid hajtáslánca tisztán elektromos módban messzebb jut egy feltöltéssel

2021. szeptember 14.
A Volvo Cars továbbfejlesztette a 90-es és 60-as modellszériákhoz kínált Recharge plug-in hibrid hajtásláncát. A módosítások nyomán jelentősen megnőtt a hatótávolság, ugyanakkor csökkent a széndioxid-kibocsátás, valamint javult a menetdinamika és a vezethetőség.
Részletek

A Volvo Cars új Recharge plug-in hibrid hajtáslánca tisztán elektromos módban messzebb jut egy feltöltéssel

A Volvo Cars új, továbbfejlesztett hajtáslánca egyetlen feltöltéssel akár 90 kilométer megtételét teszi lehetővé. Mivel a prémium járművek vezetői átlagosan nem egészen 50 kilométert tesznek meg munkanapokon, az új Volvo plug-in hibrid modellek felhasználói képesek lesznek tisztán elektromos üzemben végezni napi ingázásukat, amennyiben rendelkeznek otthoni töltési lehetőséggel.

A fejlesztés főbb elemei az új, megnövelt hatótávolságú akkumulátorcsomag, amely egy harmadik cellarétegnek köszönhetően az eddigi 11,6 helyett 18,8 kWh névleges kapacitást kínál; valamint a nagyobb teljesítményű, 145 lóerős villanymotor a hátsó tengelyen. Az extra motorteljesítmény jóvoltából a Recharge T6 modellek kombinált rendszerteljesítménye eléri a 350 lóerőt, míg a Recharge T8 modellek 455 lóerősek, azaz minden idők legnagyobb teljesítményű Volvo típusai. Az új hajtáslánc mellett fontos újdonság a bizonyos modelleknél elérhető, egypedálos vezethetőség.

Az akkumulátor megnövelt kapacitása révén az ügyfelek még nagyobb hányada közlekedhet elsődlegesen elektromos üzemben. A Volvo Cars becslései szerint az új hajtásláncnak köszönhetően akár mintegy 50 százalékkal csökkenhet a modellek WLTP ciklus szerint mért CO2-kibocsátása.


A Volvo Cars új Recharge plug-in hibrid hajtáslánca tisztán elektromos módban messzebb jut egy feltöltéssel

„2021-es írunk. Ügyfeleink joggal várják el, hogy benzin vagy gázolaj elégetése nélkül ingázhassanak.” – mondta Henrik Green, a Volvo Cars technológiai igazgatója. „A Volvo Cars legújabb plug-in hibrid modelljeinek tisztán elektromos hatótávolsága lefedi a felhasználók többségének mindennapi autóhasználatát.”

Az új, továbbfejlesztett villanymotor 65 százalékkal nagyobb teljesítményt juttat a hátsó kerekekre, és ezzel minden menethelyzetben kedvezőbb menetteljesítményeket és vezethetőséget biztosít. A megnövelt akkumulátor-kapacitással együtt a nagyobb teljesítményű villanymotor magabiztosabb összkerékhajtást is eredményez, ami különösen hasznos minden olyan helyzetben, ahol fokozott erőátviteli képességre és stabilitásra van szükség, így kis sebességű haladáskor, vontatás esetén, vagy ha csúszós útfelületen vezetünk.

A fejlesztések között megtalálható még az egypedálos vezetés lehetősége, amely különösen finoman, ösztönösen vezethetővé teszi a járművet. A tisztán elektromos Volvo modellekről már ismerős funkció lehetővé teszi, hogy a vezető egyetlen pedállal (a gázpedállal) szabályozza a gyorsítást és a lassítást is. A szolgáltatás kezdetben a Volvo XC60, S90 és V90 Recharge plug-in hibrid modelleken jelenik meg.

A Volvo Cars új Recharge plug-in hibrid hajtáslánca tisztán elektromos módban messzebb jut egy feltöltéssel

A megnövelt akkumulátor-kapacitás téli napokon, illetve nyári hőségben is hasznosnak bizonyulhat.  Így ugyanis a felhasználók akkor is aktiválhatják a Volvo Cars alkalmazásból az utastér előhűtés / előfűtés funkciót, ha autójukat nem csatlakoztatták töltőpontra, hiszen a nagyobb akkumulátor révén tekintélyes marad a tisztán elektromos hatótávolság.

A Volvo Cars feltett szándéka, hogy a prémium elektromos járművek gyorsan növekvő piacának vezető szereplőjévé váljon. A vállalat az évtized derekára 1,2 millió autó értékesítését tervezi világszerte, amelyeknek legalább az 50 százaléka tisztán elektromos lesz. 2030-tól pedig kizárólag elektromos járműveket kíván gyártani és forgalmazni a márka.

Az ügyfelek körében végzett kutatások rámutattak, hogy a plug-in hibrid Volvo modelleket már most is a menetidő mintegy 50 százalékában tisztán elektromos üzemben használják. A most bevezetett hajtáslánc-fejlesztéssel tovább javulhat ez az arány, még inkább alátámasztva azt a közvélekedést, hogy a PHEV típusok „részben elektromos autók.”

„A plug-in hibrid jármű gyakran köztes lépcső a tisztán elektromos mobilitásra váltás előtt.” – mondta Henrik Green. „Meggyőződésünk, hogy ezzel a fejlesztéssel sokak számára bebizonyíthatjuk, hogy az elektromos járművek jelentik a jövőt, és közelebb kerülhetünk azon célkitűzésünk megvalósításához, hogy 2030-ra teljesen elektromossá tegyük modellkínálatunkat.”

Az új hajtáslánc az SPA átméretezhető padlólemezre épülő összes Volvo Recharge plug-in hibrid modellen (Volvo S60, V60, XC60, S90, V90 és XC90 Recharge) megjelenik.

A hajtásláncot érintő, további fejlesztés, hogy a T8 benzines turbómotort is áthangolták, így az nagyobb teljesítményt kínál, kedvezőbb üzemanyag-fogyasztás mellett. Ez azt jelenti, hogy alacsony fordulatszámon, illetve elinduláskor nagyon motorteljesítmény áll rendelkezésre, illetve hibrid üzemmódban kifinomultabb vezethetőséget és csekélyebb CO2-kibocsátást kínál a hajtáslánc.Kulcsszavak: Recharge plug-in hibrid, volvo, zöld
 
A Volvo Cars új Recharge plug-in hibrid hajtáslánca tisztán elektromos módban messzebb jut egy feltöltéssel Megduplázódott az elektromos autók száma a világon Elektromos töltőállomást avattak Dunaújvárosban Elektromos töltőállomást avattak Dunaújvárosban A Volvo Cars új Recharge plug-in hibrid hajtáslánca tisztán elektromos módban messzebb jut egy feltöltéssel Tíz új áramkutat nyit az Elmű A Volvo Cars új Recharge plug-in hibrid hajtáslánca tisztán elektromos módban messzebb jut egy feltöltéssel Bővül a metró, terjednek az elektromos autók Pekingben A Volvo Cars új Recharge plug-in hibrid hajtáslánca tisztán elektromos módban messzebb jut egy feltöltéssel Hyundai világpremier a 2013-as Detroit-i Autószalonon
 
A szlovén piac jelentős szereplőjét vásárolja fel az AutoWallis

A szlovén piac jelentős szereplőjét vásárolja fel az AutoWallis

2021. szeptember 14.
Tovább folytatja nemzetközi terjeszkedését az AutoWallis, miután kötelező érvényű megállapodást kötött a szlovén piac jelentős autókereskedőjével, hogy tevékenységét és kapcsolódó ingatlanjait felvásárolja.
Részletek

A szlovén piac jelentős szereplőjét vásárolja fel az AutoWallis

Az akvizíció célpontja a tavaly közel 18 milliárd forintos forgalmat elérő Avto Aktiv, mely Szlovénia 5 városában 6 autómárkát értékesít és szervizel közel 20 éve. Növekedési stratégiájának megfelelően ezzel a lépéssel tovább folytatja nemzetközi kiskereskedelmi tevékenységének bővítését az AutoWallis, melynek célja, hogy a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója legyen.

A tavaly novemberi előzetes megállapodást követően sikeresen lezárultak az akvizíciós tárgyalások az AutoWallis és a szlovén autókereskedelmi piac jelentős szereplője között, így a magyar vállalat tulajdonába kerül a 2004-ben alapított Avto Aktiv szlovéniai kereskedelmi tevékenysége, valamint az ahhoz kapcsolódó ingatlanok. A vételárat az AutoWallis saját forrásból fedezi, és a tranzakció zárásához a szlovén versenyhivatal hozzájárulása szükséges. A magyar tőzsde autós vállalatának nem ez az első akvizíciója Szlovéniában: mint ismeretes, az AutoWallis tavaly októberben zárta le Szlovénia legnagyobb, egyben Ljubljana egyetlen BMW márkakereskedésének átvételét, amivel belépett az ország gépjármű kiskereskedelmi piacára is. A Csoport emellett a szlovén piacon a Jaguar és Land Rover márkák kizárólagos márkaképviseletét látja el, és idén megkezdte az Opel márka nagykereskedelmét is.

A szlovén piac jelentős szereplőjét vásárolja fel az AutoWallis

Az Avto Aktiv szlovén gépjármű kiskereskedelmi piac jelentős szereplője, öt városban (Koper, Kranj, Ljubljana, Nova Gorica, Trzin) értékesít és szervizel BMW, MINI, Jaguar, Land Rover, Toyota és Suzuki járműveket (ebből a Jaguar, Land Rover és a MINI márkát egyedüli szereplőként Szlovéniában). 2020-as árbevétele 51 millió euró, közel 18 milliárd forint volt, amit 960 új és 351 használt autó eladásával, valamint a hozzá kapcsolódó szerviz- és egyéb szolgáltatások nyújtásával ért el.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatójának értékelése szerint az akvizíció fontos mérföldkő a társaság történetében, mivel az Avto Aktiv árbevétele az eddigi tranzakciók között is jelentősnek mondható, megközelíti az AutoWallis Csoport idei évre várható árbevételének 10 százalékát. Antal Péter, az AutoWallis Kiskereskedelmi üzletágának vezetője, és így egyben a szlovén kiskereskedelmi piacért felelős vezető kiemelte, hogy Szlovénia az első olyan ország Magyarország mellett, ahol az AutoWallis Csoport a kiskereskedelmi piacra is belépett, amellett, hogy összesen 14 országban van jelen nagykereskedelmi tevékenységével.

A vállalat az elmúlt évtizedekben felhalmozott tapasztalatokra, a tavaly sikeresen végrehajtott másik szlovén akvizícióra, valamint az AutoWallis Csoport tőkeerejére alapozva kívánja fejleszteni szlovén jelenlétét. Ormosy Gábor hozzátette, hogy az AutoWallis jelenleg is vizsgálja a további akvizíciós lehetőséget Szlovéniában és további országokban egyaránt. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat a korábban meghirdetett növekedési stratégiájának finanszírozásához még az idei évben 4-6,5 milliárd forint közötti intézményi és lakossági forrásbevonást tervez, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalat az évtized végére a közép-kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója legyen.

Kulcsszavak: AutoWallis, márkakereskedés, Szlovénia
 
Díjmentes autóhasználattal és szervizzel segítik az AutoWallis csoport tagjai a koronavírus ellen küzdő egészségügyi dolgozókat Díjmentes autóhasználattal és szervizzel segítik az AutoWallis csoport tagjai a koronavírus ellen küzdő egészségügyi dolgozókat A soproni Iniciál Autóház Kft-vel nyílt meg a legújabb Suzuki márkakereskedés A soproni Iniciál Autóház Kft-vel nyílt meg a legújabb Suzuki márkakereskedés A nagycsaládosok pörgetik fel igazán a magyar autópiacot A nagycsaládosok pörgetik fel igazán a magyar autópiacot Együttműködési megállapodást kötött az AutoWallis Nyugat-Magyarország meghatározó autókereskedőjének alapítójával Együttműködési megállapodást kötött az AutoWallis Nyugat-Magyarország meghatározó autókereskedőjének alapítójával Budaörsön megnyílt Európa egyik legmodernebb Mercedes-Benz márkaképviselete Budaörsön megnyílt Európa egyik legmodernebb Mercedes-Benz márkaképviselete
 
Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

2021. szeptember 10.
A közúti magánrepülőgép – a 2021. évi Nemzetközi Autókiállításon az Audi bemutatja az Audi Grandsphere koncepciójárművét.
Részletek

Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

Az első osztályon való repüléshez hasonlóan az 5,35 m hosszú Grandsphere szedán a legnagyobb kényelemben tett privát utazás nyújtotta luxust az átfogó fedélzeti élménykínálattal egyesíti. A 4. szintű automatizált vezetés a szabadság új dimenzióit teszi lehetővé: ebben az üzemmódban a belső tér tágas élményszférává változik kormánykerék, pedálok vagy kijelzők nélkül. Az első ülések pedig első osztályú lounge teret formáznak, maximális hellyel, szabadabb kilátással és a holisztikus digitális ökoszisztéma minden funkciójához való hozzáféréssel, amelybe az Audi Grandsphere beépült.

Az Audi Grandsphere – a négy gyűrűvel fémjelzett márka három „szféra” (sphere) szériájú koncepciójárműve közül a másodikként – különleges helyet foglal el a palettán. Ennek oka az, hogy a benne rejlő technológiák és tervezési jellemzők néhány éven belül újra meg fognak jelenni a jövőbeni Audi szériáknál. Az Audi Grandsphere koncepciója illusztrálja a márka azon állítását, miszerint a jármű a gépjárműipar élvonalában meghatározóvá válik a technológiai átalakítás és a teljesen új, holisztikus mobilitási kínálat tekintetében.

Az elektromos hajtású roadster Audi Skysphere Concept 2021 augusztusában debütált – ez egy automatizált vezetésű GT látványos vízióját jelentette, amely változó tengelytávú, önvezető sportautóvá alakul át. Ezt a két koncepciójárművet – valamint az Audi Urbansphere modellt, amely a trió harmadik tagjaként jelenik meg 2022-ben – összeköti azok általános koncepciója, amely abból adódik, hogy képesek a 4. szintű automatizált vezetésre. Az Audi a CARIAD-dal, a Volkswagen Csoport szoftver elemzőközpontjával dolgozik azon, hogy ezt a technológiát az évtized második felében bevezesse a piacra.

Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

4. szint: a hagyományos vezető-orientált vezetőtér és az utasülések belső terét változtatja át tágas lounge-szerű térré, amint a kormánykerék és a pedálok helyigénye csökken. Ugyanakkor a szabadság érzésének új szintjeit nyitja meg minden utas számára. Ennek oka az, hogy az Audi Grandsphere nemcsak a vezetőt mentesíti a vezetési feladatoktól, amikor csak lehetséges, de ugyanakkor számos lehetőséget kínál a fedélzeten tartózkodó személyek számára is, hogy ezt a szabadságot egyénileg változó élményekkel köthessék össze: kommunikáció vagy pihenés, munka vagy visszavonulás kívánság szerint a privát szféránkba. Az Audi Grandsphere Concept átalakulást kínál a szigorúan vett személygépkocsiból az „élmény eszközévé”.

Az Audi saját szolgáltatásainak és a digitális szolgáltatások integrálási képességének köszönhetően a lehetőségek szinte végtelenek. Ezek felhasználhatók az aktuális utazással kapcsolatos különféle szolgáltatásokhoz – például látványos, festői útvonal tervezése, valamint étterem- vagy szálloda-opciók elérése. A jármű gondoskodik az olyan mindennapi feladatokról is, amelyek túlmutatnak magán az utazáson. Például az autonóm Audi Grandsphere Concept utasait az aktuális célállomással kapcsolatos információval veszi fel, és önállóan kezeli a parkolást és a töltést.

Személyre szabott infotainment rendszer kínálta lehetőségek is rendelkezésre állnak, ilyen például a korábban használt zenei és videó szolgáltatók fedélzeti streamingjének zökkenőmentes integrálása. Egy további lépésben az Audi a jövőben rendelkezésre álló személyre szabott és exkluzív lehetőségeket is kínál – ezek lehetnek koncertek, kulturális események vagy akár sportesemények, amelyekre az ügyfeleket meghívják.


Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

Az Audi Grandsphere Concept illusztrálja a márka azon állítását, amely szerint meghatározza a jövő progresszív luxusát: az Audi vonatkozásában ez magába foglalja a digitalizáció által nyújtott új, magas szintű élményeket, valamint a fenntarthatóság holisztikus megközelítését a szén-dioxid-semlegesség elérésének céljával a közeljövőben a teljes értéklánc mentén.

Első osztályú élmény a jövőben, szorozva hárommal

Az Audi Skysphere, az Audi Grandsphere és az Audi Urbansphere a három koncepciójármű, amelyekkel a négykarikás márka a progresszív luxusról alkotott elképzeléseit demonstrálja. A folyamat során az Audi olyan járműélményt teremt, amely messze túlmutat azon a célon, hogy pusztán azért töltsön bizonyos időt a járműben, hogy A pontból B pontba jusson, sőt, messze túlmutat magán a vezetési élményen is.

Ezek a koncepciók új dizájnnal rendelkeznek, amely végső soron a belső teret, az utasteret helyezi a középpontba járműben, és immár nem rendeli alá az utasok élményét a technológia követelményeinek. Ez tükröződik a belső tér variábilis elrendezésében, a kezelőszervek eltűnésében és az utastér nagy kiterjedésében, amellett, hogy új szolgáltatási kínálathoz köti azokat.

A tervezési folyamat – belülről kifelé

Még a névben szereplő „szféra” (sphere) szó is utal valamire: az Audi Skysphere, Grandsphere és Urbansphere koncepciójárműinek lényege mindig a belső térben rejlik. Ezen új generációs járművekben a hajtásrendszer és a kezelhetőség már nem a tervezési specifikációk élén állnak.


Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

Ehelyett a kiindulópont a belső tér, az utasok élet- és élményszférája utazás közben. Igényeik és vágyaik alakítják a teret, a jármű felépítését és a funkciókat. Ezzel az újraértékeléssel maga a tervezési folyamat is megváltozik. Minden beszélgetés elején a hangsúly a belső térre és annak kialakítására irányul. Csak ezután tervezzük meg a csomagot, a külső vonalvezetést és az arányokat, amelyek a járművet igazi műalkotássá formálják, a technológiai feltételekkel együtt.

Tér, forma, funkció – a belső tér

Az Audi Grandsphere Concept ajtajai szembefordulnak, így az első és hátsó ajtó egymással érintkezik; nincs B-oszlop. A belső tér egész világa megnyílik az utasok előtt, amint a járműbe beszállnak. De az Audi Grandsphere még ezt megelőzően azonosítja utasait egy útvonal-azonosítóval – egy innovatív funkcióval –, amely kinyitja az ajtókat, és egyedileg beállított kijelzőkkel és környezeti fényekkel fogadja őket. A járművezető és az utas helyzetét automatikusan érzékeli, és számos személyes kényelmi funkciót – például a klímaberendezés és az ülések beállításait – az egyes ülésekhez igazítja. Ugyanakkor az infotainment rendszer hozzáfér az utasok által legutóbb használt szolgáltatásokhoz, és zökkenőmentesen újraindítja őket a járműben. Például egy videó, amelyet az egyik utas táblagépen streamelt, automatikusan lejátszásra kerül az Audi Grandsphere kijelzőfelületén.

A járművezető oldalán ugyanakkor a vetítőfelület automatikusan eléri és megjeleníti azokat a híreket, amelyeket az utas olvasott, mielőtt beszállt.

A belső térben a dekoratív felületeken és a funkcionális elemeken végigfutó vonalak hangsúlyosan vízszintes irányúak. A nyitott, tágas belső tér egyedi tér benyomását kelti, a kormánykerék, a pedálok vagy a hagyományos műszerfal hiánya pedig a nyitottság és nagy kiterjedés érzetét kelti.

Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

A nagy üvegfelületek, a kiterjedt szélvédő és az átlátszó mennyezet szintén ezt az érzést hangsúlyozzák. Ugyanez mondható el az oldalablakok sajátos geometriájáról is: a felső rész kifejezetten szögletes formájú – a legszélesebb rész alig valamivel szemmagasság felett van. Ez egy trükk, amelyet az Audi először 2017-ben mutatott be futurisztikus AI:CON koncepciónál, amely éppen a sorozatgyártás fázisa felé halad.

A komfortzónában bekövetkezett változás radikális: ha a főnök ülése hátul van egy hagyományos szedánban, akkor az „első osztály” most előre lépett az első sorba. Ennek oka az, hogy már nem feltétlenül van alárendelve a vezetési és vezérlőfunkciónak. A 4. szintű vezetésnél a kormánykerék és a pedálok eltűnnek, és az utastér elülső része teljes szélességében ténylegesen szabaddá válik, tökéletes kilátással a nagy első és oldalsó ablakokon keresztül, valamint maximális mozgásszabadsággal.

A belső tér különösen szélesnek tűnik, ha a két első különálló ülést teljesen hátra tolják. Az Audi Grandsphere 2+2 üléses modell. A kárpitozott, kétszemélyes ülés az oldalán körbefutó kartámasszal hátsó ülésként szolgál, míg mindkét első ülést az első osztályú kényelem és tágasság jegyében tervezték.

A két ülés ülőfelülete és háttámlája az integrált övvel vizuálisan elkülönülnek. Az üléstámlák oldaltámaszai diszkréten íveltek, ezáltal biztosítva a megfelelő támaszt a kanyarokban. A lehetséges üléspozíciókat mindennemű használatra optimalizált formában kivitelezték: függőleges helyzetben az Audi Grandsphere ergonómiailag tökéletesen vezérelhető – tetszés szerint és a 4. szintű zónákon kívül. A hátsó 40 fokban döntött ülésnek köszönhetően az utasok pihenhetnek és használhatják az infotainment rendszert.

Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

Végül, ha a háttámlát 60 fokban megdöntik, tökéletes pihenő helyzet érhető el. A fejtámla 15 fokban előre dönthető. Ide vannak beépítve a szűrt és szabályozott hőmérsékletű levegő számára a szellőzőnyílások – tetszés szerint illatosított kivitelben is –, valamint a többi utas számára hallhatatlan hangszórók, amelyek privát hangzónát tesznek lehetővé.

Az első ülések között – általában fémburkolat alá rejtve – található egy kompakt, fedélzeti hűtő, két pohárral és egy formatervezett, elegáns palackkal üdítőitalok számára. Ez az Audi Grandsphere Concept első osztályú kialakításának újabb jele.

Nincsenek felszerelések, nincsenek képernyők: kijelzők és működés

Egy meglepetés, amikor körülnézünk az Audi Grandsphere természetes színű, optimalizált kialakítású belső terében: sem szabályozó műszerelemek, sem a virtuális megjelenítési koncepciókhoz tartozó fekete képernyők nem láthatók, mielőtt aktiválnák a vezetési funkciókat – a gyakran emlegetett „digitális detox” tökéletes példája látható.

Ehelyett egyértelműen tagolt és nyugalmat sugárzó részeket láthatunk a legjobb minőségű anyagokkal. A fa és a gyapjú, a szintetikus textilszövet és a fém látható és kellemes tapintású, falburkolatként, üléshuzatként és szőnyegként. Több anyag, például a gyertyán furnérlemez, fenntartható termesztésből származik, vagy újrahasznosított nyersanyagokból készül. Az Audi Grandsphere modellben nincsenek bőrből készült felületek – ez is összhangban van a luxus progresszív értelmezésével, amely mindig elválaszthatatlan a fenntarthatóságtól.

Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

Egy újabb meglepetés, amikor a jármű az ujjhegyünk érintésére megelevenedik: vannak kijelzők – de ezek a szélvédő alatti fafelületeken projekció formájában jelennek meg. A vezetési státusztól függően – legyen az manuális vezetés kormánykerékkel vagy 4. szint – ezek megoszlanak a belső tér teljes szélességében, vagy szegmentált formában jelennek meg a vezető- és az első ülés utasai számára. Az utazás során szükséges összes információ nagy felbontásban és pontosan olvasható.

Alternatív megoldásként a vetítőfelületek – automatizált vezetési módban – CinemaScope képernyőként is használhatók az infotainment tartalomhoz vagy akár videokonferenciák képernyőjeként. Ezenkívül egy érzékelősáv van beépítve a vetítési felületek alá a tartalmak közötti gyors váltáshoz – például zenéhez vagy navigációhoz. Ez mutatja a járműben éppen aktív összes funkciót és alkalmazást. A különböző menükhöz ikonok villognak.

Az egyik különleges, rendkívül innovatív vezérlőelem a belső burkolaton található ajtónyílás közelében helyezkedik el: az MMI „érintésmentes válasz” funkció. Ha a járművezető „aktív” pozícióban ül a kormány mögött, egészen a belső tér elülső része felé ezt a vezérlőelemet használhatja ahhoz, hogy egy forgó gyűrű és gombok segítségével érintéssel különböző funkciómenüket válasszon ki és a különböző szinteken kattintással végighaladjon. Egy egyszerű, intuitív művelet.

Ha viszont a járművezető a 4. szintű vezetés közben hátradönti az ülést, akkor sem kell nélkülöznie ezeket a kényelmi elemeket. Ez azért van így, mert ekkor a szemkövető és a gesztusvezérlő funkció kombinációja lép működésbe. A szemre irányított érzékelő érzékeli a látómezőt, amikor a vezérlőegység működik. Az utasnak pedig csak analóg kézmozdulatokat kell tennie – nem szükséges előre hajolnia –, amelyek hasonlóak az érintésen alapuló működéshez, és ugyanúgy használhatja a rendszert – anélkül, hogy bármit megérintene.

Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

Legyen szó szemkövetésről, gesztus- vagy hangvezérlésről, kézzel írott inputról vagy érintésről, ugyanaz vonatkozik minden üzemmódra: az Audi Grandsphere Concept alkalmazkodik az egyes felhasználókhoz, és „megtanulja” preferenciáikat és gyakran használt menüiket – és ennek alapján nem csupán helyesen végrehajtja az alapvető parancsokat, hanem személyes javaslatokat is adhat közvetlenül a felhasználónak.
Még az ajtók karfájában is találhatók beépített kezelőpanelek. Ily módon a jármű láthatatlan érintőfelületeket kínál az utasoknak egy optikai jelzőegység segítségével pozíciója megmutatásához. Ugyanakkor a bal és jobb oldali ajtók karfájában VR üvegek találhatók, amelyek az infotainment opciókkal együtt használhatók – például a holoride rendszerben.

Dinamikus monolit – külső kialakítás

5,35 m (17,6 láb) hosszúságú, 2 m (6,6 láb) szélességű és 1,39 m (4,6 láb) magasságú méreteivel az Audi Grandsphere Concept méretei ennél a szedán modellnél a luxus kategóriájú járművek egyértelmű példájaként jelennek meg. A 3,19 m-es (10,5 láb) tengelytáv csúcsértéket képvisel, amely még a jelenlegi Audi A8 hosszú változatát is felülmúlja. De még annál is feltűnőbb, mint amit ezek az számok sugallnak, az a vizuális benyomás, amelyet a jármű annak első megpillantásakor kelt. Ennek az az oka, hogy az Audi Grandsphere nem hasonlít a hagyományos szedánhoz, sokkal inkább egy feszes vonalú négyajtós GT-hez, amelynek vonala egyenesen a szélcsatornából indul. Ez pedig mindenféle dekoráció vagy felesleges díszítés nélkül történik.

A folyamat során az Audi Grandsphere következetesen alkalmazza az elektromos hajtásrendszer sajátos feltételeit közvetlenül az elülső részen – a rövid túlnyúlást, lapos motorháztetőt és a szélvédőt, amely messze előrenyúlik a nagy belső tér elülső határaként. Ennek ellenére számos elektromos járművel ellentétben egyáltalán nem tűnik futurisztikusnak, inkább a hagyományos szépségideálok jegyeit hangsúlyozza.

Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel


Kulcsszavak: bemutató, Grandsphere Concept, premier, új modell
 
Kadjar a Renault első középkategóriás crossovere Kadjar a Renault első középkategóriás crossovere Négyajtós sportautó a fényűző elegancia és a modern luxus jegyében Négyajtós sportautó a fényűző elegancia és a modern luxus jegyében Lendületben az új Nissan Navara Lendületben az új Nissan Navara Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel Az egyik legszebb japán SUV - Mitsubishi Outlander 2.2 DI-D 4WD Az új BMW G 310 GS – készen áll a mindennapi kalandokra Az új BMW G 310 GS – készen áll a mindennapi kalandokra
 
Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve

Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve

2021. szeptember 10.
A Citroën igazán innovatív, az ötajtósok, a kombik és az SUV-k jellegzetességeit ötvöző modellel tér vissza a nagy utazóautók világába. A jövőbe mutató koncepció egy folyamatos változásban lévő piacon mutatkozik be, ráadásul egy olyan szegmensben, ahol az ügyfelek egyszerre várnak sokoldalúságot, kifinomultságot és modernséget az autóktól.
Részletek

Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve

"A C5 X-szel a Citroën megújítja a „touring” kategóriát, azaz az elegáns, kifinomult és tökéletesen nyugodt, derűs utazást kínáló modellek családját.” - nyilatkozta Vincent Cobée.

A C5 X révén a Citroën egy igazán merész modellel tér vissza a nagy utazóautók világába, megújítva így a kifejezetten konzervatívnak nevezhető felső kategóriát. A projekt komoly kihívást jelentett a Citroën formatervezőinek, de az eredmény egyértelmű siker: az „új generációs” ötajtós egyszerre nagyon karakteres és harmonikus, ráadásul több szegmens egyfajta szintézisét adja, így igyekszik megfelelni az ügyfelek folyamatosan változó elvárásainak.

A felső kategória különböző karosszériaváltozataira jellemző stíluselemek arányos ötvözésével a C5 X megújítja a szegmenst, és a Citroën legendás luxusmodelljeinek vonásai is visszaköszönnek benne. A feszes, határozott vonalak izmos, íves formákkal váltakoznak, a végeredmény pedig egy áramvonalas, dinamikus és elegáns karosszéria, amely ötvözni képes három különböző univerzum legjobb tulajdonságait: az ötajtósok eleganciáját és presztízsét, a kombik dinamizmusát és sokoldalúságát, valamint az SUV-ok modernségét és robusztusságát.

C5 X: válasz az összetett ügyféligényekre

„A sokoldalúan használható, a megszokott kereteken túlmutató, nevezzük így: hibrid terek iránti igény napjainkban egyértelműen megfigyelhető, ezt más területeken végzett kutatásaink is igazolják.

Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve

Említhetjük például azokat a nagyvárosi közösségi tereket, amelyek egyaránt képesek otthont adni ünnepi rendezvényeknek, társasági eseményeknek, kisgyerekes családi programoknak és a fiatalok baráti összejöveteleinek is” – magyarázza Cécile Batho, a Brain Value kutatóintézet társigazgatója.

A Citroën úgy alkalmazkodik a folyamatosan változó társadalmi és fogyasztói igényekhez, hogy sokoldalú termékeket fejleszt számukra, amelyek használatával nem kell lemondaniuk számukra fontos dolgokról. A korszellemet maximálisan tükröző, újító termékekről van szó, amelyek egyértelműen meghatározzák a mai autós piacot. A C5 X-szel a Citroën tökéletes választ ad a hagyományos ötajtósoknál, kombiknál és SUV-knál modernebb és funkcionálisabb utazóautót kereső, magas igényszintű ügyfelek kérdéseire.

A C5 X választ az az átakulásban lévő piaci kihívásaira

Az elmúlt években azt láttuk, hogy a kiváló minőségű utazóautó már nem egyedül az „ötajtóst” jelenti. Az SUV-k és a kombik egyaránt hódítanak el olyan ügyfeleket, akik egyrészt praktikusabb, másrészt karakteresebb autókat keresnek. 2020-ban Európában az SUV modellek jelentették a felső középkategória eladásainak 29,3%-át, míg a kombik 27,5%-ot, az ötajtósok pedig 21,6%-ot tettek ki.

Kínában a 2020-as év legnagyobb sikere egyértelműen az SUV volt: a felső középkategória fele ilyen modellekből állt, őket követték az ötajtósok 18%-kal, majd az egyterűek 10%-kal. A kombik Kínában abszolút marginálisnak számítanak: mindössze a szegmens 0,1%-a tartozik ebbe a karosszériaváltozatba.


A felső középkategóriába sorolt különböző modellváltozatok egymáshoz viszonyított aránya évek óta folyamatos változásban van. Változnak ugyanis az ügyfelek elvárásai: részben érzelmi, részben pedig funkcionális alapon döntenek.

Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve

A nagy utazóautókat választó ügyfelek régebben elsősorban észrevetetni akarták magukat az úton, és ehhez modern, számos fedélzeti technológiai megoldással rendelkező modellt választottak. Ma ezzel szemben azt is igénylik, hogy az autó praktikus, tágas, nagy rakterű, sokoldalú és robusztus legyen – a modernség új formáit keresik, új alternatívákra nyitottan.

A C5 X fejlesztése során a Citroën arra törekedett, hogy ezekre az új elvárásokra adjon választ.  Frédéric Angibaud, aki a C5 X külsejét tervezte, olyan autót álmodott meg, amely „a sokoldalúság, a biztonság és az esztétikusság ötvözetét adja, miközben ügyel a környezetvédelmi és gazdaságossági szempontokra is”. A tervezőmunka gyümölcseként a C5 X innovatív, merész modell lett, amely egyszerre nyújtja az ötajtósok eleganciáját, a kombik praktikusságát és az SUV-k modernségét.

A Citroën válasza tehát tökéletesen megfelel a megváltozott életet élő ügyfelek igényeinek. Cécile Batho az élet számos más területén is megfigyeli ezt a változó tendenciát: „Már nem elégszünk meg egyetlen szereppel. Változatos korban élünk, az életmódunk sokoldalúvá vált, a munkamódszereink hasonlóképpen. Az autóiparon kívül más területeken is azt látjuk, hogy egy-egy termék többféle szerepet is játszik az életünkben. Kiváló példa erre a divat világa: a nagy luxusmárkák utcai modelleket is terveznek, vagy éppen a hagyományos férfi-női sztereotípiákat feszegetik. Az igények, elvárások színes kavalkádjának vagyunk szemtanúi.”

Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve

A C5 X legerősebb ütőkártyája pontosan ez: egyfajta keresztezése, olvasztótégelye a különböző világok által meghatározott, gyorsan változó fogyasztói igényeknek. Egy folyamatos átalakulásban lévő világban a Citroën a bevált karosszériaváltozatok legjobb megoldásainak varázslatos ötvözetét kínálja.

Innovatív, áramvonalas, nyúlánk

A Citroën nem is térhetett volna vissza a nagy utazóautók szegmensébe valamilyen konvencionális megoldással. A C5 X radikálisan újító, sokarcú modell.

Frédéric Angibaud, a C5 X tervezője így nyilatkozik: „Az elnyújtott vonalú utastér, a hátsó légterelők és a karosszéria oldalsó része a hosszú oldalablakokkal – ezeket a stíluselemeket az ötajtósok világa ihlette.”

A C5 X sziluettje határozott, aerodinamikája optimális, elősegíti az alacsonyabb fogyasztást. A profil nyúlánk, az űrhajózás formavilágát idézi, arányai különlegesek. Az áramvonalas külsőt csak erősítik a feszes, izmosnak tűnő elemek. A hosszú motortérfedél, a magasan elhelyezett övvonal és a hátsó kerék feletti íves lezárás a legendás Citroënek formanyelvét viszik tovább, és egyszerre teszik kifinomulttá, dinamikussá és masszívvá az autót.

A kerékjárati ívek felett kialakított, eredeti megjelenésű síkok tovább erősítik az autó karakterét azzal, hogy kiemelik a nagy átmérőjű kerekeket, de szerepük van az optimális légáramlás biztosításában is az autó oldala mentén. A 720 mm átmérőjű kerekekre 19 collos Tall & Narrow abroncsok kerültek.

Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve

A 19 collos Aero X elnevezésű könnyűfém felniken ragyogó fekete aerodinamikai betéteket találunk, amelyek a turbinaeffektust kihasználva elvezetik a levegőt, így csökkentik a légellenállást, ennek köszönhetően pedig a fogyasztást is.

A hosszú tetővonal különlegesen kidolgozott, szinte lebegő légterelőben végződik. Az oldalablakok felett húzódó krómozott díszcsík egészen a C-oszlop ablakáig nyúlik, ez pedig még karakteresebbé, optikailag még hosszabbá teszi a képet. A szélvédők és az oldalablakok keretei ragyogó feketék, ez egyrészt tökéletessé teszi az üvegfelületek 360°-os érzetét, másrészt olyan benyomást keltenek, mintha az autó teteje lebegne. A tető – az ügyfél igényei szerint – a még gondosabb kimunkálást sugalló Perla Nera fekete fényezéssel is elérhető.

Modern, csúcstechnológiát képviselő orr-rész

A C5 X orr-részének hangsúlyos eleme az új Citroën-arculat jellegzetes motívuma, a V alakú fényszóró, amely az összhang kedvéért a hátsó részen is megjelenik. Az autó elején a krómozott és a ragyogó fekete felületek dominálnak, egyértelműen meghatározva a C5 X helyét a kategóriában. A felső márkaembléma optikailag egészen a LED-es nappali fényekig húzódik, így szélesebbnek láttatja a motorteret. Az alsó chevron a LED-fényszórókig nyúlik, szintén a csúcstechnológiát és a kifinomultságot jelezve. A C5 X világító berendezései a legkisebb részletekig menően nagyon precíz kidolgozásúak. A fényszórókban apró szárnyakból formázták meg a márka emblémáját, ez elsősorban ¾-es elölnézetben teszi igazán különlegessé az autó külsejét. A szárnyak a hátsó fényszórókban is megtalálhatók.

Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve

A motortérfedél tekintélyes méretű, egyszerre hosszú és széles, meglehetősen alacsonyra épített. Az oldalán elhelyezett mélyedések a Citroën C4-et és a C5 Aircrosst idézik: a karakteres megoldás az autó erejét és masszív felépítését hangsúlyozza ki.

Az alsó légbeömlő nyílások krómozott keretet kaptak, nagyon geometrikus formájukat szintén a márka emblémája ihlette. Fő szerepük az, hogy helyet adnak a vezetést segítő rendszerek fontos elemének, a radarnak.

Tekintélyes, egyszerre elegáns és erős hátsó rész

„Az igen tágas csomagtér és a széles, alacsony rakodóküszöb a kombik kialakítását idézi.” – mondja Frédéric Angibaud.

A C5 X hátsó része egyszerre sugall erőt és eleganciát. A magasan elhelyezett spoiler vizuálisan az utastér meghosszabbításaként szolgál, a rendkívül íves hátsó szélvédővel együtt különlegesen tekintélyes és dinamikus jelleget kölcsönöz az autónak. Az alsó rész lekerekített vonalai szintén a legendás Citroën-modelleket idézik. Az olyan apró részletek, mint a rendszámtábla körüli vonalak, az alacsonyan elhelyezett márkaembléma vagy a fényvisszaverők körüli krómdíszítés, az autó szélességét hangsúlyozzák ki, optikailag szinte leültetik az útra a karosszériát.

A LED-es, 3D hátsó fényszórók szélesen húzódnak a karosszéria hátulján, szintén hozzájárulva az úton „ülő” autó érzetéhez. Az első fényszórókhoz hasonlóan itt is megjelenik a V alakú motívum, amely szélesebbé teszi a karosszériát, és elsősorban ¾-es hátulnézetben szembetűnő. A C5 X hátsó részének stilisztikai kialakítása egyben az ügyfelek tágasság és praktikusság iránti igényét is kielégíti. A csomagtér nagyon szélesre nyitható, az alacsony küszöb jelentősen megkönnyíti dolgunkat a mindennapi életben. A hátsó ajtó alján található fekete légterelő nemcsak esztétikus, de hasznos is, hiszen a levegő leszorításával javítja a stabilitást fékezésnél – ezért is kapott helyet már számos Citroën-modellen, a CX-től az XM-en keresztül a C6-ig.

Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve

Magas felépítés

„Az SUV-któl vettük át az „up on the road” megoldást, azaz a magas felépítést, ami biztonságot, védelmet sugall. Az autó oldalait, íveit úgy dolgoztuk ki, hogy az SUV-kra jellemző robusztusságot érjük el.” – Frédéric Angibaud.

A C5 X karosszériájának alján köröskörül fekete védőelemek találhatók, amelyek szintén az SUV-kra emlékeztetnek, kiemelik az autó robusztusságát és szilárdságát. Más SUV-jellegzetességeket is találunk a C5 X-en, így a magasra épített karosszériát, a méretes, 720 mm-es kerekeket, és az ötajtósoknál jelentősen magasabb üléspozíciót.Kulcsszavak: bemutató, C5 X, Citroën, premier, új modell
 
Beköszönt az elektromos mobilitás új korszaka: a tisztán elektromos meghajtású BMW iX3 Beköszönt az elektromos mobilitás új korszaka: a tisztán elektromos meghajtású BMW iX3 Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve Irányjelző Közlekedési Magazin - márciusi ajánló A 30. jubileumra készült Ypsilon és az "ELLE" A 30. jubileumra készült Ypsilon és az "ELLE" A BMW 2-es Gran Tourer a világ első prémium kompakt egyterű modellje A BMW 2-es Gran Tourer a világ első prémium kompakt egyterű modellje 5 millió forint alatt a megújult Volkswagen e-up! 5 millió forint alatt a megújult Volkswagen e-up!
 
70 éves a Peugeot kombi

70 éves a Peugeot kombi

2021. szeptember 09.
Kevés autómárka neve forrt össze olyan szervesen a kombi karosszériaformával, mint a Peugeot-é. A történet mintegy hetven éve vette kezdetét, vége pedig a jelek szerint soha nem lesz.
Részletek

70 éves a Peugeot kombi

Amikor a Peugeot a második világháborút követően ismét beindította gyártóüzemeit, nem pusztán onnan folytatta, ahol évekkel korábban kényszerűen abbahagyta. Egy vadonatúj konstrukcióval: az önhordó karosszériás 203-assal jelentkezett, amely a bevezetését követő öt évben egyedül képviselte a patinás autómárkát a piacon.

A vásárlók üdvözölték a modern vázszerkezetű családi autót, ám a technológiai finomságoknál nagyobbra értékelték az 1950-ben bemutatott kombi változatot – pontosabban változatokat, hiszen a 203 kétféle variációt is bemutatott ugyanarra a témára. A Commercial egy egyszerűbb kivitelű modell volt, gigantikus csomagtartóval, míg a Familiale második üléssora mögött egy harmadiknak is találtak helyet a tervezők, így az igényesebb kidolgozású csúcsmodellben egyszerre akár hatan is utazhattak.

Mindkét kombi 200 mm-rel hosszabb, 2780 mm-es tengelytávon nyugodott, mint az alapmodell, így bőséges helyet kínált utasainak és azok csomagjainak. A takarékos, megbízható, jól manőverezhető, stabil értéktartású modell nem egyedül a hazai piacon vált a vásárlók egyik kedvencévé, Európa-szerte jelentős sikereket aratott.

Hagyományosan a 203-ast tekintjük tehát a Peugeot kombik ősének, ám ez ebben a formában nem teljesen igaz: már a típus elődjéből, a 202-esből is készült olyan változat, amelynél a csomagtartót nem választották le az utastértől.

70 éves a Peugeot kombi

Az elsősorban bérautóként használt modell formavilágát azonban nem a sokoldalúság, hanem az utasok kényelme diktálta: a tervezők a B-oszloptól hátrafelé látványosan magasabb tetővonallal és meredeken ejtett hátfallal gondoskodtak a maximális fejtérről.

Ha funkcióját tekintve nem is felelt meg a modern kombikkal szemben támasztott követelményeknek, a harmincas évek végétől gyártott modellváltozat formailag már tökéletesen előlegezte meg ezt a rendkívül praktikus stílust.

De kanyarodjunk vissza a Peugeot 203 Break modellpároshoz (a francia autós kultúrában máig ez a kombi általános elnevezése), hiszen ennek hallatlan sikere ösztönözte arra a Peugeot-t, hogy a következő évtizedekben szinte az összes típusából készítsen kombi változatot.

A modell közvetlen utódja, a Peugeot 204 – a márka első keresztmotoros, elsőkerék-hajtású típusa – 1965 őszén kapta meg az ötajtós, nagy csomagterű változatot; ennek övvonalnál kitüremkedő hátfala maximális kapacitást tett lehetővé, nem mellékesen hallatlanul sikkes volt.

70 éves a Peugeot kombi

A 204 Break kizárólag két üléssorral volt elérhető, a tengelytávot pedig mindössze 5 mm-rel növelték meg a Berline modellhez képest – igaz, tekintélyes 29 centiméterrel volt hosszabb, mint a szépséges Cabriolet és az izgalmasan újszerű Coupé variánsok azonos értéke.

A Peugeot 204 méreteihez viszonyítva gigantikus tengelytáv tette lehetővé, hogy a modell orrát átrajzolva, hátsó túlnyúlását meghosszabbítva létrehozzák a megjelenésében és hangulatában egyaránt felsőbb kategóriásnak ható Peugeot 304-est. A kombi verzió esetében még a farhoz sem nyúltak, itt kizárólag az új fényszórók, a prominensebb hűtőmaszk és a modern műszerfal jelentett eltérést a 204 Breakhez képest. A konstrukció így két modellgeneráción átívelve, több mint másfél évtizeden át biztosított praktikus alternatívát a vásárlók számára.

Eközben persze az eggyel, sőt, kettővel magasabb méretosztályokban is töretlenül hódítottak a Peugeot kombik. A Peugeot 403, a márka első modern nagyautója nevében a háború előtti 402-es utódjaként jelent meg 1955-ben, de termékfilozófiáját tekintve a kisebb 203-asból merített ihletett, beleértve a nyújtott tengelytávú (+240 mm), kétféle kivitelben (Commerciale és Familiale) gyártott kombit. A három üléssoros verzió azonban – a nagyobb karosszériának köszönhetően – itt már akár nyolc személynek kínált helyet; a térérzetet a 90 fokban nyitható oldalajtók, valamint a hátul is teljesen lehúzható oldalablakok javították.

70 éves a Peugeot kombi

A Peugeot 403 végül annak ellenére sem futott be komoly karriert, hogy ez volt a márka első típusa, amelyből egymillió darabnál is többet adtak el. 1960-tól gyártásba került ugyanis a nagyobb, modernebb, elegánsabb Peugeot 404, és ettől fogva a 403 csak olcsó belépőmodellként élt tovább a márka palettáján.

Tegyük hozzá, a 404 valóban többet kínált, különösen kombi kivitelben: utóbbi karosszériája például dupla csavarrugókkal támaszkodott a hátsó tengelyre, az üzemanyagtöltő nyílás a rendszámtábla mögül átköltözött a bal hátsó kerékdobra, a méretes csomagtérajtó felnyitását pedig rugórendszer könnyítette meg. A modernebb kialakításnak köszönhetően a gyakorlatban nem igazán tűnt fel, hogy nem csak a karosszéria teljes hossza csökkent a 403 kombihoz képest (458 vs. 461 cm), de a tengelytáv is rövidebb lett (284 vs. 290 cm).

A Peugeot kombik sokak szerint az ezt követő időszakban érték el fénykorukat. A 404 után következő 504-es, majd 505-ös hatalmas, 2900 mm-es tengelytávon nyugvó, emelt tetőlemezű Break kivitelei, illetve a három üléssoros, igényesebb Familiale verziók a kor hétköznapi luxusautójának számítottak. Éppúgy alkalmasak voltak hét vagy nyolc személy, mint (a két hátsó üléssort teljesen síkba döntve) terebélyes méretű rakomány szállítására.

A modern vonalú, tágas gépkocsik sokoldalúságára jellemző, hogy Európa-szerte a legváltozatosabb feladatkörökben alkalmazták azokat: a halottaskocsitól kezdve a mentőautóig, a katonai járműtől a szervizkocsiig mindent készítettek belőle.

70 éves a Peugeot kombi

Igazán feledhetetlenné azonban a francia Dangel cég által átalakított példányok tették ezeket a kombikat: a robusztus, nagy teherbírású, megbízható Peugeot-k emelt hasmagasságú, összkerékhajtású kivitelei szó szerint a világ bármely pontján elboldogultak.

A Peugeot ügyfelei joggal bíztak abban, hogy a márka a legfelsőbb kategóriákra is kiterjeszti a kombik sikeres receptjét, miután a 604-es jelentős részben az 504-es műszaki alapjaira épült. A gyár valóban tervbe vette egy Peugeot 604 Break építését, ám ez végül nem valósult meg, ahogy a modell utódaiból, a 605-ösből és a 607-esből is kizárólag szedán készült.

Fordult azonban a kocka a 2000-es évek elején, amikor két innovációval frissítette modellkínálatát a márka. A 307-es visszahozta a kínálatba a három üléssoros kombi fogalmát: a 307 Break egy hagyományos, kiforrott kombi volt, míg a 307 SW (a márkánál máig alkalmazott típusjelzés az angol Station Wagon kifejezés rövidítése) hétszemélyes, csupaüveg utazóautóként csábította a márkához azokat, akik igényelték a bőséges helykínálatot és a sok ülést, de nem tudtak megbarátkozni a magasabb, termetesebb buszlimuzinokkal.

A másik újdonság a 206 SW volt: egy fiatalos vonalvezetésű városi kombi, amely  a 206 telitalálat formavilágát ötvözte a kombik praktikusságával. A nagy helykínálatú kisautó receptje népszerűnek bizonyult, így az utódmodell 207-esből is készült kombi verzió, utóbbiból már kissé emelt hasmagasságú szabadidő verzió is készült Outdoor néven, előrevetítve a kis crossoverek térhódítását. A 208-asnál azonban vége szakadt a sorozatnak: a 2008-as városi SUV divatosabb, naprakészebb formában kínált és kínál azóta is hasonló funkcionalitást.

Miközben a szabadidőjárművek divatja a legkisebb kategóriában okafogyottá tette a kombit a Peugeot kínálatában, a C- és D-szegmensben fel sem merült ez a lehetőség. A rendkívül népszerű 3008-as és a három üléssoros, kiemelten praktikus 5008-as mellett is maradt élettere a közelmúltban bevezetett, új 508 SW és a jövőre érkező 308 SW modelleknek. Ezek neves elődeik legjobb hagyományait folytatják, a megnövelt tengelytávtól kezdve a könnyen variálható, hatalmas belső térig.

Ami pedig az innovációt illeti, a tömegpiacon ma még szokatlan módon plug-in hibrid hajtáslánccal is elérhetők, így a kombik ismét jövőbemutató alternatívát jelentenek a márka kínálatában.


Kulcsszavak: évforduló, kombi, Peugeot
 
Új Peugeot Expert: egy nemzedéknyi előny Új Peugeot Expert: egy nemzedéknyi előny A Škoda Octavia 20 éve: A márka „lelkének” jubileuma A Škoda Octavia 20 éve: A márka „lelkének” jubileuma A Nissan a JUKE 10 éves sikerét ünnepli. Az úttörőnek számító Crossover mögött álló csapatok beszámolója A Nissan a JUKE 10 éves sikerét ünnepli. Az úttörőnek számító Crossover mögött álló csapatok beszámolója Sci-fi szemüveg segíti a munkát a Peugeot gyártóüzemeiben Sci-fi szemüveg segíti a munkát a Peugeot gyártóüzemeiben A Peugeot i-Cockpit® a márka jövőbeni utastere A Peugeot i-Cockpit® a márka jövőbeni utastere
 
25 éves jubileumát ünnepli a ŠKODA legenda

25 éves jubileumát ünnepli a ŠKODA legenda

2021. szeptember 09.
1996. szeptember 3-án gördült le a ŠKODA OCTAVIA első példánya a Mladá Boleslav-i új gyárcsarnok szerelőszalagjáról. Az OCTAVIA bőséges térkínálattal, modern technikával, széleskörű biztonsági felszereltséggel és vonzó ár/érték-aránnyal érkezett.
Részletek

25 éves jubileumát ünnepli a ŠKODA legenda

Új korszakba lépett 1996. szeptember 3-án a ŠKODA AUTO: Mladá Boleslavban megkezdte működését Európa egyik legmodernebb autógyára. Ezzel egyidejűleg ott kezdődött a márka legjelentősebb új modellje, a ŠKODA OCTAVIA sorozatgyártása. Azóta mintegy hétmillió példányban szállították ki az új OCTAVIA négy generációjának tagjait.

A ŠKODA OCTAVIA a ŠKODA AUTO sikeres fejlődésének egyik legfőbb garanciája. Sorozatgyártása 25 évvel ezelőtti kezdete óta mintegy hétmillió alkalommal döntöttek a vásárlók a Mladá Boleslav-i „bestseller” mellett. Már kezdettől fogva kiemelkedő térkínálatával, korszerű technikájával, magas biztonsági színvonalával és vonzó ár/érték-arányával bizonyult meggyőzőnek, emellett mindegyik nemzedékét modern technika jellemezte, jelenleg például az OCTAVIA iV hálózatról tölthető hibrid (Plug-in Hybrid) hajtásrendszere formájában. E tulajdonságaival fejlődött negyedszázaddal ezelőtt az OCTAVIA a „márka szívévé”.

1996-ban mutatta be a ŠKODA AUTO a Volkswagen Csoporthoz csatlakozását követő első kompaktmodelljét, amelyet a nagyhagyományú OCTAVIA névre kereszteltek. 1959 és 1971 között több mint 280 ezer példány gördült le a szerelőszalagról e legendás modellsorozat tagjaiból, köztük az OCTAVIA COMBI változattal. A latin „octavia” szó jelentése „nyolcadik”, az újdonság ugyanis a márka második világháború utáni nyolcadik modelljeként érkezett, emellett a ŠKODA nyolcadik sorozataként készült minden kerekén független felfüggesztéssel, amióta a ŠKODA 1933-ban bevezette e megoldást. Az ős OCTAVIA az akkori Csehszlovákia határain túl is nagy keresletnek örvendett, és jelentős versenysport-sikereket is elért a ŠKODA Motorsport időközben már 120 éves története során.

25 éves jubileumát ünnepli a ŠKODA legenda

A modern OCTAVIA története 1992-ben vette kezdetét, s a ŠKODA AUTO lépésről-lépésre fejlesztette ki kompaktmodelljét, miután a Volkswagen Csoport tagjává vált. A vállalatcsoport egyik új padlóvázára számítógépes tervezési eljárással (Computer Aided Design; CAD) született meg a semmi mással össze nem téveszthető, időtálló formájú karosszéria, mégpedig Dirk van Braeckel formatervező és csapata munkájának gyümölcseként.

Ezzel egyidejűleg már egy új gyártóüzem felépítését készítették elő Mladá Boleslavban, amely a hatékony, modulrendszerű gyártást, valamint a Just-in-Time rendszerben beszállított alkatrészek és főegységek összeszerelését lehetővé tette. A karosszériavázak állítható magasságú szerelőlapokon haladtak végig a szerelőszalagon, így nem kellett már függesztett továbbítóberendezéseket alkalmazni. A 37 500 négyzetméteres, nagyrészt üvegezett csarnokban új fényezőműhellyel is kiegészítették a szerelőszalagot. A gyárcsarnok 1996. szeptember 3-i ünnepélyes megnyitásával 90 ezer darabbal már évi 350 ezer járműre nőtt a gyártókapacitás.

A praktikus ferdehátú modell többek között magas színvonalú aktív és passzív biztonságával tűnt ki, amely első és oldallégzsákokra is kiterjedt. A tágas csomagtér könnyen hozzáférhetően tárult fel a nagyméretű csomagtérajtó mögött, 528 és 1328 liter közötti térfogatot kínálva.

25 éves jubileumát ünnepli a ŠKODA legenda

1996-ban, vagyis az értékesítés első évében, két négyhengeres benzinmotor (1.6 MPI/55 kW (75 LE) és 1.8 20 V/92 kW (125 LE)) és egy turbófeltöltésű dízel erőforrás közül választhattak a vásárlók. Utóbbi, azaz a gazdaságos 1.9 TDI, 66 kW (90 LE) teljesítménye mellett 100 kilométerenként 5,1 literes szabvány szerinti üzemanyag-fogyasztást produkált. A fokozatosan bővített motorpaletta csúcsán a 110 kilowattos (150 LE) 1.8 20 V Turbo aggregát állt. 1998 márciusában mutatkozott be az OCTAVIA COMBI, 1999-től pedig összkerékhajtású változat egészítette ki a kínálatot. 2010 novemberéig több mint 973 ezer ferdehátú és több mint 472 ezer kombi készült az OCTAVIA első generációjából.

Még ezt a sikert is felülmúlták a modern ŠKODA OCTAVIA második generációjának tagjai, amelyeket 2004 és 2013 között szállítottak ki az ügyfeleknek. Tovább növelt használati értékük mellett számos műszaki újdonságot is felsorakoztattak, például közvetlen befecskendezésű benzinmotorokat vagy épp az automatizált, kettős tengelykapcsolós sebességváltót (DSG). Az OCTAVIA harmadik generációjának modelljei 2012 és 2020 között gördültek le a gyártósorról, 2019. november 11-én pedig a Mladá Boleslav-i autógyártó bemutatta „bestsellere” legújabb, azaz negyedik nemzedékét.

Napjainkban a ŠKODA AUTO az OCTAVIA történetének legszélesebb motorválasztékával kínálja e modellsorozatát, Limousine és COMBI változatban, valamint első- vagy összkerékhajtással. A gazdaságos benzin- és dízelüzemű erőforrások mellett immár alternatív hajtásrendszerek széles választéka is megtalálható a palettán, a földgázüzemet (CNG), illetve a hálózatról tölthető (Plug-in Hybrid) és mild-hibrid megoldásokat is beleértve. A térkínálat szintén tovább bővült az előző generációkhoz viszonyítva, emellett az új OCTAVIA biztonságosabb és széleskörűbben hálózatba kapcsolt, mint valaha. Időközben az OCTAVIA nemzetközi szakmai magazinok számos díját is elnyerte és piaci szegmense meghatározó tagjaként világszerte nagy keresletnek örvend.

25 éves jubileumát ünnepli a ŠKODA legenda

Kulcsszavak: évforduló, Mladá Boleslav, octavia, skoda
 
Hatvanöt évvel ezelőtt nyílt meg a budapesti repülőtér Hatvanöt évvel ezelőtt nyílt meg a budapesti repülőtér Az új Škoda Superb Combi: kategóriájának legnagyobb csomagtere – 660-1950 liter térfogat Az új Škoda Superb Combi: kategóriájának legnagyobb csomagtere – 660-1950 liter térfogat Egyedülálló töltéstechnikával jelent meg Prágában a ŠKODA AUTO, a PRE és a Chakratec Egyedülálló töltéstechnikával jelent meg Prágában a ŠKODA AUTO, a PRE és a Chakratec A Škoda Octavia újabb díjat nyert A Škoda Octavia újabb díjat nyert 25 éves jubileumát ünnepli a ŠKODA legenda Az új Skoda Octavia RS Goodwood-ban mutatkozik be
 
Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton

Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton

2021. szeptember 07.
Felgyorsított átállás az elektromos mobilitásra: 2025-ig több mint 20 modell. Együttműködés az energiaszolgáltatókkal: az Audi támogatja a megújuló forrásból származó energiák használatának terjedését.
Részletek

Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton

Már négy év múlva kezdetét veszi az Audi utolsó belsőégésű motorral szerelt modelljének gyártása, a prémiummárka 2026-tól már csak tisztán elektromos hajtásrendszerű újdonságokkal jelenik meg a piacon, 2033-ig pedig kivezeti belsőégésű motorral hajtott modelljeit. Annak érdekében, hogy a mérleg szerint szén-dioxid-semleges1 mobilitás vezető szállítójává és szolgáltatójává válhasson, az Audi értékteremtési láncolata minden egyes láncszemét optimalizálni kívánja, miközben a megújuló forrásból származó energiák alkalmazásának terjedése iránt is elkötelezett. Az IAA kiállítás előtt rendezett Audi Média Napok (Audi Media Days) „Hosszú távú fenntarthatóság” („Sustainability”) témanapja alkalmával a vállalat egyebek mellett a klímasemleges gyárról alkotott vízióját is bemutatta, illetve annak módját, ahogyan beszállítói láncolatában tervezi megvalósítani a hosszú távú fenntarthatóságot.

Legkésőbb 2050-re az Audi mérleg szerint szén-dioxid-semlegessé kíván válni és már 2025-re több mint 20 tisztán elektromos, akkumulátorhajtású modellt tervez kínálni. Ezzel párhuzamosan az Audi tovább szeretné csökkenteni modellpalettája ökológiai lábnyomát, mégpedig 30 százalékkal a 2015-ös évhez viszonyítva. Fő célja, hogy 2025-re minden termelési helyszínén mérleg szerint szén-dioxid-semlegesen működhessen, amit köztes célkitűzésként az Audi Hungaria és az Audi Brussels esetében már sikerült megvalósítani. A prémiummárka minden folyamatot szorosan figyelemmel kísér: a nyersanyagok eredetét és magát a termelést, de a használat szakaszát, valamint az autó életciklusának végén az ártalmatlanítást és az újrahasznosítást is.

Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton

A gyártás – ahol minden kezdődik

Az elektromos mobilitás felé tartó átalakulás következtében a szén-dioxid-kibocsátás egy része a beszállítói láncolatra helyeződik át, ami elsősorban az elektromos autók különösen energiaigényes gyártás jellemezte lítiumion-akkumulátorainak köszönhető. Az Audinál távlatilag ennek során keletkezik az egy autóra jutó szén-dioxid-kibocsátás közel negyede, a vállalat ezért már e korai szakasztól indítja vizsgálatát. A természeti erőforrások átgondolt, intelligens felhasználása nyersanyagot takarít meg és csökkenti az energiafogyasztást, ami viszont az upstream gyártási folyamatok során és a beszállítói láncolat mélyebb szintjein ismét csak a szén-dioxid-kibocsátást mérsékli.

Az Audi ezért beszállítóival együtt olyan lépéseket is tesz, amelyek elsősorban a gyártás e korai szakaszára irányulnak. A vállalat már 2018-ban elindította „A beszállítói láncolat CO2-programját” („CO2 Program in the Supply Chain”), hogy beszállítóival közösen határozhassa meg a szén-dioxid-kibocsátás további csökkentésének lépéseit. „Meggyőződésünk, hogy beszállítóink kulcsszerepet játszanak a hosszú távon fenntarthatóság területén elért sikereinkben” – hangsúlyozta Marco Philippi, az Audi beszerzési stratégiájának vezetője.

A lehetőségek elsősorban a zárt anyagkörfolyamatokban, a másodlagos anyagok felhasználásának fokozatos bővítésében, az újrahasznosítási folyamatokból származó anyagok, az úgynevezett reciklátok műanyag alkatrészekbeli felhasználásában, illetve a zöld villamos energia alkalmazásában rejlenek.

Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton

Ezen intézkedéseknek szintén teljes egészében hatályba kell lépniük 2025-ig, s az Audi és beszállítói számításai szerint az egy autóra jutó szén-dioxid-kibocsátás átlagosan 1,2 tonnás csökkentésére is lehetőséget kínálnak. Egyedül 2020-ban az Audi mérleg szerint több mint 335 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását előzte meg beszállítói láncolatában, ami 35 ezer tonnával több, mint 2019-ben.

Zöld energia, több újrahasznosított anyag, kevesebb hulladék

A beszállítói láncolat fokozott hosszú távú fenntarthatóságának kiváló példája a megújuló forrásból származó energiákra történő átállás. Ennek keretében például a nagyfeszültségű akkumulátorcellákat már szerződés szerint zöld árammal kell előállítani, amint az egyébként már az Audi első tisztán elektromos modellje, az Audi e-tron esetében is így zajlott, illetve történik ma is. Mindezeken túl az Audi különböző kezdeményezésekben is részt vesz és más partnereivel közösen az emberi jogok tisztelete és a környezet védelme mellett is határozottan kiáll beszállítói láncolatában. Ennek része a Globális Akkumulátor Szövetségben (Global Battery Alliance) betöltött tagsága is, amely világméretű platformként 2017-ben a Világgazdasági Fórum kezdeményezésére jött létre. A szervezetben a magán- és a közszféra szereplői közösen tevékenykedhetnek az akkumulátorok értékteremtési láncolatának társadalmi, környezetvédelmi és gazdasági szempontból is hosszú távon fenntartható kialakításán.

A másodlagos anyagfelhasználás egy másik példa, ahogyan az Audi beszállítói láncolatában növeli a hosszú távú fenntarthatóságot. A présüzemben keletkező alumíniumlemez darabolásából származó hulladékot az Audi újbóli felhasználásra közvetlenül visszajuttatja a beszállítóhoz, majd újrafeldolgozott alumíniumtekercsek formájában kapja meg ismét. Ezzel kevesebb primer alumíniumra van szükség és a szén-dioxid-kibocsátás is csökken. Az Alumínium Zárt Kör (Aluminium Closed Loop) bevezetésével az Audi présüzemeiben mérleg szerint 165 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását sikerült megelőzni 2020 folyamán. Időközben Neckarsulmban, Ingolstadtban és 2021 óta Győrben is létrejött az Alumínium Zárt Kör.


Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton

Mindemellett a természeti erőforrások kímélését segítve egyre több alkatrész előállításában megjelennek az úgynevezett reciklátok, vagyis a különböző újrahasznosítási folyamatokból származó, feldolgozott anyagok. Itt nem pusztán a szén-dioxid-kibocsátás mérsékléséről van szó, hanem gazdaságos és hatékony anyagfelhasználásról is. Az Audi Q4 e-tron például 27 recikláttartalmú alkatrészt is rejt. Például az elején lévő tartókonzolt, amely különböző hűtőelemek, a fényszórók és a lökhárítóborítás rögzítésére szolgál és különösen magas mechanikai követelményeknek kell megfelelnie. Emellett a fényszórók rögzítései, a kerékjárati borítások, a sárvédő-burkolatok, a padlóborítás és a kerék-légterelők is nagy arányban tartalmaznak másodlagos nyersanyagokat.

A PET csak a kezdet – üléskárpit palackokból

Az utastérben a szigetelő és rezgéscsillapító elemekhez használnak újrahasznosított anyagokat, de számos látható felületben is megjelennek. Ilyen például a padlózat, illetve részben a csomagtér kárpitozása, míg az S line beltér esetében a műbőrrel közösen a Dinamica mikroszálas szövet szolgál a sportülések bevonataként. Utóbbi 45 százalékban olyan poliészterszálakból áll, amelyeket újrahasznosított PET-palackokból, különböző textíliákból és szálmaradványokból állítottak elő.

Az Audi e -tron GT lábtérborításának és padlószőnyegeinek anyaga a gyártási hulladékból, szövet- és szőnyegmaradványokból és régi halászhálókból származó, száz százalékban újrahasznosított nylonszálból készülő Econyl. Az Audi A3 ülései mindeközben akár 45 másfél literes PET-palack anyagát is tartalmazhatják, s az A3 negyedik generációja kínál először másodlagos nyersanyagokból előállított üléskárpitokat.

Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton

Mesterséges intelligenciával felügyelt beszállítói láncolat

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésre és a másodlagos anyagok alkalmazásának fokozatos bővítésére irányuló kezdeményezései mellett a prémiummárka kész új utakra is lépni a beszállítói láncolata hosszú távú fenntarthatóságának erősítése szolgálatában. A Volkswagen Csoport az Üzleti Partnerek Eljárási Kódexében (Code of Conduct for Business Partners) foglalta össze a partnervállalatai felé megfogalmazott hosszú távú fenntarthatósági követelményeit, amelyek megsértésének alapos gyanúját nagyon komolyan veszi és következetesen kivizsgálja a vállalatcsoport. E rögzített környezetvédelmi, társadalmi és megfelelőségi irányelvek szolgálnak az együttműködés alapjául és a monitoring szerves részét képezik. 2019 óta a beszállító vállalatok Fenntarthatósági Minősítése (Sustainability Rating; S-Rating) a szerződések odaítélésének kötelező kritériuma az Audinál. A négykarikás márka ezen eljárás keretében ellenőrzi, hogy az egyes cégek betartják-e az Üzleti Partnerek Eljárási Kódexében foglaltakat, s csakis a vizsgálat kedvező eredményét követően jöhet létre együttműködés.

Mindemellett postafiókok és ombudsmanok is rendelkezésre állnak, hogy az Audi tudomást szerezhessen az esetleges gyanús esetekről, 2020 októbere óta pedig mesterséges intelligencia egészíti ki a márka beszállítói láncolatának ellenőrzését, proaktív eszközzel bővítve a panaszkezelés hagyományos csatornáit. Az Audi, a Porsche és a Volkswagen egy kísérleti projektje keretében az osztrák Prewave start-up cég intelligens algoritmusai elemzik mintegy 150 országban a beszállító vállalatokról a nyilvános online médiafelületeken és közösségi hálózatokon megjelenő híreket.

Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton

A gyanús eseteket olyan hosszú távú fenntarthatósági kockázatok szerint ellenőrzik, mint például a környezetszennyezés, az emberi jogok megsértése és a korrupció. Amennyiben ilyet észlel, a mesterséges intelligencia riaszt, és az Audi megfelelően reagálhat. Az Audi által alkalmazott mesterséges intelligencia döntő előnye a gyorsaság, amellyel online felismeri és összegyűjtve továbbítja a vonatkozó információkat. „Sokkal korábban felismerhetjük, hol jelenhetnek meg potenciális kockázatok, majd aktív ellenintézkedéseket foganatosíthatunk, például a beszállítókkal folytatott célzott stratégiai párbeszéd formájában” – magyarázta Marco Philippi.

A gyártás – az erőforrások kímélése, a károsanyag-kibocsátás csökkentése

A gyártás során is egyértelműen megmutatkozik, milyen fontos az Audi számára a természeti erőforrások hosszú távon fenntartható kezelése. A termelési helyszíneken átívelő „Mission: Zero” környezetvédelmi program központi célkitűzése, hogy 2025-re minden termelési helyszín mérleg szerint szén-dioxid-semlegesen működhessen. Az Audi Hungaria tavaly, az Audi Brussels pedig már 2018-ban megvalósította a mérleg szerint szén-dioxid-semleges termelést. A környezetvédelmi program emellett a vízfelhasználás, az erőforrás-hatékonyság és a biológiai sokféleség szakterületeivel is foglalkozik, s minden termelési helyszínen kísérleti projekteket is kezdeményezett.

„Brüsszelben számos intézkedést valósítottunk meg” – idézte fel Achim Diehlmann, az Audi „Mission: Zero” környezetvédelmi programjának projektvezetője. Amint elmondta, az üzem zöld elektromos áramra állt át és nagyméretű, 107 ezer négyzetméteres napelem-rendszert is telepítettek a területén. Hőenergia-ellátását biogáz-tanúsítványokkal hitelesített megújuló forrásból származó energia fedezi, műszakilag egyelőre elkerülhetetlen emisszióit pedig minősített karbonkredit-projektekkel egyenlítik ki. E három pillér – további intézkedések mellett – a többi helyszín szén-dioxid-mentesítésére is tervként szolgálhat, természetesen a regionális lehetőségeknek és peremfeltételeknek megfelelően.

Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton

Az újrahasznosítás lehetséges működését mutatja be a neckarsulmi termelési helyszínen jelenleg zajló kísérleti projekt, amelynek keretében egy újrahasznosítási ciklus részeként állítanak elő 3D-nyomtatott szerelési segédeszközöket. Ennek során a gyártáskor keletkezett műanyaghulladékot válogatnak szét, aprítanak fel, majd dolgozzák fel szálakká, amelyekből 3D-nyomtatók segítségével készítenek pontosan a dolgozók igényeihez illeszkedő szerszámokat a gyártás számára.

Értékes víz és természetes élőhelyek

A tudatos és takarékos vízgazdálkodás érdekében az Audi hatékony folyamatokra, zárt vízkörforgásra és az esővíz fokozott felhasználására összpontosít. Peter Kössler, az AUDI AG igazgatótanácsának a termelés és a logisztika területeiért felelős tagja kifejtette: „Jelentősen csökkenteni szeretnénk frissvíz-felhasználásunkat, 2035-ig felére mérsékelve az egy legyártott autóra jutó vízigényünket. Ezért már ma is lehetőség szerint újrahasznosított vízzel dolgozunk, amit körforgása során többször is felhasználunk, illetve újra feldolgozunk. Jövőbeni víziónk már minden termelési helyszínünkön zárt vízkörforgásról szól.”

Az Audi México immár 2018 óta szennyvízmentesen üzemel, a neckarsulmi termelési helyszínen pedig egy kísérleti projekt keretében zárt vízkörforgás valósulhat meg a gyár és a Alsó-Sulmtal szennyvíztársulás szomszédos kommunális szennyvíztisztító telepe között. Az ingolstadti üzemben 2019 óta működik egy üzemivíz-tisztító központ, s a korábbi szennyvíztisztítóval közösen a keletkező szennyvíz mintegy felét körforgásban vezetik vissza és dolgozzák fel újrahasznosításra.

„A növények és rovarok élőhelyei egyre szűkülnek a világ számos régiójában, ezért szeretnénk a biológiai sokféleség megőrzéséhez is hozzájárulni termelési helyszíneinken” – emelte ki Peter Kössler. Az Audi münchsmünsteri létesítményének természetközeli kialakítású szabad terei a biológiai sokféleség szakterületének iránymutató projektjét alkotják. Az Ingolstadt-környéki komplexum célzott ökológiai tervezésének köszönhetően számos állat- és növényfaj számára kínál értékes élőhelyet. Münchsmünster gyárterületén az Audi 17 hektárt alakított át állatok és növények természetes életterévé, ahol már eddig is több mint 110 növény- és vadon élő méhfaj telepedett meg.

A cél – szén-dioxid-semleges gyártás és ügyfélkiszállítás

E lépések és koncepciók eredménye önmagáért beszél: az Audi e-tron GT, az Audi e-tron, az Audi e-tron Sportback és a Q4 e-tron sorozat tagjai már ma mérleg szerint szén-dioxid-kibocsátás-semleges módon készülnek, illetve szállítják ki őket az ügyfeleknek. A termelés és a logisztika minden egyelőre elkerülhetetlen szén-dioxid-kibocsátását karbonkreditek ellensúlyozzák, amelyeket a The Gold Standard vagy a Verified Carbon nonprofit-szervezet lát el tanúsítványával. Ennek megfelelően 2021. január 1. óta minden Európa és az Amerikai Egyesült Államok piacaira készülő elektromos autót mérleg szerint szén-dioxid-semleges termékként adhatnak át az ügyfeleknek, amit a TÜV Nord tanúsítványa igazol.

A használat időszaka – döntő tényező a zöld elektromos áram

Az autó használati szakasza a termék azon teljes időszakát öleli fel, amikor az ügyfél használatában áll, az üzemanyag- vagy villamosenergia-ellátást is beleértve. Ebben a fázisban keletkezik a legtöbb emisszió az autó életciklusa során. Az elektromos autók esetében meghatározó tényező a töltőáram, ám még nem állnak mindenütt rendelkezésre zöld árammal ellátott töltőpontok. Az Audi ezért többek között energiaszolgáltatókkal is együttműködik és saját töltési koncepciókat is kidolgoz. „A vezetés teljeskörű elektromos élményét szeretnénk nyújtani vásárlóinknak, amihez vonzó modelljeink mellett zöld elektromos áram széleskörű kínálata szükséges” – emelte ki Oliver Hoffmann, az AUDI AG igazgatótanácsának a műszaki fejlesztés területéért felelős tagja. Az Audi ügyfelei például már ma is igénybe vehetik az otthoni töltéshez a Volkswagen leányvállalata, az Elli (Electric Life) zöld villamosenergia-ajánlatait, az utazások alatti töltés esetében pedig az IONITY töltőhálózata és számos más töltőpont-üzemeltető is zöld elektromos áramra összpontosít.

„Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy lehetővé tegyük a szén-dioxid-semleges mobilitást. A következő logikus lépés a megújuló forrásból származó energia ipari méretű elterjesztése” – mutatott rá Oliver Hoffmann. Az egyelőre még nem zöld árammal végzett töltések lefedésére 2025-ig a tervek szerint Európa több országában is különböző partnerekkel létesülnek szél- és napenergia-parkok, amelyek együttesen mintegy 5 terawattóra zöld áramot termelhetnek – ami nagyjából 250 új szélturbina maximális kapacitásának felel meg.

A cél, hogy az együttműködő partnerek által termelt, megújuló forrásból származó villamosenergia részesedése az elektromos autók egyre növekvő arányával együtt bővüljön. „Ez annyit jelent, hogy a jövőben teljes e-tron flottánk mérleg szerint klímasemlegesen közlekedhet Európában” – mondja Oliver Hoffmann. Az első projekt egy mecklenburg-előpomerániai napelempark formájában a német RWE energetikai vállalattal közösen valósulhat meg. A létesítmény 2022-től kezdheti meg működését és 170 millió kilowattóra összkapacitásra méretezték. Közel 420 ezer napelemmoduljával Németország legnagyobb független napenergia-parkja, s rövidesen további projektek is várhatók.

Audi charging hub – töltés másodlagos felhasználású tárolóból

Audi charging hub megoldásával a négykarikás márka olyan töltési megoldást fejlesztett ki, amely a piaci alaplefedettség kiegészítéseként mindenekelőtt a csúcsigények kielégítésére szolgál. A koncepció szerint előre foglalható, nagyteljesítményű töltőpontok (High Power Charging; HPC) gondoskodnak biztos tervezhetőségről, az idő színvonalas eltöltésre pedig közvetlenül hozzájuk kapcsolódó várószalon-terület állna rendelkezésre. „Az elektromos Audi modellek feltöltése alig tart tovább egy kávészünetnél” – magyarázta Ralph Hollmig, az Audi charging hub projektvezetője. „Várószalonunkban kimondottan kellemesen múlhat az idő, de például üzleti találkozókra is kihasználható.”

Az Audi charging hub alapjául az úgynevezett Cube elemek szolgálnak. Ezek a sokoldalú konténerkockák a töltőállomások mellett használt lítium-ion akkumulátorokból kialakított tárolót is magukban foglalnak. E másodlagos felhasználású (2nd Life) modulok révén – amelyek a fejlesztés során használt, mára szétbontott járművekből származnak – nem csupán az akkumulátorcellák hosszú távon fenntartható másodlagos hasznosítása megoldott, hanem egyik nagy előnyük, hogy kiegészítő egyenáramú töltéstárolóként (puffer) is szolgálhatnak. Ezzel feleslegessé válik a nagyfeszültségű kábelek és költséges transzformátorok komplex infrastruktúrája.

Rugalmas és fenntartható koncepció – 2,45 megawattórás tároló

Az Audi charging hub – szabványos, 400 voltos erősáramú csatlakozáson keresztül táplálva – Cube elemenként már 11 kilowatt teljesítményszinttől működtethető. Mindez nem csupán a lehetséges helyszínek kiválasztását könnyíti meg, hanem a tervezési időt is lerövidíti, miközben költséget és erőforrásokat is megtakarít. A hub így rövid idő alatt kiszállítható, telepíthető és a helyszíni igényekre szabható, mégpedig messzemenőkig függetlenül a helyi hálózati kapacitásoktól. A kísérleti létesítményben összességében már 200 kW csatlakozási teljesítmény is elegendő az együttesen 2,45 MWh kapacitású három tárolómodul folyamatos töltéséhez, illetve éjszakai teljes feltöltéséhez. Mindezt a tetőn működő napelem-rendszer egészíti ki. A kiegészítő töltéstároló (puffer) segítségével mintegy 70, akár 300 kilowatt teljesítményű gyorstöltés végezhető el naponta, mégpedig az egyébként szükséges megawatt-nagyságrendű tápcsatlakozás nélkül. Az első Audi charging hub a tervek szerint ősszel, Nürnbergben kezdi meg működését.

A másodlagos felhasználás (2nd Life) filozófiája szerint az alkatrészeket csak akkor kell újrahasznosítani, amikor már végleg használhatatlanná válnak. Ha még működőképesek, ám eredeti rendeltetésüknek már nem tudnak megfelelni, a környezetet és a természeti erőforrásokat egyaránt jobban kímélő megoldás, ha idő előtti újrahasznosításuk helyett – például energiatárolóként – alternatív felhasználási módot találnak számukra. Az akkumulátoros tárolók a jövőben az áramfejlesztők vagy ipari nagyfogyasztók kiegészítő töltéstárolóiként (puffer) tehermentesíthetik a hálózatot. Az eljárás tesztelésére az Audi az EnBW energiaszolgáltatóval közösen Heilbronnban már elkészítette az első ilyen tárolót.

Akkumulátor-újrahasznosító kísérleti üzem Salzgitterben

Amikor az akkumulátorok már ezen másodlagos alkalmazások feladatát sem tudják ellátni, korszerű újrahasznosítási koncepciók mentén alapanyagaikra bontják őket, amelyeket azután új akkumulátorok gyártására használnak fel. Egyebek mellett a lítiumion-akkumulátorok kísérleti újrahasznosító üzeme is erre a célra szolgál, amelyet Salzgitterben létesített a Volkswagen Csoport. Különlegessége, hogy csupán azon akkumulátorokat dolgozzák itt fel újra, amelyek más módon már nem használhatók fel. Speciális elemzőszoftver vizsgálja felül kezdeti diagnosztikai információként az akkumulátorok állapotát, megállapítva, hogy teljesítménye elegendő-e még a másodlagos felhasználáshoz, például olyan mobil energiatárolókban, mint a rugalmas gyorstöltőállomások vagy a töltőrobotok. A szoftvert az Audi Brussels fejlesztette ki. A kísérleti projektet a tervek szerint további újrahasznosító üzemek is követik a jövőben, a cél pedig zárt anyagkörforgás kiépítése az akkumulátorok számára.

Távolra tekintve – az Audi támogatja a fenntartható innovációkat

Az innovatív technológiák jelentik a hosszú távon fenntartható jövő kulcsát. Rüdiger Recknagel, az Audi Környezetvédelmi Alapítvány ügyvezetője szerint: „A környezetvédelem össztársadalmi feladat, az alapítvány pedig az innovatív környezetvédelmi technológiák alkalmazásának kezdeményezője és hajtóereje. Mindenkit egyénileg szeretnénk a környezet védelmére ösztönözni és konkrét ötletekkel szolgálni személyes hozzájárulásukhoz.” Az alapítvány minden korosztályt érzékenyebbé tenne, egyben inspirálna a környezet védelmére, egyfajta társadalmi hozzájárulást szorgalmazva az élhető jövőhöz. Tevékenységük súlypontjai között szerepel az úgynevezett Greenovation Projektek támogatása, új technológiákat alkalmazva a természeti erőforrások kímélése szolgálatában.

Az alapítvány jelenleg a Berlini Műszaki Egyetemmel (TU Berlin) és más partnereivel közösen az utcai szennyvízlefolyók számára fejleszt szűrőket, amelyek megakadályozzák, hogy a gumiabroncs-kopadék és más környezetet károsító anyagrészecskék az esővízzel együtt a csatornahálózatba és a természetes vizekbe mosódjanak.

Olyan innovatív egységek, mint például a berlini székhelyű Audi Denkwerkstatt, szintén a mindennapok és az üzleti élet hosszú távú fenntarthatóságának erősítésén dolgoznak. Az ötletműhely üzleti modelleket fejleszt, tesztel és alakít szériaéretté, s egyfajta inkubátorként szolgál. A jó ötletek így igen gyorsan megvalósulhatnak. Kiváló példa erre az ecomove App, amely a mobilitás nyomán keletkező személyes szén-dioxid-lábnyom megértésében és csökkentésében, illetve az egyelőre elkerülhetetlen kibocsátások kiegyenlítésében segít. Az alkalmazás például automatikusan érzékeli, milyen közlekedési eszközt vesz éppen igénybe a felhasználó, majd ennek alapján személyes mobilitási pontszámot kalkulál. Ezen eredmény javítása érdekében az ecomove játékosan motivál az egyéni mobilitás hosszú távon fenntarthatóbb kialakítására: a kedvező változásokat trófeákkal díjazza, a fennmaradó kibocsátások pedig kiegyenlíthetők.

Kulcsszavak: audi, autógyár, elektromobilitás, elektromos autó, környezetbarát, környezetvédelem, új modell
 
Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton Az új Volvo FE és Volvo FL – városi és elővárosi szállításra optimalizálva Brit autóipari szövetség: több mint 100 milliárd euró termeléskiesést okozna Európában a megállapodás elmaradása Brit autóipari szövetség: több mint 100 milliárd euró termeléskiesést okozna Európában a megállapodás elmaradása Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton A PEUGEOT folytatja elektromos személygépkocsi-kínálatának fejlesztését Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton Nagyobb MINI, több lehetőség: az új ötajtós MINI Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton Női vezérigazgatója lesz a GM autógyártónak
 
ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Elektromos mobilitás a legelegánsabb formában

ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Elektromos mobilitás a legelegánsabb formában

2021. szeptember 07.
Új, érzelmekben még gazdagabb karosszériaváltozat a tisztán elektromos ŠKODA ENYAQ iV csúcsmodell kínálatában. Három teljesítményszint, hátsó- vagy összkerékhajtás és még kedvezőbb aerodinamikai tulajdonságok. A modern lakóterek ihlette Design Selection összeállítások és tágas belső térkínálat.
Részletek

ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Elektromos mobilitás a legelegánsabb formában

A ŠKODA ENYAQ iV sikeres piaci bevezetését követően egy második, érzelmekben még gazdagabb karosszériaváltozattal bővíti a ŠKODA AUTO első tisztán elektromos hajtásrendszerű SUV-modelljének kínálatát. A négyajtós ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV fő jellegzetessége hátrafelé elegánsan ereszkedő tetővonalú farkialakítása. 0,247-es légellenállási tényezője (cw) még az ENYAQ iV eleve kiváló értékénél is alacsonyabb, az ENYAQ COUPÉ iV így még gazdaságosabb üzemű, és nagyobb akkumulátorával a WLTP-menetciklus szerint több mint 535 kilométer maximális hatótávot kínál. Választékában kétféle akkumulátorméret és három teljesítményszint sorakozik, hátsó- vagy összkerékhajtással. Utasterében az ENYAQ iV belteréből már ismert Design Selection összeállítások váltják fel a hagyományos felszereltségi szinteket. A ŠKODA modelljeire jellemzően az ENYAQ COUPÉ iV is bőséges térkínálattal érkezik, csomagtartójának térfogata 570 liter.

Thomas Schäfer, a ŠKODA AUTO igazgatótanácsának elnöke kiemelte: „Tisztán elektromos hajtásrendszerű zászlóshajónk, a ŠKODA ENYAQ iV, kiválóan indított a nemzetközi piacokon. Ügyfeleink rendkívül jól fogadták e modellt, már most mintegy 70 ezer megrendelést kaptunk rá. 2022 elején az ENYAQ COUPÉ iV révén tovább bővítjük a palettát, s E-SUV-modellünk ezen érzelmekben még gazdagabb formavilágú változata igazi dizájnkülönlegességként teszi felfelé teljessé modellkínálatunkat.”


ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Elektromos mobilitás a legelegánsabb formában

A ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV az ENYAQ iV választékát kiegészítve kínál még nagyobb menetdinamikát a lifestyle-orientált vásárlóknak, míg a családok számára akár öt személynek is tágas, nagyvonalú térkínálattal és 570 literes csomagtérrel szolgál. Az új modellváltozat három teljesítményváltozatban kapható: ENYAQ COUPÉ iV 60 és ENYAQ COUPÉ iV 80 hátsókerékhajtással, illetve ENYAQ COUPÉ iV 80x összkerékhajtással. Az ENYAQ iV változaténál is kedvezőbb aerodinamikai tulajdonságoknak és a 0,247-os légellenállási tényezőnek (cw) köszönhetően a négyajtós kupé még gazdaságosabb üzemű és kétféle akkumulátormérete közül a nagyobbal, illetve hátsókerékhajtással a WLTP-menetciklus szerint több mint 535 kilométer maximális hatótávot kínál. A rövid töltési időkről az alapkivitelhez tartozó gyorstöltő-funkció gondoskodik. Az utastérben 13 col képátlójú központi érintőképernyő vonzza a tekintetet.

Világszerte ŠKODA-sikertörténet az ENYAQ iV

A ŠKODA ENYAQ iV már a kezdetektől fogva nagy sikerrel mutatkozott be a nemzetközi piacokon. A Volkswagen Csoport moduláris elektromos platformjának (MEB) műszaki alapjaira épülő első sorozatgyártású ŠKODA egyaránt azonnal meggyőzte a szakértőket, a média képviselőit és az ügyfeleket. Jelenleg a kereslet meghaladja a ŠKODA Mladá Boleslav-i főüzemének termelési kapacitásait, ahol az ENYAQ iV a vállalatcsoport Európában egyetlen MEB-modelljeként gördül le Németországon kívüli helyszínen a szerelőszalagról.

ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Elektromos mobilitás a legelegánsabb formában

A független Európai Újautó-értékelési Program (European New Car Assessment Programme; Euro NCAP) ütközési tesztjein a tisztán elektromos SUV-modell a legmagasabb, ötcsillagos minősítést szerezte meg, amely során az ENYAQ iV – a felnőtt utasok esetében 94, míg a gyerekek számára 89 százalékos értékkel – az Euro NCAP teszteken valaha produkált legjobb utasvédelmi eredményt érte el. Az ENYAQ iV emellett a kiemelkedő termék-formatervezésért odaítélt Red Dot Díjat is elnyerte, és legnagyobb európai piacán, Németországban, számos autós szakmai magazin díjait is begyűjtötte. A ŠKODA új zászlóshajója nyerte például az auto motor und sport magazin 2021-es „Legjobb Autók” („Best Cars 2021”) olvasói szavazása „Kompakt SUV-modell/terepjáró” kategóriájának importmodell-értékelését, az Auto Zeitung olvasóinak „Auto Trophy” voksolásán pedig az E-SUV kategória legjobb importmodelljeként végzett.

Szintén az élen zárt az ENYAQ iV az Auto Bild Allrad magazin „Az év összkerékhajtású autói” („Allradautos des Jahres”) olvasói szavazása „Összkerékhajtású elektromos autók” kategóriájának importmezőnyében, de a brit What Car? autós magazin 2021-es „Év Elektromos Autója” („Electric Car of the Year 2021”) kitüntetésének „Legjobb nagyméretű elektromos SUV” kategóriájában is diadalmaskodott. Az ENYAQ iV emellett a szintén brit electrifying.com weboldal 2021-es „Legjobb családi autó” („Best Family Car 2021”) címét is elhódította.


ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Elektromos mobilitás a legelegánsabb formában

Érzelemdús vonalak és már alapkivitelben panoráma-üvegtető

Az új ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV érzelmekben még gazdagabb formavilágú, mint az SUV-változat. Az alapkivitelhez tartozó panoráma-üvegtető a B-oszloptól lágyan ereszkedik hátrafelé. A 4653 milliméteres COUPÉ iV négy milliméterrel hosszabb, mint az ENYAQ iV, 1617 milliméteres magassága pedig egy milliméterrel haladja meg a másik kivitelét. Az 1879 milliméteres szélesség és a 2765 milliméteres tengelytáv mindkét modellen azonos, de a kupé 570 literes csomagtartója is csaknem megegyezik az SUV-változatéval (585 liter).

Az erőteljes fellépést a nagyméretű, 19 és 21 col közötti peremátmérőjű könnyűfém keréktárcsák is hangsúlyozzák. Kívánságra teljes-LED Matrix-fényszórók is rendelkezésre állnak, amelyek távfény-moduljaiban 24-24 önállóan szabályozható LED-egység teszi lehetővé anélkül a távolsági fényszóró folyamatos használatát, hogy vakítaná a közlekedés többi résztvevőjét. Ugyancsak extrafelszerelésként rendelhetők a teljes-LED hátsó lámpák, amelyeket kristályhatású felületeik mellett a márkára jellemző C-alakú világítási kép és dinamikus irányjelző is jellemez. Kívánságra az ENYAQ COUPÉ iV számára is rendelkezésre áll a Crystal Face megoldás, amelyben összesen 131 LED-egység világítja meg a markáns ŠKODA-hűtőrács függőleges bordáit és vízszintes sávját. A teljes-LED Matrix-fényszórók tompított és távfény LED-moduljai, valamint a nappali menetfény csíkja üdvözlő fényanimációval is szolgál.

ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Elektromos mobilitás a legelegánsabb formában

Beltér Design Selection kivitelekben

A ŠKODA az ENYAQ COUPÉ iV belterében is az innovatív Design Selection összeállításokra és a jól áttekinthető kínálati struktúrára összpontosít. A Design Selection összeállításokat a modern lakókörnyezetek ihlették, s ízlésesen összehangolt színeket és anyagokat kínálva váltják fel a hagyományos felszereltségi szinteket. Az alapkivitel Design Selection Loft együttese egyszerre modern, otthonos és családias, a szürke és fekete tónusok harmonikus kombinációja elegáns és időtálló. A további, extrafelszerelésként rendelhető Design Selection összeállításokban hosszú távon fenntartható előállítású anyagok is megjelennek. A Design Selection Lodge esetében például az üléskárpitok 40 százalékban a Woolmark Company gyapjúminősítésével is rendelkező, természetes gyapjúból, 60 százalékban pedig 318 PET-palack újrahasznosítása során nyert poliészterből készülnek. A Design Selection ecoSuite üléseinek konyakárnyalatú bőrkárpitozásának cserzését vegyszerek használata nélkül, környezetkímélő módon az olajfa levelének kivonataival végzik.

13 colos érintőképernyő és széleskörű alapfelszereltség

Az utastér központi eleme a 13 col képátlójú, középen elhelyezett érintőképernyő, amelynek működése az egyéni igények szerint alakítható, s egyaránt hozzáférést biztosít az infotainment rendszerhez és a jármű összes funkciójához. A digitális műszeregység (Digital Cockpit) egy 5,3 col átlójú kijelzőn jeleníti meg jól áttekinthetően a sebességet, a menetadatokat, illetve a navigációs berendezés és a vezetői segédrendszerek legfontosabb információit. Az extrafelszerelésként rendelhető Head-up kijelző közvetlenül a vezető látóterébe vetít további információkat, részben kibővített valóság (Augmented Reality) segítségével. Az ENYAQ COUPÉ iV utastere bőséges alapfelszereltségének része a kétzónás Climatronic légkondicionáló berendezés, a kulcsnélküli indítás (KESSY GO) és a LED-technikájú hangulatvilágítás. Utóbbi az ajtók dekorbetétjeit és kilincseit, valamint az első és a hátsó lábteret világítja meg. A könnyen áttekinthető választék tíz különböző témakör szerint kínál extrafelszerelés-csomagokat, többségüket alap- és bővített Plusz változatban is. Bizonyos egyedi extrafelszerelések minden modellhez rendelkezésre állnak.

Kétféle akkumulátor, három teljesítményszint, hátsó- és összkerékhajtás

A ŠKODA kétféle akkumulátormérettel és három különböző teljesítményszinten kínálja ENYAQ COUPÉ iV modelljét. Az akkumulátorok a Volkswagen Csoport moduláris elektromos platformjában (MEB) a padlózatba építve kaptak helyet. Az ENYAQ COUPÉ iV 60 változat 62 kWh energiatároló képességű lítiumion-akkumulátorral készül, amiből nettó 58 kWh vehető igénybe. Az elektromos motor teljesítménye 132 kW* és egyfokozatú áthajtóművön keresztül hajtja a hátsó kerekeket. Az ENYAQ COUPÉ iV 80 esetében szintén a hátsó kerekek hajtottak, az elektromos motor ez esetben 150 kW teljesítményt produkál. A nagyobb, azaz 82 kWh (nettó 77 kWh) kapacitású akkumulátorral és 0,247-os légellenállási tényező (cw) jellemezte, kiváló aerodinamikai tulajdonságaival ez a változat több mint 535 kilométerrel a modellsorozat legnagyobb hatótávját kínálja.

Az ENYAQ COUPÉ iV 80x szintén a nagyobb akkumulátort kapta, amely itt az első tengelyen működő, második 80 kilowattos elektromos motor áramellátását is biztosítja – az ENYAQ COUPÉ iV 80x így összkerékhajtású. A két villanymotor együttesen 195 kW teljesítménnyel szolgál. Az új kupé váltakozóárammal – például a ŠKODA iV Charger falitöltőről (Wallbox) – akár 11 kW teljesítménnyel már hat-nyolc óra alatt teljesen feltölthető, a nyilvános egyenáramú (DC) gyorstöltőállomásokon pedig akár 125 kW teljesítménnyel is tölthető. Cserélhető csatlakozókkal kialakított, mobil töltési megoldásként kívánságra az iV univerzális töltő (iV Universal Charger) is rendelkezésre áll.

Kulcsszavak: elektromos autó, ENYAQ COUPÉ iV, skoda
 
ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Elektromos mobilitás a legelegánsabb formában Elektromos autókra cserélik az állami flottát Dél-Koreában Aradszki András: a kormány számára stratégia cél az e-mobilitás erősítése Aradszki András: a kormány számára stratégia cél az e-mobilitás erősítése A BMW Group magasabb fokozatba kapcsolja az elektromos mobilitás térnyerését A BMW Group magasabb fokozatba kapcsolja az elektromos mobilitás térnyerését Már a Marson túl száguld Elon Musk sportkocsija Már a Marson túl száguld Elon Musk sportkocsija A Hyundai a Frankfurti Autószalonon bemutatta a ’45’ elektromos tanulmányautót A Hyundai a Frankfurti Autószalonon bemutatta a ’45’ elektromos tanulmányautót
 
Chiphiány miatt késő cégautók? Így hidalhatják át a problémát a vállalatok

Chiphiány miatt késő cégautók? Így hidalhatják át a problémát a vállalatok

2021. szeptember 07.
A koronavírus-járvány továbbra is érezteti hatását az autóiparban. Az elektronikai termékek, valamint az autók iránt megnövekedett hirtelen kereslet következtében egyre növekvő félvezető-, illetve mikrochiphiány alakult ki a világ különböző elektronikaialkatrész-beszállítóinál az elmúlt időszakban.
Részletek

Chiphiány miatt késő cégautók? Így hidalhatják át a problémát a vállalatok

Mivel a chipekben megtalálható félvezetők fontos alkotóelemei az új járműveknek, ezek globális hiánya korlátozza az új autók gyártási kapacitását, és ezáltal számos személygépkocsi-, illetve kisteherautó-modell szállítási határideje jelentősen kitolódott, átlagosan 8-12 hónapra. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan az alábbiakban foglalja össze a félvezetőhiánnyal kapcsolatos autópiaci tudnivalókat, és tanácsokat ad a céges autókkal kapcsolatos várakozási idő áthidalására.

A félvezetők az alapjai azoknak a jelfeldolgozó és memóriachipeknek, amelyeket ma már szinte minden technológiai eszközben megtalálunk, és egyre gyakoribb tartozékai mind a személy-, mind a kishaszongépjárműveknek. A félvezetők teszik ugyanis lehetővé a járművekben lévő információs és szórakoztatóelektronikai rendszerek, az elektronikus biztonsági funkciók vagy a vezetéstámogató rendszerek működését. Ezen speciális alkatrészek hiánya így jelentősen befolyásolja a járműgyártást, ami egyre több időt vesz igénybe, és hatására az egyes autómárkák aktuálisan elérhető modellválasztéka folyamatosan változik. A chiphiány azonban nemcsak az újonnan gyártott autókat érinti, hanem a már forgalomban lévő járművek javítását is, amelynek ideje szintén megnövekedhet az alkatrészek elérhetetlensége miatt.

Miért van hiány félvezetőkből és hogyan befolyásolja ez a járműellátást?

A félvezetőipart 2020 eleje óta az alábbi események befolyásolták:

1. Változó kereslet

Az autóipari szereplők ideiglenesen csökkentették a félvezető-megrendeléseiket, mivel tavaly tavasszal bezárták a bemutatótermeket és a gyárakat . Mire a járműgyártás ismét beindult, a chipszállítók átálltak a laptopok és szórakoztatóelektronikai eszközök gyártásának kiszolgálására, amire a járvány miatt egyre nagyobb igény merült fel .


Chiphiány miatt késő cégautók? Így hidalhatják át a problémát a vállalatok

2. Lecsökkent kínálat

A járványhelyzet okozta leállások után a félvezetőgyártók csökkentett létszámmal és fizikai távolságtartással kezdték újra a termelést a gyárakban, ezért nem működtek teljes kapacitással.

3. Váratlan kihívások

Az autóipar számára chipeket gyártó mindössze öt vállalat közül kettőnek, az NXP-nek  és az Infineon Technologies-nak  fel kellett függesztenie a gyártást texasi üzemeiben a februári viharok idején. A Japán egyik legnagyobb félvezetőgyárában bekövetkezett tűz, valamint az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszálya Tajvanon,6 – amely alapvetően befolyásolja a félvezetők vízigényes gyártási folyamatát – további nyomást gyakorolt az ellátásra.

A chiphiány következményei gyártótól, modelltől és beszállítótól függően eltérők. Ezek egyike, hogy a félvezetőhiány miatt egyes berendezések ideiglenesen nem elérhetők. Ez azonban a gyártás szüneteléséhez is vezethet, ami miatt bizonyos modellek elérhetetlenné válnak. A megrendelt autók esetében továbbra is érdemes a szokásosnál két-háromszor hosszabb, akár egyéves szállítási időkkel számolni.

Chiphiány miatt késő cégautók? Így hidalhatják át a problémát a vállalatok

Hogyan hidalhatók át a csúszásból adódó kellemetlenségek?

A járvány okozta kiszámíthatatlan piaci helyzet és az autóárak folyamatos emelkedése nemcsak a magán-, hanem az üzleti szektor számára is problémát okoz, ezért a vállalatok számára még jobban felértékelődött a tervezhetőség és a rugalmasság a céges autók terén.

A megnövekedett szállítási határidők áthidalására többféle átmeneti megoldás létezik. A LeasPlan szerint a cégeknek az alábbi tanácsokat érdemes megfogadniuk:

•    Tervezzünk előre: Mérjük fel, mely járműveket kell cserélni a következő 12 hónapban, és kezdjük el a beszerzési folyamatot a szokásos ütemezés előtt.

•    Válasszunk rugalmasan lízingelhető, raktárról elérhető autókat: A hosszú szállítási idők jól kiválthatók a FlexiPlan konstrukcióval, amellyel akár már egy hónapra is bérelhető autó, és amely a vállalati flottákra optimalizált alsó-közép- és középkategóriás autókból, elektromos járművekből, valamint 3,5 tonnánál könnyebb kisteherautókból áll. A flottakezelőnek saját raktárkészlete is van a legnépszerűbb cégautókból, így teljes körű szolgáltatás mellett gyorsan tudja teljesíteni a különféle megrendeléseket. Ezenkívül a LeasPlan a belvárosi kiszállítás és a közúti fuvarozás iránti megnövekedett igényekre reagálva is kínál járműveket és szolgáltatásokat az ilyen profilú vállalatok számára.

Chiphiány miatt késő cégautók? Így hidalhatják át a problémát a vállalatok

•    Használjunk használtat: A LeasePlan saját lízingflottájából visszaérkező, három-négyéves, kevés kilométert futott használt autói már operatív lízing formájában is elérhetők 2-3 éves időszakra, teljes körű szolgáltatás mellett. A kiváló állapoton felül az ilyen autók előnye, hogy ismert előélettel, illetve garantált szerviz- és kártörténettel rendelkeznek. Az adatok hitelességét egy független szakértő partner által elvégzett állapotfelmérés biztosítja, melynek során számos ponton vizsgálják át a kínálatba kerülő járműveket.

•    Fontoljuk meg az alternatívákat: Mivel az autógyártók az EU szén-dioxid-kibocsátási célkitűzéseinek megvalósítása miatt idén a tisztán elektromos és a plug-in hibrid járművekre fókuszálnak, az ilyen típusú autók szállítási ideje rövidebb lehet, mint a hagyományos meghajtásúaké. Célszerű ezért opcióként ezek beszerzését is mérlegelni abban az esetben, ha az általunk választott dízeles vagy benzines modellre sokat kell várni.

Kulcsszavak: flottakezelő, jármű kereskedelem, járműipar, LeasPlan
 
Roncstámogatást kapnak Romániában a hibrid- és villanyautók Roncstámogatást kapnak Romániában a hibrid- és villanyautók Kiválóan vette a Lexus az első félévet Kiválóan vette a Lexus az első félévet Felismeri? Figyelmeztető jelek, hogy gumiabroncsot kell cserélnie Felismeri? Figyelmeztető jelek, hogy gumiabroncsot kell cserélnie Hetedik éve piacvezető Magyarországon a DAF márka Hetedik éve piacvezető Magyarországon a DAF márka Chiphiány miatt késő cégautók? Így hidalhatják át a problémát a vállalatok Egységes központi járműtörténeti adatbázis bevezetését szorgalmazza a magyar gépjármű szakma
 
A Bosch az elektromobilitással több mint egymilliárd euró árbevételt ér el

A Bosch az elektromobilitással több mint egymilliárd euró árbevételt ér el

2021. szeptember 07.
Egyetlen más vállalat sem kínál a Boschéhoz hasonlóan széles körű ajánlatot az elektromobilitás terén: az eBike-tól az építőipari munkagépekig, a szilícium-karbid chiptől a teljesen integrált e-tengelyig.
Részletek

a Bosch az elektromobilitással több mint egymilliárd euró árbevételt ér el

Ha elektromobilitásról beszélünk, a Bosch a versenytársaknál kétszer gyorsabb ütemben növekszik ebben a szegmensben, és idén egymilliárd eurót is meghaladó árbevételt generál. Az üzleti fejlődés csak tovább gyorsul: a tervek szerint 2025-ig az árbevétel megötszöröződik. „Az elektromobilitás alaptevékenységgé válik számunkra, a szén-dioxid-mentes közlekedés pedig az egyik növekedési területté. A kihívásokat lehetőségekké alakítjuk – ez a mi utunk” – mondta dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatóságának elnöke a müncheni IAA Mobility 2021 szakkiállításon. A növekedési területek közé tartozik az automatizált vezetés is, melynek minden szintje a vezetéstámogató rendszereken alapul.

40 százalékos gyarapodásával az élen járó Bosch ezen a területen is túlszárnyalja a piac növekedését. Az elektromobilitás és az automatizált vezetés terén kivívott jó pozíciójának is köszönheti a Bosch, hogy a koronavírus-krízissel, félvezetőhiánnyal és a mobilitás gyorsuló átalakulásával jellemzett piaci környezetben is sikeres: a mobilitási megoldások üzleti terület árbevétele idén tíz százalékkal nő. „A Bosch, a technológiák vezető szállítója, üzletileg is sikeres” – tette hozzá Denner.

Elektromos autózás – a Bosch csúcstechnikája áttörést hoz

A Bosch sikertörténetének következő fejezete az elektromobilitás lesz. Az eddig összesen ötmilliárd euró beruházásnak, valamint a piac leghatékonyabb elektromoshajtáslánc-megoldásainak köszönhetően a vállalatnak sikerülhet az áttörés. Csak ebben az évben további 700 millió eurónyi beruházás járul még ehhez hozzá. A Bosch előretekintő, a jövőt alakitó vállalat. „Arra készülünk, hogy az elektromos járművek iránti kereslet világszerte nő.


a Bosch az elektromobilitással több mint egymilliárd euró árbevételt ér el

A várakozások szerint 2035-ben az újonnan regisztrált járművek 60 százaléka elektromos lesz” – mondta dr. Stefan Hartung, a Bosch igazgatóságának tagja, a mobilitási megoldások üzleti szektor elnöke. Már tíz éve bizonyítja a Bosch az eBike-ok kapcsán, hogy az innovációs erő új piacokat nyit meg. A vállalat célja, hogy a jövő mobilitását annak teljes spektrumában alakítsa. 

„A mobilitásnak óvnia kell a környezetet, azonban, nem utolsósorban az Európai Unió nagyratörő céljaira való tekintettel, megfizethetőnek és vonzónak is kell lennie” – egészítette ki Denner. „Csak így maradhatnak mozgásban az emberek és a szállítmányok a jövőben is.”

A Bosch továbbra is nyitott az új technológiai megoldások iránt és a mobilitás minden módjához kínál klímabarát megoldásokat világszerte, az adott állami keretfeltételeknek megfelelően. Ezért a Bosch a tisztán akkumulátoros mellett az üzemanyagcellás hajtásba is invesztál, és új kooperációkban vesz részt Kínában, az Amerikai Egyesült Államokban és Európában egyaránt. A Bosch technikáját alkalmazó első tehergépjárművek már a kínai utakat róják.

A Bosch technológiája ahhoz is hozzájárul, hogy az emberek mindennapjait megkönnyítse. Az elektromos autózás kapcsán a töltés döntő szerepet játszik. A Bosch a müncheni kiállításon egy új, rugalmas töltőkábelt mutat be az elektromos autókhoz, mely integrált szabályozó- és biztonsági technikával bír, valamint adaptert kínál a 2-es típusú és a háztartási elektromos csatlakozókhoz egyaránt.

a Bosch az elektromobilitással több mint egymilliárd euró árbevételt ér el

Ez a 230 voltos csatlakozóról való töltésnél megszokott, a kábelbe épített külön szabályozódoboz nélkül működik, és így csupán három kilogramm a tömege – 40 százalékkal könnyebb, mint a hagyományos töltőkábel a szabályozódobozzal. Azért, hogy a vezetőknek menet közben ne kelljen töltőpontot keresgélniük, a Bosch internetalapú töltőszolgáltatása Európa több mint 200 ezer töltőállomásához kínál hozzáférést – az egyszerű fizetést is beleértve.

Automatizált vezetés – a Bosch egyetlen forrásból kínál mindent

Központi szabályozóegységek, érzékelők, mesterséges intelligencia: az automatizált vezetés minden eleme megtalálható a Bosch kínálatában, és 5000 mérnök dolgozik az automatizált vezetés mindegyik szintjének megvalósításán. Ebbe nem csupán az asszisztensek olyan kibővített funkciói tartoznak, amelynek köszönhetően a vezetők levehetik a kezüket a kormányról, ma már a teljes egészében vezető nélküli vezetési funkciók is lehetségesek a Bosch segítségével. „Az automatizált parkolóinas kísérleti projektjeivel a Bosch már most történelmet írt Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban” – hangsúlyozta Denner. A Bosch a Mercedes-Benzzel és más vállalatokkal együttműködve már bemutatta ezt a megoldást a stuttgarti repülőtér P6 parkolóházában. Az új Mercedes-Benz S osztály a világ első sorozatgyártásban készült járműve, mely rendelkezik az ehhez szükséges technológiával.

A Bosch többek között fixen telepített videokamerákkal szerelte fel a parkolóházat, hogy a járművek az okostelefonnal kiadott parancsra vezető nélkül elnavigálhassanak a lefoglalt parkolóhelyre. A tervek szerint ezt az első parkolóházat 2025-ig további ezer követi majd.

a Bosch az elektromobilitással több mint egymilliárd euró árbevételt ér el

Minden kényelmi előnye mellett a Bosch a vezetés automatizálását elsősorban olyan fejlesztésnek tekinti, ami javítja a közlekedés biztonságát. A Bosch olyan rendszereket vezetett be elsőként, mint az elektronikus menetstabilizáló vagy az automatikus vészfékrendszer, és továbbra is a balesetmentes vezetés támogatása a cél. Emellett a vállalat innovatív szoftverekkel gondoskodik a fedélzeten szükséges intelligenciáról. „ A jövő szoftver-domináns mobilitásában is előnyünkre válik a rendszerismeretünk: a Bosch mindkét területen otthonosan mozog, mind a járművek fedélzeti elektronikájában, mind a járművet hálózatba kapcsoló tárgyak internete terén” – magyarázta Denner.

Hálózatba kapcsolt vezetés – a Bosch nem csupán a járműre gondol


Ahogy a Bosch már tíz évvel ezelőtt megjósolta, a járművek egyre inkább internetes „csomópontokká” fejlődnek. A jövőben a szoftver ugyanolyan fontossá válik a mobilitásban, mint a hajtáslánc teljesítménye vagy hatékonysága. A Bosch aktívan alakítja formálja ezt a trendet. A mobilitási megoldások üzleti szektor jóformán minden második kutatás-fejlesztési munkatársa szoftverfejlesztő. Már a kerékpár is az internet része lesz, ahogyan ezt az új eBike Flow okostelefon-alkalmazás is bizonyítja, mely lehetővé teszi például az egyes komponensek szoftverfrissítését. Ezenkívül a szoftverintegráció is egyre fontosabbá válik: a Bosch ehhez is hozzájárul szaktudásával. Remek példa erre az információs és szórakoztató rendszer számítógépe: 2025-ig számítási kapacitásuk és szoftveres komplexitásuk megduplázódik.

A Bosch gondoskodik a különböző szoftvermodulok biztonságos együttműködéséről. Ezenfelül a vállalat elképzelései a hálózatba kapcsolás kapcsán messze túlmutatnak a járműveken. „A Bosch nemcsak az autóról szól, hanem a gyárak és az otthonok témájában is magabiztosan tevékenykedik. Így teljesen egyedülállóan kapcsolhatunk hálózatba különböző területeket” – mondta Hartung. Idén áprilistól az MBUX rendszer virtuális asszisztensével felszerelt Mercedes-Benz modellek egyúttal a Bosch okosotthon-megoldásainak vezérlőközpontjaiként is funkcionálnak. Ennek köszönhetően például kényelmesen, az autóból hangvezérléssel lekapcsolhatjuk az otthoni világítást, felhúzhatjuk a motoros redőnyöket vagy szabályozhatjuk a fűtést.
Kulcsszavak: Bosch, elektromobilitás, környezetvédelem
 
A Bosch az elektromobilitással több mint egymilliárd euró árbevételt ér el Kizöldül a Zürichi taxi-flotta A Bosch az elektromobilitással több mint egymilliárd euró árbevételt ér el Gázmeghajtású új autóbuszok beszerzése lehet pályázni A Fiat dízelmotorjait vizsgálja a német felügyelet A Fiat dízelmotorjait vizsgálja a német felügyelet A Bosch az elektromobilitással több mint egymilliárd euró árbevételt ér el Kitüntetés a Volkswagennek a környezeti erőforrásokat különösen kímélő termelésért A Bosch az elektromobilitással több mint egymilliárd euró árbevételt ér el A Barcelonai Kikötő és a SEAT együttműködik a márka elektromos hajtású prototípusainak tesztelésében
 

Találatok száma: 12732 Megjelenítve: 131 - 140