Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 13421 Megjelenítve: 71 - 80
A közlekedők többségét az agresszív, szabálytalan vezetők bosszantják

A közlekedők többségét az agresszív, szabálytalan vezetők bosszantják

2023. szeptember 20.
A magyarországi utakon közlekedők többségét, 59 százalékát leginkább a türelmetlen, agresszív vezetőtársak bosszantják, 58 százalékuk a szabálytalan sofőröket, 37 százalékuk pedig a rossz utakat jelölte meg stresszfaktorként, a felmérés szerint ezekhez hasonlóan a dugók, illetve a mikromobilitási eszközök is sokszor okoznak kellemetlenséget.
Részletek

A közlekedők többségét az agresszív, szabálytalan vezetők bosszantják

A válaszadók többsége a stressz elkerülésére alkalmazott módszerek között az agresszív autósoktól való távolságtartást, vagy például a zenehallgatást említette - közölte a Jövő Mobilitása Szövetség.

A közlemény idézi Kárpáti Andrást, a Jövő Mobilitása Szövetség elnökét, aki elmondta: az otthoni munkavégzésből egyre többen térnek vissza az irodákba, ami jelentős forgalmat generál a közlekedésben is a 3-4 évvel ezelőtti helyzethez képest. Hozzátette: a felmérés szerint sokan stresszfaktorként jelölték meg az utakon jelenlévő kerékpárokat, miközben a mobilitási változások részeként a közelmúltban további új közlekedési eszközök jelentek meg: az elektromos kerékpár, a segway és az elektromos roller. Ezek a járművek már napi szinten részt vesznek a forgalomban, azonban gyakran rendezetlen körülmények között jelennek meg a közutakon.
    
A Magyar Autóklub (MAK), az ORFK-OBB és a Jövő Mobilitása Szövetség szakmai konferenciáján Hatala József, a MAK elnöke elmondta, az autóklubnak is van teendője a stresszmentes közlekedés kialakításában: ide tartozik a közlekedők edukálása, hiszen nem csak a szabályok ismerete fontos, tisztelni kell a másikat és fejleszteni kell a közlekedési kultúrát. Hozzátette, a MAK a közlekedésbiztonsági kampányok mellett a segélyszolgálati tevékenységet például már a kerékpárosokra is kiterjesztette.
    
A McKinsey nagyvárosi közlekedésről készített kutatása szerint a legtöbben továbbra is autóval vágnak neki útjuknak: 45 százalék elsősorban magángépkocsival, 23 százalék közösségi közlekedéssel, 16 százalék mikromobilitási eszközzel, 14 százalék pedig gyalogosan jut el a célállomásához. A korábbi adatok szerint a magyar lakosság 16 százaléka kerékpározik hétköznapokon, és ehhez jelenleg négyezer önálló kerékpárút áll rendelkezésre. Az adatokból kiderül az is, hogy Magyarországon is elsősorban rövidebb utakon használják a mikromobilitást: az elektromos rolleresek 60 százaléka, a biciklisek 50 százaléka kevesebb mint öt kilométert tesz meg egy út alkalmával; miközben az e-rollereket érintő balesetek aránya háromszorosa a kerékpárosokénak.
   

A közlekedők többségét az agresszív, szabálytalan vezetők bosszantják

A Jövő Mobilitása Szövetség elemzése szerint tovább javulhatna a közlekedés, ha a lakossági parkolási zónákban a carsharing autók is parkolhatnának. Hozzátették, a nagyvállalatok után a kis- és középvállalkozások is egyre több elektromos autót használnak, sok cégnél már zajlik az autóflotta elektrifikációja, egyre többen használnak megosztott és mikromobilitási eszközöket, vagy éppen vouchert adnak a munkavállalóknak az autómegosztó szolgáltatásokhoz.
Kulcsszavak: agresszív vezető, gyorshajtás, közlekedés
 
A közlekedők többségét az agresszív, szabálytalan vezetők bosszantják Májustól több BKK-járművön is lesz térfigyelő kamerarendszer A közlekedők többségét az agresszív, szabálytalan vezetők bosszantják A Velence felé tartó régi 7-es út Magyarország legizgalmasabb autós útvonala A közlekedők többségét az agresszív, szabálytalan vezetők bosszantják Pályázatot írtak ki a fővárosi Sibrik Miklós úti felüljáró felújítására A hétvégén változik a közlekedési rend a Széll Kálmán téren A hétvégén változik a közlekedési rend a Széll Kálmán téren Már több mint 76 ezer klímabarát jármű közlekedik a magyar utakon Már több mint 76 ezer klímabarát jármű közlekedik a magyar utakon
 
Egy Peugeot a jövőn túlról

Egy Peugeot a jövőn túlról

2023. szeptember 20.
Az év első napjaiban leleplezett Peugeot Inception tanulmányautó egy izgalmas, új világot vetített előre. A jövő azonban határtalan, így egy független dizájner a francia koncepciójárműből ihletet merítve még tovább tekintett egy-két évtizeddel.
Részletek

Egy Peugeot a jövőn túlról

A tanulmányautók természetüknél fogva a jövőt ábrázoló pillanatképek. A legtöbbször egy-egy konkrét, néhány féléven belül piacra lépő modell előzeteseként szolgálnak, ám időről időre messzebb tekintenek a tervezők. Ilyenkor születnek azok a koncepciójárművek, amelyek konkrét formájukban vélhetően soha nem fognak megvalósulni, inkább egy átfogó arculatváltást, egy új formai irányt vetítenek előre – létezésüket pedig az teszi különösen izgalmassá, hogy születésükkor még senki nem tudhatja, mérföldkőként vagy zsákutcaként emlékezik-e majd rájuk az utókor.

A Peugeot hosszú története során több ilyen emblematikus, jelzőtáblaként szolgáló tanulmányautót is épített. Ezek domináns, harsány dizájnba csomagolták azokat az apró, első pillantásra talán lényegtelennek gondolt stíluselemeket – a lemezek törését, a fényszórók rajzolatát, a karosszéria arányait –, amelyek aztán egy évtizeden át vagy még hosszabban meghatározták a márka formanyelvét. Az 1988-as Peugeot Oxia, az 1996-os Peugeot Asphalte, majd a 2012-es Peugeot Onyx mind korszakalkotó tanulmányautók voltak, de ahogy a művészettörténetben, az autóiparban is hosszasan lehet vitatkozni azon, hogy mit tekinthetünk egy-egy új korszak kiindulási pontjának.

Egy Peugeot a jövőn túlról

Minden ilyen vita okafogyott a 2023 legelején leleplezett Peugeot Inception kapcsán. A hosszan elnyúló, négyajtós kupé-karosszéria, a térbeli plasztika szintjére emelt lámpatestek, az előzmények nélküli kezelőfelület mintha nem is ennek az évszázadnak volna a gyümölcse. És akkor még nem említettük a hagyományos külső komponenseket újraértelmező, kiemelkedően áramvonalas dizájnt – a szélvédő nem csupán szélvédő, a gépházfedél pedig nem több illúziónál a Peugeot Inception fedélzetén –, a Peugeot 9X8 Le Mans-i Hypercar versenyautó szintjére behangolt, 680 lóerős motorteljesítményt vagy a 800 V-os elektromos architektúrát, amely rendkívüli kedvező energiafelhasználást társít villámgyors tölthetőséggel és 800 kilométert meghaladó hatótávolsággal.

Az Inception tanulmányautó világszerte lenyűgözte a nagyközönséget és a szakmát egyaránt, ám ennél is többet tett: a benne megfogalmazódó alapelvek továbbgondolására késztetett számos alkotót, köztük a sanghaji iparművészeti egyetem közlekedési szakának egyik hallgatóját, Zhe (Gigi) Huangot. Gigi a lehető legnagyobb tisztelettel nyúlt a projekthez, amelyet nem egyszerűen lemásolt, hanem markáns módosításokkal juttatott el egy következő fázisba.

Míg az Inception alacsony tetővonala lenyűgözően kedvező légellenállást eredményezett, Gigi praktikus kompromisszumot kötve crossoverként gondolta újra az autót. A nagyobb homlokfelület elkerülhetetlenül megnöveli az energiafogyasztást, ugyanakkor a Peugeot Inceptionnek „volt miből engednie”.

Egy Peugeot a jövőn túlról

A lámpatesteknek még erőteljesebb térbeliséget adott, a felhúzott hátsó lökhárító nem csak sportos megjelenést, de kedvezőbb hátsó terepszöget is eredményez (amennyiben valaki az aszfalton kívül közlekedne a No Concept névre keresztelt fantáziával.)

A Peugeot Incepction diszkréten elrejtett tetőkeretét hangsúlyos elemekkel váltotta ki az egyetemista tervező. Ez a gyűrűszerű idom eléggé robusztusnak tűnik ahhoz, hogy tetőcsomagtartót és szállítórendszereket szereljünk fel az autóra, felülnézetből pedig pontosan ismétli a jármű egészének a körvonalait, a koncentrikusan ismétlődő formák harmonikus, természetes értékekkel vértezik fel a dizájnt.

A legnagyobb eltérés a Peugeot Inception és a belőle kinőtt No Concept között mégsem formai, hanem műszaki: Gigi Huang ugyanis akkumulátoros elektromos hajtáslánc helyett hidrogénüzemanyag-cellával (FCEV) álmodta meg az autót. Ezek szerint viszont nem csak pillanatnyi érdeklődés fűzi a Peugeot-hoz, hanem szemmel láthatóan nyomon is követi a márka fejlesztési irányait.

A Peugeot ugyanis nem csak kísérleteket folytat ezzel az innovatív technológiával, amely a fedélzeten, nagy nyomású tartályban tárolt hidrogénből és a légköri oxigénből állítja elő a villanymotor hajtásához szükséges elektromos energiát, hanem 2021 végén meg is kezdte a hidrogénüzemű, teljesen emissziómentes e-Expert furgonok sorozatgyártását.

Egy Peugeot a jövőn túlról

A hidrogénüzemanyag-cella nagy előnye, hogy a tartályok percek alatt újratölthetők, így drasztikusan rövidebb az állásidő, mint az akkumulátoros elektromos autóknál. Az Európa-szerte hézagos töltőinfrastruktúra miatt az üzemanyagcella ma még nem bontakozhat ki, ám a szakértők szerint középtávon egyértelműen ez jelentheti a belső égésű motorok optimális alternatíváját.

Míg tehát az évtized második felének Peugeot-modelljeit előrevetítő Inception esetében be nem váltható ígéret lett volna csupán az FCEV hajtáslánc megelőlegezése, a nyilvánvalóan távolabbi jövőre szánt No Concept már magától értetődő természetességgel alkalmazhatja ezt a rugalmas technológiát. Ezzel együtt nagy érdeklődéssel várjuk, hogy a Peugeot is bemutassa a maga üzemanyagcellás személyautó-koncepcióját, és ezzel ismét útjára indítson egy asszociációs játékot a világ kreatív gondolkodóinak körében.

Egy Peugeot a jövőn túlrólKulcsszavak: Peugeot, Peugeot Inception, tanulmányautó
 
56. Mecsek Rallye: Mindenki nyerni szeretne a Peugeot Kupában! 56. Mecsek Rallye: Mindenki nyerni szeretne a Peugeot Kupában! Szépséges fenevad: a Peugeot 2008 DKR16 felfedi színeit a Dakar előtt Szépséges fenevad: a Peugeot 2008 DKR16 felfedi színeit a Dakar előtt SEAT el-Born tanulmány világpermier a Genfi Autószalonon SEAT el-Born tanulmány világpermier a Genfi Autószalonon A Peugeot dögös tanulmányautót mutatott be a Las Vegas-i Tech Show-n A Peugeot dögös tanulmányautót mutatott be a Las Vegas-i Tech Show-n Egy Peugeot a jövőn túlról Fiatalos és dinamikus - Peugeot 208 1.6 VTi
 
A Cseh Köztársaságban megkezdődött a vadonatúj KONA Electric gyártása

A Cseh Köztársaságban megkezdődött a vadonatúj KONA Electric gyártása

2023. szeptember 20.
A Hyundai Motor Manufacturing Czech üzeme megkezdte a KONA Electric gyártását. A Hyundai továbbra is Európában gyártja a KONA Electric modellt, ezzel megerősítve a piac iránti elkötelezettségét.
Részletek

A Cseh Köztársaságban megkezdődött a vadonatúj KONA Electric gyártása

A Hyundai Motor bejelentette, hogy a Cseh Köztársaságban működő Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) üzemében megkezdődött a vadonatúj KONA Electric gyártása.

Az első évben a HMMC több mint 20 ezer KONA Electric előállítását tervezi. Ezzel a fejlesztéssel a Hyundai újabb fontos lépést tesz azon célkitűzésének megvalósítása felé, hogy 2035-től kizárólag zéró károsanyag-kibocsátású járműveket forgalmazzon Európában.

A második generációs KONA fejlesztése során a tisztán elektromos (EV) kivitel jelentette a kiindulási alapot, amely élvonalbeli biztonsági és kényelmi jellemzők mellett a kategória legkedvezőbb hatótávolságát kínálja. A Hyundai KONA Electric ezen elsőbbsége összhangban áll a vállalat 2022 márciusában meghirdetett, felgyorsított villamosítási stratégiájával, amelynek értelmében 2030-ig tizenegy új Hyundai EV modellt vezetnek be a piacra.

Kifejezetten Európának készült

A Hyundai továbbra is kiemelt jelentőségű piacként tekint Európára. A Hyundai 2020-ban indította be az első generációs KONA Electric európai gyártását: ez volt a márka első olyan elektromos modellje, amely itt készült.

A Cseh Köztársaságban megkezdődött a vadonatúj KONA Electric gyártása

Miután a vállalat meghozta azt a stratégiai döntést, hogy a dél-koreai Ulsan mellett a HMMC-ben is gyártani fogja a modellt, radikálisan lecsökkent a KONA Electric európai kiszállítási ideje. A második generációs KONA Electric ugyanezt az „Európában, Európának készül” stratégiát alkalmazva szolgálja ki az európai piacot.

Emellett a HMMC szakemberei az európai piacokra szánt, új modell kifejlesztésében is komoly szerepet játszottak: már a kezdeti vázlatok előkészítésében is közreműködtek. Az új fejlesztési folyamat lehetővé tette, hogy ne csupán a vadonatúj KONA Electric karakterének és paramétereinek a kialakításához járuljanak hozzá, hanem már korai stádiumban figyelembe vegyék a gyártóüzem adottságait.

„A Hyundai kulcsfontosságú piacként tekint Európára. Ezt tükrözi az ügyfeleink iránti elkötelezettségünk is. És ezért gyártjuk az itt forgalmazott, eleve az európai ügyfelek igényeit szem előtt tartva tervezett típusaink több mint 70 százalékát Európában.” – mondta Michael Cole, a Hyundai Motor Europe elnök-vezérigazgatója. „Az elektromos járműveink iránti, egyre növekvő regionális kereslethez igazodva Európában gyártjuk egyik legfontosabb elektromos modellünket. Ezzel lerövidíthetjük a szállítási időket, valamint kihangsúlyozhatjuk, hogy milyen nagy jelentőséget tulajdonítunk Európának.”

A Cseh Köztársaságban megkezdődött a vadonatúj KONA Electric gyártása
Gyártás a Cseh Köztársaságban

A HMMC várakozásai szerint 2023 végére a KONA Electric az üzem teljes termelésének mintegy 15 százalékát fogja kitenni. Ez részben annak lesz köszönhető, hogy míg a HMMC jelenleg kizárólag huszonkettő európai országba szállít, az új elektromos járművet további húsz ország részére is gyártani fogják. Az év végéig várhatóan 21 000 új generációs KONA Electric készül Csehországban, 2024-ben pedig további 50 000 darabbal számol az üzem.

Mostantól a HMMC jobbkormányos kivitelben is készíti a KONA Electric modellt az Egyesült Királyság, az Ír Köztársaság és Ciprus piacai számára. Emellett olyan, új piacokra is készülnek majd itt elektromos járművek, mint Törökország, Izrael, Réunion és Guadeloupe.

A csehországi üzemben továbbra is kétféle kivitelben, eltérő kapacitású akkumulátorokkal készül a KONA Electric, ugyanakkor mindkét variáns nagyobb teljesítményt és hosszabb hatótávolságot mutathat fel, mint elődeik. A 65,4 kWh kapacitású akkumulátorcsomaggal szerelt KONA Electric villanymotorjának csúcsteljesítménye 160 kW, a hatótávolság kategóriaelső 514 km (WLTP.) Az alapverzió 48,4 kWh kapacitású akkumulátort és 114,6 kW csúcsteljesítményű villanymotort kap, a maximális hatótávolság 377 km (WLTP.)

A KONA Electric akkumulátorcellái az LG Energy Solution lengyelországi üzemében, Wrocław (Boroszló) városában készülnek, a kész akkumulátorokat pedig abban a HMMC létesítményben szerelik össze, ahol 2021 végéig kézi kapcsolású sebességváltókat gyártottak.

A Cseh Köztársaságban megkezdődött a vadonatúj KONA Electric gyártása

Kulcsszavak: autógyár, csehország, Hyundai, Kona, új modell
 
A Hyundai Tucson és Accent modellek elnyerték a J.D. Power IQS minőség  díját A Hyundai Tucson és Accent modellek elnyerték a J.D. Power IQS minőség díját A Seat is érintett lehet a Volkswagen károsanyag-kibocsátási botrányában A Seat is érintett lehet a Volkswagen károsanyag-kibocsátási botrányában Az Audi 9500 németországi munkahely megszüntetésére készül Az Audi 9500 németországi munkahely megszüntetésére készül A Cseh Köztársaságban megkezdődött a vadonatúj KONA Electric gyártása A Ford egyike a világ 50 leginnovatívabb vállalatának A Peugeot egyik legpatinásabb gyártóüzemében legyártották a 3008-as SUV egymilliomodik példányát A Peugeot egyik legpatinásabb gyártóüzemében legyártották a 3008-as SUV egymilliomodik példányát
 
A Škoda Superb negyedik generációja is kínál limuzin változatot

A Škoda Superb negyedik generációja is kínál limuzin változatot

2023. szeptember 20.
Az új Superb limuzin még nagyobb hellyel és még kedvezőbb aerodinamikai tulajdonságokkal rendelkezik majd. Három benzin- és két dízelmotor, illetve premierjét tartja a hibrid (Mild-Hybrid) technika.
Részletek

A Škoda Superb negyedik generációja is kínál limuzin változatot

A Škoda AUTO rövidesen bemutatja belsőégésű motorokkal (ICE) hajtott zászlóshajója, a Superb negyedik generációját, ismét elegáns limuzin változattal egészíti ki népszerű kombi modelljét. E megújult hagyományos karosszériaváltozat hosszúságában és magasságában egyaránt növekedett, miközben még aerodinamikusabbá vált. Szintén fejlődött szoborszerűen plasztikus Škoda-formavilága, immár újratervezett, nyolcszögletű Škoda-hűtőráccsal és átdolgozott ajtókilincsekkel. Az új Superb hajtásrendszereinek széles választéka már hibrid (Mild Hybrid) kivitelt is tartalmaz. A belteret teljes egészében áttervezték, először kínál a Superb Head-up kijelzőt és immár akár 13 colra növelt képátlójú központi infotainment-képernyőt. 

A sebességváltó a kormányoszlopra helyezett menetmód-választó kapcsolója tágasabb középkonzol kialakítását tette lehetővé. A központi képernyő alatt sorakoznak az egy-egy kisméretű digitális kijelzővel kialakított, új Škoda Smart Dial forgató-/nyomógombok, amelyek számos járműfunkcióhoz tesznek lehetővé gyors és egyszerű hozzáférést. Az utasteret hosszú távon fenntartható előállítású anyagok jellemzik, a felhasznált textíliák száz százalékban újrahasznosított poliészterből készülnek.

A mild-hibrid hajtásrendszer premierje

A negyedik generációs ferdehátú Superb először rendelhető hibrid (Mild Hybrid) technikával, amelyben 48 voltos szíjhajtású indítógenerátor és ugyancsak 48 voltos lítiumion-akkumulátor egészíti ki a 110 kW (150 LE) teljesítményű 1.5 TSI belépőmodell négyhengeres benzinmotorját. E rendszer a fékezési fázisok alatti energia-visszatáplálást (rekuperáció) is lehetővé teszi, az így visszanyert energia pedig az akkumulátorban tárolva a belsőégésű motor elektromos teljesítménnyel biztosított támogatására, illetve arra használható fel, hogy a jármű leállított motorral szabadon gördülhessen („vitorlázás”). 

A Škoda Superb negyedik generációja is kínál limuzin változatot

Az 1.5 TSI mellett a Škoda 150 kW (204 LE) és 195 kW (265 LE) teljesítménnyel két 2.0 TSI erőforrást is kínál. Amint a legerősebb dízel erőforrás, azaz a 142 kilowattos (193 LE) 2.0 TDI, úgy a csúcs-benzinmotor is már alapkivitelben összkerékhajtással párosul. A széles motorpalettát egy 110 kW (150 LE) teljesítményű 2.0 TDI teszi teljessé. Első ízben a Škoda kínálatában, a Superb minden motorváltozata már alapkivitelben hétfokozatú DSG sebességváltóhoz csatlakozik. Mindegyik erőforrás megfelel az Euro 6d károsanyag-kibocsátási szabvány előírásainak.

Még több hely és továbbfejlesztett aerodinamika

Elődjéhez képest az új Škoda Superb limuzin hosszúsága 43 milliméterrel 4912 milliméterre, magassága pedig tizenkét milliméterrel 1481 milliméterre nőtt, ami elöl 11, a hátul utazók számára pedig hat milliméterrel nagyobb fejteret eredményezett. A csomagtartó 20 literrel 645 literre bővült, míg az új modell 1834 milliméteres szélessége és 2841 milliméteres tengelytávja változatlan maradt. Az optimalizált légbeömlő nyílások, valamint az utascellán és a külső visszapillantó tükrökön végzett finomítások tovább javították az aerodinamikai tulajdonságokat, mindössze 0,24-os légellenállási együtthatót (cw) eredményezve. A Superb formai nyelvezetének legújabb megfogalmazása számos, a Škoda márkára jellemző, szoborszerűen plasztikus alakzatot tartalmaz.

Teljes egészében új beltér-koncepció és különböző Design Selection kivitelek

A Superb áttervezett beltere már akár 13 col képátlójú, szabadon álló központi képernyővel is készülhet, amit a Škoda belsőégésű motorral (ICE) hajtott zászlóshajójában elsőként megjelenő Head-up kijelző és az új Škoda Smart Dial kezelőelemek egészítenek ki. Utóbbiak az infotainment-képernyő alatt sorakozó három forgató-/nyomógombot jelentik, amelyek mindegyike egy 32 milliméter átmérőjű digitális kijelzővel is rendelkezik. A Smart Dial gombok gyors és egyszerű hozzáférést biztosítanak a jármű számos funkciójához. Mivel a sebességváltó menetmód-választó kapcsolója a kormányoszlopra került, az átdolgozott középkonzolt letisztultabb, tágasabb és rendezettebb megjelenés jellemzi. A hagyományos Active, Ambition és Style felszereltségi szinteket az új Essence, Selection, Sportline és Laurin & Klement opciók váltották fel, egyaránt a modern koncepciók és a hosszú távon fenntartható előállítású anyagok hangsúlyos alkalmazása jellemezte, egyedi stílusú belső kialakítás jegyében.Kulcsszavak: bemutató, skoda, Superb, új modell
 
A Škoda Superb negyedik generációja is kínál limuzin változatot Íme az új BMW M4 Cabrio Ezeket a modelleket hívja vissza a Škoda a dízel-botrány miatt Ezeket a modelleket hívja vissza a Škoda a dízel-botrány miatt A BMW i4 a vezetés élményének új korszakát hozza el A BMW i4 a vezetés élményének új korszakát hozza el A Škoda Superb negyedik generációja is kínál limuzin változatot Új modellel jön a Ssangyong 2015 januárjában A Škoda Superb negyedik generációja is kínál limuzin változatot A Skoda Közép-Európa legnagyobb termelő vállalata
 
Bemutatkozott a vadonatúj Peugeot E-3008!

Bemutatkozott a vadonatúj Peugeot E-3008!

2023. szeptember 12.
2025-re a PEUGEOT az elektromos autók legszélesebb választékát kínálja majd Európában az általános márkák közül, és a PEUGEOT jelenleg egy teljesen új elektromos gyorshátú SUV-ra cseréli a legkelendőbb modelljét: a Next-Level E-3008-at.
Részletek

Bemutatkozott a vadonatúj Peugeot E-3008

A PEUGEOT átalakította az E-3008-ast, teljesen új szintre emelve a dizájn kreativitását, valamint a vezetési élményt és az elektromos teljesítményt, amelyet felhasználóinak kínál:

A PEUGEOT E-3008 az első olyan modell, amely a Stellantis vadonatúj STLA Medium platformját használja, ami a márkát a következő szintre emeli. Ezt az innovatív platformot úgy tervezték, hogy kategóriájában a legjobb teljesítményt nyújtsa az ügyfelek számára legfontosabb kritériumok szerint: hatótáv (akár 700 km), újratöltési idő (30 perc), vezetési élmény, teljesítmény, hatékonyság, valamint kapcsolódó szolgáltatások és funkciók (Trip Planner). , Intelligens töltés, Berakható jármű és Over The Air frissítések).  

A Next-Level PEUGEOT E-3008 kizárólag a franciaországi Sochaux-i üzemben készül, és 2024 februárjától kerül forgalomba.

A termékpaletta két felszereltségi szintre épül, az Allure és a GT 3 opciós csomagra, hogy a választás egyszerű legyen, valamint három teljesen elektromos hajtásláncra 210 lóerő, 230 lóerő hosszú távú és 320 lóerős kettős motor (négykerék-hajtás). A hibrid hajtásláncok a piacnak megfelelően is elérhető. Az új E-3008-cal a PEUGEOT dizájn egy új elektromos korszakba lép, ahol az Allure stílusa a hatékonyság szolgálatában áll.

Bemutatkozott a vadonatúj Peugeot E-3008

Egy aerodinamikus SUV macskatartással

Az új E-3008 azonnal felismerhető gyorshátú SUV-stílusáról. Dinamikus és aerodinamikus formájával (Cx 0,28) az új E-3008 ötvözi az eleganciát, a hatékonyságot és a tágasságot.

Az új E-3008 macskavonalának vibrálása a jármű kiegyensúlyozott méreteiből is adódik (hossz: 4,54 m, szélesség: 1,89 m, magasság: 1,64 m), amely továbbra is az egyik legkompaktabb 100%-ban a C-szegmensben elektromos SUV kategória, miközben továbbra is bőséges utas- és csomagteret biztosít.

Csúcstechnológiás orrész

Az új E-3008-on a PEUGEOT új kezelést vezet be az elülső részen. Míg az ikonikus háromkarmos fényjelzés szilárdan a helyén marad, a fényszórók és a hűtőrács kezelése gyökeresen új. Az új E-3008 hűtőrácsa szemlélteti ennek a modellnek az elektromos génjeit. Ezt az elülső részt az új PEUGEOT embléma köré tervezték, a karosszéria színátmenetének köszönhetően az új fényjelzést és a hűtőrácsot lehatárolás nélkül integrálva.

Az ultrakompakt fényszórók vékony, elegáns csíkban helyezkednek el, amely a hűtőrács felett helyezkedik el, és körbeveszi az egész elülső részt. Ez egy jellegzetes formatervezési jellemző, amely az új E-3008-nak különösen átható megjelenést kölcsönöz, megerősítve annak modernségét és egyéniségét.

Bemutatkozott a vadonatúj Peugeot E-3008

A fényszórók minden változatban LED-esek. Az E-3008 GT alapfelszereltsége a PEUGEOT új Pixel LED technológiája, amely automatikusan a forgalmi viszonyokhoz igazítja a fényszórók fényét, fenntartva az optimális megvilágítást anélkül, hogy zavarná a többi közlekedőt.

Egy koncepció, amely újra feltalálja a fastbacket

A PEUGEOT egy „lebegő” légterelővel korszerűsítette az autó hátsó részén található fastback vonal hagyományos lejtését. Ez az innovatív funkció javítja az új E-3008 karosszériájának ívét, miközben optimalizálja az aerodinamikát.

Az új E-3008 nagyvonalú hátsó része dinamikus stílust kínál, amelyet az emblematikus háromkarmos fényjelzés hangsúlyoz – 3D-ben a GT-változatokon –, miközben a második sorban elegendő hely és a csomagtartó térfogata (520 liter, bármi is legyen) a motor) megegyezik az előző 3008-aséval.

Áramvonalas sziluett

Az új E-3008-on minden stílusrészletet átgondoltak és úgy terveztek, hogy nagyobb innovációt és hatékonyságot kínáljanak.

Bemutatkozott a vadonatúj Peugeot E-3008

Az oldalablak tömítéseinek elrejtése az ajtókban hozzájárul az autó oldalainak letisztult kialakításához. Csökkentett a karosszéria díszítőbetétek száma, és minden króm alkatrészt eltávolítottak.

Innovatív, áramvonalas kerekek

A 408-ason megkezdett innovatív munkát folytatva a PEUGEOT az új E-3008-at olyan kerekekkel szerelte fel, amelyek hozzájárulnak a modern stílushoz és az aerodinamikai teljesítményhez.

A műszaki és geometriai kialakítású 19 vagy 20 hüvelykes kerekek középpontjában az új PEUGEOT embléma található.

Kifinomult és tartós külső felület

A külső megjelenés tekintetében az E-3008 egy új, modernebb és tartósabb megközelítést testesít meg. A króm részeket eltávolítottuk a lakkozott részek helyett: Meteor Grey az első kötényen és a hátsó lökhárítón, Orbital Black a tükörsapkákon és az alsó övvonalon.

Bemutatkozott a vadonatúj Peugeot E-3008

Kiváló minőségű, csúcstechnológiás utastér

Az új PEUGEOT Panoramic i-Cockpit® látványos, 21 colos lebegő panorámaképernyője mellett az utastér erőteljes vonzerejét és technológiai karakterét a környezeti LED-világítás erősíti, amely 8 különböző színben testreszabható .

Ezt a világítást az elegáns, eredeti alumínium borítás tükrözi, amely a műszerfalon, és nagyvonalúan az ajtókon is átnyúlik. Az alumínium, a könnyű és a mintás szövet kombinációja a prémium anyagok egyedi, kiváló minőségű harmóniáját hozza létre.

Az innováció és az elegancia ígérete az E-3008 külső részén belülre is kiterjed. Az új PEUGEOT Panoramic i-Cockpit® új szintre emeli a vezetési élményt.

Lebegő, ívelt 21 hüvelykes HD panorámaképernyő, amely egyesíti a head-up kijelzőt a központi érintőképernyővel.

A PEUGEOT csapata úgy döntött, hogy az i-Cockpit® három alapvető eleme közül kettőt, a head-up kijelzőt és a nagy központi érintőképernyőt kombinálják. Ezeket most egy ívelt panorámaképernyőbe integrálták, amely egyetlen 21 colos, nagy felbontású panelből áll, amely a műszerfal bal oldali végétől a középkonzolig terjed.

Bemutatkozott a vadonatúj Peugeot E-3008

Ez a panorámaképernyő a műszerfal felett lebeg. A „lebegő” hatást a környezeti LED-világítás hangsúlyozza, amelynek forrása a képernyő alatt található.

Az optimális ergonómia érdekében elhelyezett 21 colos panorámaképernyő enyhén a vezető felé ívelt, miközben tökéletesen hozzáférhető marad az utas számára . Ez a nagy és kiváló minőségű digitális képernyő ezért a PEUGEOT i-Cockpit® két fő funkcióját egyesíti:

- A panorámaképernyő bal oldalán a műszercsoport a vezetéssel kapcsolatos összes információt (sebesség, teljesítmény, vezetési segédletek, energiaáramlás) egyesíti a kompakt kormánykerék felett.

- A panoráma képernyő jobb oldalán , a műszerfal közepén az érintőképernyős rész a vezető és az utas számára egyaránt elérhető. Használható fűtés/légkondicionálás, navigáció, média/csatlakozási rendszerek stb. kezelésére.

Az E-3008 Allure változatán az új PEUGEOT i-Cockpit® alapfelszereltségként két 10 hüvelykes digitális képernyőből áll, amelyek a panorámakijelző egyetlen paneljébe vannak integrálva, és ugyanazt a lebegő hatást biztosítják, mint a 21 hüvelykes panel. . A GT alapkivitelben 21 hüvelykes képernyővel van felszerelve.

Bemutatkozott a vadonatúj Peugeot E-3008

Újra feltalált építészet és ergonómia

Az új PEUGEOT Panoramic i-Cockpit® teljesen új architektúrával rendelkezik. Abban az innovatív, hogy a panorámaképernyőt az utastérből láthatatlan rögzítési rendszerrel szerelik a műszerfalra. Ez az elrendezés javítja a 21 hüvelykes panoráma érintőképernyőn megjelenő információk hozzáférhetőségét és láthatóságát.

A műszerfal központi részén található az i-Toggle , teljesen testreszabható érintésérzékeny gombok, amelyek programozhatók a felhasználó 10 kedvenc funkciójának gyors eléréséhez: kedvenc névjegy felhívása, navigáció indítása egy gyakran használt célhoz, rádió hangolása kedvenc állomás, az ideális légkondicionáló hőmérséklet beállítása stb.

A középkonzol tágas és letisztult, hogy megnövelje a raktárhely és az első utas számára rendelkezésre álló helyet, aki élvezi a különösen kellemes, tágas teret.

Ezt a tágas architektúrát az automata sebességváltó vezérlésének a műszerfalra való áthelyezése tette lehetővé . Ez a kezelőszerv most a kormánykeréktől jobbra, az autó stop/start gombja mellett található. Ez ergonomikus, és lehetővé teszi a sebességváltó-vezérlőhöz való könnyű hozzáférést, valamint a motor leállítását vagy elindítását egyetlen intuitív mozdulattal.

Bemutatkozott a vadonatúj Peugeot E-3008

Kompakt kormánykerék új kezelőszervekkel

A kompakt kormánykerék kezdettől fogva a PEUGEOT i-Cockpit® alapvető eleme, és alaposan átdolgozták, hogy még jobb vezetési élményt és kényelmet nyújtson. A modernizált kialakítással természetesen megőrizte kompaktságát: az újratervezett központi párna kisebb és „elszigetelt” a kormánykerék küllőitől, így a műszerfalon lévő panorámaképernyőhöz hasonló lebegő hatást kelt.

A kompakt kormánykerék kezelőszervei újak , az optimális ergonómia érdekében. Automatikusan felismerik a vezető ujjait, de csak akkor aktiválódnak, amikor a vezető megnyomja őket, hogy elkerüljék a hamis manővereket. Az új, kompakt kormánykerék az E-3008 GT-n alapfelszereltségként fűthető.

Az új PEUGEOT Panoramic i-Cockpit® két új, vékony és elegáns kapcsolókarral, valamint a kompakt kormánykerék mögötti regeneratív fékezésre szolgáló két lapáttal rendelkezik.


Bemutatkozott a vadonatúj Peugeot E-3008

Kivételes kényelem

Az új E-3008-as pihentető élményt kínál az utasoknak, tágas és világos térben. Az új első ülések – az Allure bőrhatású és szövet kombinációja, a GT esetében pedig a bőrhatású és az Alcantara – kivételes kényelmet biztosítanak. Az ülések hívogató kontúros kialakítással és nagy sűrűségű habszivaccsal rendelkeznek.


Az új E-3008 első ülései elnyerték a tekintélyes AGR (Aktion Gesunder Rücken) címkét, amelyet az orvosok és terapeuták német egyesülete ítél oda, amely a hátfájás megelőzésével kapcsolatos kutatásokat támogatja. A GT változaton szellőztetik és masszírozzák is , illetve hátul fűtöttek is.

A PEUGEOT kínálatában először az első ülések adaptív oldaltámaszokkal szerelhetők fel, amelyek elektromosan felfújódnak vagy leeresztenek, hogy tökéletesen alkalmazkodjanak az utas testformájához.
Az egészséges belső légkör biztosítása érdekében az új PEUGEOT E-3008 AQS (Air Quality System) rendszerrel van felszerelve, amely folyamatosan figyeli az utastérbe belépő levegő minőségét, és szükség esetén automatikusan aktiválja a levegő újrahasznosítását.

GT szinten ezt egészíti ki a Clean Cabin légkezelő rendszer, amely kiszűri a szennyező gázokat és részecskéket. A levegő minősége a panoráma képernyő jobb oldalán jelenik meg.

A különösen gondos hangszigetelést tovább fokozhatják az opcionális laminált első ablakok, valamint a nagyon jó minőségű Focal® Premium Hi-Fi rendszer, amely a PEUGEOT és a francia Focal® csapatai több éves közös tervezési munkájának gyümölcse. márka, amely a csúcskategóriás hangra szakosodott.

Bemutatkozott a vadonatúj Peugeot E-3008

Egy elektromos platform, amely új mércét állít fel

A PEUGEOT E-3008 az első olyan modell, amely a Stellantis vadonatúj STLA Medium platformjának előnyeit élvezi. A Csoport jövőbeli elektromos járműveihez tervezve új mércét állít fel a piacon.
Az STLA Medium BEV-by-design platform rekord fedélzeti energiával büszkélkedhet a kerekek között, akár 98 kWh-val a rövid tengelytávon (2,73 m az E-3008-nál). Ez a nagy teljesítményű kialakítás lehetővé teszi, hogy az E-3008 a legjobb hatótávot kínálja kategóriájában (akár 700 km-ig), miközben kompakt (4,54 m hosszú).

Nagy teljesítményű elektromos hajtásláncok széles választéka

A kezdetektől fogva elektromos modellnek tervezett új E-3008 3 zéró emissziós, teljesen elektromos hajtásláncot kínál (WLTP ciklus jóváhagyás alatt), hogy minden vásárlói igényt kielégítsen.

A villanymotor és a sebességváltó

Az állandó mágneses szinkronmotorok új generációja nagyobb teljesítményt és nagyobb hatékonyságot kínál. A kétkerék-hajtású változatok teljesítménye 157 kW (343 Nm) vagy 170 kW (343 Nm). A Dual Motor 4 kerék meghajtású változat összesen 240 kW (elöl 157 kW-343 Nm, hátul 83 kW-166 Nm) teljesítményt ad le.

Az elektromos motort a STELLANTIS-NIDEC vegyesvállalat gyártja és gyártja Trémeryben (Franciaország). A sebességváltót a Stellantis, Valenciennes (Franciaország) gyártja és gyártja. A kétkerék-meghajtású változatnál (530 km) az áttétel 9,77.

Bemutatkozott a vadonatúj Peugeot E-3008

Az akkumulátor

A 400 V-os, nagyfeszültségű , NMC (nikkel, mangán és kobalt) kémiai összetételű lítium-ion akkumulátor a padlólemez alatt található, és ellátja a jármű vonóerejét.

A többi elektromos fogyasztót (világítás, infotainment stb.) továbbra is 12 V-os akkumulátor látja el, magát a nagyfeszültségű akkumulátort az átalakítón keresztül.

A nagyfeszültségű akkumulátornak három műszaki meghatározása van (WLTP ciklus jóváhagyás alatt):
Hatótáv 525 km 73 kWh-val,
Kettős motor 525 km hatótávval 73 kWh-val,
Nagy hatótáv 700 km 98 kWh-val.
Az akkumulátor hőkezelése keringető hűtőfolyadékot használ az ultragyors töltés, az optimalizált hatótáv és a hosszabb élettartam érdekében.

A hőszivattyú emellett hozzájárul a lakók hőkomfortjához, miközben kíméli az akkumulátor energiáját.
Az akkumulátorra 8 év (vagy 160 000 km) garancia vonatkozik, töltési kapacitásának 70%-a mellett.


Kulcsszavak: bemutató, E-3008, elektromos autó, Peugeot, premier
 
Megújult külsővel megérkezett a 2017-es Nissan GT-R Megújult külsővel megérkezett a 2017-es Nissan GT-R Egy dögös tanulmányautóval érkezik a Peugeot a Genfi Autószalonra Egy dögös tanulmányautóval érkezik a Peugeot a Genfi Autószalonra Véletlen hírbomba: 400 km a hatósugara az új Nissan LEAF-nek Véletlen hírbomba: 400 km a hatósugara az új Nissan LEAF-nek Az új Leon e-Hybrid: egy hibrid minden alkalomra Az új Leon e-Hybrid: egy hibrid minden alkalomra Az új 30 kWh-s LEAF megtöri a jeget Az új 30 kWh-s LEAF megtöri a jeget
 
A Siemens Mobility és az ÖBB digitalizálja Ausztria vasúthálózatát

A Siemens Mobility és az ÖBB digitalizálja Ausztria vasúthálózatát

2023. szeptember 12.
A Siemens Mobilityvel kötött, az ETCS (Európai Vonatbefolyásoló Rendszer) további bővítésére vonatkozó, 400 millió euró értékű keretmegállapodás bemutatása.
Részletek

A Siemens Mobility és az ÖBB digitalizálja Ausztria vasúthálózatát

A Siemens Mobility és az ÖBB (Osztrák Szövetségi Vasutak) digitalizálja az osztrák vasúthálózatot, hogy tovább növelje a közösségi közlekedés vonzerejét. Az ÖBB célja, hogy 2040-re megduplázza Ausztria teljes vasúti rendszerének kapacitását, hogy megbirkózzon a növekvő utasszámmal. Ez a cél most egy kicsit közelebb van: a vasúti üzemeltetés legmodernebb technológiáját – a digitális európai vonatbefolyásoló rendszert (ETCS) – most vezették be és helyezték üzembe a Linz és Vöcklabruck közötti 57 kilométeres útvonalon. A rendszer valós időben szabályozza a vonatok közötti távolságot, valamint azok irányát és sebességét. Ez lehetővé teszi, hogy az útvonal több utast és árut szállítson, és biztosítja, hogy a vonatok megbízhatóbban, pontosabban és biztonságosabban közlekedjenek.

Keretmegállapodás a vasúthálózat további bővítéséről

A Siemens Mobility és az ÖBB-Infrastruktur AG linzi sajtótájékoztatójukon bemutatták a hosszú távú együttműködés keretmegállapodását, és bejelentették az első útvonalszakasz sikeres üzembe helyezését. A megállapodás szabályozza az ETCS 2. szintű rendszer kiterjesztését Ausztria magas szintű vasúthálózatának egészére, az úgynevezett ETCS rádiós irányítóközpontok (Radio Block Centre, RBC-k) létrehozását, amelyek redundánsak lesznek, valamint e létesítmények karbantartását és szervizelését. A projekt megvalósítása során a tervek szerint 2038-ig összesen 21 RBC-t telepítenek, hogy hibamentes lefedettséget biztosítsanak Ausztria magas szintű vasúthálózatán.

A Siemens Mobility és az ÖBB digitalizálja Ausztria vasúthálózatát

Az ETCS 2-es szintű üzemeltetése augusztus elején kezdődött a Linz–Wels–Vöcklabruck és a Wels–Haiding vonalszakaszokon, ami az új keretmegállapodáson alapuló első üzembe helyezést jelentette. Az ezen a szakaszon működő ETCS rádiós irányítóközpont Bécsben található, az útvonalon közlekedő vonatokat pedig Linzben felügyelik és ellenőrzik digitálisan.

Dr. Johann Pluy, az ÖBB-Infrastruktur AG vezérigazgatója:

"A hatékony vasúti infrastruktúra kritikus fontosságú Ausztria klímacéljainak eléréséhez. A vasúti forgalom várható növekedésének és a közutakról való átállásnak a kezelése érdekében nagymértékben támaszkodunk a digitális kezdeményezésekre, és az ETCS 2-es szintje rendkívül fontos eleme a jövő vasútjainak. A Siemens Mobilityvel aláírt keretmegállapodás egy egész Európára kiterjedő pályázaton alapul, és már alig várjuk, hogy a legjobb ajánlattevővel dolgozzunk együtt további vasútvonalak 2-es szintű felszerelésén."

 Andre Rodenbeck, a Siemens Mobility vasúti infrastruktúráért felelős CEO-ja:

"Büszkék vagyunk arra, hogy az ÖBB-vel együttműködve az osztrák vasúthálózatot 2-es szintű ETCS-berendezéssel szerelhetjük fel, és ennek az útvonalnak az üzembe helyezése fontos mérföldkő az ÖBB ETCS lefedettségének folyamatos bővítésében. Az ETCS rádiós irányítóközpontjaink és innovatív, szoftveralapú DS3 biztonsági platformunk használata jelentősen növeli az útvonalkapacitást, és az osztrák vasúti rendszert a világ egyik legmodernebb rendszerévé teszi."

A Siemens Mobility és az ÖBB digitalizálja Ausztria vasúthálózatát

 Több is lehetséges az ETCS által

Az ETCS 2-es szinttel az adatokat az ETCS rádiós irányítóközpontból GSM-R hálózaton keresztül továbbítják a vonatokhoz. A vasúti sínpár között rögzített elektromágneses elven működő berendezések, az un. balízok a vonat helyzetének meghatározására és az útvonaladatok továbbítására szolgálnak. A pálya üresedési adatait és egyéb információkat az RBC-be kerülnek, majd az RBC engedélyt generál a pályahasználatra, és elküldi a vonatnak. Ez a folyamatos kétirányú adatáramlás jelentősen növeli a vonal átviteli sebességét. Az ezzel az "elektronikus látással" rendelkező vonatok több vágányblokkon való átvezetése jobb kapacitás-kihasználást tesz lehetővé maximális sebesség mellett.

Az ETCS tehát megteremti az optimális sebességgel történő autonóm vezetés alapját. Mindez energiát takarít meg és védi a környezetet. ETCS nélkül nagy távolságokat kell tartani a vonatok között a hosszú féktávolság miatt. A vonatok precíz, csúcstechnológiás nyomonkövetésének és a mobilkommunikációnak köszönhetően az ETCS csökkenti a követési távolságokat, így több utas és áru szállítható rövidebb idő alatt.

Ezek az előnyök már az ETCS-sel felszerelt vasútvonalakon, például a Bécs–Breclav, a Bécs–St. Pölten vagy a Kufstein–Brenner útvonalakon is tapasztalhatóak. A rendszert folyamatosan bővítik azzal a céllal, hogy az összes osztrák magas szintű és fővonalat modern 2-es szintű ETCS-sel szereljék fel. Az ÖBB-Infrastruktur AG 2026-ig 200 millió eurót fektet a vonatbefolyásoló rendszer kiépítésére, és a keretmegállapodásban összesen mintegy 900 millió eurót különített el az ETCS-re és a vonatvezérlésre. Az egész Európában szabványként működő ETCS a határokon átnyúló utazásokat is sokkal könnyebbé teszi, a nemzetközi célállomásokra történő utazások pedig kényelmesebbek és rövidebbek lesznek. A keretmegállapodás jelentős újítása a DS3 platform használata, amelyet 2020 novembere óta sikeresen alkalmaznak az alsó-ausztriai Achau vasútállomás biztosítóberendezésének kísérleti projektjében. A digitalizálásnak köszönhetően az ÖBB jelentősen magasabb költséghatékonyságot ér el az alacsonyabb beruházási és karbantartási költségek révén.

DS3 platform: A felhőalapú biztosítóberendezés alapjai

A DS3 (Distributed Smart Safe System) a Siemens Mobility új szoftverplatformja a meglévő alkalmazások, például az ETCS vagy a biztosítóberendezések COTS-alapú szabványos, nagy teljesítményű platformra történő áttelepítését szolgálják, amely többmagos technológiát és új kommunikációs koncepciót használ egy teljesen IP-alapú rendszerarchitektúrához. A DS3 lehetővé teszi az ETCS vezérlőközpontok további optimalizálását és nagyobb rugalmasságát.

Az ÖBB és a Siemens Mobility együttműködésében a már most DS3 platformon futó rendszerek mellett az összes RBC-t is DS3-ra telepítik át.
Kulcsszavak: biztonságtechnika, OBB, Siemens, Siemens Mobility, vasút
 
A Siemens Mobility Mireo Plus hidrogénvonata sikeresen teljesítette első tesztútját Bajorországban A Siemens Mobility Mireo Plus hidrogénvonata sikeresen teljesítette első tesztútját Bajorországban A Siemens villamosítja Dánia vasúthálózatát A Siemens villamosítja Dánia vasúthálózatát A Deutsche Bahn további Siemens ICE 4 vonatokat rendel A Deutsche Bahn további Siemens ICE 4 vonatokat rendel A Siemens Mobility és az ÖBB digitalizálja Ausztria vasúthálózatát Befejeződött a Kelenföld-Székesfehérvár vasúti vonalszakasz felújításának első üteme A Siemens Mobility és az ÖBB digitalizálja Ausztria vasúthálózatát Árvíz - A legtöbb korlátozást fenntartják a vasúti közlekedésben
 
Pozitívan látják az e-mobilitás jövőjét a piac hazai szereplői

Pozitívan látják az e-mobilitás jövőjét a piac hazai szereplői

2023. szeptember 12.
Megélt- és közösségi e-mobilitás címmel rendezett kerekasztal beszélgetést az ABB az Elektromos Járművek Nemzetközi Világnapja alkalmából, amelyen a szakma és a felhasználók képviselői is részt vettek.
Részletek

Pozitívan látják az e-mobilitás jövőjét a piac hazai szereplői

Mi az elektromobilitás? Trend, kihívás, lehetőség, eszköz a fenntarthatóságra, ipar, álom, tévedés vagy a megoldás? Ezeket a kérdések sorolta köszöntőjében Bredán Csaba, az ABB Magyarország Energetikai üzletágának kereskedelmi igazgatója.

A válaszokat a beszélgetés résztvevői igyekeztek megadni, akik közül többen évek óta elektromos járműveket használnak, így saját bőrükön is tapasztalják a nehézségeket és előnyöket. Magyarországi viszonylatban mindannyiuk szerint az elektromos hálózati infrastruktúra, a nyilvános gyorstöltők alacsony száma és az elektromos járművek hatótávja kapcsán merül fel a legtöbb kérdés és aggodalom, ezért ragaszkodnak még sokan a hagyományos erőforrásokhoz, különösen, ha hosszabb útra indulnak.

Magyarországon még az 20-50 kW-os nyilvános DC töltők dominálnak, de Nyugat-Európában már egyre kevésbé kérdés, hogy hol töltsük az autónkat, a legtöbb autópálya-pihenőben már ott vannak a 120-180-360 kW teljesítményű töltőpontok. Az ABB vásárlói is egyre inkább ezeket keresik, gyakorta már a 100kW alatti alatti töltők cseréjéhez vagy a töltőállomások töltőpontjainak bővítéséhez is.


Pozitívan látják az e-mobilitás jövőjét a piac hazai szereplői

Nagyvállalati környezetben a magasabb beruházási költségeket az elektromos járművek beszerzési ára mellett a töltőinfrastruktúra kiépítése okozza, de a Volánbusz esetében 15-20 éves használati időtartam mellett így is kedvezőbb eredmények adódnak, különösen, ha a töltési költségeket saját napelem parkkal csökkentik – tudtuk meg Kruchina Vincétől, a Volánbusz Zrt. vezérigazgatójától. 

A buszok elsősorban éjjel használják a kiépített töltőinfrastruktúrát, így a megtérülést gyorsíthatná, ha megnyitnák a töltőállomásokat a villanyautósok felé, és a jövőben az is extra bevételt generálhat, ha a V2G technológia fejlődésével egy jelentős méretű autóbusz flotta akku kapacitása megjelenhet a szabályozási piacon. Tapasztalataik szerint nehézséget jelent az elektromos buszok finanszírozása, mivel a buszokat nem tartják eléggé likvid terméknek a finanszírozók, amire megoldást jelenthetne, ha a gyártók az akkumulátort lízingbe adnák értékesítés helyett.

A Waberer’s egyelőre kísérletként tekint a flottájuknak még apró részét jelentő 5 db elektromos tehergépkocsira és 3 db vontatóra, de az LNG meghajtású járművekkel együtt már így is az övék Közép-Európa legnagyobb alternatív flottája – mondta el Patai Krisztina, a Waberer’s fenntarthatósági üzletágának igazgatója. 

Pozitívan látják az e-mobilitás jövőjét a piac hazai szereplői

Ügyfeleik elsősorban a CO2 kibocsátás csökkentése érdekében igénylik az alternatív megoldásokat, de a járművezetők között is határozottan pozitív a fogadtatás: kevésbé fáradnak el a munkanap végére a csendes és rezgésmentes járművekben. Az operációba illeszthetőséget tekintve a töltőinfrastruktúra az egyik legfőbb akadálya annak, hogy a flotta egy nagyobb részét elektromosítsák, pedig még lenne olyan operációs terület, ahová további elektromos tehergépkocsik és nyergesvontatók szolgálatba állhatnának. A Waberer’s számára az alternatív hajtású járművek bekerülési és karbantartási költségei ma még magasabbak, mint a hagyományos dízel járműveknél, de ez a méretgazdaság és tapasztalat növekedésével várhatóan változni fog.

Németh Esztertől, aki az Arval Kft. kereskedelmi igazgatója, megtudhattuk, hogy ügyfeleik egyre inkább keresik a tisztább üzemű járműveket, de egyelőre a hibridekre nagyobb az igény, mint a tisztán elektromos személyautókra. A legnagyobb nehézséget a munkahelyi és otthoni töltési megoldások kiépítése jelenti, utóbbit nemcsak technikai, de elszámolási problémák is nehezítik, mivel jelenleg a munkáltatók csak munkabérként (annak minden adóterhével) tudják kifizetni az alkalmazottak otthoni töltését, nincs mód egyszerű költségtérítésre. Az Arval Kft. elkötelezett az elektromobilitás népszerűsítésében, így ügyfeleik költségeit kedvezőbb havi lízingdíjakkal igyekeznek csökkenteni, melyet magasabb maradványértékkel kompenzálnak, annak ellenére, hogy a környezetvédelem érdekében ezzel nagyobb kockázatot vállalnak.

Pozitívan látják az e-mobilitás jövőjét a piac hazai szereplői

Dr. Barczi Veronika, a b-evmobil.hu vezetője, a Jövő Mobilitása szövetség képviseletében elmondta, hogy míg kezdetben nagyon felkészült ügyfelekkel találkoztak, ma már annyira széles kör nyitott az elektromos járművek felé, hogy nagyobb szükség van ügyfeleik támogatására, edukációjára is, mint korábban. Komoly figyelmet fordítanak arra, hogy otthoni töltők telepítésekor az elektromos hálózat teljesítménye megfelelő és biztonságos legyen. Okos megoldásokkal optimalizálható a falitöltők energiaigénye oly módon, hogy a rendelkezésre álló tápellátást a háztartási fogyasztókkal megosztja.

Németh Ágnes, a Magyar Elektromobilitás Egyesület elnöke a nagyteljesítményű, autópálya-pihenőkbe telepített töltőállomások mellett a célállomás-töltés fontosságára hívta fel a figyelmet, rámutatva, hogy a személyautók gyakran 8-10 órát parkolnak nemcsak éjjel az otthonokban, de a munkahelyeken is. Magyarországon a töltők telepítése mellett fejlődésre van szükség például az autópálya pihenőknél a töltési lehetőségeket előjelző táblák kihelyezésében is, melyek több nyugat-európai országban, pl. Ausztriában vagy Olaszországban már segítik a villanyautóval közlekedőket.

Márgus Norbert, az ABB Elektromos Mobilitás üzletágért felelős szakembere büszkén újságolta, hogy a vállalatnál az elektromobilitás önálló 1500 fős üzletággá fejlődött, amelyben több mint négyszázan K+F területen dolgoznak. A közeljövő újdonságaival kapcsolatban kiemelte az otthoni és irodai töltés kiszolgálására fejlesztett AC Terra Home prémium kategóriás töltési megoldást, amely a designos és exkluzív cserélhető fedlapok mellett, már legújabb OCPP2-es kommunikációs protokollal lesz felvértezve és a napelemes rendszerek integrálhatóságát alapértelemezettként, szoftveresen is támogatni fogja.
Pozitívan látják az e-mobilitás jövőjét a piac hazai szereplői

DC gyorstöltő vonalon Skandináviában már tesztelik a legújabb MCS szabványú, azaz a Megawatt töltési technológiát, amely akár 3,75 MW-os töltési teljesítményre is képes. Persze nem a személyautók, inkább a teherautók, buszok, valamint az elektromos hajók, kompok, repülőgépek számára, ahol egyszerre párhuzamosan több nagy kapacitású akkumulátor tölthető.

A beszélgetés zárásaként Antalóczy Tibor a rendezvény moderátoraként a hidrogénhajtás jövőjéről és Magyarországon a tisztán elektromos járművek új értékesítésben 2030-ra várható arányáról kérdezte a résztvevőket.

A hidrogénnel kapcsolatban többen felhívták a figyelmet rá, hogy a kezdeti beruházási költség még az akkus elektromos járműveknél is lényegesen magasabb, de mindannyian egyetértettek abban, hogy létezik olyan szegmens, ahol lehet jövője a technológiának.

A 2030-ra várt tisztán elektromos értékesítés arányával kapcsolatosan már jobban megoszlottak a vélemények. A hosszú távú áruszállításban a Waberer’s képviselője 10% alatti részesedést valószínűsít, bár a vasúti szállítás felé eltolódás még okozhat meglepetéseket, hiszen ott magától értetődik az elektromos meghajtás.

A Volánbusz igazgatója becslések helyett konkrét terveket közölt: 2030-ra a flotta harmadát, 2035-40-re a felét szeretnék elektromosra cserélni.

A személyautók esetében 30 és 50% közötti „tippek” érkeztek, kiemelve, hogy Magyarország földrajzilag szerencsés helyzetben van, hiszen Budapestről egy nagy hatótávú elektromos autóval (500-600km) az ország bármely települése oda-vissza megjárható töltés nélkül.Kulcsszavak: ABB, ABB E-mobility, elektromos autó, elektromos teherautó, elektromos töltőállomás
 
Pozitívan látják az e-mobilitás jövőjét a piac hazai szereplői Car sharing szolgáltatás indul Toyota i-Road és COMS járművekkel Franciaországban Megérkezett a jövő pickupja, a tisztán elektromos hajtású Ford F-150 Lightning Megérkezett a jövő pickupja, a tisztán elektromos hajtású Ford F-150 Lightning Egyszerűbb töltésindítást és több töltőpontot hozhat az elektromos autósoknak az uniós rendelet Egyszerűbb töltésindítást és több töltőpontot hozhat az elektromos autósoknak az uniós rendelet Fogyó eszközök: az elektromos autók mellékhatásai Fogyó eszközök: az elektromos autók mellékhatásai Klasszikus értékek újratöltve, avagy klasszikus Mini a jövőből Klasszikus értékek újratöltve, avagy klasszikus Mini a jövőből
 
Elektromos Minik gyártását tervezi Angliában a BMW

Elektromos Minik gyártását tervezi Angliában a BMW

2023. szeptember 12.
A BBC brit közszolgálati médiatársaság hétfői beszámolója szerint a bajor autóipari óriáscég 600 millió fontos (270 milliárd forintos) beruházásra készül Oxford mellett működő gyárában, ahol 2026-tól két Mini-modell, a klasszikus Mini Cooper és a nagyobb méretű Mini Aceman elektromos változatának gyártása kezdődhet.
Részletek

Elektromos Minik gyártását tervezi Angliában a BMW

A nagyszabású fejlesztésből jut a délnyugat-angliai Swindonban működő BMW-üzemnek is, ahol az új elektromos Minik karosszéria-részegységei készülnek majd.
    
Néhány héten belül ez a második olyan jelentős beruházási terv, amelynek célja az elektromos járművek nagy-britanniai gyártásának felfuttatása.
    
Júliusban a Jaguar Land Rover (JLR) brit járműgyártó csoport indiai tulajdonosa, a Tata Motors jelentette be, hogy hatalmas akkumulátorgyárat épít Angliában.
    
Az üzem a délnyugat-angliai Somerset megyében, Bridgwater városának közelében épül fel, a gyártás várhatóan 2026-ban kezdődik.
    
A Jaguar Land Rover a brit autóipar legnagyobb munkaadója.
    
A Tata korábban az EU-tag Spanyolországot is fontolóra vette az új akkumulátorgyár telephelyeként, de végül a brit helyszín mellett döntött.
   

Elektromos Minik gyártását tervezi Angliában a BMW

A cég 4 milliárd fontot (1800 milliárd forintot) fordít az angliai akkumulátorgyár felépítésére.
    
Az üzem kezdetben a Jaguar Land Rover elektromos modelljei - köztük a Range Rover, a Defender, a Discovery és a különböző Jaguar-modellek - számára gyárt akkumulátorokat, de később más márkák gyártóival is szállítási szerződéseket kíván kötni.
    
A Tata angliai gyára kezdetben évi 40 gigawattóra akkumulátorkapacitást tud majd előállítani, csaknem a felét annak a kapacitásnak, amelyre iparági becslések szerint a nagy-britanniai elektromosjármű-gyártásnak 2030-ra szüksége lesz.
    
A brit kormány eredeti tervei szerint 2040-től csak elektromos, illetve hibridüzemű autók és kisteherautók kerülhettek volna forgalomba Nagy-Britanniában. Az új benzin- és dízelüzemű személyszállító járművek és kisteherautók értékesítési tilalmának határidejét azonban három éve egy évtizeddel korábbra, 2030-ra hozták előre, és 2035-től tilos lesz a hibrid meghajtású autók és furgonok forgalomba helyezése is.


Kulcsszavak: elektromos autó, Mini, Nagy-Britannia
 
Fennállása eddigi legeredményesebb márciusát zárta a BMW Group Fennállása eddigi legeredményesebb márciusát zárta a BMW Group A Bosch forradalmasítja a kis elektromos járművek piacát A Bosch forradalmasítja a kis elektromos járművek piacát A valaha volt legeredményesebb első 11 hónapját zárta a BMW Group A valaha volt legeredményesebb első 11 hónapját zárta a BMW Group Elektromos gyorstöltők telepítésére kötelezik a töltőállomás-üzemeltetőket Németországban Elektromos gyorstöltők telepítésére kötelezik a töltőállomás-üzemeltetőket Németországban A kormány támogatja az elektromos autók vásárlását A kormány támogatja az elektromos autók vásárlását
 
Stratégiai együttműködést kötött a Duna Autó a CATL és a Xiaomi közös vállalkozásával

Stratégiai együttműködést kötött a Duna Autó a CATL és a Xiaomi közös vállalkozásával

2023. szeptember 11.
A Duna Autó Csoport partnerséget kötött a kínai Sunnic vállalattal, amely a globálisan piacvezető akkumulátorgyártó CATL, illetve a fogyasztói elektronikai termékek és okoseszközök globális vezető gyártója, a Xiaomi közös vállalkozása.
Részletek

Stratégiai együttműködést kötött a Duna Autó a CATL és a Xiaomi közös vállalkozásával

A stratégiai együttműködési szerződést a Sunnic részéről John Kong alapító, valamint a Duna Autó Csoport részéről Ormos Péter vezérigazgató látta el kézjegyével.
    
A Sunnic termékeinek és szolgáltatásainak magyarországi képviseletére a Duna Autó Csoport egy új leányvállalatot hoz létre - jelentették be. Ezzel egyidejűleg a Sunnic létrehozza budapesti központját annak érdekében, hogy műszaki tanácsadással és vevőszolgálati tevékenységekkel segítse az ügyfelek kiszolgálását.
    
A Sunnic termékportfóliója révén lakossági ügyfelek számára otthoni elektromosautó-töltők válnak elérhetővé, ipari és kereskedelmi ügyfelek részére napelemes rendszerekhez kapcsolódó intelligens energiatároló rendszerek megvalósításához nyújt új megoldásokat.
    
További meghatározó termékcsalád az önálló egységként telepíthető elektromos autó töltőállomások, amelyek napelemes rendszerrel töltik az energiatároló egységet, így a töltőket használó autósok tiszta energiát juttathatnak autójuk akkumulátoraiba.
     
Világszerte már több mint 30 városban léteznek Sunnic töltőállomások, 2000 milliárd dollárt meghaladó beruházással, és száznál is több együttműködő partnerrel - írták a közleményben.
    
A két cég kooperációja új fejezetet nyit az elektromobilitás és energiatárolás területén Magyarországon. Mindkét vállalat elkötelezett a zöld technológiák terjesztése mellett és a közös munka révén hozzájárulnak a fenntartható jövő megvalósításához - tették hozzá.
    
Az óbudai központú Duna Autó Zrt. 19 autómárka modelljeit forgalmazza és 24 márkaszervizzel rendelkezik, emellett használtautó-kereskedéssel is foglalkozik.  
    
A Duna Autó Zrt. értékesítésének nettó árbevétele 2022-ben 38,5 milliárd forint volt a 2021. évi 38,6 milliárd forint után. Az adózott eredménye tavaly 1,24 milliárd forint, egy évvel korábban 622 millió forint volt.
Kulcsszavak: CATL, Duna Autó, együttműködés
 
Két új márkával bővül a Duna Autó Zrt. kínálata Két új márkával bővül a Duna Autó Zrt. kínálata A KAMAZ teherautó visszatér a Magyar piacra A KAMAZ teherautó visszatér a Magyar piacra Stratégiai együttműködést kötött a Duna Autó a CATL és a Xiaomi közös vállalkozásával Jól fejlődik az együttműködés a Volkswagen Csoport haszongépjármű márkái között Új szakember erősíti a Duna Autó Zrt. csapatát Új szakember erősíti a Duna Autó Zrt. csapatát Miért ne vessünk keresztet a dízelautókra? Miért ne vessünk keresztet a dízelautókra?
 
Hamarosan hivatalosan is bemutakozik az új Peugeot E-3008

Hamarosan hivatalosan is bemutakozik az új Peugeot E-3008

2023. szeptember 08.
Már csak 4 nap van hátra a vadonatúj, új generációs elektromos fastback, a PEUGEOT E-3008 következő generációjának bemutatásáig. 
Részletek

Hamarosan hivatalosan is bemutakozik az új Peugeot E-3008

Már csak 4 nap van hátra a vadonatúj, új generációs elektromos fastback, a PEUGEOT E-3008 következő generációjának bemutatásáig.

A hivatalos bemutató szeptember 12-én lesz a franciaországi Sochaux-ban, a márka történelmi, de egyúttal high-tech üzemében, ahol az új modell gyártása is történik majd.

Érzékeljük rajongóink türelmetlenségét…, így engedve a kísértésnek, a PEUGEOT márka ezúton megoszt néhány fotót a kreatív design eme új ékkövéről.

Hamarosan hivatalosan is bemutakozik az új Peugeot E-3008

 

Kulcsszavak: E-3008, elektromos autó, Peugeot
 
A Toyota ismét újrarajzolja az autóipart A Toyota ismét újrarajzolja az autóipart A BMW i divízió környezetbarát mobilitással támogatja a Csendes-óceán megtisztítását A BMW i divízió környezetbarát mobilitással támogatja a Csendes-óceán megtisztítását Hamarosan hivatalosan is bemutakozik az új Peugeot E-3008 Nem lesz elektromos terepjárója a BMW-nek A Scénic Visiontól a vadonatúj Renault Scénic E-Tech elektromosig A Scénic Visiontól a vadonatúj Renault Scénic E-Tech elektromosig Hamarosan hivatalosan is bemutakozik az új Peugeot E-3008 Peugeot 208 Pikes Peak az AMTS kiállításon, az ANK Magyarok a világ járműgyártásában standján
 

Találatok száma: 13421 Megjelenítve: 71 - 80