Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 13040 Megjelenítve: 101 - 110
400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

2022. szeptember 28.
A márkára jellemző szakértelmet avantgárd inspirációkkal ötvöző új DS 3 modell a DS 3 CROSSBACK méltó utódaként számos stilisztikai és technológiai újdonságot kínál. Az új DS 3 E-TENSE 100%-ban elektromos hajtású változata egy új 115 kW (156 LE) teljesítményű motort és egy új 54 kWh-s akkumulátort kap, amely akár 402 km-es hatótávolságot biztosít WLTP vegyes ciklus szerint mérve.
Részletek

400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

A DS Automobiles a 2023-as tavaszi-nyári női kreációkat felvonultató ruhatervezői bemutatósorozat, a Párizsi Divathét alkalmából mutatja be legújabb alkotását, az új DS 3-at. A Fédération de la Haute Couture et de la Mode (Divat- és Haute Couture Szövetség) régi partnereként a DS Automobiles a divat fővárosában megrendezésre kerülő kihagyhatatlan eseményt választotta, hogy Párizs utcáin mutassa be az új DS 3-at. A márka nagykövetét, Andrea Brotschit kérték fel arra, hogy egy fotózás keretében mutassa be az új DS 3-at, melynek során egy hosszú uszályos fekete ruhát visel, amely kontrasztban áll az új DS 3 új, Díva vörös színével.

A stílus, a technológia és az elektrifikáció terén a saját szegmensében referenciának számító DS 3 CROSSBACK modellből alakul ki az új DS 3. Dinamikusabb kialakítású új orr-részével, átstrukturált és vonzó kínálatával, új technológiák megjelenésével és a 100%-ban elektromos változatánál alkalmazott új villanymotor-akkumulátor kombinációval jellemezhető új DS 3 egyértelműen kitűnik a versenytársak közül.
400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

Vonzó előnyök: új orr-rész, letisztult hátsó rész

Az új DS 3 egyedi karosszériája merészséget tükröz. A leglátványosabb változások az autó orr-részén láthatók. Ezek új dinamizmust sugároznak, megőrizve az autó elegáns megjelenését.


A DS Automobiles többi modelljének stílusjegyei az újratervezett, megnövelt hűtőrácson is megjelennek, amelyet a változattól függően fényes fekete vagy krómozott gyémánt mintázat teszi még különlegesebbé. A jellegzetes, még kifinomultabb kivitelű DS WINGS finom átmenettel köti össze a hűtőrácsot és a fényszórókat.

Az új LED-es fényszórók – amelyek az összes modellnél a szériafelszereltség részét képezik – három jellegzetes, szatén króm kivitelű moduljukkal acélosabb tekintetet kölcsönöznek az új DS 3-nak. A maximális kényelem és biztonság érdekében az országúti fényszórók intelligens és automatikus vezérlését biztosító DS MATRIX LED VISION rendszer opcióként rendelhető. Az új nappali menetfények az orr-rész két oldalán függőlegesen elhelyezett két LED-sorral vannak kialakítva, ezáltal a DS Automobiles legújabb stílusjegyeivel összhangban lévő, nagyobb méretű és egyedi világító díszítést biztosítanak.

400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

Az új DS 3 a stilisztikai változtatások mellett technikai szempontból is fejlődött. Az új lökhárító és a hűtőrács teljesen új tervezésű, a gépkocsi optimális aerodinamikai teljesítménye érdekében.

A tervezők a hűtőrácsot és a motorháztetőt díszítő emblémák kidolgozására is nagy figyelmet fordítottak, a „Clous de Paris” mintázattal és az egyes változatoktól függően alkalmazott színvariációkkal.

Az autó profilja továbbra is megőrizte megkülönböztető jegyeit, egyensúlyt teremtve a merész stílus és a műszaki szakértelem között a DS 3 cápauszonyra emlékeztető jellegzetes B-oszlopával, a süllyesztett ajtókilincsekkel és a láthatatlan külső ablakszegélyekkel.

A hátsó rész letisztult: egy lakkozott fekete díszléc diszkréten emeli ki a lámpákat és a csomagtérajtót. Ez utóbbira kerül a különleges technológiával készített „DS AUTOMOBILES” felirat: a polírozott rozsdamentes acél betűket kivágják és külön-külön illesztik be őket a díszlécbe.

A keréktárcsák teljesen új kialakítása szintén a nagyobb hatékonyságot szolgálja. 17" és 18" méretben, különböző kivitelekben és színekben kaphatók. Az új DS 3 100%-ban elektromos E-TENSE változata új 18”-os TOULOUSE keréktárcsákkal kapható, amelyek „Tall & Narrow Class A+” gumiabroncsokkal vannak felszerelve.

400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

Az új DS 3 palettáján hétféle karosszériaszín szerepel. Alapszínben, metál- és és gyöngyház fényezéssel kapható, köztük két új gyöngyházfényű színben: Díva vörös, kizárólag az új DS 3 modellnél alkalmazott háromrétegű fényezés, és Lakkszürke. A Cristal Pearl, Platinaszürke, Artense szürke, Perla Nera fekete és Hófehér színek teszik teljessé a kínálatot. A kétféle tetőváltozattal kéttónusú kombinációkat is ki lehet alakítani: Perla fekete vagy az új Carat szürke tetőszínekkel.

Díva vörös: többéves kutatás eredményeként megalkotott exkluzív vörös szín érzékisége

Az elektromos hajtású Wild Ruby tanulmányautó 2013-as Sanghaji Autószalonon való bemutatása óta a szín- és anyagtervező, valamint kiviteli tervező csoportok kizárólag a DS Automobiles számára készülő exkluzív vörös szín megalkotásán dolgoztak.

Kínában, majd európai megjelenése során a Wild Rubis – tizenegy egymást követő rétegből álló, kétszer felvitt, színes lakk nélküli szín nagy hatást keltett. Azóta több mint negyven különböző változatot dolgoztak ki, amíg sikerült elérni az új DS 3 egyedi Díva vörös színét. Ez a különleges szín egy alapszínből, egy félig átlátszó rétegből és egy védőlakkból álló kivételes háromrétegű kezelésnek köszönhetően a pigmentek csiszolásának legújabb technológiáját kamatoztatja a nagyobb színtelítettség érdekében, hogy minél jobban kihozza a vörös szín intenzitását és kiemelje a flop-hatást (vagyis a színárnyalat és a csillogás változását, aszerint, hogy milyen szögből nézzük az autót).

400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

„Az ékszerek és drágakövek világából merítettünk ihletet. Ritkasága és lenyűgöző szépsége különbözteti meg az igazi ékszert a bizsutól. A rubinok színárnyalatait tanulmányoztuk, hogy kifejlesszük a karamellizált alma és a fűszeres cseresznye gyönyörű piros színét. Az volt a célunk, hogy olyan árnyalatot találjunk, amely kiemeli a szín karakterét, mélységét és telítettségét, és egy olyan plusz csillogást ad hozzá, amellyel érzelmeket vált ki az emberekben. " - Lisa Grangeon-Coudert (szín- és anyagtervező)

A DS Automobiles által követett stilisztikai program szerves részét képezi az a törekvés, hogy tanulmányautókon mutassa be az haute-couture világát idéző szakértelmet, majd az új technológiák felhasználásával adaptálja azokat az értékesítésre kerülő modellekbe. Ez az új példa a márkára jellemző egyéb alkotások sorába tartozik, mint például a gyöngyszemöltéses díszvarrás vagy a „Clous de Paris” gilosált mintázat.

A nagy francia luxus divatházak által ihletett belső kialakítás

Az anyagok kiválasztásánál az volt a cél, hogy a kiválóság, az innováció és a tartósság jellemezze az autó kivitelét.

A bőrök, különösen az Art Leather patinás kivitelű nappabőr, az Alcantara® és az olyan részletek, mint a a gyöngyszemöltéses díszvarrás vagy a „Clous de Paris” mintázat, mind hozzájárulnak a DS Automobiles gépkocsik utasterének egyediségéhez. A részletekre való odafigyelés, amely mélyen gyökerezik a márka DNS-ében, az új DS 3 utasterében is megfigyelhető, és az autó egyik fontos megkülönböztető jegye.

400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

A vezetőhely egy új kormánykerékkel van kialakítva, amelyen a vezetést segítő, valamint az információs és szórakoztató rendszerek vezérlőgombjai kaptak helyet, valamint az automata sebességváltót működtető léptetőkarok is itt találhatók. Az új 10,3”-os nagy felbontású középső képernyő a DS IRIS SYSTEM, új információs rendszer integrálásával mostantól a szériafelszereltség része.

Az új DS 3 üléseinek kialakítása és technológiai megoldásai a tetszetős megjelenés mellett a kényelmet szolgálják. A kagylóülések innovatív, nagy sűrűségű habszivacsból készültek, hogy a legjobb üléskomfortot biztosítsák a piacon. Az első ülések fűthetőek, deréktáji masszázsfunkcióval rendelkezhetnek és elektromosan állíthatók (üléstávolság, magasság, dőlésszög és állítható deréktámasz).

A kínálat csúcsát jelentő OPERA kivitel bazaltfekete nappabőr belső kialakítása óraszíj mintázatú ülésekkel kényezteti az utasokat, ahol elmerülhetnek a karakteres és modern kreatív luxus világában.

A RIVOLI kiviteli szint új bazaltfekete szemcsés bőrüléseket kínál pikkelyszerű mintázatú bazaltfekete díszítőelemekkel. Kavicsszürke nappabőr-szövet kárpitozás is rendelhető.

A PERFORMANCE Line és PERFORMANCE Line + kiviteli szinteken az ülések, a műszerfal párna és az ajtóbetétek Alcantara® kárpittal készülnek.

400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

"Multienergia" motorkínálat

A 2020 óta Európában a legalacsonyabb CO2-kibocsátást biztosító „multienergia” márka, a DS Automobiles háromféle motorral kínálja új DS 3 modelljét: elektromos, benzin- és dízelmotorral.

A Formula-E bajnokságon a Csapatok és Versenyzők versenyében megszerzett két bajnoki címmel, valamint a második generációs együléses autóval elért győzelmek, pole-pozíciók és dobogós helyezések rekordszámával a DS Automobiles a versenyben elért kiválóságot kihasználva egy új elektromos technológiát mutat be.

Az új DS 3 E-TENSE egy vadonatúj, Trémery-Metzben összeszerelt villanymotorral, egy Valenciennes-ben gyártott sebességváltóval és egy Poissy-ban összeszerelt új akkumulátorral van felszerelve a teljesítmény és a hatótávolság növelése érdekében.

Az új hibrid szinkronmotor (HSM) a Formula-E-ben szerzett szakértelmet kamatoztatja a nagy hatékonyság elérése érdekében. 115 kW (156 LE) teljesítményt és 260 Nm nyomatékot biztosít 400 V feszültség mellett. Az új 54 kWh-s (50,8 hasznos kWh) akkumulátor egy folyadékkeringető hőszabályozóval és egy hőszivattyúval rendelkezik, amelyek gyors töltést, nagyobb hatótávolságot és a hosszabb élettartamot biztosítanak. A szériatartozékok közé tartozó fedélzeti töltő 100 kW DC (25 perc alatt tölt fel 0-ról 80%-ra) és 11 kW AC (5 óra alatt tölt fel 0-ról 100%-ra) teljesítményű.

400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

Optimalizált felépítésű. A megnövelt energiasűrűségnek köszönhetően az akkumulátor nagyon kompakt, az első és hátsó ülések, valamint a kardánalagút alatt helyezkedik el. A helykínálat és a vezetési pozíció pontosan ugyanakkora, mint a többi motor esetében, az ütésállóság tekintetében pedig meghaladja a legszigorúbb követelményeket.

Az új DS 3 E-TENSE a WLTP vegyes ciklus szerint mérve (12,6 kWh/100 km) akár 402 km-es hatótávolságot is elérhet, városi körülmények között pedig több mint 500 km-t, köszönhetően a villanymotor hatékonyságának és energia-visszanyerő képességének, a kiegészítő felszereléseknek, mint például a hőszivattyú, a termikus előkondicionálás, vagy az új LED-es fényszórók, valamint az orr-rész és a kerekek aerodinamikai optimalizálásának, továbbá a hasmagasság 10 mm-es csökkentésének a 17 és 18 colos keréktárcsákkal és Tall & Narrow gumiabroncsokkal szerelt változatoknál. A felsorolt tényezőknek köszönhetően akár 7,6%-os javulás is elérhető az SCx együtthatónál.

Az új DS 3 kétféle benzinmotorral is rendelhető: PureTech 100 hatfokozatú mechanikus sebességváltóval és PureTech 130 nyolcfokozatú automata sebességváltóval. A katalógusban egy BlueHDi 130 dízelmotor is szerepel, amelyhez egy nyolcfokozatú automata sebességváltó kapcsolódik. Ezek a motorok megfelelnek a legújabb környezetvédelmi előírásoknak.

Tele fedélzeti technológiával

Az új DS 3 új információs és szórakoztató rendszert kapott, amely egy újratervezett, fényes fekete kerettel ellátott 10,3”-os nagyméretű, nagy felbontású középső képernyőn érhető el.

400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

Az online navigációt és az intelligens hangfelismerő funkciót a DS IRIS SYSTEM biztosítja. A rendszer sajátossága, hogy a vezető személyre szabhatja a középső képernyőt és a műszercsoport 7”-os kijelzőjét. Ezeket a head-up display rendszer egészít ki, amely a vezető elé vetíti ki a legfontosabb információkat. A középső képernyő 12 mezőre van felosztva, és különböző méretű widgetek helyezhetők el rajta. A műszercsport kijelzője két külön zónára van osztva, amelyek szintén testre szabhatók. A funkciók egy fejlett hangfelismerő rendszerrel vagy a középső kezelőpanelen található érintőkapcsolókkal is vezérelhetők. Az ergonómia javítása és a DS IRIS SYSTEM sajátosságainak integrálása érdekében a tervezők újragondolták a különböző funkciók kapcsolóinak elhelyezését. A tükrözési funkció mostantól vezeték nélkül is elérhető.

Az új DS 3 által kínált vezetést segítő rendszerek sorát bővíti a nagyméretű középső képernyőn látható VISIO PARK 2. Ez a rendszer új, nagy felbontású 360 fokos kamerákkal segíti a parkolást.

A szériában szerelt, szélvédő mögött elhelyezett kamerával az új DS 3 magas színvonalú vezetést segítő rendszereket kínál szériafelszereltségként: aktív sávtartó rendszer, sebességkorlátozó jelzőtábla-felismerő rendszer a műszercsoport kijelzőjén megjelenő információkkal, 85 km/h sebességig aktív automata vészfékező rendszer.

A DS DRIVE ASSIST az első lökhárító mögött található radarral és kiegészítő érzékelőkkel pásztázza az autó környezetét, valamint a sávtartást segítő rendszerrel kombinálja a Stop and Go funkcióval rendelkező adaptív sebességtartó automatikát a kettes szintű fél-önvezető autózás érdekében. A DS DRIVE ASSIST az útburkolati jelek segítségével a vezető kívánságának megfelelően pozícionálja az autót. Ez a funkció kiküszöböli az ismételt megállások és elindulások miatti aggodalmakat, miközben az autó pontosan tartja az irányt. A funkció az aktív biztonsági fékrendszerrel van kombinálva. Az automata vészfékező rendszer, amely még gyenge fényviszonyok mellett is képes érzékelni a többi járművet, valamint a kerékpárosokat és a gyalogosokat 5-140 km/h között, elemzi az ütközés kockázatát, és képes önállóan maximális fékezést kezdeményezni az ütközés elkerülése vagy következményeinek mérséklése érdekében.

Az opcióként rendelhető kibővített táblafelismerő rendszer a sebességkorlátozó táblák mellett más közlekedési táblákat is képes érzékelni (Stop tábla, Behajtani tilos tábla, Előzni tilos tábla és Előzési tilalom vége tábla).

A teljes kínálatban LED-es fényszórókkal felszerelt új DS 3 megújult orr-részt kapott. A három, vízszintesen elhelyezett, négyszögletes modulra épülő, elegáns szaténfényű díszítéssel kiemelt új design merészebb megjelenést kölcsönöz az autó orr-részének. Ezzel nő a világítás teljesítménye, miközben csökken az energiafogyasztás a nagyobb hatótávolság (100%-ban elektromos E-TENSE), illetve az alacsonyabb CO2-kibocsátás (belső égésű motorok) érdekében.

A DS MATRIX LED VISION opcióként rendelhető. A rendszer olyan fénynyalábot bocsát ki, amely automatikusan igazodik a környezethez. Ennek köszönhetően folyamatosan bekapcsolt fényszórókkal haladhat, anélkül, hogy elvakítaná a többi közlekedőt. A DS MATRIX LED VISION rendszer 3 LED modullal működik, amelyek a „tompított fény” funkciót szolgálják, ezen kívül egy 15 világító szegmenre osztott egység található mindegyik fényszóróban. Az egységben található LED-ek szegmensről szegmensre fokozatosan kapcsolnak be és ki, a szélvédő tetején elhelyezett kamera által érzékelt vezetési körülményeknek megfelelően. A DS MATRIX LED VISION messzire, széles sávban bevilágítja az utat, anélkül, hogy elvakítaná az előttünk haladó vagy a szemből érkező jármű vezetőjét. Ez a rendszer igazi kényelmet és mindenekelőtt nagyobb biztonságot nyújt, különösen az éjszakai vezetésnél.

Egyszerűsített választék

Az új DS 3 választéka az új DS 7 által bevezetett elvet követi. Az új OPERA kivitel a legexkluzívabb kiviteli szint. Az újragondolt felszereltségi szintek megkönnyítik a választást. Az opciók számát utólagos felszereléssel vagy opciócsomagok létrehozásával csökkentettük, ami áttekinthetőbb kínálatot eredményezett. Franciaországban az új DS 3 kezdő listaára 30 100 euró, PureTech 100 motorral, manuális sebességváltóval és BASTILLE kivitelben.

A hazai árlista októberben várható, míg az első DS 3-ak beérkezése 2023 januárjában.

Kulcsszavak: bemutató, DS, DS 3 Crossback, DS 3 CROSSBACK E-TENSE, DS Automobiles, új modell
 
Az élet napos oldalán - az új MINI Cabrio Az élet napos oldalán - az új MINI Cabrio 400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE Még ellenállhatatlanabbak lettek az DS3 modellek Az új ŠKODA FABIA – Ötletesebb, mint valaha Az új ŠKODA FABIA – Ötletesebb, mint valaha Tavasszal érkezik a megújult, negyedik generációs SsangYong Rexton Tavasszal érkezik a megújult, negyedik generációs SsangYong Rexton Karcsúbb formával, fejlettebb technológiákkal és magasabb teljesítménnyel debütált az új Ford Mustang kabrió Karcsúbb formával, fejlettebb technológiákkal és magasabb teljesítménnyel debütált az új Ford Mustang kabrió
 
Megérkezett az első BMW XM

Megérkezett az első BMW XM

2022. szeptember 28.
Fennállása 50. évfordulóját ünnepelve a BMW M GmbH az első olyan nagyteljesítményű modelljét is reflektorfénybe gurítja, amelyben hálózatról tölthető hajtáslánc-technológia dolgozik.
Részletek

Megérkezett az első BMW XM

A V8-as benzinmotor és a nagyteljesítményű elektromos motor párosát csatasorba állító plug-in hibrid hajtáslánc-technológia letaglózó menetdinamikai adottságokkal vértezi fel a BMW XM modellt (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 1,5 – 1,6 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás (WLTP): 28,9 – 30,1 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 33 – 36 gramm / km).

Az újfejlesztésű M HYBRID hajtáslánc-technológia, a látványos stílusjegyekkel megfűszerezett, rendhagyó formanyelv és a BMW XM utasterét átjáró, progresszív luxus hangulat egysége a Sports Activity Vehicle (SAV) modellek olyan új értelmezését váltja valóra a nagyteljesítményű szegmensben, amely új célcsoportokkal és új piacokkal ismerteti meg a BMW M modellek hamisítatlan vezetési élményét.

A BMW XM a BMW M GmbH jubileumi évében bemutatott újdonságok fénypontjaként ünnepli világpremierjét, a BMW M1 óta a divízió első önálló modelljeként. A nagyteljesítményű Sports Activity Vehicle formanyelvében számos apró részlet utal a középmotoros sportautó-legendára. A BMW XM sorozatgyártása 2022 decemberében kezdődik az Egyesült Államokban, a BMW Group spartanburgi létesítményében. Az első példányok 2023 tavaszán érkeznek meg a márkakereskedésekbe. A nóvum három kulcsfontosságú értékesítési piaca az Egyesült Államok, Kína és a Közel-Kelet lesz.

Megérkezett az első BMW XM

M HYBRID hajtáslánc-technológia a lebilincselő menetteljesítményért és az emisszió-mentes utazás élményéért

A BMW XM modellben debütáló M HYBRID hajtáslánc-technológia maximális rendszerteljesítménye 480 kW / 653 lóerő, amelyet a 360 kW / 489 lóerő maximális teljesítményre képes belsőégésű erőforrás és a 145 kW / 197 lóerő maximális teljesítményű elektromos motor együttműködése állít elő. A technológia alapját egy újfejlesztésű, magas fordulatszám-tartományig kalibrált V8-as benzinmotor adja, amelyben a legkorszerűbb M TwinPower Turbo technológia dolgozik. A mérnökök a kipufogócsonkot a 4.4 liter hengerűrtartalmú erőforrás két hengersora közé építették be, a minden vezetési szituációban megfelelő kenésről pedig optimalizált olajleválasztás gondoskodik.

A nyolchengeres benzinmotor teljesítmény-leadását egy nagyteljesítményű elektromos motor támogatja meg, amelyet a tervezők a nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltóba építettek be. Az elektromos motor maximális teljesítménye már a gázpedál legapróbb érintésére is a sofőr rendelkezésére áll, letaglózó gyorsulási élményt kínálva. Az M HYBRID hajtáslánc-technológia csúcs rendszer-forgatónyomatéka 800 Nm, amelyet a 650 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes belsőégésű erőforrás és a 280 Nm csúcs forgatónyomatékú elektromos motor együttműködése állít elő. Az elektromos motor az innovatív előváltó szakaszban akár 450 Nm tényleges forgatónyomaték leadására is képes.

Megérkezett az első BMW XM

Egy benzinmotor, egy elektromos motor, három vezetési üzemmód, négy hajtott kerék

A benzinmotor és az elektromos motor intelligensen vezérelt együttműködése minden vezetési szituációban olyan hamisítatlan teljesítményélményt garantál, amely méltó a BMW M divízió emblémájára. A hajtáslánc-technológia kimagasló teljesítménye azonnal rendelkezésre áll, egyenletesen épül és a legfelső fordulatszám-tartományig fennáll. A BMW XM 4,3 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre, az élményt pedig a nyolchengeres motor vérpezsdítő orgánuma és az energiatöbbletet jelző egyedi hangzásvilág fokozza. A modell sport kipufogórendszerében elektronikusan vezérelt, folyamatosan alkalmazkodó szelepek dolgoznak és a hátsó lökhárító ékeiként most először hatszög alakú, egymás fölé rendezett dupla ikervégződések ragyognak.

A középkonzolon található M HYBRID gombbal a háromféle vezetési üzemmód bármelyike aktiválható. Az ELECTRIC üzemmód zéró emissziójú utazást tesz lehetővé, akár 140 km/órás sebességgel és akár 82 – 88 kilométeren* (WLTP) keresztül. Mindez a modell padlólemezébe épített nagyfeszültségű akkumulátornak köszönhető, amelynek nettó kapacitása 25,7 kWh. A kombinált töltőegység (CCU – Combined Charging Unit) eközben akár 7,4 kW töltési kapacitású AC járműtöltést is lehetővé tesz.

A müncheni központú vállalatcsoport Hans Zimmer zeneszerzővel közösen komponálta meg a jövőbe mutató BMW IconicSounds Electric portfóliót, amely összetéveszthetetlen hangaláfestéssel fűszerezi meg az elektromos motor teljesítmény-leadását. Az M-specifikus hangok már a gázpedál legapróbb érintésére is hamisítatlan hangzásvilágot teremtenek, az M HYBRID hajtáslánc-technológia tisztán elektromos vezetési üzemmódjában. HYBRID vezetési üzemmódban aktiválódó SPORT vagy SPORT PLUS beállításnál azonban a hangaláfestés a belsőégésű erőforrás teljesítmény-leadását támogató elektromos motor működésével szinkronban hallható.

Megérkezett az első BMW XM

A hajtáslánc-technológia teljesítményét a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás továbbítja a négy hajtott kerék felé. A technológia a hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint dolgozik, amely 4WD Sport üzemmódban érezhető leginkább. A bajor prémiummárka ügyfeleinek immár 4WD Sand üzemmód aktiválására is lehetőségük van, amely homokdűnéken és hasonlóan egyenetlen útfelületeken kínál tapadásra optimalizált meghajtást. A BMW XM hátsó tengelyén BMW M sport differenciálmű is dolgozik, a maximális teljesítmény optimális leadása érdekében a teljesen nyitott és teljesen zárt végpontok közötti teljes működési tartományban.

BMW XM LABEL RED: a valaha készült legerősebb BMW M modell

2023 őszén a portfólió a BMW XM LABEL RED csúcsmodellel bővül, amely a BMW M GmbH történetének legerősebb közúti modelljeként érkezik meg az utakra. A modell maximális rendszerteljesítménye 550 kW / 748 lóerő, amelyet a 430 kW / 585 lóerő maximális teljesítményre képes belsőégésű erőforrás és a 145 kW / 197 lóerő maximális teljesítményű elektromos motor együttműködése állít elő. Ehhez 1 000 Nm csúcs rendszer-forgatónyomaték társul, amelyet a 750 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes belsőégésű erőforrás és a 280 Nm csúcs forgatónyomatékú elektromos motor együttműködése állít elő (az adatok a modell aktuális fejlesztési fázisában mért, előzetes értékek).

Összetéveszthetetlen formanyelv, amely a BMW XM erőtől duzzadó kiállását és letaglózó teljesítményét nyomatékosítja

A BMW XM karosszériája az exkluzivitás, a magabiztos kisugárzás és a kimagasló teljesítmény jegyében öltött testet. A modern Sports Activity Vehicle modellek arányai, az erőteljes vonalvezetés, a dinamikusan elnyújtott jármű-sziluett, a hamisítatlan BMW M stílusjegyek, a luxuskategóriájú BMW modelleket idéző frontrész látványos újraértelmezése és a számos apró részlet a BMW XM modell páratlanul extrovertált kisugárzását teremti meg.

Megérkezett az első BMW XM

A tervezők a modell első fényszóróit két különálló egységre osztották, a BMW hűtőrácsok arany árnyalatú kereteket és világító kontúrt kaptak, az első lökhárítóban pedig nagyméretű légbeömlők határozzák meg a frontrészt. A karosszéria két oldalán végigfutó, arany árnyalatú sávok a BMW M1 oldalát díszítő fekete sávokat idézik. A hátsó szélvédőbe gravírozott BMW emblémák és a szemet gyönyörködtető, lamellás fénydizájn szerint megrajzolt hátsó lámpák ugyancsak a múltbéli legendára tett utalások. A BMW XM alatt exkluzív BMW M könnyűfém keréktárcsák gurulnak, már alapfelszereltségként 21” méretben, az opcionális extrafelszereltség részeként pedig akár 23” méretben.

Utastér: vezetőre összpontosító műszerfal és BMW M Lounge komfortkörnyezet

A BMW XM kifejező formanyelve az utastérben is folytatódik. A műszerfal és az első ülések minden részletükben az aktív vezetési élményt éltetik. Az újdonság alapfelszereltségét olyan tételek színesítik, mint a multifunkciós BMW M ülések, a térdpárnák, a típus-specifikus BMW M bőrkormány, a BMW Head-Up kijelző, illetve az M-specifikus tartalmakkal és optimális váltásokra figyelmeztető jelzésekkel dolgozó BMW Ívelt Kijelző.

A BMW XM utasterének hátsó felét bőséges térérzet, prémium minőségű anyaghasználat és extravagáns formák varázsolják exkluzív BMW M Lounge komfortkörnyezetté. A fűtött háttámlák egészen az utastér oldaláig nyúlnak, a luxus minőségű kényelmet pedig típus-specifikus párnák fokozzák tovább. A háromdimenziós kialakítású, fotópánt-stílusban szegélyezett és 100 darab LED fényforrással világító, művészi tetőkárpit minden tekintetben egyedülálló. Az utastér személyre szabhatóságáról négy felszereltségi szint gondoskodik, valamint az új Vintage bőrkárpit, amelyet a műszerfal és az ajtókárpitok felső részére rendelhetnek meg az ügyfelek. A hangulatvilágítás, a négyzónás automata légkondicionáló, a Harman Kardon surround audiorendszer és a Travel & Comfort rendszer ugyancsak az alapfelszereltség része, miközben az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettán olyan tételek sorakoznak, mint például a Bowers & Wilkins Diamond surround audiorendszer, amelyet egy 1 500 watt teljesítményű erősítővel, a tetőkárpitban pedig négy hangsugárzóval kiegészítve építenek be a mérnökök.
Megérkezett az első BMW XM

Csúcstechnológiás futómű, amelyet a menetdinamika és a menetkomfort közötti lehető legnagyobb egyensúly érdekében hangoltak tökéletesre a mérnökök

A BMW XM kifinomult futómű-technológiája a vérpezsdítő vezetési élmény és az utastérben átélhető, pihentető utazás páratlan egységét teremti meg. Az M-specifikus hangolású, csúcstechnológiás rendszerek a BMW M modellek által fémjelzett menetdinamika és a nagyteljesítményű szegmens átlaga fölötti menetkomfort legszélesebb spektrumát kínálják. A bajor prémiummárka ügyfelei az M Setup menüpontban szabhatják személyre a nóvum beállításait. A hajtáslánc- és futómű-technológiai rendszerek minden vezetési szituációban és mindenféle útviszonyok közepette – a nagyvárosi forgalomtól kezdve, az országutakon keresztül, egészen az autópályákig – magabiztos és mindvégig kontrollálható kezelhetőséget garantálnak.

A BMW XM futómű-technológiája az első tengelyen egy kettős ágyazású lengőkarra támaszkodó rugóstaggal, a hátsó tengelyen pedig ötkaros kerékfelfüggesztéssel dolgozik, mindkét tengelyen M-specifikus elasztokinematikai hangolással. A modell alapfelszereltségének az adaptív BMW M Professional futómű-technológia is része, amely a típus-specifikus spirálrugókat, az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókat, valamint – a BMW M modellek történetében először – a 48 voltos technológiával dolgozó, elektromechanikus dőlés- és borulásgátló rendszert is magába foglalja. A kiegészítő Active Roll Comfort funkcióval ez utóbbi oldalanként képes automatikusan csökkenteni az egyenetlen útfelületből adódó karosszéria-kilengéseket, miközben a karosszéria hasmagasságát is aktívan állítja. A BMW XM alapfelszereltségének része továbbá – a BMW M modellek történetében ugyancsak először – az aktív hátsókerék-kormányzás (Integral Active Steering) is, amely nagymértékben fokozza a modell agilitását és kanyardinamikáját, sávváltásokkor pedig iránystabilitását.

Megérkezett az első BMW XM

A BMW XM tapadását, agilitását és iránystabilitását a hajtásfüggő kipörgés-korlátozás és az integrált keresztdinamika-vezérlő technológia rendszereinek együttműködése is nagymértékben fokozza. A BMW M sport fékrendszer az integrált fékrendszer részeként dolgozik és kétféle pedálbeállítást kínál. Utóbbiak a fékpedál erősségét és érzékenységét egyaránt szabályozzák. Alapfelszereltségként a modell 21” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsákon gurul le a gyártósorról, az opcionális extrafelszereltségek palettáján azonban 22” és 23” méretű felnik is megtalálhatók.

A vezetést támogató rendszerek páratlanul széles portfóliója

A BMW XM a vezetést támogató rendszerek eddigi legátfogóbb palettáját kínálja a BMW M GmbH nagyteljesítményű modelljeinek történetében – legyen szó akár az alapfelszereltségről, akár az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő portfólióról. A bajor prémiummárka a BMW XM modellhez alapfelszereltségként kínálja a Driving Assistant csomagot, amelynek része a frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning), a korrigáló kormánymozdulatokra is képes, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning), a kikerülési segédlet (Evasion Aid), az éberségfigyelő rendszer (Alertness Assistant) és a sebességkorlátozás-kijelzés (Speed Limit Info) is. Az opcionális extrafelszereltségek között a Driving Assistant Professional csomag is megtalálható, amely olyan intelligens rendszereket kínál, mint a Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control with Stop & Go), a kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant), a forgalmi jelzéseket felismerő rendszer, az automata sebességhatár-asszisztens (Speed Limit Assist) és az Aktív Navigáció.

A Parking Assistant Plus parkolóasszisztens ugyancsak az alapfelszereltség része, olyan kiegészítő funkciókkal, mint a parkolási nézet (Parking View), az első és hátsó panorámanézet (Panorama View), valamint a háromdimenziós nézet (3D View).

Megérkezett az első BMW XM

Személyre szabott vezetési élmény, egyetlen gombnyomással

A BMW XM középkonzolján található vezérlőpanel egy sor típus-specifikus gombnak otthont ad, amelyekkel a bajor prémiummárka ügyfelei számtalan módon szabhatják személyre a vezetés élményét. A sorban első ízben megtalálható az M HYBRID gomb is, amellyel a kívánt vezetési üzemmód aktiválható. A három elérhető üzemmód itt a HYBRID, az ELECTRIC és az eCONTROL. A SETUP gombon keresztül a hajtáslánc-technológia, a futómű-technológia, a kormánymű, a fékrendszer, a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás és az energia-visszatáplálás karakterisztikája állítható be.

Az M MODE gomb a kijelzett tartalmak és a vezetést támogató rendszerek működési elvének személyre szabását segíti. Amint a vezető az alapbeállításként aktiválódó ROAD beállításról SPORT beállításra kapcsol, a vezetést támogató rendszerek közbeavatkozásai kizárólag a sportos vezetéshez szükséges alapvető funkciókra korlátozódnak – akárcsak a digitális műszeregységen megjelenített tartalmak. A kormányra helyezett BMW M memóriagombokkal két átfogó járműbeállítás is egyetlen gombnyomással aktiválható. Az M1 és M2 gombokra az M HYBRID hajtáslánc-technológia kívánt működési üzemmódja, a belsőégésű erőforrás karakterisztikája, a dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) működési határértéke és a BMW M Steptronic automataváltó karakterisztikája programozható fel.

BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés és BMW Head-Up kijelző alapfelszereltségként

A BMW XM széleskörű alapfelszereltségének a BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés is része, a legkorszerűbb BMW iDrive járművezérlő technológia M-specifikus verzióját futtatva. A technológia középpontjában a BMW 8.0 operációs rendszer alapjaira épülő BMW Ívelt Kijelző áll, amely egy 12,3” képernyő-átmérőjű digitális műszeregység és egy 14,9” képernyő-átmérőjű központi kijelző duóját vonultatja fel. Az új kijelzőpárosnak és a BMW Intelligent Personal Assistant folyamatosan bővülő tárházának köszönhetően a bajor prémiummárka ügyfelei már nem csupán érintésekkel és gesztusokkal, de élőbeszéd útján is vezérelhetik a modell központi operációs rendszerének funkcióit. A BMW XM alapfelszereltségének továbbá a BMW iDrive vezérlőtárcsája, a kormánykerék multifunkciós gombjai, a BMW Head-Up kijelző és a BMW Gesztusvezérlés is része.

A BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés másik fénypontja a BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Digital Key Plus okoskulcs azt is lehetővé teszi – biztonságos használatra tervezett ultraszélessávú technológiájának (UWB – Ultra-Wideband) köszönhetően –, hogy a BMW ügyfelei Apple iPhone okostelefonjukkal nyissák ki és zárják le BMW XM modelljüket. Az innovatív okostelefon-integrálhatóság az Apple CarPlay® és az Android Auto™ futtatását is lehetővé teszi, miközben a BMW ID átfogó személyre szabhatóságot kínál. Az újdonságban a személyes eSIM kártya is használható. A minden körülmények között optimális járműkapcsolatról 5G-kompatibilis antennarendszer gondoskodik.Kulcsszavak: bemutató, bmw, BMW M, fejlesztés, suv
 
Bemutatjuk a BMW Group tesztlétesítményét Miramas-ban Bemutatjuk a BMW Group tesztlétesítményét Miramas-ban A Nissan új technológia megoldásokkal javítja az ügyfélvéleményt A Nissan új technológia megoldásokkal javítja az ügyfélvéleményt Megérkezett az első BMW XM Autócsodák a roncstelepről a Discovery Channel műsorán BMW 3.0 CSL Hommage: hamisítatlan motorsport-karakter elegáns köntösben BMW 3.0 CSL Hommage: hamisítatlan motorsport-karakter elegáns köntösben 220 millió eurós támogatás a magyar vasúti személyszállító flotta korszerűsítésére 220 millió eurós támogatás a magyar vasúti személyszállító flotta korszerűsítésére
 
A Volvo Cars által kidolgozott, világelső beltéri radarrendszer gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon véletlenül az autóban

A Volvo Cars által kidolgozott, világelső beltéri radarrendszer gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon véletlenül az autóban

2022. szeptember 28.
Képzelje el egy alvó gyermek finom légzését, és az azzal járó, alig érzékelhető mozgást.
Részletek

A Volvo Cars által kidolgozott, világelső beltéri radarrendszer gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon véletlenül az autóban

A Volvo Cars mérnökei által kifejlesztett, új beltéri radar eléggé pontos és érzékeny ahhoz, hogy észlelje a legapróbb, akár egy milliméternél is kisebb kitéréssel járó mozgást – például egy alvó csecsemő önkéntelen mozdulatait. Ez az első olyan rendszer a világon, amely a jármű teljes belső terét lefedi, beleértve a csomagtartót is.

"A mai napon bemutatott új, radaros rendszerünk, amellyel a hamarosan bemutatkozó, tisztán elektromos Volvo EX90 fedélzetén találkozhatnak először ügyfeleink, egy olyan, felfoghatatlanul tragikus balesetet hivatott megelőzni, amellyel évről évre túl sok családnak kell szembesülnie."

A hivatalos adatok szerint 1998 óta csak az Amerikai Egyesült Államokban több mint 900 gyermek vesztette az életét autók túlmelegedő utasterében. A tragédiát tovább súlyosbítja, hogy ezeknek a haláleseteknek a többsége azért következett be, mert a szülők egyszerűen megfeledkeztek arról, hogy gyermekük az autóban tartózkodik.

Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a jövőben ez soha ne fordulhasson elő.

A Volvo új, beltéri radarrendszere elsőként a november 9-én bemutatkozó Volvo EX90 modellhez kínáljuk (ahol a törvényi szabályozások ezt megengedik), méghozzá az alapfelszerelés részeként. A rendszer az ezt követően piacra lépő, további Volvo modellekben is megjelenik majd.

Az utasokat támogató technológia

A tetőkonzolba, a tetőre szerelt olvasólámpákba, valamint a csomagtartóba beépített szenzorokkal dolgozó, új rendszer az első olyan megoldás a világon, amely az autó teljes belső terében képes észlelni az egy milliméteresnél is kisebb kitéréssel járó mozgást.

"Annak érdekében, hogy a rendszer minél nagyobb arányban lefedje a belső teret, és érzékelje, ha egy gyermek vagy kisállat az utastérben maradt, az utastér teljes hosszában, valamint a hátsó csomagtartóban egyaránt érzékelőket helyeztünk el."

„A figyelemvesztés, a fáradtság nem döntés kérdése, éppen ezért bármikor előfordulhatnak.” – mondta Lotta Jakobsson, a Volvo Cars sérülés-megelőzési műszaki szakértője. „Emberek vagyunk, a figyelmetlenség az élet sajnálatos velejárója. Éppen ezért élvonalbeli technológiát alkalmazva segítünk ügyfeleinknek az olyan helyzetekben, amikor nincsenek a helyzet magaslatán, és figyelmeztetjük őket, hogy gyermeküket, kutyájukat vagy macskájukat ne felejtsék az autóban.”

A szakértők arra jutottak, hogy akkor a leghatékonyabb a figyelmeztetés, amikor a vezető megkísérli bezárni az autót. Egyrészt ez a legalkalmasabb pillanat arra, hogy intézkedjenek, és ne hagyják bent családtagjaikat az autóban, másrészt így elkerülhető az a „fásultság”, amelyet a túl sokszor ismétlődő figyelmeztetések váltanak ki, érzéketlenné téve az embert a riasztásra.

Amikor a vezető bezárná az autót, bekapcsol a beltéri radarrendszer, és megállapítja, hogy tartózkodik-e ember vagy állat az utastérben.

Amennyiben igen, a központi zár nem reteszelődik, és az autó középkonzolján megjelenik egy üzenet, amely arra figyelmezteti a vezetőt, hogy ellenőrizze a belső teret.

Amennyiben a rendszer ember vagy állat jelenlétét észleli a belső térben, képes arra, hogy működésbe hozza a klímaberendezést, ezzel javítva a hőkomfortot, valamint mérsékelve a hőguta vagy – télen – a kihűlés kockázatát.

„A Volvo Cars mindig is élen járt az autóipar biztonság terén. Ez a jövőben sem lesz másképp: mind magasabbra emeljük a mércét, hogy megvédjük ügyfeleink és családtagjaik életét.” – mondta Lotta Jakobsson. „Ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy biztosítjuk a felszabadult, gondtalan utazás élményét, a hiánytalan biztonságérzetet. Ez az a fajta érzelmi biztonság, ami lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy korlátok nélkül átadhassák magukat az élet élvezetének, abban a biztos tudatban, hogy mindent megtettek azért, hogy megelőzzék a váratlan tragédiákat.”

Kulcsszavak: biztonság, biztonságtechnika, EX90, fejlesztés, volvo
 
A Volvo Cars által kidolgozott, világelső beltéri radarrendszer gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon véletlenül az autóban Már Vietnam is környezetbarát A Toyota Prius nulla károsanyag-kibocsátása igazi kincs A Toyota Prius nulla károsanyag-kibocsátása igazi kincs A négykarikás márka modellpalettájának legújabb fénydizájnja A négykarikás márka modellpalettájának legújabb fénydizájnja Két autógyártó vállalatot hoz létre Indiában a PSA Group és a CK Birla Két autógyártó vállalatot hoz létre Indiában a PSA Group és a CK Birla A Hyundai és a Kia vezeték nélküli elektromos töltőt fejleszt A Hyundai és a Kia vezeték nélküli elektromos töltőt fejleszt
 
A Citroën új márkaarculattal és logóval vág neki története új, izgalmakkal és sikerekkel kecsegtető fejezetének

A Citroën új márkaarculattal és logóval vág neki története új, izgalmakkal és sikerekkel kecsegtető fejezetének

2022. szeptember 28.
Az 1919-es eredeti, ovális márkajel inspirálta új logó a 10-es sorszámmal büszkélkedhet a Citroën márka 103 éves történetének logóváltozatai között.
Részletek

A Citroën új márkaarculattal és logóval vág neki története új, izgalmakkal és sikerekkel kecsegtető fejezetének


Megjelenése modernebb, grafikusabb elődeinél, és jobban érvényesül az új digitális eszközökön és felületeken.

Az új logó először egy szeptember végén megjelenő koncepcióautón tűnik majd fel, azután 2023 közepétől fokozatosan a márka összes jövőbeli termékére és koncepciójára rákerül.

A Citroën márka új arculata több lépésben az összes kommunikációs felületen és minden olyan helyen fel fogja váltani a régit, ahol az ügyfelek közvetlen kapcsolatba kerülnek a márkával (kereskedések, szervizek stb.).

Az arculatváltást egy új márkaszlogen is kíséri (Nothing moves us like Citroën), amely még merészebb és az ügyfelek jóllétét még inkább szem előtt tartó mobilitási megoldások ígéretét hordozza.

A Citroën a mai napon bemutatja új márkaarculatát és logóját, amely egy új, modern és izgalmas korszak kezdetét jelzi a 103 éves márka számára. Az új arculattal a Citroën azon törekvését igyekszik kifejezésre juttatni, hogy minél gyorsabban megfizethető elektromos mobilitási lehetőségeket biztosítson ügyfelei számára, és még inkább érvényre juttassa a DNS-e lényegét alkotó használhatóság, merészség és ügyfélkényelem értékeit.

A Citroën új márkaarculattal és logóval vág neki története új, izgalmakkal és sikerekkel kecsegtető fejezetének

Az új logó egyfajta újraértelmezése az eredetinek, amelyet egykor a céget alapító André Citroën fordított nyilazott fogaskerekeket gyártó vállalkozásának sikere ihletett. A jól ismert „chevron” azóta is központi szerepet tölt be a Citroën márka identitásában.

Az elegáns új embléma, amely a márka új korszakba tartó átmenetét és fejlődését fémjelzi, szeptember végén mutatkozik be egy koncepcióautón, amely egyfajta stílusmanifesztumnak tekinthető. Ezt követően 2023 közepétől fokozatosan megjelenik majd a sorozatgyártásba kerülő Citroën járműveken és koncepcióautókon. Az álló ovális alap kihangsúlyozása teljesen új irányt szab a formanyelvnek. A korábbinál feltűnőbb új logó azonnal felismerhető, jellegzetes elemévé válik minden Citroën modellnek.
Nemcsak a logó, de a teljes márkaarculat is megújul az összes fizikai és digitális eszközön. Mindezt egy új szlogen, új márkaígéret is kíséri: „Nothing moves us like Citroën”.

Vincent Cobée, a Citroën vezérigazgatója szerint: „Eljött az ideje, hogy a Citroën új, modernebb és korszerűbb hangot üssön meg. Új arculatunk a haladást szimbolizálja: ügyfeleinket a fizikai síkon avantgárd járművekkel, érzelmi síkon pedig összességében kézenfekvőbb, kényelmesebb és élvezetesebb körülmények között repítjük előbbre – nevezetesen az elektromos átállás felé. Nálunk hagyomány, hogy merész járművekkel inspiráljuk a fogyasztókat, ami egy kicsit másfajta, befogadóbb megközelítésre sarkall minket a családi mobilitás jövőjét illetően. Meg vagyunk győződve arról, hogy minden korábbi, jelenlegi és jövőbeli ügyfelünk egyetért velünk abban, hogy »Nothing moves us like Citroën.«”

A Citroën új márkaarculattal és logóval vág neki története új, izgalmakkal és sikerekkel kecsegtető fejezetének

Új, mégis ismerős logó

Az új márkaarculat központi eleme az egész világon jól ismert Citroën-fogaskerekek továbbfejlesztett változata. A cég 1919-es megalapítása óta immár tizedik alkalommal változik jelentősebb mértékben a Citroën-logó, amelynek dupla fogaskerekei most nagyobbak és határozottabbak lettek, és egy függőleges irányban álló diszkrét, ovális keret emeli ki jelentőségüket.

Ez a markánsabb, ovális logó fontos fordulópontot jelent, és új irányt ad a márka formanyelvének: a karakteres embléma azonnal felismerhető arculati eleme lesz minden Citroën modellnek. Az új logó emellett a márka minden kommunikációs felületén és fizikai kapcsolattartási pontján modernebb és grafikusabb jelleget fog ölteni, és jobban tud majd érvényesülni az új digitális kommunikációs eszközökön is.

Alexandre Revert, Global Brand Designer nyilatkozata: „Jövőbeli útjaink irányát keresve logikusnak tűnt, hogy grafikai szempontból visszatérjünk André Citroën legelső logójához, amely hiteles módon képviselte a mindenki számára elérhető, innovatív autózás ígéretét. Néhány apró változtatással sikerült jelentős fejlődést elérnünk: sokkal markánsabbá és feltűnőbbé vált márkajelzésünkön a fogaskerekek technikai és funkcionális jellege, amely izgalmas kontrasztba került az őket lágyan – szinte emberi módon – körülölelő ovális forma melegségével.”

A Citroën új márkaarculattal és logóval vág neki története új, izgalmakkal és sikerekkel kecsegtető fejezetének

Letisztultabb, megnyugtatóbb kommunikációs felületek

Az új ovális hátterű logó egy innovatív és átfogó arculatmegújítási programba illeszkedik. Ennek egyik fő célja az volt, hogy az autóiparon kívüli, személyesebb tárgyak – például kozmetikumok vagy ruházati márkák – ihlessék bizonyos elemeit, s ezáltal márkánk mindenféle környezetben személyesebb üzenetet tudjon közvetíteni. Az új arculathoz például letisztult és egyszerűbb felhasználói felületet terveztünk, amely megnyugtatóbb körülményeket teremt az ügyfelek számára a Citroënnel megtett digitális utazásukhoz, amely nappalijukból egészen a bemutatótermünkig vezetheti őket.

A tervezők különös gondot fordítottak arra, hogy a digitális élmény ergonómiai és esztétikai szempontból is megfeleljen az új ügyfelek elvárásainak (erre szolgál például a "sötét üzemmód" opció), és teljes mértékben kielégítse az internetes értékesítés szigorú igényeit és kívánalmait.

Emellett új animációkon is dolgoznak, hogy az új arculat minden digitális érintkezési felületen érvényre juthasson, mind a járművek belsejében található képernyőkön, mind pedig az autókon kívül, a My Citroën App alkalmazásban, hogy az ügyfelek mindenhol még gazdagabb és integráltabb Citroën-élményben részesülhessenek.

Az új arculatot minden olyan pontra kiterjesztik, ahol az ügyfelek kapcsolatba kerülnek a márkával: nemcsak a Citroën boutique-ban, az ajándéktárgyakon vagy a fedélzeti dokumentációban jelenik meg, hanem a márka kereskedéseiben és irodáiban elhelyezett táblákon és feliratokon is. A hálózat új táblái könnyebbek és energiatakarékosabbak lesznek, és az egyszerűbb újrahasznosíthatóság érdekében mentesek lesznek a krómtól.

A La Maison Citroën elnevezésű, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő új koncepciót tükröző kereskedések kényelmes és otthonos kialakítása is fokozatosan összhangba fog kerülni az új arculattal.

Frissebb, egyszerűbb színek és új betűtípus jellemzik a logót, karakteresebbé téve az új márkaarculatot. Míg a fehér és a szürke nyugalmat és könnyedséget árasztó háttérül szolgál, addig két másik ikonikus szín fog kiemelni bizonyos részleteket és területeket.

A márka története során több ikonikus autón – például 2CV és DS modelleken is – alkalmazott szín ihlette megnyugtató Monte Carlo kék most visszatér a Citroën életébe, és a fizikai, a nyomtatott és a digitális felületeken, valamint a forgalmazói hálózatban is megjelenik a márkakép egyes részleteiben.

Ezenkívül egy energikusabb és jellegzetesebb infravörös árnyalat fogja felváltani a jelenleg használatos piros színt, ezzel biztosítva kiegyensúlyozott és dinamikus kontrasztot a többi színnel mindenféle felületen.

Kulcsszavak: autógyár, Citroën, logó
 
A Citroën új márkaarculattal és logóval vág neki története új, izgalmakkal és sikerekkel kecsegtető fejezetének Kína a Citroen első számú piaca A Renault felszámolja a munkahelyeinek 10 százalékát A Renault felszámolja a munkahelyeinek 10 százalékát A Kia piacvezető szerepre tör a környezetbarát autózásban A Kia piacvezető szerepre tör a környezetbarát autózásban Így áll össze a Seat Ateca színpalettája Így áll össze a Seat Ateca színpalettája A Škoda fenntartható termelésének oszlopa: 20 éves a ŠKO-ENERGO vállalat A Škoda fenntartható termelésének oszlopa: 20 éves a ŠKO-ENERGO vállalat
 
A Ford E-Transit igazi EV-forradalmat hozhat a kisvállalkozások működésébe

A Ford E-Transit igazi EV-forradalmat hozhat a kisvállalkozások működésébe

2022. szeptember 09.
A Ford Pro  bemutatta az áruszállítót, amelynek érkezését már Európa-szerte várják a kisvállalkozások. A vadonatúj E-Transit Custom, az európai piac legkelendőbb áruszállítójának  tisztán elektromos hajtású változata egy teljesen új tervezésű jármű, ami a termelékenység magasabb szintjét kínálja az egytonnás áruszállítók szegmensében.
Részletek

A Ford E-Transit igazi EV-forradalmat hozhat a kisvállalkozások működésébe

A Ford minden kutatási, mérnöki és szoftveres tudását latba vetette az E Transit Custom megalkotásához, hatásosan ötvözve a modern elektromos járműtechnológiát a Ford Pro digitális szoftver- és szolgáltatási ökoszisztémájával, hogy segítsen a vállalkozásoknak az üzemeltetési költségek csökkentésében, a hatékonyabb munkavégzésben és az elektromos járművekre való átállás egyszerűsítésében.

A kis- és középvállalkozások visszajelzéseit is figyelembe véve a mérnökök úgy fejlesztették ki a vadonatúj áruszállítót, hogy az autó a felhőalapú konnektivitási és digitális technológiákra támaszkodva innovatív felhasználói élményt nyújtson, és hogy ezek a megoldások a Ford Power-Up szoftverfrissítések révén a jármű teljes élettartama során kifogástalanul működjenek.

Az új generációs akkumulátor-technológiának köszönhetően az E-Transit Custom tervezett hatótávolsága 380 km2, és az akku 125 kW-os gyorstöltővel is feltölthető. A jármű kimagasló teljesítményének kiaknázását a Ford Pro által megtervezett és megszervezett töltési szolgáltatások biztosítják.

Azért, hogy a termelékenység az egész munkanap során maximális lehessen, az E-Transit Custom számos új digitális megoldást kínál a több célállomást magukban foglaló fuvarok illetve és utas- és rakodótér kihasználhatósága terén. A kabin mobil irodaként is használható, amiről az 5G-alapú konnektivitás és a rugalmas munkaállomás-kialakítás gondoskodik; ez utóbbira jó példa, hogy a kormánykerék ergonomikus konzolként is szolgálhat a laptopok és a tabletek használatához.

A Ford E-Transit igazi EV-forradalmat hozhat a kisvállalkozások működésébe

A digitális innovációhoz kompromisszumok nélküli áruszállító képesség és sokoldalúság társul. Az E-Transit Custom hasznos teherbírása elérheti az 1100 kg-ot3, a 100 mm-rel alacsonyabb raktérpadló megkönnyíti a pakolást, a vontatóképesség pedig 2000 kg4. A független hátsó felfüggesztés és az elektromotor kategóriaelső teljesítménye új szintre emeli az autó által nyújtott vezetési élményt.

“A Ford Pro digitális ökoszisztémájának támogatásával az E-Transit Custom forradalmian újszerű ajánlatot jelent az európai áruszállító-vásárlók számára,” nyilatkozta Ted Cannis, a Ford Pro vezérigazgatója. “Ezek a vállalkozások 786 milliárd euróval járulnak hozzá az európai gazdaság teljesítményéhez5, és az E-Transit Custom értékes segítséget ad nekik a produktivitás növeléséhez, amikor elektromos hajtású járművekre váltanak.”

A Ford Pro korábban már sikeresen bevezette a tisztán elektromos hajtású E-Transitmodellt, amelyből eddig mintegy 8300 darab talált gazdára; az E-Transit Custom az egyike annak a négy új Ford Pro elektromos haszonjárműnek, amelyek 2024-ig jelennek meg az európai piacon. Az E-Transit Custom a törökországi Kocaeliben készül majd, ahol 2023 őszén kezdődik meg az autó gyártása.

Tisztán elektromos hajtás, kompromisszumoktól mentes képességek


Az E-Transit Custom leendő tulajdonosai – különösen a kisvállalkozások és az egyéni vállalkozók, akik a járművüket családi autóként is használják – a nagy flottáktól eltérően nem mindig előre megtervezett útvonalakon bonyolítják a fuvarokat. Az E-Transit Custom új elektromos hajtásláncát úgy tervezték, hogy ezeknek a vásárlóknak is megfeleljen, és meggyőzze a dízelmotorok híveit arról, hogy a tisztán elektromos meghajtás egy stabil, időtálló megoldás, ami már ma is jól kiszolgálja vállalkozásukat.

A Ford E-Transit igazi EV-forradalmat hozhat a kisvállalkozások működésébe

“Nem könnyű a Transit Custom sikerét túlszárnyalni, hiszen ez a modell Európa legkelendőbb áruszállítója és a tavalyi év legkelendőbb járműve az Egyesült Királyságban, de a vadonatúj E-Transit Custom még ehhez képest is óriási előrelépést jelent vásárlóink számára” vélekedett Hans Schep, a Ford Pro európai vezérigazgatója. „Az E-Transit Custom új dizájnja, hálózatba kapcsolt ökoszisztémája és innovatív felhasználói élménye új szintre emeli ügyfeleink termelékenységét az elektromos hajtású, konnektív járművek korszakában.”

Az E-Transit Customban ugyanaz a 400 voltos, 74 kWh-s, 81,2 Ah-s cellákkal működő modern akkumulátor található, mint a Ford F-150 Lightning modellben; ez az energiaforrás 12 százalékkal nagyobb energiasűrűséget biztosít, mint az E-Transit akkumulátora. Mindez akár 380 km hatótávolságra 2 is elég lehet, ami a Ford Pro ügyféltanulmányai szerint több mint négyszerese az egytonnás furgonok napi futásteljesítményének. Az akkumulátort közvetlenül a karosszériához rögzítik, ami javítja a szerkezet strapabírását, és az optimális hatótávolság érdekében tovább csökkenti a tömeget.

Vállalkozásuk szükségletei alapján a vevők 100 vagy 160 kW (135 vagy 217 LE) teljesítményű elektromotort választhatnak autójukhoz; mindkét erőforrás kategóriaelső, 415 Nm forgatónyomatékot ad le. A hajtómotort közvetlenül a jármű padlójának hátsó részén rögzítették, így nem volt szükség külön segédkeretre. Az erőforrást 90 fokkal elfordították, hogy ezzel is növeljék a rakteret, és mérsékeljék a tömeget és szerkezet bonyolultságát. Az erőteljes elektromos hajtáslánc kategóriaelső, akár 2000 kg-os vontató kapacitást 4 biztosít, így az E-Transit Custom azokban a feladatkörökben is kiválthatja a dízelmotoros járműveket, ahol egyetlen más elektromos áruszállító sem válna be. A kényelmesebb használat érdekében a járműre kihajtható vonóhorog is felszerelhető.

A Ford E-Transit igazi EV-forradalmat hozhat a kisvállalkozások működésébe

Az E-Transit Custom vásárlói egy éven át ingyenesen használhatják a Ford Pro E-Telematika 6 személyre szabott megoldásait, amelyek a valós idejű adatok feldolgozásával segítenek az autó üzemeltetőjének figyelemmel követni a jármű mozgását, hatékonyságát és műszaki állapotát, és ezáltal javítani a munkavégzés hatékonyságát. A szoftverrel optimálisan tervezhető a töltés is, hiszen a rendszer EV-specifikus adatokat szolgáltat a feltöltés pillanatnyi állásáról, a töltöttség szintjéről vagy a még megtehető távolságról2, sőt a felhasználók egyénileg beállíthatnak egy küszöbértéket, amikor figyelmeztető jelzés kapnak az alacsony töltöttségi szintről. A felhasználók a Tervezett Előkondicionálással azt is beprogramozhatják, hogy munkakezdés előtt a rendszer fűtse fel vagy hűtse le az akkumulátort és a kabint; így energiát takaríthatnak meg, amivel növelhetik az autó hatótávolságát.

Az E-Transit Custom a legelső akkumulátoros elektromos jármű, amelyben gőzbefecskendezéses hőszivattyú-technológiagondoskodik az utastér fűtéséről és hűtéséről; ez minden járműben alapfelszerelés. Az új rendszert arra tervezték, hogy még több energiát takarítson meg az optimális hatótávolság érdekében.

Az új, elektronikusan vezérelt brake-by-wire fékrendszer is a hatótávolság növelését szolgálja, emellett pedig egypedálos vezethetőséget biztosít. A rendszer ötvözi a súrlódásos és az energiavisszanyerő fékezés előnyeit, így lassítás közben áramot termel, amit az akkumulátor tárol. Az egypedálos üzemmódban 7 a vezető a fékpedál használata nélkül is megállíthatja a járművet, a többi választható üzemmódban pedig kisebb mérvű a lassítás. A rendszert úgy alakították ki, hogy időnként a súrlódófékeket is használja, de csak annyira, hogy megelőzze a féktárcsák berozsdásodását vagy egyenetlenné válását.
A Ford E-Transit igazi EV-forradalmat hozhat a kisvállalkozások működésébe

Ford Pro Charging: egyszerű és hatékony töltés

A hatékony energiagazdálkodás kulcsfontosságú a vállalkozások számára, és ez még inkább igaz a kisebb cégekre, amelyeknek nincs teljes munkaidős flottamenedzserük, vagy olyan telephelyük, ahol elvégezhetik az autók éjszakai töltését. A járművüket saját otthonukban tartó vállalkozóknak nagyon hasznos lesz majd, hogy a Ford Pro szaktanácsokat ad, beszereli és karbantartja a fali töltődobozt, összeköti autóikat más Ford járművekkel, és intuitív szoftvert biztosít, ami megkönnyíti a töltés ütemezését és fizetését.

A felhasználók ma már néhány százalékos árkülönbségek alapján döntik el, hol vásárolnak üzemanyagot. Az áram díjszabása sokkal markánsabb különbségeket mutathat, így a Ford Pro Charging szoftvere az olcsóbb éjszakai díjakra ütemezi a töltést (ahol ez rendelkezésre áll), ezzel is segítve a vállalkozásokat a működési költségek további csökkentésében és az autók nyugodtabb napi használata érdekében.

Az E-Transit Custom 11 kW-os, háromfázisú, váltóáramú fedélzeti töltőjével 7,2 óra alatt tölthető fel teljesen az akkumulátor, így a felhasználók a munka végeztével az éjszakai időszakra időzíthetik a töltést. A forgalmasabb napokon a FordPass Pro okostelefon-alkalmazás segítségével menet közben is figyelemmel követhetik az aktuális töltöttségi állapotot.

Az E-Transit Custom emellett akár 125 kW teljesítménnyel, egyenáramról is tölthető; ilyenkor 41 perc alatt 15-80 százalékra tölthető fel a jármű akkumulátora. Ez a megoldás gyors és hatékony: a laboratóriumi tesztek során egy 125 kW-os rendszerrel 5 perc alatt 38 km-re elegendő áramot vett fel az autó. Ugyanakkor a Ford Pro ügyfelei Európa egyik legnagyobb nyilvános töltőhálózatát, a Blue Oval Töltőhálózatot is használhatják, amely több mint 300.000 töltőponttal rendelkezik, és ezek száma folyamatosan nő. Minden eladott E-Transit Custom modellhez 12 hónapos ingyenes előfizetés jár a nyilvános töltőhálózat használatához.

A Ford E-Transit igazi EV-forradalmat hozhat a kisvállalkozások működésébe

Az autóban több mint 30 különálló modul fogadja a Ford Power-Up vezeték nélküli szoftverfrissítéseket, amelyek javítják a jármű teljesítményét, új, minőségi fejlesztéseket telepítenek, frissítik a már meglévő funkciókat, vagy éppen vadonatúj funkciókkal és képességekkel gyarapítják az autó szolgáltatásait. A legtöbb update két percnél is kevesebb időt vesz igénybe, és a frissítés ütemezhető, hogy elkerülhető legyen a fölösleges állásidő. Az összes nagyfeszültségű alkatrészre 8 évre/160 000 km-re szóló garancia jár, ami nyugalmat kínál a vásárlóknak, és optimális maradványértéket biztosít a lízingügyfeleknek, illetve azoknak, akik a nyolc év letelte előtt eladják a járművet.

Páratlan felhasználói élményre tervezve


A kisvállalkozások nap mint nap irodaként és étkezőhelyként is használják autóik vezetőfülkéjét, és a D-Ford emberközpontú tervezőlaboratóriuma ezt szem előtt tartva úgy tervezte meg az E-Transit Custom kabinját, hogy mindkét célra tökéletesen használható legyen. Tökéletes példa erre a Mobil Iroda opciós csomagban kínált új, innovatív dönthető kormánykerék, amely ergonomikus állvánnyá alakítható a tabletek és laptopok használatához, illetve sík asztallá, amin kényelmesebb írni vagy ebédelni. A csomag nagyobb fényerejű LED kabinvilágítást, valamint a dokumentumok és eszközök biztonságos tárolására szolgáló rekeszeket is tartalmaz.

A kézbesítést végző sofőrök naponta akár 200 címre is kimehetnek és 500 tételt kézbesíthetnek, vagyis a munkájukban minden perc számít. A Fuvarsegédsegít egyszerűsíteni az apró, időrabló műveleteket, amelyeket a sofőr ilyenkor mindig elvégez a biztonság, a vagyonvédelem és a nyugalom érdekében. A bekapcsolt Fuvarsegéd akkor aktiválódik, amikor a vezető parkolóállásba kapcsolja a sebességváltót7. Az E-Transit Custom ekkor automatikusan bekapcsolja a vészvillogót, és bezár minden nyitott ablakot, mihelyt a vezető elhagyja a járművet. Visszatérve a sofőr a kulcs használata nélkül szállhat be és indíthatja el az autót; ezután a vészvillogók kikapcsolnak, és az ablakok visszaállnak korábbi helyzetükbe.

A Ford Pro kutatásai szerint az építőipari vállalkozók felétől már loptak szerszámokat. A szerszám- és járműlopás miatti kényszerű állásidő és költségek mérséklésére az E-Transit Custom modellben új, Beépített Biztonsági Kameráktalálhatók, és az autó felszerelhető egy Hálózatba Kapcsolt Biztonsági Rendszerrel is, ami proaktívan figyelmezteti a tulajdonosokat a lehetséges veszélyekre. A rendszer ultrahangos és dőlésérzékelőket tartalmaz, figyeli az ajtók és a motorháztető nyitását, és élőben közvetíti a fülkében és a raktérben beépített kamerák képét. Ha behatolást észlel, a jármű riasztója aktiválódik, miközben a rendszer egy telefonos alkalmazáson keresztül értesíti a tulajdonost, és élő videóképet ad. A rendszer manuálisan is élesíthető, és a kamerák képe is rögzíthető.

A Digitális Kulcs feladata, hogy egyszerűsítse a bonyolult kulcskezelést, és ugyanúgy működjön, mint egy szálloda kulcskártyája. A flottakezelők távolról is hozzárendelhetik a kulcsokat az egyes dolgozókhoz és járművekhez, így nem kerül fölösleges időbe és pénzbe a kulcsok sokszorosítása, átadás-átvétele és esetleges cseréje.

Akárcsak a nagyobb E-Transitban, itt is megtalálhatók a kabinban és a rakodótérben a ProPower Onboard rendszer 2,3 kW-os csatlakozói, amelyekről elektromos szerszámok, világítóeszközök és egyéb készülékek működtethetők azokon a helyeken, ahol nem áll rendelkezésre elektromos hálózat.

Minden új megoldás a vásárlót szolgálja


Egy kisvállalkozás járműve olyan, mint egy cégér. Az E-Transit Custom magabiztos kiállása, harmonikus arányai és LED külső világítása (amelynek egy látványos fényvezető elem is része), új, látványos formatervezési irányzatot képvisel az egytonnás áruszállítók szegmensében. A hatótávolság maximalizálása érdekében a sík padló, a különleges, méhsejtmintázatú hűtőrács, a keréktárcsa, sőt még a hátsó lámpatest is mintegy 800 különféle aerodinamikai szimuláció során nyerte el végső alakját, és ennek köszönhetően az autó légellenállási együtthatója 13 százalékkal kedvezőbb, mint a Transit Custom modellé. 9

A raktérpadló 100 mm-rel alacsonyabb, mint a kifutó Transit Custom modellé volt, így könnyebb bepakolni a rakományt, és beülni a kabinba. A mérnökök elmélyülten tanulmányozták a kialakítás módját, a felhasználható anyagokat, illetve a biztonsági szempontokat és a tömegadatokat, hogy olyan szerkezetet készíthessenek, amelyben a raktérpadló magába foglalja az akkumulátort, így nem kellett külön ütközésbiztonsági struktúrát kialakítani. Az autó alsó részén található részegységek ‘zsugorfóliaként’ simulnak az akkumulátor köré, így optimális a helykihasználás és a tömeg.

Az E-Transit Custom teljes magassága két méter alatt van, így a jármű könnyebben behajthat a magasságkorlátozással védett helyekre, például a többszintes parkolóházakba, garázsokba vagy a föld alatti rakodóterületekre. A B- és a C-oszlop átpozícionálásával az oldalsó tolóajtó alsó és felső vezetősínje optimális helyre került, így a rakodás minden eddiginél könnyebb.

Az E-Transit Custom dobozos áruszállító kivitelében a raktér befogadó képessége 5,8 – 9,0 m3, a rakomány súlya elérheti az 1100 kg-ot, hosszúsága pedig a 3450 mm-t. A jármű duplakabinos áruszállító és a személyszállító változatokban is kapható, és mindegyik variáns megrendelhető hosszú és rövid tengelytávolsággal, illetve alacsony és magas tetőkialakítással.

Azok a felhasználók, akik öt utast mellett még 3 méter hosszú vagy 1,2 x 2,4 méter alapterületű rakományt is szeretnének szállítani, megrendelhetik az új L-alakú válaszfalat, így a kétüléses jármű második üléssora mellett egy kompozit rekeszfallal leválasztott, teljes hosszúságú raktér is a rendelkezésükre áll. Ez a szegmensben egyedinek számító gyári megoldás szükségtelenné teszi, hogy a felhasználók maguk alakítsák át az autót, ha egyszerre kell utasokat és hosszú rakományt szállítaniuk.

A nagyobb E-Transithoz hasonlóan az összes E-Transit Custom is ferde hosszlengőkaros független hátsó felfüggesztést kapott, ami nemcsak a raktérpadló alacsonyabb kialakítását tette lehetővé, hanem precízebb irányíthatóságot és jobb tapadást is biztosít. Az első kerekek és rugóstagok is előbbre kerültek, így nagyobb lett a lábtér, az első túlnyúlás pedig rövidebb, ami magabiztosabb parkolást és manőverezést biztosít.

Az E-Transit Custom alapáras vezetéssegítő rendszereinek kínálata segíthet mérsékelni az autók állásidejét, javítási költségeit és biztosítási díjait, mivel csökkentik a balesetveszélyt, illetve az ütközések súlyosságát. A technológiák sorában megtalálható az Ütközésre Figyelmeztető6, a Sávtartó7 és a Vezetőfigyelmeztető7 rendszer, az Állítható Sebességhatárolóval kiegészített Sebességtartó Automatika7, a Közlekedési Tábla Felismerés7, az Intelligens Sebességtartó Asszisztens7, a Rossz Irányra Figyelmeztető rendszer7, az első és hátsó parkolássegítő szenzorok7 és a tolatókamera7.

Csúcstechnológiás utastér – minden feladathoz


Az E-Transit Custom tágasabb utasteret és biztonságosabb tárolórekeszeket kínál, mint a kifutó modell. A műszerfalra épített váltókarnak, az elektronikus kéziféknek és az alul lapított karimájú kormánykeréknek köszönhetően keresztirányban nagyon könnyű mozogni a kabinban, ami értékes segítség, amikor a sofőr szűk helyen kénytelen parkolni. A Ford emellett a szegmensben elsőként vezeti be a tetőbe épített légzsákot; ezzel sikerült megnövelni a kesztyűtartó befogadó képességét, ráadásul így a vezetőhöz közelebb is felszerelhetők a különféle panelek és készülékek az iparági szabványnak számító AMPS rögzítő elemekkel.

Mindegyik E-Transit Custom modellben 13 colos, széles képarányú érintőképernyő található, ami a könnyű használhatóság érdekében jobban a vezető felé fordul, a Ford fejlett SYNC 4 10 kommunikációs és szórakoztató rendszeréhez pedig egy 5G modem csatlakozik a Ford Pro szolgáltatások szupergyors konnektivitása érdekében.

A Ford dizájnerei mélyrehatóan tanulmányozták, milyen igénybevételnek teszik a vállalkozások az áruszállítók kabinját, és ennek alapján olyan anyagokat és felületkidolgozásokat alkalmaztak az utas- és rakodótérben, amelyek megakadályozzák a szennyeződések és a víz beivódását, és biztonságos tapadást biztosítanak a sáros vagy nedves bakancsok talpának, ugyanakkor a nehéz tárgyakat is könnyű csúsztatni rajtuk.

Mivel a sofőrök gyakran egyedül használják az egész kabint, az új Vezetőközpontú Üzemmód szenzorokkal érzékeli az ilyen helyzeteket, és csak a foglalt ülésekre irányít levegőbefúvást. Az először a Ford Kuga SUV-ban bemutatott intelligens szélvédő folyamatosan ellenőrzi a hőmérsékletet és a páratartalmat, és automatikusan, apró fűtő és szellőző impulzusokkal tartja átláthatóan a szélvédő felületét.

Kedvezőbb üzemidő, alacsonyabb szervizköltség

A Ford Pro Service azzal számol, hogy az E-Transit Custom üzemeltetési költsége alacsonyabb lesz, mint egy azonos méretű és teljesítményű dízelmotoros modellé; az E-Transit esetében ez a különbség a 40 százalékot is elérheti11. A csekélyebb költségek mellett a vásárlók maximális üzemidőre is számíthatnak a Ford Pro Sevice FORDLiive hálózatba kapcsolt, rendelkezési időt optimalizáló rendszerénekköszönhetően. Az E-Transit Custom felhasználóinak mindehhez csupán aktiválniuk kell az autóba beépített modemet12, majd feliratkozni valamelyik Ford Pro Intelligence csomagra. 6, 8

A várakozások szerint a FORDLiive akár 60 százalékkal is csökkentheti az állásidőt13, és a rendszer ebben az évben összesen 145.000 nappal növelte meg a szolgáltatást használó járművek üzemidejét, mintegy 72 millió eurót takarítva meg ezzel tulajdonosaiknak. Tovább növeli az ügyfelek kényelmét – és autóik kihasználtságát –, hogy az Egyesült Királyságban és Németországban már több mint 110 darab Mobil Szervizkocsi áll rendelkezésre, amelyek az időszakos karbantartási munkák 70 százalékát a helyszínen is képesek megoldani. A Mobil Szervizkocsik idén eddig mintegy 32.000 feladatot végeztek el az ügyfeleknél, akiknek nem kellett időt és pénzt áldozni arra, hogy autóik a szakszervizben álljanak.

Az összes Transit Custom modellt a Ford Otosan, a Ford törökországi vegyesvállalata gyártja majd a Yeniköy összeszerelő üzemében, ami egy korábban bejelentett 2 milliárd eurós beruházás keretében épült meg. Az üzem korszerű autógyártó és akkumulátor-összeszerelő létesítményeknek ad helyet, amelyek révén a Ford Otosan továbbra is a minőségi haszongépjármű-gyártás központjaként és az európai Transit-gyártás otthonaként működik. A napenergiával és energiahatékonysággal kapcsolatos kulcsfontosságú beruházások segítenek majd abban, hogy a Ford Otosan 2030-ra minden törökországi létesítményében megvalósítsa a karbonsemlegességet.

Kulcsszavak: bemutató, elektromos autó, ford, Transit
 
Nissan NP300 Navara - A stílus és teljesítmény új etalonja a pick-upok piacán Nissan NP300 Navara - A stílus és teljesítmény új etalonja a pick-upok piacán A Peugeot egy izgalmas tanulmánnyal tér vissza a gyökerekhez A Peugeot egy izgalmas tanulmánnyal tér vissza a gyökerekhez Az ABB elsőként kívánja megszerezni a CharIN CCS tanúsítványt a DC töltőállo-másaihoz Az ABB elsőként kívánja megszerezni a CharIN CCS tanúsítványt a DC töltőállo-másaihoz LEAF Black Edition – A Nissan legdögösebb elektromos autója LEAF Black Edition – A Nissan legdögösebb elektromos autója Szépség és praktikum jellemzi az új CLA Shooting Brake-et Szépség és praktikum jellemzi az új CLA Shooting Brake-et
 
22 márkakereskedéssel kezdi meg a magyarországi autóértékesítést az MG Motor

22 márkakereskedéssel kezdi meg a magyarországi autóértékesítést az MG Motor

2022. szeptember 09.
A brit eredetű, ikonikus autómárka a Morris Garages hazai importőre, a Duna Motors Disztribúció Kft., bejelentette, hogy 22 tagú, országos lefedettséget biztosító kereskedői hálózattal kezdi meg hivatalosan az MG márkajelzésű gépjárművek értékesítését Magyarországon.
Részletek

22 márkakereskedéssel kezdi meg a magyarországi autóértékesítést az MG Motor

A szeptember 17-én egyszerre nyitó márkakereskedések nyílt hétvégén várják az érdeklődőket, melyen tesztvezetés keretén belül biztosítják számukra az elmúlt években teljesen megújult MG modellekkel való személyes ismerkedés lehetőségét.

A brit hagyományokkal rendelkező MG márka azt tűzte zászlajára, hogy ahogy annak idején - a sportautókat kihozva a versenypályáról a közutakra – a sportautózást elérhetővé tette szélesebb rétegek számára, most a legfejlettebb autóipari technológiák és az alternatív meghajtás váljon általa elérhetővé a lehető legszélesebb vásárlóközönség számára. A márka a Get More jelmondat jegyében az innovatív technológiát és korszerű formanyelvet ötvözi termékeiben az észszerű árazással, így biztosítja, hogy a vásárlók többet kapjanak a pénzükért: több műszaki tartalmat, magasabb felszereltséget, hosszabb hatótávot, hosszabb garanciaidőt.

A kínai háttérrel újjászületett MG modellek épp ezért kiváló ár-érték arányuknak köszönhetően egyre növekvő népszerűségnek örvendenek a világ 84 országában. A márka Nyugat-Európa 17 országában több mint 400 márkakereskedéssel 2021-ben megháromszorozta az eladásait. Idén pedig, a budapesti székhelyű regionális központ létrehozásával, a régió 5 országában indul a közép-kelet-európai, és azon belül a magyarországi értékesítés is.

22 márkakereskedéssel kezdi meg a magyarországi autóértékesítést az MG Motor

„A jelenlegi, turbulensen változó gazdasági környezet ellenére is azt gondoljuk, hogy az MG márka sikeres lesz Magyarországon. Ezt a globális értékesítési adatokon és a márka egyre növekvő nyugat-európai népszerűségén túl az is visszaigazolja a számunkra, hogy nagy múltú, jól ismert, tapasztalt márkakereskedések csatlakoztak a hálózatunkhoz. Eredetileg 15 márkakereskedéssel terveztük a hazai indulást, de újabb és újabb kereskedések jelezték belépési szándékukat, így nem kis büszkeségre ad okot, hogy országosan 22 értékesítési és szervizközponttal nyithatunk. Partnereink pozitív hozzáállása még inkább megerősítette, hogy az MG által gyártott autóknak van helyük a magyar autópiacon” – nyilatkozta Markó Zoltán, az MG magyarországi márkaigazgatója.

A Duna Autó cégcsoport közel másfél éve kezdte meg a disztribúciós jogokra irányuló tárgyalásait Kína legnagyobb járműgyártó vállalatával, a SAIC Motor Corporationnel. A tárgyalássorozatot a kezdetektől Ormos Péter, a csoport tulajdonos igazgatója irányította, melynek eredményeként a cégcsoport 2022 márciusának végén bejelenthette, hogy a Duna Motors Disztribúció Kft. néven bejegyzett vállalata nyerte el a legendás, brit gyökerekkel rendelkező márka magyarországi importőri jogát. Ezt követően május 27-én, a Hungexpon megrendezésre került AMTS kiállítás keretén belül, nagyszabású sajtótájékoztatón mutatta be az európai piacokat kiváló ár-érték arányú autóival sorra meghódító márka modelljeit a nagyközönségnek. Az MG márka kínálatában a hagyományos belsőégésű motorral szerelt autók mellett kaphatóak lesznek plug-in hybrid technológiával és kizárólag elektromos hajtással rendelkező modellek is.

22 márkakereskedéssel kezdi meg a magyarországi autóértékesítést az MG Motor

A magyarországi értékesítés szeptember 17-18-ai nyílt hétvégén két modell 6 változatával indul. A méltán nagy érdeklődésre számot tartó, B-SUV szegmensbe tartozó, hagyományos belsőégésű MG ZS modell kétféle takarékos, de dinamikus benzinmotorral, ill. manuális és automataváltós verzióban vásárolható meg. Az átlagosnál jobban – többek között LED-es nappali menetfénnyel, Full LED-technológiára épülő automata tompított- és távolsági fényszóróval, 10,1 colos színes érintőképernyővel, könnyűfém keréktárcsákkal, Apple CarPlayTM és Android AutoTM csatlakozási lehetőséggel – felszerelt szívóbenzines alapkivitel már 6 699 000 forintért elérhető.

A C-SUV szegmens praktikus, tágas és biztonságos, fejlett plug-in hybrid hajtáslánccal szerelt MG EHS modellje pedig kétféle - Comfort és Luxury - felszereltségi szinttel kerül a kínálatba. A 15 399 000 forintos áron megvásárolható alapfelszereltség része a MG Pilot vezetéstámogató rendszer, a kulcs nélküli ajtónyitás és nyomógombos motorindítás, az Eco bőr üléskárpit, a LED nappali menetfény, a kétzónás klímaberendezés, a 10,1”-os színes érintőképernyő, a tolatókamerás első és hátsó parkolóradar és az esőérzékelő. A kínálat még ebben az évben ugyanennek a modellnek az MG HS elnevezésű kézi- és automata váltóval is választható, benzinmotoros verziójával bővül.

22 márkakereskedéssel kezdi meg a magyarországi autóértékesítést az MG Motor

„Az MG vélhetően a tudatos vásárlók márkája lesz, akik számára a minőség, a korszerű technológia, a kiváló ár-érték arány, vagyis az észszerű vásárlói döntések a mai gazdasági viszonyok között fokozott jelentőséggel bírnak. A márka kis- és közép-kategóriás városi terepjárói a legnépszerűbb hazai szegmensekbe tartoznak. Az átlátható felszereltségi szintek pedig megkönnyítik a vásárlói döntést. Ráadásul a kétféle felszereltségi szintből már az alapszéria is jóval gazdagabb kategóriatársainál, a magasabb felszereltségi szintek pedig szinte minden műszaki, digitális és kényelmi extrát tartalmaznak. Például szinte minden modellnél a magasabb felszereltségi szint része a prémium életérzést biztosító, nyitható panorámatető, ami más márkáknál általában csak extraként rendelhető.

A vásárlók így valóban jobban járnak, hiszen többet kapnak a pénzükért. Ezen felül pedig, a vásárlást követően, a minőséget igazoló 7 év vagy 150 000 futásteljesítményig terjedő, teljeskörű gyári garancia hosszútávra nyújt gondtalan biztonságot a számukra.” – folytatta Markó Zoltán, az MG márkaigazgatója, és hozzátette: „A hazai piaci trendekkel szemben – amelyek mindinkább arra mutatnak, hogy egyre kevesebb autómárka tud árgaranciát biztosítani a vásárlói számára – mi, az MG-nél fontosnak tartjuk a kiszámíthatóságot, ezért a Get More jelmondat jegyében, ügyfélrendelés esetén árgaranciát vállalunk a már beérkezett 100 darab és a további 254 darab szállítás alatt lévő, de még szeptemberben beérkező gépkocsinkra.”

22 márkakereskedéssel kezdi meg a magyarországi autóértékesítést az MG Motor

Az MG 2023 első negyedévében tovább bővíti magyarországi modellpalettáját az elektromos termékvonallal. Érkezik a Nyugat-Európában értékesítési rekordokat döntő MG ZS EV, a világon egyedülálló tisztán elektromos kombi, az MG 5 és a közelmúltban debütált, elsődlegesen az európai piacokra tervezett városi kisautó, az MG 4.

A vásárló igények alapján történő folyamatos termékfejlesztésnek köszönhetően az MG modelljei minőségben és megbízhatóságban is a legmagasabb színvonalat képviselik. A márka egyik legnagyobb erőssége a fogyasztók és a szakma által is elismert termékminőségen és rendkívüli ár-érték arányon felül, a rendkívül stabil ellátási láncra épülő gyártás, amelyet nem befolyásol az autóipar más szereplőit sújtó alkatrészhiány. A jelenleg forgalmazott modellek a folyamatosan érkező készletről elérhetőek a vásárlók számára az ország 22 MG márkakereskedésében.

Kulcsszavak: márkakereskedés, márkaszerviz, MG
 
Gazdára találtak az első Ladák Gazdára találtak az első Ladák Datahouse: 15,6 százalékkal nőtt tavaly az új autók eladása Datahouse: 15,6 százalékkal nőtt tavaly az új autók eladása Többségi tulajdonrészt szerez az Iniciál Autóházban az AutoWallis Többségi tulajdonrészt szerez az Iniciál Autóházban az AutoWallis Újabb szolgáltatással bővült a Duna Autó portfóliója Újabb szolgáltatással bővült a Duna Autó portfóliója Nyugat-Magyarország meghatározó autókereskedőjével, az Iniciál Autóházzal bővül az AutoWallis csoport Nyugat-Magyarország meghatározó autókereskedőjével, az Iniciál Autóházzal bővül az AutoWallis csoport
 
Új magyar légitársaság alakult

Új magyar légitársaság alakult

2022. szeptember 06.
Az Aeroexpress Regional légitársaság járatai a Budapest–Kolozsvár–Debrecen–Marosvásárhely–Debrecen–Kolozsvár–Budapest útvonalon fognak repülni.
Részletek

Új magyar légitársaság alakult

A következő két hónapban, tehát október végéig biztosan járnak az Aeroexpress Regional légitársaság erdélyi járatai – erről a résztulajdonos, Somogyi-Tóth Dániel nyilatkozott a VG-nek.

Az Aeroexpress Regional mögött az Aeroexpress Légiforgalmi Zrt. áll, amelynek alapító tulajdonosa a BASe Airlines Zrt. Utóbbi is teljes egészében magyar érdekeltség, még 1991-ben alapították.

Központi bázisa a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, a gépei pedig az elmúlt 17 év alatt több mint 23 ezer órát töltöttek a levegőben és megközelítőleg 27 ezer leszállást hajtottak végre eseménymentesen.

Az Ármai Zoltán fémjelezte társaság annak idején a Malév regionális járatainak üzemeltetésében is részt vett‚ valamint olasz‚ horvát‚ dán és spanyol turisztikai és közszolgáltatási feladatokat is ellátott. Hosszú évek óta Finnországban teljesít menetrend szerinti járatokat, a finn állam megrendelésére.

A vállalkozás szeptembertől bevezető üzemet indít, ebben pedig az immár a Külgazdasági és Külügyminisztérium többségi vagyonkezelésében álló Debreceni Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cégben szoros partnerre talált.

Új magyar légitársaság alakult

Már csak azért is, mert a társaság debreceni székhelyű. Somogyi-Tóth Dániel erről azt mondta, hogy a Debrecen International Airport Kft. pályázat útján elnyert járatfejlesztési forrással támogatta a projekt megvalósulását. Ugyanakkor az elszabadult energiaárak speciális gazdasági környezethez vezettek, amit túl kell élni.

A járatok hétfőn, szerdán és pénteken repülnek a Budapest–Kolozsvár–Debrecen–Marosvásárhely–Debrecen–Kolozsvár–Budapest útvonalon, az értékesítés elstartolt. A jegyárak irányonként 30 és 90 euró között mozognak.

Külön érdekesség, hogy a Budapest–Kolozsvár útvonal egy munkanapon belül oda-vissza teljesíthető, ez pedig az üzleti utasok számára jó hír. De az egynapos turizmust kedvelőknek is felkeltheti az érdeklődését. Ugyanez igaz a Kolozsvárról Debrecenbe repülők esetén.

Új magyar légitársaság alakult


Kulcsszavak: Aeroexpress Regional, légitársaság
 
Költséghatékony ha kezdő pilótákat alkalmaznak a diszkont légitársaságok Költséghatékony ha kezdő pilótákat alkalmaznak a diszkont légitársaságok Áder János részvétét fejezte ki az orosz elnöknek Áder János részvétét fejezte ki az orosz elnöknek Egymilliárd eurót közelítő üzemi eredményt ért el a Lufthansa-csoport 2014-ben Egymilliárd eurót közelítő üzemi eredményt ért el a Lufthansa-csoport 2014-ben Tizenhét százalékos utasszám-bővülést ért el a Wizz Air 2014-ben Tizenhét százalékos utasszám-bővülést ért el a Wizz Air 2014-ben Új magyar légitársaság alakult Folyamatban van a Sólyom légitársaság engedélyeinek kiadása
 
Elképesztő összegért cserélt gazdát a világ egyik legkülönlegesebb Peugeot-ja

Elképesztő összegért cserélt gazdát a világ egyik legkülönlegesebb Peugeot-ja

2022. szeptember 06.
Augusztus 19-én szemkápráztatóan sokat fizettek egy különleges gépkocsiért. A kérdéses Peugeot sportautót teljességgel egyedülállóvá teszi lenyűgöző szépsége, motorsportban elért eredményei, alkotójához fűződő, személyes kapcsolata, no meg ritkasága.
Részletek

Elképesztő összegért cserélt gazdát a világ egyik legkülönlegesebb Peugeot-ja

Idén augusztus 19-én egyedülálló alkalom kínálkozott egy autótörténeti mérföldkő megszerzésére: ezen a napon került kalapács alá a kaliforniai Monterey-ben a francia autóépítés egyik gyöngyszeme, egy 1938-as gyártású Peugeot 402 Darl’mat Special Coupe.

Az autó több okból is érdemes a világ figyelmére, ezek azonban mind ugyanoda vezethetők vissza: egy maroknyi elhivatott francia autórajongóra, akik saját ambícióiktól és a kor szellemétől vezérelve, no meg a sors szeszélyétől segítve egymásra találtak, hogy rövid időre olyan magasságokba emeljék a Peugeot-t, ahol rajta kívül soha egyetlen tömegpiaci autógyártó sem járt…

Pourtout, Paulin és Darl’mat – a három név említésére minden vérbeli autórajongónak elcsuklik a hangja és fátyolossá válik a tekintete. A francia autóipar art déco apostolai voltak ők, akik a harmincas években a kor legkiválóbb autói: a Peugeot 301, 302 és 402 alapjaira álmodtak és valósítottak meg álomszerűen elegáns, ugyanakkor félelmetesen hatékony és gyors sportautókat.

Ha a végletekig le akarjuk egyszerűsíteni a szerepüket, Marcel Pourtout volt a kéz: egy rendkívül precíz, megbízható karosszériaépítő mester, aki a húszas évek derekán indította el vállalkozását, és tíz évvel később a legnagyobb manufaktúrák között jegyezték a szakmában.  

Elképesztő összegért cserélt gazdát a világ egyik legkülönlegesebb Peugeot-ja

A Carrosserie Pourtout a harmincas évek elején szerződtette le Georges Paulin formatervezőt. Ő volt a szív, aki az akkoriban kötelező jelleggel alkalmazott, áramvonalas formákat soha nem látott szenvedéllyel töltötte meg. Fő munkája egyértelműen a világ első lenyitható keményteteje, az Eclipse névre keresztelt szerkezet volt, ám ahogy cikkünk témája is mutatja, a klasszikus, zárt karosszériáknak is mestere volt.

Végezetül az agy: Émile Darl´mat mérnök, aki Peugeot és Panhard automobilok értékesítésével és javításával kereste meg azt a pénzt, ami lehetővé tette, hogy a szenvedélyének: a minél nagyobb teljesítményű motorok építésének élhessen.

Darl´mat és Pourtout már a húszas évek végén dolgoztak együtt, az 1933-as Chicago-i Világkiállításon bemutatott autójuk (egy különleges kivitelű Peugeot 301-es) dizájnját pedig már a frissen leszerződtetett Paulin jegyezte. A Peugeot mégsem emiatt figyelt fel a trióra: Darl’mat versenycélokra fejlesztett, ütőképes konstrukciói keltették fel a cég érdeklődését, amelyekben meglátták a lehetőségét, hogy költséghatékonyan és eredményesen térjenek vissza a motorsport világába.

Elképesztő összegért cserélt gazdát a világ egyik legkülönlegesebb Peugeot-ja

Első közös munkájuk egy Peugeot 302 szedán alapjaira épült. Ez gyakorlatilag a 402-es rövidebb tengelytávú, kisebb motorral szerelt változata volt, de egyéb műszaki tartalmában megegyezett a márka zászlóshajójával. Darl’mat tehát 1936 elején fogta a Peugeot 402-es nagyobb, kétliteres motorját, és teljesítményét az eleve tekintélyes 55 lóerőről „félelmetes” 70-re növelte. Végül megkérte Georges Paulint, hogy az aerodinamikai varázslónak tartott Jean Andreau-val (az ugyanebben az évben bemutatott, legendás Peugeot 402 Andreau névadó tervezőjével) konzultálva tervezze meg a létező legszebb, legáramvonalasabb karosszériát.

Paulin nem okozott csalódást, a burkolt hátsó kerekű, hatalmas alumínium hűtőmaszkkal szerelt sportautó stilizált, túlméretes alumínium szegecsmotívumokkal teremtett kapcsolatot a kor technológiai csúcsteljesítményeként számon tartott repülőgépekkel.

Az autó rendkívül népszerűnek bizonyult, ám a tervezett komfortos kivitelek helyett jóformán minden ügyfél a minimalista versenyváltozatot rendelte meg. Ez elég is volt ahhoz, hogy a Peugeot felkarolja Émile Darl´mat Le Mans-i terveit, és egy évvel később, 1937-ben mindhárom rajthoz álló Peugeot Darl’mat Special az első tízben végzett a 24 órás futamon. A következő évre minden támogatást megadtak Darl’mat-nak: a mérnök a Peugeot 402 legújabb változatával, a könnyített 402 Légère-rel dolgozhatott. Ez rövidebb és szélesebb volt elődjénél, ami optimálissá tette versenycélokra.

Az így megvalósult Peugeot 402 Darl’mat Special fölényesen megnyerte a 2,0 literes géposztályt az 1938-as Le Mans-i 24 órás futamon, összesítésben pedig az ötödik helyen végzett. Ekkor még nem lehetett sejteni, hogy ezzel a teljesítménnyel véget is ért a Peugeot és Darl’mat motorsportprogramja: a csapat 1939-ben távol maradt az ikonikus sarthe-i versenytől, amely aztán a II. világháború kitörése miatt kényszerpihenőre vonult.

Elképesztő összegért cserélt gazdát a világ egyik legkülönlegesebb Peugeot-ja

Noha az együttműködés nem volt hosszú életű, a Peugeot Darl’mat Special modellek viszonylag nagy darabszámban készültek. 53 roadster, 32 vászontetős kabrió, és mindössze 20 kupé épült. Ez utóbbiakból hatot építettek a 402 Légère platformjára. Ebből a hatból három elveszett vagy megsemmisült, így a most elárverezett példányon kívül mindössze két ilyen kupé létezik a világon.

A kutatások szerint ez a 705536-os alvázszámú, zárt karosszériás modell eredetileg fekete-bézs fényezéssel gördült ki a műhely kapuján valamikor 1938 vége felé, hogy aztán Émile Darl´mat személyesen vigye el karácsonyi ajándék gyanánt Alfred Giauque-nak, a Peugeot gyári motorsportprogramja igazgatójának, köszönetképpen a hathatós támogatásért. A gesztus nem csak nagyvonalú volt, de szimbolikus is, hiszen míg Darl’mat szerint a könnyebb roadster jobb választás versenycélokra, Giauque a kupék áramvonalasabb profiljában és merevebb szerkezetében látta a motorsport jövőjét.

Alfred Giauque újdonsült autója a csodával határos módon túlélte a világégést. A békekötést követő másfél évtizedben kétszer is gazdát cserélt, ám mindvégig a francia fővárosban maradt. A hatvanas évek végén aztán egy neves észak-amerikai gyűjtő vásárolta meg, de ennek nevadai birtokán a Peugeot 402 Darl’mat Special Coupe lassú enyészetnek indult.

A félig darabokban heverő csodát 2002-ben egy veterán járművekre szakosodott karosszériaműhely vásárolta meg, majd ismeretlen összegért továbbadták azt jelenlegi tulajdonosának, aki azonnal megrendelte az autó aprólékos helyreállítását. A munka két éven át tartott, majd miután 2004-ben részt vett a Pebble Beach Concours d’Elegance kiállításon, hogy az egész világ megcsodálhassa ragyogó pompáját, a gondos tulajdonos folytatta a projekt tökéletesítését.

Az elmúlt két évtized a kupé szüntelen, hozzáértő gondozásával, finomításával, a korhű elemek helyreállításával telt – hogy milyen színvonalon, arról pontosan tanúskodnak az aukciós katalógusban közzétett, és cikkünkben is látható fényképek.

Miután tulajdonosa úgy érezte, ennél többet már nem tehet az egykori versenyautóért, most átengedte másnak a megtiszteltetést, hogy az autónak megadja az azt megillető tiszteletet és figyelmet. Ennek persze megvolt az ára: a Peugeot-történelem ezen gyöngyszeme 885 ezer dollárért, azaz 365 millió forintért cserélt gazdát, ami a kupé történetét és jelentőségét tekintve végül is kifejezetten jutányosnak tekinthető.

Kulcsszavak: oldtimer, Peugeot, Peugeot 402
 
A Peugeot, amely teljesen más ligában játszott A Peugeot, amely teljesen más ligában játszott A Peugeot 2008 Európa legnépszerűbb autója A Peugeot 2008 Európa legnépszerűbb autója Murván mindig könnyedebb! Murván mindig könnyedebb! Elképesztő összegért cserélt gazdát a világ egyik legkülönlegesebb Peugeot-ja A Jazzy Street december 15-i adásának tartalmából Peugeot-ból készült el a világ legkisebb lakóautója Peugeot-ból készült el a világ legkisebb lakóautója
 
ŠKODA VISION 7S – Az új formai nyelvezet és 600 kilométer feletti hatótáv

ŠKODA VISION 7S – Az új formai nyelvezet és 600 kilométer feletti hatótáv

2022. szeptember 01.
Koncepciótanulmány 89 kWh energiatároló képességű akkumulátorral és akár 200 kW töltőteljesítménnyel. Orrkialakítás a Tech-Deck Face motívummal és új T-alakú fénygrafikával; alacsony tetőív a fokozott gazdaságosság szolgálatában.
Részletek

ŠKODA VISION 7S – Az új formai nyelvezet és 600 kilométer feletti hatótáv

Hétüléses VISION 7S tanulmányával a ŠKODA első alkalommal kínál konkrét bepillantást a márka új formai nyelvezetébe, amelyet masszivitás, funkcionalitás és hitelesség jellemez. A VISION 7S egyben az első ŠKODA, amely matt külső színt kapott. Utasterének hangulatát hosszú távon fenntartható előállítású anyagok és interaktív felületek határozzák meg. 89 kWh energiatároló képességű akkumulátorának köszönhetően a koncepciójármű több mint 600 kilométer hatótávot kínál a WLTP-ciklus szerint.

Johannes Neft, a ŠKODA AUTO igazgatótanácsának a műszaki fejlesztés területéért felelős tagja így fogalmazott: „A VISION 7S 89 kilowattórás akkumulátorának köszönhetően több mint 600 kilométer hatótávot kínál és akár 200 kW teljesítménnyel is képes a gyorstöltésre. Ezek a paraméterek jól érzékeltetik, milyen műszaki lehetőségeket kínál a Moduláris elektromos platform. A beltérben az egyéni mobilitás jövőjébe vethetünk pillantást: a különböző szituációkhoz más-más belső konfigurációk állnak rendelkezésre, a gyerekülés a középkonzolba integráltan kapott helyet, a nagyméretű és elfordítható központi kijelző különösen intuitív kezelése pedig valóban iránymutató.”

Oliver Stefani, a ŠKODA Design vezetője szerint: „Az elmúlt néhány hónap során közösen fejlesztettünk ki egy teljes egészében újszerű formai nyelvezetet. Szeretnék köszönetet mondani csapatomnak ezen intenzív és izgalmas projekt iránti magasfokú elkötelezettségükért, illetve kiváló munkájukért. A jól bevált erényeket továbbfejlesztettük, de bátran léptünk új utakra is. A minimalista-funkcionális dizájn biztonságérzetet közvetít és erőt sugároz, ugyanakkor nagyon aerodinamikusak is lesznek a portfóliónkat a jövőben kiegészítő modelljeink.”
ŠKODA VISION 7S – Az új formai nyelvezet és 600 kilométer feletti hatótáv

Újszerű orrkialakítás – az úgynevezett Tech-Deck Face megoldással

Elsőként hordozza a ŠKODA VISION 7S a cseh autógyártó új és markáns formai nyelvezetének motívumait, köztük az autó elejének Tech-Deck Face megoldásával, a masszív alsó traktussal és a magasfokú gazdaságosságot lehetővé tévő, aerodinamikus tetővonalakkal. A megnyújtott utastér már első pillantásra egyértelműen jelzi a bőséges térkínálatot.

A jármű eleje – például a jellegzetes ŠKODA-vonallal – jól megszokott dizájnelemeket is hordoz. Az új tervezésű „ŠKODA” felirat a márkaembléma helyén tűnik fel, a hangulatvilágítás új fénysávjával egészül ki. Utóbbi a jármű teljes szélességében fut végig az orr felső széle mentén és megvilágított grafikákat jelenít meg. Az úgynevezett Tech-Deck Face a jól ismert ŠKODA-hűtőrács modern megfogalmazása, amely hasonló vonalvezetése ellenére is jóval alacsonyabb és szélesebb a márka e jellemző motívumának eddigi formájánál. A bordákat itt sötétített üveg váltja fel, amely a jármű különböző érzékelőit rejti.

Elöl és hátul új, T-alakú fénygrafika

A karcsú fényszórók messze oldalra kihelyezve és két sorban elrendezve tűnnek fel, a nappali menetfény pedig karakteres T-alakzattá bővíti a „négyszemű” fénygrafikát. A nappali menetfény sávja jócskán a sárvédőkbe nyúlik, a határozottan megrajzolt „T” felső vonalát alkotva – s ily módon egyfajta vizuális keretbe foglalva az autó elejét. A LED-technikájú hátsó lámpák szintén T-alakzatúak, amelynek felső vonala itt is mélyen a sárvédőkbe nyúlik. Ugyanez a formai elem figyelhető meg a kameraalapú külső visszapillantókon és a karosszéria felületébe süllyesztett, álló elrendezésű, szenzoros ajtókilincseken is.

ŠKODA VISION 7S – Az új formai nyelvezet és 600 kilométer feletti hatótáv

Robusztus lökhárítók markáns légbeömlő nyílásokkal

Egyaránt feltűnő jelenség a robusztus első és hátsó lökhárító, amelyek újrahasznosított gumiabroncsokból előállított, különösen strapabíró anyagból készültek. Ugyanez az anyag található a kerékjáratok peremén is, vizuálisan is robusztus hatást keltve. Elöl hét függőleges légbeömlő sorakozik, amelyeken keresztül a hűtőkhöz és a fékekhez áramolhat a levegő, míg a VISION 7S hátsó lökhárítójában kilenc függőleges légkilépő nyílást alakítottak ki. A középső nyílás elöl és hátul egyaránt egy élénk narancssárgára fényezett kezelőelemet tartalmaz, amely horogként kihúzható, s amellyel szükség esetén kívülről is biztonságosan megszakítható a járműben folyó nagyfeszültségű áram.

Magas tornádóvonal és lágyan ereszkedő tető a hatékony aerodinamika jegyében

Magasan futó tornádóvonal választja el a masszív alépítményt az oldalablakoktól, lendületével külön kiemelve a határozott és erőteljes vállövet. Alatta jól elkülönítve tűnnek fel a négyszögletes kerékjárattal kiformált, kiszélesített sárvédők. A kerekek peremátmérője 22 col, az aerodinamikailag optimalizált könnyűfém keréktárcsák pedig szinte teljesen zárt kialakításúak. A kerékjáratok között, az oldalsó küszöbborítások felett további légkilépő nyílások húzódnak, amelyek fedőráccsal is ellátva egyfajta fellépőként szolgálnak az ellentétes irányban nyíló ajtókhoz. A rácsozaton keresztül a nagyfeszültségű akkumulátor hűtésekor keletkező meleg levegő távozhat. Az alacsonyan ívelő tetővonal hátrafelé lágyan ereszkedve a magasfokú aerodinamikai hatékonyság érdekében markáns tetőlégterelőben végződik. Ugyancsak határozott alakzat jellemzi a háromszög alakú, hátrafelé szélesedő D-oszlopot is, amely alsó részén az új „ŠKODA” feliratot hordozza. Utóbbi a csomagtérajtón is feltűnik, ahol éppúgy megvilágítást kap, mint az autó elején. A világos tónusú Explorer-zöld matt metálfényezés szintén a VISION 7S minimalista és visszafogott megjelenését hangsúlyozza. A koncepciójármű egyben az első ŠKODA, amely matt külső színben jelenik meg.
ŠKODA VISION 7S – Az új formai nyelvezet és 600 kilométer feletti hatótáv

Hosszú távon fenntartható előállítású anyagok a beltérben, még intuitívebb kezelhetőség

A minimalista kialakítású belső tér a márkára jellemzően tágas, emellett a biztonság és a védettség érzetét közvetíti, amit a sötét és világos anyagok kombinációja erősít tovább. A felhasznált anyagok bőrmentesek, túlnyomórészt hosszú távon fenntartható forrásból származnak, az átgondolt anyagkombinációknak köszönhetően pedig különösen tartósak is. Jó példa erre a VISION 7S padlózatának borítása, amely szintén újrahasznosított gumiabroncsokból készül. A beltér díszítőelemei is hosszú távon fenntartható előállításúak és finom, matt fémréteggel bevonva takarítanak meg értékes erőforrásokat. A felhasznált szövetek száz százalékban újrahasznosított poliészterszálakból készülnek.

Különös hangsúlyt kapott az optimalizált kezelhetőség. Ennek szellemében tovább egyszerűsödött a jármű- és infotainment-funkciók menüstruktúrája, a szabadon álló központi érintőképernyő kezelőelemei, illetve a fontos vagy gyakran használt funkciók haptikus gombjai pedig különösen intuitív kezelést tesznek lehetővé.

Kulcsszavak: premier, skoda, VISION 7S
 
Opel-termékoffenzíva a Genfi Autószalonon Opel-termékoffenzíva a Genfi Autószalonon A Volkswagen-csoport elektromos járművei számára kezdte meg komponensek gyártását a ŠKODA AUTO A Volkswagen-csoport elektromos járművei számára kezdte meg komponensek gyártását a ŠKODA AUTO Peugeot Traveller: utazásra csábítás és maximális kényelem Peugeot Traveller: utazásra csábítás és maximális kényelem ŠKODA VISION 7S – Az új formai nyelvezet és 600 kilométer feletti hatótáv Magyar győzelem a Skoda márkaszervizek szakembereinek nemzetközi versenyén Innovatív világítástechnika gondoskodhat maximális biztonságról az átdolgozott ŠKODA SUPERB modelleken Innovatív világítástechnika gondoskodhat maximális biztonságról az átdolgozott ŠKODA SUPERB modelleken
 
Elektromos városi autóbuszokat helyeztek üzembe Debrecenben

Elektromos városi autóbuszokat helyeztek üzembe Debrecenben

2022. szeptember 01.
A közösségi közlekedés igénybevételére  kell ösztönözni a lakosságot, ezáltal csökkenthető a károsanyag-kibocsátás - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) államtitkára kedden Debrecenben, ahol 12 elektromos városi autóbuszt helyeztek üzembe a Zöld busz program támogatásával.
Részletek

Elektromos városi autóbuszokat helyeztek üzembe Debrecenben

Steiner Attila kiemelte, az ország kőolaj és földgáz kitettsége miatt nagy szükség van a megújuló energiakapacitások kihasználására. Hozzátette, hogy a zöld buszok üzemeltetése kilométerenként 60-70 forinttal olcsóbb és megtérülésük is gyorsabb.
   
A 12 méter hosszú, háromajtós, alacsony padlózatú, klimatizált és akadálymentesített buszok egy töltéssel 315 kilométert képesek megtenni, alacsony károsanyag-kibocsátás mellett.
   
Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta, hogy napjainkban, amikor 80 százalékkal nőtt a hagyományos üzemagyag beszerzési ára, felértékelődik az elektromos közlekedés előnye.
   
A járművek beszerzéséről elmondta, azok 2,2 milliárd forintba kerültek, de ez az összeg 14 töltőállomás kiépítését is tartalmazza.
   
A polgármester beszédéből kiderült, idén 30 szóló és 10 csuklós autóbusz mellett a most átadott 12 elektromos busszal összesen 52 vadonatúj buszt állítottak üzembe Debrecenben.
Kulcsszavak: debrecen, elektromos busz, tömegközlekedés
 
Elektromos városi autóbuszokat helyeztek üzembe Debrecenben Új autóbuszokkal veszi majd át az elővárosi vonalakat a Volánbusz Elektromos városi autóbuszokat helyeztek üzembe Debrecenben Nyolc villamosjáratot érint a fővárosi vágányfelújítás újabb üteme Megújult a tömegközlekedés Tatabányán Megújult a tömegközlekedés Tatabányán Elektromos városi autóbuszokat helyeztek üzembe Debrecenben Fejlesztik Kecskemét elővárosi közlekedését Elektromos városi autóbuszokat helyeztek üzembe Debrecenben Így támogatnák az elektromos autók elterjedését
 

Találatok száma: 13040 Megjelenítve: 101 - 110