Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1
Porsche Mission E Cross Turismo: elektromos sportautó az aktív életstílushoz

Porsche Mission E Cross Turismo: elektromos sportautó az aktív életstílushoz

2018. március 12.
A Mission E Cross Turismóval a Porsche egy elektromos hajtású többcélú jármű (CUV) koncepcióját leplezte le a Genfi Autószalonon.

Porsche Mission E Cross Turismo: elektromos sportautó az aktív életstílushoz

A sok területen brillírozó autó olyan embereket céloz meg, akik szabadidejüket szeretik utazással, sportokkal és kültéri programokkal tölteni. Az összkerékhajtásnak köszönhetően minden sípálya könnyen elérhető, miközben a rugalmasan variálható belső tér helyet ad bármilyen sporteszköznek: a modern csomagrendszereknek köszönhetően a modell a szörfdeszkától kezdve a Porsche e-bike-ig bármit képes elszállítani.

A négyajtós, négyüléses modell erősségei között megtalálható az offroad elemekkel kihangsúlyozott érzelmes formaterv, valamint az innovatív kijelző- és működtetési koncepció érintésérzékeny felületekkel és szemmozgás-követéssel. A 4,95 méter hosszú tanulmány összkerékhajtással és 800 V-os architektúrával rendelkezik, felkészülve az igazán gyors töltésfelvételre, legyen szó indukciós hálózatról, hagyományos töltőállomásról vagy a Porsche otthoni energiatároló rendszeréről való töltésről. A teljesen működőképes Mission E Cross Turismo a Porsche 2015-ös Frankfurti Autószalonon bemutatott tanulmányára alapul, és olyan megoldásokat használ, amelyek közel állnak a sorozatgyártáshoz.

A formaterv: félreismerhetetlen Porsche DNS

Alacsony fekvésű motorháztető a magasan domborodó vállak között: a Mission E Cross Turismo rokonsága a Porsche 911-gyel már első ránézésre látszik. A magas, függönyként húzódó légbeömlők elöl jól megkülönböztethető látvánnyal ruházzák fel a modellt. A mátrix LED-es fényszórók legalább ennyire látványosak. A márkára jellemző négypontos nappali menetfény alacsony, háromdimenziós üveg elemekben rejtőzik, négy kinyúló szárnyat mintázva. A kis fényszórótest ellenére a Porsche X-Sight technológiának köszönhetően a távolsági fényszórók páratlan világosságot biztosítanak. Az offroad formaelemek között a robosztus kerékjárati burkolatot, a hangsúlyos első és hátsó lökhárítót, valamint a megnövelt szabad magasságot köszönthetjük.

Porsche Mission E Cross Turismo: elektromos sportautó az aktív életstílushoz

A profilt a sportosan lejtő tetővonal határozza meg, amely már régóta helyet kap a Porsche formanyelvi szótárában – a megoldás a Panamera Sport Turismo modellre emlékeztet. Legalább ennyire jellemző a márkára az oldalablakok dinamikus formája. A széles vállak és az első kerekek mögött levegőkilépővel rendelkező háromdimenziós oldalsó panelek megerősítik a crossover koncepció sportos karakterét, amelyet az 1,99 méteres szélesség is hangsúlyoz. Az oldalsó küszöbök offroados megjelenése legalább ennyire izgalmas részlet, a látványt pedig a 275/40 R 20-as abroncsokkal felszerelt 20 colos keréktárcsák teszik igazán kerekké.

A tanulmány hátulról is karakteres Porsche stílust mutat, amelyet az exkluzív világosszürke metálfényezés is kihangsúlyoz. A sportos formaterv és az aerodinamikát javító tető-légterelő mellett a hátsón végigfutó fénycsík is igazán karakteres vonás. A megvilágított Porsche feliratot háromdimenziós kialakítású burkolat alá bújtatott üvegbetűk adják. Töltés közben a Porsche felirat ’E’ betűje pulzál, majd pedig a teljes felirat pulzálással kel életre. A látványos fényjáték az energiafolyam látványos megjelenítését biztosítja. A nagyméretű, üveg panorámatető a szélvédőtől egészen a csomagtérfedélig nyújtózik, fénnyel telítve az ezáltal még tágasabbnak érződő utasteret.

Variálhatóság: minden igényt kielégít

A Mission E Cross Turismo megmutatja, hogy miképpen kell kinéznie egy hosszú utakra tervezett mindentudó sportautónak a sorozatgyártásban – egy olyan autónak, amely legalább annyira alkalmas a távoli úti célok meghódítására, mint a rövid szakaszokra, és épp úgy megfelel a hétköznapokban, mint a kalandos hétvégéken, sokoldalú kísérőként városban és vidéken is helyt állva. A crossover modell olyan embereknek készül, akik szabadidejüket kültéri sportokkal és aktív életmóddal töltik.

Porsche Mission E Cross Turismo: elektromos sportautó az aktív életstílushoz

Az utazók könnyedén kihasználhatják az 1,42 méter magas négyüléses modell rugalmas variálhatóságát. A különálló hátsó ülések például síalagúttal rendelkeznek, helyet biztosítva síléceknek vagy más hosszú eszközöknek – a székek ráadásul ledönthetők is. A csomagtartóban állítható és levehető rögzítőszalagokkal rendelkező sínrendszert találunk, amely biztosítja a tárgyak gyors és biztonságos rögzítését.

Annak érdekében, hogy a Mission E Cross Turismo mellett más formában is élvezhessük az elektromos mobilitást, a Porsche e-bike is helyet kaphat a modellen, amely tekerés közben erőteljes elektromos rásegítéssel minimalizálja az elfáradás kockázatát. A kétkeréken biztosított villanyos mobilitás szavatolja, hogy a Porsche ügyfeleinek akkor sem kell távol maradniuk a márkára jellemző formáktól, technológiától és teljesítménytől, ha éppen kétkeréken élvezik az életet.

Belső tér: látható könnyűsúlyú struktúrák

A belső tér klasszikus Porsche elemeket repít a digitális korba. Erre kiváló példa a műszerfal, amely hagyományosan jól kihangsúlyozza a modell szélességét, miközben két részre (alsó és felső) oszlik. A központi kijelzők egyértelmű elrendezésben, vízszintesen kapnak helyet, a különösen széles képernyőből pedig a vezetőnek és az utasnak is jut egy. A különálló műszercsoport a jól ismert háromcsöves elrendezést veszi fel alaphelyzetben, de immár digitális tartalma színes kijelzőn jelenik meg. Az ülések között húzódó konzol tipikus Porsche módon a műszerfal felé emelkedik. A hangulatvilágítással együtt a középkonzol indirekt megvilágítása igazán különleges hangulatot teremt sötétben.

Porsche Mission E Cross Turismo: elektromos sportautó az aktív életstílushoz

A belső formák láthatóvá teszik a könnyűsúlyú struktúrát, legyen szó a műszercsoportról vagy éppen a sportos kialakítású ülésekről, amelyek a versenyautók kagylóira emlékeztetnek, és megvilágított Porsche feliratot kapnak. Az ajtó belső burkolata innovatív háromdimenziós elemekkel rendelkezik, igazán különleges felületi borítással. A légbeömlőkön és az ablakemelő kapcsolóknál feltűnő nordic-kék betétek az exkluzív kétszínű koncepció jegyében izgalmas kontrasztot képeznek a belső tér fekete és világosszürke anilines bőrkárpitozásával.

A hajtáslánc: sportos elektromos teljesítmény több mint 600 lóerővel

A két elektromos szinkronmotor több mint 600 lóerős (440 kW) teljesítménye lehetővé teszi, hogy a Mission E Cross Turismo álló helyzetből mindössze 3,5 másodperc alatt 100 km/h-ra gyorsuljon, a 0-200-as mutatványt pedig 12 másodpercnél gyorsabban letudja. Emellett a teljesítmény folyamatos elérhetősége páratlan az elektromos autók kategóriájában: több egymást követő padlógázas gyorsulás is kivitelezhető teljesítményvesztés nélkül. A hihetetlen gyorsulást bármilyen felületen garantálja az összkerékhajtás, amely a Porsche Torque Vectoring technológiájával automatikusan osztja be erejét az egyes kerekek között.

Futómű: adaptív légrugózás a kényelem és az agilitás jegyében

Az összkerék-kormányzás hozzájárul a modell kivételes agilitásához és stabilitásához. Ebből az adaptív légrugózás is kiveszi a részét, csak éppen a sokoldalúságot is fokozza az akár 50 mm-rel megemelhető hasmagasság révén. A Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) is megtalálható a fedélzeten, aktív dőlésszabályozással megakadályozva a jármű dőlését kanyarodás közben, egyúttal csökkentve a jármű billegését rossz, váltakozó útburkolatú felületeken.

Porsche Mission E Cross Turismo: elektromos sportautó az aktív életstílushoz

Kijelző- és vezérlési koncepció: különleges felhasználói élmény


Az innovatív kijelző- és vezérlési koncepció a Mission E Cross Turismo egyik legkülönlegesebb megoldása. Az intuitív működtetést és a tökéletes tájékoztatást az optimálisan, látótérben elhelyezett kijelzők biztosítják, mint például a head-up display a szélvédőn, amely biztosítja, hogy a vezetőnek ne kelljen levennie a szemét az útról. Az új kapcsolódási megoldásoknak köszönhetően a jármű tökéletesen beépül a digitális életvitelbe. Az eredmény egy igazán különleges felhasználói élmény.

A legfontosabb kijelzők és vezérlők:

• Műszercsoport szemmozgáskövetéssel: a műszercsoport három virtuális körműszert foglal magában, amely a Porsche Connect, a teljesítmény, a hajtáslánc, az energiafolyam és a Sport Chrono funkciók között oszlik meg. A visszapillantó tükörbe épített kamera segítségével a rendszer követi a vezető tekintetét, és megfigyeli, hogy éppen melyik műszerre pillant. Az általa vizsgált kijelzők így automatikusan előtérbe lépnek, nagyobb és több információt biztosítva. A működtetés okos érintésérzékeny felületekkel történik a kormánykerékről.

• Utasoldali kijelző: ez a kijelző az utas oldalán nyújtózik végig. A szemkövetéssel és érintőképernyőt technológiával rendelkező megoldással az utas számos alkalmazást vezérelve férhet hozzá az autó média, navigációs és klímabeállításaihoz, valamint a kontaktlistához.

• Középkonzoli érintőpanel részletes információs menükkel.

• Kisméretű érintőképernyők: ezek megtalálhatóak a többfunkciós ablakvezérlő modulokban (ülésállítás és kényelmi funkciók céljára), valamint a műszerfal bal és jobb oldalán lévő légbeömlőknél. Ezeken balról jobbra húzva az ujjunkat tudjuk növelni a légbefúvás erősségét.

Porsche Mission E Cross Turismo: elektromos sportautó az aktív életstílushoz

Az ’okos beltér’ kialakítás leegyszerűsíti a működtetést. A jármű beállításai, a klímaberendezés működése és a hangulatvilágítás automatikusan, a felismert utas preferenciái, valamint a vezetési helyzet függvényében változik.

Még a járművön kívül is számos információhoz és beállításhoz hozzáférhetünk: az összes személyre szabási lehetőség elvégezhető tablet, okostelefon vagy okosóra használatával – a klímaberendezéstől kezdve a navigációig.

DestinationsApp: az utazás személyes kísérője

A Porsche Connect már most több mint 20 digitális szolgáltatást és alkalmazást nyújt. A Mission E Cross Turismóban megtalálható DestinationsApp szoftver megmutatja, hogy a digitális platform milyen hozzáadott értékeket hozhat a közeljövőben, akár teljes hétvégi kirándulásokat megszervezve néhány lépésben okostelefonunkon. Az alkalmazás érdekes úti célokkal inspirálja az utazót, miközben gyors és könnyű foglalást tesz lehetővé, ráadásul leveheti vállunkról az útvonaltervezés, az étteremkeresés és a sportszerbérlés feladatát. A DestinationsApp még a Mission E Cross Turismo üzemmódját a kiválasztott útnak megfelelően állíthatja, beleértve az utazáshoz illő zenét, klímabeállítást és hangulatvilágítást.

Töltés: villámgyors és egyértelmű


A jármű 800 V-os architektúrája lehetővé teszi a lítium-ion akkumulátort villámgyors töltését: akár 400 km-es hatótávot (az NEDC ciklus szerint) mindössze bő 15 perc alatt. A koncepció töltése rugalmas, történhet otthon vagy éppen út közben. A jármű felkészült azon gyorstöltési hálózathoz való kapcsolódásra, amelyet az IONITY szövetség részeként jelenleg telepítenek a legfőbb úthálózatoknál. Továbbá a Mission E Cross Turismo akkumulátora indukciós (vezeték nélküli) töltéssel, nyilvános töltőállomásokon és a Porsche otthoni energiatároló rendszerének segítségével is tölthető. Utóbbi kompatibilis az otthoni háztartásokban használt napelemes rendszerekkel.

Kulcsszavak: autószalon, elektromos autó, genf, Mission E, Porsche, premier
 
A jövő autói mutatkoztak be Kecskeméten A jövő autói mutatkoztak be Kecskeméten Megduplázza az elektromos autó vásárlásra vonatkozó állami támogatás összegét a Renault Magyarországon Megduplázza az elektromos autó vásárlásra vonatkozó állami támogatás összegét a Renault Magyarországon Corvette Stingray kabrió a Genfi Autószalonon debütál Corvette Stingray kabrió a Genfi Autószalonon debütál Porsche Mission E Cross Turismo: elektromos sportautó az aktív életstílushoz A Nissan jelentősen átdolgozott, úttörő crossover modellje továbbra is orrhossznyival a piac előtt jár Érkezik a Citroën kompakt ötajtós modelljének legújabb generációja! Érkezik a Citroën kompakt ötajtós modelljének legújabb generációja!
 

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1