Regisztráció Elfelejtette a jelszavát? BELÉPÉS
Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1
A Közlekedési Múzeum és a Fortepan az M3-as metróvonal régi fotóit keresi

A Közlekedési Múzeum és a Fortepan az M3-as metróvonal régi fotóit keresi

2017. november 14.
A Közlekedési Múzeum és a Fortepan képarchívum közös felhívást tesz közzé az M3-as metróval és annak teljes vonalával kapcsolatos archív anyagok felkutatására.

A Közlekedési Múzeum és a Fortepan az M3-as metróvonal régi fotóit keresi

A megújuló Közlekedési Múzeum nagy hangsúlyt fektet az eltűnő közlekedési és ipari értékek megőrzésére és dokumentálására, így a jelenleg zajló felújítási munkálatok kapcsán is igyekszik befogadni és a lehető leghatékonyabban dokumentálni, illetve kellő alapossággal feldolgozni ezt a főváros és annak lakói számára közlekedéstörténeti jelentőségű folyamatot. A történeti kontinuitás jegyében a folyamat elengedhetetlen részét képezi a retrospektív szempont befogadása is, ezért döntöttek úgy a Fortepannal együttműködésben, hogy az elmúlt több mint negyven év emlékeit felelevenítve felhívást írnak ki.

„Az M3-as metróvonal jelenleg zajló felújítási munkálatai kapcsán úgy döntöttünk, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a vonal építését, átadását és használatba vételét megörökítő felvételeket begyűjtsük és egyre növekvő, digitálisan is elérhető fotógyűjteményünk részeként bárki számára elérhetővé tegyük. Az ipari emlékek a szemünk láttára válnak a jövő történelmi relikviáivá, ennek a pillanatnak a megörökítésében, retrospektív módon a Múzeum is részese kíván lenni, ezzel is hangsúlyozva az értékmentés fontosságát” – mondta el Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

A Közlekedési Múzeum és a Fortepan az M3-as metróvonal régi fotóit keresi

Az M3-as építése 1970-ben kezdődött meg, a kész metróvonalat 1976. december 31-én adták át, ekkor a metró még csak a Deák Ferenc tér és a Nagyvárad tér között közlekedett, Kőbánya-Kispestig tartó hosszabbítása csak 1980-ra készült el. Végső, ma is teljes hosszán 1990 óta használhatjuk.

A Közlekedési Múzeum fontos feladatának tartja a gyűjteményeihez való nyílt hozzáférés biztosítását, illetve a megőrzésében lévő fotók és filmanyagok feldolgozásának előmozdítását. A Fortepannal közös cél szellemiségében a szakemberek célja a közlekedés- és ipartörténeti értékek tudományos igényességű bemutatása és a páratlan felvételek közkinccsé tétele egy olyan közlekedéstörténeti szempontból meghatározó folyamat kapcsán, melyet valós időben tapasztalhatunk meg.

A Múzeum a beadott fotókat szakszerűen feldolgozza és biztonságosan megőrzi az utókor számára. Emellett, tervei szerint, az Intézmény a felajánlott fotók közül közösségimédia-felületein, illetve honlapján is válogatást tesz majd közzé.

A Közlekedési Múzeum és a Fortepan az M3-as metróvonal régi fotóit keresi

Kulcsszavak: 3-as metró, közlekedés, Közlekedési Múzeum
 
Változik a közösségi közlekedés menetrendje Budapesten szeptemberben Változik a közösségi közlekedés menetrendje Budapesten szeptemberben Tíz megyében figyelmeztetnek havazásra, hófúvásra Tíz megyében figyelmeztetnek havazásra, hófúvásra Az M0-s is fizetős lesz januártól Az M0-s is fizetős lesz januártól Autókat, benzinkút és áruház tetejét rongált meg a szél Zalában Autókat, benzinkút és áruház tetejét rongált meg a szél Zalában Útdíj - NFM: vizsgálják Budaörs eljárásának jogszerűségét a sztrádavilágítási szerződés felmondásáról Útdíj - NFM: vizsgálják Budaörs eljárásának jogszerűségét a sztrádavilágítási szerződés felmondásáról
 

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1