Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 13040 Megjelenítve: 41 - 50
Így lesz biztonságos a téli autózás

Így lesz biztonságos a téli autózás

2022. november 21.
Hamarosan elérkezik a december, ezzel együtt pedig a hideg idő is. A télhez közeledve érdemes végigmenni azokon a pontokon, amelyek segítenek felkészíteni az autónkat a fagyra, a hidegebb hónapokra.
Részletek


Így lesz biztonságos a téli autózás

A Das WeltAuto segítséget nyújt ebben, a jármű karbantartása, megfelelő műszaki állapota ugyanis elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez a megváltozott körülményeknél.

Felelősségteljes autótulajdonosként fontos, hogy az egész évben megfelelően karban tartsuk gépkocsinkat, és ez hatványozottan fontos télen, amikor a hideg és az átlagosnál csapadékosabb napok miatt egyébként is nehezebb körülmények várnak minket az utakon. A kocsink fontosabb elemei ilyenkor nagyobb figyelmet igényelnek, ezeket szedtük össze az alábbiakban.

Ne húzzuk tovább a gumicserét!

A legalapvetőbb természetesen a gumi: az enyhe hazai teleknek köszönhetően nagyon sokan tértek át négyévszakos abroncsokra, de amennyiben valaki az évszaknak megfelelő gumiszettet használja változatlanul, akkor annak muszáj most lecserélnie a nyári gumikat télire a biztonságos autózás érdekében. A héten már alacsonyabb a hőmérséklet, ezért elérkezett az idő a gumicserére, és nem szabad várni vele az első havazásig, mivel a nyári gumi hét Celsius-fok alatti napi átlaghőmérsékletnél, valamint havas, síkos úton már nem látja el megfelelően a feladatát.

Emellett fontos ellenőrizni a guminyomást is a biztosabb tapadásért. Az ajánlott értéket – a vezetőoldali ajtókeretben vagy a tanksapka alatti matricán találjuk. Bár sokan úgy tartják, csökkenteni kell a légnyomást az alacsony külső hőmérséklet miatt, a túl alacsony gumiabroncsnyomás következtében romolhat a tapadás és az üzemanyag-fogyasztás is, ráadásul a gumink várható élettartamát is jelentősen csökkenthetjük.

Mérjük fel az akkumulátorunk állapotát!


A gumicsere mellett az autó akkumulátorának ellenőrzése is elengedhetetlen, mivel alacsony hőmérsékleten rendkívül nagy terhelésnek van kitéve, és amennyiben rossz állapotban van, könnyen járhatunk úgy, hogy egy fagyos reggelen nem indul a gépkocsink, ami egy sietős napon igencsak kellemetlen lehet. Az akkumulátor élettartama és töltöttsége jelentős mértékben függ attól, hogy egyszerre hány fogyasztó terheli, márpedig manapság egyre több mindent hajt meg az autó akkumulátora. Ez főleg akkor lehet kritikus, ha jellemzően rövid szakaszokon használjuk a négykerekűt, és az akkumulátor nem tud megfelelően töltődni vezetés közben. Az akkumulátorunk állapotát egy márkaszervizben könnyedén felmérethetjük egy téli felkészítésnél, és amennyiben rossz értéket kapunk, javasolt újat vásárolni.

Ellenőrizzük a folyadékszinteket!

A hűtőfolyadék fagyáspont-mérése jelzi, elegendő-e a fagyálló a hűtőrendszerben. A mérés eredményeképpen legalább mínusz 20 Celsius-fokos értéket kell kapnunk, mivel ennél gyengébb fagyvédelem a hűtőfolyadék befagyásával fenyeget, ami jelentős károkat okozhat a hűtőfolyadék-szivattyúban, így a motorban is. Ugyanez vonatkozik a szélvédőmosó-folyadékra is: a nyári tisztítószert el kell használni és télre is alkalmas mosófolyadékkal kell feltölteni, ha ugyanis maradt nyári folyadék a tartályban, az első mínuszok érkezésével könnyedén befagyhat, ami akár a tartály megrepedéséhez, vagy a szivattyú elektromos motorjának elromlásához is vezethet, amely javítása jóval drágább, mint a folyadékcsere.

Látni és látszani

A rövidebb nappalokkal a látási körülmények is folyamatosan romlanak, ahogy az ősz télbe fordul át, ezért a megfelelő világítás kiemelt szerepet tölt be. Fontos megnézni, mennyire mattult a fényszóró burája, a felület homályosodása ugyanis jelentősen ronthatja a fényszóró hatásfokát. Polírozással egyébként könnyen javítható az esti fényhatás. A hidegebb napokon a lámpaizzók gyakrabban égnek ki, amennyiben kialszik egy izzónk, amelyik autón lehet, azonnal cseréljük azt, amelyik autón márkaszerviz segítsége kell ehhez, abban az esetben keressünk fel egy szakszervizt mert hiányos lámpákkal veszélyes közlekedni. Egyrészt mi sem látunk jól, de minket sem érzékelnek megfelelően a forgalomban részt vevők.

A kilátást javítandó az ablaktörlőlapátot is cserélni kell, ha eljött az ideje: amennyiben csíkot húz az ablakon, esetleg bizonyos felületet nem töröl, azonnal másikat kell beszerezni, mivel a téli esős, ködös, havas estéken egyáltalán nem mindegy, hogy maszatolnak-e a lapátok, márpedig a jó kilátás alapvető a biztonságos vezetés szempontjából.

„Számos veszélyt rejt közlekedés szempontjából a téli időszak, de ezek a kockázatok elkerülhetőek vagy minimalizálhatók, ha időben felkészülünk a megváltozott körülményekre. Nemcsak óvatosabban kell autónkat vezetni, hanem gépkocsink téli karbantartása is ilyenkor válik aktuálissá. A márkaszervizek kedvezményes átvizsgálást kínálnak ebben az időszakban.” – mondja Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója.

Kulcsszavak: téli felkészítés, téli gumi, téli útviszony
 
Tényleg annyira jó ötlet négy évszakos gumiabroncsra váltani? Tényleg annyira jó ötlet négy évszakos gumiabroncsra váltani? Elindulás előtt nem árt ellenőrizni, hol kötelező a téli gumiabroncs Elindulás előtt nem árt ellenőrizni, hol kötelező a téli gumiabroncs Tökéletes kilátás fűtőszálak nélkül is – a Volkswagen klímakomfort szélvédője Tökéletes kilátás fűtőszálak nélkül is – a Volkswagen klímakomfort szélvédője Taroltak a Dunlop és Goodyear abroncsok a téli gumi teszteken Taroltak a Dunlop és Goodyear abroncsok a téli gumi teszteken Havazás – Pápán és környékén több út járhatatlan Havazás – Pápán és környékén több út járhatatlan
 
Ötcsillagos EURO NCAP minősítés a Nissan Ariya, X-Trail, Qashqai e-POWER és Juke Hybrid számára

Ötcsillagos EURO NCAP minősítés a Nissan Ariya, X-Trail, Qashqai e-POWER és Juke Hybrid számára

2022. november 21.
A vadonatúj Ariya EV és az e-POWER X-Trail eredményei bizonyítják a Nissan biztonság iránti elkötelezettségét. Az Euro NCAP törésteszt eredménye is megerősítette a Juke Hybrid és a Qashqai e-POWER esetében is az elektromos hajtásláncok bevezetését
Részletek

Ötcsillagos EURO NCAP minősítés a Nissan Ariya, X-Trail, Qashqai e-POWER és Juke Hybrid számára

Az Euro NCAP közzétette a Nissan elektromos autó termékpalettájára, az Ariya tisztán elektromos autóra és az e-POWER-rel felszerelt X-Trailre vonatkozó járműbiztonsági minősítések legújabb eredményét, melyből mindkettő ötcsillagos minősítést ért el.

A Juke és a Qashqai már meglévő ötcsillagos minősítéseit a hibrid és az e-POWER változatokra is kiterjesztették, így a Nissan elektromos járművek és elektromos hajtásláncú crossoverek teljes választéka ötcsillagos Euro NCAP minősítéssel rendelkezik.

Felnőtt utasvédelem minősítése

A felnőtt utasvédelem kategóriában mindkét jármű magas pontszámot ért el, az Ariya 86%-os, míg az X-Trail 88%-os eredményt. Bár a két jármű különböző padlólemezre épül, filozófiájuk megegyezik, mivel kulcsfontosságú elemei ultra-nagy szilárdságú acélból készültek a gépjárművek merevségének javítása érdekében, miközben lehetővé teszi, hogy az ütközés ereje csökkenjen, mielőtt az utasok biztonsági celláját elérné. A vezető-és az első utasülésen ülő utas fejének oldalütközését megakadályozó központi légzsák, mely mindkét autó biztonsági felszereltségének része, nagyban hozzájárul a kiváló oldalirányú ütközési pontszámhoz, amely az Ariya esetében 14,9, az új X-Trail esetében pedig 16.

Ötcsillagos EURO NCAP minősítés a Nissan Ariya, X-Trail, Qashqai e-POWER és Juke Hybrid számára

Gyermek utasvédelem minősítése

A gyermek utasvédelmet illetően mindkét jármű közel azonos eredményt ért el, mely az Ariya esetében 89%-, míg az új X-Trail esetén pedig 90%-os értékelést jelent. A hat és tízéves gyermekutasok töréstesztjén alapuló értékelésben az X-Trail a lehetséges 24 pontból 23,3 pontot ért el, ami a fiatal utasok kiemelkedő védelmét tükrözi. Az Ariya szintén kiemelkedő eredménnyel zárt, a 24-ből 22,9 ponttal. Mindkét jármű a gyermekbiztonsági rendszerek (CRS) felszerelésére is a maximális 12 pontot kapott.

Gyalogosvédelem minősítése

Abban a tesztkategóriában, amely a jármű azon képességét értékeli, hogy felismerje és figyelmeztesse a járművezetőket a gyalogosokra vagy más veszélyeztetett úthasználókra, az új X-Trail összességében 70%-os eredményt ért el. Ugyanebben az értékelésben az Ariya 74%-ot ért el. Mindkét jármű számos aktív biztonsági segédeszközzel rendelkezik, köztük az intelligens vészfékkel, amely figyelmezteti a vezetőt és fékez, ha az autó előre észleli, hogy járművel, gyalogossal vagy kerékpárossal ütközhet. Ugyanígy a mozgó objektumot észlelő képessége is figyelmezteti a vezetőt a jármű közelében lévő, esetleg láthatatlan akadályokra.

Ötcsillagos EURO NCAP minősítés a Nissan Ariya, X-Trail, Qashqai e-POWER és Juke Hybrid számára

Biztonsági asszisztens

Az Euro NCAP azonban elismeri, hogy mindig jobb, ha a baleseteket eleve megelőzzük, és pontokat ad az olyan technológiai megoldásokért, amelyek segítik a járművezetőket az ütközések elkerülésében.

Az új X-Trail és az Ariya ebben a kategóriában is kiemelkedően magas pontszámot ért el, 95%-os, illetve 93%-os értékeléssel, a Nissan Intelligens mobilitási technológiáinak köszönhetően. A fent említett modellek ezen intelligens technológiák átfogó csomagját kínálják, beleértve az autonóm vészfékezést (AEB), amely felismeri, ha az elöl haladó autó fékez és megkezdi a jármű fékezését.

Mindkét modell intelligens holttér-figyelés és beavatkozás rendszerrel is rendelkezik, mely érzékeli, ha a vezető személy nem lát egy másik járművet a szomszédos sávban, és aktívan visszairányítja a járművet sávjába, elkerülve a veszélyt.

Az, hogy az új X-Trail és az Ariya azonos pontszámot ért el a biztonsági asszisztens kategóriában, jól visszaadja a Nissan azon stratégiáját, hogy a legmodernebb biztonsági technológiát, a lehető legszélesebb körben tegye elérhetővé modelljeiben. A két tesztelt modell egyéb értékeléseinek hasonlósága pedig még inkább hangsúlyozza az előbbi tényt.

Az új X-Trail és az Ariya kiemelkedő teljesítménye megismétli a Qashqai eredményességét, amelyet a tavalyi teszt során ért el. A Qashqai és az X-Trail egyaránt az Alliance CMF-C szerkezetére épül.

Miután a Juke Hybrid is bekerült a modellpalettába, valamint a Qashqai is megkapta az e-POWER hajtásláncot, az Euro NCAP megerősítette, hogy ezeknek a járműveknek a minősítése nem változik, és ugyanolyan szintű vezetőtámogatást és védelmet nyújtanak, mint a hagyományos meghajtású változatok.
David Moss, a Nissan Technical Centre Europe regionális kutatási és fejlesztési részlegének vezető alelnöke elmondta: "Az új X-Trail és az Ariya kiemelkedő teljesítménye, amelyek nagyon különböző járművek, és különböző padlólemezre épülnek, jól mutatja a Nissan modelljeinek cross-car stratégiáját. Minden járművünk fejlesztése a kiváló karosszériatervezéssel kezdődik, a kiváló szerkezeti integritást biztosító fejlett anyagok és gyártási technikák alkalmazásával. Mindezt olyan fejlett technológiák egészítik ki, amelyek második szempárként működnek, felismerik a potenciális veszélyeket, és segítik a vezetőt a balesetek elkerülésében."

Hozzátette: "Az Euro NCAP átfogó tesztelési és minősítési programja valóban lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy megértsék, mennyire elkötelezettek vagyunk a biztonság iránt, és mennyire komolyan vesszük ügyfeleink jólétét".

Az Euro NCAP 1997 óta végez független vizsgálatokat az autókon, és a legtöbb újonnan forgalomba kerülő modellt a folyamatosan változó kritériumok alapján méri. A szervezet amellett, hogy különböző szimulált ütközések során vizsgálja az autók tényleges fizikai szilárdságát, a balesetmegelőző technológiákat is teszteli és pontozza.

Kulcsszavak: euro ncap, nissan, törésteszt
 
A Mitsubishi Motorsban 34 százalékos tulajdonrészt szerzett a Nissan A Mitsubishi Motorsban 34 százalékos tulajdonrészt szerzett a Nissan Ötcsillagos EURO NCAP minősítés a Nissan Ariya, X-Trail, Qashqai e-POWER és Juke Hybrid számára Az új Ford B-Max továbbra is mindent visz Nissan e-NV200 WORKSPACe – A környezetbarát mobil iroda Nissan e-NV200 WORKSPACe – A környezetbarát mobil iroda A másik nagytesó - Nissan X-Trail 1.6 DIG-T A másik nagytesó - Nissan X-Trail 1.6 DIG-T Ötcsillagos EURO NCAP minősítés a Nissan Ariya, X-Trail, Qashqai e-POWER és Juke Hybrid számára Az autópiaci szereplők támogatják a Jedlik-programot
 
Benzines és elektromos Peugeot-kal gyarapszik a SHARE NOW

Benzines és elektromos Peugeot-kal gyarapszik a SHARE NOW

2022. november 14.
Ismét szintet lépett a SHARE NOW budapesti flottája, amely a nyáron lépte át az ötszázas álomhatárt: a nemrég hadrendbe állt Peugeot 208-sokkal jelenleg ez Magyarország egyik legnagyobb autómegosztó állománya.
Részletek

 Benzines és elektromos Peugeot-kal gyarapszik a SHARE NOW

Mindezt olyan időszakban érte el, amikor sokak számára egyre nyilvánvalóbb a carsharing előnye a saját és céges autók fenntartási költségeinek gyors és jelentős emelkedése miatt.

Kézenfekvő példa a parkolás: a fővárosban épp a közelmúltban nőtt tíz százalékkal a fizetős zónák területe. És bár a rendszer átláthatóbb lett, a megemelt díjak és a kiterjesztett üzemidő – ez egyes körzetekben este tízig is elnyúlhat – eléggé megdrágítják a várakozást. Márpedig a magánautók többsége élettartama jó részében ácsorog valahol: egy nemrég végzett felmérés szerint a sofőrök kétharmada 20 kilométernél is kevesebbet megy naponta a saját kocsijával, harmaduk esetében pedig a 10 kilométert sem éri el a napi penzum.

„A saját tulajdonú autók után akkor is fizetnünk kell az alapvető fenntartási költségeket, ha egyáltalán nem is használjuk őket” – figyelmeztet Buday Bence, a Share Now Magyarország vezérigazgatója, aki szerint a parkolással nem pusztán az a gond, hogy drága: az elmúlt öt évben 15 százalékkal nőtt a fővárosban nyilvántartott autók száma, miközben a kerületek egyre másra jelölnek ki kizárólagos lakossági parkolóhelyeket, amelyek az összes rendelkezésre álló férőhely közel harmadát veszik el.

 Benzines és elektromos Peugeot-kal gyarapszik a SHARE NOW

„Az a célunk, hogy a szolgáltatás folyamatosan a felhasználók igényeihez alkalmazkodva nyújtson költséghatékony autós mobilitási alternatívát, ezért novembertől már közvetlenül a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér Holiday parkolójába is beállhatnak az autóinkkal” – emeli ki Buday Bence. Így még egyszerűbben közelíthető meg a reptér vagy kényelmesen indulhatnak onnan haza a felhasználók. „A SHARE NOW számára különösen fontos ez a lépés, hiszen a magyar felhasználók mellett az ide látogató külföldi ügyfeleink is mindössze pár perc sétával érik el a megosztott autókat” - teszi hozzá. A szolgáltatás 8 ország, 16 városában használható Európában, így egyetlen alkalmazással érhető el carsharing Európa szerte, nincs szükség országonként külön regisztrációra vagy még egy alkalmazás letöltésére.

Mivel egy megosztott autó akár tíz saját tulajdonú járművet képes kiváltani a városi forgalomban, a magyar fővárosban jelenleg elérhető, mintegy 1300 autó intenzív használatával – és a saját autó birtoklásának feladásával azokban az élethelyzetekben, ahol az autó jellemzően kihasználatlanul áll – tízezernél is több parkolóhely szabadulhatna fel. A flotta méretével ráadásul a szolgáltatási terület is egyre tágasabb, miközben az autók az ország egész területén használhatók, többnapos időtartamra is kibérelhetők, a járművekben található töltő- és benzinkártyákkal pedig az egész országban díjmentesen lehet őket benzinnel vagy árammal feltölteni. Az újabb generációs elektromos autóknál már a hosszabb utakon sem kell aggódni a töltés miatt: az idén nyáron csatasorba állt Peugeot e-208-asok hatótávja például 340 kilométer, amellyel már bátran el lehet távolodni Budapesttől.

Kulcsszavak: autómegosztó, Liszt Ferenc Airport, Peugeot, Peugeot 208, SHARE NOW
 
Bemutatkozik a Peugeot Le Mans Hypercar hibrid hajtáslánca Bemutatkozik a Peugeot Le Mans Hypercar hibrid hajtáslánca Benzines és elektromos Peugeot-kal gyarapszik a SHARE NOW 5,7 % -os növekedést ért el a Peugeot 2014 első felében PEUGEOT SPORT ENGINEERED: a teljesítmény újraértelmezése PEUGEOT SPORT ENGINEERED: a teljesítmény újraértelmezése A közösségi mobilitás és az automatizálás 2030-ra átalakítja az autóipart A közösségi mobilitás és az automatizálás 2030-ra átalakítja az autóipart Villamosított padlólemezekre vált a Peugeot Villamosított padlólemezekre vált a Peugeot
 
Lízingszövetség, MAKISZ: a sávos extraprofit adó lenne méltányos

Lízingszövetség, MAKISZ: a sávos extraprofit adó lenne méltányos

2022. november 14.
Miközben a hitelmoratórium és a kamatstop segített a kilátástalan helyzetbe jutott adósokon, a nem rászorulók közül is többen kihasználták a lehetőséget.
Részletek

Lízingszövetség, MAKISZ: a sávos extraprofit adó lenne méltányos

Egyes intézkedések azokat hozzák hátrányba, akik a kezdetektől pontosan fizették a hiteleiket, vagy új hitelt szeretnének felvenni – fejtette ki szakmai találkozóján Bódizs Kornél a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) elnöke és Zs. Nagy István a Magyar Lízingszövetség elnöke. Hozzátéve: miközben a követeléskezelő és a lízingcégeknél nem képződik extraprofit, a bankadó, az extraprofit adó, valamint a hitelmoratórium és a kamatstop olyan jövedelem elvonással jár, ami a valóban nehéz helyzetbe került adósok megsegítésétől vonja el a forrásokat.

A szakmai szervezetek közötti információcsere és együttműködés fontosságát hangsúlyozva rendszeres találkozót tartó két elnök kifejtette: a követeléskezelő és a lízing cégek számára eddig is rendkívül komoly terhet jelentett a pénzügyi vállalkozásokra 2010-ben átmeneti jelleggel kivetett 6,5 százalékos, később az adóalap számítás módosításával a pénzügyi vállalkozásoknál átlagosan 10-szeresre növelt különadó. (Amelynek terhein 2017-ben, csak a bankoknak könnyített a jogalkotó.) Mindez, az idén plusz teherként társuló extraprofit adóval, valamint az ősszel ismét meghosszabbított, és a KKV szektorra is kiterjesztett hitelmoratóriummal olyan, milliárdokban mérhető pénzügyi forrást von el a két szektor szereplőitől, aminek nagy részét azok eddig, a bajba jutott adósokkal létrehozott megállapodásokra fordították.

A változó kamat lehet az új svájci frank

A két szervezet elnöke hozzátette: az extraprofit adó azért is alaptalan teher, mert ezek a pénzügyi vállalkozások, a bankokkal szemben - akik az olcsó betéti forrásokat magas kamattal tudják kihelyezni - nem gyűjthetnek betétet, illetve finanszírozási kamatbevételen túl az egyéb díjbevételek sem jellemzőek. Kizárólag a piaci alapon elérhető pénzügyi forrásokból gazdálkodnak, megszenvedve az infláció és az emelkedő kamatkörnyezet negatív hatásait is.

Zs. Nagy István ugyanakkor szerencsés helyzetnek tartja, hogy a lízingszektor a mostani krízishelyzetben jobb állapotban van, mint a 2008-as globális recesszió idején volt. Szerinte ehhez hozzájárul az MNB fogyasztókra vonatkozó előrelátó intézkedése is, mert a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) bevezetése kizárta a lízingből azokat, akiknek jövedelme nem nyújtana biztos fedezetet a törlesztéshez. A másik ok, hogy a szállítási láncok problémái és az európai személyautókra vonatkozó szigorú környezetvédelmi szabályozásnak történő megfelelés miatt növekvő új autó árakból fakadó csökkenő új autó értékesítés következtében, példa nélküli módon felértékelődtek a használt autók. Így most az a különleges helyzet állt elő, hogy a lízingelt gépjármű, nemritkán a teljes finanszírozási összeg értékét képes fedezni. Ugyanez a tendencia volt megfigyelhető a haszongépjármű és az agrárgépek másodlagos piacán is.

„A finanszírozási kockázat így sem tűnt el a szektorból, mert úgy látjuk, a változó kamat az új svájci frank, aminek a KKV szektorra is kiterjesztett kamatstop most átmenetileg kihúzta a méregfogát. A Lízingszövetségnél mégsem tartjuk jó üzenetnek azt, hogy ezzel a megoldással azok kerültek hátrányos helyzetbe, akik az MNB és a pénzügyi szektor ajánlására figyelve fixálták a törlesztőrészletet és a kezdetektől fogva precízen fizettek. Ők most arculcsapásként élik meg, hogy még rosszabbul is járhatnak, mint azok, akik kevésbé tudatosan a kezdeti esetleges előnyöket figyelve változó kamatozással eladósodtak, most mégis a kamatstop előnyeit élvezhetik” – érvel a Lízingszövetség elnöke.

Bódizs Kornél kifejtette: a követeléskezelők számára fékező hatása van a hitelmoratóriumnak, mert az nem csak törlesztési, hanem egyben hitelfelmondási moratóriumot is jelent. Hatására a szövetség tagjai által, a bankoktól megvásárolható követelések darabszáma a töredékére esett vissza. Így a korábbinál is nagyobb szerep jutott az olyan - távközlés, közműszolgáltatás és egyéb típusú - követeléseknek, amelyek korábban kevésbé voltak vonzóak. Az új helyzetben viszont, a piacra kerülő kisszámú banki követelés mellett ezek a csomagok is jelentősen megdrágultak a nyilvánosan meghirdetett aukciókon.

A szabályozás nem megállapodás párti

„Markánsan elmúltak már azok az idők, amikor kedvező áron lehetett megvásárolni a követeléseket. Az elmúlt két évben volt olyan személyi kölcsön is, ahol már a tőkére vetített 100 % közeli ár a realitás” – fejti ki Bódizs Kornél.

A MAKISZ elnöke hozzátette: az infláció hatására a tevékenységükhöz nélkülözhetetlen szolgáltatások piacán bekövetkezett áremelések – posta, energia -, és a szakképzett munkaerő megtartásához nélkülözhetetlen béremelések együtt, 20 százalékkal is megnövelték a követeléskezelők működési és követelés-érvényesítési költségeit. Ugyanakkor a követeléskezelők – az MNB szakmai ajánlását betartva – csak a jogi eljárásokhoz kapcsolódó költségeiket háríthatják át az ügyfelekre (hatósági eljárási díjak és illetékek, ügyvédi költségek).

„Kifejezetten a jogi eljárás és a végrehajtás irányába hat az, hogy az idő- és munkaigényes kedvezmény-megállapodások költségeit nem lehet felszámítani, kockázatát nem lehet legalább részben az ügyfélre hárítani, miközben a jogi költségek minden további nélkül érvényesíthetők. A MAKISZ üzletpolitikája azonban megállapodáspárti: 45 tagja évente mintegy 300 milliárd forintnyi követelésállományt vásárol és évről évre a 120 ezret is meghaladó esetben sikerült az ügyfél anyagi lehetőségei szerint kialakított fizetési megállapodást létrehozniuk. Ez már társadalmi méretben is komoly segítséget jelentett a bajba jutott adósoknak és családjaiknak, akiknek így hosszabb távon lehetőségük nyílik a fizetőképességük helyreállítására”- magyarázza a MAKISZ elnöke. Hozzátéve: a jelenlegi gazdasági környezetben a követeléskezelőknek nemhogy extraprofitjuk nincs, de az említett plusz terhek miatt óriási veszteségeket kell elszenvedniük. A követeléskezelők jellemzően olyan magyar tulajdonú, magyar munkaerőt foglalkoztató pénzügyi KKV-k, akik – e jellemző

ellenére – minden támogatási forrásból ki vannak zárva. Sokan elfelejtik, hogy ezek a cégek azáltal, hogy elősegítik a tartozások rendezését és így a késedelmes fizetések teljesítését, jelentősen javítják a vállalatok likviditási helyzetét és cashflowját.

A sávos extraprofit lenne fair

Bódizs Kornél és Zs. Nagy István egyaránt úgy véli, hogy az ország helyzetének messzemenő figyelembevétele mellett is az extraprofit adó akkor lenne méltányos, ha a bevételhez arányítva, sávos rendszerben kerülne kivetésre. Erre más gazdasági ágazatban van is jó példa. A két szektor cégeinek zavartalan üzemelése ugyanis össztársadalmi érdek: a bankok által kevésbé rugalmasan kezelt KKV szektor fejlődéséhez szükséges termelési eszközök lízingjének biztosításával, a bajba jutott magánszemély és cég adósok hitelképességének helyreállításával, a követeléskezelők és a lízingcégek is nagy szerepet vállalnak a recesszió elkerülésében és a magyar gazdaság növekedésében.
Kulcsszavak: jármű kereskedelem, lízing, Magyar Lízingszövetség
 
Datahouse: 15,6 százalékkal nőtt tavaly az új autók eladása Datahouse: 15,6 százalékkal nőtt tavaly az új autók eladása Lízingszövetség, MAKISZ: a sávos extraprofit adó lenne méltányos Az új BMW X5 M50d: akár három turbó már az X5-ben is A Toyotát kedvelik a legjobban a legtöbb országban A Toyotát kedvelik a legjobban a legtöbb országban Megkezdődött az új Touareg eHybrid és a Touareg R előértékesítése Megkezdődött az új Touareg eHybrid és a Touareg R előértékesítése Már rendelhető az Audi Q7 e tron 3.0 TDI quattro Már rendelhető az Audi Q7 e tron 3.0 TDI quattro
 
Brutális, 600 lóerős pályagépet faragtak a SEMA-ra egy Lexus IS-ből

Brutális, 600 lóerős pályagépet faragtak a SEMA-ra egy Lexus IS-ből

2022. november 14.
A Las Vegas-i tuningshow Lexus-standjának leggyorsabb és legerősebb autója, a DSPORT IS 600+ a márka legkisebb szedánjából készült.
Részletek

Brutális, 600 lóerős pályagépet faragtak a SEMA-ra egy Lexus IS-ből

Szinte még azt sem szoktuk meg, hogy a negyedik generációs Lexus IS-ből létezik V8-as motorral szerelt verzió (a 472 lóerős IS 500, ami a LC 500-ból, GS F-ből és az RC F-ből ismert UR-GSE erőforrást használja), máris megjelent egy még erősebb változata a középkategóriás szedánnak. Igaz, a 2022-es SEMA Tuningshow Lexus-standjának legdurvább autója, a DSPORT IS 600+ nem sorozatgyártású modell, hanem egy egyedi autóépítési projekt eredménye.

Az ötliteres, V8-as szívómotorból nehéz lett volna jelentős átalakítás nélkül elérni a kitűzött célt, a névadást megmagyarázó minimum 600 lóerőt. Ezért az IS 500 helyett inkább egy IS 350 F Sportot használtak kiindulási alapnak, de abból is kivették a 2GR-FKS kódnevű 3,5 literes szívó V6-ost, hogy a helyére a modernebb és erősebb, 3,4 literes, szintén V6-os, de ikerturbós V35A FTS-t tehessék be. A Dynamic Force motorcsalád legerősebb tagja többek között a Lexus LS 500-asból, a Lexus LX 600-ból, a Toyota Land Cruiserből és Tundrából lehet ismerős, a legerősebb változata gyárilag 421 lóerőt képes leadni.

Brutális, 600 lóerős pályagépet faragtak a SEMA-ra egy Lexus IS-ből

Ezt a teljesen alumínium V6-os motort két turbófeltöltő lélegezteti elektronikus vezérlésű megkerülőszeleppel, a kettős (szívócső és a közvetlen) üzemanyag-befecskendezése javítja a hatékonyságát, kiváló gázreakciót biztosít számára és egyenletes teljesítményleadáshoz segíti. Bár nem volt sok hely az IS orrában, valahogy a folyadék-levegő töltőlevegő hűtőket is sikerült bepréselni, amelyek jelentősen csökkentik a beszívott levegő hőmérsékletét, így növelve a teljesítményt.

Megnövelt nyomású CT28-as turbókkal, valamint átkalibrált befecskendezéssel és gyújtással több mint 600 lóerőt préseltek ki az LS 500-ból származó motorból, amennyiben E85 üzemanyaggal járatják. A vezetési élmény fokozása érdekében a nyolcfokozatú Direct-Shift automatikus váltót egy teljesen szekvenciális, hatfokozatú Samsonas sebességváltóra cserélték, amelyet – az Emtron motorvezérlő rendszeren keresztül folyékonyan zajló motor-váltó kommunikációnak köszönhetően – kormány mögötti fülekkel is lehet használni.

Mivel ez egy versenypályára fókuszáló projekt, a karosszériát egy egyedi, 4 pontos bukócsőrendszer segítségével merevítették tovább, ami lehetővé teszi az állítható magasságú és keménységű KW rugóstagok optimális működését, hogy az elöl 275, hátul 305 mm széles Michelin Pilot Sport 4S gumik folyamatosan érintkezésben maradjanak az aszfalttal.

Brutális, 600 lóerős pályagépet faragtak a SEMA-ra egy Lexus IS-ből

Az RC F-ből átvett, lyuggatott karbon-kerámia fékrendszer éppolyan drámai módon csökkenti ezt az IS sebességet, mint ahogy az gyorsulás közben nőni képes. A kívánt súlycsökkentés elérése érdekében a hátsó üléseket eltávolították, a motorháztetőt és a csomagtérfedelet pedig Seibon szénszálas egységekre cserélték, amelyeket a drámai hatás érdekében nem fényeztek le a karosszéria fehér színére. A Sparco kagylóülésbe hatpontos övvel rögzített szerencsés pilóta a MoTeC Motorsports színes kijelzőjén figyelheti a motor működésének számtalan paraméterét, és Alcantara borítású Sparco sportkormányt markolhat.

A DSPORT IS 600+ drámai kiállását a hatalmas és sok leszorítóerőt termelő hátsó szárny, az Artisan Spirits karosszéria-szélesítő body kitje és az elöl 20, hátul 19 colos, könnyű és merev VOLK versenyfelnik teszik teljessé. A karosszériát Axalta többlépcsős egyedi festékkel fényezték le fehérre, gyári Lexus-színárnyalatban.
Kulcsszavak: autókiállítás, lexus, Lexus IS, SEMA
 
A Frankfurti Autószalonon lesz az új Kia Sportage premierje A Frankfurti Autószalonon lesz az új Kia Sportage premierje Brutális, 600 lóerős pályagépet faragtak a SEMA-ra egy Lexus IS-ből A Toyota innovatív tanulmánnyal jön Párizsba Maximális, ötcsillagos eredményt ért el az új Lexus RX Maximális, ötcsillagos eredményt ért el az új Lexus RX Van –e zöldebb autógyártó a Teslánál? Van –e zöldebb autógyártó a Teslánál? Napsütés, tenger, Kia A1A Optima Napsütés, tenger, Kia A1A Optima
 
Elkészült a 75 milliomodik Opel

Elkészült a 75 milliomodik Opel

2022. november 14.
Tradicionálisan innovatív: a “jubileumi” Grandland GSe egyesíti a csúcstechnológiát a kiemelkedő vezetési élménnyel. Születésnapi ünnepségek: 160 éves az Opel, 40 éves a Corsa és 30 az Eisenach-ban működő gyár Legendás „milliomosok“: Opel Kapitän, Rekord, Senator és Omega
Részletek

Elkészült a 75 milliomodik Opel

2022 az ünnepségek éve az Opelnél – a rüsselsheimi márka egyszerre ünnepli fennállásának 160.évfordulóját, és a türingiai Eisenach városában működő üzem 30. születésnapját. Ráadásul az Opel egyik sikermodellje szintén kerek évfordulót ünnepel: a sokmilliós sorozatokat maga mögött tudó Corsa 40 éves lett. A felsoroltakon kívül egy másik fontos mérföldkő is éppen most jött el az Opel történelmében: a villámos márka legyártotta 75 milliomodik autóját. Az Opelek minden korszakban elérhető innovációkat kínáltak széles vásárlókör számára, ezzel millióknak hozva el az elérhető mobilitást. Takarékos, magas hatásfokú modellek, amelyek éppúgy kínáltak érzelmeket, mint mindennapi praktikus használhatóságot. Az ünnepi, 75 milliomodik autó - egy villamosított hajtáslánca révén lokálisan teljesen emissziómentes üzemre is képes Grandland GSe - éppen ma gördült le az Eisenach-i szerelősorról.

"75 millió Opel – igazi mérföldkő ez a márka történelmében. A nagy gyártási darabszám azt is kiválóan példázza, miként töltött be az Opel vezető szerepet fontos műszaki megoldások elérhetővé tételében az elmúlt években. Ugyanakkor a jövőbe is mutat: az Opel újradefiniálja a mobilitást, hiszen célja teljesen elektromos márkává válni az európai piacon 2028-ra, környezettudatos, biztonságos, gazdaságos és élvezetesen vezethető autókkal. Új, villamosított hajtású GSe modelljeink egy újabb lépést jelentenek ebbe az irányba." – mondta Florian Huettl, az Opel vezérigazgatója.

Elkészült a 75 milliomodik Opel

Az Opel éppen a közelmúltban jelentette be, hogy a GSe önálló, dinamikus, villamosított modelleket kínáló almárkává válik, azaz a rövidítés jelentése mostantól: Grand Sport electric. Az új Opel Grandland GSe szorosan az Astra GSe és Astra Sports Tourer GSe páros után érkezik, nagyteljesítményű plug-in hibrid hajtással és elektromos összkerék-hajtással, igazi úttörőként a kompakt SUV mezőnyben.

A Grandland GSe hajtásláncában az 1.6-os turbós benzinmotor mellett két villanymotor dolgozik, - tengelyenként egy-egy - kombinált rendszerteljesítményük 221 kW/300 LE (előzetes WLTP fogyasztás, súlyozott, vegyes1: 1.3 l/100 km; 31-29 g/km CO2). A plug-in hibrid hajtás erős, sportos autóvá teszi a Grandland GSe-t, kiváló tapadást kínáló tisztán elektromos összkerék-hajtással és osztályelső állórajtos gyorsulási jellemzőkkel. A 100 km/h-s gyorsulás szintideje mindössze 6.1 másodperc, a végsebesség pedig 235 km/h (135 km/h elektromos üzemben).

Az Astra GSe változataihoz hasonlóan, a Grandland GSe is kiemelkedően dinamikus és élvezetesen vezethető, amelynek kulcsa az egyedi futómű- és kormány-beállítás, a feszesebb rugózás, valamint a KONI FSD technikáját használó lengéscsillapító rendszer (Frequency Selective Damping: frekvenciafüggő csillapítás), amelynél más-más csillapítási karakterisztika tartozik a dinamikus vezetési jellemzőkhöz, illetve a kényelemhez. Az új Grandland GSe így hoz úttörő technológiákat a kompaktok kategóriájába, miközben kiváló vezetési élményt és takarékos, tiszta üzemet kínál.

Gyártási mérföldkövek: ez első milliótól a 75 milliomodik Opelig

Elkészült a 75 milliomodik Opel

Több mint 120 éves autógyártói pályafutása során az Opel több sikermodellt és legendás típust alkotott. Olyan modelljeivel, mint az 1909-es 4/8 hp “Doktorwagen” vagy a 4/12 hp "Laubfrosch", a márka a gazdagok kiváltságainak sorából a széles rétegek számára elérhető mobilitás irányába mozdította el az automobilizmust.

Az egymilliomodik Opel már 1940-ben elkészült: egy Kapitän, önhordó karosszériával és független első felfüggesztéssel, ebből (és az alacsony tömegből) adódóan pedig kiváló vezethetőséggel és alacsony fogyasztással. A kétmilliomodik villámos autó 1956-ban érkezett, és szintén egy Kapitän volt. Ebben az időben ekkora gyártási darabszámmal, a német márkák mezőnyében kizárólag az Opel büszkélkedhetett. Ennek megfelelően az ünnepi példány is különleges volt: a krémfehér autó valamennyi eredetileg krómozott alkatrészét 24 karátos aranybevonat díszítette.

Aztán gyorsan jöttek az újabb milliók. A gyártás sebességének növekedése nem csak a motorizáció gyors fejlődésének eredménye volt, de a technológiai haladásé is. Mindössze 15 évvel később, 1971-ben már a tízmilliomodik Opel - egy Rekord C Caravan - is elkészült Rüsselsheim-ban. A márka ismét rendhagyóan ünnepelt. Az ünnepi modell gyártásának napján készült autókból egyet-egyet azon tartományok miniszterelnökeinek adományozott, ahol akkoriban gyárai működtek: Hesse (Rüsselsheim), Észak-Rajna-Vesztfália (Bochum) és Rajna-vidék-Pfalz (Kaiserslautern).

Elkészült a 75 milliomodik Opel

1983-ban egy ezüst-szürke Senator CD volt a 20 milliomodik, és még ugyanabban az évtizedben a 25 milliomodik Opel is elkészült (egy Omega A Caravan) szintén a cég központi üzemében Rüsselsheim városában. Az Omega A, a márka csúcsmodellje volt a 80-as évek közepétől a korai 2000-esekig, ugyanakkor a Corsa, majd a Kadett utódjaként színre lépő Astra szintén milliós eladásokkal büszkélkedhet. 1991 és 1997 között - már a német újraegyesítés után - hozzávetőlegesen 4.13 millió Astra F készült, így ma is ez a sorozat az Opel valaha gyártott legnagyobb darabszámúja és legsikeresebbje is egyben. Az 50 milliomodik Opel újfent egy (ezüstszínű lépcsőshátú) Omega volt, 1999 decemberében.

Most eljött egy újabb fontos állomás, a 75 milliomodik Opel: az új Grandland GSe tökéletes példája annak, hogyan egyeztethető össze a sportos vezetési élmény a felelősségtudattal, az érzelmes megjelenéssel valamint a teljes és tökéletes mindennapi használhatósággal. Ezzel az autóval, és az általa megtestesített vezetési élménnyel az Opel a jövő mobilitása felé mutat. Az már ma is biztos, hogy a cég következő hasonló gyártási évfordulóin előbb egy lokálisan emissziómentes működésű, majd pedig egy tisztán elektromos üzemű modellcsaládból kerül majd ki az ünnepi példány.

Elkészült a 75 milliomodik Opel

Kulcsszavak: autógyár, évforduló, opel, Rüsselsheim
 
Kemény tesztnek vetteték alá a Seat Atecát Kemény tesztnek vetteték alá a Seat Atecát Tavaly is rekordot döntött a szlovák autóipar Tavaly is rekordot döntött a szlovák autóipar Elkészült a 75 milliomodik Opel A Skoda tanulói megépítették álomautójukat A Škoda legyártotta a 17 milliomodik járművét A Škoda legyártotta a 17 milliomodik járművét A Mercedes-Benz új gyárat épít kecskeméti telephelyén A Mercedes-Benz új gyárat épít kecskeméti telephelyén
 
Ünnepi hangulat lengi körül a Taycan-t: gyártási évforduló és kilométerkirályok

Ünnepi hangulat lengi körül a Taycan-t: gyártási évforduló és kilométerkirályok

2022. november 11.
November 7-én legördült a 100.000. Taycan a gyártószalagról. A modellsorozat körülbelül három év után érkezett el a mérföldkőhöz: a gyártás 2019 szeptemberében kezdődött meg Zuffenhausenben. A jubileumi, Neptunusz-kék Taycan Turbo S egy egyesült királyságbeli ügyfélhez kerül majd.
Részletek

Ünnepi hangulat lengi körül a Taycan-t: gyártási évforduló és kilométerkirályok

„Nagyon örülünk, hogy ilyen gyorsan elérkeztünk ehhez a gyártási mérföldkőhöz, különösen a félvezetőhiány, valamint a Covid-helyzet kihívásainak tükrében,” mondta Kevin Giek, a Taycan modellsorozatért felelős alelnök. „A Taycan révén sikeresen rajtoltunk el az elektromos korban.”

A tisztán elektromos sportautó három legnagyobb piaca jelenleg az USA, Kína, valamint az Egyesült Királyság. A modell immár háromféle karosszéria-változatban is elérhető: a Taycan sportszedán mellett a Taycan Cross Turismo és a Taycan Sport Turismo is várja az ügyfeleket.

Mindhárom modell esetében ötféle hajtáslánc érhető el hátsó- vagy összkerékhajtással kombinálva. A WLTP norma szerinti 513 kilométeres hatótávjával a Taycan 4S rendelkezik a legnagyobb hatótávval. A Taycan Turbo S pedig jelenleg a leggyorsabb elektromos autó rekordját mondhatja magának, mivel 7 perc 33 másodperc alatt tett meg egy kört a Nürburgring Nordschleifén.

A formaterv és a technológia rajongója: Jean-Hubert Revolon és az ő Taycan 4S modellje

Nem csak a Taycan gyártása érte el gyorsan a 100.000-es nagyságrendet. Futásteljesítményben is keletkeznek mérföldkövek szép számmal, mivel egyre több ügyfél lendül túl a 100.000 kilométeres értéken. Jean-Hubert Revolon már több mint 188.119 kilométert hagyott maga mögött az ő Taycan 4S modelljével, méghozzá 2020 augusztusa óta. A szállítmányozással foglalkozó vállalkozó Lyon környékén él, de jóformán már Franciaország összes szomszédjában járt, naponta akár 1.200 kilométert is megtéve.

Ünnepi hangulat lengi körül a Taycan-t: gyártási évforduló és kilométerkirályok

Elsősorban a formaterve és a „technikai innovációi miatt”, döntött az autó mellett, amelyek „előnyöket szolgáltatnak a környezet és a fenntarthatósági költségek” tekintetében is, mondta. További erősségként az autó menetteljesítményét és futóművét hozta fel, amely „barátságosan jó kezelhetőséget és maximális dinamikát nyújt, amelyhez fogható létrehozására csak a Porsche varázslói képesek.” Ugyanakkor a 43 éves vállalkozó azt is kiemelte, hogy számos autói közül egyik sem bizonyult olyan megbízhatónak, mint a Taycan 4S. A megtett közel 200 ezer kilométer alatt mindössze az egyik futómű érzékelőjét kellett kicserélni.

Ugyanakkor nem minden ment ilyen simán. Revolon élénken emlékszik még arra az esetre, amikor Taycanjával mindössze pár méterre állt a töltőállomásról, de egy lezárt sorompó miatt nem érhette el. A töltőállomás ugyanis egy autópályás pihenőben volt, amit nem lehetett elérni a város felől, ahogyan azt a navigációs rendszere tévesen sugalmazta. Végül ez a helyzet is megoldódott és összességében a töltési infrastruktúra nem állított sok kihívást a kilométerfelé elé.

Spontán vásárlás: Guillaume Takvorian és az ő Taycan 4S modellje

Guillaume Takvorian szintén a kilométerkirályok táborát gyarapítja. Amikor Taycan 4S modelljének kilométerórája elért a hat számjegyhez, telefonnal megörökítette. Most már 113.977 kilométernél tart – és még sok tízezernek néz elébe.

Ünnepi hangulat lengi körül a Taycan-t: gyártási évforduló és kilométerkirályok

A Marseille-i gyógyszertáros a vulkánszürke sportszedánt hirtelen felindulásból vásárolta 2020 júniusában. „A Porsche Toulon éppen akkor vette át a Taycant. A tesztutat követően rögtön megvásároltam a modellt,” meséli mosolyogva. Legfőképp Franciaország déli részén közlekedik a Taycan 4S-sel. „A leghosszabb út Marseille-ből az Alpokban található Megève városába vezetett. A 440 kilométeres út végig emelkedett, ami persze fogyasztás szempontjából hátrányos. Így a Porsche Granoble-nél álltam meg ingyenesen feltölteni a Taycant,” emlékszik vissza a 41 éves vállalkozó. Egy garanciában cserélt hangos ventilátoron kívül eddig még semmilyen meghibásodással nem volt gondja.

„Egyszerűen jó vezetni a Taycant,” mondja Takvorian. Az azonnal érkező teljesítmény mellett a látványt emeli ki az erősségek közül: „Megjelenésében a Taycan igazi Porsche és számos karakteres, márkára jellemző részletet tud felmutatni. Ehhez modern megjelenés és kivételes összeszerelési minőség társul.” Rendszeresen a volán mögé ülve a francia nagyra értékeli az elektromos hajtáslánc csendességét. „Imádom a 911 Targám hangját, de hosszú utakon a Taycan csendessége különösen kellemes.” Porschéját mindig otthon, az éjszaka folyamán tölti fali töltőről, mellette pedig Takvorian csak szükség esetén támaszkodik a nyilvános töltőállomásokra.
Ünnepi hangulat lengi körül a Taycan-t: gyártási évforduló és kilométerkirályok

Rendszeres üzleti utak Kelet-Európába: Markus Kreutel és a Taycan Turbo

Markus Kreutel ugyanakkor szinte mindig töltőállomásokat vesz igénybe – ami érthető, hiszen naponta akár 1500 kilométert is megtesz. 2021 februárja és 2022 augusztusa között a Porsche alkalmazottja egészen pontosan 134.911 kilométert tett meg vállalati autójával, a Taycan Turbóval. Kreutel a Porsche karosszériatervezési vezetője, aki a karosszériaelemek gyártásáért felel Zuffenhausenben, Lipcsében és Pozsonyban. A Porsche Toolmaking vezetőjeként a divízió Schwarzenbergben, Máriatölgyesen és Felsőszerdahelyen található egységeiért is felel. Ennek következtében rendszeresen jár Zuffenhausenből Szlovákiába.

A hosszú távú képességek mellett a rossz időben is biztos úttartást és a precíz vezethetőséget emeli ki Kreutel a benzines modellekhez viszonyítva alacsony fenntartási költségek mellett. Emellett az összeszerelési minőséget és a tartósságot is nagyra értékeli: a fehér Taycan jól kiállta az elé állított próbákat és 100.000 kilométer után is hiba nélkül közlekedik. Az akkumulátor még a szinte kizárólagos gyorstöltés ellenére is eredeti kapacitásának 91 százalékával rendelkezik.

A töltési infrastruktúra ugyanakkor néhányszor borsot tört Kreutel orra alá. „Az egyik romániai út különösen emlékezetes volt,” kezd bele. „Az első töltőállomás Temesváron, ahová hajnali 2-kor parkoltam le, nem működött. A következő, aradi lehetőség az utca megvilágítatlan oldalán volt.” Ebből is látszik, hogy a töltési infrastruktúra bővítése a gyakran autózok kívánságlistájának élén van.

Ünnepi hangulat lengi körül a Taycan-t: gyártási évforduló és kilométerkirályok

A kezdet és a vég: az ’Auto Bild’ és az ’auto motor und sport’ tartóssági tesztje

Az ügyfelek és a Porsche alkalmazottjai mellett természetesen az autóipari újságírók is gyakran vezetik a Taycan különböző változatait. A jégkék Taycan 4S sikeresen lezárta a német ’Auto Bild’ magazin gyorsított tartóssági tesztjét. A 2020. október 17-én megkezdett tartós teszt 2022 novemberében ért véget. „Számomra a Taycan tartós tesztje három dolgot igazolt. Egyrészt, hogy az autó szinte semmihez sem fogható tekintetmágnes,” mondja Tom Drechsler, a Bild csoport ’Auto Bild’ kiadványáért felelős szerkesztő. „Másrészt egy elektromos Porschének is a Porsche mércéje szerint kell teljesítenie a legelső pillanattól kezdve és a Taycan pontosan ezt teszi. Harmadrészt pedig tesztünk is bebizonyította, hogy a hosszú távú autózás abszolút lehetséges elektromos hajtással is.”

Az ‘auto motor und sport’ ugyanakkor a Taycan Cross Turismo 4-gyel kötött hosszú távú barátságot: a mambazöld színben pompázó modell nemrégiben csatlakozott a csapat tesztflottájához. A tervezett két év alatt náluk is átlendül a kilométeróra a hat számjegyen. Ez lesz az első alkalom, hogy a Motor Presse Stuttgart médiacsoport elektromos autóval teszi meg a teljes, 100.000 kilométeres teszttávot. „Mindig különleges alkalom, ha egy Porsche van a tartós tesztflottában. Több rövidebb, maximum 12, de általában 3-6 hónapos tesztet követően végre itt az idő, hogy megtegyük a 100.000 kilométeres távolságot két éven belül elektromos autóval,” mondta Michael Pfeiffer, az ‘auto motor und sport’ vezető szerkesztője.

„Biztosak vagyunk benne, hogy megfelelően, a minőségi mércénk szerint tudjuk dokumentálni az elektromos autók töltési folyamatát és a fogyasztását. Ez alapvetően szükséges ahhoz, hogy a járműveink hétköznapi használhatóságára vonatkozóan magabiztos kijelentéseket tehessünk. És természetesen kíváncsiak vagyunk, hogy miképpen teljesít a Cross Turismo hosszú távon is,” tette hozzá Jens Dralle, tesztelési és technológiai vezető.

Okos, zöld és karcsú: a gyártás

Nem csak a Taycan maga, hanem modern gyártási technológiája is új mércét állít fel a fenntarthatóság és a digitalizáció tekintetében. Új, csúcstechnikás gyár épült fel Stuttgart-Zuffenhausenben, amely új technológiával és folyamatokkal, például az elektromos hajtásláncoknál mesterséges intelligencia használatával emelkedik ki. A gépi tanulás révén a különböző kamerarendszerek még precízebben teszik lehetővé a minőség ellenőrzését, mint a hagyományos, nem MI-alapú rendszerek. Ez csökkenti a gyártószemélyzet terhelését is, mivel kevesebb munkájuk van a végső ellenőrzés során. Az erőforrásokkal történő takarékosságra tökéletes példa a robotok mozgási energiájának rekuperációja. Akárcsak a Taycan esetében fékezéskor, a mozgási energia elektromos energiává alakul, amelyeket itt nagyteljesítményű kapacitorok tárolnak el. A robot gyorsításkor ezt az energiát hasznosítja.

„A Taycan egy úttörő modell és ehhez igazodik a gyártása is,” mondja Albrecht Reimold, a Porsche logisztikáért és gyártásért felelős bizottsági tagja. „Gyártásának 2019-es megkezdése óta a Taycan teljes mértékben karbonsemlegesen készül. Ez mára az összes Zuffenhausenben és Lipcsében készülő sportautónkra is igaz. Mindez egy újabb lépéssel hoz közelebb minket a zéró környezeti befolyással történő gyártás víziójához. Okos, zöld és karcsú – mi így gondolunk a fenntartható gyártásra.”Kulcsszavak: autógyár, Porsche, Taycan
 
A SEAT bemutatja az új SEAT ConnectApp rendszerét A SEAT bemutatja az új SEAT ConnectApp rendszerét Rontotta idei értékesítési előrejelzését az Európai Autógyártók Szövetsége Rontotta idei értékesítési előrejelzését az Európai Autógyártók Szövetsége A Porsche új rekordere: a Cayenne Turbo GT A Porsche új rekordere: a Cayenne Turbo GT A Derby és Divat Fesztiválon ünnepli 100. születésnapját a Citroën A Derby és Divat Fesztiválon ünnepli 100. születésnapját a Citroën Ünnepi hangulat lengi körül a Taycan-t: gyártási évforduló és kilométerkirályok Kiemelkedően magas teljesítménysűrűség és akár 200 km hatótávra képes a Kia Soul EV
 
A Citroën megerősíti plugh-in hibrid kínálatát

A Citroën megerősíti plugh-in hibrid kínálatát

2022. november 11.
A Citroën egy új, kedvezőbb árú plug-in hibrid változattal gazdagítja a C5 Aircross kínálatát: a 150 lóerős (110 kW) PureTech benzinmotor és a 81 kW-os villanymotor együttesen 180 LE teljesítményre képes.
Részletek

A Citroën megerősíti plugh-in hibrid kínálatát

Új 180 LE e-EAT8 plug-in hibrid változat

A Citroën C5 Aircross modellből a meglévő 225 lóerős, e-EAT8 váltós plug-in hibrid változat mellett mostantól egy új, 180 LE e-EAT8 plug-in hibrid változat is rendelhető. A 180 lóerős PureTech benzinmotoros elődöt kiegészítő, megfizethetőbb változat bevezetésével a márka az energetikai átállás jegyében arra törekszik, hogy az új technológia szélesebb körben is elérhetővé váljon. Egy kimondottan gazdaságos és környezetbarát alternatíváról van szó, melyet mindazok igénybe vehetnek, akik otthon vagy a munkahelyükön meg tudják oldani az autó töltését, és ezáltal a mindennapokban tisztán elektromos üzemmódban közlekedhetnek, hosszabb utak alkalmával pedig a belső égésű motorra hagyatkozhatnak.

A plug-in hibrid C5 Aircross 180 e-EAT8 a 1,6 literes, 150 lóerős PureTech benzinmotorhoz egy 81 kW-os villanymotort társít. A két motor együttes teljesítménye 180 LE, nyomatéka pedig 360 Nm. 135 km/h sebességig – az azonnali nyomatéktól az egyenletes gyorsuláson át a finom vezetési érzetekig – az elektromos vezetés minden pozitívuma rendelkezésre áll. A motorhoz legújabb generációs e-EAT8 automata váltó tartozik, mely amellett, hogy hatékony és kényelmes, rendkívül egyszerűen működik.

A Citroën megerősíti plugh-in hibrid kínálatát

A hajtáslánchoz egy korszerű, 12,4 kWh-s (amiből 11,3 kWh a hasznos kapacitás), 84 cellás (41 Ah) akkumulátor kapcsolódik. Ennek az új kémiai összetételű, optimalizált akkumulátornak is szerepe van abban, hogy egy vonzóbb hibrid ajánlattal sikerült előállni. Hatására a tisztán elektromos hatótáv az 58 km-t (WLTP) is elérheti, így a járművel a korlátozott forgalmú övezetekben is nyugodtan közlekedhetünk, és a napi utak zömét elektromos üzemmódban tehetjük meg. Az autó 7,4 kW-os töltő használata esetén kb. 1 óra 45 perc alatt töltődik fel. Legkönnyebb változata 100 kilométeren mindössze 35 g CO2-t bocsát ki.

A plug-in hibrid C5 Aircross 180 e-EAT8 olyan középkategóriás ajánlatot képvisel, mely 700.000 forinttal kedvezőbb áron kínál kivételes kényelmet és egyedülálló vezetési élményt mint a 225 lóerős változat.

15%-kal nagyobb hatótávú 225 LE e-EAT8 plug-in hibrid változat

Az említett új változat bevezetése mellett a Citroën a C5 Aircross és a C5 X kínálatában is szereplő plug-in hibrid 225 e-EAT8 hajtásláncot is továbbfejlesztette. Az 1,6 literes, 180 lóerős PureTech benzinmotor és a 81 kW-os villanymotor együttesen 225 lóerő teljesítményre képes. Az egyedülálló fedélzeti kényelmet és teljesítményt nyújtó plug-in hibrid modellek elektromos hatótávolsága több mint 15%-kal nőtt: a C5 Aircross esetében 55-ről 64 kilométerre, a C5 X-en pedig 55-ről 63 kilométerre.

A Citroën megerősíti plugh-in hibrid kínálatát

Az Euro 6.4 normának is megfelelő C5 Aircrossba egy új kémiai összetételű, korszerű akkumulátor került, melynek kapacitása 13,2 kWh-ról 14,2 kWh-ra nőtt (ebből 12,9 kWh a hasznos kapacitás). Az akkumulátorcellák száma változatlanul 96 (de 38 Ah-s cellák helyett 41 Ah-s cellákat találunk). A legkönnyebb modellváltozat CO2- kibocsátása mindössze 28 g/100 km (WLTP vegyes ciklusban).

A C5 X esetében az akkumulátor továbbra is 84 darab 41 Ah-s cellát tartalmaz, és kapacitása is változatlan (12,4 kWh, melyből a hasznos kapacitás 11,3 kWh). Az Euro 6.4 normára való átállás keretében megvalósult fejlesztés a minimális töltésszint kezelésének a módosítására irányult, ami jobb energiagazdálkodást, nagyobb elektromos hatótávot és alacsonyabb CO2-kibocsátást eredményezett. A legkönnyebb modellváltozat 100 kilométeren mindössze 27 g szén-dioxidot bocsát ki (WLTP vegyes ciklusban).

A fenti fejlesztések hatására a 225 lóerős, plug-in hibrid meghajtású C5 Aircross és C5 X még sokoldalúbban használható. Változatlanul alkalmasak a hosszabb utakra, ugyanakkor nagyobb szabadságot biztosítanak a mindennapi elektromos közlekedés során. 7,4 kW-os töltővel kevesebb mint 2 óra alatt feltölthetők.

A Citroën megerősíti plugh-in hibrid kínálatát

A plug-in hibrid technológia biztosította nyugalom

A Citroën Citizen Services® program plug-in hibrid modellekhez kialakított szolgáltatásai összességében zavartalanabb használatot biztosítanak, és környezettudatos és megfontolt közlekedésre ösztönöznek:

HOZZÁFÉRÉS A Free2Move eSolutions (Magyarországon még nem elérhető) OTTHONI ÉS NYILVÁNOS
TÖLTŐSZOLGÁLTATÁSAIHOZ, melyek otthon és útközben egyaránt segítenek az ügyfeleknek megtalálni a legjobb töltési megoldást. Az ügyfél igényeinek, a villamos hálózatnak és a rendelkezésre álló finanszírozási konstrukcióknak a pontos felmérését követően az ügyfél segítséget kérhet a fali töltőegység kiválasztásához és a kívánt helyen való felszereléséhez. Ami pedig az utazásokat illeti, a 260 000 európai töltőállomáshoz hozzáférést biztosító Free2Move mobilitási portálhoz kapcsolódva pillanatok alatt megjeleníthetjük a rendelkezésre álló töltőpontokat és áraikat, az eSolutions Charging alkalmazás vagy az eSolutions kártya segítségével pedig sikeresen megnyithatjuk az adott töltőoszlopot.

A PHEV PLUG-IN REMINDER szolgáltatás segít a legtöbbet kihozni plug-in hibrid modellünkből azáltal, hogy figyelmeztet az akkumulátor feltöltésére, ha netán elmulasztanánk azt. A használati szokások elemzését követően a gépjármű értesítést küld a központi kijelzőre, ha 5 nap vagy 10 út után sem töltjük fel az autót.

A Citroën megerősíti plugh-in hibrid kínálatát

A céges ügyfeleknek kínált, egy évig ingyenes PHEV CONNECT szolgáltatás (Magyarországon még nem elérhető) segítségével a flottakezelők sikeresen csökkenthetik a gépkocsik fogyasztását és kibocsátását azáltal, hogy használati és töltési szokásaik elemzését követően plug-in hibrid járművük hatékonyabb használatára ösztönzik a felhasználókat.

Az említett 180 LE e-EAT8 plug-in hibrid C5 Aircross változatai november 2-től Magyarországon is megrendelhetők.

A plug-in hibrid C5 Aircross 180 e-EAT8 bevezető magánügyfélára 16 090 000 Ft (Feel felszereltségi szint).

Kulcsszavak: C5 Aircross, Citroën, plug-in hibrid
 
A Citroën megerősíti plugh-in hibrid kínálatát A Citroen ismét új modellről lebbenti fel a fátylat Csupa sport és dinamika - Citroen DS5 Csupa sport és dinamika - Citroen DS5 220 darab Citroen Berlingóval erősíti a Magyar Posta a járműparkját 220 darab Citroen Berlingóval erősíti a Magyar Posta a járműparkját A Citroën megerősíti plugh-in hibrid kínálatát A Citroen bemutatja a DS-család legújabb tagját Az új DS5 lett a legjobb szériautó a 2015-ös Genfi Autószalonon Az új DS5 lett a legjobb szériautó a 2015-ös Genfi Autószalonon
 
Továbbra is a Peugeot 208 Európa kedvence

Továbbra is a Peugeot 208 Európa kedvence

2022. november 10.
Kihívók jönnek, vetélytársak mennek, a Peugeot 208 népszerűségét azonban semmi nem tudja megingatni: a francia kisautó a harmadik negyedév végén is magabiztosan vezeti az európai újautó-eladások rangsorát.
Részletek

Továbbra is a Peugeot 208 Európa kedvence

A JATO Dynamic október végén közzétett elemzése szerint a Peugeot 208-as idén január elseje és szeptember harmincadika között 161 350 példányban talált gazdára Európában, és ezzel nem csak 11%-kal túlszárnyalta tavalyi, 2021-es teljesítményét, de a kontinens messze legnépszerűbb új személyautója is volt. 10,6 százalékkal többet adtak el belőle, mint a második helyezettből, a 2021-es év legnépszerűbb típusa pedig jelenleg a rangsor negyedik helyén áll, csaknem 30 ezer darabos hátránnyal.
    
A Peugeot 208 számára gyakorlatilag egyenes út vezetett ide. Az immár három éve (2019 októbere óta) forgalmazott, új generációs Peugeot 208 piacra lépésének pillanatában meghódította Franciaországot, majd számos további európai piacot. 2021 januárjában a második, februárjában pedig már az első helyen indította azt az évet, amelytől mindenki felemelkedést várt a koronavírus-járvánnyal sújtott 2020-as esztendő után.

Az erősödés elmaradt, sőt: az év végére húsz éve nem tapasztalt mélységbe zuhant az európai újautópiac. Ez azonban nem érintette a Peugeot 208 pozícióit: a piac (-1,6%), illetve a szegmens (-7,7%) átlagánál egyaránt jobb teljesítményt mutatva az év végi elszámolásnál a legkeresettebb kisautó volt a kontinensen. Sőt, 196 869 eladott példánnyal a Peugeot 208 az abszolút második helyen állt az eladások rangsorában.

Továbbra is a Peugeot 208 Európa kedvence

A francia kisautó az ezt követő kilenc hónap során mindvégig megőrizte dobogós helyezését, miközben folyamatosan cserélődtek körülötte a szereplők. Stabil élvonalbeli teljesítménye részben a folyamatos modellfejlesztésnek, részben a márka speciális hajtáslánc-stratégiájának köszönhető. Az utóbbi lényege, hogy a Peugeot teljes mértékben meghagyja ügyfeleinek a választás szabadságát, és ennek szellemében hagyományos, valamint tisztán elektromos erőforrásokkal egyaránt felszerelte típusát.

Ez lehetővé tette a Peugeot 208 számára, hogy kiaknázza az emissziómentes, akkumulátoros modellek meredeken emelkedő népszerűségét, ugyanakkor nem érintette kritikusan az sem, amikor a nyár során rég látott fordulattal visszaesett a villanyautók iránti kereslet. A 2022 szeptemberében eladott 19 601 példányból 4081 darabot, azaz a teljes forgalom 20,8 százalékát tette ki az e-208.

Ez az arány 2023-ban várhatóan tovább javul: ekkor lép ugyanis piacra az új generációs akkumulátorral és villanymotorral szerelt, nagyobb motorteljesítményű és kedvezőbb hatótávolságú, megújult Peugeot 208-as.

Kétségtelenül ez lesz az eddigi legnagyobb léptékű változás a modell történetében, ugyanakkor a gyár folyamatosan vezet be jelentős újításokat. 2022 elejétől például megnövelt hatótávolsággal került forgalomba az e-208, majd tavasszal bevezették azt a teljesen elektronikus, helytakarékos váltóvezérlő felületet, amely a belső égésű és villanymotoros modelleken egyaránt hatékonyabb kezelhetőséget és elegánsabb, modernebb megjelenést eredményezett.


Kulcsszavak: jármű kereskedelem, Peugeot, Peugeot 208
 
Már látható Közlekedési Magazinuk januári adása Már látható Közlekedési Magazinuk januári adása Három hónapja piacvezető szegmensében az új BMW 5-ös limuzin Három hónapja piacvezető szegmensében az új BMW 5-ös limuzin Továbbra is a Peugeot 208 Európa kedvence Több mint 400 ezer darabos negyedéves kiszállítási rekord az Audinál A Volvo Cars 2021-ben rekordértékesítéssel büszkélkedhet A Volvo Cars 2021-ben rekordértékesítéssel büszkélkedhet Továbbra is a Peugeot 208 Európa kedvence A vártnál jobban fogy a BMW i3-as
 
Bemutatkozott az új, tisztán elektromos Volvo EX90

Bemutatkozott az új, tisztán elektromos Volvo EX90

2022. november 09.
Az új Volvo EX90 több egyszerű autónál. Stockholm belvárosában leleplezett jármű nem egyszerűen minden idők legfejlettebb Volvo gépkocsija: belépő egy olyan, szélesebb körű ökoszisztémába, amelynek szolgáltatásai és funkciói egyszerűbbé és élvezetesebbé varázsolják az Ön és utasai életét, és lehetővé teszik, hogy a legteljesebb mértékben kiaknázzák az elektromos mobilitás összes előnyét.
Részletek

Bemutatkozott az új, tisztán elektromos Volvo EX90

A Volvo EX90 a Volvo Cars autóvásárlásra és -használatra vonatkozó új szemléletét tükrözi. Új autójához hozzájuthat online vagy hagyományosan, márkakereskedőn keresztül. Ha kívánja, megvásárolhatja, vagy használhatja előfizetési konstrukcióban, de akár lízingelheti is. Ahogy Önnek a legalkalmasabb. (A lehetőségek országonként eltérőek lesznek.)
 
A Volvo EX90 szolgáltatásainak körét a Volvo Cars okostelefonos alkalmazás segít kiterjeszteni. Ez a mobil platform a tisztán elektromos családi szabadidőjármű által kínált, változatos szolgáltatásokat és funkciókat fogja össze egyetlen ponton.
 
A nyilvános töltőpont keresésétől a töltés kifizetésén át az intelligens otthoni töltés szabályozásáig, az új vezeték nélküli szoftverfrissítés időzítésétől a központi zár kulcs nélküli oldásáig a Volvo Cars okostelefonos alkalmazás mindenre alkalmas, méghozzá egyszerűbben, mint valaha.
 
Az új, tisztán elektromos szabadidőjármű utasai két nagy fényerejű fedélzeti kijelzőn keresztül férhetnek hozzá a gépkocsi összes szolgáltatásához és funkciójához; a képernyők mindig az adott helyzethez optimalizált, egyértelmű tájékoztatást biztosítanak. A felső kategóriás infotainment és online szolgáltatások tökéletes és teljes körű kapcsolatot teremtenek az Ön autója és otthona között. A Volvo EX90 előre telepített Google alkalmazások és szolgáltatások széles körét kínálja, beleértve annak a lehetőségét, hogy Ön a távolból, otthona kényelméből vezérelje az autó számos funkcióját.
 
Bemutatkozott az új, tisztán elektromos Volvo EX90

„A Volvo EX90 pontosan olyan, amilyennek szerintünk egy nagyméretű, családi szabadidőjárműnek az elektromos mobilitás korában lennie kell.” – mondta Jim Rowan, a Volvo Cars vezérigazgatója.

„A tisztán elektromos, szoftver alapú Volvo EX90 előrevetíti azt az irányt és színvonalat, amelyet
ügyfeleink a jövőben a biztonság, a technológiák, a fenntarthatóság, a formatervezés, illetve
a személyre szabott utasélmény terén elvárhatnak a Volvo típusaitól.”
 
Minden eddiginél egyszerűbb töltés

A Volvo Cars életében új korszakot nyitó modellként a tisztán elektromos Volvo EX90 tökéletes társ a fenntarthatóbb családi életvitel kialakításában. A különböző intelligens technológiáknak és szolgáltatásoknak köszönhetően ügyfeleink minden eddiginél egyszerűbben tölthetik fel elektromos autójuk akkumulátorát.
 
A Volvo Cars alkalmazásba integrált nyilvános töltő funkcionalitáson keresztül a világ több százezer nyilvános töltőpontja között válogathatnak, az alkalmazásból fizethetik ki a töltést, és áttekinthetik a töltési folyamat részleteit – mindezt egyetlen, könnyen kezelhető felületről. Az infotainment rendszer központi képernyőjén megjelenített Google Maps szolgáltatásban pedig valós időben tudják ellenőrizni az egyes töltőpontok foglaltságát, illetve rendelkezésre állását.
 
Bemutatkozott az új, tisztán elektromos Volvo EX90

A Volvo EX90 támogatni fogja a Plug and Charge szolgáltatást. Amint ez a funkció elérhetővé válik, ügyfeleinknek nem lesz más dolga, mint csatlakoztatni autójukat egy kompatibilis nyilvános töltőállomásra. A rendszer automatikusan megkezdi a töltést, és ezzel párhuzamosan a fizetésről is gondoskodik.
 
A Volvo Cars folyamatosan új gyorstöltő hálózatokkal bővíti online csatlakoztatott nyilvános töltőpontjainak ökoszisztémáját, így az elektromos Volvo gépkocsik felhasználói kényelmesen, kedvező tarifával tölthetik járművüket.
 
Tiszta energia, akár otthoni felhasználásra is

Szintén a Volvo Cars alkalmazás szolgál annak a háztartási energetikai szabályozó rendszernek a kezelésére, amellyel ügyfeleink egyszerre csökkenthetik családjuk CO2-kibocsátását, költségeit és környezeti lábnyomát.
 
A jövőben bevezetésre kerülő, kezdetben csak bizonyos piacokon elérhető háztartási energetikai szabályozó rendszer része a kétirányú töltést lehetővé tevő fali töltőbox, valamint egy olyan energiagazdálkodási rendszer, amelynek segítségével ügyfeleink optimalizálhatják háztartásuk energia-fogyasztását.

Bemutatkozott az új, tisztán elektromos Volvo EX90

A telepítés a Volvo Cars szakértőinek felügyelete mellett zajlik, így ügyfeleink biztosak lehetnek abban, hogy mire autójuk megérkezik, a rendszer készen áll annak fogadására.
                                                              
A Volvo Cars alkalmazásban hamarosan megjelenő, intelligens töltési funkció jóvoltából Ön mindig olyan időszakban töltheti a Volvo EX90 akkumulátorát, amely fenntarthatósági, illetve gazdasági szempontból a leginkább alkalmas az Ön és családja számára. Képzelje el, ha ezt az energiát később szabadon felhasználhatná – például csúcsidőszakban, amikor az energia ára magasabb, és a hálózati mixben kisebb a fenntartható forrásból származó energia aránya.
 
Ez az álom hamarosan valóra válik, hiszen a Volvo EX90 az első olyan Volvo modell, amelyet felszereltünk a kétirányú töltés megvalósításához szükséges hardverrel. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy az elektromos jármű akkumulátorát energiaforrásként hasznosítsuk – például háztartásunk vagy egyéb elektromos berendezések működtetésére, vagy egy másik elektromos Volvo gépkocsi akkumulátorának a töltésére. Terveink szerint a jövőben bevezetjük a kétirányú töltés szolgáltatást; erre elsőként bizonyos kijelölt piacokon kerülhet sor.
 
Emellett annak a lehetőségét is aktívan vizsgáljuk, hogy ügyfeleink visszatölthessék az energiát a hálózatba, eladva azt szolgáltatójuknak, így a Volvo-tulajdonosok közössége egyfajta virtuális erőműként szolgálhatna. Ez olyan gazdaságosabb, stabilabb rendszert eredményezne, amely egyrészt csekélyebb szénlábnyommal működne, másrészt bevételi forrást biztosítana a Volvo ügyfelei számára.
 
Bemutatkozott az új, tisztán elektromos Volvo EX90

Összetett képességek, a lehető legegyszerűbben

A Volvo EX90 14,5 colos központi képernyőjén keresztül a ma létező egyik legkiválóbb, integrált Google funkciókkal és 5G mobil adatkapcsolattal (ahol elérhető) felvértezett infotainment rendszerhez férhetnek hozzá ügyfeleink. Az olyan régiókban, ahol nem áll rendelkezésre 5G adatkapcsolat, vezető mobil szolgáltatókkal együttműködve biztosítjuk a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatást. Az ösztönösen elvégezhető beállításoknak köszönhetően ügyfeleink minden eddiginél egyszerűbben állapíthatják meg tartózkodási helyüket, hallgathatnak zenét vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, telepíthetik kedvenc alkalmazásaikat, és így tovább.
 
Ezen túlmenően a Volvo EX90 fedélzetén elérhető ügyfélélmény minden elemét úgy terveztük meg, hogy a lehető legteljesebb mértékben leegyszerűsítsük az összetett szolgáltatásokat, így elkerülve a túlzott mértékű információs terhelést. A középkonzolon, illetve a vezető előtt található kijelzőkön személyre szabható, intelligens formában jelennek meg a tudnivalók. A Volvo EX90 emellett a vezeték nélküli Apple CarPlay és Android Auto okostelefon-integrációt is támogatja.
 
Akár manuális, támogatott vagy (a jövőben elérhetővé váló) önvezető üzemmódban használja járművét, az aktuális üzemmód minden esetben egyértelműen leolvasható és azonosítható. Így Ön minden pillanatban tisztában lehet a pillanatnyi üzemmóddal, ami biztonságos, élvezetes és fókuszált vezetési élményt szavatol.
 
A Volvo EX90 a márka történetében elsőként kínál Dolby Atmos hangzást. A referencia minőségű Bowers & Wilkins audiorendszer 25 hangszóróján keresztül megvalósuló hangzáskép magával ragadó zenei élményt kínál minden utas számára.
 
Szintén a Volvo EX90 fedélzetén mutatkozik be az okostelefonos kulcs technológia, amely lehetővé teszi, hogy ügyfeleink az indítókulcs nélkül, kizárólag okostelefonjuk segítségével nyissák és indítsák be járművüket. Az UWB iparági szabványt követő technológia a legkülönfélébb telefonmárkákkal és készülékekkel kompatibilis, és azt is lehetővé teszi, hogy szükség esetén megoszthassák barátaikkal vagy családtagjaikkal a kulcsot.
 
Végezetül említést érdemelnek a távvezérlési funkciók, amelyek jóvoltából a felhasználók szabadon mozoghatnak autójuk és otthonuk között. Elég otthonuk kényelméből megkérniük a Google Asszisztenst, hogy zárja be, fűtse fel, vagy klimatizálja a Volvo EX90-est. Ugyanígy az akkumulátor töltöttségi szintjét is lekérdezhetik.
 
Így teszi tartalmasabbá és egyszerűbbé az életet a Volvo EX90. Gondoskodik Önről és szeretteiről, támogatja a fenntarthatóbb életvitelt, a mindennapokat pedig élvezetesebbé és egyszerűbbé teszi. Így mindannyian a lehető legteljesebb életet élhetjük.

Kulcsszavak: elektromos autó, EX90, premier, volvo
 
A Volkswagen csoport beszállna az akkumulátorgyártásba A Volkswagen csoport beszállna az akkumulátorgyártásba Elkezdődöt a Volkswagen első teljesen elektromos autójának sorozatgyártása Elkezdődöt a Volkswagen első teljesen elektromos autójának sorozatgyártása Az új Škoda Superb – érzelmekben gazdag megjelenés Genfben a Volkswagen Group Night rendezvényen Az új Škoda Superb – érzelmekben gazdag megjelenés Genfben a Volkswagen Group Night rendezvényen Új, vezeték nélküli töltőtechnológiát tesztel a Volvo Cars Új, vezeték nélküli töltőtechnológiát tesztel a Volvo Cars Belgiumban 147 százalékkal több elektromos autót adtak el tavaly, mint 2015-ben Belgiumban 147 százalékkal több elektromos autót adtak el tavaly, mint 2015-ben
 

Találatok száma: 13040 Megjelenítve: 41 - 50