Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 12732 Megjelenítve: 141 - 150
A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót

A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót

2021. szeptember 07.
A BMW i Vision Circular tanulmányautóval a BMW Group a 2040-re előirányzott kompakt BMW modellcsaládot vetíti előre, amelynek középpontjában a fenntarthatóság és a luxus áll.
Részletek

A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót

A BMW i Vision Circular tanulmányautóval a BMW Group a 2040-re előirányzott kompakt BMW modellcsaládot vetíti előre, amelynek középpontjában a fenntarthatóság és a luxus áll.

A négyüléses, teljes egészében elektromos meghajtással szerelt jármű bőséges utasteret kínál, mintegy négy méter hosszú alapterületen. A jövőbe mutató tanulmányautót a mérnökök a BMW Group minden részletre kiterjedő gazdasági körforgásának alapelvei szerint tervezték meg, méltóképpen szimbolizálva a müncheni központú vállalatcsoport azon ambiciózus terveit, amely mentén a prémium minőségű személyes mobilitás terén a világ leginkább fenntartható autógyártó vállalatává kíván válni.

A tanulmányautó egyike azon öt különböző járműkoncepciónak, amelyekkel a BMW Group a Müncheni Nemzetközi Autószalon reflektorfényébe gurítja a nagyvárosok és agglomerációik személyes mobilitásával kapcsolatos jövőbeni elképzeléseit. Az öt iránymutató koncepció az elektromos mobilitás, a digitalizáció és a fenntarthatóság témaköreinek együttese alatt hozza létre a két- és négykerekű mobilitás azon sokoldalú, fenntartható gondolkodásmód szerint megtervezett egységét, amely a közlekedési igények rendkívül széles tartományának maradéktalan kielégítésére hivatott.

A gazdasági körforgás és a másodlagos anyagok használata jelentős mértékben csökkenti a károsanyag-kibocsátást

A klímasemlegességre való törekvése részeként a BMW Group elsődleges célja, hogy az egy új autójára vetített károsanyag-kibocsátás mértékét a jármű teljes életciklusát tekintve jelentős mértékben csökkentse. Az elektromos mobilitásra összpontosító modellpaletta-fejlesztési intézkedései és a megújuló erőforrásokat előtérbe helyező sorozatgyártási folyamatai mellett a vállalatcsoport különösen nagy hangsúlyt fektet a gazdasági körforgás alapelveire és a másodlagos anyagok széleskörű alkalmazására. Ezek az anyagok – így például a másodlagos alumínium és a másodlagos acél is – a hulladékanyagok újrahasznosításával nyerhetők ki és tehetők újrafelhasználhatóvá.

A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót

A másodlagos anyagok előállításának folyamata sokkal kevésbé káros a környezetre és sokkal kevesebb emisszióval jár, mint az elsődleges anyagok kitermelése és előállítása. Ez jelentős javulást hozhat az egy új autóra vetített ökológiai lábnyom meghatározó csökkentésében, különös tekintettel a beszállítói hálózat működtetésére. Jelenleg a BMW Group új autói átlagosan mintegy 30 százalékban készülnek újrahasznosított és a gazdasági körforgásba visszaforgatott anyagok felhasználásával. A vállalatcsoport "Secondary First" megközelítésének célja, hogy ezt az arányt fokozatosan 50 százalékra emelje.

„A BMW i Vision Circular tanulmányautó kiválóan szemlélteti azon átfogó, minden részletre kiterjedő gondolkodásmódunkat, amelynek középpontjában a hosszútávon fenntartható személyes mobilitás áll. A jövőbe mutató koncepció azon törekvésünket szimbolizálja, amely mentén úttörő szerepet vállalunk a gazdasági körforgás kialakításában” – mondta Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke. „A sorozatgyártás tekintetében az erőforrás-hatékonyság terén is élen járunk, és ezt az új modellek teljes életciklusára igyekszünk kiterjeszteni. Ez gazdaság-fenntarthatósági kérdés is, hiszen a nyersanyagárak jelenlegi alakulása egyértelműen mutatja, hogy milyen pénzügyi következmények várnak azokra az iparágakra, amelyek véges erőforrásokra támaszkodnak. A következő nagy lépésünk ez irányba a Neue Klasse modellgeneráció lesz. Jól tudjuk, hogy sok BMW-rajongó vágyik a Neue Klasse első ízelítőire, de a BMW i Vision Circular tanulmányautó még nem az. Azt azonban megígérhetem, hogy fenntarthatósági szempontból a Neue Klasse modellgeneráció kifejlesztése során a BMW i Vision Circular tanulmányautó esetében is alkalmazott gondolkodásmódot követjük” – fogalmazott Oliver Zipse.

A BMW i Vision Circular tanulmányautó megtervezésének elsődleges célja egy olyan jármű megalkotása volt, amelynek anyagkörforgása teljesen zárt és 100 százalékban újrahasznosított anyagokból épül fel, illetve 100 százalékban újrahasznosítható. Ez a modell életciklusán túlmutató anyagok – másnéven másodlagos anyagok – és a hitelesített bioalapú nyersanyagok különleges újrafelhasználását is magába foglalja.

A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót

Ugyanez vonatkozik az energiatároló egységre is: a BMW i Vision Circular tanulmányautó szilárdtest akkumulátora 100 százalékban újrahasznosítható és szinte teljes egészében az újrahasznosítási körforgásba visszaforgatott anyagok újrafelhasználásával készült. Ez a fajta jövőbe mutató technológia sokkal nagyobb energiasűrűséget garantál, a legértékesebb erőforrások jelentősen kisebb arányú felhasználása mellett.

„Circular Design”, mint a gazdasági körforgás alapja


„A BMW i Vision Circular tanulmányautó tervezése során a kezdetektől fogva figyelembe vettük a gazdasági körforgás jelentőségét. Mint ilyen, a koncepció innovatív ötletek sorát foglalja magába, amelyek a fenntarthatóságot új, inspiráló kisugárzással ötvözik – ezt a megközelítést »Circular Design« névvel illetjük” - nyilatkozta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője. A „Circular Design” a RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE és RE:CYCLE négy alapelvet foglalja magában.

RE:THINK. A gazdasági körforgás alapelve szerint folytatott terméktervezés azzal kezdődik, hogy másképp gondolkodunk a dolgokról. A BMW i Vision Circular tanulmányautó esetében ez a folyamatok és a gyártási technológiák teljes újragondolását jelentette. A tervezők az összes alkatrész eddigi funkcióját megvizsgálták, amelynek eredményeként az adott elemet vagy csere nélkül eltávolították, vagy okosan újracsomagolták és úgy tervezték meg, hogy zárt anyagkörfogás jöjjön létre.

RE:DUCE. „A kevesebb több” alapelv régóta a BMW i divízió filozófiájának szerves része. A BMW i Vision Circular tanulmányautó ezt a felhasznált alkatrészek, anyagcsoportok és felületkezelési megoldások számának szigorú csökkentésével is igazolja. A koncepció például teljes egészében mellőzi a karosszériafényezést, valamint a bőr és a króm alkalmazását. A bioalapú nyersanyagokból készült anyagok széleskörű alkalmazása tovább csökkenti a modell környezetre gyakorolt hatásainak mértékét és az ökológiai lábnyom csökkentéséhez is hozzájárul.

A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót

Az utastér intelligens vezérlőpaneljei ugyancsak minimalizálják a tanulmányautó komplexitását és anyagfelhasználását. A digitális kezelőfelületek ráadásul a hardverváltozatok számának csökkentését is lehetővé teszik, miközben merőben új formatervezési lehetőségek előtt is utat nyitnak.

RE:USE. Ideális esetben egy fenntartható termék hosszú élettartamú, a gazdag és élvezetes termékélmény pedig sokkalta lelkesebbé teszi az embereket a termék – hosszabb ideig tartó – használatában. Az egyik módja annak, hogy a folyamatosan megújuló élmények megvalósuljanak, a digitalizációban rejlő innovációk integrálása. Az autó karosszériáján és utasterében található digitális kijelzőfelületek megjelenítési lehetőségei, valamint az „opció, mint szolgáltatás” elérhetősége folyamatos újdonságokkal kecsegtet. A folyamatos online frissítések és felhőalapú újítások gondoskodnak róla, hogy a termék technikailag is hosszútávon naprakész maradjon. A jármű élettartama eközben felújításokkal és újratervezésekkel meghosszabbítható. A könnyen leválasztható csatlakozásoknak köszönhetően a felhasználók számára sokkal egyszerűbbé válik az egyes anyagok és alkatrészek cseréje, így a jármű folyamatosan átalakítható és személyre szabható.

RE:CYCLE. A felhasznált anyagok terén a BMW i Vision Circular tanulmányautó az újrahasznosított anyagokra helyezi a hangsúlyt („Secondary First” megközelítés), amelyeket a termék életciklusa végén újra fel lehet használni. A jó minőségű újrahasznosítás érdekében elengedhetetlen, hogy a tervezők kevés eltérő, ellenben könnyen oldható csatlakozásokkal szerelt, egységes anyagokat alkalmazzanak. A BMW i Vision Circular tanulmányautóban ezért nincsenek ragasztások vagy kompozit anyagok, a mérnökök ezek helyet intelligens kötéstípusokat, például zsinórokat, nyomócsapokat és gyorszáras rögzítőelemeket használtak. Ilyen többek között a keréktárcsa-garnitúra, az ülések és a műszerfal is. A gyorszáras rögzítőelemeket a lézergravírozott „Circular” szó kör alakban elrendezett betűi díszítik. A rögzítőelemekkel összekötött alkatrészeket egy speciális dugókulcs egyetlen elfordítással képes szétválasztani. Utóbbi lopásbiztos és stabil alkatrész-kapcsolatot hoz létre, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a jármű számos alkatrésze egyetlen szerszámmal szétszerelhető legyen.

A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót

„A BMW mindig is mesterien kezelte a termékeiben rejlő látszólagos ellentmondásokat” – fogalmazott Domagoj Dukec, a BMW vezető formatervezője. „A BMW i Vision Circular tanulmányautóval azt a kihívást tűztük ki magunk elé, hogy egy 100 százalékban újrahasznosítható járművet tervezzünk úgy, hogy az maradéktalanul megfeleljen – és bizonyos tekintetben meg is haladja – ügyfeleink magától értetődő elvárásainak, mind a kínált életstílus, mind pedig a luxus tekintetében” – tette hozzá.

A frontrész: klasszikus stílusjegyek újraértelmezve

A BMW i Vision Circular tanulmányautó letisztult frontrésze egyértelműen a kör alakú formatervezés stílusjegyeit sugallja. A „RE:THINK” és „RE:USE” alapelveknek megfelelően az alkatrészek számát a lehető legkevesebbre csökkentették a készítők. A vese alakú hűtőrácsot a krómozott lamellák helyett digitális felületként értelmezték újra. A vesefelületek a frontrész teljes szélességében kiterjednek, az első fényszórókat és a hűtőrácsot hamisítatlan BMW-stílusjegyként, összetéveszthetetlen „duplaikonként” egyesítve. A vesefelületek ugyanakkor grafikus felületként kaptak szerepet. A digitális formatervezés a jövőben feleslegessé teheti a fényszórók és a lökhárítók geometriai variációit, ami nagymértékben hozzájárulhat a felhasznált anyagok és szerszámok mennyiségének csökkentéséhez.

A frontrész egyetlen díszítőeleme a vesefelületeken megjelenő diszkrét vonalgrafika, amely a jól ismert vesemotívum új, művészi újraértelmezése. Ez a grafika az oldalablakokon, a hátsó kialakításon, a tetőn, a keréktárcsákon és a padlóburkolatokon is visszaköszön. A BMW i Vision Circular tanulmányautón semmiféle egyéb karosszéria-kiegészítő vagy márkajelzés nem található. A BMW emblémája gravírozott formában található meg a modell frontrészén, amelyet lézergravírozott típusjelzés egészít ki.

A szélvédő alatti felületek másodlagos alumíniumból készültek. A két veseelem közötti kiegészítő szenzorcsoportban a technológiai funkciók érzékelői kaptak helyet, egyetlen kivehető elemen belül téve lehetővé az alkatrész egyszerű szétszerelését. Az első lökhárító alsó fele újrahasznosított műanyagból készült, kifinomult, üveghatású felülettel.


A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót

Oldalnézetből: a BMW új jármű-sziluettje

A kör alakú formatervezés oldalnézetből is letisztultságot eredményez. A BMW i Vision Circular tanulmányautót a dizájnerek kevés, ugyanakkor nagyméretű alkatrészekből rajzolták meg, a felhasznált anyagok sokfélesége pedig minimálisra csökkent. A formanyelv egyértelmű és azonnal felismerhető, miközben a karosszériaarányok új irányba kalauzolják a márkát. A koncepció az első tengelytől a hátsó tengelyig egyetlen felületet alkot, minimális alapterületen kínálva bőséges utasteret. Az emelkedő tetőív és a jóval előrébb tolt motorháztető egysége még álló helyzetben is a kompakt jármű-sziluett dinamikus karakterét hirdeti. A tervezők a kerekeket szinte a modell sarkaiba tolták, ahol a magabiztosan terpesztő kerékjárati ívekkel végtelenül sportos kiállást sugallnak. Hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiája mellett a tanulmányautó minimális alapterületen kínál luxus színvonalú utasteret.

A nagy felületekkel megrajzolt, süllyesztett üvegezésű utastér egyszerre modern és könnyed benyomást kelt. A krómozott díszlécekkel rajzolt oldalsó ablakkereteket egy karcsú digitális felület helyettesíti, amely szalagszerűen öleli körbe a legendás Hofmeister kink stílusjegyet. Ez a megoldás nem csupán egy innovatív stíluselem, de kijelző és kezelőfelület is egyben, amely a jármű állapotára vonatkozó információk megjelenítésére, az autóhoz közelítve pedig a kilincsekhez vezető üdvözlőfény kivetítésére egyaránt alkalmas. A kilincs megérintésére a két ajtó ellentétes irányban kinyílik, megkönnyítve a beszállást a vezető és az utasok számára, feltárva előttük az utastér bőséges helykínálatát.

Karosszériafényezés helyett tovább finomított felületek

A BMW i Vision Circular tanulmányautó tervezői tudatosan kerülték a festékek használatát, ehelyett másodlagos alumíniumból készült, világos aranyszínűre eloxált karosszériát álmodtak a modellre. Az eloxált Mystic Bronze árnyalat halvány hangulata tökéletes kontrasztot alkot a hátsó kialakítás hőkezelt acélból készült, „elevenebb” és élénkebb felületeivel. A hőkezelési eljárás végeredménye a Temper Blue Steel szín lett, amelynek kékeslila összjátéka bármelyik négykerekűnek rendkívül egyedi megjelenést kölcsönözne. Az egyes felületeken alkalmazott finomítási eljárások kimagasló vizuális hatást garantálnak, miközben az optimális újrafelhasználhatóság érdekében megőrzik mindkét fém nyersanyagjellegét. Mindez kiválóan igazolja, hogy a jövőben miként lehet a felületeket festékek használata nélkül, innovatív eljárásokkal tovább finomítani.

A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót


Innovatív részletek a keréktárcsán

A „Vivid Blue Rubber” névre keresztelt gumiabroncsok igazoltan fenntartható módon termesztett, természetes gumiból készülnek, megjelenésük pedig így enyhén átlátszó. Az abroncskeverékhez az erősítés érdekében extra színes, újrahasznosított gumirészecskéket adnak, ami izgalmas terrazzó hatást kelt és célzottan nyomatékosítja az anyagok újrafelhasználását. A BMW i Vision Circular tanulmányautó keréktárcsáit minimális anyagfelhasználás mentén tervezték meg és gyártották le. A maximális áteresztőképességű felni-kialakítás a fékrendszer optimális mennyiségű hűtőlevegőjéért felel, miközben a kerekek külső részeinek zártabb felületei a lehető legnagyobb aerodinamikai hatékonyságot szolgálják. A kerekeket a keréktárcsák közepét díszítő gyorszárak rögzítik, amelyek kifinomult vizuális hatást keltenek. A kizárólag felülnézetből látható, keskeny tetőantenna a panoráma üvegtető hátsó részébe lett beépítve, benne a járműkapcsolati- és antennatechnológiával. Utóbbi az autó aktuális állapotáról is képes információval szolgálni (nyitva/zárva, az akkumulátor töltöttségi szintje, stb…). A tetőantennában kapott helyet a magasan elhelyezett középső féklámpa is.

A hátsó kialakítás: egységes és korszerű

A koncepció hátsó kialakítását ugyancsak letisztult formában rajzolták meg a készítők. Az összes hátsó kijelzőfelületet és világítási funkciót észrevétlenül a sötét üvegből készült hátsó ajtóba integrálták, a frontrész stílusát idézve. Készenléti állapotban a sötét üvegfelületen csupán a kétdimenziós BMW-logó látható, az autó beindítására azonban a fényfunkciók és a frontrész vonalgrafikája is életre kel. A csomagtérajtó alatt elhelyezett, másodlagos acélból készült, letisztult felület kecsesen húzódik keresztül a karosszéria teljes szélességén. Alatta a minimalista stílusban megtervezett, aerodinamikailag optimalizált fekete lökhárító látható – amely szintén újrahasznosított műanyagból készült –, elegánsan lezárva a tanulmányautó hátsó kialakítását.

Belső kialakítás a látható és fenntartható luxus jegyében

Odabent a BMW i Vision Circular tanulmányautó luxuskörnyezetet teremt, olyan anyagokat és gyártási folyamatokat alkalmazva, amelyek a környezettudatosságot és a felelős erőforrás-felhasználást éltetik. A BMW i Vision Circular tanulmányautó utastere büszkén helyezi előtérbe, hogy a gazdasági körforgás és a céltudatos anyagválasztás jegyében mi minden válik lehetségessé a jövőben – és mindezek eredményeként milyen érdekes formai megoldások születnek. Ez nem csupán a megfelelően egységes alapanyagok széleskörű, intelligens felhasználását jelenti, hanem olyan új, jövőbe mutató, ragasztást mellőző illesztési technikákat is, amelyek a későbbi szétszerelést, elbontást és újrahasznosítást lehetővé téve teszik nélkülözhetővé a ragasztást. Annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a hulladék és a vágási hulladék mennyiségét, a BMW Group tervezőmérnökei a BMW i Vision Circular tanulmányautó minden alkatrészét és anyagát pontosan illesztve, például háromdimenziós nyomtatással gyártották le. A felesleges anyagok módszeresen visszavezethetők az anyagkörforgásba.

Utastér: modern, világos és kimagaslóan fenntartható

Szélesre tárulva a koncepció két ajtaja egy világos, tágas utastérbe enged belépést. Az utastér alapszíne a szürkéslilás, halványtürkiz árnyalat, amely szürke elemekkel, a padlón és az oldalsó dekorbetéteken pedig világos mentazöld árnyalattal egyesül. Ez tökéletesen harmonizál az első és hátsó ülések szürkéslilás, halványtürkiz kivitelével, egyszerre modern és otthonos hangulatot teremtve. A karosszérián is használt eloxált Mystic Bronze árnyalat az arany-bronz dekorbetétekkel még melegebb, kifinomult kontrasztot ad.

Az utastér levegős kialakítással és bőséges térérzettel fogadja a vezetőt és utasait. A hatalmas, ívelt szélvédő azt a benyomást kelti az első üléseken ülőkben, hogy a szabad ég alatt utaznak, miközben maximalizálja a minimális alapterületen kínált utastér tágasságának érzését. A négy ülést a dizájnerek szándékosan úgy tervezték meg, hogy azok leginkább egy bútordarabra emlékeztessenek. Az első sorban két különálló, integrált fejtámlával szerelt lounge ülés teremt exkluzív hangulatot. Bársonyszerű kárpitozásuk újrahasznosított műanyagból készült, és egy világos aranyszínű alumíniumkeret szegélyezi őket. Az üléseket egy vékony kialakítású, előre-hátra állítható, egyoszlopos talapzat rögzíti, amely a középkonzol elhagyásával hatalmas lábteret eredményez a második üléssorban ülőknek. Az első ülések karcsú háttámlái újrahasznosított műanyagból készültek, terrazzó-mintázatú kivitelben. Itt található egy újabb kör alakú gyorszár, amely az ülések egyszerű szétszerelését segíti. A fém és a szövet így könnyedén szétválasztható és különválogatható, majd újrafelhasználható.

Újraértelmezett műszerfal

A BMW i Vision Circular tanulmányautó átfogó felhasználói élménye – akárcsak a felhasznált anyagok tulajdonságai – szándékosan egy távolabbi jövőt hoz el a jelenbe, fejlettebb járműintelligenciával és még több, felhasználóközpontú érzékelővel. Az alkatrészek számának csökkentése és a funkciók csoportosítása ugyanakkor „természetközeli” élményt teremt, a haptikus felhasználási módot helyezve előtérbe. Ez azt jelenti, hogy a végtelenül fejlett, nagymértékben integrált technológia a szem elől elrejtve – a tanulmányautó műszerfalán alkalmazott formában –, a letisztult felületek mögött dolgozik és csak abban az esetben válik láthatóvá, ha a bajor prémiummárka ügyfeleinek szüksége van rá.

Az autók klasszikus műszerfala a jövőben egy újgenerációs digitális felhasználói felületté alakul át, ahol egy lebegő, „V” alakú szobor formáját öltve az utastérbe vetül. A technológia középpontjában egy háromdimenziós nyomtatással előállított, kristályos test áll, amelyen idegpályaszerű struktúrák futnak keresztül, érzékelhető mélységgel és magával ragadó fényhatással. Itt válik láthatóvá az autó „gondolkodása”, lehetővé téve a felhasználó számára, hogy szabad szemmel is lássa a mesterséges intelligenciát. A műszerfal ugyanakkor az ember és gép közötti interakció felületeként is szolgál, a kijelzőkön és gombokon messze túlmutató élményt teremtve. A kristályos testet mindkét oldalról természetes módon kezelt fa szegélyezi, amelyet felelős ültetvényekről szereztek be és külső tanúsítvánnyal láttak el, ahogyan az minden bioalapú nyersanyag esetében is történik. A műszerfalat eloxált másodlagos alumíniumból készült arany-bronz elemek kötik össze az A-oszlopokkal. A fémből készült oldalsó részeket az egyszerű szétszerelhetőség érdekében itt is gyorszárak rögzítik.

Újragondolt kijelzőkoncepció

Az információs felület, amelyet a felhasználó alapesetben a központi kijelző környékén keresne, a BMW i Vision Circular tanulmányautó esetében a műszerfal felett, a szélvédő alján kapott helyet. Ez a nagyméretű, használaton kívül láthatatlan kijelzőfelület merőben új szintre emeli a BMW által elsőként bevezetett Head-Up kijelzők fogalmát: a technológia az összes lényeges információt a szélvédő alsó területére vetíti ki, teljes szélességben. Itt olvashatók le a vezetőnek szóló, vezetéssel kapcsolatos kijelzők információi, valamint az utasoknak szánt kommunikációs és szórakoztató tartalmak is. Az egyes információk a bajor prémiummárka ügyfeleinek preferenciái szerint személyre szabhatók, közvetlenül a felhasználók látómezejébe helyezhetők vagy elrejthetők. Az intelligens technológiahasználat így a teljes szélvédőt információforrássá alakítja át, amellyel párhuzamosan feleslegessé teszi az utastérben egyébként található kijelzőket. A szélvédőre vetített tartalmak a multifunkciós kormánykeréken elhelyezett interaktív érintőpadok segítségével vezérelhetők, miközben az utasok könnyedén csatlakoztathatják okoseszközeiket a jármű fedélzeti operációs rendszeréhez, hogy a szélvédő utasoldali részén egyedi tartalmakat jelenítsenek meg, amelyekhez akár a személyes hangszórókat is aktiválhatják. Kívülről nézve egy arany-bronz mintával ellátott, átmenetes fekete árnyalatba öltöztetett felület mutatja a szélvédő kijelzőfelületét.

Háromdimenziós nyomtatással készült kormánykerék

A BMW i Vision Circular tanulmányautó kormánykereke összeköti a múltat és a jövőt, mialatt csökkenti a felhasznált anyagok és alkatrészek számát. A kormány karimája háromdimenziós nyomtatással, bioalapú anyagból készült, a felhasznált faporos változat pedig természetes és meleg érzetet kölcsönöz a kormánynak. A középen, függőleges irányban elrendezett, arany-bronz árnyalatú küllők szokatlan, egyszersmind modern benyomást keltenek. A kormányon egy újabb kristályos kezelőfelületet található, amely háttérvilágítással és a műszerfalhoz hasonló kijelzőfunkciókkal rendelkezik. A kormánykerék közepétől balra és jobbra a vezető két hüvelykujjának mozgatásával aktiválható és működtethető, interaktív érintőpadok találhatók, amelyek a mai multifunkciós kormánykerék gombjaihoz hasonlóan működnek. Utóbbiak még inkább elősegítik az autóvezetés „kezek a kormányon, szemek az úton” alapelvét, hiszen a szélvédő információs felületén megjelenő tartalmakat tökéletes vezérlését szolgálják.

Kijelzőfelület, amely összeköti a külső és a belső világot

Az oldalsó ablakok alatt végigfutó karcsú digitális felület, amely kijelzőként is funkcionál, a tanulmányautó utasterében is megtalálható, összekötve a külső és a belső világot. A jövőbe mutató megoldás itt is az autó hátsó felééig nyúlik és körbeöleli a Hofmeister kink stílusjegyet. A műszerfalhoz és a hangulatvilágításhoz hasonló, kristályos megjelenésű elemek itt az oldalfalakban járulnak hozzá az utastér magával ragadó, misztikus légköréhez, miközben számos funkciót is magukba foglalnak: többek között az elektromos ablakemelő kapcsolóit, a kilincseket és a panoráma üvegtetőben található napellenző kezelőszerveit. Ezáltal, hogy az ajtókat így egyetlen elektronikus alkatrésszel szerelték – amely a jármű majdani szétszerelésekor egyszerű modulként eltávolítható –, a mérnökök jelentős mértékben elősegítik a modell elbontáskori szétválaszthatóságát és szétválogathatóságát.

Lélegzetelállító hátsó utastér


A nagyméretű szélvédő hosszan ívelt kialakítása a hátsó utasok fölött egy különálló, mechanikus árnyékoló funkcióval ellátott panoráma üvegtetőt is biztosít. Ez a funkció két, párhuzamos vonalakból álló üveglapból áll, amelyeket egymáshoz tolva az árnyékolás mértéke 50-100 százalék között változtatható. A két panelt úgy alakították ki a tervezők, hogy azok használata ne csökkentse a hátsó üléssorban kínált fejtér magasságát. Az intelligens grafikai tervezés itt olyan innovációt eredményezett, amelynek használatához semmiféle kiegészítő technológiára vagy elektronikára nincs szükség, mégis maximális hatást garantál.

Az utastér hátsó részét egy nagyméretű, enyhén megemelt üléspaddá alakították, amely bőséges, puhán párnázott oldaltámláival két utas számára is csalogató helyet kínál. A fejtámlák úgy néznek ki, mintha rögzítőelemre helyezett párnák lennének, amely még tovább hangsúlyozza az utastér hátsó felének puha, otthonos jellegét. Az audiorendszer hangszórói a fejtámlák párnái alatt kaptak helyet. Mindegyik ülésnek saját hangzónája van, ami azt jelenti, hogy az egyes üléseken hallható audiotartalmak a jármű bármely pontján összeakadás és egymás megzavarása nélkül élvezhetők. A közvetlen hangvezérlés minimalizálja a szükséges alkatrészek számát és egyszerűsíti a rendszer majdani eltávolíthatóságát. Ez is egy kiváló példa arra, hogy a modern technikai funkciókat miként lehet finoman integrálni egy olyan belső térbe, amely egy kényelmes otthon benyomását kelti.

Kifinomult részletek a hátsó utastérben

Az ülések MONOchrome Taupe árnyalatú szövetkárpitozása teljes egészében újrahasznosított anyagból készült, komplex Jacquard-dizájn szerinti szövésmintával. A pazar kárpitot precíz varrások fokozzák tovább és a könnyű leszerelhetőség érdekében nyomógombok tartják a helyén, akárcsak az első ülések esetében. A hátsó üléspadot arany-bronz színű eloxált alumíniumkeret szegélyezi. Az üléskárpit és az alumíniumkeret összekapcsolásának módja itt is figyelemre méltó részlet, hiszen a szövetet egy zsinór segítségével fonták össze a kerettel. Ez a fajta összekötés az ülés szétszelerelésekor kézzel könnyedén feloldható lesz. A MONOchrome Mint árnyalatú, mély és bolyhos szőnyeg az egész utastérben kellemes hangulatot teremt. A 100 százalékban újrahasznosított műanyagból készült szőnyegben visszaköszön a koncepció karosszériájáról ismerős, jellegzetes vonalminta. A C-oszlopok belső felén a BMW iDrive központi operációs rendszer BMW iX modellből származó, üvegből készült vezérlőtárcsája kezd lámpaként második életet – a RE:USE alapelvet éltető ötletes megoldásként.

A BMW i Vision Circular tanulmányautó hangdizájnja

Hans Zimmer zeneszerző és Renzo Vitale zeneművész, a BMW Group modelljeinek hangzását összeállító részleg kreatív igazgatója a BMW i Vision Circular tanulmányautó számára exkluzív hangdizájnt dolgozott ki, a koncepció körforgás-esszenciáját is hallhatóvá téve. „Az alapvető ötletünk az volt, hogy különböző hangminták kombinálásával folyamatosan új életet viszünk a jármű utasterében megjelenő hangokba, éppúgy, ahogyan a koncepció anyagai is új életre kelnek” – mondta Hans Zimmer. „Az egyes tárgyak potenciálisan szinte végtelenbe nyúló élettartamának elképzelése arra inspirált minket, hogy egy letűnt kor fizikai hangszereinek mintáit is felhasználjuk, így például egy híres régi csellót, amely a digitális körforgás csodáinak köszönhetően még napjainkban is működik” – tette hozzá a világhírű zeneszerző. A járműben alkalmazott anyagokból kiindulva a páros eltérő hangmintákkal és motívumokkal egyaránt kísérletezett, amely során képesek voltak feltárni az autóban található anyagok által keltett hangok teljes spektrumát. Végül minden egyes hang a vázszerkezet, az utastér, az anyagok, a fények és a vizuális animációk mozgását örökíti meg.

A hálózatba való bekapcsolódás új felhasználási lehetőségeket teremt

A BMW i Vision Circular tanulmányautót az összes anyaghasználati és formatervezési innováció ellenére is úgy alakították ki a mérnökök, hogy felhasználási ciklusa végéhez érkezve a koncepció mobil energiatároló eszközként, a lakossági villamosenergia-hálózatba csatlakoztatva folytathassa hatékony működését.

Adatalapú intelligens mobilitás a nagyvárosokban a maximális hatékonyságért

A fenntartható nagyvárosi mobilitás felé vezető út másik meghatározó feltétele messze túlmutat magán a járművön: ez a rendelkezésre álló valós idejű és hosszútávú forgalmi információk intelligens felhasználása, a mobilitás maximális hatékonyságának elérése érdekében. A BMW Group már több mint 14 millió darab olyan autót gurított ki a világ útjaira, amelyek hálózatba kapcsolva segítik a közlekedést. A folyamatos járműkapcsolat fenntartása és az alkalmazott szenzortechnológia pontossága ráadásul folyamatosan javul. Az egyes járművek által begyűjtött forgalmi információkat azonban az intelligens technológia nem csupán a jármű saját funkcióinak támogatására használja fel, hanem – a felhasználó beleegyezésével – az összekapcsolt összes járművel megosztja. A forgalmi jelzőlámpák közötti legoptimálisabb közlekedés (zöldhullám) érdekében például a járművek központi navigációs rendszerei sebességre vonatkozó ajánlásokat is tehetnek, amelyek betartása pontosabb navigációs előrejelzéseket, kevesebb forgalmi torlódást és araszolást, ezáltal pedig alacsonyabb károsanyag-kibocsátást eredményezhez.

Mélyebb betekintés a BMW i Insight Vision alkalmazással

A BMW i Insight Vision alkalmazás a BMW i Vision Circular tanulmányautó újfajta, interaktív felfedezésének lehetőségét kínálja fel. Az alkalmazás számos különböző példán keresztül szemlélteti a gazdasági körforgás négy alapelvét – RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE és RE:CYCLE. A koncepció aspektusai szórakoztató módon fedezhetők fel a kiterjesztett valóság segítségével. A felhasználói élményt további információk, izgalmas részletek és tények színesítik, amelyek átfogó betekintést engednek mind a tervezési folyamatba, mind pedig a felhasznált anyagok és technológiák mélyébe. Az alkalmazás kialakítása a My BMW App stílusát idézi. A BMW i Insight Vision alkalmazás által nyújtott élmény kizárólag a Müncheni Nemzetközi Autószalonon kiállított standon érhető el.Kulcsszavak: bmw, i Vision Circular, tanulmányautó
 
A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót Az év zöld autója a BMW i3 A BMW M GmbH tovább bővíti nagyteljesítményű élsportolói összkerékhajtással felvértezett portfólióját A BMW M GmbH tovább bővíti nagyteljesítményű élsportolói összkerékhajtással felvértezett portfólióját A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót Biztosan lesz elektromos BMW-Toyota sportautó A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót Forma 1-es technológiát is tesztelnek a léghajtású tanulmányautók viadalán A BMW i hazai értékesítési sikertörténete folytatódik A BMW i hazai értékesítési sikertörténete folytatódik
 
Újjászületik Le Mans legendás győztese, a Jaguar C-type

Újjászületik Le Mans legendás győztese, a Jaguar C-type

2021. szeptember 03.
A Jaguar Classic szigorúan korlátozott példányszámban vadonatúj C-type Continuation modelleket hoz forgalomba, tisztelegve annak az ikonikus modellnek a sportteljesítménye előtt, amely 70 évvel ezelőtt első ízben diadalmaskodott a Le Mans-i 24 órás futamon.
Részletek

Újjászületik Le Mans legendás győztese, a Jaguar C-type

A mérföldkőnek számító Continuation széria első példánya szeptember 3-án, pénteken, a londoni Hampton Court-palotában megrendezésre kerülő, rangos Concours of Elegance veteránautó-kiállításon lép a nyilvánosság elé.

A C-type Continuation modellek teljes egészében kézi munkával készülnek a Jaguar Classic Works műhelyében, az angliai Coventry-ben, pontosan követve annak az 1953-as C type gyári versenyautónak a műszaki specifikációit, amely legyőzhetetlennek bizonyult a klasszikus 24 órás futamon. 1953 a C-type második Le Mans-i győzelmét hozta el, folytatva a márka motorsport-sikersorozatát.

A C-type dicsőséges motorsport-karrierje

Az ikonikus XK120 műszaki alapjaira épülő, és ezért eredetileg XK120C névre keresztelt C-type pályafutása során a Jaguar motorsport-történelmének egyik legfontosabb típusává vált. Az XK120 motorját, sebességváltóját és futóművét alkalmazó C-type legendásan áramvonalas, lendületes vonalait az a Malcolm Sayer tervezte, aki korábban a repülőgép-iparban szerzett széles körű szerkezet- és áramlástani tapasztalatokat.

Újjászületik Le Mans legendás győztese, a Jaguar C-type

A mindössze hat hónap alatt megtervezett, kifejlesztett és megépített C-type az 1951-es Le Mans-i 24 órás versenyen esett át a tűzkeresztségen. A futamra benevezett három versenyautót lábon vitte el Angliából Franciaországba a Jaguar 12 főt számláló versenycsapata. A C-type már első évében, 1951-ben megnyerte a Le Mans-i 24 órást, és ezzel hosszú sikersorozatot indított útjára.

A tömegcsökkentés érdekében lyuggatott csővázra épülő C-type minden ponton jelentős előrelépést képviselt az XK120-hoz képest. A modell maga is folyamatosan fejlődött, a motorsportban első ízben alkalmazott tárcsafékektől kezdve a 16 colos, 60 drótküllős keréktárcsákig, amelyeket a fékek hatékonyabb hűtése érdekében szereltek az 1953-as autókra. Mindeközben olyan további fejlesztéseket vezettek be, mint a Panhard-rudas hátsó felfüggesztés. Így született meg a C-type végső, 1953-as konfigurációja.

Az eredetiség nyomában

A Jaguar Classic munkatársai fáradságot nem kímélve kutatták a C-type történetét, hogy pontosan meghatározhassák a Continuation széria műszaki paramétereit, és a modern technológiák, valamint a mérnöki szakértelem felhasználásával, ám korabeli technikákat és gyártási módszereket alkalmazva keltsék életre a Jaguar legendáját.

Újjászületik Le Mans legendás győztese, a Jaguar C-type

A tényleges fejlesztést csaknem két éven át tartó adatgyűjtés előzte meg. A mérnökök valóságos kincsvadászatot tartottak, átnézve a Jaguar archívumait, hogy vázlatok, dokumentumok és fotográfiák alapján meghatározzák, hogyan építhetnék meg ezt az ikonikus modellt a XXI. században. A fennmaradt, eredeti tervrajzok és a korabeli alkatrészek tüzetes átvizsgálása után az eredeti fejlesztési naplót is áttekintették.

A C-type Continuation műszaki adatai 

A C-type Continuation első példányait 2022-ben, egy motorsport-ihletésű ünnepség keretében vehetik át vásárlóik. A széria minden egyes darabja az 1953-as Le Mans-i futamgyőztes gyári versenyautó műszaki specifikációját követi, beleértve a tripla Weber 40DCO3 porlasztóval szerelt, 3,4 literes soros hathengeres, 223 lóerős motort, valamint a forradalmian újszerű tárcsafékeket, amelyek hozzájárultak az 1953-as Le Mans-i 24 órás versenyen elért győzelmi rekordhoz.

A 3,4 literes, soros hathengeres motorok építése darabonként kilenc hónapot vesz igénybe. A Weber karburátorokat aprólékos gonddal újítják fel. A motortérben számos további korhű alkatrésszel találkozunk, ilyen például a sebességváltóra illesztett, Plessey gyártmányú hidraulikus szivattyú, amely a fékeket látja el fékfolyadékkal.

Újjászületik Le Mans legendás győztese, a Jaguar C-type

A C-type Continuation utasterének gyártásához olyan anyagokat használtak fel, amelyek messzemenőkig megfelelnek az eredeti modell hagyatékának. Így találkozik a fedélzeten új és régi, tökéletes harmóniában, egyszerre teremtve hiteles légkört és gondoskodva a tulajdonosok által elvárt, kiváló minőségről és tartós kidolgozásról. A vezetői környezetben alkalmazott Hardura minősége messze meghaladja az eredeti C-type belső burkolatainak minőségét, ugyanakkor az anyag az eredeti felületkezeléshez hasonló, ezüst színű kidolgozást kapott.

A nyolcféle árnyalatban rendelhető bőrülések kárpitozására a Bridge of Weir™ manufaktúrát kérték fel. Az üléseket versenyövekkel szerelték fel, amelyeket a hátsó tűzfal mögött elrejtett, új szerkezeti elemhez rögzítenek, így azok megfelelnek az FIA előírásainak. A Bluemel kormánykerék minden tekintetben megfelel az eredetinek. Ennek szellemében a kormányagyról elhagyták a Jaguar kerek logóját – a versenyautókról azért szerelték le ezt a stíluselemet, nehogy csillogása megzavarja a pilótát –, ám ha az ügyfél úgy kívánja, a tradicionális emblémával is megrendelheti autóját.

Újjászületik Le Mans legendás győztese, a Jaguar C-type

Az autó tizenkét különböző színben – többek között Suede Green, Cream, Pastel Blue vagy British Racing Green árnyalatban – rendelhető meg; az ajtókra igény szerint White vagy Old English White színű, kerek rajtszámtábla kérhető.

Az autók modern, vízbázisú festékkel történő fényezése egy teljes hetet vesz igénybe. Az ügyfelek Jaguar emblémákat és típusjelzéseket is kérhetnek.

Kulcsszavak: autógyár, C-type, jaguar, Le Mans
 
A Volkswagen az ötmilliomodik Tiguan gyártását ünnepli A Volkswagen az ötmilliomodik Tiguan gyártását ünnepli Újjászületik Le Mans legendás győztese, a Jaguar C-type Csökkent a Ford nyeresége az első negyedévben Jaguar E-PACE: Az új kompakt sportos szabadidőjármű Jaguar E-PACE: Az új kompakt sportos szabadidőjármű Győri motor az „Év Nemzetközi Motorja“ Győri motor az „Év Nemzetközi Motorja“ Újjászületik Le Mans legendás győztese, a Jaguar C-type Nyolc év alatt 13 új modellt mutat be a Mercedes
 
Audi Hungaria: 40 millió motor Győrből a világnak

Audi Hungaria: 40 millió motor Győrből a világnak

2021. szeptember 03.
Egy elektromos meghajtás a 40 milliomodik győri motor. Peter Kössler, az AUDI AG termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanácsi tagja: „Az Audi Hungaria az elektromos meghajtások gyártásának központjává vált az Audi Konszernben és konzekvensen halad tovább az elektromobilitás útján”
Részletek

Audi Hungaria: 40 millió motor Győrből a világnak

Legördült az Audi Hungaria gyártósorairól a 40 milliomodik motor, egy 190 lóerős (140 kW) elektromos meghajtás, amelyet a vállalattól CO2-semlegesen, „zöld vonatokkal” szállítanak Brüsszelbe, ahol egy tisztán elektromos Audi e-tron modellbe építenek be. Az Audi Hungariánál 1994-ben kezdődött a motorgyártás, mára a vállalat a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött. 2018-ban egy új korszak kezdődött az Audi Hungariánál az elektromos motorok sorozatgyártásával, melyekből ez idáig összesen több mint 200 000 darab készült Győrben. Az elektromobilitás jegyében a vállalat már készül a következő elektromos motorgeneráció gyártására.

„A győri gyártótelephely az Audi Konszern nemzetközi termelési hálózatának meghatározó oszlopa, amely hatékony folyamataival, vonzó termékpalettájával és nagyszerű csapatával nagymértékben hozzájárul a konszernünk sikereihez. Ennek köszönhetően az elmúlt években az Audi Hungaria nagyszerű hírnévre tett szert a motorok és az elektromos meghajtások gyártása terén és konzekvensen halad tovább a megkezdett úton”, mondta Peter Kössler, az AUDI AG termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanácsi tagja.

Audi Hungaria: 40 millió motor Győrből a világnak

„Az Audi Hungaria a világ legnagyobb motorgyáraként immár közel 30 év tapasztalatával gyártja hatékony belső égésű motorjait, valamint 2018 óta az elektromos meghajtásokat. A 40 milliomodik motor legyártása teljesítőképességünk újabb bizonyítéka. Büszke vagyok az Audi Hungaria csapatára, magas szintű szaktudásuknak és elkötelezett munkájuknak köszönhetően vállaltunk felkészült a jövő kihívásaira”, fűzte hozzá Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke.

A 40 millió motorból a legnagyobb arányban a négyhengeres Otto-motorok részesültek, összesen 19 milliónál is több készült belőlük az Audi Hungariánál. Másodikként több mint 11 millió darabbal a négyhengeres dízelmotorok járultak hozzá a jubileumhoz, míg az hathengeres Otto-motorcsalád közel 4,5 millió darabbal részesült a 40 millió győri erőforrásból.

Az elektromobilitásra történő átállás korszakában csúcstechnológiára, megalapozott szaktudásra és egy elkötelezett csapatra van szükségünk, hogy sikeresen tudjuk venni a kihívásokat. Nálunk, az Audi Hungariánál minden feltétel adott, hogy sikeresek legyünk a jövőben is. Csapatommal készen állunk a következő 40 millió meghajtás gyártására, Győrből a világnak”, mondta Robert Buttenhauser, az Audi Hungaria motorgyártásért felelő igazgatósági tagja.

Audi Hungaria: 40 millió motor Győrből a világnak

Az elektromobilitás jegyében az Audi Hungaria három éve gyártja az elektromos meghajtásokat, és már javában készül az új elektromos motorgeneráció gyártására. A jövőben Győrben fognak készülni az elektromos meghajtások a konszern tisztán elektromos modelljeihez, amelyek a Porsche-val közösen kifejlesztett prémium elektromos platformra (Premium Platform Electric – PPE) épülnek. Az új motorok gyártásához egy meglévő gyártócsarnokban alakítottak ki egy 15 000 négyzetméteres területet, a sorozatgyártásban 700 munkatárs fog dolgozni. A meghajtások gyártása mellett további alkatrészek, mint például a státor és a váltókomponensek is a vállalatnál fognak készülni az új e-motorgeneráció számára.

Az Audi Hungariánál 1994-ben egy négyhengeres, ötszelepes erőforrással indult a motorgyártás története. Az évek során folyamatosan bővült a motorgyártás portfóliója, újabb motortípusok, mint például CNG-motorok és elektromos meghajtások bevezetésével. Mára az Audi Hungaria a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött. A vállalat munkatársai évente közel kétmillió motort gyártanak a Volkswagen Konszern 38 járműgyára számára világszerte.
Kulcsszavak: Audi Hungaria, autógyár, elektromos, elektromos autó, győr
 
Újabb díjat nyert az elektromos Kia Soul EV Újabb díjat nyert az elektromos Kia Soul EV Audi Hungaria: 40 millió motor Győrből a világnak A kecskeméti Mercedes-Benz gyár termelését nem befolyásolja a francia forgalomba helyezési tilalom A Tesla ingyenes gyorstöltőket fog felállítani a dolgozói parkolóban A Tesla ingyenes gyorstöltőket fog felállítani a dolgozói parkolóban Audi Hungaria: 40 millió motor Győrből a világnak 40 éves a Citroën CX Ez igen! Az első fotó a Tesla Model 3-ról Ez igen! Az első fotó a Tesla Model 3-ról
 
Borúlátók a német autóipari cégek a csiphiány miatt

Borúlátók a német autóipari cégek a csiphiány miatt

2021. szeptember 03.
Jelentősen romlott az üzleti hangulat az autóipar németországi szereplőinek körében az alapanyagok, főleg a mikorcsipek hiánya miatt - mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.
Részletek

Borúlátók a német autóipari cégek a csiphiány miatt

A müncheni ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) adatai szerint az autógyártók és beszállítóik üzleti hangulatát kifejező mutató értéke augusztusban 28,8 pontra süllyedt a júliusi 56,4 pontról.
   
A mutató értéke így egy hónap alatt csaknem megfeleződött, ami azt mutatja, hogy az autóipar "szenved" az alapanyagok, különösen a mikrocsipek hiánya miatt - emelte ki az ifo közleményében Oliver Falck, az intézet elemzője.
   
A kereslet alakulásával kapcsolatos várakozásokat tükröző almutató is nagymértékben romlott, 24,8 pontról 6,7 pontra, a foglalkoztatási várakozások pedig a negatív irányba billentek, plusz 6,2 pontról mínusz 5,0-ra.
   
Ezek az ingadozások az autóipar egészét átható "mély szerkezeti változást tükrözik" - mondta a szakértő.
   
Borúlátók a német autóipari cégek a csiphiány miatt

Német hírportálok az ifo új adatait ismertetve kiemelték, hogy az ellátási gondok miatt az utóbbi hetekben számos németországi autógyártó és autóipari beszállító visszafogta a termelést, így például az Audi több üzemében a magas rendelésállomány ellenére meghosszabbították a nyári leállást, és szeptemberre is rövidített munkaidőre jelentettek be több ezer dolgozót.
   
Ugyanakkor a mikrocsipek hiánya csak átmeneti jelenség - idézték Robert Holzmannt, az Európai Központi Bank Általános Tanácsának osztrák tagját, az Osztrák Nemzeti Bank elnökét, aki szerint az erős kereslet hatására indított beruházások révén "mint mindig az ilyen helyzetekben, egy év múlva valószínűleg már túlkínálat lesz a csipekből".
Kulcsszavak: autógyár, németország
 
Borúlátók a német autóipari cégek a csiphiány miatt Európában hódit az 1,0 literes EcooBoost motor 100 év szemben a konvenciókkal 100 év szemben a konvenciókkal Továbbra is a Toyota a világ legzöldebb autógyártója Továbbra is a Toyota a világ legzöldebb autógyártója Borúlátók a német autóipari cégek a csiphiány miatt A Tesla magasabb fokozatba kapcsolt Kínában Borúlátók a német autóipari cégek a csiphiány miatt Motorsport gének – A Nissan Juke Nismo Európában
 
Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve

Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve

2021. szeptember 02.
A jelenleginél is több SUV-on dolgozik a japán prémiummárka, de más márkáktól eltérően a szedánokról, valamint a sport- és villanyautókról sem feledkeznek meg.
Részletek

Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve

A Lexus idén tavasszal, az LF-Z Electrified világpremierjén árult el részleteket következő öt évének új modelljeiről, többek között bejelentették, hogy 20 vadonatúj vagy felfrissített típust fognak bemutatni 2025-ig. Minden második újdonság elektrifikált, vagyis tisztán elektromos, plug-in hibrid vagy öntöltő hibrid lesz, összhangban a különböző piacok igényeivel és törvényi szabályozásaival.

Természetesen a szabadidő-autók és a szedánok maradnak a legfontosabb húzómodellek, de az azóta hivatalosan is megerősített bejelentés szerint élvezetes vezetési élményt nyújtó sportautókon is dolgozik a japán prémiummárka, a sofőrös limuzinok koncepcióját is újra fogják definiálni egy minden igényt kielégítő luxusautóval, emellett egyéb, a márkától korábban idegen szegmensekbe is be kívánnak lépni, maradt azonban néhány kérdés a modellpaletta bővítését illetően.

A közelmúltban az Automotive News egy összefoglaló cikkben igyekezett megválaszolni ezeket a kérdéseket a hamarosan érkező új Lexus modellekkel kapcsolatban, megjegyezve, hogy a Toyota prémiummárkája három új villanyautót is be fog mutatni 2025-ig (köztük az LF-Z Electrified crossover szériaváltozatát), míg minden más modellt megújítanak vagy leváltanak. Vegyük végig típusonként, hogy mi várható a Lexustól a következő években!


Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve

Kezdjük a kínálat alsó végén elhelyezkedő középkategóriás sportszedánnal, az Európában sajnos már nem forgalmazott IS-sel, amely átfogó modellfrissítésen esett át 2020-ban. Ekkor nem csak a külseje változott meg jelentősen, de megkapta a nagyobb modellekből jól ismert ötliteres, V8-as szívó benzinmotort (IS 500) is, így az IS ma frissnek mondható, és várhatóan nem csökken majd iránta az érdeklődés a 2024-ben érkező következő modellváltásig, amit most már gyári szinten is megerősítettek.

Nagytestvérének, a fronthajtású ES-nek 2018-ban mutatkozott be a hetedik generációja, ez a modell várhatóan kisebb frissítésekkel egészen 2025-ig a kínálatban marad. A négy nemzedéket megért GS-t váltotta a modell, de a hírek szerint úgy tűnik, hogy a hátsókerék-meghajtású, felső-középkategóriás szedán is visszatérhet a kínálatba, mégpedig a Toyota Mirai technikájára épülve, környezetbarát hidrogén-üzemanyagcellás hajtással.

A legnagyobb Lexus szedánnak, az LS-nek 2017-ben jelent meg az ötödik, minden korábbinál sportosabb megjelenésű generációja, amely tavaly már egy modellfrissítésen is átesett. Ekkor a mérnökök átdolgozták a futóművét és a belső terét, javítottak a hibrid hajtásláncán, bevezették a 12,3 colos érintőképernyős, új infotainment rendszert, és alapárassá tették a Lexus Safety System+ 2.0 vezetéstámogató csomagot.

Ehhez kapcsolódva idén tavasszal az LS megkapta az OTA (over the air) szoftverfrissítések lehetőségét, ősszel pedig érkezik hozzá a piac legfejlettebb 2-es szintű (SAE) önvezető rendszere, a Lexus Teammate, amely két alapvető funkciót biztosít: az Advanced Drive-ot (vezetéssegéd) és az Advanced Parkot (parkolóasszisztens).

Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve

Az RC és az LC kupék (utóbbiból vászontetős roadster is létezik) köztes frissítésekkel fogják fenntartani az érdeklődést modellciklusuk végéig, ami 2024-ben, illetve 2025-ben várható, ekkor - a jelenlegi információk szerint - mindkét típus utódot kap.

Állítólag már készül az alájuk pozícionált, Toyota GR 86-ra épülő, kompakt méretű, elérhető árú, hátsókerék-meghajtású sportautó is, amely minden korábbinál élvezetesebb vezethetőséget hozhatna a Lexus kínálatába.

Az autós világsajtóban egyelőre csak városi kupé (urban coupé, azaz Lexus UC) néven emlegetett modell érkezését még nem erősítette meg hivatalosan a gyártó, azonban az Automotive News szerint érkezését valószínűsíti, hogy egy japán Twitter-bejegyzésben közölt kémfotókon a Lexusra jellemző, orsó alakú hűtőmaszkkal volt látható a GR 86 egyik prototípusa.

Térjünk át a magas építésű crossoverekre, szabadidő-autókra és terepjárókra, mert itt még több újdonság várható a Lexustól. Nemrég arról számolt be a japán Mag-X magazin, hogy a Lexus már dolgozik a kompakt UX kistestvérén, amely a vadonatúj Toyota Yaris Cross alapjaira, vagyis a GA-B platformra épülne.

A főleg az európai piacra szánt, B-szegmensbe tartozó kis SUV az ismert 1,5 literes, háromhengeres hibrid hajtásláncot kapná meg (kívánságra akár összkerék-meghajtással is), a beltere és a szolgáltatásai viszont a Yarisénál igényesebb, valódi prémium színvonalat hoznak.

A második generációs NX a közelmúltban már bemutatkozott, forgalmazása hamarosan Európában is elkezdődik. 20 mm-rel lett hosszabb és szélesebb, 5 mm-rel pedig magasabb az egymillió példányban eladott elődjénél, a tengelytávja 30, a nyomtávja 30, illetve hátul 59 mm-rel nőtt meg, így tágasabb lett az utastere, és a kanyarstabilitása is javult.

Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve

A Lexus ES-ből ismert GA-K platform miatt nem csak a tömegközéppont került 20 mm-rel mélyebbre, de a karosszéria torziós merevsége is jelentősen nőtt. Teljesen új digitális személyi asszisztenst, felhő-alapú navigációt és multimédia rendszert (Lexus Interface) kapott a modell, a nagyfelbontású érintőképernyő már 14 colos is lehet, a rendszert működtető processzor sebessége pedig 360 százalékkal nőtt meg.

Fontos változás, hogy az új NX-ben elektromos kapcsolókkal helyettesítették a belső kilincseket, ami nemcsak a kényelmet, hanem a biztonságot is növeli, mivel az autó nem engedi az ajtónyitást, ha valamilyen jármű közeledését érzékeli a holttér-figyelő (vész esetére azért a mechanikus nyitószerkezetet is megtartották).

A 2015-ben bemutatott, és 2019-ben alapos modellfrissítésen átesett, negyedik generációs RX már modellciklusa vége felé jár. 2022 második felében érkezik a típus vadonatúj, ötödik generációja, immár a Toyota Global Luxury Platformra építve. A felső-középkategóriás SUV megkapja a kisebb NX új generációs infotainment és biztonsági rendszereit, és egy új, hatékony hibrid hajtás is bemutatkozhat benne.

Szintén 2022-ben érkezik az LX terepjáró negyedik nemzedéke, talán nem meglepő, hogy az idén bemutatott, GA-F platformra épülő Toyota Land Cruiser 300 luxusváltozatát tisztelhetjük majd az újdonságban.

Két évvel tovább, 2024-ig kell várnia a vevőknek a kisebbik Toyota Land Cruiserre, a Pradóra épülő GX terepjáróra, amely szintén a GA-F platformot kapja meg, és ezúttal már hibrid változat is lesz belőle.

Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve

A hírek szerint a Lexus-kínálat csúcsára érkezne, és az Aston Martin, a Bentley, a Lamborghini, a Maybach, a Porsche és a Rolls-Royce szabadidő-autók ellenfele lesz a Lexus LQ, a 2018-as Lexus LF-1 Limitless tanulmány szériaváltozata, amely sokkal inkább lesz emelt hasmagasságú, áramvonalas luxuslimuzin, mintsem hagyományos SUV, melynek bemutatkozása 2023-ra várható.

Az elegáns, emelt hasmagasságú modell természetesen a Lexus legfejlettebb technológiáit fogja felvonultatni, az LS-ben debütált, részlegesen önvezető és vezetéstámogató rendszerek következő generációjától (Lexus Teammate) kezdve az online kapcsolódási és multimédiás funkciókon át a mesterséges intelligencia-alapú ember-gép interfészig.

Három új, tisztán elektromos hajtású villanyautón is dolgozik a Lexus, közülük eddig csak a 2022 végén érkező LF-Z-ből kaptunk ízelítőt a 2021 tavaszán leleplezett LF-Z Electrified tanulmány révén. A dedikált villanyautó platformra épített, 488 cm hosszú, 2,1 tonna tömegű, látványos megjelenésű crossover fejlett mesterséges intelligenciát, „by wire” rendszerű, szabadon konfigurálható kormányzást, 544 lóerős, 700 Nm nyomatékú, két villanymotoros hajtásláncot és szabadon variálható nyomatékelosztású összkerékhajtást (DIRECT4) kapott. Hatótávja (WLTP) a 90 kWh kapacitású akkumulátorral megközelíti a 600 km-t, a 150 kW-os villámtöltéssel egy töltés kevesebb mint 40 percet vesz igénybe. Remélhetőleg e képességek nagy része a szériaváltozatban is megmarad.

Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve

A Lexus célja, hogy 2025-ig valamennyi modelljének létezzen részben vagy teljesen elektromos változata, és ezek értékesítési aránya múlja is felül a benzinmotoros változatokét. 2050-re tervezi a cég elérni a szén-dioxid-semlegességet a teljes modellcsalád életciklusa során ― az anyagok, alkatrészek és járművek gyártásától a jármű logisztikáig, a régebbi járművek végleges újrahasznosításáig.

2024 márciusában - hogy felgyorsítsa a változatos termékek tervezését és fejlesztését - a Lexus egy új üzleti és műszaki központot nyit, ahol a termék- és márkafejlesztésben, a formatervezésben, a gyártástechnológiában és jövő stratégiájának megalkotásában részt vevő alkalmazottak egy helyen, közösen dolgozhatnak majd a Lexusok következő generációin.
Kulcsszavak: autógyár, járműipar, lexus
 
Az új Scania-generáció csökkenti az üzemanyag-költséget Az új Scania-generáció csökkenti az üzemanyag-költséget A Volkswagen bemutatja az EA 189 gyári kódú dízelmotorral felszerelt járművek számára kidolgozott utólagos beavatkozás akciótervét A Volkswagen bemutatja az EA 189 gyári kódú dízelmotorral felszerelt járművek számára kidolgozott utólagos beavatkozás akciótervét Biztonságos lehet-e a hálózatba kapcsolt közeljövő? Biztonságos lehet-e a hálózatba kapcsolt közeljövő? Volkswagen Crash Fest. Elektromosan is biztonságban Volkswagen Crash Fest. Elektromosan is biztonságban 2015 első felében a Ford Mustang volt a világ legnépszerűbb sportkocsija 2015 első felében a Ford Mustang volt a világ legnépszerűbb sportkocsija
 
Continental: sofőrből utas – világszerte egyre többen fogadják el az automata vezetést

Continental: sofőrből utas – világszerte egyre többen fogadják el az automata vezetést

2021. szeptember 02.
A reprezentatív Continental Mobilitási Tanulmány azt vizsgálja, hogy mit gondolnak három kontinensen az emberek a vezetést segítő rendszerek és az automata vezetés témáiról. 5000 német, francia, amerikai, kínai és japán válaszadó engedett betekintést közlekedési szokásaiba.
Részletek

Continental: sofőrből utas – világszerte egyre többen fogadják el az automata vezetést

A vezetést segítő rendszerek és az automata vezetés világszerte egyre nagyobb elfogadottságnak örvendenek. Főként Kínában és Japánban már magas szinten áll az automatizált vezetés előnyei felé való nyitottság, amíg Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban az emberek továbbra is inkább még kivárnak. Összességében, az automatizált vezetést érintő technológiai lehetőségek fejlettségi szintje sokkal magasabban van, mint a járművezetők hajlandósága ezek használatára jelenleg. A helyzet azonban más a vezetést segítő rendszerek kapcsán. Itt következetesen magas nyitottságot láthatunk mind az öt országot érintően, különösen akkor, amikor a biztonsággal kapcsolatos rendszerekről van szó. Ezek a legfőbb megállapításai a legújabb Continental Mobilitási Tanulmánynak, amelyben az infas társadalomkutató intézet végzett felmérést a fent említett öt országban körülbelül ezer fős reprezentatív mintákkal az emberek mobilitási szokásairól.

„A vezetést segítő rendszerek iránti nagyfokú bizalom azt jelzi, hogy amint ezek egyre szélesebb körben elterjednek, az automatizált vezetésbe vetett bizalom automatikusan nőni fog. Tapasztalataink szerint az elfogadás mértéke növekszik, amint az emberek megismerik és megértik a szóban forgó funkciókat. A kiterjedt tesztelés ezért kulcsfontosságú.

Continental: sofőrből utas – világszerte egyre többen fogadják el az automata vezetést

Ezt pedig valós forgalmi körülmények között kell véghez vinni, hogy jobban meg lehessen érteni az emberek és a rendszer közti interakciót. Mindez fontos megállapításokkal is szolgál, amelyeket aztán fel lehet használni a technológia továbbfejlesztése során” – mondja Frank Petznick, a Continental fejlett vezetést segítő rendszerek üzleti egységének vezetője.

A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy a legtöbb sofőr meggyőződésből ül az autója volánja mögé. Bár az új technológiák fontosak számukra, az irányítás teljes feladása sok ember számára még mindig elképzelhetetlen. Különösen Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban, a válaszadók többsége nem szívesen adná át az irányítást a technológiának. A három országban megkérdezettek több mint fele úgy véli, hogy az automata vezetés hasznos, de egyben kissé ijesztő is. Ez az álláspont kimondottan jellemző az Egyesült Államokra, ahol a válaszadók 75 százalékát aggasztja ez a kérdés – itt lényegesen magasabb ez az arány a felmérés többi országához képest. Ugyanakkor ez a szám 2018 óta nem változott.

A Távol-Kelethez képest kifejezetten szembetűnő a különbség. Kínában és Japánban az emberek sokkal pozitívabban ítélik meg a technológiát: a kínai válaszadók 91 százaléka, míg a Japánban megkérdezettek 82 százaléka tartja az automata vezetést hasznos fejlesztésnek.

Continental: sofőrből utas – világszerte egyre többen fogadják el az automata vezetést

Továbbá 79 (Kína) és 67 (Japán) százalék számít arra, hogy a technológia a következő 5-10 évben a mindennapi közúti forgalom állandó részévé fog válni.

Az egyes országok között nagy az egyetértés az automatizált vezetés elleni jelenlegi érvek tekintetében: minden országban a válaszadók körülbelül 80 százaléka mondja azt, hogy a jogszabályok eddig nem hoztak létre megfelelő keretrendszert a gyártók oldalán történő műszaki fejlesztéshez. Azzal is érvelnek, hogy a döntéshozóknak egy központi irányelvet kell létrehozniuk a mindennapi közúti közlekedést illetően.

A Continental lefekteti az automatizált vezetéshez szükséges alapokat

A Continental határozottan mozdítja előre a támogatott és automatizált vezetés területén végbemenő kutatást és fejlesztést azzal a céllal, hogy a jövő mobilitását, valamint új funkcióit és szolgáltatásait biztonságosabbá, környezetbarátabbá és vezetőközpontúbbá tegye. A technológiai vállalat már jelenleg is erős pozíciót foglal el a fejlett vezetést segítő és automata vezető rendszerek fejlesztésében. A 2018 és 2020 közti időszakban a Continental több mint 9 milliárd euró értékben kapott megrendeléseket. Továbbá, 2022-től az Autonóm Mobilitás, egy szervezeten belüli független üzleti terület fog majd felelni az automata és autonóm vezetés jövőbeli témáiért.


Continental: sofőrből utas – világszerte egyre többen fogadják el az automata vezetést

A hangsúly az alkatrészekre és a sofőr nélküli taxik rendszereire is kiterjed. Ezeket közterületeken tesztelik önkormányzati együttműködések részeként, például tavasz óta a bajorországi kertészeti kiállításon Lindauban, nyáron tokiói terepteszteken, ősszel pedig a hamburgi ITS Világkongresszus előtt kerül alkalmazásra a Continental Urban Mobility Experience (CUbE) tesztplatform. Frank Petznick: „Pontosan ezek a megközelítések teszik kézzelfoghatóbbá az emberek számára az automatizált vezetésben rejlő lehetőségeket, és ezáltal segítenek növelni a technológia iránti bizalmat.”

Egyértelmű nyitottság az új kényelmi és biztonsági funkciókra

A vizsgált öt ország lakossága általánosságban véve nyitott a technológia iránt. Sőt, a Németországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Kínában és Japánban élők többségének nincs problémája a részfeladatok – mint például a parkolás – asszisztenseknek való teljes átadásával, illetve azzal, hogy a közlekedés során a technológia támogatást nyújtson, például egy kanyarodást segítő rendszer által. Kínában (91 százalék) különösen nagyra értékelik a jobbra kanyarodást segítő rendszereket, amelyek hatékonyan képesek megvédeni a kerékpárosokat és a gyalogosokat a kanyarodó autóktól. Ugyanakkor a többi négy vizsgált országban is nagy az érdeklődés a fejlesztés iránt – az összes válaszadó több mint 70 százaléka szeretne kanyarodást segítő rendszert használni a közúti forgalomban. Japánban ezen a területen a döntő tényező az ár.

Ha összehasonlítjuk az öt országban felmért eredményeket, azt látjuk, hogy Kínában különösen vonzónak találják azt az elképzelést, hogy a parkolást teljesen átadják egy autonóm asszisztensnek (több mint 90 százalék). Bár a válaszadók 62-64 százaléka szeretné használni ezt a technológiát Németországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban és Japánban is, döntésük nagyobb mértékben függ a vezetést segítő rendszer árától. Kínában az ár csak a megkérdezettek 5 százalékánál számít, míg Japánban ez az állítás 21 százalékra igaz.

A Continental Mobilitási Tanulmány

2011 óta a Continental technológiai vállalat az infas piac- és társadalomkutató intézet támogatásával rendszeres időközönként elkészíti a Continental Mobilitási Tanulmányt különböző kulcsfontosságú témákkal a középpontban. A jelenlegi Mobilitási Tanulmány a felmérés hatodik kiadása, amely Németország, Franciaország, az Egyesült Államok, Kína és Japán lakosait kérdezi a mobilitás különböző aspektusairól. Az első, 2020 szeptemberében zajló szakasz a koronavírus-járvány mobilitási szokásokra mért hatásaira és az elektromos mobilitáshoz való hozzáállásra fókuszált.

2020 októberében a második szakasz a járművön belüli technológiai fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt. Hogy képet kapjanak a témáról, mind az öt országban a népesség reprezentatív mintáját kérdezték meg. A második szakasz középpontjába az automatizált és autonóm vezetés fejlesztésére való nyitottság került. A válaszadókat arról kérdezték, hogy milyen az általános hozzáállásuk az autóipari mobilitáshoz, mennyire nyitottak a különböző vezetést támogató rendszerekre és technológiai funkciókra, valamint mennyire hajlandók megosztani mobilitási adatokat.Kulcsszavak: continental, Continental Mobility, önvezető jármű
 
Áttelepíti egyik üzletágát és dolgozókat bocsát el nyíregyházi gyárából a német Continental Áttelepíti egyik üzletágát és dolgozókat bocsát el nyíregyházi gyárából a német Continental Continental: sofőrből utas – világszerte egyre többen fogadják el az automata vezetést Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány és a Continental AG Continental: sofőrből utas – világszerte egyre többen fogadják el az automata vezetést Az autóipar húzza a magyar gazdaságot A Continental világszerte pénzbeli elismerésben részesíti a vállalat kollégáit A Continental világszerte pénzbeli elismerésben részesíti a vállalat kollégáit General Tire abroncsokkal szerelik a legújabb BMW X5-öst General Tire abroncsokkal szerelik a legújabb BMW X5-öst
 
Önvezető villamos a kocsiszínben

Önvezető villamos a kocsiszínben

2021. szeptember 02.
A Siemens Mobility és együttműködő partnere, a ViP bemutatják az „Önvezető villamos a kocsiszínben" kutatási projektet. Az AStriD fontos mérföldkő az önvezető villamosok felé vezető úton.
Részletek

Önvezető villamos a kocsiszínben

A Siemens Mobility és a ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH az augusztus 23-ai sajtókonferencián sikeresen bemutatták az mFUND AStriD (Autonomous Siemens Tram in Depot - Önvezető villamos a kocsiszínben) kutatási projektet. A Siemens Mobility, a ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH, a Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT), a Klímavédelmi, Energetikai és Mobilitási Intézet (IKEM) és a Codewerk GmbH által létrehozott konzorcium 2019 októberében kezdte meg a teljesen automatizált villamos kocsiszínnel kapcsolatos közös kutatását. A piac várhatóan 2026-ra áll majd készen a technológia alkalmazására.

„Az AStriD fontos mérföldkő az önvezető villamosok felé vezető úton. Partnereinkkel értékes szinergiák kihasználásának segítségével digitalizáljuk a kocsiszínt és csökkentjük az időigényes helyszíni tolatásokat. A kocsiszín automatizálásával nagyobb támogatást tudunk nyújtani az ügyfeleinknek a fenntartható értéknövekedés biztosításában a teljes életciklus alatt, valamint a villamosok rendelkezésre állásának garantálásában,” magyarázta Albrecht Neumann, a Siemens Mobility Rolling Stock részlegének vezérigazgatója.

Önvezető villamos a kocsiszínben

A kutatási és fejlesztési projektet a Verkehrsbetriebs Potsdam által üzemeltetett kocsiszínben valósítják meg.

„A villamos vonalán és a kocsiszínben történő önvezetés tehermentesíti a vezetőket, és fokozza az utasaink és más közlekedők biztonságát,” - közölte Uwe Loeschmann, a ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH vezérigazgatója. „A villamosoknak a kocsiszínben az AStriD rendszer segítségével történő automatizált közlekedése megnyitja az utat az automatikus tisztítási, ellátási és parkolási folyamatok előtt, központi vezérléssel és fokozott üzembiztonsággal.”

Potsdam polgármestere, Mike Schubert: „Fontos és jövő-orientált projektről van szó. A tartomány fővárosának és közlekedési vállalatának részvétele is azt mutatja, hogy Potsdamban virágzik az innovációs szellem. Ha az új technológiát használatba lehet venni az elkövetkező években, a közlekedési vállalatok modernizálni tudják a helyi tömegközlekedést. Ezért is veszünk részt örömmel ebben az általunk úttörő jellegűnek tartott fejlesztésben a Siemens projekt partnereként.”

Az InnoTrans 2018 rendezvényen a Siemens Mobility és a Verkehrsbetrieb Potsdam bemutattak egy teszt villamost, amely valódi körülmények között, a potsdami villamosvonal hálózat egy szakaszán közlekedett. A kezdeményezésből eredő kutatási projekt célja egy digitális kocsiszín kifejlesztése az önvezető villamosok alapján.

Önvezető villamos a kocsiszínben

A koncepció műszaki megvalósíthatóságát autonóm szolgáltatási funkciókkal mutatják be, például egy villamos áthalad a mosó létesítményen, és egy mellékvágányra gurul. A kocsiszín automatizálásának kereskedelmi megvalósítása tehát az önvezetés bevezetésének első fázisa. A projekt kezdettől fogva figyelembe veszi a különböző jogi és gazdasági körülményeket, amelyeket teljesíteni kell az önvezető villamosok jóváhagyásához és üzemeltetéséhez. A három éves projektet a Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúra Minisztérium (BMVI) finanszírozza a Modernitás Alap (mFUND) részeként.

A konzorciumi partnerek különböző munkacsomagokra osztották a projektet. A Siemens Mobility fejleszti a kocsiszínben közlekedő önvezető villamost és a kocsiszínkezelő rendszert (yard management system - YMS), amely a vezetési utasításokat adja a villamosnak. Ezen felül együttműködik a KIT projekt partnerrel annak a digitális térképnek a kifejlesztésében, amely alapján a villamos nyomon követhető a kocsiszínben.

A ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH a villamost és a kocsiszín infrastruktúráját adja, és hozzáférést biztosít minden szükséges adathoz, rendszerhez és létesítményhez, és értékeli a projekt megállapításait a kocsiszín üzemeltetőjének szempontjából.

A KIT Információ-feldolgozási Technológia Intézet (ITIV) a szakértelmét adja a kocsiszínek specifikálása és digitalizálása során, a folyamatok automatizálásában és a szükséges adatok azonosításában, és támogatja a digitális térkép kifejlesztését.

Az IKEM elemzi és értékeli a projekttel kapcsolatos jogi és gazdasági kérdéseket.

A Codewerk az ipari rendszerekre szakosodik, és többek között szoftvereket fejleszt a vasúti járműveken történő adatkommunikációhoz. Ebben a projektben a Codewerk a villamos és a vezérlő központ közötti kommunikációt támogatja, és az ő feladata a kocsiszín infrastruktúra részeinek integrálása.
Kulcsszavak: fejlesztés, önvezető jármű, Siemens, villamos, villamos remíz
 
Átépíti a BKK a Lánchíd budai hídfőjének villamosalagútját Átépíti a BKK a Lánchíd budai hídfőjének villamosalagútját Elsőként a Volvo Trucks kínál automatikus összkerékhajtást – a jobb vezethetőség és üzemanyag-fogyasztás érdekében Elsőként a Volvo Trucks kínál automatikus összkerékhajtást – a jobb vezethetőség és üzemanyag-fogyasztás érdekében Magyarországra jön a különleges Toyota konvoj Magyarországra jön a különleges Toyota konvoj Mireo - a Siemens új regionális és elővárosi  járműcsaládja Mireo - a Siemens új regionális és elővárosi járműcsaládja Önvezető villamos a kocsiszínben Biztonságos utakra kormányozva
 
Peugeot 908 RC- Luxusautó versenyszívvel

Peugeot 908 RC- Luxusautó versenyszívvel

2021. szeptember 01.
Pontosan tizenöt évvel ezelőtt lenyűgöző alkotással ejtette ámulatba a Párizsi Autószalon közönségét a Peugeot.
Részletek

Peugeot 908 RC- Luxusautó versenyszívvel

A 908 RC tele volt innovatív és fényűző részletekkel, amelyek egy részével sem korábban, sem azóta nem találkozhattunk, mások viszont mára általánossá váltak. Az igazi meglepetés azonban a csomagtartóban – pontosabban a csomagtartó és a hátsó ülések között várt az érdeklődőkre…

Ha sikerről beszélünk, külön kell választani a jövedelmezőséget és a presztízst. Hiába adják például az autógyárak bevételének oroszlánrészét a mindennapi típusok, rangot és tiszteletet két dologgal vívhatnak ki maguknak: motorsport-sikerekkel és fényűző luxusmodellekkel.

A Peugeot-nak mindkettőből kijutott az évek során, ám 2006-ban épp egyikkel sem büszkélkedhetett – közel másfél évtized telt már el a Peugeot 905 győzelmei óta, a Peugeot 206 WRC tripla világbajnoki címét sem követték új diadalok, az 1999-ben bevezetett Peugeot 607-esnek pedig eddigre kezdett megkopni a fénye. A márka vezérkarának asztalán azonban már ott volt egy tervezet, amely mindkettőre látványos és ütőképes megoldást javasolt.

Ekkor már célegyenesben járt ugyanis a többszörös bajnok Peugeot 905 utódmodelljének, a Peugeot 908 HDi FAP-nak a fejlesztése. A Peugeot közel másfél év kihagyás után egy forradalmi motorkonstrukcióval: egy 5,5 literes, V12-es turbódízel motorral kívánt visszatérni Le Mans-ba. Talán soha nem fog kiderülni, kinek a fejéből pattant ki a gondolat, hogy az impozáns erőforrás akár egy luxusautóban is helyet kaphatna – a lényeg, hogy hamarosan megkezdődött a 908 RC tanulmányautó tervezése.

Peugeot 908 RC- Luxusautó versenyszívvel

A dizájnerek a Peugeot 607 arisztokratikus vonásait sikeresen ötvözték az ekkor még be sem mutatott 908 HDi FAP – pontosabban az autó korabeli előtanulmányának –stíluselemeivel. Így került markáns púp a hűtőmaszk fölé, új értelmet adva az „autó orra” kifejezésnek. Alatta széles, előre nyúló száj dimenzionálta át a márka közúti csúcsmodelljének lökhárítóját, a lámpatestek pedig a Peugeot 607 szélesen elnyúló, hátrafelé húzódó fényszóróit ötvözték a versenyautó függőleges cseppfényszórójával: utóbbi látványos betétként jelent meg a reflektorban, kísértetiesen emlékeztetve egy valódi macskaszemre.

A 908 HDi FAP későbbi, végleges dizájnja jóval puritánabb, lényegre törőbb lett, ám 2006-ban megdöbbentő volt a hasonlóság a két modell: a versenyautó és a tanulmány között.

Sok mindenből kimaradt azonban, aki megállt az orrésznél, hiszen a 908 RC Concept hátrafelé haladva egyre nagyobb meglepetéseket tartogatott a közönség számára.

A több mint 5,1 méteres limuzin sziluettje is a versenyautót idézte például: a kupolaszerű tetővonal megrajzolásából azonban az A-oszlop nem vette ki a részét: a merevítő szerkezet jóval hátrébb indult, és rövidebb sugarú íven futott fel a B-oszlop tetejéig, ahol ismét találkozott az addig önálló életet élő szélvédővel. A hatalmas, ívelt üvegfelület páratlan kilátást biztosított az utasok számára, a hátsó üléssor fölött szintén faltól-falig üvegtető húzódott.

Peugeot 908 RC- Luxusautó versenyszívvel

Az itt helyet foglalók a műszerfalat uraló hatalmas, kör alakú érintőképernyő kicsinyített másával szabályozhatták a klímabeállításokat, kényelmükről pedig a világ legkülönlegesebb ülésfűtése gondoskodott: közvetlenül a második sor foteljei mögött helyezkedett el ugyanis az a bizonyos V12-es dízelmotor, amelynek teljesítménye „meghaladta a 690 lóerőt”, legnagyobb forgatónyomatéka pedig elementáris, 1200 Nm volt.

Mivel a motort extrém nagy, 100 fokos hengerszöggel építették, hogy alacsonyan tartsák a versenyautó tömegközéppontját, a szedánban megemelhették, hogy elférjen alatta a hatfokozatú, szekvenciális sebességváltó. Így maradhatott még az erőforrás mögött egy széles, ám rövid csomagtartó, amelyben azért elfért akár 300 liternyi poggyász – a síalagútról, illetve a csomagtér bővítéséről azonban le kellett mondani.

A 908 RC futóművét a Peugeot 407 adta, egyéb elemeivel ellenben soha nem találkozhattak még a Peugeot ügyfelei: ilyen volt a szénszálas kompozitból és alumínium méhsejt szerkezetből álló karosszéria; a versenyautók csővázát idéző hátsó segédvázkeret, amely a hajtásláncot tartotta; a karbon-kerámia féktárcsák; vagy az elöl 20, hátul 21 colos keréktárcsák.

Míg a Peugeot 908 HDi FAP-ra siker és beteljesedés várt, a 908 RC tanulmányautó nem valósulhatott meg – a nagyközönség ezzel alighanem az első perctől fogva tisztában volt, mégis mindenki szeretettel gondolt a Peugeot-ra, hogy eljátszott a középmotoros szupersport-luxuslimuzin gondolatával.

Nem volt azonban teljesen meddő a projekt: a hatalmas tanulmányautó egyes stíluselemei évekkel később visszaköszöntek a RCZ sportkupéban – így zárult be stílusosan a kör.

2022-ben indul azonban a történet új fejezete, amikor a név és a koncepció egyaránt visszatér: a 908 a hosszú távú világbajnokság vadonatúj versenyautójaként a motorsportban, homologizációs változata pedig a közúti (bár nem mindennapi) közlekedésben hozhat újfent dicsőséget a Peugeot-történelem legmagasabb háromjegyű modellkódjának.
Kulcsszavak: 908 RC, Peugeot, tanulmányautó
 
Peugeot 908 RC- Luxusautó versenyszívvel Párizsi Autószalon: Peugeot 308 GT - két dinamikus és sportos motor az erős karakterhez 20V20: egy rendkívül dinamikus négyajtós, középkategóriás kompakt SUV jövőképe 20V20: egy rendkívül dinamikus négyajtós, középkategóriás kompakt SUV jövőképe Peugeot 908 RC- Luxusautó versenyszívvel A C-X17 Concept a Jaguár legkifinomultabb sportszedánjának ígérkezik A Peugeot 3008 GT HYBRID4 idén októberétől rendelhető A Peugeot 3008 GT HYBRID4 idén októberétől rendelhető Sway, egy izgalmas kisautó tanulmány a Nissantól Sway, egy izgalmas kisautó tanulmány a Nissantól
 
Bemutatták a Volánbusz legújabb, Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbuszait

Bemutatták a Volánbusz legújabb, Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbuszait

2021. szeptember 01.
A klíma- és természetvédelmi akcióterv egyik legfontosabb eleme a közlekedés elektrifikációja - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden a Volánbusznak átadott 40 Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbusz budapesti bemutatóján.
Részletek

	Bemutatták a Volánbusz legújabb, Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbuszait

Hozzátette, a kormány kiemelt prioritása, hogy Magyarország 2050-re klímasemleges országgá váljon.
   
Steiner Attila rámutatott arra, hogy a közlekedési szektor felel a magyarországi szén-dioxid-kibocsátás közel egyötödéért, így a Zöld busz program sokat tesz a környezet ügye érdekében. A kormány a következő tíz évben 36 milliárd forintot szán a programra, ezzel biztosítja, hogy a helyi közösségi közlekedésben is a környezetvédelmi szempontoknak leginkább megfelelő buszok álljanak forgalomba.
   
Felidézte, hogy a Zöld Busz Programot egy évvel ezelőtt demonstrációs mintaprojekt vezette fel, az elsőt Debrecenben tartották, elektromos buszokat teszteltek, majd ezt követően az elmúlt évben további nagyvárosokban, megyeszékhelyeken végezték el a buszok tesztelését.
   
Az államtitkár kijelentette, a zöld buszok forgalomba állítása egyértelműen előnyökkel jár.
   
Kifejtette, a teszteredmények azt mutatják, hogy egy zöld busz átlagosan 5 ezer kilogramm károsanyagkibocsátástól mentesítette a környezetet, a buszok átlagosan a teszt időszak alatt 171 kilométert tettek meg, és kilométerarányosan 60 forinttal volt olcsóbb az üzemeltetésük a dízelekkel szemben. Az első nyolc demonstrációs projekt több mint 2 millió forint üzemanyagmegtakarítást eredményezett a közszolgáltatóknál.
   
	Bemutatták a Volánbusz legújabb, Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbuszait

Steiner Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a 40 darab elektromos busz forgalomba állításával a tesztidőszak következő szintre emelkedik, valós környezetben, a flottaszintű üzemeltetés tapasztalatait gyűjtik be.
   
A 40 elektromos autóbusz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alatt és az Egy a természettel vadászati és természeti világkiállítás idején szállítja majd az utasokat, a tapasztalatokat értékelik, hogy kamatoztatni lehessen a buszok fővárosi agglomerációban történő forgalomba állításánál - tette hozzá.
   
Az ITM államtitkára szólt arról is, hogy a buszok beszerzését a Zöld Busz Projektiroda bonyolította. A sikeres pályázatoknak köszönhetően 123 elektromos autóbusz, illetve 4 önjáró trolibusz beszerzése valósul meg, ebből a Volánbusz és az MVM 100 elektromos járművet, és a kapcsolódó töltőinfrastuktúrát tudja beszerezni, és kiépíteni az egész országban.
   
Az első 40 darab elektromos autóbusz vásárlása és a kapcsolódó töltőállomás 6 milliárd forint támogatással valósul meg, a teljes projektérték pedig 7,6 milliárd forintot jelent - mondta az államtitkár.
   
Kóbor György, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója elmondta, a Mobiliti Volánbusz Kft. az elektromos töltőállomások létesítésével és üzemeltetésével járul hozzá ahhoz, hogy az üzembe álló elektromos autóbuszokat kiszolgáló speciális infrastruktúra rendelkezésre álljon.
   
	Bemutatták a Volánbusz legújabb, Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbuszait

A Mobiliti Volánbusz Kft. hét helyszínen, mintegy 100 töltőberendezést fog telepíteni, a társaság megkezdte a kivitelezést, a most átadott buszok már az új, nagykapacitású, 100 kilowattos (kW) töltőkről veszik fel az energiát. A Hungexpo területén lévő 20 töltőt a Mobiliti Volánbusz üzemelteti, illetve biztosítja a háttérszolgáltatást, a karbantartást.
   
Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, a Volánbusz a MÁV-Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állománya fiatalítása mellett a zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek forgalomba állításával.

A Volánbusz elnök-vezérigazgatója elmondta, a főváros vonzáskörzetébe érkező 40 elektromos hajtású autóbusznak köszönhetően évente mintegy 1867 tonna kibocsátás csökkenés várható. Az elektromos autóbuszok mellett közbeszerzési eljárást írtak 164 CNG-meghajtású jármű beszerzésére is, ebből 75 darab szintén a budapesti agglomerációban közlekedik majd.
   
A Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként az idén év végig 1700 korszerű jármű áll forgalomba Magyarországon, jövőre pedig mintegy 800 járművet terveznek beszerezni - ismertette a Volánbusz elnök-vezérigazgatója.
   

	Bemutatták a Volánbusz legújabb, Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbuszait

A Volánbusz közölte, a Mobiliti Volánbusz Kft. konzorciumi partnerrel összesen 100 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtottak be sikeres pályázatokat a Zöld Busz Programban, a járművek hat megyeszékhelyen, és a budapesti agglomerációban állnak forgalomba 2022 első negyedévétől.
   
A közlekedési társaság 2021. július 27-én kötött megállapodást az első 40, a főváros vonzáskörzetében közlekedő Mercedes-Benz eCitaro típusú autóbusz beszerzésére. A napokban átvett Mercedes-Benz eCitaro típusú, szóló, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok 28 ülő és 50 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, és egy feltöltéssel akár 240 kilométert is képesek megtenni.
   
A tájékoztatás szerint az elektromos buszok a fővárosi rendszerbe integrált Volánbusz-járatok útvonalán állnak forgalomba 2022 elején, a 40 jármű ennek megfelelően kék színű, és a fedélzeti kijelzőkön a Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer (FUTÁR) üzemel majd.
Kulcsszavak: elektromos busz, környezetbarát, volánbusz
 
A kínai BYD megnyitotta elektromosbusz-gyárát Komáromban A kínai BYD megnyitotta elektromosbusz-gyárát Komáromban Egy holland gáz- és elektromos energia szolgáltató vállalat a Toyota Mirai mellett döntött Egy holland gáz- és elektromos energia szolgáltató vállalat a Toyota Mirai mellett döntött A SEAT 2010 óta 34 százalékkal csökkentette környezeti hatását A SEAT 2010 óta 34 százalékkal csökkentette környezeti hatását Bemutatták a Volánbusz legújabb, Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbuszait Magyar cég gyártja a BMW első villanyautójának váltóházait Bemutatták a Volánbusz legújabb, Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbuszait A magyarok már Rotterdamban a Shell Eco-marathonon
 
Bemutatkozott az európának tervezett KIA Sportage

Bemutatkozott az európának tervezett KIA Sportage

2021. szeptember 01.
Az első, kifejezetten európai modellváltozat a Sportage sorozat 28 éves történelmében. Új plug-in hibrid változat, kiváló hatásfokkal és emissziómentes, tisztán elektromos üzemmóddal.
Részletek

Bemutatkozott az európának tervezett KIA Sportage

A Kia Europe ma bemutatta az új Sportage európai változatát, mely arra született, hogy mércét állítson a teljes európai SUV szegmensben. Kifinomult és izmos vonalakba burkolt csúcstechnológiás utastere (benne a nagyméretű íves kijelzővel) a legmodernebb technológiákat és konnektivitási szolgáltatásokat vonultatja fel.

Az új szerkezeti alapokra épülő európai Sportage a Kia európai központú fejlesztési programjának eredményeként született meg, tengelytávját és valamennyi méretét kifejezetten a helyi vásárlók igényei, és a helyi közlekedési körülmények támasztotta követelmények alapján tervezték. E megközelítési mód alapján olyan SUV született, amely praktikumával és használati értékével tökéletesen illik az európai közegbe. A fejlesztések eredményeként a csomagtartó mérete jelentősen nagyobb, a fejtér és a lábtér pedig tágasabb a kifutó sorozaténál. A hátsó utasok lábhelye tágasságban kategóriaelső.

Az európai Sportage csúcstechnikás, alacsony károsanyag kibocsátású és takarékos hibrid hajtásláncokat is kínál, az akár a teljes napi közlekedési igény tisztán elektromos hajtású és így emissziómentes teljesítésére is képes plug-in hibrid modellváltozat (PHEV) pedig valódi újdonság az európai piacon. A legmodernebb műszaki tartalommal megszerkesztett, tiszta üzemű benzin- és dízelmotorok többféle teljesítményváltozatban szintén elérhetők, így valóban minden igényre és feladatra található megfelelő Sportage Európában.

A dinamikus, és kifejezetten az európai környezetbe illő vezetési élmény érdekében az új Sportage számos technológiai újdonságot is hordoz. Az elektronikus szabályozású felfüggesztés (ECS) új generációja a lengéscsillapítási karakterisztika valós idejű szabályozásával optimális komfortot és tökéletes biztonságot kínál minden forgalmi helyzetben, az új Terrain Mode pedig a menetképességeket fokozva garantálja a gyors és biztonságos előrejutást akár mély hóban, sárban, vagy homokban is, így a terepes kalandoknak sincs akadálya.

Bemutatkozott az európának tervezett KIA Sportage

Az új Sportage aktív és passzív biztonság, valamint aktív vezetői asszisztens rendszerek terén is vezető szerepre tör, mindezeket a felszereléseket - a Kia elismert átfogó vezetéstámogató rendszereit összefogó ADAS-t is beleértve – a DriveWise foglalja keretbe.

Az új európai Sportage a még júliusban, egyik hosszú tengelytávú változatával bemutatott ötödik generáció modellcsaládjának integráns része.

“Ez az új Soprtage kifejezetten az európai igények alapján született. Fejlesztése során nem csak feszegettük a határokat, de új mércét is alkottunk az SUV kategóriában.” - mondta Jason Jeong, a Kia Europe elnöke. “Jövőbe mutató megjelenésével és utasterével az új Sportage egyszerre dinamikus és példamutatóan vezetőcentrikus, utasterében a legmodernebb technológiákat vonultatja fel.”

“Az újdonság elektromos hajtások terén szintén jól áll, hiszen gazdaságos és környezettudatos hibridként is elérhető. Hosszú, tisztán elektromos – és így teljesen emissziómentes – hatótávjával a Sportage plug-in hibrid kivitele is kiválóan példázza a Kia fenntartható mobilitás terjesztése iránti elkötelezettségét.”

Az új formaidentitás bátor és határozott formafilozófiai alapokra épül

Az új Sportage hatásos megjelenése új formai határokat szab. A kifinomult karosszéria felületeit éles vonalak törik meg, ami kiegyenlíti a forma feszültségeit. Az izmos felületek a grafikai formákkal összekapcsolódva dinamikus és összeszedett megjelenést adnak az új modellnek.

A Kia idén bevezetett új formanyelve, az ‘Egyesült ellentétek’ képezi az új Sportage formavilágának alapját is, meghatározva megjelenésének és karakterének valamennyi aspektusát.

A gondolatébresztő és bátor filozófia öt alappillérre épül, ezek: az ‘Okkal élvezetes’, a ‘Fejlődés ereje’, az ‘Életteli technológia’, a ‘Boldogság feszültsége’, valamint a ’Természetesen bátor’. A felsorolás utolsó eleme alapvetően befolyásolta az új Sportage formai fejlesztési folyamatát. A tervezők természeti alapokon alkottak modern, bátor, érzelemmel teli és organikus formákat.

Bemutatkozott az európának tervezett KIA Sportage

Elölnézetben a Sportage megjelenését a különösen részletgazdag fekete hűtőmaszk vonalai uralják, amelyek a teljes orron keresztülhúzódva vizuálisan is szélesítik a formát. A formák különleges hatást keltve rendezik össze az autó fő első látványelemeit. Az új maszk összeköti a jellegzetes tigrisorr vonalait az egyedi és feltűnő, bumeráng formájú, és az intelligens világítási rendszer részét képező mátrix LED fényszórókat is körülölelő futurisztikus, LED-es nappali menetfényekkel.

Az oldalvonalak a Sportage hagyományaihoz híven sportosak és feszesek, a kontrasztos formákat összefogó felületek pedig kifinomultak és tiszták.

Az új európai Sportage újdonsága, hogy karosszériája a sportos profilt kiemelő, és a dinamikus C-oszlopok formai hatását is fokozó kontrasztos, fekete tetőfényezéssel is megrendelhető. Mindez az övvonal hátrafelé emelkedő krómozott elemeivel kiegészítve tökéletes formai összhangot képez a hátsó légterelővel, amivel tovább fokozza a sportos hatást.

A megjelenés határozottságához komolyan hozzájárul az izmos formákból összeállított ferdehátú hátsó kialakítás is. A formáknak a hátsó világítótestek is részét képezik, olyan vizuális hatást keltve, minta finoman belekarcolták volna őket a lemezfelületbe. A keskeny hátsó fényeket vékony él köti össze, ami önmagában is szélesíti a hátsó megjelenést.

Felszereltségtől és kiviteltől függően az új Sportage 17, 18, vagy 19 colos könnyűfém keréktárcsákon gurul, amelyekhez hatféle forma, szín és felületi kialakítás válaszható.

Finoman kidolgozott beltér, ahol a stílus és a technológia találkozik

Az új Sportage utastere kifejezetten bátor és karakteres, ugyanakkor anyagai puhák, magas minőségűek és magas technológiai színvonalúak. A vezetőközpontú környezet a mai csúcsszintet képviseli, luxuskiegészítőkkel, kifinomult anyaghasználattal, és modern stílussal.

Bemutatkozott az európának tervezett KIA Sportage

Az utastér központi eleme a látványos, részletgazdag kialakítású integrált, és az utastéren keresztülhúzódó íves kijelző érintőképernyővel, valamint a finoman kidolgozott szellőzőkkel.

A 12.3 colos érintőképernyő, és a fejlett, integrált kontroller a vezető és az utasok konnektivitásának, valamint a fedélzeti elektronikák működtetésének központja. A használat egyszerű, intuitív, a szintén 12.3 colos műszeregység a legmodernebb filmtranzisztoros, folyadékkristályos technológiát használja, így grafikája mindig pontos és éles. A tökéletes konnektivitás érdekében az új Sportage fedélzeti szoftverei és navigációs térképe online is frissíthető. Az európai Sportage használói a Kia Connect nevű applikáción keresztül távolról is elérhetik autójukat, s ezzel olyan fontos fedélzeti funkciókhoz is hozzáférhetnek, mint a Kia Live Services szolgáltatások, az online navigáció, a hangfelismerés, vagy a naptárszinkronizálás. Az applikáción keresztül az autó helyén kívül az is lekérdezhető, hogy a Sportage ajtajai és ablakai éppen zárva, vagy nyitva vannak-e.

A középkonzol kialakítása olyan, hogy mind az első utas, mind pedig a vezető egyszerűen elérhet valamennyi kezelőszervet és funkciót. A finom tapintású külön érintőgombok a sebességváltó mechanikus kapcsolat nélküli (shift-by-wire) kapcsolója mellett sorakoznak, a nagyteljesítményű, vezeték nélküli telefontöltő akár 15 W leadásra is képes.

Belső anyagai kivétel nélkül különösen magas színvonalúak és finom tapintásúak, miközben a válaszható dinamikus színek különleges vibrálást, energiát és lendületet adnak a térnek. A kényelmes első ülések könnyűszerkezetes felépítésűek és sportos kialakításúak.

Az európai Sportage utasterének tágas és praktikus kialakításában jelentős szerepe van a modell 2.680 mm-es tengelytávjának, 1.865 mm-es szélességének, 4.515 mm-es hosszának és 1.645 mm-es magasságának, hiszen csak így lehet egyszerre tágas a fej- és a lábtér, valamint megfelelően nagyméretű a csomagtartó. A lábtér, a hátsó üléssorban 996 mm hosszú, ugyanitt a fejtér mérete 998 mm. A csomagtartó VDA szabvány szerinti alaptérfogata 591 liter, a hátsó ülések 40:20:40 arányban előredönthetők, így a maximális méret 1.780 liter.

A tökéletes és körülölelő hangzásról a Harman Kardon premium sound rendszere gondoskodik.

Bemutatkozott az európának tervezett KIA Sportage

Az új európai Sportage a modell dinamizmusát még jobban kifejező, még sportosabb megjelenéssel is megrendelhető: a GT-Line kivitel a végletekig kihasználja a formák adta lehetőségeket, látványos színekkel is feldobva a vonalakat. Az utastér színharmóniája a fekete és a fehér ellentétére épül, ez még élénkebbé teszi a formai hatásokat.

Fejlett hajtásláncok

Az új Sportage széles hajtáslánc-választékában éppúgy megtalálhatók a modern és tiszta üzemű benzin- és dízelmotorok, mint a csúcstechnológiát képviselő hibrid rendszerek.

Az új Sportage műszaki alapjait már a kezdetektől úgy tervezték, hogy a legmodernebb villamosított hajtásláncok befogadására is alkalmas legyen, hiszen a cél eleve a piac egyik legjobb hatásfokú SUV modelljének megalkotása volt. Így a hibrid (HEV) és a plug-in hibrid (PHEV) változat is igazi, kompromisszummentes szabadidő-modellként születhetett meg.

Mindkét hibrid modellváltozat hajtásláncát úgy alkották meg a Kia fejlesztői, hogy azok elemei ne csökkentsék se az utastér, se pedig a csomagtér hasznos méretét. A hibrid kivitel akkumulátorát a hátsó ülések alá építik be, így a lábtér mérete ugyanakkora, mint a belső égésű hajtással szerelt modellekben. A plug-in hajtású Sportage nagyfeszültségű akkuja az utastér alatt, a két tengely között utazik, ezzel is hozzájárulva a tökéletes tömegeloszláshoz, valamint az utastér tágasságához, kényelméhez és praktikumához.

A plug-in hibrid Sportage motorterében a Kia sikeres, 1.6 literes T-GDI benzinese dolgozik, a hajtás állandó mágneses villanymotorja 66.9 kW-teljesítményű, a lítiumion-polimer szerkezetű akkumulátor kapacitása 13.8 kWh. A hajtás kombinált rendszerteljesítménye 265 lóerő, amiből 180 lóerő a benzinmotorból származik.

Az akkucsomag elektronikus szabályozóegysége folyamatosan figyeli a telep teljesítményjellemzőit, áramerősségét és feszültségét, miközben a hibajelenségekre is ügyel. Az akkumulátor minden egyes elemi cellájának feszültségét és hőmérsékletét is állandóan ellenőrzi egy erre hivatott külön elektronika. A hibrid Sportage-et szintén az 1.6 literes T-GDI erőforrás 180 lóerős változata mozgatja, itt a rendszer állandó mágneses szinkron villanymotorja 44.2 kW teljesítményű, a lítiumion-polimer akku kapacitása pedig 1.49 kWh. A kombinált rendszerteljesítmény 230 lóerő.

Az 1.6 literes T-GDI benzinmotor tiszta üzemű, és takarékos Hybrid 48V kivitelben is elérhető az új Sportage kínálatában, 150 vagy 180 lóerős változatban. A négyhengeres égési folyamatait optimalizálták, fejlesztették hűtőrendszerét, és csökkentették a súrlódási veszteségeit.

Már a piaci bevezetéstől elérhető lesz az új európai Sportage kínálatában a Kia magas hatásfokú, és tiszta működésű 1.6 literes dízelmotorja, 115 és 136 lóerős teljesítményváltozatban egyaránt. A szelektív redukciós katalizátorral (SCR) felszerelt erőforrás nitrogénoxid- és részecske-kibocsátása is minimális. A motor 136 lóerős változata Hybrid 48V kivitelben is készül, ez a hajtáslánc tovább csökkenti a Sportage emisszióját és fogyasztását.
Bemutatkozott az európának tervezett KIA Sportage


Az 1.6 literes T-GDI motorhoz hétfokozatú duplakuplungos robotizált automata sebességváltó (7DCT) csatlakozik, de ez az erőforrás hatsebességes kézi erőátvitellel is elérhető. Az 1.6 literes dízelek (Hybrid 48V rendszerrel vagy nélküle) hatfokozatú intelligens kéziváltóval (iMT), vagy hétsebességes duplakuplungos automatával (DCT) kaphatók.

Valamennyi új európai Sportage a Kia alapjárati startstop rendszerével (ISG) készül. Az ISG automatikusan leállítja az alapjáraton feleslegesen járó motort, amivel tovább csökkenti a fogyasztást és a károsanyag kibocsátást. Az ISG a Kia iparági szinten is vezetőnek számító fejlett vezetőtámogató rendszerével (ADAS) is együtt használható, így a rendszer már előre képes kalkulálni azokkal a forgalmi szituációkkal (kereszteződések, lámpák, stoptáblák) amelyekben a motor leállítható. Ezzel kiszűrhetők a felesleges leállítások, és a vezető is nyomon követheti az ISG éppen aktuális működési állapotát.

Tökéletes biztonság mindig, minden környezetben

Az európai Sportage új Terrain Mode-dal és elektronikus szabályozású felfüggesztéssel (ECS) is elérhető.
A márka új, N3 jelű padlólemezén az új Sportage arra született, hogy tökélyre vigye a prémium SUV jellemzőket.
A Sportage modellek története során most először itt jelenik meg az új Terrain Mode üzemmód, amely kifejezetten az aktív életet élő vevőket célozza meg; azokat, akik a szilárd burkolatú utak elhagyásától sem rettennek vissza. Ez a beállítás automatikusan módosítja a Sportage hajtáslánci beállításait, így az autó hóban, sárban és homokban is biztonságosan és dinamikusan halad.

A Terrain Mode-on kívül az új Sportage menetdinamika kapcsolójával további három üzemmód állítható be: Comfort, Eco és Sport. A vezető által kiválasztott beállítás a műszerfal nagyfelbontású digitális kijelzőjén is mindig megjelenik.

Az új műszaki alapok alapvetően befolyásolják az új Sportage menetdinamikai jellemzőit, kifinomult, stabil és kényelmes menettulajdonságokkal, valamint agilis és dinamikus vezethetőséggel felruházva az autót. A futóművet és a kormányzást is úgy állították be, hogy a vezető ezeket a tulajdonságokat a lehető legmesszebbmenőkig kihasználhassa.

Az új, elektronikus szabályozású és folyamatosan változó csillapítású felfüggesztés (ECS) kiváló komfortot és tökéletes biztonságot kínál minden forgalmi helyzetben, a szintén elektronikus szabályozású összkerékhajtás pedig mindig optimálisan osztja el a hajtóerőt az autó első és hátsó kerekei között. Ezzel nem csak az eljutás biztonsága nő meg jelentősen, de a menetdinamika is fokozódik.
DriveWise: élen jár a biztonságban

Az új Sportage-ban a legmodernebb aktív és passzív biztonsági rendszerek is megjelennek

A Sportage ötödik generációjának fejlesztése során a biztonság mindvégig kiemelt szempontként szerepelt, így az új sorozat kategóriájának egyik legbiztonságosabb tagja is egyben.

A látványos karosszéria lemezei alatt az új Sportage erős és könnyű szerkezetű, torziós merevsége kiemelkedően magas. A biztonsági rendszerek sorában a két első, a függöny- és az oldallégzsákok mellett az első ülések közötti központi légzsák is megtalálható.

A Kia házon belüli fejlesztésű, fejlett biztonsági rendszereit összefoglaló ADAS, - vagy más néven a DriveWise - segít a veszélyes forgalmi helyzetek kivédésében, miközben védi és óvja az utasokat és a többi közlekedőt is. A DriveWise ADAS csomag része a Kereszteződés asszisztenssel is kiegészített Ráfutásosütközés-elkerülő támogatás, amely kereszteződésekben, balra kanyarodáskor is védelmet kínál.

Az autópályán Vezetést támogató asszisztens (HDA) a sebességkorlátozásokhoz igazodva tartja a beállított sebességet és a távolságot is az előttünk haladótól, miközben az autó sávközépen tartásában is segít.

A Navigációalapú aktív sebességtartó automatika (NSCC) a navigációs rendszer valósidejű adatait is felhasználja a biztonságos sebesség tartásához autópályán, miközben a kanyarok előtt automatikusan csökkenti a sebességet, majd a kanyarok után önműködően visszaállítja azt a korábbi értékre.

Az új európai Sportage modellekhez az intelligens sebességkorlátozás-asszisztens is elérhető. A rendszer figyelmezteti a vezetőt, ha túllépi a megengedett sebességet.

Ha a vezető sávváltási szándékát irányjelzéssel is megerősíti, az Aktívfékezés-funkcióval is kiegészített holttérfigyelő rendszer (BCA) bekapcsol, és amennyiben a holttérben járművet észlel, figyelmeztet. Ha a vezető erre nem reagál, a BCA a Sportage irányításába is beavatkozva kerüli el a balesetet. A BCA rendszere párhuzamos parkolásokkor szintén aktív, azaz ilyen esetekben is figyelmeztet a holttérből érkező járművekre. A Holttérfigyelő kamerarendszer (BVM) sávváltáskor képet közvetít az autó megfelelő oldali holtteréről közvetlenül a műszerfalra, a vezető látóterébe.

A Távirányítással kiegészített parkolósegéd (RSPA) a szűk helyekre való beállásoknál, és a parkolóhely elhagyásakor is segítséget nyújt: így a vezető az autóból kiszállva, távirányítással vezérelheti parkolását. A parkolási manővereket a Tolatókamera (RVM) és a Körbelátó kamerarendszer (SVM) is támogatja, valósidejű képet közvetítve a műszerfalra az autó környezetéről.

Kulcsszavak: bemutató, kia, Kia Motors, premier, Sportage, suv
 
Bemutatkozott az európának tervezett KIA Sportage 2016-ban jön a Q3-as rivális a Skodától A BMW Motorrad bemutatja az új BMW F 750 GS, BMW F 850 GS és BMW F 850 GS Adventure modelleket A BMW Motorrad bemutatja az új BMW F 750 GS, BMW F 850 GS és BMW F 850 GS Adventure modelleket A Hankook bővíti termékválasztékát a prémium SUV kategóriában A Hankook bővíti termékválasztékát a prémium SUV kategóriában Scania Higer A30 – sokoldalúság a személyszállításban Scania Higer A30 – sokoldalúság a személyszállításban A vadonatúj Hyundai i20: az érzelemdús formatervezés és a fejlett technológia találkozása A vadonatúj Hyundai i20: az érzelemdús formatervezés és a fejlett technológia találkozása
 

Találatok száma: 12732 Megjelenítve: 141 - 150