Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1
Különleges Ganz UV villamos várja szombatonként az érdeklődőket Szentendrén

Különleges Ganz UV villamos várja szombatonként az érdeklődőket Szentendrén

2021. május 14.
Különleges Ganz UV villamos várja szombatonként az érdeklődőket Szentendrén, a Városi Tömegközlekedési Múzeum látogatói egy 47 éves ipartörténeti emléket próbálhatnak ki, szakértő irányítás mellett.

Különleges Ganz UV villamos várja szombatonként az érdeklődőket Szentendrén

A Ganz UV a budapesti villamosközlekedés második világháború utáni korszakának legmeghatározóbb szereplője volt, a legnagyobb darabszámban gyártott magyar típusnak sok rajongója van ma is a közlekedés iránt érdeklődők között. Az UV-villamos többek között a távvezérlés tekintetében jelentett újdonságot a korábban itthon gyártott járművekhez képest az ötvenes-hatvanas években - olvasható a közleményben.

Mint írják, ezt az elektromechanikus távvezérlési rendszert mutatja be az 1974-ben készült szimulátor, amely a Zugló Kocsiszín oktatóbázisáról került a BKV Zrt. múzeumába, miután a társaság elhivatott munkatársai felújították az oktatásban betöltött szerepét a nyolcvanas években elvesztő eszközt. A villamos ipartörténeti emléknek számít, amely hűen bemutatja a Ganz korabeli mérnökeinek gondolkodásmódját. A Ganz UV-villamosból kiszerelt áramkör, amely a távvezérlést végezt, a múzeumban most beüzemelve várja az érdeklődőket.        
   
Ez az eszköz fénykorában a Ganz UV-k vezetésének gyakorlati és elméleti képzését segítette a BKV-nál. Azt is lehetett rajta szimulálni, hogyha forgalmi körülmények között meghibásodik a jármű, akkor mi a legcélravezetőbb beavatkozás, a vezető hogyan keresheti meg a hibát. Jó példája ez annak, hogy az 1968-ban alapított BKV szakemberei milyen innovatív megoldásokkal járultak hozzá Budapest közösségi közlekedésének fejlődéséhez.
   

Különleges Ganz UV villamos várja szombatonként az érdeklődőket Szentendrén

A Városi Tömegközlekedési Múzeum idén már részben megújult kiállítási anyaggal, korszerű vizualitással mutatjuk be a BKV történetének ikonikus járműveit az érdeklődőknek, az autóbuszoktól kezdve a trolikon, villamosokon át a metrókocsikig. A múzeumban a járványhelyzet miatt termenként egyszerre 5 látogató lehet a 2 méteres biztonsági távolság betartása mellett - áll az összegzésben.
Kulcsszavak: Ganz UV, Szentendre, Városi Tömegközlekedési Múzeum, villamos
 
Különleges Ganz UV villamos várja szombatonként az érdeklődőket Szentendrén Megérkezett Miskolcra az első Skoda villamos Kamerarendszerrel és Futárral szerelték fel a budapesti nagykörúti villamosokat Kamerarendszerrel és Futárral szerelték fel a budapesti nagykörúti villamosokat Különleges Ganz UV villamos várja szombatonként az érdeklődőket Szentendrén Hamarosan elkezdik a budai fonódó villamoshálózat kivitelezését Különleges Ganz UV villamos várja szombatonként az érdeklődőket Szentendrén Vezető nélkül száguldott egy villamos Szegeden Különleges Ganz UV villamos várja szombatonként az érdeklődőket Szentendrén Lezárta a BKK a villamostendert: a CAF nyerte a pályázatot
 

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1