Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 13007 Megjelenítve: 61 - 70
Az Opel PHEV hajtásláncú Astra GSe és Astra Sports Tourer GSe bemutatásával új almárka született

Az Opel PHEV hajtásláncú Astra GSe és Astra Sports Tourer GSe bemutatásával új almárka született

2022. október 03.
A GSe visszatér! Miután az Opel bejelentette, hogy GSe néven új, dinamikus, és villamosított hajtású modelleket felvonultató almárkát indít, ma nyilvánosságra hozta az első GSe-k fotóit, és a hozzájuk kapcsolódó fontosabb információkat is.
Részletek

Az Opel PHEV hajtásláncú Astra GSe és Astra Sports Tourer GSe bemutatásával új almárka született

A sorozat az Astra GSe-vel, és az Opel Astra Sports Tourer GSe-vel indul.

Az Astra családból már ismerős kifinomult plug-in hibrid hajtásláncok a GSe autókban a komfort és az élvezetesen sportos vezetési tulajdonságok egyensúlyát kínálják, környezettudatos tiszta működés mellett.

“Az Astra GSe és az Astra Sports Tourer GSe tökéletes új, dinamikus almárkánk bevezetésére, hiszen megjelenésük kiválóan összecseng vállalásunkkal, amelynek értelmében az Opel 2028-ra tisztán elektromos márkává alakul.” - mondta Florian Huettl, az Opel vezérigazgatója.

225 LE-s (165 kW) teljesítményével és 360 Nm-es forgatónyomatékával (WLTP1 vegyes fogyasztás: 1.2-1.1 l/100 km, CO2: 26-25 g/km; előzetes adatok) az Astra GSe és az Astra Sports Tourer GSe rugalmasságban, gyorsulásban és végsebességben is kategóriája élvonalába tartozik.

Ugyanakkor az újdonságok szintén mércét állítanak vezetési élményben. Az Astra család többi tagjához viszonyítva a GSe-k nem csak agilisabbak, de pontosabban is vezethetők; kormányzásuk, felfüggesztésük és fékrendszerük gyorsan és kiszámíthatóan reagál a vezető minden utasítására.

Az Opel PHEV hajtásláncú Astra GSe és Astra Sports Tourer GSe bemutatásával új almárka született

A sportos vezethetőség érdekében a GSe modellek újrahangolt futóművének hasmagasságát 10 mm-rel csökkentették. Ennek eredményeként az újdonságok közvetlen konkurenseikét felülmúló stabilitással és ívmeneti jellemzőkkel bírnak, különösen kanyarban fékezéskor, illetve - mint valamennyi Opel - nagy sebességnél, az autópályákon.

A kormányzás sportos hangolása egyedi GSe jellemző, ugyanakkor a rugózás és a hidraulikus lengéscsillapítók speciális beállítása nem csak a dinamikus vezethetőséget, de a kényelmet is szolgálja. A lengéscsillapítók a KONI FSD (Frequency Selective Damping: frekvenciafüggő csillapítás) nevű rendszerét használják; más-más csillapítási karakterisztika tartozik a magas (futómű kontroll) illetve az alacsony frekvenciájú (karosszéria kontroll) rezgésekhez. A GSe modellek ESP beállításai szintén egyediek, a rendszer beavatkozási határát magasabbra emelték, hogy működése jobban illeszkedjen a dinamikus vezetési szokásokhoz.

Céltudatos: határozott és letisztult Astra vonalak GSe stílusrészletekkel

Az új Opel Astra a márka határozott és tiszta formai állásfoglalása, amelyet a GSe modellek egyedi részletei még céltudatosabbá formálnak. Kívülről a tisztán elektromos Manta GSe tanulmányautóról ismerős különleges vonalú, 18 colos kerekek, az egyedi első lökhárító, valamint a csomagtérajtó GSe emblémája is erősíti a dinamikus karaktert. Az utastérben az Alcantara huzatú első sportülések nem csak egyedi GSe-elemek, de AGR minősítésükkel tovább is öregbítik az Opelek legendás ergonómiájának hírnevét, különösen az Astra kategóriájában.

Az Opel PHEV hajtásláncú Astra GSe és Astra Sports Tourer GSe bemutatásával új almárka született

Az Opel “GSe” jelölése korábban hagyományosan a “Grand Sport Einspritzung” (Grand Sport Befecskendezés) kifejezést rövidítette, például az Opel Commodore GS/E és az Opel Monza GSE típusokon. Ma a GSe azonban már az Opel csúcskategóriás sportos almárkája, így a rövidítés jelentése kifejtve “Grand Sport electric” (Grand Sport elektromos). Az élvezetes vezethetőség és a lokálisan emissziómentes használhatóság kombinációja révén az Opel GSe modelljei újradefiniálják a sportosság fogalmát.
Kulcsszavak: Astra GSe, Astra Sports Tourer GSe, opel, új modell
 
Az Opel PHEV hajtásláncú Astra GSe és Astra Sports Tourer GSe bemutatásával új almárka született 25. évfordulós MX-5 és új MX-5 SKYACTIV-futómű a New York-i Autókiállításon Az Opel PHEV hajtásláncú Astra GSe és Astra Sports Tourer GSe bemutatásával új almárka született A Range Rover Sport SVR minden idők leggyorsabb Land Rover modellje A Lexus tovább bővíti a GS modellcsaládot A Lexus tovább bővíti a GS modellcsaládot Magyarországra is megérkezett a DS 7 CROSSBACK LOUVRE Magyarországra is megérkezett a DS 7 CROSSBACK LOUVRE Új PEUGEOT 5008: A szabadidő-autók új dimenziója Új PEUGEOT 5008: A szabadidő-autók új dimenziója
 
CITROËN OLI [all-ë]: Radikális, felelőségteljes és optimista  megközelítés, mely a márka merész jövőbeli szándékait vetíti előre

CITROËN OLI [all-ë]: Radikális, felelőségteljes és optimista megközelítés, mely a márka merész jövőbeli szándékait vetíti előre

2022. október 03.
A Citroën ‘oli’ [all-ë] egy intelligens ötleteket felvonultató meghökkentő koncepció, mely megkérdőjelezi a fennálló helyzetet. Egy olyan végcélt képvisel, ahol a tisztán elektromos mobilitás a maga sokoldalúságával és élvezetességével a legkülönfélébb emberek életminőségén képes javítani.
Részletek

CITROËN OLI [all-ë]: Radikális, felelőségteljes és optimista  megközelítés, mely a márka merész jövőbeli szándékait vetíti előre

A Citroën ‘oli’ válaszul a jövő társadalmi és mobilitási kihívásaira – a nehezebb, komplexebb és drágább zéró kibocsátású családi autók gyártására irányuló trend ellenében ki meri mondani, hogy „elég”.
Az innovatív Amira épülő koncepció meggyőző módon teszi a mobilitást örömtelivé, megfizethetővé, felelősségteljessé és sokoldalúvá.

Ambíció

A kisebb súly és a kevésbé bonyolult felépítés, az újrahasznosított és újrahasznosítható alapanyagok, valamint a megfizethetőség, a tartósság és a hosszú élettartam révén az oli „best-in-class” életciklus-értékelésre (LCA) törekszik.A „kerekeken guruló labor” optimista hozzáállásával a jövőbe látó intelligens ötletek tárháza.

1000 kg körüli céltömeg, 400 km hatótávolság, maximális hatékonyságot és 10 kWh/100 km fogyasztást biztosító 110 km/h végsebesség, 23 perc alatt 20%-ról 80%-os töltésszint. Új megközelítésre ösztönöz a Citroën elektromos járművekkel kapcsolatos ügyfélszolgáltatásokra és a márkával való együttműködésre vonatkozóan.

CITROËN OLI [all-ë]: Radikális, felelőségteljes és optimista  megközelítés, mely a márka merész jövőbeli szándékait vetíti előre

Invenció

Az oli nem autó, hanem multifunkcionális eszköz, mely akkor is ugyanolyan hasznos, amikor éppen nem vezetjük. Egy új életstílus kiszolgálója: intelligens V2G és V2L képességgel rendelkező elektromos eszköz, mely biztosítja a vezetés és az élet élvezetéhez szükséges energiát. Rendhagyó sziluettje a funkcionalitásnak, a hatékonyságnak és a tartósságnak alárendelt őszinte esztétikai hozzáállást képvisel.
Karakteres személyisége intelligens ipari terméktervezési megközelítést tükröz, mely a sokoldalúságot helyezi előtérbe.

Egyforma első ajtók, hatékony lökhárítók és karosszériavédő elemek, sík panelek és üvegfelületek, könnyű alapanyagok

Újrahasznosított, méhsejt-szerkezetű hullámpapír panelekből készült erős és lapos motorháztető, tető és pick-up plató (amelyekre akár rá is állhatunk),

Egyedi acél/alumínium hibrid keréktárcsák fenntartható és intelligens Goodyear Eagle GO koncepcióabroncsokkal,

Tágas, innovatív beltér speciális műszerfallal, „Smartband” HMI kivetítővel és saját eszközre épülő infotainment rendszerrel,

Irodai stílusú, hálós háttámlájú kényelmes ülések, mosható padló és könnyű, újrahasznosítható anyagok
Körkörös életút több tulajdonossal: a jármű felújítható, korszerűsíthető és újrahasznosított alkatrészekkel javítható.


CITROËN OLI [all-ë]: Radikális, felelőségteljes és optimista  megközelítés, mely a márka merész jövőbeli szándékait vetíti előre

Küldetés

Az oli annak a küldetésnek a jelképe, melynek keretében a Citroën a lehető legkisebb környezeti terhelés mellett mindenki számára elérhetővé igyekszik tenni az egyszerű és tisztán elektromos közlekedést, hogy ezzel is javítsa az emberek életminőségét. A későbbi modelleknél alkalmazandó megújult Citroën-logó és új márkaarculat szimbolikus bevezetése.

Az olin kikísérletezett új ötletek, stíluselemek és belső megoldások visszaköszönnek a majdani szériamodelleken.

Kulcsszavak: Citroën, Citroën ‘oli’ [all-ë], elektromos autó
 
Hazánkban is bemutatkozott az új Hyundai Kona Electric Hazánkban is bemutatkozott az új Hyundai Kona Electric A Renault-Nissan vállalatszövetség 50 elektromos autót biztosít a marokkói klímakonferencia résztvevői számára A Renault-Nissan vállalatszövetség 50 elektromos autót biztosít a marokkói klímakonferencia résztvevői számára Szeptember 6-án megmutatja magát az új Nissan LEAF Szeptember 6-án megmutatja magát az új Nissan LEAF A BMW i hazai értékesítési sikertörténete folytatódik A BMW i hazai értékesítési sikertörténete folytatódik Piacvezető szerepre törnek a Peugeot elektromos haszonjárművei Piacvezető szerepre törnek a Peugeot elektromos haszonjárművei
 
Több mint 300 millió forintos fejlesztést hajtott végre a pécsi Autócity

Több mint 300 millió forintos fejlesztést hajtott végre a pécsi Autócity

2022. október 03.
Kapacitásnövelő beruházásokat hajtott végre több mint 300 millió forint értékben a VW-csoport gépjárműveinek márkakereskedelmével és szervizelésével foglalkozó, pécsi székhelyű P´-Autócity Zrt. (Autócity). A fejlesztéseket csütörtökön adták át.
Részletek

Több mint 300 millió forintos fejlesztést hajtott végre a pécsi Autócity

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz (Ginop plusz) 220 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatásával megvalósult, összesen több mint 300 millió forintos program keretében a társaság a pécsi főépületének átalakításával és korszerűsítésével kétszeresére növelte a szerviz alapterületét, ezzel növelte a műhelyrészleg hatékonyságát, bővítette annak kapacitását.
   
A beruházás részeként emellett új, modern eszközökkel felszerelt tárgyalót és iroda-blokkot alakítottak ki, továbbá korszerű diagnosztikai és mérőeszközöket, célszerszámokat szereztek be, energiahatékonysági beruházásokat valósítottak meg és szoftverfejlesztést hajtottak végre a meglévő gépeken.
   
Liszácz Mihály, a Volkswagen-csoport járműveinek értékesítésével, szervizelésével és alkatrész-kereskedelmével egy szekszárdi és három pécsi telephelyen foglalkozó vállalat vezérigazgatója a fejlesztések csütörtöki átadásán közölte: a beruházással jelentősen növelni tudták kapacitásukat, hatékonyságukat, ezzel versenyképességüket.
   
A társaság vezetője azt mondta, hogy a - parkolóépítés, napkollektorok telepítését, a műhely burkolását is magában foglaló - fejlesztéseknek köszönhetően az eddigieknél magasabb szinten tudják kiszolgálni ügyfeleiket, míg a szerviz szolgáltatások esetében csökkenni fog az előjegyzési és várakozási idő.
   
A jelenleg 114 embernek munkát biztosító, 1991-ben alapított Autócity a Porsche Hungária Baranya és Tolna megyei Volkswagen márkakereskedéseként, a Skoda márka Baranya megyei és az Audi márka dél-dunántúli, regionális márkaképviseleteként értékesítési, márkaszerviz és alkatrész kereskedelmi funkciókkal működik.
   

Több mint 300 millió forintos fejlesztést hajtott végre a pécsi Autócity

A túlnyomórészt belföldi piacokat kiszolgáló társaság a vezérigazgató tájékoztatása szerint 2021-ben 8,3 milliárd forint nettó árbevétel mellett 194 millió forint adózott eredményt ért el, míg egy évvel korábban 8,26 milliárd forint bevétel mellett 251 millió forint profitot szerzett.
   
Liszácz Mihály a cég idei eredményeivel kapcsolatban az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy az idén várhatóan több mint 9,3 milliárd forint nettó árbevételt érnek el és több mint 260 milliós profitot termelnek.
   
A vezérigazgató a jövőt illetően a szektort sújtó nehézségek között kitért a koronavírus-járvány kitörése óta zajló és a háború miatt tovább terhelt járműipari alkatrész-ellátási zavarokra, a járművek leszállítási idejének ebből fakadó - egyes típusok esetében akár két évre is nyúló - drámai mértékű növekedésére, valamint az energiaválság nehezen kiszámítható, mindenkit érintő hatásaira.
   
Mindezekkel együtt a társaságnál megmutatkozó folyamatos kereslet és a beruházásoknak köszönhetően növekvő ügyfélelégedettség alapján a vállalat stabil működésre számít 2023-ban és azt követően is - közölte. Hozzátette: a cég további fejlesztések megvalósítását tervezi, ezzel együtt a dolgozói létszám megőrzésére, lehetőség szerint annak emelésére törekszik a következő időszakban.


Kulcsszavak: márkakereskedés, márkaszerviz, Pécs, VW-csoport
 
Kísérleti jelleggel kiterjesztett valóságot használnak a Lexus márkaszervizeiben Kísérleti jelleggel kiterjesztett valóságot használnak a Lexus márkaszervizeiben A magyarországi Peugeot márkakereskedésekbe megérkezett az új 2008-as SUV A magyarországi Peugeot márkakereskedésekbe megérkezett az új 2008-as SUV Több mint 300 millió forintos fejlesztést hajtott végre a pécsi Autócity A Scania felkészíti ügyfelei járműveit a télre Miskolcon megnyílt Közép-Európa legnagyobb Skoda márkakereskedése Miskolcon megnyílt Közép-Európa legnagyobb Skoda márkakereskedése Megérkezett a Ford Explorer Plug-In Hybrid Magyarországra Megérkezett a Ford Explorer Plug-In Hybrid Magyarországra
 
Kiszivárgott képeken a Toyota új kompakt szabadidő-autója

Kiszivárgott képeken a Toyota új kompakt szabadidő-autója

2022. október 03.
Mint minden autógyártó, a Toyota is gyakori ügyfele a különböző szabadalmi hivataloknak, amikor levédi a formaterveit, legyen szó koncepcióautókról, vagy akár sorozatgyártású járművekről.
Részletek

Kiszivárgott képeken a Toyota új kompakt szabadidő-autója

A nemrég Ausztráliában kiszivárgott szabadalmi grafikák egy olyan autót ábrázolnak, amely egyértelműen a tavaly bemutatott Toyota Small SU EV Concept szériaváltozatának tűnik, de néhány új stílusjegyet is tartalmaz.

2021 végén a Toyota mindenkit meglepett, amikor a bejelentette, hogy 2030-ig 30 új, tisztán elektromos autót fog piacra dobni, és az elektromos bZ termékcsalád sokszínűségét bizonyítva Akio Toyoda elnök egyszerre le is leplezett 15 elektromos és elektrifikált koncepcióautót. Ezek között volt az apró városi crossover, a Small SU EV, amely most, majdnem egy évvel később, apró változtatásokkal az ausztrál szabadalmi hivataltól kiszivárgott grafikákon is feltűnt enyhén módosított változatban, ami azt valószínűsíti, hogy a sorozatgyártásra kész szériaváltozatára sem kell sokat várni.

Az Ausztrál Szabadalmi Hivataltól (Australia IP) származó rajzokon látható autó a tanulmányétól eltérő első lökhárítóval rendelkezik, az alsó lökhárító-légbeömlő méhsejtmintázatú rácsot és integrált ködlámpákat kapott. Ez eltér a koncepció alumíniumstílusú betétjétől és kis légbeömlőitől, a lökhárító többi része viszont teljesen azonosnak tűnik.

Kiszivárgott képeken a Toyota új kompakt szabadidő-autója

A szokatlanul nagyméretű hűtőrács arra utalhat, hogy a kocsi orrában egy benzinmotor is helyet kapott az elektromos hajtás mellett, és ezt az elméletet látszik alátámasztani az a tény is, hogy a hátsó sárvédőkön mindkét oldalon található egy-egy kis fedél. Az egyik valószínűleg a benzintank nyílását, a másik pedig az akkumulátor töltőcsatlakozóját rejti. Persze az is lehet, hogy a végleges változaton már csak egyetlen oldalon lesz kihajtható fedél, mégpedig az akkumulátor csatlakozója számára. Kipufogóvég nem látható az autó hátulján, bár ez nem döntő, mivel a hibrid autókon gyakran a lökhárító mögé rejtik a tervezők, hangsúlyozva az autó környezetbarát jellegét.

Láthatóan nagyon közel állt a gyártási állapothoz a Small SU EV. A pletykák szerint a modell a Toyota hamarosan megjelenő E3 architektúrájára épülhet, ami a GA-C (Corolla, C-HR stb.) és az eTNGA (bZ4x) platformok elemeiből van összeállítva, így kompatibilis a plug-in hibrid hajtásláncokkal is. Állítólag erre az architektúrára épül majd a 2023-ban érkező ötödik generációs Prius is.

A kiszivárgott képeken látható kis crossover tagadhatatlan hasonlóságot mutat a C-HR merész formanyelvével, így még azt sem zárhatjuk ki, hogy az újdonság a jelenlegi sikermodell utódja lesz. A mindig jól értesült japán Best Car Web is ezt a lehetőséget tartja a legvalószínűbbnek, hozzátéve, hogy az 1,2 literes turbós alapmotor valószínűleg eltűnik majd a kínálatból, átadva a helyét a Corolla Cross ötödik generációs hibrid hajtásában szolgáló roppant hatékony, kétliteres, Atkinson-ciklusú négyhengeres szívómotornak.

Kiszivárgott képeken a Toyota új kompakt szabadidő-autója

Állítólag továbbra is kínálják majd az 1,8 literes, öntöltő hibridet, de továbbfejlesztett, még hatékonyabb formában, lítium-ion akkumulátorral, és egy tisztán elektromos hajtáslánc megjelenésére is jó esély van Európában. Kevesen tudják, de egy ideje a jelenlegi C-HR is kapható elektromos autóként, de csak Kínában. A második generációs C-HR a hírek szerint opciósan a RAV4-hez hasonlóan elektromos összkerékhajtással (e-Four) is kapható lesz majd, ami fontos változás, mivel a jelenlegi modellt hibridként csak fronthajtással lehet kérni, összkerék-meghajtású csak a benzinesből van.

A Best Car Web szerint az új kompakt crossover-kupé 4,5 méter hosszú, 1,8 méter széles és 1,57 méter magas lesz, tekintélyes, 2,7 méteres tengelytávval, ami megoldhatná a 4,39 méter hosszú és 2,64 méteres tengelytávú jelenlegi C-HR egyetlen komoly hibáját, a szűkös hátsó utasteret. A kiszivárgott grafikákon látható autónak főleg a hátsó szélvédő-kialakítása emlékeztet a C-HR-re, de a C-oszlopai más szögben állnak: már nem párhuzamosak az A-oszloppal, vélhetően azért, hogy az apró, lőrésszerű hátsó ablakok nagyobbak lehessenek.

A képek alapján a korábbi rejtett hátsó kilincsek helyett hagyományos helyre tett, a karosszéria síkjába simuló ajtónyitókat kap az újdonság.

Persze az sem zárható ki, hogy a Small SU EV sorozatgyártású változata nem is a második generációs C-HR lesz, hanem inkább a Yaris Cross és a C-HR közötti űrt fogja majd betölteni tisztán elektromos és plug-in hajtásláncokkal.
Kulcsszavak: crossover, kompakt suv, Small SU EV Concept, toyota
 
Toyota Tacoma TRD Pro 2017 - Nem a tejfeles szájúak autója Toyota Tacoma TRD Pro 2017 - Nem a tejfeles szájúak autója Bárki visszamehet a jövőbe, aki megveszi ezt a felújított Toyota Pickupot Bárki visszamehet a jövőbe, aki megveszi ezt a felújított Toyota Pickupot Hibrid spórolási verseny kizárólag taxisoknak Hibrid spórolási verseny kizárólag taxisoknak Kiszivárgott képeken a Toyota új kompakt szabadidő-autója RallyCafé Autósport Magazin a Jazzy Streeten A Toyota megépítette a tökéletes taxit A Toyota megépítette a tökéletes taxit
 
Királyi Peugeot modellek

Királyi Peugeot modellek

2022. október 03.
Lassan száz éve annak, hogy a Peugeot elkészítette első sorozatgyártású típusát. A tömegtermelés jóvoltából soha nem látott növekedésnek indult a márka, ám az új idők beköszöntével véget ért egy másik, nem kevésbé dicsőséges korszak, amelyben a világ legvagyonosabb ügyfelei álltak sorban a Peugeot gyártmányaiért.
Részletek

Királyi Peugeot modellek

1918 novemberében elhallgattak a fegyverek Európában. Véget ért a négy éven át tartó rémálom, és a kontinens megkettőzött igyekezettel próbálta kárpótolni magát az elszenvedett borzalmakért. Az autógyártók a hadiipar kiszolgálása után végre ismét azzal foglalkozhattak, amihez igazán értettek, és mohón vetették bele magukat a termelésbe.

A Peugeot kihasználta az alkalmat, és megtisztította modellkínálatát. Hogy minél gyorsabban kiszolgálhassa a civil igényeket, folytatta háború előtti slágertermékének, a Type 153-asnak a gyártását, valamint rohamléptekben kifejlesztett egy kisautót: a Type 159-est, amely nem bővelkedett úttörő megoldásokban, viszont a rendelkezésre álló alkatrészekből könnyen és gyorsan összeszerelhető volt.

Az eleve átmeneti megoldásnak szánt modellt mindössze egy év után leváltotta a nála jóval modernebb 163-as: a tágas, gyors és elegáns autó korábban elképzelhetetlen mennyiségben talált gazdára, így nem csupán a márka talpra állásában játszott főszerepet, de a francia automobilizmus megerősítésében is.

Királyi Peugeot modellek

A vállalat igazgatótanácsában talán már ekkor sokan látták, hogy ez a helyes irány a márka számára. A történelem őket igazolta, az elkövetkező száz évben formai és műszaki szempontból egyaránt előremutató, ugyanakkor megfizethető modellekkel szerzett magának hírnevet és stabil rajongótábort a Peugeot.

A húszas években azonban még élénken éltek a köz és a vezetőség tudatában a háború előtt gyártott luxusmodellek emlékei. A Peugeot Type 105 korának egyik legkiválóbb automobilja volt: 1908 és 1910 között nem egészen két tucat darabot készítettek belőle, mindet egyedi karosszériával. Ez volt az első Peugeot, amelyet a márka saját fejlesztésű, soros hathengeres motorjával szereltek. A 11 literes, 60 lóerős erőforrás az akkor kapható egyik legerősebb autóvá tette a Type 105-öst; a 100 km/órát meghaladó végsebességnek a puszta gondolatára szédülni kezdtek a vevők, és elsápadtak a versenytársak.

Minden szempontból kisebb volt az 1911-ben bevezetett Type 135, ám az elegáns vonalú autót ötliteres motorja is dinamikusan mozgatta, Type 135A jelű variánsát pedig prémium anyagok felhasználásával, valamint igényesebb futómű beépítésével tették az arisztokrácia számára is kívánatos modellé.

Királyi Peugeot modellek

Amikor tehát a Peugeot 1920-ban bemutatta a Type 156-ost, a márka hívei a Type 135 kvalitásait remélték viszontlátni – az újonc azonban sokkal többet kínált annál.

Tekintélyes méreteinél is fontosabb volt, hogy visszatért a gyártásba a soros hathengeres motor, ám jelentősen továbbfejlesztett kivitelben: a „mindössze” hatliteres erőforrás innovatív hüvelyszelepes kialakításának köszönhetően rendkívül tartós, finom járású és takarékos volt, nem utolsósorban pedig 90 km/óra végsebességhez segítette hozzá a Type 135-ösnél 30 centiméterrel nagyobb autót.

Kifinomultsága, dinamizmusa és helykínálata ideális reprezentációs limuzinná tette, így bár a fejlesztési költségek fényében fájdalmasan kis darabszámban – mindössze 180 példányban – talált gazdára, a vásárlók egyike Alexandre Millerand francia államelnök volt.

Megkésett utódja, az 1928-tól mindössze két éven át gyártott Type 184 hiába volt fenomenális konstrukció – 3,8 literes, soros hathengeres motorja 80 lóerőt adott, az impozáns jármű hosszát 5,2 méterre növelték –, a fizetőképes kereslet gyors hanyatlása megpecsételte a sorsát – egyben igazolta, hogy a Peugeot jól döntött, amikor a gazdaságosan gyártható, kedvező áron értékesíthető automobilok fejlesztése és gyártása mellett kötelezte el magát.


A kor legizgalmasabb Peugeot-ja mindazonáltal az a típus volt, amely ennek a két végletnek a felezőjén helyezkedett el, arany középutat alkotva a fényűzés és a gazdaságosság, a racionalitás és a vezetés élménye között. Pontosan száz évvel ezelőtt mutatkozott be a Type 174, amely fele akkora motorja ellenére dinamikusabb volt a Type 156-osnál, és amelyről érdemtelenül kevés információ maradt az utókorra.

Királyi Peugeot modellek

Annyi bizonyos, hogy a kifejezetten kompakt, 446 centiméteres autó (bár az csupán irányadó érték, hiszen a vevők jelentős része járóképes alvázként rendelte meg a modellt, hogy maga építtessen rá karosszériát) kifejezetten sportos menettulajdonságokkal bírt, annak ellenére, hogy motorja hat- helyett mindössze négyhengeres volt. A modern technológiáknak köszönhetően azonban a 3,8 literes erőforrás így is 85 lóerőt adott le, ami a négyfokozatú kézi sebességváltóval társítva nem csak a közúti közlekedésben tette sikeressé, hanem a motorsportban is. Amikor a Peugeot 1926-ban először vett részt hivatalos, gyári csapattal a Le Mans-i 24 órás versenyen, a Type 174 két példányát nevezték – igaz, 110 lóerőre növelt teljesítménnyel.

Az ütőképes konstrukcióhoz olyan legendás neveket társított a Peugeot, mint André Boillot, Louis Rigal, Louis Wagner vagy Christian Dauvergne. A futómű, a motor és persze a pilóták mind a végletekig megbízhatónak bizonyultak. Félidőben az abszolút élmezőnyben haladt mindkét autó, amikor gyors egymásutánban mindkettőt diszkvalifikálták – Boillot-ékat egy törött szélvédő miatt, míg Wagnerék az elektromos önindító meghibásodása miatt nem tudták szabályosan újraindítani a motort egy kiállást követően.

Noha a Type 174 Le Mans-i bemutatkozása nem hozott diadalt, maga a részvétel ténye is nagyban hozzájárult a típus népszerűségéhez. A rövidebb tengelytávú sportverzióból bő kétszáz darabot adtak el, a tágasabb limuzinból négyszer ennyi fogyott a gyártás öt éve alatt. 1928-ban a típus közvetlen utód nélkül távozott a kínálatból.

Királyi Peugeot modellek

Egy évvel később a Peugeot elkötelezte magát a nagyüzemi szériagyártás mellett, és ez áthelyezte a hangsúlyokat a márkán belül. Az 1934-ben bemutatott Peugeot 601 zseniális konstrukciójának fényét az érdemtelenül alulméretezett motor halványította, amikor pedig a márka 40 évvel később bemutatta következő felső kategóriás típusát, a Peugeot 604-est, a piacnak már egészen más fogalmai voltak a prémium autókról.

Ma már tudjuk, hogy a Type 174 volt a Peugeot utóbbi száz évének utolsó, fenntartások nélkül sikeres, klasszikus luxusmodellje, így rövid, ám annál ragyogóbb hagyaték utolsó letéteményese.

Kulcsszavak: autógyár, Peugeot, visszatekintés
 
Királyi Peugeot modellek Autólámpákat gyártó üzemet épít Észak-Morvaországban a Hyundai Mobis A Continental technológiája innovatív felhasználói élményt hoz az elektromos BMW iX-be A Continental technológiája innovatív felhasználói élményt hoz az elektromos BMW iX-be Királyi Peugeot modellek A Volkswagen tovább erősíti ipari jelenlétét Oroszországban Érkezik az új BMW 5-ös sorozat: forradalmi újítás a gyártás-előkészítésben Érkezik az új BMW 5-ös sorozat: forradalmi újítás a gyártás-előkészítésben A chiphiány enyhülése idén már jelentős termelésnövekedést hozhat az iparban A chiphiány enyhülése idén már jelentős termelésnövekedést hozhat az iparban
 
A Citroën Kacsa furgonváltozata ihlette időutazás

A Citroën Kacsa furgonváltozata ihlette időutazás

2022. szeptember 29.
A Caselani olasz karosszériatervező cég a Citroën tervezőivel karöltve megálmodta a Citroën Berlingo 2CV Fourgonnette változatát. Az egykori „Kacsa-furgon”, a 2CV AU stílusát idéző átalakítás a márka egyik ikonikus, több generáció emlékezetében máig élő modellje előtt tiszteleg.
Részletek

A Citroën Kacsa furgonváltozata ihlette időutazás

A Citroën Berlingo külső stíluselemekkel tiszteleg a legendás Kacsa furgonváltozata, a 2CV AU előtt, amelynek első példánya 1951-ben látott napvilágot, de utódai egészen 1987-ig gyártásban maradtak. A Berlingo 2CV Fourgonnette egyfajta modern átértelmezés, amely a mai Berlingók minden elismerésre méltó tulajdonságát magáénak mondhatja a szerkezeti felépítés, a teherbírás és a modularitás, a fedélzeti technológiák és a menetteljesítmény terén.

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy a közönségkedvenc Berlingót a Caselani cég – a Citroën márka és az egész autózás történelmében meghatározó – ikonikus 2CV furgonváltozata alapján varázsolta újjá. A tervezés az olasz karosszériaépítő cég műhelyeiben kezdődött, azután pedig már együtt, kéz a kézben dolgoztunk. A projektet a mi tervezőink is figyelemmel kísérték, hogy ne kösse túlságosan gúzsba a designerek kezét az eredeti változat, az új modell pedig hűen tükrözze a mai Citroënek génállományát. A felületek és a belső terek kezelését a szokásosan alkalmazott digitális eszközeinkkel végeztük, ami modern jelleget kölcsönöz a járműnek" – nyilatkozta Pierre Leclercq, a Citroën stílusigazgatója.

A Citroën Berligo időutazása

A Caselani karosszériacég az olasz autós kultúrában mélyen beágyazott vintage trendet képviseli. Ez a magáncélú és a professzionális használatra szánt járművek esetében egyaránt a múlt egyik kultikus modelljének újjáélesztését jelenti, a jelenkor járműveinek korszerű felszereltségével és teljesítményével.

A Citroën Kacsa furgonváltozata ihlette időutazás

A Berlingo esetében az újraértelmezés a maga korában úttörőnek számító „dobozos” Kacsa és a Berlingo furgon sikerei közötti párhuzamra épít. A Berlingo kishaszongépjármű változata 1996-os bevezetése óta a szegmens egyik legfontosabb szereplője Európában, és három generációja összesen több mint 1 891 196 eladott példánnyal büszkélkedhet. (Európában 2022 augusztusában 17%-os piaci részesedéssel a második helyen állt kategóriájában.) Ez a sokoldalú jármű, amely az évek során mindig képes volt megújulni, megteremtette a „ludospace”, vagyis a kompakt családi szabadidő-autó kategóriát. Számos innovatív megoldás fűződik a nevéhez, ezek közé tartozik az integrált vezetőfülke, a három első ülés, az elektromos rögzítőfék vagy a nemrégiben, a legújabb generáción bevezetésre került túlterhelésjelző. A Berlingo emellett egyike volt a már 2013-tól elérhető első elektromos kishaszongépjárműveknek.

A Berlingóhoz készülő stílustanulmányt a Caselani cég Obendorfer Dávid tervezőre bízta, aki 2017-ben már megtervezte a Citroën Jumper alapjára épülő új Type H-t, 2020-ban pedig az új Type HG-t a Jumpy/SpaceTourer modellekhez. Ezzel immár teljessé vált a Citroën márka Caselani kézjegyével fémjelzett furgonkínálata.

„A feladat nem a régi furgon formáinak egy az egyben történő átvétele volt, hanem inkább az, hogy egy kis időutazással átültessük egyedi báját egy 21. századi járműre. A Berlingo, mint a Kacsa furgonváltozatának távoli leszármazottja, kitűnő alanynak bizonyult az 50-es évek 2CV-je előtti tisztelgéshez. Izgalmas kihívást jelentett, mivel az eredeti modell arányai teljesen mások voltak, mint a Berlingóé: a Kacsa-furgon első túlnyúlása nagyon rövid volt, motorházteteje kifejezetten hosszú, rakodótere pedig vizuálisan teljesen elkülönült az utastértől. Ezért inkább az eredeti járművet összességében felidéző jellegre igyekeztem koncentrálni, ahelyett hogy minden egyes dizájnelemet a 2CV fourgonnette szellemében dolgoztam volna át" – nyilatkozta Obendorfer Dávid, a Caselani (magyar származású) formatervezője.

Jellegzetes "neo-retro" szellemiségű stílusjegyek

A Berlingo 2CV Fourgonnette az 1951-ben bemutatott ikonikus 2CV AU, valamint az 1954-es 2 CV AZU modern, stílusos és ihletett örököse. A 2CV AU modell (amelynek nevében az U betű utal a haszongépjármű-jellegre) a maga idejében fergeteges sikert aratott, közel 1 247 000 eladott példánnyal. Az 50-es évek furgonjainak időtálló stíluselemei az új Berlingón is megjelennek:

A Citroën Kacsa furgonváltozata ihlette időutazás

A Berlingo elülső részét teljesen áttervezték, hogy tükrözze az egykori 2CV jellegzetes vonásait. A lökhárítókat és a sárvédőket is új, a karosszériaszerkezethez tökéletesen idomuló üvegszálas elemekre cserélték, amelyeket csipeszekkel és csavarokkal rögzítenek. Ezen elemek összeszerelése a Caselani lombardiai műhelyeiben történik, Észak-Olaszországban.

Az ívelt V-alakú motorházfedél alul elkeskenyedik – a karosszériatervezői zsargonban ezt „csípésnek” nevezik –, éppen úgy, mint az egykori modellen. Középen a jól ismert, térben kissé kiemelkedő márkajel szinte az egész felületet kitölti.

Az eredeti fényszórókkal ellentétben, amelyek teljesen elkülönültek a motorháztetőtől, a Berlingo furgon kerek lámpái nem egészen válnak el tőle. A részben a motorházba ékelődő fényszóróházak egy modernebb értelmezésről tanúskodnak, amelyben az egyes elemek szervesebben illeszkednek a jármű egészébe.
    
A sárvédők feletti karosszériahornyok már a 2CV-n is megjelentek, és a motor szellőzését segítették.

A Citroën Kacsa furgonváltozata ihlette időutazás

Az új furgonon a 2CV AU egy másik izgalmas és emblematikus eleme, a homorú felső vonalú (vagy egy felfelé szélesedő M betűt idéző) hűtőrács is visszaköszön. A nagy krómozott márkajel is megfelelő hangsúlyt kap a hűtőrács közepén, hogy – térben is kiemelkedve – kellően szembeötlő legyen. Az új furgon identitását megannyi elem alakítja, illetve fűzi a Citroën márka történetéhez és hírnevéhez. Az orr-részen erősen ívelt és a motorháztető formájával ezen a változaton is összhangban álló impozáns hűtőrács mélyen előre nyúlik a motorházfedél folytatásában, azt a benyomást keltve, mintha a kifejezetten légies sárvédők ebbe a központi elembe „kapaszkodnának”. A ködlámpák felett, a jármű teljes szélességében végigfutó karosszériavonal még tovább fokozza ezt a hatást azáltal, hogy kiszélesíti az orr-részt és erősíti annak robusztus jellegét.

A lökhárító látványosan alacsonyabbra került, mint a korábbi Berlingókon. Míg a 2CV lökhárítója krómozott volt, az új furgon lökhárítóját fehérre festették, hogy a karosszéria színével minél élesebb kontrasztot alkotva e védőelem még nagyobb hangsúlyt, a modell egésze pedig kissé modernebb jelleget kaphasson.

Az átalakító készlet részeként az oldalfalak, a hátsó ajtók, valamint a tető is a Berlingo-karosszériára illeszthető borítást kap. A Kacsa-furgon jellegzetes hullámos lemezeit idéző üvegszálas elemeknek ma már pusztán dekoratív szerepük van. Az eredeti modell idejében még tényleges funkciójuk volt, mégpedig a karosszéria merevségének biztosítása. A Berlingo esetében a bordázott elemek és a tető megemelése is tudatos tervezői választás az utastérnek a jármű rakterétől való optikai elhatárolására, amely a régi modell egyik szembeötlő jellegzetessége volt.

A Citroën Kacsa furgonváltozata ihlette időutazás

A Berlingo mindkét hátsó ajtaján egy-egy keskeny, alul-felül lekerekített ablak jelenik meg, amelyeket szintén a 2CV ablakainak formái ihlettek. A modernebb jelleg érdekében ugyanakkor eltűntek az ablakok körül futó vastag fekete tömítések. A tolató- és a féklámpák tökéletesen kerek formáját még jobban kihangsúlyozza jókora méretük és az őket körülvevő piros keret, amely nemcsak láthatóbbá teszi őket, hanem korszerűbb jelleget is kölcsönöz nekik.

A jármű több kulcsfontosságú pontján krómozott elemek jelennek meg, szintén egyértelmű utalásként a 2CV jellegzetes stíluselemeire: a fényszóróházakat, a motorháztető középső élét, a hűtőrácsot, annak keretét és a Citroën-márkajelzést, az eredeti, mai napig gyártott keréktárcsákat, valamint a fényszórók izzócseréhez használatos fogantyúját „fémjelző” krómdíszítésekre. Az átalakítás során egyedül a motorházfedél fogantyújának krómozását nem vették át a tervezők.

A modern járművek minden előnye

A 2CV furgonváltozata annak idején fenekestül felforgatta a kategóriáját eredeti megjelenésével és teljesítményével. A haszongépjármű 40–50 km/h-s átlagsebességet tudott produkálni, és 1,88 m3-es hasznos térfogatával – a vezetőt nem számítva – akár 250 kg-nyi rakomány szállítására is alkalmas volt.

Az új Berlingo esetében már nem hallatszik az egykori kéthengeres motor zaja, és a hűtőrácson sincs már lyuk a kurblinak. A Berlingo 2CV Fourgonnette a mai kor legjavát kínálja a kényelem, a helykínálat, a modularitás és a biztonság tekintetében.

A Berlingo haszonjármű-változata három személy szállítására alkalmas (a személyautó-változat öt üléses), sokkal nagyobb sebességre képes, és nagyobb is elődjénél, amit négyszer akkora – akár egy tonnás – teherbírása és gyakorlatilag megháromszorozott – akár 4,4 m3-es – hasznos térfogata is bizonyít.

Az új modell kompakt jellegénél fogva könnyen kezelhető és mozgékony, fedélzete pedig tágas és igényes, ami ideális útitárssá teszi a mesteremberek és a kereskedők számára. A Cabin Extenso® rendszernek köszönhetően az utasülés mozgatásával akár 3,09 m hasznos hossz (M méret) is kialakítható.

A vezetés, a ki- és berakodás, valamint a manőverek megkönnyítésére a Berlingo furgonváltozata akár 18-féle vezetéstámogató és 4-féle csatlakozási technológiát kínál: ezek közé tartozik a színes head-up display, a kulcs nélküli nyitás-zárás és indítás, a túlterhelésjelző, a Surround Rear Vision parkolássegítő, de említhetnénk olyan funkciókat is, mint az aktív biztonsági fék, a vontatmánystabilizáló, a lejtmenetvezérlő, a visszagurulás-gátló vagy éppen a holttérfigyelő rendszer.

A haszongépjármű-változat 1.5 BlueHDi dízelüzemű vagy 1.2 PureTech benzinmotorral, illetve EAT8 automata váltóval is rendelhető, de elektromos meghajtás is szerepel a kínálatban, amely akár napi 275 km zajoktól és rezgésektől mentes megtételére alkalmas, anélkül hogy emiatt csorbulnia kellene a hasznos térfogatnak. Az elektromos változat akkumulátora 30 perc alatt feltölthető 80%-ra bármely nyilvános töltőállomáson. Az ë-Berlingo furgon töltésidőzítő és előfűtési/-hűtési funkciót is kínál, mely utóbbi lehetővé teszi az utastér hőmérsékletének beállítását.

A Citroën Berlingo 2CV Fourgonnette a vintage furgoncsalád legújabb tagja

2017-ben, az 1948 és 1981 között forgalmazott, mintegy 500 000 érékesített példányt jegyző Type H születésének 70. évfordulója alkalmából az olasz karosszériatervező cég vintage átalakító készletet tervezett a Citroën Jumperhez, 2020-ban pedig a Jumpy/SpaceTourer modellekhez.

Az esztétikai átformálás mindhárom Citroën-furgon esetében ugyanolyan technikával történik. Az első karosszériaelemeket (motorháztető, lökhárító és sárvédők) üvegszálas elemekre cserélik. Az oldalfalakra, a hátsó részre és a tetőre közvetlenül a karosszériára ragasztott panelek kerülnek. A vintage jelleget a mai haszonjárművek jellegzetes fényszóróinak helyébe lépő kerek lámpák teszik teljessé, felidézve a Type H és az egykori Kacsa-furgon erőteljes karakterét.

A Type H átalakító készlet az összes Jumper-karosszériaváltozattal (L1 4,96 / L2 4,95 / L3 5,99 / L4 6,30) kompatibilis, a Type HG készlet pedig a Jumpy /SpaceTourer esetében rendelkezésre álló összes mérethez (XS 4,60 m / M 4,95 / XL 5,30) elérhető. Lehetőség van speciális készletek beszerzésére is a Citroën kínálatában szereplő összes alternatív karosszériaváltozathoz, például lemezelt, üvegezett, alváz-kabinos, padlólemezes vagy egyéb módon átalakított furgonokhoz, lakókocsikhoz, minibuszokhoz, street food autókhoz stb.

A Jumper „Type H-sítása” jókora kihívásnak bizonyult. A Citroën legnagyobb furgonja ugyanis nem téglatest alakú, és sajátos formaterv, illetve nem kevés ívelt vonal jellemzi. A készletet igyekeztek tökéletesen a Jumper karosszériájához illeszteni, és minél szilárdabb egységet létrehozni az alapjármű fémváza és az üvegszálas karosszériaelemek között. Az egyszerűség és a nagyobb szilárdság érdekében a jármű elejére egyetlen panelt terveztek, amely az orr-részt és a motorháztetőt is magában foglalja. Ehhez igazi technológiai bravúrra volt szükség, amelyről a Berlingo 2CV Fourgonnette határozott és szívós karaktere is tanúskodik.

Kulcsszavak: Berlingo 2CV, Citroën, Citroën kacsa
 
A Citroën Kacsa furgonváltozata ihlette időutazás Igazi „RONCSPRÉMIUM” A Citroëntől Az új DS5 lett a legjobb szériautó a 2015-ös Genfi Autószalonon Az új DS5 lett a legjobb szériautó a 2015-ös Genfi Autószalonon A Citroën Kacsa furgonváltozata ihlette időutazás Már látható Közlekedési magazinunk szeptemberi műsora A Citroën Kacsa furgonváltozata ihlette időutazás A C4 Picasso vezeti a kompakt egyterűek szegmensét A Citroën Kacsa furgonváltozata ihlette időutazás Megkezdődik a Citroen DS5 gyártása Kínában
 
Új ID. Buzz koncepciók mutatkoztak be a 2022-es IAA alkalmával

Új ID. Buzz koncepciók mutatkoztak be a 2022-es IAA alkalmával

2022. szeptember 29.
Igazi „ID. Buzz Show” volt az idei IAA Transportation 2022 kiállítás, ahol az új ID. Buzz1 és ID. Buzz Cargo2 mellett – egyaránt világpremierként – különböző felépítménygyártók innovatív, szériaközeli ID. Buzz tanulmányait is bemutatta a Volkswagen Haszonjárművek.
Részletek

Új ID. Buzz koncepciók mutatkoztak be a 2022-es IAA alkalmával

Az ID. Buzz alapjaira épülő első mentőautót3 a Bösenberg felépítménygyártó tervezte, így immár a mentőjárművek körébe is megérkezett az elektromos mobilitás. A Snoeks felépítménycég által bemutatott ID. Buzz Flex-Cab-koncepció3 a személyszállítás egyfajta elektromos Caravelle modellje. A szó legszorosabb értelmében „cool” a Wükaro felépítmény-specialista készítette első ID. Buzz hűtősautó3, míg a hat köbméter rakterű, első dobozos felépítményű ID. Buzz3 a Veth felépítménygyártó munkája. Mindezeken túl a CS/Würth céggel együttműködésben a Miele szervizautójává alakult át az ID. Buzz Cargo2.

Merőben újszerű – Az új ID. Buzz egy új korszak Bulli-modellje: sokoldalú, mint minden elődje, igazi multifunkciós eszköz. Volkswagen kisbuszként és transzporterként az ID. Buzz egyre több piaci szegmensbe juttatja el az elektromos mobilitást, így merőben újszerű koncepciót képvisel („gamechanger”). Az új modellsorozatban rejlő óriási lehetőségeket hivatottak érzékeltetni a 2022-es IAA Transportation kiállítás alkalmával bemutatott ID. Buzz felépítménygyártói tanulmányok.

Új ID. Buzz koncepciók mutatkoztak be a 2022-es IAA alkalmával

ID. Buzz Flex-Cab koncepció – A holland Snoeks felépítmény-specialista személyszállításra kialakított ID. Buzz Cargo kivitelt mutatott be, az ötüléses ID. Buzz Flex-Cab koncepció így egyfajta elektromos hajtásrendszerű Caravelle változatként jelent meg. A tanulmány hátuljában háromszemélyes üléspad húzódik, amely hosszirányban kétféle pozícióban – normál, vagy Komfort lábtérrel – rögzíthető, de az ülőfelülettel együtt akár teljes egészében fel is hajtható. Az üléspad állítása, valamint fel- és lehajtása a B- illetve a D-oszlopon található kezelőelemmel vezérelhető. A rugalmasan használható üléspadnak köszönhetően a légkondicionált hátsó beltér pillanatok alatt átalakítható a személy-, illetve az áruszállítás igényei szerint. A Snoeks ID. Buzz Flex-Cab tanulmánya rendkívül innovatív személyszállítási koncepció, amely egyaránt jól használható például transzferjárat (shuttle), taxi, közösségi használatú kisbusz céljaira, vagy épp a kisiparosok ideális járműveként.

ID. Buzz mentőautó – Az új ID. Buzz úgy készült, hogy mind kisbuszként, mind pedig transzporterként speciális feladatokat is elláthasson – például mentőautóként. Az elektromos mobilitás így erre a területre is megérkezett, a német Bösenberg felépítménygyártó pedig most az IAA alkalmával szériaközeli tanulmányával mutatja be, milyen lehet és mit tudhat egy ilyen ID. Buzz modell.

Új ID. Buzz koncepciók mutatkoztak be a 2022-es IAA alkalmával

Akár három személy számára is helyet kínál fedélzetén az első ID. Buzz mentőautó, a rakteret ez esetben az orvos és az egészségügyi felszerelés számára optimális munkahelyként alakították ki. A Bösenberg modulrendszerű koncepciót dolgozott ki ehhez, a felszerelés és az összes speciális komponens integrációja így csupán minimális változtatásokat igényel az alapjárművön. A koncepció része a különleges megkülönböztető jelzések (fény és hang) technikája is, amely önálló akkumulátorrendszerről működik.

ID. Buzz Cargo zárt felépítménnyel – A holland Veth Automotive felépítménygyártó a hátsó részén egy hasábalakzattal ötvözte az ID. Buzz immár ikonná vált formavilágát, így az első felépítményes (doboz felépítmény) ID. Buzz modellt alkotva meg. A felépítmény az eleve kiváló 3,9-ről tekintélyes 6,0 köbméterre növelte a rakteret, amelyben az ID. Buzz Cargo akár 680 kilogramm hasznos terhet is szállíthat. A felépítmény oldalfalai és hátulja egyaránt kialakítható hagyományos, illetve tolóajtókkal és/vagy rolókkal, így biztosítva például a csomagkézbesítők számára, hogy minden oldalról elérhessék a szállítmányt. A tanulmánymodell az utasoldalon mélyre lenyúló ajtóval, a vezetőoldalon rolóval, hátul pedig nagyméretű kétszárnyú ajtóval készült. A céglogók és -reklámok számára körben nagy szabad felületek állnak rendelkezésre. A felépítmény a rakomány megcsúszását gátló, egyben fokozottan kopásálló padlózatot kapott.
Új ID. Buzz koncepciók mutatkoztak be a 2022-es IAA alkalmával

ID. Buzz Cargo hűtősautó – A német Wükaro felépítménygyártó elsőként mutatott be az IAA alkalmával hűtősautó kialakítású ID. Buzz Cargo modellt, amely kifejezetten a belvárosi kiszállító alkalmazásokra, vagyis az úgynevezett „utolsó kilométerekre” készült. Alapvető újdonsága az elektromos hajtás és az ugyancsak elektromos hűtésrendszer kombinációja. A hűtőrendszer egy lapos, 230 voltos tetőn elhelyezett hűtőrendszerből (lapos mennyezeti elpárologtató), négy lítium-ion akkumulátorból (mindegyik névleges töltése 100 amperóra) és egy inverterből (egyenáramot váltóárammá alakítja) álló integrált akkumulátortöltő.

A hűtőrendszer négy akkumulátora, amelyek a helytakarékosság érdekében a kerékjáratokban vannak elhelyezve, lehetővé teszik a rendszer független működését hat-nyolc órán keresztül. Általában a csomagtér előhűtésére is van lehetőség, ha az ID. A Buzz Cargo online elérhető. A felszereltségtől függően a tanulmány akár 390 kg-os terhet is szállíthat – ez elegendő az interneten rendelt fagyasztott élelmiszerekhez, az éttermek számára készült specialitásokhoz vagy a klasszikus olasz fagylaltos furgon újrafeltalálásához. Mert a jövő nyár biztosan eljön.

ID. Buzz Cargo, mint Miele szervizautó: A Volkswagen Haszonjárművek standján a 12-es csarnokban az ID. A Buzz Cargo a vörös egy különleges árnyalatában vonzotta a tekintetet.

Új ID. Buzz koncepciók mutatkoztak be a 2022-es IAA alkalmával

A CS/Würth és a Volkswagen Haszonjárművek közös fejlesztési folyamatának részeként a Miele speciális vásárlói igényeit valósították meg ebben a járműben. Az elektromos transzporter rakterében például polcrendszerekkel ellátott rész található a Miele ügyfélszolgálata számára anyagok, alkatrészek és szerszámok tárolására, amely a szervizszemélyzet igényeihez igazodik. A beépített összecsukható asztallal ellátott középkonzol a vezető munkahelyeként szolgál az utastérben. Különösen szembeötlő a Miele cégre jellemző „paprika vörös” különleges fényezés.

Kulcsszavak: IAA, IAA Haszongépjármű Vásár, ID. Buzz, ID. Buzz Cargo, volkswagen
 
A Volkswagen Haszonjárművek 2014-ben közel 445.000 darab gépjárművet értékesített A Volkswagen Haszonjárművek 2014-ben közel 445.000 darab gépjárművet értékesített Sportos elegancia és hatékonyság: látóhatáron belül az ID.5 GTX Sportos elegancia és hatékonyság: látóhatáron belül az ID.5 GTX A Volkswagen-csoport és a SOVAC közös járműgyártást indít Algériában A Volkswagen-csoport és a SOVAC közös járműgyártást indít Algériában A Volkswagen Haszonjárművek a kiszállítások 2,1 százalékos növekedésével kezdte az új évet A Volkswagen Haszonjárművek a kiszállítások 2,1 százalékos növekedésével kezdte az új évet A Hyundai a Frankfurti Autószalonon mutatja be az új i10-est A Hyundai a Frankfurti Autószalonon mutatja be az új i10-est
 
400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

2022. szeptember 28.
A márkára jellemző szakértelmet avantgárd inspirációkkal ötvöző új DS 3 modell a DS 3 CROSSBACK méltó utódaként számos stilisztikai és technológiai újdonságot kínál. Az új DS 3 E-TENSE 100%-ban elektromos hajtású változata egy új 115 kW (156 LE) teljesítményű motort és egy új 54 kWh-s akkumulátort kap, amely akár 402 km-es hatótávolságot biztosít WLTP vegyes ciklus szerint mérve.
Részletek

400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

A DS Automobiles a 2023-as tavaszi-nyári női kreációkat felvonultató ruhatervezői bemutatósorozat, a Párizsi Divathét alkalmából mutatja be legújabb alkotását, az új DS 3-at. A Fédération de la Haute Couture et de la Mode (Divat- és Haute Couture Szövetség) régi partnereként a DS Automobiles a divat fővárosában megrendezésre kerülő kihagyhatatlan eseményt választotta, hogy Párizs utcáin mutassa be az új DS 3-at. A márka nagykövetét, Andrea Brotschit kérték fel arra, hogy egy fotózás keretében mutassa be az új DS 3-at, melynek során egy hosszú uszályos fekete ruhát visel, amely kontrasztban áll az új DS 3 új, Díva vörös színével.

A stílus, a technológia és az elektrifikáció terén a saját szegmensében referenciának számító DS 3 CROSSBACK modellből alakul ki az új DS 3. Dinamikusabb kialakítású új orr-részével, átstrukturált és vonzó kínálatával, új technológiák megjelenésével és a 100%-ban elektromos változatánál alkalmazott új villanymotor-akkumulátor kombinációval jellemezhető új DS 3 egyértelműen kitűnik a versenytársak közül.
400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

Vonzó előnyök: új orr-rész, letisztult hátsó rész

Az új DS 3 egyedi karosszériája merészséget tükröz. A leglátványosabb változások az autó orr-részén láthatók. Ezek új dinamizmust sugároznak, megőrizve az autó elegáns megjelenését.


A DS Automobiles többi modelljének stílusjegyei az újratervezett, megnövelt hűtőrácson is megjelennek, amelyet a változattól függően fényes fekete vagy krómozott gyémánt mintázat teszi még különlegesebbé. A jellegzetes, még kifinomultabb kivitelű DS WINGS finom átmenettel köti össze a hűtőrácsot és a fényszórókat.

Az új LED-es fényszórók – amelyek az összes modellnél a szériafelszereltség részét képezik – három jellegzetes, szatén króm kivitelű moduljukkal acélosabb tekintetet kölcsönöznek az új DS 3-nak. A maximális kényelem és biztonság érdekében az országúti fényszórók intelligens és automatikus vezérlését biztosító DS MATRIX LED VISION rendszer opcióként rendelhető. Az új nappali menetfények az orr-rész két oldalán függőlegesen elhelyezett két LED-sorral vannak kialakítva, ezáltal a DS Automobiles legújabb stílusjegyeivel összhangban lévő, nagyobb méretű és egyedi világító díszítést biztosítanak.

400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

Az új DS 3 a stilisztikai változtatások mellett technikai szempontból is fejlődött. Az új lökhárító és a hűtőrács teljesen új tervezésű, a gépkocsi optimális aerodinamikai teljesítménye érdekében.

A tervezők a hűtőrácsot és a motorháztetőt díszítő emblémák kidolgozására is nagy figyelmet fordítottak, a „Clous de Paris” mintázattal és az egyes változatoktól függően alkalmazott színvariációkkal.

Az autó profilja továbbra is megőrizte megkülönböztető jegyeit, egyensúlyt teremtve a merész stílus és a műszaki szakértelem között a DS 3 cápauszonyra emlékeztető jellegzetes B-oszlopával, a süllyesztett ajtókilincsekkel és a láthatatlan külső ablakszegélyekkel.

A hátsó rész letisztult: egy lakkozott fekete díszléc diszkréten emeli ki a lámpákat és a csomagtérajtót. Ez utóbbira kerül a különleges technológiával készített „DS AUTOMOBILES” felirat: a polírozott rozsdamentes acél betűket kivágják és külön-külön illesztik be őket a díszlécbe.

A keréktárcsák teljesen új kialakítása szintén a nagyobb hatékonyságot szolgálja. 17" és 18" méretben, különböző kivitelekben és színekben kaphatók. Az új DS 3 100%-ban elektromos E-TENSE változata új 18”-os TOULOUSE keréktárcsákkal kapható, amelyek „Tall & Narrow Class A+” gumiabroncsokkal vannak felszerelve.

400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

Az új DS 3 palettáján hétféle karosszériaszín szerepel. Alapszínben, metál- és és gyöngyház fényezéssel kapható, köztük két új gyöngyházfényű színben: Díva vörös, kizárólag az új DS 3 modellnél alkalmazott háromrétegű fényezés, és Lakkszürke. A Cristal Pearl, Platinaszürke, Artense szürke, Perla Nera fekete és Hófehér színek teszik teljessé a kínálatot. A kétféle tetőváltozattal kéttónusú kombinációkat is ki lehet alakítani: Perla fekete vagy az új Carat szürke tetőszínekkel.

Díva vörös: többéves kutatás eredményeként megalkotott exkluzív vörös szín érzékisége

Az elektromos hajtású Wild Ruby tanulmányautó 2013-as Sanghaji Autószalonon való bemutatása óta a szín- és anyagtervező, valamint kiviteli tervező csoportok kizárólag a DS Automobiles számára készülő exkluzív vörös szín megalkotásán dolgoztak.

Kínában, majd európai megjelenése során a Wild Rubis – tizenegy egymást követő rétegből álló, kétszer felvitt, színes lakk nélküli szín nagy hatást keltett. Azóta több mint negyven különböző változatot dolgoztak ki, amíg sikerült elérni az új DS 3 egyedi Díva vörös színét. Ez a különleges szín egy alapszínből, egy félig átlátszó rétegből és egy védőlakkból álló kivételes háromrétegű kezelésnek köszönhetően a pigmentek csiszolásának legújabb technológiáját kamatoztatja a nagyobb színtelítettség érdekében, hogy minél jobban kihozza a vörös szín intenzitását és kiemelje a flop-hatást (vagyis a színárnyalat és a csillogás változását, aszerint, hogy milyen szögből nézzük az autót).

400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

„Az ékszerek és drágakövek világából merítettünk ihletet. Ritkasága és lenyűgöző szépsége különbözteti meg az igazi ékszert a bizsutól. A rubinok színárnyalatait tanulmányoztuk, hogy kifejlesszük a karamellizált alma és a fűszeres cseresznye gyönyörű piros színét. Az volt a célunk, hogy olyan árnyalatot találjunk, amely kiemeli a szín karakterét, mélységét és telítettségét, és egy olyan plusz csillogást ad hozzá, amellyel érzelmeket vált ki az emberekben. " - Lisa Grangeon-Coudert (szín- és anyagtervező)

A DS Automobiles által követett stilisztikai program szerves részét képezi az a törekvés, hogy tanulmányautókon mutassa be az haute-couture világát idéző szakértelmet, majd az új technológiák felhasználásával adaptálja azokat az értékesítésre kerülő modellekbe. Ez az új példa a márkára jellemző egyéb alkotások sorába tartozik, mint például a gyöngyszemöltéses díszvarrás vagy a „Clous de Paris” gilosált mintázat.

A nagy francia luxus divatházak által ihletett belső kialakítás

Az anyagok kiválasztásánál az volt a cél, hogy a kiválóság, az innováció és a tartósság jellemezze az autó kivitelét.

A bőrök, különösen az Art Leather patinás kivitelű nappabőr, az Alcantara® és az olyan részletek, mint a a gyöngyszemöltéses díszvarrás vagy a „Clous de Paris” mintázat, mind hozzájárulnak a DS Automobiles gépkocsik utasterének egyediségéhez. A részletekre való odafigyelés, amely mélyen gyökerezik a márka DNS-ében, az új DS 3 utasterében is megfigyelhető, és az autó egyik fontos megkülönböztető jegye.

400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

A vezetőhely egy új kormánykerékkel van kialakítva, amelyen a vezetést segítő, valamint az információs és szórakoztató rendszerek vezérlőgombjai kaptak helyet, valamint az automata sebességváltót működtető léptetőkarok is itt találhatók. Az új 10,3”-os nagy felbontású középső képernyő a DS IRIS SYSTEM, új információs rendszer integrálásával mostantól a szériafelszereltség része.

Az új DS 3 üléseinek kialakítása és technológiai megoldásai a tetszetős megjelenés mellett a kényelmet szolgálják. A kagylóülések innovatív, nagy sűrűségű habszivacsból készültek, hogy a legjobb üléskomfortot biztosítsák a piacon. Az első ülések fűthetőek, deréktáji masszázsfunkcióval rendelkezhetnek és elektromosan állíthatók (üléstávolság, magasság, dőlésszög és állítható deréktámasz).

A kínálat csúcsát jelentő OPERA kivitel bazaltfekete nappabőr belső kialakítása óraszíj mintázatú ülésekkel kényezteti az utasokat, ahol elmerülhetnek a karakteres és modern kreatív luxus világában.

A RIVOLI kiviteli szint új bazaltfekete szemcsés bőrüléseket kínál pikkelyszerű mintázatú bazaltfekete díszítőelemekkel. Kavicsszürke nappabőr-szövet kárpitozás is rendelhető.

A PERFORMANCE Line és PERFORMANCE Line + kiviteli szinteken az ülések, a műszerfal párna és az ajtóbetétek Alcantara® kárpittal készülnek.

400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

"Multienergia" motorkínálat

A 2020 óta Európában a legalacsonyabb CO2-kibocsátást biztosító „multienergia” márka, a DS Automobiles háromféle motorral kínálja új DS 3 modelljét: elektromos, benzin- és dízelmotorral.

A Formula-E bajnokságon a Csapatok és Versenyzők versenyében megszerzett két bajnoki címmel, valamint a második generációs együléses autóval elért győzelmek, pole-pozíciók és dobogós helyezések rekordszámával a DS Automobiles a versenyben elért kiválóságot kihasználva egy új elektromos technológiát mutat be.

Az új DS 3 E-TENSE egy vadonatúj, Trémery-Metzben összeszerelt villanymotorral, egy Valenciennes-ben gyártott sebességváltóval és egy Poissy-ban összeszerelt új akkumulátorral van felszerelve a teljesítmény és a hatótávolság növelése érdekében.

Az új hibrid szinkronmotor (HSM) a Formula-E-ben szerzett szakértelmet kamatoztatja a nagy hatékonyság elérése érdekében. 115 kW (156 LE) teljesítményt és 260 Nm nyomatékot biztosít 400 V feszültség mellett. Az új 54 kWh-s (50,8 hasznos kWh) akkumulátor egy folyadékkeringető hőszabályozóval és egy hőszivattyúval rendelkezik, amelyek gyors töltést, nagyobb hatótávolságot és a hosszabb élettartamot biztosítanak. A szériatartozékok közé tartozó fedélzeti töltő 100 kW DC (25 perc alatt tölt fel 0-ról 80%-ra) és 11 kW AC (5 óra alatt tölt fel 0-ról 100%-ra) teljesítményű.

400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

Optimalizált felépítésű. A megnövelt energiasűrűségnek köszönhetően az akkumulátor nagyon kompakt, az első és hátsó ülések, valamint a kardánalagút alatt helyezkedik el. A helykínálat és a vezetési pozíció pontosan ugyanakkora, mint a többi motor esetében, az ütésállóság tekintetében pedig meghaladja a legszigorúbb követelményeket.

Az új DS 3 E-TENSE a WLTP vegyes ciklus szerint mérve (12,6 kWh/100 km) akár 402 km-es hatótávolságot is elérhet, városi körülmények között pedig több mint 500 km-t, köszönhetően a villanymotor hatékonyságának és energia-visszanyerő képességének, a kiegészítő felszereléseknek, mint például a hőszivattyú, a termikus előkondicionálás, vagy az új LED-es fényszórók, valamint az orr-rész és a kerekek aerodinamikai optimalizálásának, továbbá a hasmagasság 10 mm-es csökkentésének a 17 és 18 colos keréktárcsákkal és Tall & Narrow gumiabroncsokkal szerelt változatoknál. A felsorolt tényezőknek köszönhetően akár 7,6%-os javulás is elérhető az SCx együtthatónál.

Az új DS 3 kétféle benzinmotorral is rendelhető: PureTech 100 hatfokozatú mechanikus sebességváltóval és PureTech 130 nyolcfokozatú automata sebességváltóval. A katalógusban egy BlueHDi 130 dízelmotor is szerepel, amelyhez egy nyolcfokozatú automata sebességváltó kapcsolódik. Ezek a motorok megfelelnek a legújabb környezetvédelmi előírásoknak.

Tele fedélzeti technológiával

Az új DS 3 új információs és szórakoztató rendszert kapott, amely egy újratervezett, fényes fekete kerettel ellátott 10,3”-os nagyméretű, nagy felbontású középső képernyőn érhető el.

400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE

Az online navigációt és az intelligens hangfelismerő funkciót a DS IRIS SYSTEM biztosítja. A rendszer sajátossága, hogy a vezető személyre szabhatja a középső képernyőt és a műszercsoport 7”-os kijelzőjét. Ezeket a head-up display rendszer egészít ki, amely a vezető elé vetíti ki a legfontosabb információkat. A középső képernyő 12 mezőre van felosztva, és különböző méretű widgetek helyezhetők el rajta. A műszercsport kijelzője két külön zónára van osztva, amelyek szintén testre szabhatók. A funkciók egy fejlett hangfelismerő rendszerrel vagy a középső kezelőpanelen található érintőkapcsolókkal is vezérelhetők. Az ergonómia javítása és a DS IRIS SYSTEM sajátosságainak integrálása érdekében a tervezők újragondolták a különböző funkciók kapcsolóinak elhelyezését. A tükrözési funkció mostantól vezeték nélkül is elérhető.

Az új DS 3 által kínált vezetést segítő rendszerek sorát bővíti a nagyméretű középső képernyőn látható VISIO PARK 2. Ez a rendszer új, nagy felbontású 360 fokos kamerákkal segíti a parkolást.

A szériában szerelt, szélvédő mögött elhelyezett kamerával az új DS 3 magas színvonalú vezetést segítő rendszereket kínál szériafelszereltségként: aktív sávtartó rendszer, sebességkorlátozó jelzőtábla-felismerő rendszer a műszercsoport kijelzőjén megjelenő információkkal, 85 km/h sebességig aktív automata vészfékező rendszer.

A DS DRIVE ASSIST az első lökhárító mögött található radarral és kiegészítő érzékelőkkel pásztázza az autó környezetét, valamint a sávtartást segítő rendszerrel kombinálja a Stop and Go funkcióval rendelkező adaptív sebességtartó automatikát a kettes szintű fél-önvezető autózás érdekében. A DS DRIVE ASSIST az útburkolati jelek segítségével a vezető kívánságának megfelelően pozícionálja az autót. Ez a funkció kiküszöböli az ismételt megállások és elindulások miatti aggodalmakat, miközben az autó pontosan tartja az irányt. A funkció az aktív biztonsági fékrendszerrel van kombinálva. Az automata vészfékező rendszer, amely még gyenge fényviszonyok mellett is képes érzékelni a többi járművet, valamint a kerékpárosokat és a gyalogosokat 5-140 km/h között, elemzi az ütközés kockázatát, és képes önállóan maximális fékezést kezdeményezni az ütközés elkerülése vagy következményeinek mérséklése érdekében.

Az opcióként rendelhető kibővített táblafelismerő rendszer a sebességkorlátozó táblák mellett más közlekedési táblákat is képes érzékelni (Stop tábla, Behajtani tilos tábla, Előzni tilos tábla és Előzési tilalom vége tábla).

A teljes kínálatban LED-es fényszórókkal felszerelt új DS 3 megújult orr-részt kapott. A három, vízszintesen elhelyezett, négyszögletes modulra épülő, elegáns szaténfényű díszítéssel kiemelt új design merészebb megjelenést kölcsönöz az autó orr-részének. Ezzel nő a világítás teljesítménye, miközben csökken az energiafogyasztás a nagyobb hatótávolság (100%-ban elektromos E-TENSE), illetve az alacsonyabb CO2-kibocsátás (belső égésű motorok) érdekében.

A DS MATRIX LED VISION opcióként rendelhető. A rendszer olyan fénynyalábot bocsát ki, amely automatikusan igazodik a környezethez. Ennek köszönhetően folyamatosan bekapcsolt fényszórókkal haladhat, anélkül, hogy elvakítaná a többi közlekedőt. A DS MATRIX LED VISION rendszer 3 LED modullal működik, amelyek a „tompított fény” funkciót szolgálják, ezen kívül egy 15 világító szegmenre osztott egység található mindegyik fényszóróban. Az egységben található LED-ek szegmensről szegmensre fokozatosan kapcsolnak be és ki, a szélvédő tetején elhelyezett kamera által érzékelt vezetési körülményeknek megfelelően. A DS MATRIX LED VISION messzire, széles sávban bevilágítja az utat, anélkül, hogy elvakítaná az előttünk haladó vagy a szemből érkező jármű vezetőjét. Ez a rendszer igazi kényelmet és mindenekelőtt nagyobb biztonságot nyújt, különösen az éjszakai vezetésnél.

Egyszerűsített választék

Az új DS 3 választéka az új DS 7 által bevezetett elvet követi. Az új OPERA kivitel a legexkluzívabb kiviteli szint. Az újragondolt felszereltségi szintek megkönnyítik a választást. Az opciók számát utólagos felszereléssel vagy opciócsomagok létrehozásával csökkentettük, ami áttekinthetőbb kínálatot eredményezett. Franciaországban az új DS 3 kezdő listaára 30 100 euró, PureTech 100 motorral, manuális sebességváltóval és BASTILLE kivitelben.

A hazai árlista októberben várható, míg az első DS 3-ak beérkezése 2023 januárjában.

Kulcsszavak: bemutató, DS, DS 3 Crossback, DS 3 CROSSBACK E-TENSE, DS Automobiles, új modell
 
400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE Elektromos hajtás egy összkerekes BMW-ben A BMW 3-as sorozat új kiadása készen áll arra, hogy újabb fejezettel bővítse a modell világméretű sikertörténetét A BMW 3-as sorozat új kiadása készen áll arra, hogy újabb fejezettel bővítse a modell világméretű sikertörténetét 400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE A BMW az elsőkerék-hajtásúak között 400 km feletti hatótávval érkezik a megújult DS 3 E-TENSE Akadályok leküzdésére - Subaru XV 2.0 Boxer diesel Már látható közlekedési magazinunk novemberi adása Már látható közlekedési magazinunk novemberi adása
 
Megérkezett az első BMW XM

Megérkezett az első BMW XM

2022. szeptember 28.
Fennállása 50. évfordulóját ünnepelve a BMW M GmbH az első olyan nagyteljesítményű modelljét is reflektorfénybe gurítja, amelyben hálózatról tölthető hajtáslánc-technológia dolgozik.
Részletek

Megérkezett az első BMW XM

A V8-as benzinmotor és a nagyteljesítményű elektromos motor párosát csatasorba állító plug-in hibrid hajtáslánc-technológia letaglózó menetdinamikai adottságokkal vértezi fel a BMW XM modellt (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 1,5 – 1,6 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás (WLTP): 28,9 – 30,1 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 33 – 36 gramm / km).

Az újfejlesztésű M HYBRID hajtáslánc-technológia, a látványos stílusjegyekkel megfűszerezett, rendhagyó formanyelv és a BMW XM utasterét átjáró, progresszív luxus hangulat egysége a Sports Activity Vehicle (SAV) modellek olyan új értelmezését váltja valóra a nagyteljesítményű szegmensben, amely új célcsoportokkal és új piacokkal ismerteti meg a BMW M modellek hamisítatlan vezetési élményét.

A BMW XM a BMW M GmbH jubileumi évében bemutatott újdonságok fénypontjaként ünnepli világpremierjét, a BMW M1 óta a divízió első önálló modelljeként. A nagyteljesítményű Sports Activity Vehicle formanyelvében számos apró részlet utal a középmotoros sportautó-legendára. A BMW XM sorozatgyártása 2022 decemberében kezdődik az Egyesült Államokban, a BMW Group spartanburgi létesítményében. Az első példányok 2023 tavaszán érkeznek meg a márkakereskedésekbe. A nóvum három kulcsfontosságú értékesítési piaca az Egyesült Államok, Kína és a Közel-Kelet lesz.

Megérkezett az első BMW XM

M HYBRID hajtáslánc-technológia a lebilincselő menetteljesítményért és az emisszió-mentes utazás élményéért

A BMW XM modellben debütáló M HYBRID hajtáslánc-technológia maximális rendszerteljesítménye 480 kW / 653 lóerő, amelyet a 360 kW / 489 lóerő maximális teljesítményre képes belsőégésű erőforrás és a 145 kW / 197 lóerő maximális teljesítményű elektromos motor együttműködése állít elő. A technológia alapját egy újfejlesztésű, magas fordulatszám-tartományig kalibrált V8-as benzinmotor adja, amelyben a legkorszerűbb M TwinPower Turbo technológia dolgozik. A mérnökök a kipufogócsonkot a 4.4 liter hengerűrtartalmú erőforrás két hengersora közé építették be, a minden vezetési szituációban megfelelő kenésről pedig optimalizált olajleválasztás gondoskodik.

A nyolchengeres benzinmotor teljesítmény-leadását egy nagyteljesítményű elektromos motor támogatja meg, amelyet a tervezők a nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltóba építettek be. Az elektromos motor maximális teljesítménye már a gázpedál legapróbb érintésére is a sofőr rendelkezésére áll, letaglózó gyorsulási élményt kínálva. Az M HYBRID hajtáslánc-technológia csúcs rendszer-forgatónyomatéka 800 Nm, amelyet a 650 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes belsőégésű erőforrás és a 280 Nm csúcs forgatónyomatékú elektromos motor együttműködése állít elő. Az elektromos motor az innovatív előváltó szakaszban akár 450 Nm tényleges forgatónyomaték leadására is képes.

Megérkezett az első BMW XM

Egy benzinmotor, egy elektromos motor, három vezetési üzemmód, négy hajtott kerék

A benzinmotor és az elektromos motor intelligensen vezérelt együttműködése minden vezetési szituációban olyan hamisítatlan teljesítményélményt garantál, amely méltó a BMW M divízió emblémájára. A hajtáslánc-technológia kimagasló teljesítménye azonnal rendelkezésre áll, egyenletesen épül és a legfelső fordulatszám-tartományig fennáll. A BMW XM 4,3 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre, az élményt pedig a nyolchengeres motor vérpezsdítő orgánuma és az energiatöbbletet jelző egyedi hangzásvilág fokozza. A modell sport kipufogórendszerében elektronikusan vezérelt, folyamatosan alkalmazkodó szelepek dolgoznak és a hátsó lökhárító ékeiként most először hatszög alakú, egymás fölé rendezett dupla ikervégződések ragyognak.

A középkonzolon található M HYBRID gombbal a háromféle vezetési üzemmód bármelyike aktiválható. Az ELECTRIC üzemmód zéró emissziójú utazást tesz lehetővé, akár 140 km/órás sebességgel és akár 82 – 88 kilométeren* (WLTP) keresztül. Mindez a modell padlólemezébe épített nagyfeszültségű akkumulátornak köszönhető, amelynek nettó kapacitása 25,7 kWh. A kombinált töltőegység (CCU – Combined Charging Unit) eközben akár 7,4 kW töltési kapacitású AC járműtöltést is lehetővé tesz.

A müncheni központú vállalatcsoport Hans Zimmer zeneszerzővel közösen komponálta meg a jövőbe mutató BMW IconicSounds Electric portfóliót, amely összetéveszthetetlen hangaláfestéssel fűszerezi meg az elektromos motor teljesítmény-leadását. Az M-specifikus hangok már a gázpedál legapróbb érintésére is hamisítatlan hangzásvilágot teremtenek, az M HYBRID hajtáslánc-technológia tisztán elektromos vezetési üzemmódjában. HYBRID vezetési üzemmódban aktiválódó SPORT vagy SPORT PLUS beállításnál azonban a hangaláfestés a belsőégésű erőforrás teljesítmény-leadását támogató elektromos motor működésével szinkronban hallható.

Megérkezett az első BMW XM

A hajtáslánc-technológia teljesítményét a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás továbbítja a négy hajtott kerék felé. A technológia a hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint dolgozik, amely 4WD Sport üzemmódban érezhető leginkább. A bajor prémiummárka ügyfeleinek immár 4WD Sand üzemmód aktiválására is lehetőségük van, amely homokdűnéken és hasonlóan egyenetlen útfelületeken kínál tapadásra optimalizált meghajtást. A BMW XM hátsó tengelyén BMW M sport differenciálmű is dolgozik, a maximális teljesítmény optimális leadása érdekében a teljesen nyitott és teljesen zárt végpontok közötti teljes működési tartományban.

BMW XM LABEL RED: a valaha készült legerősebb BMW M modell

2023 őszén a portfólió a BMW XM LABEL RED csúcsmodellel bővül, amely a BMW M GmbH történetének legerősebb közúti modelljeként érkezik meg az utakra. A modell maximális rendszerteljesítménye 550 kW / 748 lóerő, amelyet a 430 kW / 585 lóerő maximális teljesítményre képes belsőégésű erőforrás és a 145 kW / 197 lóerő maximális teljesítményű elektromos motor együttműködése állít elő. Ehhez 1 000 Nm csúcs rendszer-forgatónyomaték társul, amelyet a 750 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes belsőégésű erőforrás és a 280 Nm csúcs forgatónyomatékú elektromos motor együttműködése állít elő (az adatok a modell aktuális fejlesztési fázisában mért, előzetes értékek).

Összetéveszthetetlen formanyelv, amely a BMW XM erőtől duzzadó kiállását és letaglózó teljesítményét nyomatékosítja

A BMW XM karosszériája az exkluzivitás, a magabiztos kisugárzás és a kimagasló teljesítmény jegyében öltött testet. A modern Sports Activity Vehicle modellek arányai, az erőteljes vonalvezetés, a dinamikusan elnyújtott jármű-sziluett, a hamisítatlan BMW M stílusjegyek, a luxuskategóriájú BMW modelleket idéző frontrész látványos újraértelmezése és a számos apró részlet a BMW XM modell páratlanul extrovertált kisugárzását teremti meg.

Megérkezett az első BMW XM

A tervezők a modell első fényszóróit két különálló egységre osztották, a BMW hűtőrácsok arany árnyalatú kereteket és világító kontúrt kaptak, az első lökhárítóban pedig nagyméretű légbeömlők határozzák meg a frontrészt. A karosszéria két oldalán végigfutó, arany árnyalatú sávok a BMW M1 oldalát díszítő fekete sávokat idézik. A hátsó szélvédőbe gravírozott BMW emblémák és a szemet gyönyörködtető, lamellás fénydizájn szerint megrajzolt hátsó lámpák ugyancsak a múltbéli legendára tett utalások. A BMW XM alatt exkluzív BMW M könnyűfém keréktárcsák gurulnak, már alapfelszereltségként 21” méretben, az opcionális extrafelszereltség részeként pedig akár 23” méretben.

Utastér: vezetőre összpontosító műszerfal és BMW M Lounge komfortkörnyezet

A BMW XM kifejező formanyelve az utastérben is folytatódik. A műszerfal és az első ülések minden részletükben az aktív vezetési élményt éltetik. Az újdonság alapfelszereltségét olyan tételek színesítik, mint a multifunkciós BMW M ülések, a térdpárnák, a típus-specifikus BMW M bőrkormány, a BMW Head-Up kijelző, illetve az M-specifikus tartalmakkal és optimális váltásokra figyelmeztető jelzésekkel dolgozó BMW Ívelt Kijelző.

A BMW XM utasterének hátsó felét bőséges térérzet, prémium minőségű anyaghasználat és extravagáns formák varázsolják exkluzív BMW M Lounge komfortkörnyezetté. A fűtött háttámlák egészen az utastér oldaláig nyúlnak, a luxus minőségű kényelmet pedig típus-specifikus párnák fokozzák tovább. A háromdimenziós kialakítású, fotópánt-stílusban szegélyezett és 100 darab LED fényforrással világító, művészi tetőkárpit minden tekintetben egyedülálló. Az utastér személyre szabhatóságáról négy felszereltségi szint gondoskodik, valamint az új Vintage bőrkárpit, amelyet a műszerfal és az ajtókárpitok felső részére rendelhetnek meg az ügyfelek. A hangulatvilágítás, a négyzónás automata légkondicionáló, a Harman Kardon surround audiorendszer és a Travel & Comfort rendszer ugyancsak az alapfelszereltség része, miközben az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettán olyan tételek sorakoznak, mint például a Bowers & Wilkins Diamond surround audiorendszer, amelyet egy 1 500 watt teljesítményű erősítővel, a tetőkárpitban pedig négy hangsugárzóval kiegészítve építenek be a mérnökök.
Megérkezett az első BMW XM

Csúcstechnológiás futómű, amelyet a menetdinamika és a menetkomfort közötti lehető legnagyobb egyensúly érdekében hangoltak tökéletesre a mérnökök

A BMW XM kifinomult futómű-technológiája a vérpezsdítő vezetési élmény és az utastérben átélhető, pihentető utazás páratlan egységét teremti meg. Az M-specifikus hangolású, csúcstechnológiás rendszerek a BMW M modellek által fémjelzett menetdinamika és a nagyteljesítményű szegmens átlaga fölötti menetkomfort legszélesebb spektrumát kínálják. A bajor prémiummárka ügyfelei az M Setup menüpontban szabhatják személyre a nóvum beállításait. A hajtáslánc- és futómű-technológiai rendszerek minden vezetési szituációban és mindenféle útviszonyok közepette – a nagyvárosi forgalomtól kezdve, az országutakon keresztül, egészen az autópályákig – magabiztos és mindvégig kontrollálható kezelhetőséget garantálnak.

A BMW XM futómű-technológiája az első tengelyen egy kettős ágyazású lengőkarra támaszkodó rugóstaggal, a hátsó tengelyen pedig ötkaros kerékfelfüggesztéssel dolgozik, mindkét tengelyen M-specifikus elasztokinematikai hangolással. A modell alapfelszereltségének az adaptív BMW M Professional futómű-technológia is része, amely a típus-specifikus spirálrugókat, az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókat, valamint – a BMW M modellek történetében először – a 48 voltos technológiával dolgozó, elektromechanikus dőlés- és borulásgátló rendszert is magába foglalja. A kiegészítő Active Roll Comfort funkcióval ez utóbbi oldalanként képes automatikusan csökkenteni az egyenetlen útfelületből adódó karosszéria-kilengéseket, miközben a karosszéria hasmagasságát is aktívan állítja. A BMW XM alapfelszereltségének része továbbá – a BMW M modellek történetében ugyancsak először – az aktív hátsókerék-kormányzás (Integral Active Steering) is, amely nagymértékben fokozza a modell agilitását és kanyardinamikáját, sávváltásokkor pedig iránystabilitását.

Megérkezett az első BMW XM

A BMW XM tapadását, agilitását és iránystabilitását a hajtásfüggő kipörgés-korlátozás és az integrált keresztdinamika-vezérlő technológia rendszereinek együttműködése is nagymértékben fokozza. A BMW M sport fékrendszer az integrált fékrendszer részeként dolgozik és kétféle pedálbeállítást kínál. Utóbbiak a fékpedál erősségét és érzékenységét egyaránt szabályozzák. Alapfelszereltségként a modell 21” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsákon gurul le a gyártósorról, az opcionális extrafelszereltségek palettáján azonban 22” és 23” méretű felnik is megtalálhatók.

A vezetést támogató rendszerek páratlanul széles portfóliója

A BMW XM a vezetést támogató rendszerek eddigi legátfogóbb palettáját kínálja a BMW M GmbH nagyteljesítményű modelljeinek történetében – legyen szó akár az alapfelszereltségről, akár az opcionális extrafelszereltségeket egyesítő portfólióról. A bajor prémiummárka a BMW XM modellhez alapfelszereltségként kínálja a Driving Assistant csomagot, amelynek része a frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning), a korrigáló kormánymozdulatokra is képes, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning), a kikerülési segédlet (Evasion Aid), az éberségfigyelő rendszer (Alertness Assistant) és a sebességkorlátozás-kijelzés (Speed Limit Info) is. Az opcionális extrafelszereltségek között a Driving Assistant Professional csomag is megtalálható, amely olyan intelligens rendszereket kínál, mint a Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control with Stop & Go), a kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant), a forgalmi jelzéseket felismerő rendszer, az automata sebességhatár-asszisztens (Speed Limit Assist) és az Aktív Navigáció.

A Parking Assistant Plus parkolóasszisztens ugyancsak az alapfelszereltség része, olyan kiegészítő funkciókkal, mint a parkolási nézet (Parking View), az első és hátsó panorámanézet (Panorama View), valamint a háromdimenziós nézet (3D View).

Megérkezett az első BMW XM

Személyre szabott vezetési élmény, egyetlen gombnyomással

A BMW XM középkonzolján található vezérlőpanel egy sor típus-specifikus gombnak otthont ad, amelyekkel a bajor prémiummárka ügyfelei számtalan módon szabhatják személyre a vezetés élményét. A sorban első ízben megtalálható az M HYBRID gomb is, amellyel a kívánt vezetési üzemmód aktiválható. A három elérhető üzemmód itt a HYBRID, az ELECTRIC és az eCONTROL. A SETUP gombon keresztül a hajtáslánc-technológia, a futómű-technológia, a kormánymű, a fékrendszer, a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás és az energia-visszatáplálás karakterisztikája állítható be.

Az M MODE gomb a kijelzett tartalmak és a vezetést támogató rendszerek működési elvének személyre szabását segíti. Amint a vezető az alapbeállításként aktiválódó ROAD beállításról SPORT beállításra kapcsol, a vezetést támogató rendszerek közbeavatkozásai kizárólag a sportos vezetéshez szükséges alapvető funkciókra korlátozódnak – akárcsak a digitális műszeregységen megjelenített tartalmak. A kormányra helyezett BMW M memóriagombokkal két átfogó járműbeállítás is egyetlen gombnyomással aktiválható. Az M1 és M2 gombokra az M HYBRID hajtáslánc-technológia kívánt működési üzemmódja, a belsőégésű erőforrás karakterisztikája, a dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) működési határértéke és a BMW M Steptronic automataváltó karakterisztikája programozható fel.

BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés és BMW Head-Up kijelző alapfelszereltségként

A BMW XM széleskörű alapfelszereltségének a BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés is része, a legkorszerűbb BMW iDrive járművezérlő technológia M-specifikus verzióját futtatva. A technológia középpontjában a BMW 8.0 operációs rendszer alapjaira épülő BMW Ívelt Kijelző áll, amely egy 12,3” képernyő-átmérőjű digitális műszeregység és egy 14,9” képernyő-átmérőjű központi kijelző duóját vonultatja fel. Az új kijelzőpárosnak és a BMW Intelligent Personal Assistant folyamatosan bővülő tárházának köszönhetően a bajor prémiummárka ügyfelei már nem csupán érintésekkel és gesztusokkal, de élőbeszéd útján is vezérelhetik a modell központi operációs rendszerének funkcióit. A BMW XM alapfelszereltségének továbbá a BMW iDrive vezérlőtárcsája, a kormánykerék multifunkciós gombjai, a BMW Head-Up kijelző és a BMW Gesztusvezérlés is része.

A BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés másik fénypontja a BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Digital Key Plus okoskulcs azt is lehetővé teszi – biztonságos használatra tervezett ultraszélessávú technológiájának (UWB – Ultra-Wideband) köszönhetően –, hogy a BMW ügyfelei Apple iPhone okostelefonjukkal nyissák ki és zárják le BMW XM modelljüket. Az innovatív okostelefon-integrálhatóság az Apple CarPlay® és az Android Auto™ futtatását is lehetővé teszi, miközben a BMW ID átfogó személyre szabhatóságot kínál. Az újdonságban a személyes eSIM kártya is használható. A minden körülmények között optimális járműkapcsolatról 5G-kompatibilis antennarendszer gondoskodik.Kulcsszavak: bemutató, bmw, BMW M, fejlesztés, suv
 
Hibrid hajtásláncokkal érkezik az új JAGUAR E-PACE Hibrid hajtásláncokkal érkezik az új JAGUAR E-PACE Megérkezett az első BMW XM A BMW iX a mobilitás új korszakát hozza el a jelenbe A Scania bemutatta hibrid elővárosi autóbuszát A Scania bemutatta hibrid elővárosi autóbuszát Megérkezett az első BMW XM A BMW nagy erőkkel dolgozik a következő elektromos autóján Bosch és Daimler: San José az automatizált személyszállítási szolgáltatás kísérleti városa lesz Bosch és Daimler: San José az automatizált személyszállítási szolgáltatás kísérleti városa lesz
 
A Volvo Cars által kidolgozott, világelső beltéri radarrendszer gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon véletlenül az autóban

A Volvo Cars által kidolgozott, világelső beltéri radarrendszer gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon véletlenül az autóban

2022. szeptember 28.
Képzelje el egy alvó gyermek finom légzését, és az azzal járó, alig érzékelhető mozgást.
Részletek

A Volvo Cars által kidolgozott, világelső beltéri radarrendszer gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon véletlenül az autóban

A Volvo Cars mérnökei által kifejlesztett, új beltéri radar eléggé pontos és érzékeny ahhoz, hogy észlelje a legapróbb, akár egy milliméternél is kisebb kitéréssel járó mozgást – például egy alvó csecsemő önkéntelen mozdulatait. Ez az első olyan rendszer a világon, amely a jármű teljes belső terét lefedi, beleértve a csomagtartót is.

"A mai napon bemutatott új, radaros rendszerünk, amellyel a hamarosan bemutatkozó, tisztán elektromos Volvo EX90 fedélzetén találkozhatnak először ügyfeleink, egy olyan, felfoghatatlanul tragikus balesetet hivatott megelőzni, amellyel évről évre túl sok családnak kell szembesülnie."

A hivatalos adatok szerint 1998 óta csak az Amerikai Egyesült Államokban több mint 900 gyermek vesztette az életét autók túlmelegedő utasterében. A tragédiát tovább súlyosbítja, hogy ezeknek a haláleseteknek a többsége azért következett be, mert a szülők egyszerűen megfeledkeztek arról, hogy gyermekük az autóban tartózkodik.

Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a jövőben ez soha ne fordulhasson elő.

A Volvo új, beltéri radarrendszere elsőként a november 9-én bemutatkozó Volvo EX90 modellhez kínáljuk (ahol a törvényi szabályozások ezt megengedik), méghozzá az alapfelszerelés részeként. A rendszer az ezt követően piacra lépő, további Volvo modellekben is megjelenik majd.

Az utasokat támogató technológia

A tetőkonzolba, a tetőre szerelt olvasólámpákba, valamint a csomagtartóba beépített szenzorokkal dolgozó, új rendszer az első olyan megoldás a világon, amely az autó teljes belső terében képes észlelni az egy milliméteresnél is kisebb kitéréssel járó mozgást.

"Annak érdekében, hogy a rendszer minél nagyobb arányban lefedje a belső teret, és érzékelje, ha egy gyermek vagy kisállat az utastérben maradt, az utastér teljes hosszában, valamint a hátsó csomagtartóban egyaránt érzékelőket helyeztünk el."

„A figyelemvesztés, a fáradtság nem döntés kérdése, éppen ezért bármikor előfordulhatnak.” – mondta Lotta Jakobsson, a Volvo Cars sérülés-megelőzési műszaki szakértője. „Emberek vagyunk, a figyelmetlenség az élet sajnálatos velejárója. Éppen ezért élvonalbeli technológiát alkalmazva segítünk ügyfeleinknek az olyan helyzetekben, amikor nincsenek a helyzet magaslatán, és figyelmeztetjük őket, hogy gyermeküket, kutyájukat vagy macskájukat ne felejtsék az autóban.”

A szakértők arra jutottak, hogy akkor a leghatékonyabb a figyelmeztetés, amikor a vezető megkísérli bezárni az autót. Egyrészt ez a legalkalmasabb pillanat arra, hogy intézkedjenek, és ne hagyják bent családtagjaikat az autóban, másrészt így elkerülhető az a „fásultság”, amelyet a túl sokszor ismétlődő figyelmeztetések váltanak ki, érzéketlenné téve az embert a riasztásra.

Amikor a vezető bezárná az autót, bekapcsol a beltéri radarrendszer, és megállapítja, hogy tartózkodik-e ember vagy állat az utastérben.

Amennyiben igen, a központi zár nem reteszelődik, és az autó középkonzolján megjelenik egy üzenet, amely arra figyelmezteti a vezetőt, hogy ellenőrizze a belső teret.

Amennyiben a rendszer ember vagy állat jelenlétét észleli a belső térben, képes arra, hogy működésbe hozza a klímaberendezést, ezzel javítva a hőkomfortot, valamint mérsékelve a hőguta vagy – télen – a kihűlés kockázatát.

„A Volvo Cars mindig is élen járt az autóipar biztonság terén. Ez a jövőben sem lesz másképp: mind magasabbra emeljük a mércét, hogy megvédjük ügyfeleink és családtagjaik életét.” – mondta Lotta Jakobsson. „Ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy biztosítjuk a felszabadult, gondtalan utazás élményét, a hiánytalan biztonságérzetet. Ez az a fajta érzelmi biztonság, ami lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy korlátok nélkül átadhassák magukat az élet élvezetének, abban a biztos tudatban, hogy mindent megtettek azért, hogy megelőzzék a váratlan tragédiákat.”

Kulcsszavak: biztonság, biztonságtechnika, EX90, fejlesztés, volvo
 
A Volvo Cars által kidolgozott, világelső beltéri radarrendszer gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon véletlenül az autóban Hosszútávú együttműködési megállapodást kötött a BMW Motorrad és a Dainese A jövő utasterén dolgozik a Ford A jövő utasterén dolgozik a Ford A Volvo Cars által kidolgozott, világelső beltéri radarrendszer gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon véletlenül az autóban Az Egyesült Királyság vezető magazinja a Nissan Aktív Biztonsági Pajzsnak ítélte az idei év Biztonság-technológiai Díját Peugeot kormánykerék: 120 évnyi innováció Peugeot kormánykerék: 120 évnyi innováció A Volvo Cars által kidolgozott, világelső beltéri radarrendszer gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon véletlenül az autóban A személyre hangolt autóké a jövő?
 

Találatok száma: 13007 Megjelenítve: 61 - 70