Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 12909 Megjelenítve: 41 - 50
Francia idegenlégiós Oroszlányban

Francia idegenlégiós Oroszlányban

2022. május 18.
Pályafutását mentőként kezdte Franciaországban, de huszonhárom évesen szakmát és országot váltott, azóta az Oroszlányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkáját segíti éjjel-nappal.
Részletek

Francia idegenlégiós Oroszlányban

A veterán korú, különlegesen átalakított Peugeot 505 kombinak csodájára jár a szakma, de gazdái nem dísznek tartják – és nem is ijed meg a kemény munkától.

Pont ma harmincéves – mondja nem titkolt büszkeséggel Tyukodi József, az Oroszlányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, ezzel azt is elárulva, hogy miért ragaszkodott a fotózás kitűzött dátumához. Az ünnepelt az egyesület oszlopos tagja, de torta helyett csupán egy alapos mosást kapott születésnapjára, gyertyából pedig amúgy sincs szüksége négynél többre.

A fényképeken így is legjobb formáját mutatja, ami előéletét tekintve nagy szó, hiszen két évtizeden át szolgált franciaországi mentőalakulatoknál, míg aztán 2015-ben Magyarországra költözött, hogy szociális dolgozóként (értsd: ételhordó gépkocsiként) segítse az oroszlányi önkormányzat munkáját.

„Oroszlányban 2003-ban jött létre a Köztestületi Tűzoltóság. Az 1911 óta folyamatosan működő egyesület ekkor minden felszerelését átadta a hivatásos állománynak, így innentől nem rendelkeztünk saját autóval. Amikor aztán az önkormányzat franciaországi felajánlásból hozzájutott ehhez a Peugeot 505-öshöz, azonnal megláttam benne a lehetőséget."

Francia idegenlégiós Oroszlányban

"A hatalmas belső terű, mégis könnyű, kis fogyasztású, egyszerűen szervizelhető jármű tökéletesen alkalmasnak tűnt azoknak a feladatoknak a kiszolgálására, amikkel rendszeresen bennünket, önkéntes tűzoltókat bíztak meg: avartüzek oltására, műszaki mentések végrehajtására, kidőlt fák feldarabolására és eltávolítására, esőzések után elárasztott pincék szivattyúzására.” – kezdi a történetet a legelején Tyukodi József, aki 1980-ban kötelezte el magát a tűzoltóhivatás mellett.

 „Jókor voltunk a jó helyen: az autót pont akkor kaptuk meg, amikor eljött az éves pályázatok beadási határideje. Felmértük az állapotát – a huszonhárom év nem múlt el felette nyomtalanul –, készítettünk egy kalkulációt, és amikor elnyertük a támogatást, megkezdődött a munka. Az autó műszakilag viszonylag jó állapotban volt, de a karosszériát itt-ott már megtámadta a korrózió.
Komoly bürokratikus vesszőfutást jelentett a francia papírok honosítása, a forgalmi engedély kiváltása, de az egyesület alapításának évfordulójára, 2015. augusztus 28-ra mindennel elkészültünk, az indítókulcsot Németh Gábor alpolgármester adta át az egyesületnek.”

Az autót még a Heuliez karosszériaépítő manufaktúra alakította át mentővé: a második üléssort kiszerelve egyetlen hatalmas teret alakítottak ki az első ülések mögött, itt helyezték el a mentőorvos ülését, a hordágyat, az oxigénpalackokat és a többi felszerelést.

Ezeket részben el kellett távolítani, részben a megváltozott feladatokhoz átalakítani, hiszen Tyukodi Józsefnek egészen pontos elképzelései voltak arról, hogy mi mindent szeretne az autóval szállítani.

Francia idegenlégiós Oroszlányban

„Tudva azt, hogy milyen feladatoknál kell helyt állnunk, összeállítottunk egy minimális felszereléslistát. Tizenkét tömlőnek, négy sugárcsőnek, egy osztónak, egy háti puttonyfecskendőnek, szikracsapóknak, egy állványcsőnek, egy szivattyúnak, két mentőkötélnek és mászóöveknek, négy sisaknak, terelőkúpoknak, bontóbaltáknak, lapátoknak kellett helyet találnunk. Van bent két láncfűrész is, meg porral oltók, és persze kell a hely az egyéni védőfelszereléseknek is. Ez mintegy féltonnányi tömeget jelent, tehát meg kellett oldani mindennek a biztonságos rögzítését.”

Az öreg Peugeot hatalmas rakterében minden centimétert kihasználtak, katonás rendben sorakoznak a felszerelések. A tartókat saját tervek alapján készítették el az egyesületi tagok, túlnyomó többségben Szlezák Ákos, Bodó Krisztián, Batta Attila és jómagam közreműködésével, minden hivatalos előírást és követelményt betartva.

Nehezítette a feladatot, hogy semmit nem szerelhettek be fixen, hiszen az 505-ös hivatalosan megmaradt mentőautónak, így a vizsgáztatás idejére mindig helyre kell állítani az eredeti állapotokat.  

„Nem érte volna meg átminősíttetni az autót, de nem is volt rá szükség, hiszen azok a feladatok, amiket ellátunk, nem igénylik a megkülönböztető jelzés használatát.” – magyarázza a piros festés és a fényhíd hiányát Tyukodi József.
Francia idegenlégiós Oroszlányban

A közvetlen önkéntes tűzoltói feladatok ellátásán kívül a Peugeot 505 rendszeres feladatai közé tartozik a részvétel a Flórián-napi ünnepségeken, az egyesület alapításának évfordulójára szervezett programon, a város rendezvényein, a civil szervezetek programjain, valamint azokon a tűzoltóversenyeken, ahol minden alkalommal a csodájára járnak a ritka veteránnak.

„Évente mintegy 4000 kilométert megy az autó, ami nem sok, de vonuló kocsi lévén mindig indulásra készen kell hogy álljon. 2,5 literes dízelmotorjával és hátsókerék-hajtásával teljes terheléssel is komfortosan vezethető, pedig ilyenkor teljesen kilapulnak a hátsó laprugók. Az ülések tágasak, kényelmesek, műszakilag a kezdeti problémák elhárítása óta teljesen megbízható a Peugeot.” – összegzi a tapasztalatokat az egyesület elnöke, aki szinte mindig maga vezeti az autót.

Az impozáns, emelt tetejű kombi éves fenntartását részint pályázatokból, részint az egyesületnek nyújtott támogatásokból fedezik. A szponzorok matricái miatt gyakran csak versenyautóként emlegetik a Peugeot-t, amely most, harmincadik évét betöltve immár komoly veteránpiaci értéket képvisel.

Ennél fontosabb azonban az egyesület számára, hogy megbízhatóan szolgálja őket, és biztonságosan szállítja a tűzoltók mintegy kétmillió forint értékű szakfelszerelését.

Kulcsszavak: Peugeot, Peugeot 505, tűzoltóautó, tűzoltóság
 
A Genfi Autószalonon mutatkozik be az új Peugeot 208 A Genfi Autószalonon mutatkozik be az új Peugeot 208 A Peugeot modelljei a flottapiacot is meghódította A Peugeot modelljei a flottapiacot is meghódította A vártnál nagyobb a kereslet az elektromos Peugeot 208-ra A vártnál nagyobb a kereslet az elektromos Peugeot 208-ra A borsőrlők Paganinije: Peugeot Saveurs A borsőrlők Paganinije: Peugeot Saveurs A Peugeot gyártja Európa legtisztább benzines modelljeit A Peugeot gyártja Európa legtisztább benzines modelljeit
 
A Hyundai Motor új globális kampány keretében ismerteti az önvezető IONIQ 5 alapú robottaxi elképzelését

A Hyundai Motor új globális kampány keretében ismerteti az önvezető IONIQ 5 alapú robottaxi elképzelését

2022. május 18.
A Hyundai Motor Company a mai napon „Az innováció nagyon is emberi dolgokkal kezdődik” címmel globális programkampányt indított útjára, amely az önvezető robottaxik jövőjére vonatkozó elképzeléseit ismerteti.
Részletek

A Hyundai Motor új globális kampány keretében ismerteti az önvezető IONIQ 5 alapú robottaxi elképzelését

A vezető nélküli mobilitási technológiák globális piacának vezető szereplője, a Motional 2023-tól fuvarmegosztó szolgáltatókkal együttműködésben vezeti be 4. szintű autonóm mobilitási technológiáját az USA nagyvárosaiban.

A tisztán elektromos IONIQ 5 modellen alapuló robottaxi (a továbbiakban IONIQ 5 robottaxi), amely először a 2021-es IAA Mobility kiállításon mutatkozott be nagy sikerrel, egy 4. szintű autonóm közlekedésre alkalmas gépkocsi, amely képes vezető nélkül, biztonságosan működni. A robottaxi valóra váltásához a Hyundai a Motional vállalattal lépett együttműködésre, akik a biztonságos vezető nélküli használathoz szükséges hardverrel és szoftverrel szerelik fel a díjnyertes IONIQ 5-öst.
 
A Hyundai jövőképe a technológia és az ügyfélélmény terén összecseng azzal az ígérettel, hogy az IONIQ 5 robottaxi „olyan mobilitási megoldás, amely amellett, hogy nem igényel emberi sofőrt, tele van emberiességgel.”

A Hyundai ´emberiséget szolgáló fejlődés´ jövőképével összhangban a vállalat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a robottaxi teljes mértékben önvezető technológiája mellett is őrizze meg emberi jellemzőit. Ez az üzenet jelenik meg a most útjára indított kampány két rövidfilmjében.

A Hyundai Motor új globális kampány keretében ismerteti az önvezető IONIQ 5 alapú robottaxi elképzelését

A két kampányvideó kiemeli a robottaxik emberi vonásait, bemutatva, hogy biztonságos stílusban közlekednek, és gondoskodnak utasaikról. Az első részben a robottaxi viselkedése az óvatos, megfontolt sofőrökét idézi, míg a második részben a robottaxi féltőn gondoskodik utasairól.

Az első epizódban az IONIQ 5 robottaxi autonóm laboratóriumában dolgozó mérnöknő felidézi gyermekkori emlékeit: édesapjára gondol, aki mindig óvatosan, figyelmesen vezetett. Ezután ugyanezeket az értékeket alkalmazva fejleszti a 4. szintű autonóm gépkocsi biztonsági technológiáit. Később látjuk, amit az autó megáll egy kerékpáros előtt, félrehúzódik a megkülönböztető jelzését használó jármű elől, és elengedi a szemből érkezőket, mielőtt biztonságosan nagy ívben balra kanyarodna.

A második film elején egy robotikai mérnöknek készülő tinédzser jön ki az iskolából, és barátaival együtt beülnek egy IONIQ 5 robottaxiba. Meglepődve tapasztalják, hogy az autó saját magát vezeti. Az egyik fiatal kicsatolja a biztonsági övét, az autó azonban figyelmezteti, hogy kösse be magát – pont, mintha vele volnának a szülei. A videó rávilágít arra, hogy az önvezető robottaxi olyan mobilitási megoldást nyújt, amellyel mindenki, minden helyzetben biztonságosan közlekedhet, a tinédzserektől kezdve a fogyatékkal élőkön át az idősekig.

A Hyundai Motor új globális kampány keretében ismerteti az önvezető IONIQ 5 alapú robottaxi elképzelését

A Hyundai és a Motional úgy tervezik, hogy már 2023-tól elérhetővé teszik a nagyközönség számára az IONIQ 5 robottaxit. A szolgáltatás elsőként Las Vegasban lesz elérhető, majd kiterjesztik azt az Egyesült Államok, illetve a világ más nagyvárosaira is.

A globális kampány része a Hyundai azon célkitűzésének, hogy minél több lehetőséget kínáljon a nagyközönség számára a 4. szintű autonóm járművek kipróbálására.


Kulcsszavak: bemutató, Hyundai, IONIQ 5, önvezető autó
 
Az új BMW i8 Roadster és az új BMW i8 Coupé Az új BMW i8 Roadster és az új BMW i8 Coupé Michelisz Norbert gyorsan kiismerte új autóját Michelisz Norbert gyorsan kiismerte új autóját A Hyundai Motor új globális kampány keretében ismerteti az önvezető IONIQ 5 alapú robottaxi elképzelését Beruházási támogatást kap a Hyundai Mobis a cseh kormánytól A kezdő motoros is megszereti - Kawasaki Vulcan S A kezdő motoros is megszereti - Kawasaki Vulcan S Az Interbrand ismét megerősítette a Hyundai Motor hírnevét Az Interbrand ismét megerősítette a Hyundai Motor hírnevét
 
A BMW 3-as sorozat új kiadása készen áll arra, hogy újabb fejezettel bővítse a modell világméretű sikertörténetét

A BMW 3-as sorozat új kiadása készen áll arra, hogy újabb fejezettel bővítse a modell világméretű sikertörténetét

2022. május 18.
A frontrész és a hátsó kialakítás célzott módosításai még inkább előtérbe helyezik az új BMW 3-as limuzin és az új BMW 3-as Touring által fémjelzett sportosságot.
Részletek

A BMW 3-as sorozat új kiadása készen áll arra, hogy újabb fejezettel bővítse a modell világméretű sikertörténetét

A BMW Ívelt Kijelzővel dolgozó BMW 8.0 operációs rendszer a korszerűség új szintjét képviseli az utastérben, miközben a kormány mögötti váltófülekkel és újragondolt előválasztó karral szerelt, nyolcfokozatú Steptronic automataváltó az új BMW 3-as sorozat összes modellváltozatának alapfelszereltségébe bekerül.

Sportosan elegáns megjelenésével és agilis vezethetőségével a BMW 3-as sorozat az első naptól kezdve a prémium középkategóriában elérhető vezetési élmény meghatározó viszonyítási alapja. A 3-as BMW eközben a bajor prémiummárka elsőszámú modellsorozata is. Az immár több mint 45 éve imádott sportlimuzin és az első ízben 35 évvel ezelőtt bemutatott Touring karosszériaváltozat új kiadása 2022 júliusában érkezik meg az utakra. Az új BMW 3-as limuzin a BMW Group müncheni és mexikói gyárában, az új BMW 3-as Touring pedig kizárólag Münchenben lát majd napvilágot. A limuzin kínai piac számára fejlesztett változata a közös vállalkozásként működtetett BMW Brilliance Automotive (BBA) senjangi létesítményében készül.

Újragondolt első fényszórók és BMW hűtőrácsok

Határozottan kialakított felületeivel, dinamikus vonalvezetésével és nagyméretű légbeömlőivel az első lökhárító minden korábbinál nagyobb hangsúlyt fektet az új BMW 3-as limuzin és az új BMW 3-as Touring sportosságára. Az újragondolt első fényszórók és BMW hűtőrácsok eközben még tovább erősítik az újdonság összetéveszthetetlen kisugárzását. Az alapfelszereltségként kínált, teljes LED-technológiás első fényszórókat keskenyebb formában álmodták meg a tervezők, a harmonikus és modern összhatás érdekében egyedi kontúrokkal és fordított „L” alakban világító nappali menetfényekkel.

A BMW 3-as sorozat új kiadása készen áll arra, hogy újabb fejezettel bővítse a modell világméretű sikertörténetét

Az új BMW 3-as sorozat opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettáján az adaptív LED-technológiás első fényszórók is megtalálhatók, amelyek a technológia kék betétjeiről ismerhetők fel. A kéken világító betétek még sötétben is összetéveszthetetlen, prémium kategóriás megjelenést biztosítanak. Az adaptív LED-technológiás első fényszórók funkciói között a kanyarfény, az elvakítás-mentes mátrix távolsági fény, a dinamikus világítástartomány-vezérlés és a változtatható fényelosztás is megtalálható.

A finoman módosított kontúrok és az új duplalamellák a BMW hűtőrácsok még erőteljesebb benyomását keltik. Az alattuk elhelyezett, magasfényű feketére fényezett légbeömlők a fékrendszer hűtéséről gondoskodnak és kifinomult megjelenést garantálnak.

Új hátsó kialakítás rendezett, modern formanyelvvel

Az új BMW 3-as limuzin és az új BMW 3-as Touring hátsó kialakítását rendezett, modern formanyelv és még több fényezett felület teszi kifejezetten kifinomulttá. A modell szélességét és atletikus kiállását vízszintes vonalak, keskeny lámpák és hangsúlyos kerékjárati ívek nyomatékosítják. A kipufogórendszer motorváltozattól függően 90 vagy 100 milliméter átmérőjű végeket visel.

Az új BMW 3-as sorozat karosszériájának dinamizmusra és modernitásra összpontosító kialakítását a modell újragondolt portfóliója is hűen tükrözi. Az új 3-as BMW ennek megfelelően már alapfelszereltséggel is feltűnően sportos egyéniségként, a BMW M magasfényű Shadow Line külső felszereltségi csomag ablaksávjával gurul le a gyártósorokról. Az új BMW 3-as limuzin széleskörű alapfelszereltségét ezen felül 17” méretű könnyűfém keréktárcsák is színesítik.

A BMW 3-as sorozat új kiadása készen áll arra, hogy újabb fejezettel bővítse a modell világméretű sikertörténetét

M Sport csomag új kialakítással és az M Sport Pro csomag premierje

Az új BMW 3-as sorozat stílusos dinamizmusát az M Sport csomag fokozhatja tovább, amelynek tételei között a méhsejt-mintázatú BMW hűtőrácsok, a sportos kialakítású lökhárítók, illetve az eltérő méretű gumiabroncsokkal szerelt, 18” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsák is megtalálhatók.

A BMW M GmbH által kifejlesztett, teljesítményre optimalizált modellek összetéveszthetetlen stílusjegyeket viselnek. Ilyenek a hálómintázatú BMW hűtőrácsok, a 18” méretű – vagy az opcionális extrafelszereltség részeként 19” méretű – BMW M könnyűfém keréktárcsák, a trapéz alakú kipufogóvégek és a magasfényű fekete BMW M külső visszapillantó-házak is.

Az M Sport Pro csomag újdonságként mutatkozik be az új 3-as BMW opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettáján. Az M Sport csomag kiegészítő opciója és a BMW M GmbH teljesítményre optimalizált modelljeinek extrafelszereltségi tétele kibővített BMW M magasfényű Shadow Line külső felszereltségi csomagot, BMW M Shadow Line világítási opciókat és vörös féknyergekkel dolgozó BMW M sport fékrendszert kínál. Az utólagosan felszerelhető BMW M Performance alkatrészek eközben hamisítatlan stílusban emelik új dimenzióba az új BMW 3-as limuzin és az új BMW 3-as Touring sportosságát.

A karosszériafényezési árnyalatok palettája ugyancsak tovább bővült, ezúttal az M Sport csomaghoz megrendelhető Skyscraper Grey metál és M Brooklyn Grey metál színekkel, valamint a BMW Individual részleg Frozen Pure Grey metál és Frozen Tanzanite Blue metál árnyalataival. A bajor prémiummárka ügyfelei ugyanakkor körülbelül 150 speciális BMW Individual karosszériafényezési opció közül is választhatnak.
A BMW 3-as sorozat új kiadása készen áll arra, hogy újabb fejezettel bővítse a modell világméretű sikertörténetét

Újratervezett műszerfal BMW ívelt kijelzővel

Az új BMW 3-as limuzin és az új BMW 3-as Touring utasterét részletekbe menően újratervezték a mérnökök. A márka által fémjelzett, vezető felé forduló műszerfal újraértelmezését az alapfelszereltségként kínált BMW Ívelt Kijelző testesíti meg: a kormány mögé pozícionált, 12,3” képernyő-átmérőjű digitális műszeregység és a 14,9” képernyő-átmérőjű központi kijelző párosa egy teljes mértékben digitális, nagyfelbontású egységgé áll össze. E csúcstechnológiás műszerfal hátterében progresszív digitalizáció húzódik, amely számos, korábban gombbal és kapcsolón keresztül működtetett járműfunkció érintésekkel és hangutasításokkal történő vezérlését is lehetővé teszi.

A nyolcfokozatú Steptronic automataváltó előválasztó karja ugyancsak új kialakítást kapott és a középkonzol vezérlőpaneljén, a motorvezérlő Start/Stop gomb, a BMW iDrive vezérlőtárcsa, a Driving Experience kapcsolók, a rögzítőfék és más járműfunkciók mellé pozícionálták a tervezők.

Háromzónás automata légkondicionáló és navigációs rendszer alapfelszereltségként

Az új BMW 3-as limuzin és az új BMW 3-as Touring alapfelszereltségének a háromzónás automata légkondicionáló is része, amelyet az érintés-érzékeny központi kijelzőn keresztül vagy hangutasításokkal vezérelhetnek az ügyfelek.

Az új 3-as BMW széleskörű alapfelszereltségébe bekerült továbbá az automata fényerő-szabályozású visszapillantó, a kibővített tároló csomag, valamint az első és hátsó szenzorokkal szerelt parkolássegítő rendszer (PDC – Park Distance Control) is. Mindegyik modell alapfelszereltségének része a BMW Maps navigációs rendszerrel dolgozó BMW Live Cockpit Plus műszerfal-elrendezés.

A BMW 3-as sorozat új kiadása készen áll arra, hogy újabb fejezettel bővítse a modell világméretű sikertörténetét

Széles hajtáslánc-paletta, alapfelszereltségként nyolcfokozatú Steptronic automataváltóval

A rendkívül széles hajtáslánc-paletta mindig is a BMW 3-as sorozat meghatározó jellemzője volt. A vezetési élmény és a takarékos közlekedés közötti példaértékű egyensúlyt BMW TwinPower Turbo technológiával dolgozó, kiváltképp hatékony belsőégésű erőforrások, valamint plug-in hibrid és 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid hajtáslánc-technológiák teremtik meg. Az új BMW 3-as limuzin háromféle, az új BMW 3-as Touring pedig négyféle plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával válik elérhetővé. Eközben mindkét karosszériaváltozat motorpalettáján négyféle benzines és négyféle dízelüzemű erőforrás is sorakozik, négy vagy hat hengerrel. A portfólióba egy olyan négyhengeres benzinmotor is bekerült, amelyben a kipufogócsonkot a hengerfejbe integrálták, az optimalizált teljesítmény-leadásról pedig továbbfejlesztett turbófeltöltő gondoskodik.

Az új BMW 3-as limuzin és az új BMW 3-as Touring motorpalettájának csúcsán a BMW M GmbH két teljesítményre optimalizált modellje trónol, rendkívül sportos adottságokkal. Ez azt jelenti, hogy az új BMW 3-as sorozat hajtáslánc-palettája maximálisan lefedi a 110 kW / 150 lóerő és a 275 kW / 374 lóerő közötti teljesítmény-tartományt (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 1,8 – 8,7 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 40 – 198 gramm / km). A soros hathengeres benzinmotor és a négyhengeres dízelmotorok mild-hibrid technológiája módfelett gyors rendszerreakciót és még hatékonyabb közlekedést ígér.

Az új 3-as BMW összes hajtáslánc-technológiájában nyolcfokozatú Steptronic automataváltó dolgozik, már alapfelszereltségként. A technológia sportos karakterét a kormány mögé szerelt, ugyancsak alapfelszereltségként kínált váltófülek fokozzák tovább. A modellsorozathoz az opcionális extrafelszereltség részeként a nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltó is elérhető, amely rendkívül gyors kapcsolásdinamikával, tapadásra optimalizált gyorsulást kínáló Launch Control funkcióval és lélegzetelállító rugalmasságot ígérő Sprint funkcióval kecsegtet.
A BMW 3-as sorozat új kiadása készen áll arra, hogy újabb fejezettel bővítse a modell világméretű sikertörténetét

A motorpaletta csúcsán trónoló modellek alapfelszereltségének a BMW xDrive intelligens összkerékhajtás is része. A technológia az opcionális extrafelszereltség részeként kétféle benzinmotorhoz (az új BMW 3-as Touring esetében egyféle benzinmotorhoz), kétféle dízelmotorhoz és a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellekhez is megrendelhető.

A vezetést támogató rendszerek széles választéka

Az új BMW 3-as sorozat kényelmét és biztonságát számos, automatizált vezetést és parkolást támogató rendszer emeli új szintre. Alapfelszereltség többek között a kerékpárosokra, autósokra és gyalogosokra is figyelő, automata fékező funkcióval dolgozó, frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning), az automata fékező funkcióval dolgozó tempomat, az előzési tilalmakat is jelző sebességhatár-kijelzés (Speed Limit Display), a manuális sebességkorlátozás-asszisztens (Speed Limit Assist) és az automata kormányzással is beavatkozó, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning). Az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettán eközben olyan tételek sorakoznak, mint például a sávváltásra figyelmeztető rendszer (Lane Change Warning), a BMW Head-Up kijelző és a Driving Assistant Professional csomag*, amelynek része többek között a kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant), a Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control with Stop & Go function), az automata sebességkorlátozás-asszisztens (Speed Limit Assist) és a forgalmi lámpák jelzéseit is felismerő, útvonalfigyelő funkció.

Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető parkolóasszisztens (Parking Assistant) funkcióinak sorát színesíti a tolatókamera és a tolatási segédlet (Reversing Assistant) is. A Parking Assistant Plus továbbfejlesztett parkolóasszisztens* – Park View, Panorama View és Remote 3D View funkciókkal – és a BMW Drive Recorder ugyancsak az opcionális extrafelszereltség része.

A BMW 3-as sorozat új kiadása készen áll arra, hogy újabb fejezettel bővítse a modell világméretű sikertörténetét

A BMW iDrive járművezérlő technológia új generációja, BMW 8.0 operációs rendszerrel

Az új BMW 3-as sorozatban is bemutatkozó, többszenzoros felhasználói élményt kínáló és a legkorszerűbb, BMW 8.0 operációs rendszerrel dolgozó BMW iDrive járművezérlő technológia stabil online kapcsolattal és gyors adatfeldolgozó kvalitásokkal, valamint a vezető és a jármű közötti intuitív párbeszéd lehetőségével mutat irányt a digitális jövőbe. Mindezek középpontjában a BMW Ívelt Kijelző és a BMW Intelligent Personal Assistant kibővített funkciói állnak.

A My BMW okostelefon-alkalmazás a vezető és a jármű között felépülő digitális kapcsolat elsőszámú, átfogó felülete, amelyen keresztül a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellek nagyfeszültségű akkumulátorának töltési folyamata is vezérelhető. Az új BMW 3-as limuzin és az új BMW 3-as Touring utasterében személyes eSIM kártyán keresztül épül fel az 5G mobiltechnológia, a személyre szabott felhasználói élményről BMW ID gondoskodik, az átfogóbb okostelefon-integrálhatóságot pedig Apple CarPlay® és Android Auto™ garantálja. A BMW ConnectedDrive szolgáltatás-paletta frissítő funkciója eközben a legújabb és legkorszerűbb szoftverekkel tartja naprakészen az új BMW 3-as sorozatot. Utóbbiak között a legújabb szolgáltatások és a továbbfejlesztett járműfunkciók egyaránt megtalálhatók.
Kulcsszavak: bemutató, bmw, új modell
 
Az új SEAT Arona kategóriája legjobb választása Az új SEAT Arona kategóriája legjobb választása A BMW 3-as sorozat új kiadása készen áll arra, hogy újabb fejezettel bővítse a modell világméretű sikertörténetét Toyota FCV Concept és FV2 világpremier a Tokiói Autószalonon Már rendelhető az új Fiat 500 1.3 Multijet II 95 Már rendelhető az új Fiat 500 1.3 Multijet II 95 A Hyundai Motor bemutatja a STARIA buszlimuzint A Hyundai Motor bemutatja a STARIA buszlimuzint A vadonatúj SEAT Leon: csatlakoztathatóság a márka legfejlettebb járművében A vadonatúj SEAT Leon: csatlakoztathatóság a márka legfejlettebb járművében
 
A Nissan e-4ORCE technológiája tökéletesen szállít egy tál rament

A Nissan e-4ORCE technológiája tökéletesen szállít egy tál rament

2022. május 12.
Egy videón keresztül demonstrálja a Nissan, hogy az e-4ORCE technológiával ellátott motoros kiszolgáló tálca hogyan adagolja gyorsan a rament, és tartja meg a tésztát anélkül, hogy kiborulna a séftől a vendégig megtett úton.
Részletek

A Nissan e-4ORCE technológiája tökéletesen szállít egy tál rament

A Nissan nemrégiben közzétett egy videót a Nissan e-4ORCE Ramen konyhapult projektről, amely betekintést enged abba, hogy a vállalat legújabb járművezérlési technológiája hogyan biztosít kényelmes utazást az e-4ORCE technológiával felszerelt járművekben –, illetve a tál tésztához. A videó demonstrálja, hogy az e-4ORCE technológiával ellátott motoros kiszolgáló tálca hogyan adagolja gyorsan a rament, és tartja meg a tésztát anélkül, hogy kilötykölődne a séftől a vendégig megtett úton. Mindez a bemutató tökéletes annak szemléltetésére, hogy a technológia milyen előnyöket hordoz a Nissan járműveiben. Az e-4ORCE vezérlési technológiát a vadonatúj Nissan Ariya Crossover elektromos autóban kínálják, de a tervek szerint elérhető lesz az új X-Trailben is a forradalmi e-Power hajtáslánccal.

Az e-4ORCE a Nissan legfejlettebb összkerék technológiája, amely eredetileg a Nissan GT-R-ből származik és amellett, hogy külön-külön kezeli mind a négy kerék nyomatékát, a fékezési teljesítményt összehangolja, annak érdekében, hogy stabilabb és egyenletesebb legyen a vezetés. A rendszer növeli a vezető magabiztosságát, mivel szinte bármilyen útfelületen – beleértve a vizes és havas utakat is – követi a tervezett haladási irányt, anélkül, hogy változtatni kellene a vezetési stíluson. A mérnökök finomhangolták az e-4ORCE precíziós vezérlési technológiáját valamint az iker villanymotorokat, annak érdekében, hogy a jármű minden utasa számára páratlan menetkomfortot biztosítsanak. A jármű mozgása okozta kellemetlen érzeteket, és ’bólogató’ mozgást a jármű lassításakor az első és hátsó motorok regeneratív fékezésével minimalizálják.

A Nissan e-4ORCE technológiája tökéletesen szállít egy tál rament

Az e-4ORCE ramen kiszolgáló tálca két, egymástól függetlenül működő elektromos motort használ, a mérnökök speciális hangolásával, hogy ugyanazt a gyors gyorsulást és egyenletes mozgást biztosítsa a konyhapulton, mint amire az e-4ORCE technológiával felszerelt Ariya törekszik az úton.

Kulcsszavak: autógyár, fejlesztés, nissan
 
A Nissan e-4ORCE technológiája tökéletesen szállít egy tál rament Audi: külföld felé tolódik a járműgyártás súlypontja A Nissan e-4ORCE technológiája tökéletesen szállít egy tál rament Beruházási támogatást kap a Hyundai Mobis a cseh kormánytól Új fejlesztésű elektromos versenyautót készítettek a BME mérnök hallgatói az idén Új fejlesztésű elektromos versenyautót készítettek a BME mérnök hallgatói az idén Tovább bővítették a Volkswagen első teljesen elektromos modellcsaládjának gyárát Tovább bővítették a Volkswagen első teljesen elektromos modellcsaládjának gyárát Indulhat a Suzuki innovációs projektjének utolsó szakasza Indulhat a Suzuki innovációs projektjének utolsó szakasza
 
Szerencsés hármasok - A Peugeot hármas típusszám története

Szerencsés hármasok - A Peugeot hármas típusszám története

2022. május 12.
Pontosan kilencven évvel ezelőtt született meg az első Peugeot modell, amelynek típusszáma hármassal kezdődött. A széria azóta lépésről lépésre (egy-két hétmérföldes ugrást is beiktatva) írja újra az ideális családi autók receptjét: lássuk, hogyan számolt el 301-től 308-ig a Peugeot.
Részletek

Szerencsés hármasok - A Peugeot hármas típusszám története

Az új generációs Peugeot 308 piaci bevezetését meglehetősen borús hangulat övezte. Mégis, az elhúzódó koronavírus-járvány, valamint az azt kísérő gazdasági és társadalmi bizonytalanság közepette mindennél nagyobb szüksége volt a Peugeot-nak – és a piacnak is – egy olyan innovatív, vonzó, modern és biztonságos újdonságra, ami optimizmussal tölt el minden érintett piaci szereplőt, a vásárlóktól a kereskedőkön át a beszállítókig.

A sors furcsa fintora, hogy a Peugeot 300-as modellcsaládjának, ennek az immár kilencvenéves szériának a legelső tagja szintén egy súlyos válság kellős közepén jelent meg a színen.

A Peugeot 1928-ban nyugdíjazta korabeli családi típusát, a 177-est, és ezzel fájdalmas űr támadt a márka portfoliójában. A vevők a Quadrilette kisautó és a Peugeot nagyobbnál nagyobb luxusmodelljei közül választhattak, ám a megfizethető családi modell hiányzott a kínálatból.

Megoldást a Peugeot 301-es hozott 1932-ben: az elegáns kompakt modell már egy vadonatúj filozófia szerint született. Karosszériája minden korábbinál áramvonalasabb volt, váza már nem fából, hanem acélból készült, másfél literes motorját kurbli helyett elektromos indítómotor keltette életre, első futóműve pedig független volt.

Szerencsés hármasok - A Peugeot hármas típusszám története

Az autóból számos karosszériaváltozat készült, a szedántól a kupéig, a kabriótól a furgonig; az akár 100 km/óra sebességre képes modell négy év alatt 70 ezer példányban hagyta el a sochaux-i üzemet. Utódja, a futurisztikus megjelenésű, rejtett fényszórós Peugeot 302 a politikailag egyre bizonytalanabb környezetben nem tudta kibontakoztatni kiváló adottságait.

Pedig hatalmas potenciál volt az autóban, amely nem csak elegáns formavilágát, de műszaki tartalmát is a nagyobb Peugeot 402-estől örökölte, vonzerejét pedig a kor legkiválóbb autóipari formatervezői: Émile Darl´mat és Georges Paulin által megálmodott roadster, illetve kabrió modellváltozatok növelték.

1938-ban, 25 ezer eladott autó után pihenőre kényszerült a 300-as modellsorozat, és hamarosan teljesen elcsendesültek a Peugeot gyártósorai. A háború után erősen megritkított kínálattal indult újra a termelés. A hatvanas évek végéig a kisebb 200-as modellcsalád szolgálta ki a kisméretű, megfizethető típusokat kereső ügyfeleket.

Mikorra pedig a Peugeot kellően érettnek találta a piacot ahhoz, hogy visszahozza sikeres családi sorozatát, a többi széria sorszámozása már a négyesnél tartott.
Szerencsés hármasok - A Peugeot hármas típusszám története

Így ugrotta át a 303-ast a Peugeot, és vezette be 1969-ben helyette a Peugeot 304-est.

A márka legjobb szokása szerint előremutató technikai megoldásokkal ejtette bámulatba a vevőket: az ekkor már magától értetődő, független első kerékfelfüggesztéshez tárcsafékek társultak, ehhez a felsőbb kategóriákat idéző tartalomhoz pedig hasonlóan elegáns, úrias formavilág és rengeteg belső hely társult.

A hatvanas évek végétől megsokasodtak Európában az autópályák, a 304-es pedig optimális hosszú távú, nagy sebességű – és mindemellett megfizethető – utazóautónak bizonyult, ami a szegmens egyik legnépszerűbb képviselőjévé tette.

Pályafutásának tizenegy éve alatt folyamatosan fejlődött, ötféle karosszériaverziójával és számtalan elérhető motorjával jóformán minden igényt kielégített, és összesen 1,2 millió ügyfelet tett boldoggá a 304-es.

A típus népszerűségére mi sem jellemzőbb, hogy hiába vezették be 1978-ban a Peugeot 305-öst, két éven át párhuzamosan forgalmazták a két generációt. A 305-ös valamivel nagyobb volt, modernebb formatervével pedig jóval komolyabb autónak tűnt, mint elődje.

Szerencsés hármasok - A Peugeot hármas típusszám története

Az is volt: független hátsó felfüggesztésével, a balesetek következményeit mérséklő első és hátsó gyűrődőzónáival egy egészen más autóipari szemléletet képviselt. A Peugeot a 305-öst választotta extrém aerodinamikai kísérleteinek alanyául, a vevők pedig nagyra értékelték a fejlesztéseket: habár sem kupéként, sem kabrióként nem forgalmazták, az 1989-es modellváltás idejére a fennmaradó két karosszériatípusból (szedán és kombi) is összejött több mint 1,6 millió eladott példány.

A sorban a 306-osnak kellett volna következnie, azonban a Peugeot úgy döntött, kiaknáz egy kínálkozó, kedvező lehetőséget. A Peugeot általa létrehozott PSA-csoport még 1979-ben megvásárolt egy dicsőséges múlttal, bizonytalan jelennel és ígéretes jövővel rendelkező francia márkát. A Talbot 1985-ben be is vezetett egy modern családi típust, ám négy évvel később, pénzügyi nehézségek közepette, a PSA úgy döntött, hogy megszünteti a márkát.

A modellt a Peugeot „örökölte meg”, és 1989-től 1995-ig Peugeot 309 néven forgalmazták. A típust sok kritika érte szokatlan formaterve és viszonylag kis méretei miatt, az ügyfelek azonban megkedvelték, nem utolsósorban a méretosztályban addig szokatlan ferdehátú karosszériának, illetve a 309 GTI sportmodellnek köszönhetően. Így a típus eladásai végül utolérték a 305-ösét.

Szerencsés hármasok - A Peugeot hármas típusszám története

A 309-es bevezetésével a Peugeot nyert némi időt a 305-ös közvetlen utódjának a piacra bocsátásával. A Peugeot 306-os így 1992-ben került forgalomba, és nem csak a kabrió karosszériaformát hozta vissza a modellcsaládba, hanem a rendkívül elegáns, progresszív formavilágot, valamint az innovatív technológiai tartalmat is.

A kiemelkedően jól vezethető Peugeot 306-os passzív hátsókerék-kormányzással, modern dízelmotorokkal, különösen sportos verziókkal, valamint gazdag kényelmi és biztonsági felszereltséggel örvendeztette meg a vásárlókat – bár ez utóbbit később elhomályosította a maga idejében valóságos űrtechnológiai bemutatónak tűnő, 2001-ben piacra lépő utódmodell.

A Peugeot 307-es nem véletlenül nyerte el az Év európai autója címet: korszakalkotó formavilága, előremutató fedélzeti rendszerei, majd 2003-tól keménytetős kupé-kabrió (307 CC) verziója a figyelem középpontjába helyezte, és éveken át ott is tartotta az új modellt.

Az áramvonalas 307-es a motorsportban is kitüntette magát, 2004-ben és 2005-ben a rali világbajnokságban képviselte a márkát – a versenyautó egyedülálló módon épp a 307 CC alapjaira épült.

A modellnek mégis rövidebb pályafutást szántak elődeinél, ám a 2007-ben színre lépő, első generációs Peugeot 308-ast megismerve ezt gyorsan megbocsátották a gyártónak a rajongók. A ferdehátú és (kétféle kivitelű) kombi karosszéria mellé 2009-ben sorakozott fel az új generációs CC családi örömautó. Bár nevéből nem derül ki, a Peugeot 308 műszaki alapjaira épült a csodálatosan izgalmas Peugeot RCZ kupé, minden idők egyik legszexisebb és legkülönlegesebb kompakt sportmodellje.

Szerencsés hármasok - A Peugeot hármas típusszám története

Amikor a típus 2013-ban megérett a modellváltásra, a Peugeot fontos lépésre szánta el magát: megváltoztatta a hagyományos típuskódrendszert. A jobb követhetőség miatt az utolsó számjegyet, a 8-ast „befagyasztották” és csak a fő termékkínálatból kilógó modellek kaphattak ettől eltérő számozást.   

Így jelenhetett meg jóformán egyszerre a Peugeot 301, egy rendkívül tágas kompakt szedán, amely elsősorban kiemelkedő ár/érték arányával aratott babérokat, és az új 308-as, amely már teljesen új műszaki alapokra épült.  

A második generációs Peugeot 308-as a 307-es sikerét megismételve elnyerte az Év európai autója címet, amelyet számos további szakmai elismerés követett.

Az első generációs 308-cal meghirdetett prémium pozícionálást nagyon is komolyan vette a Peugeot, az új 308-as kiváló minőséggel és igényes felszereltséggel csábított új vevőkört a márkához, elődjénél kisebb méretével és tömegével határozottan közvetlenebb vezetési élményt kínált, az i-Cockpit vezetőhely bevezetésével pedig csatlakozott a márka vadonatúj korszakát bevezető modellek sorába.

Így jutottunk el 2021-ig és a harmadik generációs Peugeot 308-asig, amely vadonatúj márkalogóval, átdolgozott hűtőmaszkkal valamint összetéveszthetetlen első és hátsó világítótestekkel folytatja a márka felemelését.

A modell bevezetését követően rövid időn belül szert tett első globális elismerésére, amikor elnyerte a Világ év női autója címet. Ha a márka többi típusának sikerszériájából indulunk ki, ehhez a titulushoz a következő években számos további kitüntetést sorakoztathat majd fel a 308-as.

Szerencsés hármasok - A Peugeot hármas típusszám története

De ne szaladjunk az események elébe, hiszen a típus épp csak megjelent a piacokon – annyi azonban már most is bizonyosan elmondható róla, hogy minden porcikájában méltó a családi Peugeot-modellek kilencvenéves hagyatékához.


Kulcsszavak: Peugeot, Peugeot 308, visszatekintés
 
Szerencsés hármasok - A Peugeot hármas típusszám története Peugeot EXALT tanulmány: újító formatervvel a megigéző élményért Fontos elismerés kapujában az új Peugeot 2008 Fontos elismerés kapujában az új Peugeot 2008 Peugeot Traveller i-Lab, a VIP 3.0 kisbusz Peugeot Traveller i-Lab, a VIP 3.0 kisbusz Elindult a Peugeot e-Expert Hydrogen sorozatgyártása Elindult a Peugeot e-Expert Hydrogen sorozatgyártása Egy Peugeot, amely képtelen megöregedni Egy Peugeot, amely képtelen megöregedni
 
Az új Kia Niro széles körben elérhető elektromos mobilitást kínál

Az új Kia Niro széles körben elérhető elektromos mobilitást kínál

2022. május 12.
A Niro új generációja friss koncepciójával ismét a gazdaságosságot állítja a középpontba. Kompromisszummentes hibrid, plug-in hybrid és akkumulátoros-elektromos hajtásláncok egyszerűvé és élménytelivé teszik az elektromos hajtások általános elterjedése felé vezető utat.
Részletek

Az új Kia Niro széles körben elérhető elektromos mobilitást kínál

Az elektromos és villamosított hajtások terjedésével az új Kia Niro kézenfekvő megoldást kínál mindazoknak a vásárlóknak, akik éppen első lépéseiket készülnek megtenni a fenntartható jövő felé vezető úton. Háromféle, magas hatásfokú villamosított hajtásláncával, magas technikai és technológiai színvonalú felszereléseivel, különleges megjelenésével és ebből származó képességeivel az új Niro mindenki számára tökéletes választás, aki nyitni kíván az elektromos és a villamosított járművek felé.

A nagysikerű és a Kia gazdaságos villamosított modelljeinek sorát egykor bevezető első generáció nyomdokain az új modell mindenre felkészült, köztük arra is, hogy átvegye a vezetést a kompakt crossoverek zsúfolt piacán. Annak érdekében, hogy az újdonság kiemelkedjen a villamosított hajtásláncokkal is kínált konkurensek egyre szélesebb mezőnyéből, a Kia fejlesztői kifejezetten arra törekedtek, hogy kompromisszumok nélkül teljesítsék a ma környezettudatos autóvásárlóinak kompakt crossoverekkel szemben támasztott igényeit és elvárásait.

Az új Niro utasterének kialakítása intuitív és kényelemcentrikus. A vezetés kényelmét szolgálja egyebek mellett a megerősített hangszigetelés is, amely hatásosan nyeli el a hajtás és a gördülés zajait, remekül erősítve ezzel az utazás pihentető élményét. Az új Niro 65 mm-rel hosszabb elődjénél és tengelytávja is megnyúlt, kereken 20 mm-rel. A tágas és funkcionális kialakítású utastér valamennyi modern vásárlói igénynek megfelel, és a fenntartható gyártásból származó anyagok szintén jelentősen hozzájárulnak a Niro használatából eredő környezeti hatások csökkentéséhez.

Az új Kia Niro széles körben elérhető elektromos mobilitást kínál

Magas hatásfokú villamosított hajtásláncok mindenkinek

A hibrid (HEV), plug-in hybrid (PHEV), és tisztán akkumulátoros-elektromos (EV) kivitelben is elérhető új Niro kínálatában minden vásárló megtalálhatja a szükségleteinek és igényeinek leginkább megfelelő változatot.

Az új Niro sorozat fejlesztése során a Kia mérnökei és formatervezői azon dolgoztak, hogy tovább javítsák az elődmodell környezetvédelmi mutatóit, a fogyasztás további csökkentésével, és a plug-in, valamint a tisztán elektromos hajtású változatok emissziómentes hatótávolságának növelésével. Számos részlet finomítása, és új technológiák bevezetése révén a vásárlók a legmodernebb hajtáslánci megoldásokkal találkozhatnak.

Az új Niro hibrid és plug-in hybrid modellváltozataiban a Kia magas hatásfokú, Smartstream sorozatú 1.6 literes, közvetlen befecskendezéses (GDI) szívó benzinmotorja dolgozik, egy sor hatásfokot javító, és vele a fogyasztást is csökkentő műszaki megoldással felszerelve. A nagyobb befecskendezési nyomástól kezdve a motor sűrítési arányának megváltoztatásán, az átalakított sebességváltó áttételezésen, és az új, alacsony súrlódású golyóscsapágyakon keresztül, egészen az átdolgozott, a kipufogók körül hatásosabb hűtésű hengerfejig számos megoldás szolgálja a lehető legmagasabb mindennapi üzemi hatásfok elérését, és a fogyasztás csökkentését.

Az új Kia Niro széles körben elérhető elektromos mobilitást kínál

A hatásfok további javítását célozza a Kia új, második generációs, hatfokozatú duplakuplungos automata sebességváltójának (6DCT) alkalmazása is. Pusztán a hátramenet áttételének elhagyásával (valamennyi hibrid Niro a hajtáslánc villanymotorjának forgásirányát megfordítva tolat), 2,3 kilót sikerült megtakarítani autónként, ami egyszersmind 0.62%-os teljes fogyasztási hatásfokjavulást is eredményez. A sebességváltó működése szintén sokat finomodott, ugyanakkor gyorsabb kapcsolásaival a vezetés élvezetét is jobban szolgálja elődjénél.

Az új Niro plug-in hybrid akkumulátorának kapacitása nagyobb a korábbinál, 8.9 helyett immár 11.1 kWh, így a tisztán elektromos hajtással megtehető távolság 65 km-re nőtt (WLTP vegyes ciklus, 16 colos kerekekkel), ennyivel akár a napi ingázás is kivitelezhető a benzinmotor beindítása nélkül. A Kia mérnökei az EV üzemmódot is átdolgozták annak érdekében, hogy a pusztán elektromos üzemű hatótávolság a lehető leghosszabb legyen. A Niro plug-in hybridben debütál a márka rendelhető, 5.5 kW-os, nagyfeszültségű, pozitív hőmérsékleti együtthatójú (PTC) fűtőrendszere, amelynek használatával hideg időben jelentősen megnövelhető az elektromos hatótáv anélkül, hogy kizárólag az utastér fűtése érdekében be kellene indítani a benzinmotort. A rendszer önszabályozó kerámia fűtőelemei javítják a fűtés hatásfokát elektromos üzemmódban.

A teljesen elektromos hajtású Niro EV hatótávolsága akár a 460 km-t is elérheti, miközben 150 kW-os teljesítményével és 255 Nm forgatónyomatékával minden vezetési helyzetben magabiztosságot kínál. A Niro EV töltése is gyors és kényelmes, hiszen akkuja gyorstöltéssel mindössze akár 43 perc alatt 10-ről 80%-ig telíthető.

High-tech padlólemez, tökéletes flexibilitás

Az új Niro a Kia K padlólemezének harmadik generációjára épül, amelyet jelentősen átalakítottak a márka mérnökei annak érdekében, hogy a korábbiaknál rugalmasabb alakíthatóságot, nagyobb teljesítményt és magas szintű biztonságot nyújtson. Azon túl, hogy alkalmas és képes az új Niro háromféle villamosított hajtásláncának befogadására, okos kialakításával jótékonyan hat az utastér és a csomagtér méreteire, és vele a kényelemre.

Az első utasok 1,028 mm-es fejteret és 1,053 mm hosszú lábteret élvezhetnek, míg a hátul ülők fejtere a hibrid és a plug-in hybrid modellekben 1,005 mm-es, a Niro EV-ben pedig 967 mm. A hibrid és a plug-in hybrid 1,011 mm hosszú, valamint az EV 938 mm-es hátsó lábterével a hátsó utasok helye különösen kényelmes. A hibrid modellváltozatok csomagterének maximális mérete - a hátsó ülések ledöntése után - 1,445, a plug-in hybrideké 1342, az EV-ké pedig 1,392 liter. A Niro EV orrában további 20 liternyi rakodóhelyet alakítottak ki.

Az élvezetes és közvetlen vezetési élmény érdekében az új Niro valamennyi modellváltozatának első felfüggesztése MacPherson szerkezetű, hátul pedig oldalanként négy-négy lengőkar dolgozik. A kormánymű áttétele szintén új, és közvetlenebb a korábbinál, az első futómű friss, osztott kialakítású toronycsapágyai pedig jelentősen csökkentik a kormányzási mozdulatok súrlódási ellenállását, és a csillapítási karakterisztikára is jótékonyan hatnak.

A különleges biztonsági jellemzők kialakítása a teljes tervezési folyamat kiemelt fontosságú célja volt. Valamennyi modellváltozat karosszériájában többutas energiaelvezető rendszer tereli el az ütközési energiákat az utastér felöl, ugyanakkor a karosszériaszerkezetben az elődhöz képest 22%-kal nőtt a nagy szakítószilárdságú, melegen formázott acélelemek aránya.

Magyarországon az új Niro a nyár első felében lesz rendelhető
Kulcsszavak: kia, Niro, Niro EV, Niro Plug-in Hybrid
 
Az új Kia Niro széles körben elérhető elektromos mobilitást kínál Irányjelző Közlekedési Magazin márciusi ajánló A Kia a Genfi Autószalonon mutatta be a vadonatúj Stingert, a Picantót, és két új plug-in hibrid modelljét A Kia a Genfi Autószalonon mutatta be a vadonatúj Stingert, a Picantót, és két új plug-in hibrid modelljét Az új Kia Sorento távirányítással működő parkolósegéddel érkezik Az új Kia Sorento távirányítással működő parkolósegéddel érkezik Az új Kia Niro széles körben elérhető elektromos mobilitást kínál Az európai autópiac tavalyi nyertese a Hyundai/Kia, az Audi, a Land Rover, a Jeep és a Skoda Az új Kia Niro széles körben elérhető elektromos mobilitást kínál A Kia Sportage kiválóan szerepelt a J.D. Power 2014-es felmérésében
 
A Deutsche Bahn és a Siemens Mobility bemutatja az új hidrogénvonatot és a hidrogéntároló tartálykocsit

A Deutsche Bahn és a Siemens Mobility bemutatja az új hidrogénvonatot és a hidrogéntároló tartálykocsit

2022. május 09.
A "H2goesRail" közös projekt teljesen új, átfogó hidrogénrendszert fejleszt a vasút számára. A Siemens Mobility Mireo Plus H hidrogénvonatának és a Deutsche Bahn gyors mobil tankolásra szolgáló hidrogéntároló tartálykocsijának első bevezetése. A "H2goesRail" projekt fontos lépés a dízelről a klímabarát közlekedésre való áttérés előmozdítása útján.
Részletek

A Deutsche Bahn és a Siemens Mobility bemutatja az új hidrogénvonatot és a hidrogéntároló tartálykocsit

A Deutsche Bahn (DB) és a Siemens Mobility továbbra is élen járnak a klímabarát közlekedésre való áttérésben a vasút területén. A két partner a Siemens krefeldi üzemében mutatta be átfogó innovatív rendszerük elemeit: az újonnan kifejlesztett Mireo Plus H-t, a legújabb generációs hidrogénüzemű vonatot és egy újonnan tervezett mobil hidrogéntároló pótkocsit. A vonat és az új infrastruktúra a dízel motorvonatokat hivatott felváltani az ingázó és regionális közlekedésben, valamint nullára csökkenteni a vasút által kibocsátott CO2 mennyiségét.

A "H2goesRail" projektet a hidrogén- és üzemanyagcella-technológiára vonatkozó nemzeti innovációs program (NOW GmbH) részeként 13,74 millió euróval támogatja a Szövetségi Digitális és Közlekedési Minisztérium (BMDV). A finanszírozási irányelvet a NOW GmbH koordinálja és a Project Management Jülich hajtja végre.

"A szövetségi kormány a koalíciós megállapodásban vállalta, hogy 2030-ig az ország vasúthálózatának 75%-át villamosítja" - mondta Michael Theurer, a BMDV parlamenti államtitkára. "Itt az alternatív hajtások segíthetnek a dízelüzemű vasúti közlekedésből származó kibocsátások csökkentésében. A H2goesRail projekt nemcsak teszteli a hidrogén vasúti felhasználását, hanem jelentősen előremozdítja a technológiát. Így gyakorlatilag klímasemlegesen tudunk majd közlekedni olyan vasútvonalakon, amelyeket egyébként csak nagy erőfeszítésekkel és költségekkel lehetne villamosítani."


A Deutsche Bahn és a Siemens Mobility bemutatja az új hidrogénvonatot és a hidrogéntároló tartálykocsit

"Csak egy erős vasúti rendszerrel és alternatív meghajtási módokkal tudunk jelentősen hozzájárulni az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. A Mireo Plus H lehetővé teszi a klímabarát és kibocsátásmentes személyszállítást" - nyilatkozta Michael Peter, a Siemens Mobility világszintű vezetője. "A Mireo Plus H-val a hidrogénüzemű vonatok következő generációját fejlesztettük ki, amely különösen nagy hatótávolságot és jobb gyorsulást kínál. Minden egyes leszállított vonat 30 éves élettartama alatt akár 45 000 tonna CO2-t is megtakaríthat a személygépkocsival történő utazáshoz képest."

"A Deutsche Bahn számára a hidrogénvonatok a 2040-re elérendő klímasemlegességi célhoz vezető út fontos elemei" - mondta Dr. Daniela Gerd tom Markotten, a Deutsche Bahn digitalizációért és technológiáért felelős igazgatósági tagja. "A mobil hidrogéntöltő állomás és a kapcsolódó karbantartási infrastruktúra fejlesztésével megmutatjuk, hogy nemcsak mobilitást, hanem technológiát is tudunk nyújtani. És pontosan erre van szükség a jövő klímabarát közlekedésének biztosításához. A H2goesRail és a Siemens Mobilityvel való együttműködés fontos lépést jelent a dízel kivezetése és a flottánk zöldebbé tétele felé."

A H2goesRail projekthez készült Mireo Plus H kétkocsis szerelvény akár 800 kilométeres távolság megtételére is alkalmas, és ugyanolyan erős, mint elektromos motorvonat társa. 1,7 MW vonóerővel rendelkezik, amely akár 1,1 m/s2 gyorsulást és 160 km/h végsebességet is biztosíthat. A háromkocsis változat hatótávolsága 1000 kilométer.

A Deutsche Bahn és a Siemens Mobility bemutatja az új hidrogénvonatot és a hidrogéntároló tartálykocsit

Ahhoz, hogy a Mindennapi üzemben a hidrogéntechnológia versenyképes legyen a dízel üzemanyaggal, gyors feltöltési folyamatra van szükség. Ennek biztosítása érdekében a DB egy új módszert fejlesztett ki, amely először teszi lehetővé, hogy egy hidrogénvonat ugyanolyan gyorsan feltölthető legyen, mint egy dízelüzemű vonat. Ez különösen fontos tényező, ha figyelembe vesszük a DB regionális személyszállítási szolgáltatásainak szoros menetrendjét. A hidrogénvonatok gyors feltöltése versenyképessé teszi a technológiát a mindennapi forgalomban.

 A projekt részletei

A közös finanszírozású projekt hivatalos neve "H2goesRail". A Szövetségi Digitális és Közlekedési Minisztérium (BMDV) több mint 13 millió euróval támogatja a projektet a Nemzeti Innovációs Program Hidrogén- és Üzemanyagcella-technológia (NIP 2) keretében. A NIP 2-t a NOW (National Organization for Hydrogen and Fuel Cell Technology) GmbH koordinálja, és a Project Management Jülich hajtja végre.

Hidrogénhajtás

Az üzemanyagcella-technológiát alkalmazó hidrogénhajtású rendszerekben a hidrogén és az oxigén reakciója során elektromos áram és "hulladéktermékként" víz keletkezik. Ezeket a vonatokat a DB a klímasemlegesség felé vezető úton a dízelüzemű vonatok alternatív meghajtási rendszerekkel történő kiváltására használhatja.  Hogy a megoldás valóban környezetbarát legyen, zöld villamos energiát használnak a környezetbarát zöld hidrogén előállításához. A DB Energy szállítja a hidrogént.

Mireo Plus H

A Siemens kifejlesztett egy két kocsiból álló, korszerű hidrogénhajtással működő ingázó vonatot. A rendszer egy üzemanyagcellából és egy lítium-ion akkumulátorból áll. A Mireo Plus H ugyanolyan teljesítményű lesz, mint egy hagyományos elektromos motorvonat, és akár 800 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik majd, az üzemeltetési körülményektől, például az évszaktól vagy az útvonaltól függően. A három kocsis változat hatótávolsága 1000 kilométer lesz. A vonat megkülönböztető jellemzői közé tartozik az alacsony karbantartási és javítási költségeknek köszönhető alacsony életciklus-költség, valamint az óránkénti 160 kilométeres végsebesség.

A Deutsche Bahn és a Siemens Mobility bemutatja az új hidrogénvonatot és a hidrogéntároló tartálykocsit

Töltőállomás

A DB kifejlesztette, tesztelte és optimalizálta a szükséges hidrogén-infrastruktúrát. A hidrogén előállítása elektrolízissel történik a DB tübingeni karbantartó telepén, közvetlenül a felsővezetékről származó zöldáram felhasználásával. Az elektrolizálóban a vizet elektromos áram segítségével hidrogénre és oxigénre bontják. A hidrogént sűrítés után egy mobil tárolóegységben tárolják. A tankolási eljárás előtt a zöld üzemanyagot feldolgozzák és lehűtik. A mobil rendszer lehetővé teszi további tesztprojektek végrehajtását nem villamosított vasútvonalakon.

Gyors tankolás

A vonatot hidrogénnel töltik fel egy innovatív eljárás során, amely most először nem tart tovább, mint egy dízelüzemű vonat tankolása. Ez különösen fontos tényező, ha figyelembe vesszük, hogy a DB ingázó és regionális vonatai szoros menetrend szerint közlekednek.

Ezzel a gyors feltöltési folyamattal a hidrogéntechnológia versenyképes lesz a jelenleg használt dízelüzemanyaghoz képest.

Utasforgalom

A vonat a tesztfázis befejezése után 2024-ben áll majd forgalomba Tübingen, Horb és Pforzheim között. A tervek szerint mintegy 120 000 kilométernyi menetrendszerű vasúti szolgáltatást végeznek majd. Az útvonal különösen alkalmas a tesztelésre, jellemző regionális járatsűrűséggel és domborzati viszonyokkal. A Siemens Mobility Mireo Plus H vonata az ezen az útvonalon használt dízelüzemű vonat helyettesítésével évente mintegy 330 tonna co2-t takarít meg. A mozdonyvezetőket speciális képzésben részesülnek. A vonatokat a személyszállításban fogják üzemeltetni.
Kulcsszavak: Mireo Plus H, motorvonat, Siemens, Siemens Mobility
 
A Siemens bemutatja a világ leggazdaságosabb forgalmi jelzőlámpáját A Siemens bemutatja a világ leggazdaságosabb forgalmi jelzőlámpáját Jelentős eredménnyel zárult a Siemens és a BME közös kutatás-fejlesztés projektje Jelentős eredménnyel zárult a Siemens és a BME közös kutatás-fejlesztés projektje A Siemens 120 éve a budapesti földalatti közlekedés szolgálatában A Siemens 120 éve a budapesti földalatti közlekedés szolgálatában Az ABB vontatási- és akkumulátor-technológiáival közlekednek a Stadler jövőbeni vonatai Az ABB vontatási- és akkumulátor-technológiáival közlekednek a Stadler jövőbeni vonatai A ČD Cargo öt Vectron mozdonyt rendelt a Siemenstől A ČD Cargo öt Vectron mozdonyt rendelt a Siemenstől
 
A Hyundai Motor közzétette 2022. áprilisi globális értékesítési adatait

A Hyundai Motor közzétette 2022. áprilisi globális értékesítési adatait

2022. május 09.
2022 áprilisában világszerte 308 788 gépkocsi talált gazdára; éves szinten -11,6%.  A Hyundai Koreán kívül 249 373, Koreában 59 415 gépkocsit adott el. A Hyundai minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy világszerte minimálisra csökkentse az üzleti bizonytalanságok kedvezőtlen hatását.
Részletek

A Hyundai Motor közzétette 2022. áprilisi globális értékesítési adatait

A Hyundai Motor Company a mai napon bejelentette, hogy 2022 áprilisában világszerte 308 788 gépkocsit értékesített, 11,6 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

A Koreán kívüli piacokon összesen 249 373 gépkocsit értékesített a Hyundai Motor: ez éves szinten 10,6 százalékos csökkenésnek felel meg. A geopolitikai események, illetve a folytatódó pandémia miatt több kínai nagyvárosban bevezetett karantén ellenére bizonyos piacokon, így Európában, Dél-Amerikában, valamint az ázsiai és csendes-óceáni régióban növekedtek az eladások.

A Koreán belüli eladások a tavalyi év azonos időszakához képest 15,4 százalékos visszaesést mutattak: az 59 415 eladott gépkocsiból 11 290 darabot a Genesis prémium márka termékei tettek ki.

A kedvezőtlen külső tényezők – többek között az elhúzódó alkatrészhiány, illetve a nyersanyagok árának ingadozása – üzletmenetre gyakorolt hatását a szabadidőjárművek iránti, robusztus kereslet, illetve a Genesis márka termékeinek népszerűsége segített minimalizálni.

A Hyundai Motor minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a termelés és a raktárkészlet optimalizálásával, valamint az üzleti stratégiáknak az egyes régiók sajátosságaihoz történő alakításával enyhítse az üzleti bizonytalanságok kedvezőtlen hatását.

A magyarországi eredményekre vonatkozóan, a Hyundai áprilisban is nagyszerűen teljesített az eladási számok tekintetében. A teljes piac eladási eredményét tekintve a Hyundai 3,1%-os magyarországi piacrészt ért el, az elektromos autók piacán pedig 2. helyen állt, 10,75%-os piacrésszel, ami 7,33%-kal magasabb, mint 2021. ugyanezen időszakában.

Kulcsszavak: értékesítés, Hyundai, jármű kereskedelem
 
A Hyundai Motor közzétette 2022. áprilisi globális értékesítési adatait Megérkezett az új generáció a prémium kisautók szegmensébe Még mindig a Fiat a legnagyobb szerbiai exportőr Még mindig a Fiat a legnagyobb szerbiai exportőr A Volkswagen Csoport stabil eredménnyel kezdte a második negyedévet A Volkswagen Csoport stabil eredménnyel kezdte a második negyedévet Megújult formában jelentkezik a Scania gyári hátterű használtjárműgarancia-programja Megújult formában jelentkezik a Scania gyári hátterű használtjárműgarancia-programja Párizsban megmutatta magát az új generációs Hyundai i30 Párizsban megmutatta magát az új generációs Hyundai i30
 
A Continental piacra dobja az első újrahasznosított PET-palackokból kinyert poliészterrel készült gumiabroncsokat

A Continental piacra dobja az első újrahasznosított PET-palackokból kinyert poliészterrel készült gumiabroncsokat

2022. május 05.
Az új ContiRe.Tex technológiával készült abroncsok már elérhetőek az első méretekben. A magasabb fenntarthatóság érdekében, házon belül kifejlesztett technológiát mindössze pár hónap alatt sikerült gyártásba vinni.
Részletek

A Continental piacra dobja az első újrahasznosított PET-palackokból kinyert poliészterrel készült gumiabroncsokat

A Continental az első gumiabroncsgyártó, amely nagyüzemben kezdi meg az újrahasznosított poliészterfonal gyártását, amelyet PET-palackokból állítanak elő egy új eljárással. Az új, nagy teljesítményű anyagot először a kiválasztott méretekben a Continental PremiumContact 6 és EcoContact 6 nyári gumiabroncsokhoz, valamint az AllSeasonContact abroncsokhoz használják majd. Így teljes mértékben kiváltják a hagyományos poliésztert a szóban forgó gumiabroncsok vázában. Egy szabványos személygépkocsiabroncs-készlethez nagyjából 40 újrahasznosított PET-palack anyagát használják fel.

A Continental 2021 szeptemberében mutatta be saját fejlesztésű ContiRe.Tex technológiáját, mely során poliészterfonalat alkalmaznak. Ezt használt PET-palackokból nyerik ki bármiféle közbenső kémiai lépés nélkül, ennek köszönhetően a technológia sokkal hatékonyabb, mint az egyéb módszerek, melyek során a PET-palackokat nagy teljesítményű poliészterfonalakká dolgozzák fel. A technológiához használt palackok kizárólag olyan régiókból származnak, ahol nem működik zárt rendszerű újrahasznosítás. A speciális folyamat részeként a palackokat a kupak eltávolítása után szétválogatják, és mechanikai úton megtisztítják. A gépi aprítást követően a PET-palackokból először granulátumot, majd végül sodort poliészterfonal készítenek.

A Continental piacra dobja az első újrahasznosított PET-palackokból kinyert poliészterrel készült gumiabroncsokat

„Prémium gumiabroncsainkhoz kizárólag nagy teljesítményű anyagokat használunk. Már a különösen hatékony újrahasznosítási eljárással készült PET-palackokból származó poliészterfonal is ebbe a kategóriába tartozik. Innovatív ContiRe.Tex technológiánkat mindössze nyolc hónap alatt juttattuk el a gyártási szakaszig. Büszke vagyok a teljes csapatunkra, hogy véghezvittük ezt a figyelemre méltó teljesítményt” – mondja Ferdinand Hoyos, a Continental EMEA (Európai, Közel-Keleti és Afrika) gumiabroncs-üzletágának igazgatója. Majd hozzáteszi: „Folyamatosan növeljük a megújuló és újrahasznosított anyagok arányát abroncsainkban. Legkésőbb 2050-re kizárólag fenntartható anyagokat kívánunk felhasználni abroncsgyártásunk során.”

Már elérhetők az első újrahasznosított PET-palack felhasználásával készült gumiabroncsok

Valamennyi ContiRe.Tex technológiával ellátott abroncs – amelyek már gyártásban vannak, és amelyek hamarosan piacra kerülnek – a Continental portugáliai, lousado-i abroncsgyárából származik. A ContiRe.Tex technológiával készült gumiabroncsok oldalfalán egy speciális logó található („Újrahasznosított anyagot tartalmaz”).

A PET-ből készült poliészterfonalat régóta használják személy- és kisteherautó abroncsok összetevőjeként. A textilszálak elnyelik a gumiabroncs belső nyomásából származó erőket, és még nagy terhelés és hőmérséklet mellett is méretstabilak maradnak. Annak érdekében, hogy a gumiabroncsokat még energiatakarékosabbá és környezetbarátabbá tegyék a gyártás során, illetve a használat és az újrahasznosíthatóság terén, a Continental intenzív kutatásokat folytat azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet az abroncsgyártás során az alternatív anyagokat felhasználni.

A prémium abroncsgyártó 2021 szeptemberében az IAA MOBILIITY kiállításon mutatta be a Conti GreenConcept abroncskoncepciót, amely újrahasznosított műanyag palackokból származó poliésztert tartalmaz a szövetvázában. Az Extreme E teljesen elektromos autóverseny-sorozat 2022 februárjában indult második szezonjához a Continental egy olyan abroncsot fejlesztett ki, amelyhez szintén a ContiRe.Tex-et használják. Továbbá az idei Tour de France kísérőjárműveit is kizárólag ContiRe.Tex abroncsokkal szerelik fel.

A ContiRe.Tex technológiával gyártott abroncsait a Continental első körben a PremiumContact 6, az EcoContact 6 és az AllSeasonContact öt-öt méretében teszi elérhetővé.

Kulcsszavak: continental, fejlesztés, gumiabroncs
 
A Continental piacra dobja az első újrahasznosított PET-palackokból kinyert poliészterrel készült gumiabroncsokat Ford Transit Skyline tanulmány – A közúti magánrepülőgép Autonóm vezetési rendszerekhez fejleszt mesterséges intelligenciát a Honda és a SenseTime Autonóm vezetési rendszerekhez fejleszt mesterséges intelligenciát a Honda és a SenseTime Forradalmi újítás az ügyfélélmény növelése érdekében Forradalmi újítás az ügyfélélmény növelése érdekében Goodyear gumikon futnak a HOYER kamionjai Goodyear gumikon futnak a HOYER kamionjai A Hankook Tire gyári felszerelésű abroncsokat szállít az új Mercedes-Benz Actros számára A Hankook Tire gyári felszerelésű abroncsokat szállít az új Mercedes-Benz Actros számára
 
Elkészült a BMW iFACTORY gyártási stratégia, az autógyártás jövőjének hírnöke

Elkészült a BMW iFACTORY gyártási stratégia, az autógyártás jövőjének hírnöke

2022. május 05.
Elkészült a holnapok autógyártásának hírnöke: a BMW iFACTORY gyártási stratégia a BMW Group létesítményeinek, illetve gyártási technológiáinak jövőbeni trendjeit vetíti előre, miközben az elektromos mobilitásra történő átállás technológiai kérdéseire is választ ad.
Részletek

Elkészült a BMW iFACTORY gyártási stratégia, az autógyártás jövőjének hírnöke

„Az autógyártás jövője új, holisztikus gondolkodásmódot igényel. BMW iFACTORY gyártási stratégiánkkal technológiai irányt mutatunk, mialatt az autógyártás rugalmassága, hatékonysága, fenntarthatósága és digitalizációja terén egyaránt új mércét állítunk” – mondta Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja.

A BMW Group az elmúlt évtizedekben eggyé vált az autógyártás innovatív, rugalmas és hatékony gyártási technológiáival. A vállalatcsoport most erről a szintről építkezve értelmezi újra működési kiválóságát. A BMW iFACTORY a BMW Group nemzetközi gyártási hálózatának stratégiai jövőképe, amelynek HATÉKONY, ZÖLD és DIGITÁLIS alappillérei a stratégia egészét átjáró, holisztikus gondolkodásmód szerves részei. „A BMW iFACTORY nem egy adott létesítményünk jövőbeni gyártási stratégiája, hanem azon globális megközelítésünk egésze, amelynek égisze alatt nemzetközi gyártási hálózatunk összes gyárát az egyazon irányba vezető jövő felé fordítjuk – immár százéves, Münchenben működő üzemünktől kezdve, egészen Debrecenben épülő új gyárunkig” – fogalmazott Milan Nedeljković.

A gyártási stratégia három alappillére: HATÉKONY, ZÖLD, DIGITÁLIS

A BMW iFACTORY gyártási stratégia a BMW Group gyártási kiválóságát három kulcsfontosságú területre összpontosítja: HATÉKONY, amelynek sajátja a hatékonyság, a precizitás és a rendkívüli rugalmasság; ZÖLD, amelyet a fenntarthatóság, az erőforrás-hatékonyság és a körforgásos gazdaság jellemez; valamint DIGITÁLIS, amely a digitalizáció adattudomány, mesterséges intelligencia és virtualizáció területein jelentkező, aktív alkalmazását gyűjti csokorba. És ahogyan a BMW Group háza táján mindig, úgy a BMW iFACTORY gyártási stratégia holisztikus gondolkodásmódját is a vállalatcsoport gyártási rendszerének következetesen magas szintű rugalmassága, termékbevezetési szakértelme és integrációs képessége nyomatékosítja.

Elkészült a BMW iFACTORY gyártási stratégia, az autógyártás jövőjének hírnöke

HATÉKONY a rendkívül rugalmas, hatékony termelés alapjain

A BMW Group gyártási hálózata alapvető átalakulás előtt áll: a 2025-ben érkező Neue Klasse modellgeneráció egy teljesen új járműstruktúra műszaki alapjaira épül majd. A tisztán elektromos meghajtás szempontjai szerint tervezett Neue Klasse modellgeneráció ideális feltételeket teremt ahhoz, hogy jövőbeni járműgenerációit a BMW Group hatékonyan és a vállalatcsoport nyereséges működésre, illetve prémium minőségre koncentráló céljaival összhangban gyártsa. A BMW iFACTORY gyártási stratégia még tovább erősíti a BMW Group nemzetközi gyártási hálózatának igazolt sikertényezőit. „Gyártási hálózatunk három fő erőssége a maximális rugalmasság, a kiváló folyamatok és a kiemelkedő integrációs képességek. Mindhárom területen abszolút mércének számítunk, így ezek állnak a BMW iFACTORY gyártási stratégia középpontjában is” – nyilatkozta a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja. A HATÉKONY a versenyképes struktúrákba optimalizált, rendkívül rugalmas és hatékony gyártás esszenciája.

A BMW Group gyártási folyamatainak egyik legfontosabb versenyelőnye mindig is a rugalmasság volt – és az is marad: a vállalatcsoport gyártási struktúrái olyannyira rugalmasak, hogy egyazon gyártósoron különböző hajtáslánc-technológiák és modellváltozatok látnak napvilágot. A BMW Group gyártási folyamatai a megváltozott piaci körülményekre mutatott gyors reagálást és alkalmazkodást tekintve is mércét állítanak, hiszen szinte azonnal képesek felmérni a piaci réseket és a keresletingadozásra is képesek gyorsan reagálni. A bajor prémiummárka ügyfelei számára ez a rugalmasság azt jelenti, hogy a járműkonfiguráció egyes elemeit még akár hat nappal a gyártás előtt is megváltoztathatják.

Elkészült a BMW iFACTORY gyártási stratégia, az autógyártás jövőjének hírnöke

A BMW iFACTORY gyártási stratégia célja, hogy a gyártási folyamat valós idejű adataira támaszkodva minden korábbinál pontosabban és átláthatóbban irányítsa a BMW Group nemzetközi gyártási hálózatának folyamatait, ezzel pedig a lehető leggyorsabb reakcióidőt érje el. Ez nem csupán a volumen- és piactervezést, de a beszállítói hálózat optimális kihasználását és a készletgazdálkodást is nagymértékben javítja, új szintre emelve a minőségre összpontosító, célzott munkák hatékonyságát is.

ZÖLD fenntarthatóság a teljes értéklánc mentén

Az üzemanyag-fogyasztás mellőzése, az erőforrások megőrzése és a legmodernebb technológiák alkalmazása: a fenntartható gyártás a BMW iFACTORY gyártási stratégiának köszönhetően minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kap, megerősítve a BMW Group úttörő pozícióját a prémium modellek leginkább fenntarthatóbb gyártójaként. „A környezeti, gazdasági és társadalmi felelősségvállalás elválaszthatatlan egymástól. Arra törekszünk, hogy mindhármat teljes mellszélességgel képviseljük, nem csupán termékeink tekintetében, de teljes értékláncunk mentén. Célul tűztük ki, hogy 2030-ra nemzetközi gyártási hálózatunk összemissziós értékét a 2019-ben regisztrált értékhez képest 80 százalékkal csökkentjük” – mondta Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja.

Debrecenben épül a világ első, fosszilis energiaforrásokat teljes egészében nélkülöző gyára

Debrecenben épülő új gyárával – amelyben 2025-től a tisztán elektromos meghajtású Neue Klasse modellgeneráció lát napvilágot – a BMW Group a fenntartható autógyártás új korszakába lép. „Terveink szerint a debreceni üzem a világ első olyan autógyára lesz, amely gyártási folyamataiban teljes mértékben nélkülözi a fosszilis energiaforrások használatát” – fogalmazott Milan Nedeljković. „Debrecenben épülő új gyárunk nemzetközi gyártási hálózatunk első emisszió-mentes autógyára lesz, amely e tekintetben is egyértelmű iránymutatóvá emel minket” – tette hozzá a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja.

Elkészült a BMW iFACTORY gyártási stratégia, az autógyártás jövőjének hírnöke

A létesítmény működéséhez szükséges villamos energia jelentős részét közvetlenül a helyszínen állítják majd elő. A fennmaradó részt teljes egészében olyan megújuló energiaforrásokból nyerik majd ki, amelyek túlnyomó többsége regionális forrásokból származik. „Az energetikai átállás melletti elköteleződésünk nem csupán környezetvédelmi, de üzleti szempontból is előremutató, hiszen kiszámítható és stabil árakat, valamint biztonságos ellátás garantál” – így Nedeljković.

A fenntartható sorozatgyártás másik kulcsfontosságú eleme a következetes körforgás: a gyártás során felhasznált alapanyagokat és erőforrásokat újra és újra fel kell használni, ahol és amennyiszer csak lehetséges. A marási folyamatokból származó fémhulladékokat és reszelékeket például újrahasznosítják és újrafelhasználják, a hűtési folyamatok során keletkező hulladékhőt pedig a belső terek és a vezetékes víz fűtésére használják fel.

A BMW Group számára az erőforrások megőrzése és gondos kezelése jelentős gazdasági előnyökkel jár, a vállalatcsoport gyártási folyamatait ugyanakkor az intelligens és hatékony megoldások környezetvédelmi szempontból is egyedülállóvá teszik. A maximális elköteleződést megvalósító technológiákra kiváló példa az erőforrás-hatékony, innovatív karosszériafényező technológia (IPP – Integrated Paint Process) és az egyenáram karosszériaépítés során első ízben történő alkalmazása is.

A BMW Group létesítményeinek energiaellátásáról világszerte kizárólag megújuló energiaforrások gondoskodnak. Miközben a Lipcsében működő üzem a hidrogén átfogó alkalmazásának technológiai központjává érik, a vállalatcsoport gyárai világszerte egyre függetlenebbé válnak a harmadik felektől származó energiaszolgáltatóktól és más külső hatásoktól.
Elkészült a BMW iFACTORY gyártási stratégia, az autógyártás jövőjének hírnöke

Ez utóbbit az energia házon belüli előállítása és tárolása, valamint a gyártási folyamatok rugalmas energiaterhelési igénye teszi lehetővé. A maximális átláthatóságot itt a legújabb digitális módszerek és összetett rendszerek biztosítják, amelyek részletekbe menően támogatják a létesítmények energiafogyasztásának következetes csökkentését, valamint a megújuló energiaforrások pontos előrejelzéseken alapuló, szükségletalapú felhasználását.

Az éghajlat védelme érdekében a biológiai sokféleség megőrzése is kulcsfontosságú tényező. A BMW Group létesítményeiben a növény- és állatvilág sokszínűségének fenntartását a világ minden táján célzott, régió-specifikus intézkedések támogatják, a méhcsaládoktól kezdve, a sólymokon át, egészen a gyümölcsösökig.

A gyárakon belüli és kívüli, ZÖLDlogisztika támogatása érdekében a BMW iFACTORY gyártási stratégia az alkalmazott technológiákat tekintve is a környezetileg fenntartható, nyitott szemléletű koncepciókra összpontosít. A BMW Group müncheni gyárában például a vasúti szállítás és a tisztán elektromos meghajtású teherautók egyre átfogóbb használata néhány éven belül egy károsanyag-kibocsátás nélkül működő logisztikai hálózat kiépülését eredményezi.

DIGITÁLIS innovációk és hatékony alkalmazási esetek

A személyre szabott prémium modellek, az elégedett ügyfelek, a kiváló minőség és a pontos szállítás egysége mindig is a BMW Group digitalizációs folyamatainak meghatározó célja volt. „A BMW iFACTORY gyártási stratégia úgy mozdítja elő a digitalizációban rejlő lehetőségeket, hogy az adatkonzisztenciát a teljes értéklánc mentén és folyamataink minden egyes lépésében új szintre emeli. A digitális innovációkat arra használjuk fel, hogy a sorozatgyártásban hatékony alkalmazási eseteket hozzunk létre – mert számunkra az innováció és a hatékonyság kéz a kézben jár” – fogalmazott Milan Nedeljković.

Elkészült a BMW iFACTORY gyártási stratégia, az autógyártás jövőjének hírnöke

Gyártási folyamataiban a BMW Group a legmodernebb technológiákat alkalmazza, hogy az egyes fejlesztési, tervezési és gyártási fázisok releváns termék-, folyamat-, minőség- és költségadatait képes legyen összekapcsolni, középpontjában a virtualizáció, az adattudomány és a mesterséges intelligencia területein kimagasló alkalmazásokkal.

A virtualizáció fontos szerepet játszik a BMW iFACTORY gyártási stratégiában. Első lépésként a BMW Group összes létesítményét háromdimenziós szkenneléssel digitalizálják, a legapróbb részletekig. Így a tervezési munka a virtuális térben bármikor és bárhonnan elvégezhető. A következő lépés az egyes üzemek teljes értékű virtuális ábrázolása, amely során minden létesítmény a digitális térben is felépül. Ezt a későbbiekben a tervezési szakemberek együttműködve, azonban helyszínektől és időzónáktól függetlenül használhatják. Ezzel a megközelítéssel a digitalizáció teljesen új szintre emeli az összes épületelem, rendszerstruktúra és gyártóüzem, sőt az egyes komplett folyamatok tervezését. Lehetővé teszi például, hogy egyes termékeket a virtuális térben, már idejekorán integrálni lehessen a gyártóüzembe, ezzel jelentős mértékben csökkentve a későbbi tervezési munkát. Lehetővé teszi továbbá a beruházások optimalizálását, miközben növeli az egyes folyamatok hatékonyságát és a termékbevezetések stabilitását is.

Az NVIDIA oldalán megkötött partnerséghez hasonló együttműködések esetében a BMW Group az úttörő gondolkodásmód és technológiai szaktudás kettősét a legmodernebb technológiákkal ötvözi. A vállalatcsoport munkatársainak jövőbeni folyamatokra és technológiákra koncentráló felkészítését, illetve továbbképzését számos intelligens alkalmazás, valamint kiterjesztett és virtuális valóság segíti, a digitális gyártásrendszer-tervezés pedig lehetővé teszi, hogy a globális partnerek idejekorán bekerüljenek az értékláncba.

Az adattudomány eközben a tényekre, értékekre és valós idejű adatokra támaszkodó döntéshozatal alapjait biztosítja. Az adatok következetes, átlátható kezelése lehetővé teszi az egyes kiváltó okok gyors és proaktív beazonosítását, amelynek köszönhetően a gyártási folyamatok tovább optimalizálhatók. A BMW Group nemzetközi gyártási hálózata már most is úttörőként alkalmazza folyamataiban a mesterséges intelligenciát: a vállalatcsoport létesítményei világszerte jelenleg több mint kétszáz mesterségesintelligencia-alapú alkalmazást használnak. A jövőbe mutató technológia a jobb minőségbiztosítás jegyében a legkülönbözőbb logisztikai és gyártási folyamatok automatizálását is lehetővé teszi, a szabványosított platformok és önfejlesztő szolgáltatások pedig az egyes üzemekre és technológiákra optimalizálva garantálnak gyors skálázhatóságot és alkalmazhatóságot.

Munkatársak a BMW iFACTORY gyártási stratégiában

A BMW iFACTORY gyártási stratégia középpontjában a rendszer alapjait alkotó emberek állnak. A BMW Group hosszútávon is versenyképes, sikeres technológiai átállását a vállalatcsoport jövőorientált, magasan képzett munkatársai biztosítják. A sorozatgyártást végző divízió nagymértékben és előrelátó módon fektet be a minőség, a logisztika, a karbantartás, az e/e, az elektromos mobilitás és a digitális tervezés területein dolgozó munkatársak továbbképzésébe. A legmodernebb oktatási módszereknek köszönhetően a BMW Group munkatársai elektronikus képzési programokon keresztül, interaktívan sajátíthatják el az új ismeretanyagokat, a technológiának köszönhetően ráadásul önállóan, saját indíttatásukra is szert tehetnek újabb kompetenciákra. A müncheni központú vállalatcsoport munkatársai előtt átfogó továbbképzési lehetőségek sorakoznak, amelyekkel módszeresen fejleszthetik kvalitásaikat. Az elektromos mobilitás területén történő munkavégzéshez szükséges továbbképzéseket már a BMW Group több mint 50 000 munkatársa végezte el.

A háttérben az ügyfelek elégedettsége és a BMW Group felelősségvállalása áll


A BMW Group nemzetközi gyártási hálózatának átalakítása mögött elsősorban a piaci fejlemények és az éghajlat védelme érdekében meghozott intézkedések állnak. A vállalatcsoport már 2022-ben megduplázza hálózatról tölthető modelljei gyártási mennyiségét: csak a január és március közötti első negyedévben világszerte több mint 35 000 darab tisztán elektromos meghajtású új autót adott át ügyfeleinek. A BMW Group környezetbarát, hosszú távon fenntartható működési modelljét ugyanakkor a legkorszerűbb technológiai innovációk is támogatják. „A BMW iFACTORY gyártási stratégia nem csupán a hálózatról tölthető járművek iránt mutatkozó, egyre intenzívebb ügyféligényeket elégíti ki, de azon törekvésünket is, hogy társadalmunk aktív tagjaként az éghajlatvédelmet és a fenntarthatóságot is támogassuk. Mindezek megvalósítása érdekében kiaknázzuk a digitalizációban rejlő lehetőségeket – miközben abszolút versenyképesek maradunk” – fogalmazott Milan Nedeljković.

Kulcsszavak: autógyár, BMW Group, BMW iFACTORY
 
A holnap mobilitása biztonságosabb, mint valaha A holnap mobilitása biztonságosabb, mint valaha Elkészült a BMW iFACTORY gyártási stratégia, az autógyártás jövőjének hírnöke 2016-ra fut fel a termelés az új szentgotthárdi Opel gyárban Hollandiában is beindul a BMW X1 sorozatgyártása Hollandiában is beindul a BMW X1 sorozatgyártása Elkészült a BMW iFACTORY gyártási stratégia, az autógyártás jövőjének hírnöke Kiemelkedően magas teljesítménysűrűség és akár 200 km hatótávra képes a Kia Soul EV A Toyota bővíti a ‘Mirai’ üzemanyagcellás szedán gyártását A Toyota bővíti a ‘Mirai’ üzemanyagcellás szedán gyártását
 

Találatok száma: 12909 Megjelenítve: 41 - 50