Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 12605 Megjelenítve: 11 - 20
ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Elektromos mobilitás a legelegánsabb formában

ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Elektromos mobilitás a legelegánsabb formában

2021. szeptember 07.
Új, érzelmekben még gazdagabb karosszériaváltozat a tisztán elektromos ŠKODA ENYAQ iV csúcsmodell kínálatában. Három teljesítményszint, hátsó- vagy összkerékhajtás és még kedvezőbb aerodinamikai tulajdonságok. A modern lakóterek ihlette Design Selection összeállítások és tágas belső térkínálat.
Részletek

ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Elektromos mobilitás a legelegánsabb formában

A ŠKODA ENYAQ iV sikeres piaci bevezetését követően egy második, érzelmekben még gazdagabb karosszériaváltozattal bővíti a ŠKODA AUTO első tisztán elektromos hajtásrendszerű SUV-modelljének kínálatát. A négyajtós ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV fő jellegzetessége hátrafelé elegánsan ereszkedő tetővonalú farkialakítása. 0,247-es légellenállási tényezője (cw) még az ENYAQ iV eleve kiváló értékénél is alacsonyabb, az ENYAQ COUPÉ iV így még gazdaságosabb üzemű, és nagyobb akkumulátorával a WLTP-menetciklus szerint több mint 535 kilométer maximális hatótávot kínál. Választékában kétféle akkumulátorméret és három teljesítményszint sorakozik, hátsó- vagy összkerékhajtással. Utasterében az ENYAQ iV belteréből már ismert Design Selection összeállítások váltják fel a hagyományos felszereltségi szinteket. A ŠKODA modelljeire jellemzően az ENYAQ COUPÉ iV is bőséges térkínálattal érkezik, csomagtartójának térfogata 570 liter.

Thomas Schäfer, a ŠKODA AUTO igazgatótanácsának elnöke kiemelte: „Tisztán elektromos hajtásrendszerű zászlóshajónk, a ŠKODA ENYAQ iV, kiválóan indított a nemzetközi piacokon. Ügyfeleink rendkívül jól fogadták e modellt, már most mintegy 70 ezer megrendelést kaptunk rá. 2022 elején az ENYAQ COUPÉ iV révén tovább bővítjük a palettát, s E-SUV-modellünk ezen érzelmekben még gazdagabb formavilágú változata igazi dizájnkülönlegességként teszi felfelé teljessé modellkínálatunkat.”


ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Elektromos mobilitás a legelegánsabb formában

A ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV az ENYAQ iV választékát kiegészítve kínál még nagyobb menetdinamikát a lifestyle-orientált vásárlóknak, míg a családok számára akár öt személynek is tágas, nagyvonalú térkínálattal és 570 literes csomagtérrel szolgál. Az új modellváltozat három teljesítményváltozatban kapható: ENYAQ COUPÉ iV 60 és ENYAQ COUPÉ iV 80 hátsókerékhajtással, illetve ENYAQ COUPÉ iV 80x összkerékhajtással. Az ENYAQ iV változaténál is kedvezőbb aerodinamikai tulajdonságoknak és a 0,247-os légellenállási tényezőnek (cw) köszönhetően a négyajtós kupé még gazdaságosabb üzemű és kétféle akkumulátormérete közül a nagyobbal, illetve hátsókerékhajtással a WLTP-menetciklus szerint több mint 535 kilométer maximális hatótávot kínál. A rövid töltési időkről az alapkivitelhez tartozó gyorstöltő-funkció gondoskodik. Az utastérben 13 col képátlójú központi érintőképernyő vonzza a tekintetet.

Világszerte ŠKODA-sikertörténet az ENYAQ iV

A ŠKODA ENYAQ iV már a kezdetektől fogva nagy sikerrel mutatkozott be a nemzetközi piacokon. A Volkswagen Csoport moduláris elektromos platformjának (MEB) műszaki alapjaira épülő első sorozatgyártású ŠKODA egyaránt azonnal meggyőzte a szakértőket, a média képviselőit és az ügyfeleket. Jelenleg a kereslet meghaladja a ŠKODA Mladá Boleslav-i főüzemének termelési kapacitásait, ahol az ENYAQ iV a vállalatcsoport Európában egyetlen MEB-modelljeként gördül le Németországon kívüli helyszínen a szerelőszalagról.

ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Elektromos mobilitás a legelegánsabb formában

A független Európai Újautó-értékelési Program (European New Car Assessment Programme; Euro NCAP) ütközési tesztjein a tisztán elektromos SUV-modell a legmagasabb, ötcsillagos minősítést szerezte meg, amely során az ENYAQ iV – a felnőtt utasok esetében 94, míg a gyerekek számára 89 százalékos értékkel – az Euro NCAP teszteken valaha produkált legjobb utasvédelmi eredményt érte el. Az ENYAQ iV emellett a kiemelkedő termék-formatervezésért odaítélt Red Dot Díjat is elnyerte, és legnagyobb európai piacán, Németországban, számos autós szakmai magazin díjait is begyűjtötte. A ŠKODA új zászlóshajója nyerte például az auto motor und sport magazin 2021-es „Legjobb Autók” („Best Cars 2021”) olvasói szavazása „Kompakt SUV-modell/terepjáró” kategóriájának importmodell-értékelését, az Auto Zeitung olvasóinak „Auto Trophy” voksolásán pedig az E-SUV kategória legjobb importmodelljeként végzett.

Szintén az élen zárt az ENYAQ iV az Auto Bild Allrad magazin „Az év összkerékhajtású autói” („Allradautos des Jahres”) olvasói szavazása „Összkerékhajtású elektromos autók” kategóriájának importmezőnyében, de a brit What Car? autós magazin 2021-es „Év Elektromos Autója” („Electric Car of the Year 2021”) kitüntetésének „Legjobb nagyméretű elektromos SUV” kategóriájában is diadalmaskodott. Az ENYAQ iV emellett a szintén brit electrifying.com weboldal 2021-es „Legjobb családi autó” („Best Family Car 2021”) címét is elhódította.


ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Elektromos mobilitás a legelegánsabb formában

Érzelemdús vonalak és már alapkivitelben panoráma-üvegtető

Az új ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV érzelmekben még gazdagabb formavilágú, mint az SUV-változat. Az alapkivitelhez tartozó panoráma-üvegtető a B-oszloptól lágyan ereszkedik hátrafelé. A 4653 milliméteres COUPÉ iV négy milliméterrel hosszabb, mint az ENYAQ iV, 1617 milliméteres magassága pedig egy milliméterrel haladja meg a másik kivitelét. Az 1879 milliméteres szélesség és a 2765 milliméteres tengelytáv mindkét modellen azonos, de a kupé 570 literes csomagtartója is csaknem megegyezik az SUV-változatéval (585 liter).

Az erőteljes fellépést a nagyméretű, 19 és 21 col közötti peremátmérőjű könnyűfém keréktárcsák is hangsúlyozzák. Kívánságra teljes-LED Matrix-fényszórók is rendelkezésre állnak, amelyek távfény-moduljaiban 24-24 önállóan szabályozható LED-egység teszi lehetővé anélkül a távolsági fényszóró folyamatos használatát, hogy vakítaná a közlekedés többi résztvevőjét. Ugyancsak extrafelszerelésként rendelhetők a teljes-LED hátsó lámpák, amelyeket kristályhatású felületeik mellett a márkára jellemző C-alakú világítási kép és dinamikus irányjelző is jellemez. Kívánságra az ENYAQ COUPÉ iV számára is rendelkezésre áll a Crystal Face megoldás, amelyben összesen 131 LED-egység világítja meg a markáns ŠKODA-hűtőrács függőleges bordáit és vízszintes sávját. A teljes-LED Matrix-fényszórók tompított és távfény LED-moduljai, valamint a nappali menetfény csíkja üdvözlő fényanimációval is szolgál.

ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Elektromos mobilitás a legelegánsabb formában

Beltér Design Selection kivitelekben

A ŠKODA az ENYAQ COUPÉ iV belterében is az innovatív Design Selection összeállításokra és a jól áttekinthető kínálati struktúrára összpontosít. A Design Selection összeállításokat a modern lakókörnyezetek ihlették, s ízlésesen összehangolt színeket és anyagokat kínálva váltják fel a hagyományos felszereltségi szinteket. Az alapkivitel Design Selection Loft együttese egyszerre modern, otthonos és családias, a szürke és fekete tónusok harmonikus kombinációja elegáns és időtálló. A további, extrafelszerelésként rendelhető Design Selection összeállításokban hosszú távon fenntartható előállítású anyagok is megjelennek. A Design Selection Lodge esetében például az üléskárpitok 40 százalékban a Woolmark Company gyapjúminősítésével is rendelkező, természetes gyapjúból, 60 százalékban pedig 318 PET-palack újrahasznosítása során nyert poliészterből készülnek. A Design Selection ecoSuite üléseinek konyakárnyalatú bőrkárpitozásának cserzését vegyszerek használata nélkül, környezetkímélő módon az olajfa levelének kivonataival végzik.

13 colos érintőképernyő és széleskörű alapfelszereltség

Az utastér központi eleme a 13 col képátlójú, középen elhelyezett érintőképernyő, amelynek működése az egyéni igények szerint alakítható, s egyaránt hozzáférést biztosít az infotainment rendszerhez és a jármű összes funkciójához. A digitális műszeregység (Digital Cockpit) egy 5,3 col átlójú kijelzőn jeleníti meg jól áttekinthetően a sebességet, a menetadatokat, illetve a navigációs berendezés és a vezetői segédrendszerek legfontosabb információit. Az extrafelszerelésként rendelhető Head-up kijelző közvetlenül a vezető látóterébe vetít további információkat, részben kibővített valóság (Augmented Reality) segítségével. Az ENYAQ COUPÉ iV utastere bőséges alapfelszereltségének része a kétzónás Climatronic légkondicionáló berendezés, a kulcsnélküli indítás (KESSY GO) és a LED-technikájú hangulatvilágítás. Utóbbi az ajtók dekorbetétjeit és kilincseit, valamint az első és a hátsó lábteret világítja meg. A könnyen áttekinthető választék tíz különböző témakör szerint kínál extrafelszerelés-csomagokat, többségüket alap- és bővített Plusz változatban is. Bizonyos egyedi extrafelszerelések minden modellhez rendelkezésre állnak.

Kétféle akkumulátor, három teljesítményszint, hátsó- és összkerékhajtás

A ŠKODA kétféle akkumulátormérettel és három különböző teljesítményszinten kínálja ENYAQ COUPÉ iV modelljét. Az akkumulátorok a Volkswagen Csoport moduláris elektromos platformjában (MEB) a padlózatba építve kaptak helyet. Az ENYAQ COUPÉ iV 60 változat 62 kWh energiatároló képességű lítiumion-akkumulátorral készül, amiből nettó 58 kWh vehető igénybe. Az elektromos motor teljesítménye 132 kW* és egyfokozatú áthajtóművön keresztül hajtja a hátsó kerekeket. Az ENYAQ COUPÉ iV 80 esetében szintén a hátsó kerekek hajtottak, az elektromos motor ez esetben 150 kW teljesítményt produkál. A nagyobb, azaz 82 kWh (nettó 77 kWh) kapacitású akkumulátorral és 0,247-os légellenállási tényező (cw) jellemezte, kiváló aerodinamikai tulajdonságaival ez a változat több mint 535 kilométerrel a modellsorozat legnagyobb hatótávját kínálja.

Az ENYAQ COUPÉ iV 80x szintén a nagyobb akkumulátort kapta, amely itt az első tengelyen működő, második 80 kilowattos elektromos motor áramellátását is biztosítja – az ENYAQ COUPÉ iV 80x így összkerékhajtású. A két villanymotor együttesen 195 kW teljesítménnyel szolgál. Az új kupé váltakozóárammal – például a ŠKODA iV Charger falitöltőről (Wallbox) – akár 11 kW teljesítménnyel már hat-nyolc óra alatt teljesen feltölthető, a nyilvános egyenáramú (DC) gyorstöltőállomásokon pedig akár 125 kW teljesítménnyel is tölthető. Cserélhető csatlakozókkal kialakított, mobil töltési megoldásként kívánságra az iV univerzális töltő (iV Universal Charger) is rendelkezésre áll.

Kulcsszavak: elektromos autó, ENYAQ COUPÉ iV, skoda
 
ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Elektromos mobilitás a legelegánsabb formában Elektromos autózás a BMW i3 és a BMW i8 modellekkel Genfben Az idei Nemzetközi Haszonjármű Kiállítás újdonsága: az új e-Crafter Az idei Nemzetközi Haszonjármű Kiállítás újdonsága: az új e-Crafter A Volkswagen a Siemens támogatásával fejleszti elektromos autóinak digitalizált gyártását A Volkswagen a Siemens támogatásával fejleszti elektromos autóinak digitalizált gyártását Izgalmas formavilággal érkezik a Peugeot új SUV-ja Izgalmas formavilággal érkezik a Peugeot új SUV-ja Vezető szerepre tör Kínában a Volkswagen az elektromos mobilitás területén Vezető szerepre tör Kínában a Volkswagen az elektromos mobilitás területén
 
Chiphiány miatt késő cégautók? Így hidalhatják át a problémát a vállalatok

Chiphiány miatt késő cégautók? Így hidalhatják át a problémát a vállalatok

2021. szeptember 07.
A koronavírus-járvány továbbra is érezteti hatását az autóiparban. Az elektronikai termékek, valamint az autók iránt megnövekedett hirtelen kereslet következtében egyre növekvő félvezető-, illetve mikrochiphiány alakult ki a világ különböző elektronikaialkatrész-beszállítóinál az elmúlt időszakban.
Részletek

Chiphiány miatt késő cégautók? Így hidalhatják át a problémát a vállalatok

Mivel a chipekben megtalálható félvezetők fontos alkotóelemei az új járműveknek, ezek globális hiánya korlátozza az új autók gyártási kapacitását, és ezáltal számos személygépkocsi-, illetve kisteherautó-modell szállítási határideje jelentősen kitolódott, átlagosan 8-12 hónapra. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan az alábbiakban foglalja össze a félvezetőhiánnyal kapcsolatos autópiaci tudnivalókat, és tanácsokat ad a céges autókkal kapcsolatos várakozási idő áthidalására.

A félvezetők az alapjai azoknak a jelfeldolgozó és memóriachipeknek, amelyeket ma már szinte minden technológiai eszközben megtalálunk, és egyre gyakoribb tartozékai mind a személy-, mind a kishaszongépjárműveknek. A félvezetők teszik ugyanis lehetővé a járművekben lévő információs és szórakoztatóelektronikai rendszerek, az elektronikus biztonsági funkciók vagy a vezetéstámogató rendszerek működését. Ezen speciális alkatrészek hiánya így jelentősen befolyásolja a járműgyártást, ami egyre több időt vesz igénybe, és hatására az egyes autómárkák aktuálisan elérhető modellválasztéka folyamatosan változik. A chiphiány azonban nemcsak az újonnan gyártott autókat érinti, hanem a már forgalomban lévő járművek javítását is, amelynek ideje szintén megnövekedhet az alkatrészek elérhetetlensége miatt.

Miért van hiány félvezetőkből és hogyan befolyásolja ez a járműellátást?

A félvezetőipart 2020 eleje óta az alábbi események befolyásolták:

1. Változó kereslet

Az autóipari szereplők ideiglenesen csökkentették a félvezető-megrendeléseiket, mivel tavaly tavasszal bezárták a bemutatótermeket és a gyárakat . Mire a járműgyártás ismét beindult, a chipszállítók átálltak a laptopok és szórakoztatóelektronikai eszközök gyártásának kiszolgálására, amire a járvány miatt egyre nagyobb igény merült fel .


Chiphiány miatt késő cégautók? Így hidalhatják át a problémát a vállalatok

2. Lecsökkent kínálat

A járványhelyzet okozta leállások után a félvezetőgyártók csökkentett létszámmal és fizikai távolságtartással kezdték újra a termelést a gyárakban, ezért nem működtek teljes kapacitással.

3. Váratlan kihívások

Az autóipar számára chipeket gyártó mindössze öt vállalat közül kettőnek, az NXP-nek  és az Infineon Technologies-nak  fel kellett függesztenie a gyártást texasi üzemeiben a februári viharok idején. A Japán egyik legnagyobb félvezetőgyárában bekövetkezett tűz, valamint az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszálya Tajvanon,6 – amely alapvetően befolyásolja a félvezetők vízigényes gyártási folyamatát – további nyomást gyakorolt az ellátásra.

A chiphiány következményei gyártótól, modelltől és beszállítótól függően eltérők. Ezek egyike, hogy a félvezetőhiány miatt egyes berendezések ideiglenesen nem elérhetők. Ez azonban a gyártás szüneteléséhez is vezethet, ami miatt bizonyos modellek elérhetetlenné válnak. A megrendelt autók esetében továbbra is érdemes a szokásosnál két-háromszor hosszabb, akár egyéves szállítási időkkel számolni.

Chiphiány miatt késő cégautók? Így hidalhatják át a problémát a vállalatok

Hogyan hidalhatók át a csúszásból adódó kellemetlenségek?

A járvány okozta kiszámíthatatlan piaci helyzet és az autóárak folyamatos emelkedése nemcsak a magán-, hanem az üzleti szektor számára is problémát okoz, ezért a vállalatok számára még jobban felértékelődött a tervezhetőség és a rugalmasság a céges autók terén.

A megnövekedett szállítási határidők áthidalására többféle átmeneti megoldás létezik. A LeasPlan szerint a cégeknek az alábbi tanácsokat érdemes megfogadniuk:

•    Tervezzünk előre: Mérjük fel, mely járműveket kell cserélni a következő 12 hónapban, és kezdjük el a beszerzési folyamatot a szokásos ütemezés előtt.

•    Válasszunk rugalmasan lízingelhető, raktárról elérhető autókat: A hosszú szállítási idők jól kiválthatók a FlexiPlan konstrukcióval, amellyel akár már egy hónapra is bérelhető autó, és amely a vállalati flottákra optimalizált alsó-közép- és középkategóriás autókból, elektromos járművekből, valamint 3,5 tonnánál könnyebb kisteherautókból áll. A flottakezelőnek saját raktárkészlete is van a legnépszerűbb cégautókból, így teljes körű szolgáltatás mellett gyorsan tudja teljesíteni a különféle megrendeléseket. Ezenkívül a LeasPlan a belvárosi kiszállítás és a közúti fuvarozás iránti megnövekedett igényekre reagálva is kínál járműveket és szolgáltatásokat az ilyen profilú vállalatok számára.

Chiphiány miatt késő cégautók? Így hidalhatják át a problémát a vállalatok

•    Használjunk használtat: A LeasePlan saját lízingflottájából visszaérkező, három-négyéves, kevés kilométert futott használt autói már operatív lízing formájában is elérhetők 2-3 éves időszakra, teljes körű szolgáltatás mellett. A kiváló állapoton felül az ilyen autók előnye, hogy ismert előélettel, illetve garantált szerviz- és kártörténettel rendelkeznek. Az adatok hitelességét egy független szakértő partner által elvégzett állapotfelmérés biztosítja, melynek során számos ponton vizsgálják át a kínálatba kerülő járműveket.

•    Fontoljuk meg az alternatívákat: Mivel az autógyártók az EU szén-dioxid-kibocsátási célkitűzéseinek megvalósítása miatt idén a tisztán elektromos és a plug-in hibrid járművekre fókuszálnak, az ilyen típusú autók szállítási ideje rövidebb lehet, mint a hagyományos meghajtásúaké. Célszerű ezért opcióként ezek beszerzését is mérlegelni abban az esetben, ha az általunk választott dízeles vagy benzines modellre sokat kell várni.

Kulcsszavak: flottakezelő, jármű kereskedelem, járműipar, LeasPlan
 
Tíz másodperc alatt újratölthető elektromos buszt mutattak be Kínában Tíz másodperc alatt újratölthető elektromos buszt mutattak be Kínában Chiphiány miatt késő cégautók? Így hidalhatják át a problémát a vállalatok Völner: 150 milliárd forintból korszerűsítik az autóbuszparkot A Kia rekordmértékű hibrid- és elektromos autó eladásokat produkált 2020 első negyedévében A Kia rekordmértékű hibrid- és elektromos autó eladásokat produkált 2020 első negyedévében A BMW Group ismét a világ vezető prémiumautó-gyártójaként zárta az évet A BMW Group ismét a világ vezető prémiumautó-gyártójaként zárta az évet Megérkezett a márkakereskedésekbe a megújult Nissan Qashqai és X-Trail Megérkezett a márkakereskedésekbe a megújult Nissan Qashqai és X-Trail
 
A Bosch az elektromobilitással több mint egymilliárd euró árbevételt ér el

A Bosch az elektromobilitással több mint egymilliárd euró árbevételt ér el

2021. szeptember 07.
Egyetlen más vállalat sem kínál a Boschéhoz hasonlóan széles körű ajánlatot az elektromobilitás terén: az eBike-tól az építőipari munkagépekig, a szilícium-karbid chiptől a teljesen integrált e-tengelyig.
Részletek

a Bosch az elektromobilitással több mint egymilliárd euró árbevételt ér el

Ha elektromobilitásról beszélünk, a Bosch a versenytársaknál kétszer gyorsabb ütemben növekszik ebben a szegmensben, és idén egymilliárd eurót is meghaladó árbevételt generál. Az üzleti fejlődés csak tovább gyorsul: a tervek szerint 2025-ig az árbevétel megötszöröződik. „Az elektromobilitás alaptevékenységgé válik számunkra, a szén-dioxid-mentes közlekedés pedig az egyik növekedési területté. A kihívásokat lehetőségekké alakítjuk – ez a mi utunk” – mondta dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatóságának elnöke a müncheni IAA Mobility 2021 szakkiállításon. A növekedési területek közé tartozik az automatizált vezetés is, melynek minden szintje a vezetéstámogató rendszereken alapul.

40 százalékos gyarapodásával az élen járó Bosch ezen a területen is túlszárnyalja a piac növekedését. Az elektromobilitás és az automatizált vezetés terén kivívott jó pozíciójának is köszönheti a Bosch, hogy a koronavírus-krízissel, félvezetőhiánnyal és a mobilitás gyorsuló átalakulásával jellemzett piaci környezetben is sikeres: a mobilitási megoldások üzleti terület árbevétele idén tíz százalékkal nő. „A Bosch, a technológiák vezető szállítója, üzletileg is sikeres” – tette hozzá Denner.

Elektromos autózás – a Bosch csúcstechnikája áttörést hoz

A Bosch sikertörténetének következő fejezete az elektromobilitás lesz. Az eddig összesen ötmilliárd euró beruházásnak, valamint a piac leghatékonyabb elektromoshajtáslánc-megoldásainak köszönhetően a vállalatnak sikerülhet az áttörés. Csak ebben az évben további 700 millió eurónyi beruházás járul még ehhez hozzá. A Bosch előretekintő, a jövőt alakitó vállalat. „Arra készülünk, hogy az elektromos járművek iránti kereslet világszerte nő.


a Bosch az elektromobilitással több mint egymilliárd euró árbevételt ér el

A várakozások szerint 2035-ben az újonnan regisztrált járművek 60 százaléka elektromos lesz” – mondta dr. Stefan Hartung, a Bosch igazgatóságának tagja, a mobilitási megoldások üzleti szektor elnöke. Már tíz éve bizonyítja a Bosch az eBike-ok kapcsán, hogy az innovációs erő új piacokat nyit meg. A vállalat célja, hogy a jövő mobilitását annak teljes spektrumában alakítsa. 

„A mobilitásnak óvnia kell a környezetet, azonban, nem utolsósorban az Európai Unió nagyratörő céljaira való tekintettel, megfizethetőnek és vonzónak is kell lennie” – egészítette ki Denner. „Csak így maradhatnak mozgásban az emberek és a szállítmányok a jövőben is.”

A Bosch továbbra is nyitott az új technológiai megoldások iránt és a mobilitás minden módjához kínál klímabarát megoldásokat világszerte, az adott állami keretfeltételeknek megfelelően. Ezért a Bosch a tisztán akkumulátoros mellett az üzemanyagcellás hajtásba is invesztál, és új kooperációkban vesz részt Kínában, az Amerikai Egyesült Államokban és Európában egyaránt. A Bosch technikáját alkalmazó első tehergépjárművek már a kínai utakat róják.

A Bosch technológiája ahhoz is hozzájárul, hogy az emberek mindennapjait megkönnyítse. Az elektromos autózás kapcsán a töltés döntő szerepet játszik. A Bosch a müncheni kiállításon egy új, rugalmas töltőkábelt mutat be az elektromos autókhoz, mely integrált szabályozó- és biztonsági technikával bír, valamint adaptert kínál a 2-es típusú és a háztartási elektromos csatlakozókhoz egyaránt.

a Bosch az elektromobilitással több mint egymilliárd euró árbevételt ér el

Ez a 230 voltos csatlakozóról való töltésnél megszokott, a kábelbe épített külön szabályozódoboz nélkül működik, és így csupán három kilogramm a tömege – 40 százalékkal könnyebb, mint a hagyományos töltőkábel a szabályozódobozzal. Azért, hogy a vezetőknek menet közben ne kelljen töltőpontot keresgélniük, a Bosch internetalapú töltőszolgáltatása Európa több mint 200 ezer töltőállomásához kínál hozzáférést – az egyszerű fizetést is beleértve.

Automatizált vezetés – a Bosch egyetlen forrásból kínál mindent

Központi szabályozóegységek, érzékelők, mesterséges intelligencia: az automatizált vezetés minden eleme megtalálható a Bosch kínálatában, és 5000 mérnök dolgozik az automatizált vezetés mindegyik szintjének megvalósításán. Ebbe nem csupán az asszisztensek olyan kibővített funkciói tartoznak, amelynek köszönhetően a vezetők levehetik a kezüket a kormányról, ma már a teljes egészében vezető nélküli vezetési funkciók is lehetségesek a Bosch segítségével. „Az automatizált parkolóinas kísérleti projektjeivel a Bosch már most történelmet írt Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban” – hangsúlyozta Denner. A Bosch a Mercedes-Benzzel és más vállalatokkal együttműködve már bemutatta ezt a megoldást a stuttgarti repülőtér P6 parkolóházában. Az új Mercedes-Benz S osztály a világ első sorozatgyártásban készült járműve, mely rendelkezik az ehhez szükséges technológiával.

A Bosch többek között fixen telepített videokamerákkal szerelte fel a parkolóházat, hogy a járművek az okostelefonnal kiadott parancsra vezető nélkül elnavigálhassanak a lefoglalt parkolóhelyre. A tervek szerint ezt az első parkolóházat 2025-ig további ezer követi majd.

a Bosch az elektromobilitással több mint egymilliárd euró árbevételt ér el

Minden kényelmi előnye mellett a Bosch a vezetés automatizálását elsősorban olyan fejlesztésnek tekinti, ami javítja a közlekedés biztonságát. A Bosch olyan rendszereket vezetett be elsőként, mint az elektronikus menetstabilizáló vagy az automatikus vészfékrendszer, és továbbra is a balesetmentes vezetés támogatása a cél. Emellett a vállalat innovatív szoftverekkel gondoskodik a fedélzeten szükséges intelligenciáról. „ A jövő szoftver-domináns mobilitásában is előnyünkre válik a rendszerismeretünk: a Bosch mindkét területen otthonosan mozog, mind a járművek fedélzeti elektronikájában, mind a járművet hálózatba kapcsoló tárgyak internete terén” – magyarázta Denner.

Hálózatba kapcsolt vezetés – a Bosch nem csupán a járműre gondol


Ahogy a Bosch már tíz évvel ezelőtt megjósolta, a járművek egyre inkább internetes „csomópontokká” fejlődnek. A jövőben a szoftver ugyanolyan fontossá válik a mobilitásban, mint a hajtáslánc teljesítménye vagy hatékonysága. A Bosch aktívan alakítja formálja ezt a trendet. A mobilitási megoldások üzleti szektor jóformán minden második kutatás-fejlesztési munkatársa szoftverfejlesztő. Már a kerékpár is az internet része lesz, ahogyan ezt az új eBike Flow okostelefon-alkalmazás is bizonyítja, mely lehetővé teszi például az egyes komponensek szoftverfrissítését. Ezenkívül a szoftverintegráció is egyre fontosabbá válik: a Bosch ehhez is hozzájárul szaktudásával. Remek példa erre az információs és szórakoztató rendszer számítógépe: 2025-ig számítási kapacitásuk és szoftveres komplexitásuk megduplázódik.

A Bosch gondoskodik a különböző szoftvermodulok biztonságos együttműködéséről. Ezenfelül a vállalat elképzelései a hálózatba kapcsolás kapcsán messze túlmutatnak a járműveken. „A Bosch nemcsak az autóról szól, hanem a gyárak és az otthonok témájában is magabiztosan tevékenykedik. Így teljesen egyedülállóan kapcsolhatunk hálózatba különböző területeket” – mondta Hartung. Idén áprilistól az MBUX rendszer virtuális asszisztensével felszerelt Mercedes-Benz modellek egyúttal a Bosch okosotthon-megoldásainak vezérlőközpontjaiként is funkcionálnak. Ennek köszönhetően például kényelmesen, az autóból hangvezérléssel lekapcsolhatjuk az otthoni világítást, felhúzhatjuk a motoros redőnyöket vagy szabályozhatjuk a fűtést.
Kulcsszavak: Bosch, elektromobilitás, környezetvédelem
 
17 millió eurós gázközlekedés fejlesztési projekt indul Magyarországon 17 millió eurós gázközlekedés fejlesztési projekt indul Magyarországon Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia: az autógyártók is elkötelezettek Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia: az autógyártók is elkötelezettek Izrael kitiltja a benzines és dízel kocsikat az országból 2030-tól Izrael kitiltja a benzines és dízel kocsikat az országból 2030-tól Környezetvédelmi tévút lehet a plug-in hibrid autók állami támogatása egy felmérés szerint Környezetvédelmi tévút lehet a plug-in hibrid autók állami támogatása egy felmérés szerint 1,8 milliárd forintos fejlesztést adtak át az ajkai Bourns autóipari vállalatnál 1,8 milliárd forintos fejlesztést adtak át az ajkai Bourns autóipari vállalatnál
 
A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót

A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót

2021. szeptember 07.
A BMW i Vision Circular tanulmányautóval a BMW Group a 2040-re előirányzott kompakt BMW modellcsaládot vetíti előre, amelynek középpontjában a fenntarthatóság és a luxus áll.
Részletek

A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót

A BMW i Vision Circular tanulmányautóval a BMW Group a 2040-re előirányzott kompakt BMW modellcsaládot vetíti előre, amelynek középpontjában a fenntarthatóság és a luxus áll.

A négyüléses, teljes egészében elektromos meghajtással szerelt jármű bőséges utasteret kínál, mintegy négy méter hosszú alapterületen. A jövőbe mutató tanulmányautót a mérnökök a BMW Group minden részletre kiterjedő gazdasági körforgásának alapelvei szerint tervezték meg, méltóképpen szimbolizálva a müncheni központú vállalatcsoport azon ambiciózus terveit, amely mentén a prémium minőségű személyes mobilitás terén a világ leginkább fenntartható autógyártó vállalatává kíván válni.

A tanulmányautó egyike azon öt különböző járműkoncepciónak, amelyekkel a BMW Group a Müncheni Nemzetközi Autószalon reflektorfényébe gurítja a nagyvárosok és agglomerációik személyes mobilitásával kapcsolatos jövőbeni elképzeléseit. Az öt iránymutató koncepció az elektromos mobilitás, a digitalizáció és a fenntarthatóság témaköreinek együttese alatt hozza létre a két- és négykerekű mobilitás azon sokoldalú, fenntartható gondolkodásmód szerint megtervezett egységét, amely a közlekedési igények rendkívül széles tartományának maradéktalan kielégítésére hivatott.

A gazdasági körforgás és a másodlagos anyagok használata jelentős mértékben csökkenti a károsanyag-kibocsátást

A klímasemlegességre való törekvése részeként a BMW Group elsődleges célja, hogy az egy új autójára vetített károsanyag-kibocsátás mértékét a jármű teljes életciklusát tekintve jelentős mértékben csökkentse. Az elektromos mobilitásra összpontosító modellpaletta-fejlesztési intézkedései és a megújuló erőforrásokat előtérbe helyező sorozatgyártási folyamatai mellett a vállalatcsoport különösen nagy hangsúlyt fektet a gazdasági körforgás alapelveire és a másodlagos anyagok széleskörű alkalmazására. Ezek az anyagok – így például a másodlagos alumínium és a másodlagos acél is – a hulladékanyagok újrahasznosításával nyerhetők ki és tehetők újrafelhasználhatóvá.

A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót

A másodlagos anyagok előállításának folyamata sokkal kevésbé káros a környezetre és sokkal kevesebb emisszióval jár, mint az elsődleges anyagok kitermelése és előállítása. Ez jelentős javulást hozhat az egy új autóra vetített ökológiai lábnyom meghatározó csökkentésében, különös tekintettel a beszállítói hálózat működtetésére. Jelenleg a BMW Group új autói átlagosan mintegy 30 százalékban készülnek újrahasznosított és a gazdasági körforgásba visszaforgatott anyagok felhasználásával. A vállalatcsoport "Secondary First" megközelítésének célja, hogy ezt az arányt fokozatosan 50 százalékra emelje.

„A BMW i Vision Circular tanulmányautó kiválóan szemlélteti azon átfogó, minden részletre kiterjedő gondolkodásmódunkat, amelynek középpontjában a hosszútávon fenntartható személyes mobilitás áll. A jövőbe mutató koncepció azon törekvésünket szimbolizálja, amely mentén úttörő szerepet vállalunk a gazdasági körforgás kialakításában” – mondta Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke. „A sorozatgyártás tekintetében az erőforrás-hatékonyság terén is élen járunk, és ezt az új modellek teljes életciklusára igyekszünk kiterjeszteni. Ez gazdaság-fenntarthatósági kérdés is, hiszen a nyersanyagárak jelenlegi alakulása egyértelműen mutatja, hogy milyen pénzügyi következmények várnak azokra az iparágakra, amelyek véges erőforrásokra támaszkodnak. A következő nagy lépésünk ez irányba a Neue Klasse modellgeneráció lesz. Jól tudjuk, hogy sok BMW-rajongó vágyik a Neue Klasse első ízelítőire, de a BMW i Vision Circular tanulmányautó még nem az. Azt azonban megígérhetem, hogy fenntarthatósági szempontból a Neue Klasse modellgeneráció kifejlesztése során a BMW i Vision Circular tanulmányautó esetében is alkalmazott gondolkodásmódot követjük” – fogalmazott Oliver Zipse.

A BMW i Vision Circular tanulmányautó megtervezésének elsődleges célja egy olyan jármű megalkotása volt, amelynek anyagkörforgása teljesen zárt és 100 százalékban újrahasznosított anyagokból épül fel, illetve 100 százalékban újrahasznosítható. Ez a modell életciklusán túlmutató anyagok – másnéven másodlagos anyagok – és a hitelesített bioalapú nyersanyagok különleges újrafelhasználását is magába foglalja.

A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót

Ugyanez vonatkozik az energiatároló egységre is: a BMW i Vision Circular tanulmányautó szilárdtest akkumulátora 100 százalékban újrahasznosítható és szinte teljes egészében az újrahasznosítási körforgásba visszaforgatott anyagok újrafelhasználásával készült. Ez a fajta jövőbe mutató technológia sokkal nagyobb energiasűrűséget garantál, a legértékesebb erőforrások jelentősen kisebb arányú felhasználása mellett.

„Circular Design”, mint a gazdasági körforgás alapja


„A BMW i Vision Circular tanulmányautó tervezése során a kezdetektől fogva figyelembe vettük a gazdasági körforgás jelentőségét. Mint ilyen, a koncepció innovatív ötletek sorát foglalja magába, amelyek a fenntarthatóságot új, inspiráló kisugárzással ötvözik – ezt a megközelítést »Circular Design« névvel illetjük” - nyilatkozta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője. A „Circular Design” a RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE és RE:CYCLE négy alapelvet foglalja magában.

RE:THINK. A gazdasági körforgás alapelve szerint folytatott terméktervezés azzal kezdődik, hogy másképp gondolkodunk a dolgokról. A BMW i Vision Circular tanulmányautó esetében ez a folyamatok és a gyártási technológiák teljes újragondolását jelentette. A tervezők az összes alkatrész eddigi funkcióját megvizsgálták, amelynek eredményeként az adott elemet vagy csere nélkül eltávolították, vagy okosan újracsomagolták és úgy tervezték meg, hogy zárt anyagkörfogás jöjjön létre.

RE:DUCE. „A kevesebb több” alapelv régóta a BMW i divízió filozófiájának szerves része. A BMW i Vision Circular tanulmányautó ezt a felhasznált alkatrészek, anyagcsoportok és felületkezelési megoldások számának szigorú csökkentésével is igazolja. A koncepció például teljes egészében mellőzi a karosszériafényezést, valamint a bőr és a króm alkalmazását. A bioalapú nyersanyagokból készült anyagok széleskörű alkalmazása tovább csökkenti a modell környezetre gyakorolt hatásainak mértékét és az ökológiai lábnyom csökkentéséhez is hozzájárul.

A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót

Az utastér intelligens vezérlőpaneljei ugyancsak minimalizálják a tanulmányautó komplexitását és anyagfelhasználását. A digitális kezelőfelületek ráadásul a hardverváltozatok számának csökkentését is lehetővé teszik, miközben merőben új formatervezési lehetőségek előtt is utat nyitnak.

RE:USE. Ideális esetben egy fenntartható termék hosszú élettartamú, a gazdag és élvezetes termékélmény pedig sokkalta lelkesebbé teszi az embereket a termék – hosszabb ideig tartó – használatában. Az egyik módja annak, hogy a folyamatosan megújuló élmények megvalósuljanak, a digitalizációban rejlő innovációk integrálása. Az autó karosszériáján és utasterében található digitális kijelzőfelületek megjelenítési lehetőségei, valamint az „opció, mint szolgáltatás” elérhetősége folyamatos újdonságokkal kecsegtet. A folyamatos online frissítések és felhőalapú újítások gondoskodnak róla, hogy a termék technikailag is hosszútávon naprakész maradjon. A jármű élettartama eközben felújításokkal és újratervezésekkel meghosszabbítható. A könnyen leválasztható csatlakozásoknak köszönhetően a felhasználók számára sokkal egyszerűbbé válik az egyes anyagok és alkatrészek cseréje, így a jármű folyamatosan átalakítható és személyre szabható.

RE:CYCLE. A felhasznált anyagok terén a BMW i Vision Circular tanulmányautó az újrahasznosított anyagokra helyezi a hangsúlyt („Secondary First” megközelítés), amelyeket a termék életciklusa végén újra fel lehet használni. A jó minőségű újrahasznosítás érdekében elengedhetetlen, hogy a tervezők kevés eltérő, ellenben könnyen oldható csatlakozásokkal szerelt, egységes anyagokat alkalmazzanak. A BMW i Vision Circular tanulmányautóban ezért nincsenek ragasztások vagy kompozit anyagok, a mérnökök ezek helyet intelligens kötéstípusokat, például zsinórokat, nyomócsapokat és gyorszáras rögzítőelemeket használtak. Ilyen többek között a keréktárcsa-garnitúra, az ülések és a műszerfal is. A gyorszáras rögzítőelemeket a lézergravírozott „Circular” szó kör alakban elrendezett betűi díszítik. A rögzítőelemekkel összekötött alkatrészeket egy speciális dugókulcs egyetlen elfordítással képes szétválasztani. Utóbbi lopásbiztos és stabil alkatrész-kapcsolatot hoz létre, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a jármű számos alkatrésze egyetlen szerszámmal szétszerelhető legyen.

A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót

„A BMW mindig is mesterien kezelte a termékeiben rejlő látszólagos ellentmondásokat” – fogalmazott Domagoj Dukec, a BMW vezető formatervezője. „A BMW i Vision Circular tanulmányautóval azt a kihívást tűztük ki magunk elé, hogy egy 100 százalékban újrahasznosítható járművet tervezzünk úgy, hogy az maradéktalanul megfeleljen – és bizonyos tekintetben meg is haladja – ügyfeleink magától értetődő elvárásainak, mind a kínált életstílus, mind pedig a luxus tekintetében” – tette hozzá.

A frontrész: klasszikus stílusjegyek újraértelmezve

A BMW i Vision Circular tanulmányautó letisztult frontrésze egyértelműen a kör alakú formatervezés stílusjegyeit sugallja. A „RE:THINK” és „RE:USE” alapelveknek megfelelően az alkatrészek számát a lehető legkevesebbre csökkentették a készítők. A vese alakú hűtőrácsot a krómozott lamellák helyett digitális felületként értelmezték újra. A vesefelületek a frontrész teljes szélességében kiterjednek, az első fényszórókat és a hűtőrácsot hamisítatlan BMW-stílusjegyként, összetéveszthetetlen „duplaikonként” egyesítve. A vesefelületek ugyanakkor grafikus felületként kaptak szerepet. A digitális formatervezés a jövőben feleslegessé teheti a fényszórók és a lökhárítók geometriai variációit, ami nagymértékben hozzájárulhat a felhasznált anyagok és szerszámok mennyiségének csökkentéséhez.

A frontrész egyetlen díszítőeleme a vesefelületeken megjelenő diszkrét vonalgrafika, amely a jól ismert vesemotívum új, művészi újraértelmezése. Ez a grafika az oldalablakokon, a hátsó kialakításon, a tetőn, a keréktárcsákon és a padlóburkolatokon is visszaköszön. A BMW i Vision Circular tanulmányautón semmiféle egyéb karosszéria-kiegészítő vagy márkajelzés nem található. A BMW emblémája gravírozott formában található meg a modell frontrészén, amelyet lézergravírozott típusjelzés egészít ki.

A szélvédő alatti felületek másodlagos alumíniumból készültek. A két veseelem közötti kiegészítő szenzorcsoportban a technológiai funkciók érzékelői kaptak helyet, egyetlen kivehető elemen belül téve lehetővé az alkatrész egyszerű szétszerelését. Az első lökhárító alsó fele újrahasznosított műanyagból készült, kifinomult, üveghatású felülettel.


A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót

Oldalnézetből: a BMW új jármű-sziluettje

A kör alakú formatervezés oldalnézetből is letisztultságot eredményez. A BMW i Vision Circular tanulmányautót a dizájnerek kevés, ugyanakkor nagyméretű alkatrészekből rajzolták meg, a felhasznált anyagok sokfélesége pedig minimálisra csökkent. A formanyelv egyértelmű és azonnal felismerhető, miközben a karosszériaarányok új irányba kalauzolják a márkát. A koncepció az első tengelytől a hátsó tengelyig egyetlen felületet alkot, minimális alapterületen kínálva bőséges utasteret. Az emelkedő tetőív és a jóval előrébb tolt motorháztető egysége még álló helyzetben is a kompakt jármű-sziluett dinamikus karakterét hirdeti. A tervezők a kerekeket szinte a modell sarkaiba tolták, ahol a magabiztosan terpesztő kerékjárati ívekkel végtelenül sportos kiállást sugallnak. Hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiája mellett a tanulmányautó minimális alapterületen kínál luxus színvonalú utasteret.

A nagy felületekkel megrajzolt, süllyesztett üvegezésű utastér egyszerre modern és könnyed benyomást kelt. A krómozott díszlécekkel rajzolt oldalsó ablakkereteket egy karcsú digitális felület helyettesíti, amely szalagszerűen öleli körbe a legendás Hofmeister kink stílusjegyet. Ez a megoldás nem csupán egy innovatív stíluselem, de kijelző és kezelőfelület is egyben, amely a jármű állapotára vonatkozó információk megjelenítésére, az autóhoz közelítve pedig a kilincsekhez vezető üdvözlőfény kivetítésére egyaránt alkalmas. A kilincs megérintésére a két ajtó ellentétes irányban kinyílik, megkönnyítve a beszállást a vezető és az utasok számára, feltárva előttük az utastér bőséges helykínálatát.

Karosszériafényezés helyett tovább finomított felületek

A BMW i Vision Circular tanulmányautó tervezői tudatosan kerülték a festékek használatát, ehelyett másodlagos alumíniumból készült, világos aranyszínűre eloxált karosszériát álmodtak a modellre. Az eloxált Mystic Bronze árnyalat halvány hangulata tökéletes kontrasztot alkot a hátsó kialakítás hőkezelt acélból készült, „elevenebb” és élénkebb felületeivel. A hőkezelési eljárás végeredménye a Temper Blue Steel szín lett, amelynek kékeslila összjátéka bármelyik négykerekűnek rendkívül egyedi megjelenést kölcsönözne. Az egyes felületeken alkalmazott finomítási eljárások kimagasló vizuális hatást garantálnak, miközben az optimális újrafelhasználhatóság érdekében megőrzik mindkét fém nyersanyagjellegét. Mindez kiválóan igazolja, hogy a jövőben miként lehet a felületeket festékek használata nélkül, innovatív eljárásokkal tovább finomítani.

A BMW bemutatja a i Vision Circular tanulmányautót


Innovatív részletek a keréktárcsán

A „Vivid Blue Rubber” névre keresztelt gumiabroncsok igazoltan fenntartható módon termesztett, természetes gumiból készülnek, megjelenésük pedig így enyhén átlátszó. Az abroncskeverékhez az erősítés érdekében extra színes, újrahasznosított gumirészecskéket adnak, ami izgalmas terrazzó hatást kelt és célzottan nyomatékosítja az anyagok újrafelhasználását. A BMW i Vision Circular tanulmányautó keréktárcsáit minimális anyagfelhasználás mentén tervezték meg és gyártották le. A maximális áteresztőképességű felni-kialakítás a fékrendszer optimális mennyiségű hűtőlevegőjéért felel, miközben a kerekek külső részeinek zártabb felületei a lehető legnagyobb aerodinamikai hatékonyságot szolgálják. A kerekeket a keréktárcsák közepét díszítő gyorszárak rögzítik, amelyek kifinomult vizuális hatást keltenek. A kizárólag felülnézetből látható, keskeny tetőantenna a panoráma üvegtető hátsó részébe lett beépítve, benne a járműkapcsolati- és antennatechnológiával. Utóbbi az autó aktuális állapotáról is képes információval szolgálni (nyitva/zárva, az akkumulátor töltöttségi szintje, stb…). A tetőantennában kapott helyet a magasan elhelyezett középső féklámpa is.

A hátsó kialakítás: egységes és korszerű

A koncepció hátsó kialakítását ugyancsak letisztult formában rajzolták meg a készítők. Az összes hátsó kijelzőfelületet és világítási funkciót észrevétlenül a sötét üvegből készült hátsó ajtóba integrálták, a frontrész stílusát idézve. Készenléti állapotban a sötét üvegfelületen csupán a kétdimenziós BMW-logó látható, az autó beindítására azonban a fényfunkciók és a frontrész vonalgrafikája is életre kel. A csomagtérajtó alatt elhelyezett, másodlagos acélból készült, letisztult felület kecsesen húzódik keresztül a karosszéria teljes szélességén. Alatta a minimalista stílusban megtervezett, aerodinamikailag optimalizált fekete lökhárító látható – amely szintén újrahasznosított műanyagból készült –, elegánsan lezárva a tanulmányautó hátsó kialakítását.

Belső kialakítás a látható és fenntartható luxus jegyében

Odabent a BMW i Vision Circular tanulmányautó luxuskörnyezetet teremt, olyan anyagokat és gyártási folyamatokat alkalmazva, amelyek a környezettudatosságot és a felelős erőforrás-felhasználást éltetik. A BMW i Vision Circular tanulmányautó utastere büszkén helyezi előtérbe, hogy a gazdasági körforgás és a céltudatos anyagválasztás jegyében mi minden válik lehetségessé a jövőben – és mindezek eredményeként milyen érdekes formai megoldások születnek. Ez nem csupán a megfelelően egységes alapanyagok széleskörű, intelligens felhasználását jelenti, hanem olyan új, jövőbe mutató, ragasztást mellőző illesztési technikákat is, amelyek a későbbi szétszerelést, elbontást és újrahasznosítást lehetővé téve teszik nélkülözhetővé a ragasztást. Annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a hulladék és a vágási hulladék mennyiségét, a BMW Group tervezőmérnökei a BMW i Vision Circular tanulmányautó minden alkatrészét és anyagát pontosan illesztve, például háromdimenziós nyomtatással gyártották le. A felesleges anyagok módszeresen visszavezethetők az anyagkörforgásba.

Utastér: modern, világos és kimagaslóan fenntartható

Szélesre tárulva a koncepció két ajtaja egy világos, tágas utastérbe enged belépést. Az utastér alapszíne a szürkéslilás, halványtürkiz árnyalat, amely szürke elemekkel, a padlón és az oldalsó dekorbetéteken pedig világos mentazöld árnyalattal egyesül. Ez tökéletesen harmonizál az első és hátsó ülések szürkéslilás, halványtürkiz kivitelével, egyszerre modern és otthonos hangulatot teremtve. A karosszérián is használt eloxált Mystic Bronze árnyalat az arany-bronz dekorbetétekkel még melegebb, kifinomult kontrasztot ad.

Az utastér levegős kialakítással és bőséges térérzettel fogadja a vezetőt és utasait. A hatalmas, ívelt szélvédő azt a benyomást kelti az első üléseken ülőkben, hogy a szabad ég alatt utaznak, miközben maximalizálja a minimális alapterületen kínált utastér tágasságának érzését. A négy ülést a dizájnerek szándékosan úgy tervezték meg, hogy azok leginkább egy bútordarabra emlékeztessenek. Az első sorban két különálló, integrált fejtámlával szerelt lounge ülés teremt exkluzív hangulatot. Bársonyszerű kárpitozásuk újrahasznosított műanyagból készült, és egy világos aranyszínű alumíniumkeret szegélyezi őket. Az üléseket egy vékony kialakítású, előre-hátra állítható, egyoszlopos talapzat rögzíti, amely a középkonzol elhagyásával hatalmas lábteret eredményez a második üléssorban ülőknek. Az első ülések karcsú háttámlái újrahasznosított műanyagból készültek, terrazzó-mintázatú kivitelben. Itt található egy újabb kör alakú gyorszár, amely az ülések egyszerű szétszerelését segíti. A fém és a szövet így könnyedén szétválasztható és különválogatható, majd újrafelhasználható.

Újraértelmezett műszerfal

A BMW i Vision Circular tanulmányautó átfogó felhasználói élménye – akárcsak a felhasznált anyagok tulajdonságai – szándékosan egy távolabbi jövőt hoz el a jelenbe, fejlettebb járműintelligenciával és még több, felhasználóközpontú érzékelővel. Az alkatrészek számának csökkentése és a funkciók csoportosítása ugyanakkor „természetközeli” élményt teremt, a haptikus felhasználási módot helyezve előtérbe. Ez azt jelenti, hogy a végtelenül fejlett, nagymértékben integrált technológia a szem elől elrejtve – a tanulmányautó műszerfalán alkalmazott formában –, a letisztult felületek mögött dolgozik és csak abban az esetben válik láthatóvá, ha a bajor prémiummárka ügyfeleinek szüksége van rá.

Az autók klasszikus műszerfala a jövőben egy újgenerációs digitális felhasználói felületté alakul át, ahol egy lebegő, „V” alakú szobor formáját öltve az utastérbe vetül. A technológia középpontjában egy háromdimenziós nyomtatással előállított, kristályos test áll, amelyen idegpályaszerű struktúrák futnak keresztül, érzékelhető mélységgel és magával ragadó fényhatással. Itt válik láthatóvá az autó „gondolkodása”, lehetővé téve a felhasználó számára, hogy szabad szemmel is lássa a mesterséges intelligenciát. A műszerfal ugyanakkor az ember és gép közötti interakció felületeként is szolgál, a kijelzőkön és gombokon messze túlmutató élményt teremtve. A kristályos testet mindkét oldalról természetes módon kezelt fa szegélyezi, amelyet felelős ültetvényekről szereztek be és külső tanúsítvánnyal láttak el, ahogyan az minden bioalapú nyersanyag esetében is történik. A műszerfalat eloxált másodlagos alumíniumból készült arany-bronz elemek kötik össze az A-oszlopokkal. A fémből készült oldalsó részeket az egyszerű szétszerelhetőség érdekében itt is gyorszárak rögzítik.

Újragondolt kijelzőkoncepció

Az információs felület, amelyet a felhasználó alapesetben a központi kijelző környékén keresne, a BMW i Vision Circular tanulmányautó esetében a műszerfal felett, a szélvédő alján kapott helyet. Ez a nagyméretű, használaton kívül láthatatlan kijelzőfelület merőben új szintre emeli a BMW által elsőként bevezetett Head-Up kijelzők fogalmát: a technológia az összes lényeges információt a szélvédő alsó területére vetíti ki, teljes szélességben. Itt olvashatók le a vezetőnek szóló, vezetéssel kapcsolatos kijelzők információi, valamint az utasoknak szánt kommunikációs és szórakoztató tartalmak is. Az egyes információk a bajor prémiummárka ügyfeleinek preferenciái szerint személyre szabhatók, közvetlenül a felhasználók látómezejébe helyezhetők vagy elrejthetők. Az intelligens technológiahasználat így a teljes szélvédőt információforrássá alakítja át, amellyel párhuzamosan feleslegessé teszi az utastérben egyébként található kijelzőket. A szélvédőre vetített tartalmak a multifunkciós kormánykeréken elhelyezett interaktív érintőpadok segítségével vezérelhetők, miközben az utasok könnyedén csatlakoztathatják okoseszközeiket a jármű fedélzeti operációs rendszeréhez, hogy a szélvédő utasoldali részén egyedi tartalmakat jelenítsenek meg, amelyekhez akár a személyes hangszórókat is aktiválhatják. Kívülről nézve egy arany-bronz mintával ellátott, átmenetes fekete árnyalatba öltöztetett felület mutatja a szélvédő kijelzőfelületét.

Háromdimenziós nyomtatással készült kormánykerék

A BMW i Vision Circular tanulmányautó kormánykereke összeköti a múltat és a jövőt, mialatt csökkenti a felhasznált anyagok és alkatrészek számát. A kormány karimája háromdimenziós nyomtatással, bioalapú anyagból készült, a felhasznált faporos változat pedig természetes és meleg érzetet kölcsönöz a kormánynak. A középen, függőleges irányban elrendezett, arany-bronz árnyalatú küllők szokatlan, egyszersmind modern benyomást keltenek. A kormányon egy újabb kristályos kezelőfelületet található, amely háttérvilágítással és a műszerfalhoz hasonló kijelzőfunkciókkal rendelkezik. A kormánykerék közepétől balra és jobbra a vezető két hüvelykujjának mozgatásával aktiválható és működtethető, interaktív érintőpadok találhatók, amelyek a mai multifunkciós kormánykerék gombjaihoz hasonlóan működnek. Utóbbiak még inkább elősegítik az autóvezetés „kezek a kormányon, szemek az úton” alapelvét, hiszen a szélvédő információs felületén megjelenő tartalmakat tökéletes vezérlését szolgálják.

Kijelzőfelület, amely összeköti a külső és a belső világot

Az oldalsó ablakok alatt végigfutó karcsú digitális felület, amely kijelzőként is funkcionál, a tanulmányautó utasterében is megtalálható, összekötve a külső és a belső világot. A jövőbe mutató megoldás itt is az autó hátsó felééig nyúlik és körbeöleli a Hofmeister kink stílusjegyet. A műszerfalhoz és a hangulatvilágításhoz hasonló, kristályos megjelenésű elemek itt az oldalfalakban járulnak hozzá az utastér magával ragadó, misztikus légköréhez, miközben számos funkciót is magukba foglalnak: többek között az elektromos ablakemelő kapcsolóit, a kilincseket és a panoráma üvegtetőben található napellenző kezelőszerveit. Ezáltal, hogy az ajtókat így egyetlen elektronikus alkatrésszel szerelték – amely a jármű majdani szétszerelésekor egyszerű modulként eltávolítható –, a mérnökök jelentős mértékben elősegítik a modell elbontáskori szétválaszthatóságát és szétválogathatóságát.

Lélegzetelállító hátsó utastér


A nagyméretű szélvédő hosszan ívelt kialakítása a hátsó utasok fölött egy különálló, mechanikus árnyékoló funkcióval ellátott panoráma üvegtetőt is biztosít. Ez a funkció két, párhuzamos vonalakból álló üveglapból áll, amelyeket egymáshoz tolva az árnyékolás mértéke 50-100 százalék között változtatható. A két panelt úgy alakították ki a tervezők, hogy azok használata ne csökkentse a hátsó üléssorban kínált fejtér magasságát. Az intelligens grafikai tervezés itt olyan innovációt eredményezett, amelynek használatához semmiféle kiegészítő technológiára vagy elektronikára nincs szükség, mégis maximális hatást garantál.

Az utastér hátsó részét egy nagyméretű, enyhén megemelt üléspaddá alakították, amely bőséges, puhán párnázott oldaltámláival két utas számára is csalogató helyet kínál. A fejtámlák úgy néznek ki, mintha rögzítőelemre helyezett párnák lennének, amely még tovább hangsúlyozza az utastér hátsó felének puha, otthonos jellegét. Az audiorendszer hangszórói a fejtámlák párnái alatt kaptak helyet. Mindegyik ülésnek saját hangzónája van, ami azt jelenti, hogy az egyes üléseken hallható audiotartalmak a jármű bármely pontján összeakadás és egymás megzavarása nélkül élvezhetők. A közvetlen hangvezérlés minimalizálja a szükséges alkatrészek számát és egyszerűsíti a rendszer majdani eltávolíthatóságát. Ez is egy kiváló példa arra, hogy a modern technikai funkciókat miként lehet finoman integrálni egy olyan belső térbe, amely egy kényelmes otthon benyomását kelti.

Kifinomult részletek a hátsó utastérben

Az ülések MONOchrome Taupe árnyalatú szövetkárpitozása teljes egészében újrahasznosított anyagból készült, komplex Jacquard-dizájn szerinti szövésmintával. A pazar kárpitot precíz varrások fokozzák tovább és a könnyű leszerelhetőség érdekében nyomógombok tartják a helyén, akárcsak az első ülések esetében. A hátsó üléspadot arany-bronz színű eloxált alumíniumkeret szegélyezi. Az üléskárpit és az alumíniumkeret összekapcsolásának módja itt is figyelemre méltó részlet, hiszen a szövetet egy zsinór segítségével fonták össze a kerettel. Ez a fajta összekötés az ülés szétszelerelésekor kézzel könnyedén feloldható lesz. A MONOchrome Mint árnyalatú, mély és bolyhos szőnyeg az egész utastérben kellemes hangulatot teremt. A 100 százalékban újrahasznosított műanyagból készült szőnyegben visszaköszön a koncepció karosszériájáról ismerős, jellegzetes vonalminta. A C-oszlopok belső felén a BMW iDrive központi operációs rendszer BMW iX modellből származó, üvegből készült vezérlőtárcsája kezd lámpaként második életet – a RE:USE alapelvet éltető ötletes megoldásként.

A BMW i Vision Circular tanulmányautó hangdizájnja

Hans Zimmer zeneszerző és Renzo Vitale zeneművész, a BMW Group modelljeinek hangzását összeállító részleg kreatív igazgatója a BMW i Vision Circular tanulmányautó számára exkluzív hangdizájnt dolgozott ki, a koncepció körforgás-esszenciáját is hallhatóvá téve. „Az alapvető ötletünk az volt, hogy különböző hangminták kombinálásával folyamatosan új életet viszünk a jármű utasterében megjelenő hangokba, éppúgy, ahogyan a koncepció anyagai is új életre kelnek” – mondta Hans Zimmer. „Az egyes tárgyak potenciálisan szinte végtelenbe nyúló élettartamának elképzelése arra inspirált minket, hogy egy letűnt kor fizikai hangszereinek mintáit is felhasználjuk, így például egy híres régi csellót, amely a digitális körforgás csodáinak köszönhetően még napjainkban is működik” – tette hozzá a világhírű zeneszerző. A járműben alkalmazott anyagokból kiindulva a páros eltérő hangmintákkal és motívumokkal egyaránt kísérletezett, amely során képesek voltak feltárni az autóban található anyagok által keltett hangok teljes spektrumát. Végül minden egyes hang a vázszerkezet, az utastér, az anyagok, a fények és a vizuális animációk mozgását örökíti meg.

A hálózatba való bekapcsolódás új felhasználási lehetőségeket teremt

A BMW i Vision Circular tanulmányautót az összes anyaghasználati és formatervezési innováció ellenére is úgy alakították ki a mérnökök, hogy felhasználási ciklusa végéhez érkezve a koncepció mobil energiatároló eszközként, a lakossági villamosenergia-hálózatba csatlakoztatva folytathassa hatékony működését.

Adatalapú intelligens mobilitás a nagyvárosokban a maximális hatékonyságért

A fenntartható nagyvárosi mobilitás felé vezető út másik meghatározó feltétele messze túlmutat magán a járművön: ez a rendelkezésre álló valós idejű és hosszútávú forgalmi információk intelligens felhasználása, a mobilitás maximális hatékonyságának elérése érdekében. A BMW Group már több mint 14 millió darab olyan autót gurított ki a világ útjaira, amelyek hálózatba kapcsolva segítik a közlekedést. A folyamatos járműkapcsolat fenntartása és az alkalmazott szenzortechnológia pontossága ráadásul folyamatosan javul. Az egyes járművek által begyűjtött forgalmi információkat azonban az intelligens technológia nem csupán a jármű saját funkcióinak támogatására használja fel, hanem – a felhasználó beleegyezésével – az összekapcsolt összes járművel megosztja. A forgalmi jelzőlámpák közötti legoptimálisabb közlekedés (zöldhullám) érdekében például a járművek központi navigációs rendszerei sebességre vonatkozó ajánlásokat is tehetnek, amelyek betartása pontosabb navigációs előrejelzéseket, kevesebb forgalmi torlódást és araszolást, ezáltal pedig alacsonyabb károsanyag-kibocsátást eredményezhez.

Mélyebb betekintés a BMW i Insight Vision alkalmazással

A BMW i Insight Vision alkalmazás a BMW i Vision Circular tanulmányautó újfajta, interaktív felfedezésének lehetőségét kínálja fel. Az alkalmazás számos különböző példán keresztül szemlélteti a gazdasági körforgás négy alapelvét – RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE és RE:CYCLE. A koncepció aspektusai szórakoztató módon fedezhetők fel a kiterjesztett valóság segítségével. A felhasználói élményt további információk, izgalmas részletek és tények színesítik, amelyek átfogó betekintést engednek mind a tervezési folyamatba, mind pedig a felhasznált anyagok és technológiák mélyébe. Az alkalmazás kialakítása a My BMW App stílusát idézi. A BMW i Insight Vision alkalmazás által nyújtott élmény kizárólag a Müncheni Nemzetközi Autószalonon kiállított standon érhető el.Kulcsszavak: bmw, i Vision Circular, tanulmányautó
 
BMW 228i Cabrio menetpróba BMW 228i Cabrio menetpróba A BMW negyven éve tanítja a vezetés élményét A BMW negyven éve tanítja a vezetés élményét A BMW Group idén novemberben minden eddiginél több hálózatról tölthető autót adott el A BMW Group idén novemberben minden eddiginél több hálózatról tölthető autót adott el A BMW 7-es sorozat fényűző különkiadással ünnepli a luxus, az elegancia és a kimagasló teljesítmény negyvenedik évfordulóját A BMW 7-es sorozat fényűző különkiadással ünnepli a luxus, az elegancia és a kimagasló teljesítmény negyvenedik évfordulóját Peugeot 908 RC- Luxusautó versenyszívvel Peugeot 908 RC- Luxusautó versenyszívvel
 
Újjászületik Le Mans legendás győztese, a Jaguar C-type

Újjászületik Le Mans legendás győztese, a Jaguar C-type

2021. szeptember 03.
A Jaguar Classic szigorúan korlátozott példányszámban vadonatúj C-type Continuation modelleket hoz forgalomba, tisztelegve annak az ikonikus modellnek a sportteljesítménye előtt, amely 70 évvel ezelőtt első ízben diadalmaskodott a Le Mans-i 24 órás futamon.
Részletek

Újjászületik Le Mans legendás győztese, a Jaguar C-type

A mérföldkőnek számító Continuation széria első példánya szeptember 3-án, pénteken, a londoni Hampton Court-palotában megrendezésre kerülő, rangos Concours of Elegance veteránautó-kiállításon lép a nyilvánosság elé.

A C-type Continuation modellek teljes egészében kézi munkával készülnek a Jaguar Classic Works műhelyében, az angliai Coventry-ben, pontosan követve annak az 1953-as C type gyári versenyautónak a műszaki specifikációit, amely legyőzhetetlennek bizonyult a klasszikus 24 órás futamon. 1953 a C-type második Le Mans-i győzelmét hozta el, folytatva a márka motorsport-sikersorozatát.

A C-type dicsőséges motorsport-karrierje

Az ikonikus XK120 műszaki alapjaira épülő, és ezért eredetileg XK120C névre keresztelt C-type pályafutása során a Jaguar motorsport-történelmének egyik legfontosabb típusává vált. Az XK120 motorját, sebességváltóját és futóművét alkalmazó C-type legendásan áramvonalas, lendületes vonalait az a Malcolm Sayer tervezte, aki korábban a repülőgép-iparban szerzett széles körű szerkezet- és áramlástani tapasztalatokat.

Újjászületik Le Mans legendás győztese, a Jaguar C-type

A mindössze hat hónap alatt megtervezett, kifejlesztett és megépített C-type az 1951-es Le Mans-i 24 órás versenyen esett át a tűzkeresztségen. A futamra benevezett három versenyautót lábon vitte el Angliából Franciaországba a Jaguar 12 főt számláló versenycsapata. A C-type már első évében, 1951-ben megnyerte a Le Mans-i 24 órást, és ezzel hosszú sikersorozatot indított útjára.

A tömegcsökkentés érdekében lyuggatott csővázra épülő C-type minden ponton jelentős előrelépést képviselt az XK120-hoz képest. A modell maga is folyamatosan fejlődött, a motorsportban első ízben alkalmazott tárcsafékektől kezdve a 16 colos, 60 drótküllős keréktárcsákig, amelyeket a fékek hatékonyabb hűtése érdekében szereltek az 1953-as autókra. Mindeközben olyan további fejlesztéseket vezettek be, mint a Panhard-rudas hátsó felfüggesztés. Így született meg a C-type végső, 1953-as konfigurációja.

Az eredetiség nyomában

A Jaguar Classic munkatársai fáradságot nem kímélve kutatták a C-type történetét, hogy pontosan meghatározhassák a Continuation széria műszaki paramétereit, és a modern technológiák, valamint a mérnöki szakértelem felhasználásával, ám korabeli technikákat és gyártási módszereket alkalmazva keltsék életre a Jaguar legendáját.

Újjászületik Le Mans legendás győztese, a Jaguar C-type

A tényleges fejlesztést csaknem két éven át tartó adatgyűjtés előzte meg. A mérnökök valóságos kincsvadászatot tartottak, átnézve a Jaguar archívumait, hogy vázlatok, dokumentumok és fotográfiák alapján meghatározzák, hogyan építhetnék meg ezt az ikonikus modellt a XXI. században. A fennmaradt, eredeti tervrajzok és a korabeli alkatrészek tüzetes átvizsgálása után az eredeti fejlesztési naplót is áttekintették.

A C-type Continuation műszaki adatai 

A C-type Continuation első példányait 2022-ben, egy motorsport-ihletésű ünnepség keretében vehetik át vásárlóik. A széria minden egyes darabja az 1953-as Le Mans-i futamgyőztes gyári versenyautó műszaki specifikációját követi, beleértve a tripla Weber 40DCO3 porlasztóval szerelt, 3,4 literes soros hathengeres, 223 lóerős motort, valamint a forradalmian újszerű tárcsafékeket, amelyek hozzájárultak az 1953-as Le Mans-i 24 órás versenyen elért győzelmi rekordhoz.

A 3,4 literes, soros hathengeres motorok építése darabonként kilenc hónapot vesz igénybe. A Weber karburátorokat aprólékos gonddal újítják fel. A motortérben számos további korhű alkatrésszel találkozunk, ilyen például a sebességváltóra illesztett, Plessey gyártmányú hidraulikus szivattyú, amely a fékeket látja el fékfolyadékkal.

Újjászületik Le Mans legendás győztese, a Jaguar C-type

A C-type Continuation utasterének gyártásához olyan anyagokat használtak fel, amelyek messzemenőkig megfelelnek az eredeti modell hagyatékának. Így találkozik a fedélzeten új és régi, tökéletes harmóniában, egyszerre teremtve hiteles légkört és gondoskodva a tulajdonosok által elvárt, kiváló minőségről és tartós kidolgozásról. A vezetői környezetben alkalmazott Hardura minősége messze meghaladja az eredeti C-type belső burkolatainak minőségét, ugyanakkor az anyag az eredeti felületkezeléshez hasonló, ezüst színű kidolgozást kapott.

A nyolcféle árnyalatban rendelhető bőrülések kárpitozására a Bridge of Weir™ manufaktúrát kérték fel. Az üléseket versenyövekkel szerelték fel, amelyeket a hátsó tűzfal mögött elrejtett, új szerkezeti elemhez rögzítenek, így azok megfelelnek az FIA előírásainak. A Bluemel kormánykerék minden tekintetben megfelel az eredetinek. Ennek szellemében a kormányagyról elhagyták a Jaguar kerek logóját – a versenyautókról azért szerelték le ezt a stíluselemet, nehogy csillogása megzavarja a pilótát –, ám ha az ügyfél úgy kívánja, a tradicionális emblémával is megrendelheti autóját.

Újjászületik Le Mans legendás győztese, a Jaguar C-type

Az autó tizenkét különböző színben – többek között Suede Green, Cream, Pastel Blue vagy British Racing Green árnyalatban – rendelhető meg; az ajtókra igény szerint White vagy Old English White színű, kerek rajtszámtábla kérhető.

Az autók modern, vízbázisú festékkel történő fényezése egy teljes hetet vesz igénybe. Az ügyfelek Jaguar emblémákat és típusjelzéseket is kérhetnek.

Kulcsszavak: autógyár, C-type, jaguar, Le Mans
 
30 teljesen elektromos autóval jöhet a Volkswagen 30 teljesen elektromos autóval jöhet a Volkswagen Újjászületik Le Mans legendás győztese, a Jaguar C-type A Volkswagennek is szállít alkatrészeket a HAJDU Autotechnika Ipari Zrt. Elkészült a Volkswagen Csoporthoz való csatlakozás óta legyártott 15 milliomodik ŠKODA modell Elkészült a Volkswagen Csoporthoz való csatlakozás óta legyártott 15 milliomodik ŠKODA modell Visszaesett a Skoda eladása szeptemberben Visszaesett a Skoda eladása szeptemberben Újjászületik Le Mans legendás győztese, a Jaguar C-type Elkészült a százezredik Ford B-Max
 
Audi Hungaria: 40 millió motor Győrből a világnak

Audi Hungaria: 40 millió motor Győrből a világnak

2021. szeptember 03.
Egy elektromos meghajtás a 40 milliomodik győri motor. Peter Kössler, az AUDI AG termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanácsi tagja: „Az Audi Hungaria az elektromos meghajtások gyártásának központjává vált az Audi Konszernben és konzekvensen halad tovább az elektromobilitás útján”
Részletek

Audi Hungaria: 40 millió motor Győrből a világnak

Legördült az Audi Hungaria gyártósorairól a 40 milliomodik motor, egy 190 lóerős (140 kW) elektromos meghajtás, amelyet a vállalattól CO2-semlegesen, „zöld vonatokkal” szállítanak Brüsszelbe, ahol egy tisztán elektromos Audi e-tron modellbe építenek be. Az Audi Hungariánál 1994-ben kezdődött a motorgyártás, mára a vállalat a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött. 2018-ban egy új korszak kezdődött az Audi Hungariánál az elektromos motorok sorozatgyártásával, melyekből ez idáig összesen több mint 200 000 darab készült Győrben. Az elektromobilitás jegyében a vállalat már készül a következő elektromos motorgeneráció gyártására.

„A győri gyártótelephely az Audi Konszern nemzetközi termelési hálózatának meghatározó oszlopa, amely hatékony folyamataival, vonzó termékpalettájával és nagyszerű csapatával nagymértékben hozzájárul a konszernünk sikereihez. Ennek köszönhetően az elmúlt években az Audi Hungaria nagyszerű hírnévre tett szert a motorok és az elektromos meghajtások gyártása terén és konzekvensen halad tovább a megkezdett úton”, mondta Peter Kössler, az AUDI AG termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanácsi tagja.

Audi Hungaria: 40 millió motor Győrből a világnak

„Az Audi Hungaria a világ legnagyobb motorgyáraként immár közel 30 év tapasztalatával gyártja hatékony belső égésű motorjait, valamint 2018 óta az elektromos meghajtásokat. A 40 milliomodik motor legyártása teljesítőképességünk újabb bizonyítéka. Büszke vagyok az Audi Hungaria csapatára, magas szintű szaktudásuknak és elkötelezett munkájuknak köszönhetően vállaltunk felkészült a jövő kihívásaira”, fűzte hozzá Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke.

A 40 millió motorból a legnagyobb arányban a négyhengeres Otto-motorok részesültek, összesen 19 milliónál is több készült belőlük az Audi Hungariánál. Másodikként több mint 11 millió darabbal a négyhengeres dízelmotorok járultak hozzá a jubileumhoz, míg az hathengeres Otto-motorcsalád közel 4,5 millió darabbal részesült a 40 millió győri erőforrásból.

Az elektromobilitásra történő átállás korszakában csúcstechnológiára, megalapozott szaktudásra és egy elkötelezett csapatra van szükségünk, hogy sikeresen tudjuk venni a kihívásokat. Nálunk, az Audi Hungariánál minden feltétel adott, hogy sikeresek legyünk a jövőben is. Csapatommal készen állunk a következő 40 millió meghajtás gyártására, Győrből a világnak”, mondta Robert Buttenhauser, az Audi Hungaria motorgyártásért felelő igazgatósági tagja.

Audi Hungaria: 40 millió motor Győrből a világnak

Az elektromobilitás jegyében az Audi Hungaria három éve gyártja az elektromos meghajtásokat, és már javában készül az új elektromos motorgeneráció gyártására. A jövőben Győrben fognak készülni az elektromos meghajtások a konszern tisztán elektromos modelljeihez, amelyek a Porsche-val közösen kifejlesztett prémium elektromos platformra (Premium Platform Electric – PPE) épülnek. Az új motorok gyártásához egy meglévő gyártócsarnokban alakítottak ki egy 15 000 négyzetméteres területet, a sorozatgyártásban 700 munkatárs fog dolgozni. A meghajtások gyártása mellett további alkatrészek, mint például a státor és a váltókomponensek is a vállalatnál fognak készülni az új e-motorgeneráció számára.

Az Audi Hungariánál 1994-ben egy négyhengeres, ötszelepes erőforrással indult a motorgyártás története. Az évek során folyamatosan bővült a motorgyártás portfóliója, újabb motortípusok, mint például CNG-motorok és elektromos meghajtások bevezetésével. Mára az Audi Hungaria a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött. A vállalat munkatársai évente közel kétmillió motort gyártanak a Volkswagen Konszern 38 járműgyára számára világszerte.
Kulcsszavak: Audi Hungaria, autógyár, elektromos, elektromos autó, győr
 
Rekordszámú személyautót adott el tavaly a cseh Skoda Auto Rekordszámú személyautót adott el tavaly a cseh Skoda Auto A Hitachi és a Honda közös vállalatot hoz létre elektromotorok gyártására A Hitachi és a Honda közös vállalatot hoz létre elektromotorok gyártására Audi Hungaria: 40 millió motor Győrből a világnak Elkezdődött a Mercedes-Benz CLA modell magyarországi értékesítése Az új I.D. Buzz tanulmányautó akár 600 kilométeres hatótávolságot is képes megtenni Az új I.D. Buzz tanulmányautó akár 600 kilométeres hatótávolságot is képes megtenni Elektromobilitás szövetség: dinamikus fejlődés előtt áll az elektromos autózás Elektromobilitás szövetség: dinamikus fejlődés előtt áll az elektromos autózás
 
Borúlátók a német autóipari cégek a csiphiány miatt

Borúlátók a német autóipari cégek a csiphiány miatt

2021. szeptember 03.
Jelentősen romlott az üzleti hangulat az autóipar németországi szereplőinek körében az alapanyagok, főleg a mikorcsipek hiánya miatt - mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.
Részletek

Borúlátók a német autóipari cégek a csiphiány miatt

A müncheni ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) adatai szerint az autógyártók és beszállítóik üzleti hangulatát kifejező mutató értéke augusztusban 28,8 pontra süllyedt a júliusi 56,4 pontról.
   
A mutató értéke így egy hónap alatt csaknem megfeleződött, ami azt mutatja, hogy az autóipar "szenved" az alapanyagok, különösen a mikrocsipek hiánya miatt - emelte ki az ifo közleményében Oliver Falck, az intézet elemzője.
   
A kereslet alakulásával kapcsolatos várakozásokat tükröző almutató is nagymértékben romlott, 24,8 pontról 6,7 pontra, a foglalkoztatási várakozások pedig a negatív irányba billentek, plusz 6,2 pontról mínusz 5,0-ra.
   
Ezek az ingadozások az autóipar egészét átható "mély szerkezeti változást tükrözik" - mondta a szakértő.
   
Borúlátók a német autóipari cégek a csiphiány miatt

Német hírportálok az ifo új adatait ismertetve kiemelték, hogy az ellátási gondok miatt az utóbbi hetekben számos németországi autógyártó és autóipari beszállító visszafogta a termelést, így például az Audi több üzemében a magas rendelésállomány ellenére meghosszabbították a nyári leállást, és szeptemberre is rövidített munkaidőre jelentettek be több ezer dolgozót.
   
Ugyanakkor a mikrocsipek hiánya csak átmeneti jelenség - idézték Robert Holzmannt, az Európai Központi Bank Általános Tanácsának osztrák tagját, az Osztrák Nemzeti Bank elnökét, aki szerint az erős kereslet hatására indított beruházások révén "mint mindig az ilyen helyzetekben, egy év múlva valószínűleg már túlkínálat lesz a csipekből".
Kulcsszavak: autógyár, németország
 
Hol is parkolsz, drágám? Hol is parkolsz, drágám? A Peugeot így teszteli elektromos autói akkumulátorait A Peugeot így teszteli elektromos autói akkumulátorait Korrupció miatt kizárták a pártból Kína első autógyárának volt vezetőjét Korrupció miatt kizárták a pártból Kína első autógyárának volt vezetőjét 2008 óta most először nyereséges a SEAT 2008 óta most először nyereséges a SEAT Borúlátók a német autóipari cégek a csiphiány miatt Audi Hungaria: kevesebb motor és autó készült az első félévben
 
Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve

Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve

2021. szeptember 02.
A jelenleginél is több SUV-on dolgozik a japán prémiummárka, de más márkáktól eltérően a szedánokról, valamint a sport- és villanyautókról sem feledkeznek meg.
Részletek

Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve

A Lexus idén tavasszal, az LF-Z Electrified világpremierjén árult el részleteket következő öt évének új modelljeiről, többek között bejelentették, hogy 20 vadonatúj vagy felfrissített típust fognak bemutatni 2025-ig. Minden második újdonság elektrifikált, vagyis tisztán elektromos, plug-in hibrid vagy öntöltő hibrid lesz, összhangban a különböző piacok igényeivel és törvényi szabályozásaival.

Természetesen a szabadidő-autók és a szedánok maradnak a legfontosabb húzómodellek, de az azóta hivatalosan is megerősített bejelentés szerint élvezetes vezetési élményt nyújtó sportautókon is dolgozik a japán prémiummárka, a sofőrös limuzinok koncepcióját is újra fogják definiálni egy minden igényt kielégítő luxusautóval, emellett egyéb, a márkától korábban idegen szegmensekbe is be kívánnak lépni, maradt azonban néhány kérdés a modellpaletta bővítését illetően.

A közelmúltban az Automotive News egy összefoglaló cikkben igyekezett megválaszolni ezeket a kérdéseket a hamarosan érkező új Lexus modellekkel kapcsolatban, megjegyezve, hogy a Toyota prémiummárkája három új villanyautót is be fog mutatni 2025-ig (köztük az LF-Z Electrified crossover szériaváltozatát), míg minden más modellt megújítanak vagy leváltanak. Vegyük végig típusonként, hogy mi várható a Lexustól a következő években!


Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve

Kezdjük a kínálat alsó végén elhelyezkedő középkategóriás sportszedánnal, az Európában sajnos már nem forgalmazott IS-sel, amely átfogó modellfrissítésen esett át 2020-ban. Ekkor nem csak a külseje változott meg jelentősen, de megkapta a nagyobb modellekből jól ismert ötliteres, V8-as szívó benzinmotort (IS 500) is, így az IS ma frissnek mondható, és várhatóan nem csökken majd iránta az érdeklődés a 2024-ben érkező következő modellváltásig, amit most már gyári szinten is megerősítettek.

Nagytestvérének, a fronthajtású ES-nek 2018-ban mutatkozott be a hetedik generációja, ez a modell várhatóan kisebb frissítésekkel egészen 2025-ig a kínálatban marad. A négy nemzedéket megért GS-t váltotta a modell, de a hírek szerint úgy tűnik, hogy a hátsókerék-meghajtású, felső-középkategóriás szedán is visszatérhet a kínálatba, mégpedig a Toyota Mirai technikájára épülve, környezetbarát hidrogén-üzemanyagcellás hajtással.

A legnagyobb Lexus szedánnak, az LS-nek 2017-ben jelent meg az ötödik, minden korábbinál sportosabb megjelenésű generációja, amely tavaly már egy modellfrissítésen is átesett. Ekkor a mérnökök átdolgozták a futóművét és a belső terét, javítottak a hibrid hajtásláncán, bevezették a 12,3 colos érintőképernyős, új infotainment rendszert, és alapárassá tették a Lexus Safety System+ 2.0 vezetéstámogató csomagot.

Ehhez kapcsolódva idén tavasszal az LS megkapta az OTA (over the air) szoftverfrissítések lehetőségét, ősszel pedig érkezik hozzá a piac legfejlettebb 2-es szintű (SAE) önvezető rendszere, a Lexus Teammate, amely két alapvető funkciót biztosít: az Advanced Drive-ot (vezetéssegéd) és az Advanced Parkot (parkolóasszisztens).

Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve

Az RC és az LC kupék (utóbbiból vászontetős roadster is létezik) köztes frissítésekkel fogják fenntartani az érdeklődést modellciklusuk végéig, ami 2024-ben, illetve 2025-ben várható, ekkor - a jelenlegi információk szerint - mindkét típus utódot kap.

Állítólag már készül az alájuk pozícionált, Toyota GR 86-ra épülő, kompakt méretű, elérhető árú, hátsókerék-meghajtású sportautó is, amely minden korábbinál élvezetesebb vezethetőséget hozhatna a Lexus kínálatába.

Az autós világsajtóban egyelőre csak városi kupé (urban coupé, azaz Lexus UC) néven emlegetett modell érkezését még nem erősítette meg hivatalosan a gyártó, azonban az Automotive News szerint érkezését valószínűsíti, hogy egy japán Twitter-bejegyzésben közölt kémfotókon a Lexusra jellemző, orsó alakú hűtőmaszkkal volt látható a GR 86 egyik prototípusa.

Térjünk át a magas építésű crossoverekre, szabadidő-autókra és terepjárókra, mert itt még több újdonság várható a Lexustól. Nemrég arról számolt be a japán Mag-X magazin, hogy a Lexus már dolgozik a kompakt UX kistestvérén, amely a vadonatúj Toyota Yaris Cross alapjaira, vagyis a GA-B platformra épülne.

A főleg az európai piacra szánt, B-szegmensbe tartozó kis SUV az ismert 1,5 literes, háromhengeres hibrid hajtásláncot kapná meg (kívánságra akár összkerék-meghajtással is), a beltere és a szolgáltatásai viszont a Yarisénál igényesebb, valódi prémium színvonalat hoznak.

A második generációs NX a közelmúltban már bemutatkozott, forgalmazása hamarosan Európában is elkezdődik. 20 mm-rel lett hosszabb és szélesebb, 5 mm-rel pedig magasabb az egymillió példányban eladott elődjénél, a tengelytávja 30, a nyomtávja 30, illetve hátul 59 mm-rel nőtt meg, így tágasabb lett az utastere, és a kanyarstabilitása is javult.

Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve

A Lexus ES-ből ismert GA-K platform miatt nem csak a tömegközéppont került 20 mm-rel mélyebbre, de a karosszéria torziós merevsége is jelentősen nőtt. Teljesen új digitális személyi asszisztenst, felhő-alapú navigációt és multimédia rendszert (Lexus Interface) kapott a modell, a nagyfelbontású érintőképernyő már 14 colos is lehet, a rendszert működtető processzor sebessége pedig 360 százalékkal nőtt meg.

Fontos változás, hogy az új NX-ben elektromos kapcsolókkal helyettesítették a belső kilincseket, ami nemcsak a kényelmet, hanem a biztonságot is növeli, mivel az autó nem engedi az ajtónyitást, ha valamilyen jármű közeledését érzékeli a holttér-figyelő (vész esetére azért a mechanikus nyitószerkezetet is megtartották).

A 2015-ben bemutatott, és 2019-ben alapos modellfrissítésen átesett, negyedik generációs RX már modellciklusa vége felé jár. 2022 második felében érkezik a típus vadonatúj, ötödik generációja, immár a Toyota Global Luxury Platformra építve. A felső-középkategóriás SUV megkapja a kisebb NX új generációs infotainment és biztonsági rendszereit, és egy új, hatékony hibrid hajtás is bemutatkozhat benne.

Szintén 2022-ben érkezik az LX terepjáró negyedik nemzedéke, talán nem meglepő, hogy az idén bemutatott, GA-F platformra épülő Toyota Land Cruiser 300 luxusváltozatát tisztelhetjük majd az újdonságban.

Két évvel tovább, 2024-ig kell várnia a vevőknek a kisebbik Toyota Land Cruiserre, a Pradóra épülő GX terepjáróra, amely szintén a GA-F platformot kapja meg, és ezúttal már hibrid változat is lesz belőle.

Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve

A hírek szerint a Lexus-kínálat csúcsára érkezne, és az Aston Martin, a Bentley, a Lamborghini, a Maybach, a Porsche és a Rolls-Royce szabadidő-autók ellenfele lesz a Lexus LQ, a 2018-as Lexus LF-1 Limitless tanulmány szériaváltozata, amely sokkal inkább lesz emelt hasmagasságú, áramvonalas luxuslimuzin, mintsem hagyományos SUV, melynek bemutatkozása 2023-ra várható.

Az elegáns, emelt hasmagasságú modell természetesen a Lexus legfejlettebb technológiáit fogja felvonultatni, az LS-ben debütált, részlegesen önvezető és vezetéstámogató rendszerek következő generációjától (Lexus Teammate) kezdve az online kapcsolódási és multimédiás funkciókon át a mesterséges intelligencia-alapú ember-gép interfészig.

Három új, tisztán elektromos hajtású villanyautón is dolgozik a Lexus, közülük eddig csak a 2022 végén érkező LF-Z-ből kaptunk ízelítőt a 2021 tavaszán leleplezett LF-Z Electrified tanulmány révén. A dedikált villanyautó platformra épített, 488 cm hosszú, 2,1 tonna tömegű, látványos megjelenésű crossover fejlett mesterséges intelligenciát, „by wire” rendszerű, szabadon konfigurálható kormányzást, 544 lóerős, 700 Nm nyomatékú, két villanymotoros hajtásláncot és szabadon variálható nyomatékelosztású összkerékhajtást (DIRECT4) kapott. Hatótávja (WLTP) a 90 kWh kapacitású akkumulátorral megközelíti a 600 km-t, a 150 kW-os villámtöltéssel egy töltés kevesebb mint 40 percet vesz igénybe. Remélhetőleg e képességek nagy része a szériaváltozatban is megmarad.

Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve

A Lexus célja, hogy 2025-ig valamennyi modelljének létezzen részben vagy teljesen elektromos változata, és ezek értékesítési aránya múlja is felül a benzinmotoros változatokét. 2050-re tervezi a cég elérni a szén-dioxid-semlegességet a teljes modellcsalád életciklusa során ― az anyagok, alkatrészek és járművek gyártásától a jármű logisztikáig, a régebbi járművek végleges újrahasznosításáig.

2024 márciusában - hogy felgyorsítsa a változatos termékek tervezését és fejlesztését - a Lexus egy új üzleti és műszaki központot nyit, ahol a termék- és márkafejlesztésben, a formatervezésben, a gyártástechnológiában és jövő stratégiájának megalkotásában részt vevő alkalmazottak egy helyen, közösen dolgozhatnak majd a Lexusok következő generációin.
Kulcsszavak: autógyár, járműipar, lexus
 
Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve Három év múlva kerül piacra a középkategóriás Tesla gépkocsi Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve Oroszországban kapkodnak a Ladákért 150 éve született Václav Klement (1868 - 1938), a ŠKODA egyik alapítója 150 éve született Václav Klement (1868 - 1938), a ŠKODA egyik alapítója Meglepő modelleket is tartogat a Lexus 2025-ig szóló terve A Scania 360 darab városi buszt szállít Malajziának 5-10 százalékkal emelkedett egyes márkaszervizek forgalma 5-10 százalékkal emelkedett egyes márkaszervizek forgalma
 
Continental: sofőrből utas – világszerte egyre többen fogadják el az automata vezetést

Continental: sofőrből utas – világszerte egyre többen fogadják el az automata vezetést

2021. szeptember 02.
A reprezentatív Continental Mobilitási Tanulmány azt vizsgálja, hogy mit gondolnak három kontinensen az emberek a vezetést segítő rendszerek és az automata vezetés témáiról. 5000 német, francia, amerikai, kínai és japán válaszadó engedett betekintést közlekedési szokásaiba.
Részletek

Continental: sofőrből utas – világszerte egyre többen fogadják el az automata vezetést

A vezetést segítő rendszerek és az automata vezetés világszerte egyre nagyobb elfogadottságnak örvendenek. Főként Kínában és Japánban már magas szinten áll az automatizált vezetés előnyei felé való nyitottság, amíg Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban az emberek továbbra is inkább még kivárnak. Összességében, az automatizált vezetést érintő technológiai lehetőségek fejlettségi szintje sokkal magasabban van, mint a járművezetők hajlandósága ezek használatára jelenleg. A helyzet azonban más a vezetést segítő rendszerek kapcsán. Itt következetesen magas nyitottságot láthatunk mind az öt országot érintően, különösen akkor, amikor a biztonsággal kapcsolatos rendszerekről van szó. Ezek a legfőbb megállapításai a legújabb Continental Mobilitási Tanulmánynak, amelyben az infas társadalomkutató intézet végzett felmérést a fent említett öt országban körülbelül ezer fős reprezentatív mintákkal az emberek mobilitási szokásairól.

„A vezetést segítő rendszerek iránti nagyfokú bizalom azt jelzi, hogy amint ezek egyre szélesebb körben elterjednek, az automatizált vezetésbe vetett bizalom automatikusan nőni fog. Tapasztalataink szerint az elfogadás mértéke növekszik, amint az emberek megismerik és megértik a szóban forgó funkciókat. A kiterjedt tesztelés ezért kulcsfontosságú.

Continental: sofőrből utas – világszerte egyre többen fogadják el az automata vezetést

Ezt pedig valós forgalmi körülmények között kell véghez vinni, hogy jobban meg lehessen érteni az emberek és a rendszer közti interakciót. Mindez fontos megállapításokkal is szolgál, amelyeket aztán fel lehet használni a technológia továbbfejlesztése során” – mondja Frank Petznick, a Continental fejlett vezetést segítő rendszerek üzleti egységének vezetője.

A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy a legtöbb sofőr meggyőződésből ül az autója volánja mögé. Bár az új technológiák fontosak számukra, az irányítás teljes feladása sok ember számára még mindig elképzelhetetlen. Különösen Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban, a válaszadók többsége nem szívesen adná át az irányítást a technológiának. A három országban megkérdezettek több mint fele úgy véli, hogy az automata vezetés hasznos, de egyben kissé ijesztő is. Ez az álláspont kimondottan jellemző az Egyesült Államokra, ahol a válaszadók 75 százalékát aggasztja ez a kérdés – itt lényegesen magasabb ez az arány a felmérés többi országához képest. Ugyanakkor ez a szám 2018 óta nem változott.

A Távol-Kelethez képest kifejezetten szembetűnő a különbség. Kínában és Japánban az emberek sokkal pozitívabban ítélik meg a technológiát: a kínai válaszadók 91 százaléka, míg a Japánban megkérdezettek 82 százaléka tartja az automata vezetést hasznos fejlesztésnek.

Continental: sofőrből utas – világszerte egyre többen fogadják el az automata vezetést

Továbbá 79 (Kína) és 67 (Japán) százalék számít arra, hogy a technológia a következő 5-10 évben a mindennapi közúti forgalom állandó részévé fog válni.

Az egyes országok között nagy az egyetértés az automatizált vezetés elleni jelenlegi érvek tekintetében: minden országban a válaszadók körülbelül 80 százaléka mondja azt, hogy a jogszabályok eddig nem hoztak létre megfelelő keretrendszert a gyártók oldalán történő műszaki fejlesztéshez. Azzal is érvelnek, hogy a döntéshozóknak egy központi irányelvet kell létrehozniuk a mindennapi közúti közlekedést illetően.

A Continental lefekteti az automatizált vezetéshez szükséges alapokat

A Continental határozottan mozdítja előre a támogatott és automatizált vezetés területén végbemenő kutatást és fejlesztést azzal a céllal, hogy a jövő mobilitását, valamint új funkcióit és szolgáltatásait biztonságosabbá, környezetbarátabbá és vezetőközpontúbbá tegye. A technológiai vállalat már jelenleg is erős pozíciót foglal el a fejlett vezetést segítő és automata vezető rendszerek fejlesztésében. A 2018 és 2020 közti időszakban a Continental több mint 9 milliárd euró értékben kapott megrendeléseket. Továbbá, 2022-től az Autonóm Mobilitás, egy szervezeten belüli független üzleti terület fog majd felelni az automata és autonóm vezetés jövőbeli témáiért.


Continental: sofőrből utas – világszerte egyre többen fogadják el az automata vezetést

A hangsúly az alkatrészekre és a sofőr nélküli taxik rendszereire is kiterjed. Ezeket közterületeken tesztelik önkormányzati együttműködések részeként, például tavasz óta a bajorországi kertészeti kiállításon Lindauban, nyáron tokiói terepteszteken, ősszel pedig a hamburgi ITS Világkongresszus előtt kerül alkalmazásra a Continental Urban Mobility Experience (CUbE) tesztplatform. Frank Petznick: „Pontosan ezek a megközelítések teszik kézzelfoghatóbbá az emberek számára az automatizált vezetésben rejlő lehetőségeket, és ezáltal segítenek növelni a technológia iránti bizalmat.”

Egyértelmű nyitottság az új kényelmi és biztonsági funkciókra

A vizsgált öt ország lakossága általánosságban véve nyitott a technológia iránt. Sőt, a Németországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Kínában és Japánban élők többségének nincs problémája a részfeladatok – mint például a parkolás – asszisztenseknek való teljes átadásával, illetve azzal, hogy a közlekedés során a technológia támogatást nyújtson, például egy kanyarodást segítő rendszer által. Kínában (91 százalék) különösen nagyra értékelik a jobbra kanyarodást segítő rendszereket, amelyek hatékonyan képesek megvédeni a kerékpárosokat és a gyalogosokat a kanyarodó autóktól. Ugyanakkor a többi négy vizsgált országban is nagy az érdeklődés a fejlesztés iránt – az összes válaszadó több mint 70 százaléka szeretne kanyarodást segítő rendszert használni a közúti forgalomban. Japánban ezen a területen a döntő tényező az ár.

Ha összehasonlítjuk az öt országban felmért eredményeket, azt látjuk, hogy Kínában különösen vonzónak találják azt az elképzelést, hogy a parkolást teljesen átadják egy autonóm asszisztensnek (több mint 90 százalék). Bár a válaszadók 62-64 százaléka szeretné használni ezt a technológiát Németországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban és Japánban is, döntésük nagyobb mértékben függ a vezetést segítő rendszer árától. Kínában az ár csak a megkérdezettek 5 százalékánál számít, míg Japánban ez az állítás 21 százalékra igaz.

A Continental Mobilitási Tanulmány

2011 óta a Continental technológiai vállalat az infas piac- és társadalomkutató intézet támogatásával rendszeres időközönként elkészíti a Continental Mobilitási Tanulmányt különböző kulcsfontosságú témákkal a középpontban. A jelenlegi Mobilitási Tanulmány a felmérés hatodik kiadása, amely Németország, Franciaország, az Egyesült Államok, Kína és Japán lakosait kérdezi a mobilitás különböző aspektusairól. Az első, 2020 szeptemberében zajló szakasz a koronavírus-járvány mobilitási szokásokra mért hatásaira és az elektromos mobilitáshoz való hozzáállásra fókuszált.

2020 októberében a második szakasz a járművön belüli technológiai fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt. Hogy képet kapjanak a témáról, mind az öt országban a népesség reprezentatív mintáját kérdezték meg. A második szakasz középpontjába az automatizált és autonóm vezetés fejlesztésére való nyitottság került. A válaszadókat arról kérdezték, hogy milyen az általános hozzáállásuk az autóipari mobilitáshoz, mennyire nyitottak a különböző vezetést támogató rendszerekre és technológiai funkciókra, valamint mennyire hajlandók megosztani mobilitási adatokat.Kulcsszavak: continental, Continental Mobility, önvezető jármű
 
Hogyan válasszunk nyári gumiabroncsot? Hogyan válasszunk nyári gumiabroncsot? Önvezető villamos a kocsiszínben Önvezető villamos a kocsiszínben Továbbra is sikerpályán a Continental: A harmadik negyedévben is folytatódott az erős növekedés Továbbra is sikerpályán a Continental: A harmadik negyedévben is folytatódott az erős növekedés Continental: sofőrből utas – világszerte egyre többen fogadják el az automata vezetést Continental abroncsokon gördül ki a gyárból az új BMW R 1200 RT Continental: sofőrből utas – világszerte egyre többen fogadják el az automata vezetést A Continental új 3. generációs pótkocsiabroncsa már kapható a kereskedésekben
 
Önvezető villamos a kocsiszínben

Önvezető villamos a kocsiszínben

2021. szeptember 02.
A Siemens Mobility és együttműködő partnere, a ViP bemutatják az „Önvezető villamos a kocsiszínben" kutatási projektet. Az AStriD fontos mérföldkő az önvezető villamosok felé vezető úton.
Részletek

Önvezető villamos a kocsiszínben

A Siemens Mobility és a ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH az augusztus 23-ai sajtókonferencián sikeresen bemutatták az mFUND AStriD (Autonomous Siemens Tram in Depot - Önvezető villamos a kocsiszínben) kutatási projektet. A Siemens Mobility, a ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH, a Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT), a Klímavédelmi, Energetikai és Mobilitási Intézet (IKEM) és a Codewerk GmbH által létrehozott konzorcium 2019 októberében kezdte meg a teljesen automatizált villamos kocsiszínnel kapcsolatos közös kutatását. A piac várhatóan 2026-ra áll majd készen a technológia alkalmazására.

„Az AStriD fontos mérföldkő az önvezető villamosok felé vezető úton. Partnereinkkel értékes szinergiák kihasználásának segítségével digitalizáljuk a kocsiszínt és csökkentjük az időigényes helyszíni tolatásokat. A kocsiszín automatizálásával nagyobb támogatást tudunk nyújtani az ügyfeleinknek a fenntartható értéknövekedés biztosításában a teljes életciklus alatt, valamint a villamosok rendelkezésre állásának garantálásában,” magyarázta Albrecht Neumann, a Siemens Mobility Rolling Stock részlegének vezérigazgatója.

Önvezető villamos a kocsiszínben

A kutatási és fejlesztési projektet a Verkehrsbetriebs Potsdam által üzemeltetett kocsiszínben valósítják meg.

„A villamos vonalán és a kocsiszínben történő önvezetés tehermentesíti a vezetőket, és fokozza az utasaink és más közlekedők biztonságát,” - közölte Uwe Loeschmann, a ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH vezérigazgatója. „A villamosoknak a kocsiszínben az AStriD rendszer segítségével történő automatizált közlekedése megnyitja az utat az automatikus tisztítási, ellátási és parkolási folyamatok előtt, központi vezérléssel és fokozott üzembiztonsággal.”

Potsdam polgármestere, Mike Schubert: „Fontos és jövő-orientált projektről van szó. A tartomány fővárosának és közlekedési vállalatának részvétele is azt mutatja, hogy Potsdamban virágzik az innovációs szellem. Ha az új technológiát használatba lehet venni az elkövetkező években, a közlekedési vállalatok modernizálni tudják a helyi tömegközlekedést. Ezért is veszünk részt örömmel ebben az általunk úttörő jellegűnek tartott fejlesztésben a Siemens projekt partnereként.”

Az InnoTrans 2018 rendezvényen a Siemens Mobility és a Verkehrsbetrieb Potsdam bemutattak egy teszt villamost, amely valódi körülmények között, a potsdami villamosvonal hálózat egy szakaszán közlekedett. A kezdeményezésből eredő kutatási projekt célja egy digitális kocsiszín kifejlesztése az önvezető villamosok alapján.

Önvezető villamos a kocsiszínben

A koncepció műszaki megvalósíthatóságát autonóm szolgáltatási funkciókkal mutatják be, például egy villamos áthalad a mosó létesítményen, és egy mellékvágányra gurul. A kocsiszín automatizálásának kereskedelmi megvalósítása tehát az önvezetés bevezetésének első fázisa. A projekt kezdettől fogva figyelembe veszi a különböző jogi és gazdasági körülményeket, amelyeket teljesíteni kell az önvezető villamosok jóváhagyásához és üzemeltetéséhez. A három éves projektet a Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúra Minisztérium (BMVI) finanszírozza a Modernitás Alap (mFUND) részeként.

A konzorciumi partnerek különböző munkacsomagokra osztották a projektet. A Siemens Mobility fejleszti a kocsiszínben közlekedő önvezető villamost és a kocsiszínkezelő rendszert (yard management system - YMS), amely a vezetési utasításokat adja a villamosnak. Ezen felül együttműködik a KIT projekt partnerrel annak a digitális térképnek a kifejlesztésében, amely alapján a villamos nyomon követhető a kocsiszínben.

A ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH a villamost és a kocsiszín infrastruktúráját adja, és hozzáférést biztosít minden szükséges adathoz, rendszerhez és létesítményhez, és értékeli a projekt megállapításait a kocsiszín üzemeltetőjének szempontjából.

A KIT Információ-feldolgozási Technológia Intézet (ITIV) a szakértelmét adja a kocsiszínek specifikálása és digitalizálása során, a folyamatok automatizálásában és a szükséges adatok azonosításában, és támogatja a digitális térkép kifejlesztését.

Az IKEM elemzi és értékeli a projekttel kapcsolatos jogi és gazdasági kérdéseket.

A Codewerk az ipari rendszerekre szakosodik, és többek között szoftvereket fejleszt a vasúti járműveken történő adatkommunikációhoz. Ebben a projektben a Codewerk a villamos és a vezérlő központ közötti kommunikációt támogatja, és az ő feladata a kocsiszín infrastruktúra részeinek integrálása.
Kulcsszavak: fejlesztés, önvezető jármű, Siemens, villamos, villamos remíz
 
Körülbelül egy év múlva mutatkozik be az önvezető Lexus modell Körülbelül egy év múlva mutatkozik be az önvezető Lexus modell A Volvo Cars a Microsoft vállalattal közösen fejleszti ki új generációs autóipari technológiáit A Volvo Cars a Microsoft vállalattal közösen fejleszti ki új generációs autóipari technológiáit Önvezető villamos a kocsiszínben Ma kezdődik a 3-as villamosvonal felújítása Limuzin az Auditól Limuzin az Auditól Önvezető villamos a kocsiszínben Snowdenre keresztelné innovatív járműtechnológiáját egy kínai cég
 

Találatok száma: 12605 Megjelenítve: 11 - 20