Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 10891 Megjelenítve: 181 - 190
Téli bevetésen a BMW iNEXT

Téli bevetésen a BMW iNEXT

2019. február 06.
A BMW Group leendő technológiai zászlóshajója Svédország északi csücskében, a legszélsőségesebb körülmények közepette teljesíti hajtásláncának, futómű-technológiáinak és felfüggesztéseinek első, minden részletre kiterjedő tesztsorozatát.
Részletek

Téli bevetésen a BMW iNEXT

A vezetés élményének új dimenziója nagy sebességgel közeledik, ahogy a BMW iNEXT a sorozatgyártás felé vezető utazás újabb és újabb mérföldkövéhez érkezik. A BMW Group leendő technológiai zászlóshajója a bajor prémiumgyártó svédországi, az Északi sarkkörtől mindössze 56 kilométerre délen elterülő tesztközpontjában kezdte meg átfogó tesztsorozatát, amelynek célja, hogy extrém időjárási körülmények és páratlan útviszonyok közepette optimalizálja, felülvizsgálja és finomhangolja a modell hajtásláncát, futómű-technológiáit, illetve kerékfelfüggesztési megoldásait.

Károsanyag-kibocsátástól mentes, tisztán elektromos meghajtásával a BMW iNEXT kiváltképp hatékony stílusban elégíti ki a müncheni központú vállalatcsoport ügyfeleinek egyedi mobilitási igényeit, az automatizált járművezetés és az intelligens járműkapcsolatok terén kifejlesztett legkorszerűbb innovációk egyesítésével váltva valóra a vezetés élményének merőben új formáját.

A BMW iNEXT sorozatgyártása 2021-ben veszi kezdetét a BMW dingolfingi gyárában. A modell első ízben egyesíti a BMW Group „Strategy NUMBER ONE > NEXT” vállalati stratégiájában lefektetett mérföldkövek, így az automatizált járművezetés, a tökéletes járműkapcsolati megoldások, a tisztán elektromos meghajtás és a mesterséges intelligenciára támaszkodó szolgáltatások esszenciáját, a bajor prémiumgyártó új technológiai zászlóshajójaként foglalva el helyét a jövőbe mutató autóipari újítások iránymutatójaként. A modell innovatív technológiai arzenálja az ügyfelek hétköznapi szükségleteit és igényeit helyezi a középpontba.

Téli bevetésen a BMW iNEXT

A BMW iNEXT egy modern SAV (Sports Activity Vehicle) modell képében testesíti meg a márka által fémjelzett vezetési élmény úttörő értelmezését, a tisztán elektromos meghajtás, az intelligens összkerékhajtás és a típus-specifikus futómű-technológia hármas egysége mentén. A gyártó ezen alkatrészeket most először teszteli egyszerre, valós téli körülmények között, az Északi sarkkör küszöbén. Az intenzív tesztsorozat, amely mindenben megegyezik a belsőégésű erőforrással szerelt modellek tömegtermelés előtti megpróbáltatásával, kiválóan igazolja a BMW Group által kifejlesztett elektromos hajtáslánc kikezdhetetlen megbízhatóságát, amely a BMW iNEXT modellt a vezetési élmény új korszakának négykerekű szimbólumává emeli.

A mérnökök az alacsony hőmérséklet és a minimális tapadás mindennapi körülményei között, hóval borított útszakaszokon és befagyott tavakon végzik a BMW iNEXT átfogó tesztjeit. A dermesztő hideg az elektromos motort, a nagyfeszültségű akkumulátort és a modell hűtőkörét is próbára teszi, miközben a szakemberek a BMW eDrive hajtáslánc-technológia vezérlőelektronikájának is kiemelt jelentőséget tulajdonítanak: kilométerről kilométerre elemzik, hogy a fagypont alatti hőmérséklet miként befolyásolja az energiatároló rendszer visszatöltését, az erőforrás és az elektromos berendezések folyamatos táplálását, valamint a fűtő- és légkondicionáló rendszerek működési hajlandóságát.

Téli bevetésen a BMW iNEXT

A hajtáslánc erőátviteli alkatrészeit és a kerékfelfüggesztési megoldásokat is messze a hétköznapi körülményeken túl tesztelik a mérnökök, akik így a lezárt, jéggel borított útfelületeken az elektromos rendszer lehetséges meghibásodásait is tökéletesen feltérképezhetik. A szakemberek a tisztán elektromos hajtáslánchoz kifejlesztett, intelligens összkerékhajtás és a dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) hatékony működését is részletekbe menően elemezhetik, majd az egyes beállításokat és működési módokat a tökéletesen reprodukálható, rideg körülmények közepette újra és újra finomhangolhatják.

Az extrém körülmények a kormánymű és a fékrendszer megmérettetésére is kiváló lehetőséget biztosítanak. Ahogyan a fékek lassító hatását, úgy a vitorlázó funkció esetében aktiválódó energia-visszatápláló folyamatot is tökéletesen az egyes vezetési szituációkhoz hangolhatják a mérnökök. A BMW Group Arjeplog környékén elterülő tesztközpontja ideális helyszínt garantál mindehhez. Legyen szó akár kavicsos felületről, száraz aszfaltról vagy extrém csúszós tükörjégről, a BMW iNEXT mindenféle menetdinamikai kihívással bátran néz szembe.

Kulcsszavak: bmw, BMW iNEXT, járműteszt
 
35 éves a BMW Steyr-i motorüzeme 35 éves a BMW Steyr-i motorüzeme BMW X1 - Sokoldalú nagyvárosi tehetség a vezetés határtalan élménye szolgálatában BMW X1 - Sokoldalú nagyvárosi tehetség a vezetés határtalan élménye szolgálatában Fantomfekete szenvedély: a BMW X5 M és a BMW X6 M Black Fire Edition Fantomfekete szenvedély: a BMW X5 M és a BMW X6 M Black Fire Edition Olaszországban folytatta felfedezőútját az új BMW X2 Olaszországban folytatta felfedezőútját az új BMW X2 Luxusautók százait hívják vissza Kínában Luxusautók százait hívják vissza Kínában
 
A Volvo Cars értékesítése 16,7%-kal nőtt 2019. januárjában

A Volvo Cars értékesítése 16,7%-kal nőtt 2019. januárjában

2019. február 06.
2019-et nagyon erősen kezdte a Volvo Cars, hiszen az előző év első hónapjának eladásait 16,7%-kal haladta meg, és ehhez a növekedéshez mind a három régió – az amerikai, a kínai és az európai is – aktívan hozzájárult.
Részletek

A Volvo Cars értékesítése 16,7%-kal nőtt 2019. januárjában

A januárban értékesített 50 679 Volvo meghatározó része a számtalan díjat nyert XC-család tagja, de a vadonatúj V60 és S60 is jelentős részesedéssel bír.

Az ázsiai régióban az értékesítés 3,6%-kal nőtt és elérte a 11 957 darabot. Az eladásokban a helyben szerelt XC60 és S90 vezet.

Az amerikai régióban  5.2%-kal haladta meg az idei januári értékesítés a tavalyit, és ez 5 854 darabot jelent. A legnépszerűbb modellt – ami az XC60 volt – az XC90 követi a rangsorban.

A Volvo Cars európai régiójának eladása 24,4%-kal emelkedett, és ez 26 195 darab Volvo értékesítését jelentette. A jelentős növekedés mozgatórugója az XC60-as, az XC40-es és az új V60-as iránti óriási érdeklődés volt.

A Volvo Cars értékesítése 16,7%-kal nőtt 2019. januárjában

Idén januárban az XC60-as modell volt a legnépszerűbb 15 593 darabos eladással (2018-ban 11 656), ezt az XC40-es követte 8 113 darabbal (2018:395), a rangsor harmadik helyén pedig XC90 áll 6 520 darabbal (2018: 6 772). A Volvo V40 és V40 Cross Country változatokból 4 921 darab fogyott (2018: 6 043), az új V60 kombiból pedig 4 097 darabot értékesítettek.

Kulcsszavak: értékesítés, jármű kereskedelem, volvo
 
Az első négy hónap után is első a Skoda a magyar piacon Az első négy hónap után is első a Skoda a magyar piacon A 7-es sorozat az egyik favorit a szeptemberben eladási rekordot döntő BMW-nél A 7-es sorozat az egyik favorit a szeptemberben eladási rekordot döntő BMW-nél Kedvező változást hozhatnak az autópiacon az adólevonási jog érvényesítésére vonatkozóan várható új szabályok Kedvező változást hozhatnak az autópiacon az adólevonási jog érvényesítésére vonatkozóan várható új szabályok Egy hónap alatt száz Ladát értékesítettek Egy hónap alatt száz Ladát értékesítettek Szeptemberig mintegy 5%-kal bővült a Seat értékesítése Szeptemberig mintegy 5%-kal bővült a Seat értékesítése
 
Az új Scania-generáció csökkenti az üzemanyag-költséget

Az új Scania-generáció csökkenti az üzemanyag-költséget

2019. február 06.
A svéd fuvarozó vállalat, a Skaraslättens Åkeri, tehergépjárművenként közel 10 000 euróval csökkentette flottája éves üzemanyag-költségét azóta, amióta a korábbi R 580-asokat R 520-asokra cserélte.
RészletekAz új Scania-generáció csökkenti az üzemanyag-költséget

A 31 tehergépjárművet és 350 pótkocsit magáénak tudó Skaraslättens további ötven alvállalkozóval áll kapcsolatban. Közösen végeznek fuvarozási feladatokat, az Ázsiából érkező árukat a nagyobb kereskedőknek szállítják, úgy, mint például az IKEÁ-nak. A tehergépjárművek exportra termelt faáruval megrakottan térnek vissza a távoli földrészre.

A V8-as R 520-asokkal jelentős különbség érhető el

A Skaraslättens fenntartja és követi a rendszeres megújítási elvét, így Scania-flottájának korát legfeljebb három évre vagy 400 000 kilométerre korlátozza. Ezáltal a cég vontatói kitűnő állapotban vannak, és újraértékesítésük során jelentős maradványértéket jelentenek.

„Tavaly 20 új járművet vettünk. Az új V8-as R 520-asok beszerzése nagyszerű döntésnek bizonyult; a fogyasztásbeli különbség figyelemre méltó” – mondja Håkan Johansson, a Skaraslättens pénzügyi igazgatója.
A V8 teljesítményére valóban szükség van, mivel a fuvarozó gyakran két konténerrel 60 tonnás össztömegű szerelvénnyel közlekedik. „Minden a logisztikán múlik: minél bonyolultabb a művelet, annál több feladat elvégezhető” – mondja.


Az új Scania-generáció csökkenti az üzemanyag-költséget

Két év alatt 20%-kal kevesebb üzemanyag-fogyasztás

Johansson megjegyezte, hogy a Scania ígérte szerint az új generációs fülkéivel 5%-kal csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás, és azt is hozzátette, hogy a Skaraslättens ezt a számot könnyedén hozta és túl is teljesítette működés közben. Valójában a rekord fogyasztási eredmények azt mutatják, hogy míg 2016-ban az R 580-asok átlagban 41.5 litert fogyasztottak minden 100 kilométeren, addig ez a szám 39.2 literre csökkent az azt követő évben. Az új R 520-asok használatával pedig az üzemanyag-fogyasztás 33.1 literre csökkent 100 kilométerre vonatkoztatva, ami 20%-kal kevesebb fogyasztást jelent a két évvel ezelőttihez képest.

A flotta esetében ez az üzemanyag-hatékonyság több mint 300 000 eurós éves megtakarítást jelent. „Ez a különbség jelentheti egy vállalat életében a fennmaradást vagy a leállást” – mondja Johansson.A járművezetőket ösztönző tevékenységek is befolyásolják az üzemanyag-megtakarítást

A jobb fogyasztási értékeket a járművezetők érik el, ezért ösztönözni kell őket; az órabérek egy része a vezetési teljesítményen alapul.

„Becsléseim szerint azt mondanám, hogy az üzemanyag-fogyasztás kétharmada a járműnek tudható be, míg a maradékot a járművezető tudja befolyásolni” – jelentette ki Johansson.

Kulcsszavak: járműipar, kamion, scania
 
A Volvo Car Group 2012-es éve A Volvo Car Group 2012-es éve A Scania háztartási hulladékkal üzemelő új gázmotort fejlesztett A Scania háztartási hulladékkal üzemelő új gázmotort fejlesztett Magyar Termék Nagydíjat és nívódíjat kapott a Vitara Magyar Termék Nagydíjat és nívódíjat kapott a Vitara A Renault Trucks és a Rave hat járműből álló biodízel flottát szállít az Airbus-nak A Renault Trucks és a Rave hat járműből álló biodízel flottát szállít az Airbus-nak Fél a sötétben? Ezzel nincs egyedül. A barlanglakó ősünktől örökölt szorongás vezetés közben is stresszt okoz Fél a sötétben? Ezzel nincs egyedül. A barlanglakó ősünktől örökölt szorongás vezetés közben is stresszt okoz
 
Hibrid elektromos hajtással érkezik a 4X4-es Toyota RAV4

Hibrid elektromos hajtással érkezik a 4X4-es Toyota RAV4

2019. február 05.
Megérkezett Magyarországra  a Toyota RAV4 legújabb generációja. A modell ugyan elérhető benzin motorral is, a Toyota várakozása szerint azonban a környezetbarát hibridek aránya akár a 90%-ot is elérheti majd az eladásokban.
Részletek

 Hibrid elektromos hajtással érkezik a 4X4-es Toyota RAV4

További újdonság az előző generációhoz képest, hogy miután az új modell a szegmensben egyedülálló terepképességeket kínál majd, az összkerékhajtású változatok aránya akár a 45%-ot is meghaladhatja az értékesítésekben. Az új, legújabb generációs 2,5 literes Hybrid Dynamic Force erőforrás takarékos, tiszta és csendes üzemű, ugyanakkor erősebb és robbanékonyabb, mint a korábbi RAV4-ben helyet kapó hibrid elektromos meghajtás. A maximális rendszerteljesítmény összkerékhajtású üzemben 222 LE/163 kW (218 LE/160 kW elsőkerékhajtás esetén), szemben a negyedik generációs modell 197 LE/145 kW teljesítményével. A Toyota legújabb generációs öntöltő technológiája bővelkedik az erőben, az autó álló helyzetből mindössze 8,1 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára.

A „teljesítmény kompromisszumok nélkül” célkitűzés egyedülálló előnyhöz juttatja az új generációs RAV4-et a szegmensben: a modell nagyobb teljesítményt, jobb vezethetőséget, takarékosabb üzemet kínál; az új hibrid várhatóan az eddigieknél is nagyobb százalékban részesedik majd az eladásokból. A Toyota várakozásai szerint Nyugat-Európában a jelenlegi 85 százalékról 90 százalékra emelkedhet a hibrid elektromos meghajtású modellváltozatok aránya az  eladásokban.   Mindazonáltal a kínálatban megjelent egy vadonatúj, 2,0 literes, közvetlen befecskendezéses benzinmotor is, amelyet más globális piacokra terveztek. Ez a benzinmotor bizonyos európai piacokon is elérhető lesz, manuális vagy automata sebességváltóval.

 Hibrid elektromos hajtással érkezik a 4X4-es Toyota RAV4

Az új RAV4 fedélzetén mutatkozik be a Toyota negyedik generációs öntöltő hibrid hajtáslánca, amely számos előnyt kínál. A rendszer főbb elemei, beleértve a teljesítmény-szabályozó egységet (PCU) és a nikkel-metál hidrid akkumulátort, kisebbek és könnyebbek lettek, továbbá a hajtás elemeinél és az erőátvitelnél csökkentették az elektromos és mechanikus veszteségeket. Az új akkumulátorcsomag 11 százalékkal könnyebb, mint korábban, az erőátvitelben jelentkező veszteségek 25 százalékkal csökkentek az előző generációhoz képest. A rendszer a Toyota új, 2,5 literes Hybrid Dynamic Force erőforrását alkalmazza.

Ez a négyhengeres, közvetlen és szívótorok-befecskendezéssel szerelt benzinmotor a gyári adatok szerint kategóriaelső üzemanyag-fogyasztással és CO₂-kibocsátással vértezi fel az új RAV4-et: a modell vegyes ciklus szerinti átlagos üzemanyag-fogyasztása 4,4 l/100km (AWD-i, NEDC-re átszámolva), míg a CO₂-kibocsátás akár 100 g/km (AWD-i, NEDC-re átszámolva). A teljesítményt előterhelt differenciálművel szerelt, új erőátviteli szerkezet is támogatja. A vezető számára mindez jobb álló helyzeti gyorsítóképességet, takarékosabb nagysebességű haladást, finomabb és lineárisabb gyorsítóképességet, valamint lassítás során jobb kezelhetőséget jelent.

Az új 2,5 literes Hybrid Dynamic Force motor

A vadonatúj 2,5 literes Hybrid Dynamic Force erőforrás számottevően fejlettebb elődjénél, a takarékosság és teljesítmény jobb egyensúlyát, valamint élvonalbeli termikus hatásfokot kínál. A RAV4 öntöltő hibrid hajtásláncában alkalmazva a motor CO₂-kibocsátása akár csupán 100 g/km (AWD-i, 17 colos kerekekkel), ugyanakkor a maximális rendszerteljesítmény 218 LE/160 kW az elsőkerékhajtású, illetve 222 LE/163 kW az AWD-i összkerékhajtású modellekben.

 Hibrid elektromos hajtással érkezik a 4X4-es Toyota RAV4

Az Atkinson-ciklusban üzemelő motor elődjénél hosszabb löketű (87,5 x 103,4 mm vs 90,0 x 98,0 mm). Emellett sűrítési viszonya is nagyobb (12,5:1 helyett 14,0:1). A motor D-4S közvetlen és szívótorok-befecskendezést kapott, a szívóoldalon villanymotorral működtetett, intelligens változó szelepvezérlést (VVT-iE), a kipufogó oldalon hidraulikus működtetésű, intelligens változó szelepvezérlést (VVT-i) alkalmaz. A szívó- és kipufogó szelepeknek egyaránt megnőtt a vezérlési tartománya. Az égés tökéletesítését és a súrlódási veszteségek korlátozását célzó, átfogó megoldásoknak köszönhetően az új motor nagy teljesítményre, kedvezőbb üzemanyag-fogyasztásra, csekély károsanyag-kibocsátásra, valamint magas, 41%-os termikus hatásfokra képes. A megnövelt szelepszöggel és lézeres bevonatolású szelepülékkel ellátott hengerfejek kialakítása elősegíti az intenzív örvénylést. Az elektromos vízszivattyúval és elektromos termosztáttal felszerelt, változó szállítású hűtőrendszer a mindenkor optimális hőmérséklet biztosításával tökéletesebb égést eredményez. Emellett a motorolaj-nyomás hatékony szabályozását változó szállítású olajszivattyú teszi lehetővé.

Intelligens összkerékhajtás (AWD-i)

A vadonatúj RAV4 esetén a Toyota azt várja, hogy az összkerékhajtású modellváltozatok aránya akár az eladások 45%-át is meghaladhatja. A Toyota a RAV4 esetében továbbfejlesztette intelligens összkerékhajtási rendszerét (AWD-i), amely így jobb teljesítményt és pontosabb szabályozhatóságot kínál minden menetkörülmények között, fokozva a modell közúti és terepalkalmasságát, valamint élvezetes vezethetőségét. Az ú RAV4 közúton és terepen mutatott, lenyűgöző összkerékhajtási jellemzői még inkább kiemelik a modellt versenytársai mezőnyéből, az autó minden körülmények között magabiztos kanyarvételi képességeket és tapadást mutat.

 Hibrid elektromos hajtással érkezik a 4X4-es Toyota RAV4

Az új RAV4 Hybrid nagy mértékben továbbfejlesztett, jobb terepképességekkel bíró elektromos AWD-i rendszere kompromisszumok nélkül használható: városi használat során kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást mutathat fel, nagy sebességnél csendesebben működik, csúszós útviszonyok mellett pedig jobb tapadást biztosít. Emellett kisebb és könnyebb is, mint a mechanikus összkerékhajtási rendszerek, így sem az üzemanyag-fogyasztás, sem a helykihasználás nem szenved csorbát. A rendszer a hibrid hajtási rendszerből és a hátsó tengelyen elhelyezett, kiegészítő elektromotorból származó hajtóerőt alkalmazza.

Ez a kialakítás minimális energiaveszteséggel jár, kisebb tömeget eredményez, és a legkülönfélébb menethelyzetekben biztosít optimális összkerékhajtást. A negyedik generációs modellhez képest 30 százalékkal nőtt a hátsó kerekekre juttatható, maximális forgatónyomaték (953 helyett 1300 Nm). Ez eléri vagy meghaladja a mechanikus rendszerekkel elérhető nyomatéki értéket, és magabiztosabb teljesítményt eredményez például laza, csúszós felszínen történő elindulás során. Az első és hátsó tengely közötti nyomatékmegosztás aránya a menetviszonyok függvényében 100:0-tól akár 20:80-ig módosítható.

Az elektromos AWD-i rendszer a menetkörülmények fényében automatikusan módosítja a nyomatékmegosztás arányát, így gondoskodva a kiegyensúlyozottabb vezethetőségről, jobb stabilitásról és magabiztosabb terepalkalmasságról, különös tekintettel a csúszós útviszonyok mellett is stabil, kiszámítható ívmenetre.

 Hibrid elektromos hajtással érkezik a 4X4-es Toyota RAV4

A vezető úgy érezheti, hogy mind a négy kerék folyamatosan stabil kapcsolatban van az útfelülettel. Az új RAV4 2,0 literes, közvetlen befecskendezésű benzinmotorral és CVT sebességváltóval szerelt kivitelének mechanikus összkerékhajtási rendszere a Toyotánál első ízben alkalmaz dinamikus nyomatékvektor-szabályozási rendszert lekapcsolható hátsó hajtással. A hátsó tengelyen alkalmazott két tengelykapcsoló a bal és jobb oldali kerék közötti nyomatékelosztást szabályozva ívmenetben stabil teljesítményt és a kormánymozdulatokat pontosan követő reakciókat eredményez, száraz és csúszós útfelületen egyaránt.

Integrált összkerékhajtás-szabályozás

Az új RAV4 összkerékhajtási képességét a kategóriában páratlan integrált összkerékhajtás-szabályozás (AWD Integrated Management, AIM) teszi még kifinomultabbá. A rendszer a kiválasztott üzemmód függvényében, automatikusan szabályozza a különböző járműrendszereket: a kormányrásegítést, a fék- és gázadagolást, a váltóprogramot, valamint a nyomatékelosztást. Az új RAV4 Hybrid AWD-i háromféle (normál, öko, sport) üzemmódot kínál. A sport üzemmód aktiválásakor az AIM rendszer úgy módosítja a kormányrásegítést, a gázadagolást, a váltóvezérlést és a nyomatékelosztást, hogy kedvezőbb közúti menetteljesítményeket érhessen el.


 Hibrid elektromos hajtással érkezik a 4X4-es Toyota RAV4

Fokozott szabadság „ösvény” üzemmódban

A RAV4 Hybrid új, automatikus, részlegesen önzáró differenciálmű-vezérlése („ösvény” üzemmód) maximális tapadást és irányíthatóságot eredményez gyenge tapadású útfelületen.  A rendszer nagy kihívást jelentő terepviszonyok esetén is hasznos támogatást nyújt a vezetőnek.

A negyedik generációs RAV4 Hybrid esetében előfordulhatott, hogy a jármű elakad, ha fokozottan egyenetlen talajon bármely hajtott kerék elveszítette a kapcsolatot a talajjal. Az új modellben ezzel szemben az „ösvény” üzemmód aktiválásával (a középkonzolon található gomb segítségével aktiválható) az elforgó kerék megfékezhető, a hajtóerő átirányítható a tapadással rendelkező kerékre. A rendszer a gázszabályozást és a váltóprogramot is módosítja az előrejutás biztosítása érdekében.
Kulcsszavak: bemutató, hibrid, rav4, suv, toyota, új modell
 
A Volvo Concept Coupe koncepcióautója az új generációs P1800 A Volvo Concept Coupe koncepcióautója az új generációs P1800 A Monza Concept az Opel márkastratégiáját szemlélteti Frankfurtban A Monza Concept az Opel márkastratégiáját szemlélteti Frankfurtban A Nissan bemutatta a régen várt új LEAF-et A Nissan bemutatta a régen várt új LEAF-et Magyarországon is bemutatkozott a vadonatúj BMW X2-es Magyarországon is bemutatkozott a vadonatúj BMW X2-es Megkezdődik a SEAT Tarraco gyártása Wolfsburgban Megkezdődik a SEAT Tarraco gyártása Wolfsburgban
 
2019-ben immár egymás után harmadszor szerez iF design díjat egyszerre három KIA modell

2019-ben immár egymás után harmadszor szerez iF design díjat egyszerre három KIA modell

2019. február 05.
Az idei mesterhármas immár a harmadik a sorban, hiszen a Kia 2018-ban és 2017-ben is három modellel remekelt az iF-en.
Részletek

2019-ben immár egymás után harmadszor szerez iF design díjat egyszerre három KIA modell

Az eredmények ilyen sorozata mindennél ékesebben bizonyítja a Kia formaterveinek kiválóságát, és vele egyszersmind elismeri a márka formatervezésért felelős elnökének és vezető formatervezőjének, Peter Schreyer-nek immár több mint egy évtizedes munkásságát. A Kia 2010-ben szerzett először iF díjat és aztóta minden egyes évben legalább egy modelljével győzött – így már összesen 18 iF kitüntetéssel büszkélkedhet.

2019-ben a Ceed család mindhárom karosszériaváltozata díjat nyert, a már 2018 óta forgalmazott új ötajtós, és a kombi mellett a feltűnő kombikupé vonalú ProCeed is, amelynek forgalmazása csak a közelmúltban kezdődött el.

Az új sorozat megjelenésével a modellnév írásmódja is megváltozott - immár Ceed és nem cee’d -, de a jelentése változatlan: Community of Europe, with European Design, azaz az európai közösségnek, európai tervezéssel. A valóban minden ízében európai új sorozat formái a Kia frankfurti központjában születtek, Peter Schreyer és Gregory Guillaume, a márka európai vezető formatervezőjének irányításával. A műszaki fejlesztés a Kia Rüsselsheimi bázisán folyt, a gyártás pedig immár hagyományosan szlovákiai.                                             

2019-ben immár egymás után harmadszor szerez iF design díjat egyszerre három KIA modell

A tiszta vonalakkal megrajzolt új Ceed családot a 2018-ban szintén iF díjazott Stinger formái inspirálták. Az ötajtós nem csak szélesebb, de alacsonyabb is elődjénél, miközben utastere hátrébb került, így a megjelenése jóval sortosabb lett. Oldalnézetben a C-oszlopok az oladalablakok felső vonalának elegáns és erőteljes félholdformát adnak.

Az elődeinél jóval sportosabb vonalú kombi Ceed Sportswagon minden eddiginél több teret hoz a kompakt szegmensbe: elődjénél hosszabb, így csomagterének alapmérete is különösen tágas (625 l), ezzel magasabb kategóriájú kombikat is megelőz.                               

A ProCeed formavilága alapjaiban új, hiszen a tömegmárkák közül a Kia kínál először sportkombi karosszériát a kompakt szegmensben. A ProCeed feltűnő és elegáns, miközben praktikumában a kombikkal vetekszik. 1422 mm-es magasságával a legalacsonyabb a mai kompaktmezőnyben, formáját alapvetően határozza meg az erősen döntött hátsó szélvédőben végződő tetővonal. A csomagtérfedélen keresztbefutó egyedi világító él összeköti a LED-es hátsó lámpákat; ilyet eddig még senki sem csinált ebben a kategóriában.

A Kia ProCeed és a Ceed is elérhető GT kivitelben, 204 lóerős 1,6 literes T-GDi (közvetlen befecskendezéses, turbós) benzinmotorral. A Ceed család összesen hatféle erőforrása kivétel nélkül teljesíti az új Euro 6d-TEMP norma különösen szigorú emissziós előírásait, a Ceed rendelhető felszereléseivel pedig akár már második szintű önvezető képesség is elérhető.                                  

2019-ben immár egymás után harmadszor szerez iF design díjat egyszerre három KIA modell

iF design díj 2019: 6 400 pályamű 50 országból

1953-as megjelenése óta az iF design világ egyik meghatározó szakmai elismerése a formatervezés területén. A díj őse a Hannoveri Vásárban alapított Formgerechte Industrieerzeugnisse (Jó ipari forma), amely napjainkra a világ egyik legnagyobb nemzetközi formatervezési versenyévé nőtt. Ezt tükrözi az is, hogy 2019-ben 50 országból 6400 terméket neveztek be az iF design-ra, a nemzetközi szakmai zsűrit pedig 67 elismert szakértő alkotta.

Az iF design díjakat idén is hét kategóriában osztották ki: Termékek, Csomagolások, Kommunikáció, Szolgáltatás, Építészet, Belsőépítészet és Professzionális koncepciók. A Kia három modelljét a Termékek kategóriában találta díjazásra érdemesnek a zsűri. Az összes győztes megtekinthető az ‘iF World Design Guide’-ban és az ‘iF Design App’-ban is, de a termékekből a hamburgi HafenCity iF design kiállításán egy válogatás is látható lesz.

Kulcsszavak: díj, formatervezés, iF Design, kia
 
Új modell sorozatgyártását kezdte meg a Kia Motors Szlovákiában Új modell sorozatgyártását kezdte meg a Kia Motors Szlovákiában ‘Grand Prix’ formadíj Peter Schreyernek ‘Grand Prix’ formadíj Peter Schreyernek A Jaguar F-TYPE nyerte el az Autonis formatervezési díjat A Jaguar F-TYPE nyerte el az Autonis formatervezési díjat A BMW M3 és a BMW M4 az év sportautója az Auto Bild olvasói szerint A BMW M3 és a BMW M4 az év sportautója az Auto Bild olvasói szerint A Kia a Párizsi Autószalonon tartotta az új Rio világpremierjét A Kia a Párizsi Autószalonon tartotta az új Rio világpremierjét
 
A Mazda egy új SUV világpremierjét tartja a Genfi Autószalonon

A Mazda egy új SUV világpremierjét tartja a Genfi Autószalonon

2019. február 05.
A 2019-es Genfi Autószalonon a Mazda egy új SUV világpremierjét tartja.
Részletek

Mazda egy új SUV világpremierjét tartja a Genfi Autószalonon

A vállalat új generációs kínálatának második modellje a Kodo dizájn érettebb változatát és a SKYACTIV jármű architektúra továbbfejlesztését önti formába. A hajtásláncok bemutatják a hatékonyabbra szerelt SKYACTIV-motorokat, köztük a forradalmi SKYACTIV-X motort, mely egyedi, SPCCI (gyertyával kontrollált kompresszió gyújtás) technológiával működik, és ötvözi a pörgős benzinmotorok teljesítményét a dízelmotorok gyors reakciókészségével.

Az idén 30. születésnapját ünneplő MX-5 jubileumi változata is megjelenik európai premierjét ünnepelve. Az először az 1989-ben, a Chicago-i Autószalonon bemutatott modell a történelem legkedveltebb roadsterévé vált, világszerte több mint egymillió darabot adtak el belőle, ebből 350 ezret Európában.

A genfi standon jelen lesz még az új Mazda3 hatchback és Sedan is, az újgenerációs modellkínálat első hírnöke is. Ez a modell kapja meg elsőként a SKYACTIV-X motort, s mindkét benzinmotorja rendelkezik a Mazda új M-Hybrid rendszerével, mely csökkenti a fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást.


Mazda egy új SUV világpremierjét tartja a Genfi Autószalonon

A Mazda legkeresettebb modelljét, a CX-5-öt új felszereltséggel állítják ki. 2019-re két területen módosították; belső tere megkapta mindazokat a kényelmi felszereléseket, melyek már a Mazda6-ból ismertek, teljesítményét pedig a G-Vectoring Plus szabályzással javították, így kellemesebb vezetni, mint valaha.

A Mazda az első sajtónapon, 2019. március 5-én 13:00-13:15-ig tartja sajtótájékoztatóját, új helyszínen, a Palexpo 6050-es standján. A 2019-es Genfi Autószalon március 7. és 17. között tart nyitva a nagyközönség számára.


Kulcsszavak: autószalon, genf, mazda, premier
 
A lenyűgöző, új Lexus RC kupé ‘F’ változatának világbemutatója Detroitban A lenyűgöző, új Lexus RC kupé ‘F’ változatának világbemutatója Detroitban Initiale Paris koncepcióautóból Renault Espace Initiale Paris koncepcióautóból Renault Espace A Suzuki bemutatta Authentics koncepcióautóját a Sanghaji Autókiállításon A Suzuki bemutatta Authentics koncepcióautóját a Sanghaji Autókiállításon Szárnyal a Mazda Európában Szárnyal a Mazda Európában Az új Nissan Qashqai merész formaterve a jövőbe mutat Az új Nissan Qashqai merész formaterve a jövőbe mutat
 
Előzetes bejelentés nélkül is törvényes a mozgó traffipax

Előzetes bejelentés nélkül is törvényes a mozgó traffipax

2019. február 05.
A rendőrség nem jár el törvénytelenül, amikor nem közli előre a közúti sebességellenőrzések helyét és idején - jelentette ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője hétfőn Budapesten.
Részletek

Előzetes bejelentés nélkül is törvényes a mozgó traffipax

Óberling József azután tartott sajtótájékoztatót, hogy több hírportál azt írta: az országos főkapitány erre vonatkozó utasítása jogszabálysértő. A rendőrségi törvény ugyanis előírja, hogy előzetesen nyilvánosságra kell hozni a megfigyelt területre vonatkozó adatokat - érveltek.

A főosztályvezető emlékeztetett: az ORFK tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a közlekedési fegyelem megbomlása miatt szigorítják a sebességellenőrzéseket; nem fogják például közzétenni a mérések tervezett helyszínét, és "civil" járművekkel is ellenőriznek.

Hangsúlyozta, hogy a törvény feljogosítja arra a rendőrséget, hogy intézkedéseiről hang- és képfelvételt készítsen, ezt pedig nem kötelessége sem előre bejelenteni, sem táblákkal figyelmeztetni rá.

Felidézte, hogy tavaly az év első nyolc hónapjában harminccal többen haltak meg az utakon, mint 2017 azonos időszakában. A 2018 egészére vonatkozó előzetes adatok viszont azt mutatják, hogy helyes volt a szeptemberben bejelentett szigorítás, mert az év egészét tekintve 2017-hez képest már nem nőtt a halálos áldozatok száma - emelte ki Óberling József.

Előzetes bejelentés nélkül is törvényes a mozgó traffipax
Kulcsszavak: közlekedés, ORFK, rendőrség, sebességmérés, traffipax
 
Mobil csoportokkal is ellenőrzi a matricák meglétét az autópálya kezelő Mobil csoportokkal is ellenőrzi a matricák meglétét az autópálya kezelő Emelkedett az üzemanyagok ára Emelkedett az üzemanyagok ára 600 milliárd forintból fejleszti a gyorsforgalmi úthálózatot a kormány 600 milliárd forintból fejleszti a gyorsforgalmi úthálózatot a kormány Elsőfokú riasztás van Budapesten Elsőfokú riasztás van Budapesten Ismét zakatol a 424-es lokomotív Ismét zakatol a 424-es lokomotív
 
Egy hónapon belül döntenek a Közlekedési Múzeum új épületéről

Egy hónapon belül döntenek a Közlekedési Múzeum új épületéről

2019. február 05.
Egy hónapon belül eredményt hirdetnek a Közlekedési Múzeum új épületének tervezésére kiírt nemzetközi pályázaton.
Részletek

Egy hónapon belül döntenek a Közlekedési Múzeum új épületéről

Az intézményt vezető Vitézy Dávid egy budapesti beszélgetésén jelentette be, hogy február első hetében összeül a pályázat nemzetközi zsűrije, így egy hónapon belül pedig a közönség is láthatja majd, milyen lesz az épület - tájékoztatta a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) pénteken az MTI-t.

A közlemény emlékeztet: a kiírásra 13 pályamű érkezett be, amelyek rengeteg jó megoldást tartogatnak az ipari örökség megőrzésére és izgalmas kortárs építészeti kiegészítésére.

Vitézy Dávid a szerdai beszélgetésen hangsúlyozta: az anonim tervpályázaton nem a tervezési díj, hanem a minőség, az átgondoltság, a múzeumi funkcióknak való megfelelőség és több más szakmai szempont alapján dönthet a zsűri.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a múzeum megújításának szándéka a Liget Budapest projekttel indult, melynek tervei közé bekerült a világháborúban súlyosan megsérült, majd a nyolcvanas években bővített múzeumépület eredeti formájában történő helyreállítása is, Pfaff Ferenc 1896-os tervei alapján.

Később azonban mind nyilvánvalóbbá vált, hogy a Városliget nem tud helyet adni a korszerű múzeumi elvárásoknak minden szempontból megfelelő, költséghatékony és kellően tágas megoldásnak, ezért megindult az új helyszín keresése.

Egy hónapon belül döntenek a Közlekedési Múzeum új épületéről

A legjobb alternatívának az egykori Északi Járműjavító területe bizonyult, amely már az 1870-es években a MÁV járműveinek javításával foglalkozott, de több mint egy évtizede üresen áll. A területen, amely mellett ma is Magyarország meghatározó vasútvonalai haladnak, több nagyméretű ipari épület található.

A Feketeházy János tervezte Eiffel-csarnokban már folynak a munkák, ide a Magyar Állami Operaház műhelyháza költözik.

A Közlekedési Múzeum fő helyszíne az ezzel szomszédos Dízelcsarnok lesz, amely lebombázott elődje pótlásaként a dízelvonatok javítására készült el 1962-re.

A Dízelcsarnok Kőbányai útra néző, műemlékileg védett irodai szárnya biztosan megmarad eredeti formájában. A héthektáros területet illetően minden más azonban a 2017 decemberi kormánydöntést követően meghirdetett tervpályázat lezárultával derül majd ki - jegyezte meg a főigazgató.

Az építészek becslése szerint a hatalmas és komplex beruházás végleges terveinek elkészítése két évet vehet igénybe, amelyet két-két és fél évig tartó építkezés követ majd; így öt év múlva reális az új múzeum megnyitása. Még az építkezés megindulása előtt lehetőség lesz azonban a bejárásra, és ha a körülmények engedik, szeretnének egy pop-up kiállítást és egyéb programokat is megvalósítani az egykori Északi Járműjavítóban.

Egy hónapon belül döntenek a Közlekedési Múzeum új épületéről

Vitézy Dávid közölte: a MÁV-val összefogva dolgoznak azon, hogy a terület fővonalbeli vasúti bekötése fennmaradhasson, így a múzeum néhány perc alatt elérhető lesz a Keleti pályaudvarról.

Nemrég megindult az ide tervezett új vasúti megálló tervezése, amely nem csupán az intézményt szolgálná ki: várhatóan napi nyolcezer ember szállna át itt a keleti elővárosok felől az 1-es villamosra. Ennek pénztára és váróterme az Északi Járműjavító szélén található Törekvés Művelődési Központ tömbjébe vagy környékére kerülhet.

A Közlekedési Múzeum munkatársai azt már biztosan látják, mely fontosabb járművek szerepelnek majd a kiállításon. Az új helyszínre gurulnak például a gyűjtemény azon járművei is, amelyek eddig akár évtizedek óta raktárakban pihentek. A jövőben önálló helyet kap az új műszaki és közlekedési könyvtár és a múzeum archív dokumentumgyűjteménye is.

A főigazgató beszámolója szerint a kiállítás Magyarország közlekedésének történetén vezet majd végig a reformkortól napjainkig, jövőbe mutató módon, világos társadalmi mondanivalókkal. A tárlat a tömeges közlekedés történetére fókuszál, és profiljukhoz jobban illő helyszínt keres az olyan speciális tárgyak számára, mint a sportcélú vagy katonai járművek, miközben az elmúlt években sosem látott lendületet vett a szerzeményezés.

"Jellemző megoldás a közlekedési múzeumokban, hogy a járművel letudják a kiállítási feladatot, de hiányzik a hozzáadott érték. Mi szeretnénk a művészettel, az építészettel, a dizájnnal, az utastájékoztatással, a társadalmi hatásokkal, a városszerkezetre gyakorolt hatásokkal is foglalkozni" - közölte.

A családbarát, akár három-négyórás programot kínáló kiállítás középutat próbál találni: nem akarja rengeteg tablóval traktálni a közönséget, de a digitális eszközök alkalmazását sem viszi túlzásba. Ezzel együtt az intézmény progresszív hang-, fény- és vetítéstechnikai megoldásokra, minél élőbb, minél mozgóbb kiállításra törekszik - mondta el Vitézy Dávid.

Mint megjegyezte, az MMKM tagintézményei továbbra is várják a közönséget: az Elektrotechnikai Múzeumban nemrég zárult egy kisebb felújítás, és dolgoznak azon is, miként lehetne élő, a környékbeliek számára is vonzó helyszínné tenni a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményt. A speciális gyűjtési területek kiállítására Vitézy Dávid szerint kiváló példa a Légiközlekedési Kulturális Központtal közösen működtetett ferihegyi Aeropark, amely a múzeum nagyobb, a közelmúltból származó repülőgépeinek is helyet ad. Emellett a múzeum munkatársai dolgoznak a Városliget Zrt. kivitelezésében megújuló Pfaff-pavilon kiállításának programján is, amely a magyar innováció történetét mutatja majd be.

Kulcsszavak: Aeropark, Közlekedési Múzeum, vitézy dávid
 
Földi űrutazás és repülés a Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállításban Földi űrutazás és repülés a Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállításban Az új budapesti Duna-híd tervpályázat munkáiból nyílt kiállítás Az új budapesti Duna-híd tervpályázat munkáiból nyílt kiállítás Februárban végezhet az Alstom a 4-es metró szerelvényének próbafutásaival Februárban végezhet az Alstom a 4-es metró szerelvényének próbafutásaival Csalódtak a taxisok a fővárosi taxirendelet egyeztetései miatt Csalódtak a taxisok a fővárosi taxirendelet egyeztetései miatt Ismét időszaki kiállítást nyitott a Közlekedési Múzeum Ismét időszaki kiállítást nyitott a Közlekedési Múzeum
 
Tovább bővülhet az új személyautók forgalomba helyezése az importőregyesület szerint

Tovább bővülhet az új személyautók forgalomba helyezése az importőregyesület szerint

2019. február 04.
A gazdasági környezet alapján a tavalyinál több, körülbelül 160 ezer új forgalomba helyezett személyautóra számít idén a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).
Részletek

Tovább bővülhet az új személyautók forgalomba helyezése az importőregyesület szerint

A hétfőn közzétett piaci előrejelzés szerint a januári adatok is bővülésre utalnak, hiszen az év első hónapjában 9 százalékkal több új személyautó állt forgalomba, miközben a kivonások száma ennél csekélyebb mértékben, 7 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A Datahouse Kft. januári összegzése alapján 2018-ban Magyarországon 136 601 autó állt forgalomba. Az MGE továbbra is sürgeti a használt autók behozatalának szigorúbb szabályozását, hogy ne érkezzenek külföldről korszerűtlen, környezetszennyező járművek. Az idei növekedés kiterjed a tisztán elektromos és hibrid autókra is, de - tették hozzá - ezek piaca korlátozott, a folyamat ezért továbbra is csekély mennyiséget takar.

Bővülést várnak a kishaszonjárműveknél is, a tavalyi 22 725 darab után idén körülbelül 30 ezer állhat forgalomba - írták. Az egyesület a  kishaszonjárművek támogatását szorgalmazza a kis- és közepes vállalkozások érdekében. A nagyhaszonjárműveknél az év első felében csökkenésre számítanak, de az egyesület szerint a folyamat a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának újraindulásával megfordulhat és az év egészére a tavalyihoz hasonló darabszám várható. Az MGE üdvözölné az elöregedett buszok minél jelentősebb arányú cseréjét, pontosabb előrejelzést azonban a januári adatok alapján nem kívántak adni 2019-re.

Tovább bővülhet az új személyautók forgalomba helyezése az importőregyesület szerint
Kulcsszavak: értékesítés, jármű kereskedelem, mge
 
Új arculatot kapnak a ŠKODA szalonok Új arculatot kapnak a ŠKODA szalonok A Volkswagen csoport kiszállításai öt százalékkal nőttek október végéig A Volkswagen csoport kiszállításai öt százalékkal nőttek október végéig Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az EU-ban Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az EU-ban Rekordmértékben emelkedett az új személygépkocsik eladása Csehországban Rekordmértékben emelkedett az új személygépkocsik eladása Csehországban Renault Trucks Square, a Renault Trucks új bemutatóterme Renault Trucks Square, a Renault Trucks új bemutatóterme
 
Négy autógyártó beszállítója lett a Bridgestone Tatabánya

Négy autógyártó beszállítója lett a Bridgestone Tatabánya

2019. február 04.
Eredményes évet zárt a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft., amely megszerzett minősítéseinek köszönhetően közvetlen gyári beszállítója lett a BMW-nek, az Audinak, a Volkswagen Csoportnak és a Mercedesnek is. Fejlesztései eredményeként a vállalat tavaly már mintegy 5 millió darab abroncsot gyártott.
Részletek

Négy autógyártó beszállítója lett a Bridgestone Tatabánya

Célja az, hogy termelési volumenének akár 40%-át is közvetlenül a hazai és nemzetközi autógyáraknak értékesítse.

A digitalizáció és a hatékonyságnövelés jegyében telt a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. tavalyi éve. Az abroncsgyártó befejezte a mesterséges intelligencia alapú, digitális abroncsgyártó gépeinek telepítését a 2017-ben, 85 milliárd forintos beruházással átadott második gyáregységében. Ennek köszönhetően 3,6 millióról 5 millió darab abroncsra növelte éves termelését.

„A nemzetközi szinten is korszerű, Japánon kívül kizárólag a Bridgestone tatabányai gyárában alkalmazott technológiával vállalatunk immár nagy mennyiségben és egyenletes minőségben képes innovatív gumiabroncsokat gyártani a nemzetközi és hazai autógyártók igényeinek megfelelően”

– mondta Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója.

Négy autógyártó beszállítója lett a Bridgestone Tatabánya

A folyamatos technológiai fejlesztéseknek köszönhető, hogy az abroncsgyártó sikerrel felelt meg több nagy autógyártó auditján, és gyári beszállítója lett a BMW-nek, az Audinak, a Volkswagen Csoportnak és a Mercedesnek, beszállítói minősítése pedig további gyártóknál is folyamatban van.

Ennek eredményeként a tatabányai Bridgestone immár sokféle autómodellhez gyárt és szállít abroncsokat eredeti gyári szerelésként. Ezek között megtalálhatók például az Audi Q3, a Seat Leon, a BMW X1, a Mini Contryman, valamint a BMW F45 és a végéhez közeledik a Mercedes Benz C-Class modellekre szánt abroncsok fejlesztése is.

A Bridgestone Tatabánya tavaly, következő nagyberuházása első ütemeként, 9,2 milliárd forintos befektetéssel egy új, 10.000 négyzetméteres raktárt épített, amellyel 600.000 abroncsra növelte raktárkapacitását. A bővítés részeként elkészült a cég oktató- és látogatóközpontja is.

A vállalat tavaly kétszáz fővel 1.200-ra növelte a dolgozói létszámát is. A cég célja, hogy 2020-ban már 7,2 millió abroncsot gyártson, amelynek eléréséhez 2019-ben további kapacitásbővítést hajt végre, amivel napi termelése 2.300 darab abronccsal nő. A vállalat ehhez új gépeket telepít és további munkatársakat is felvesz.

A Bridgestone Tatabánya beszállítói hálózatát mintegy 750, döntő részben magyar kis- és középvállalat alkotja, amelyektől a cég tavaly 4,6 milliárd forint értékben vásárolt árukat és szolgáltatásokat.

Négy autógyártó beszállítója lett a Bridgestone Tatabánya

Kulcsszavak: Bridgestone, gumiabroncs, járműipar, Tatabánya
 
Völner: 150 milliárd forintból korszerűsítik az autóbuszparkot Völner: 150 milliárd forintból korszerűsítik az autóbuszparkot Új kampányával a Dunlop feltüzeli mind a pilóták, mind a csapatok érdeklődését Új kampányával a Dunlop feltüzeli mind a pilóták, mind a csapatok érdeklődését Több kategóriában is sikeres volt a Continental Több kategóriában is sikeres volt a Continental A Goodyear a kamion Európa-bajnokság hivatalos abroncsbeszállítója A Goodyear a kamion Európa-bajnokság hivatalos abroncsbeszállítója Harley-Davidson ® LiveWier™ projekt élménytúra Harley-Davidson ® LiveWier™ projekt élménytúra
 

Találatok száma: 10891 Megjelenítve: 181 - 190