Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 12605 Megjelenítve: 1 - 10
Íme a hálózatba kapcsolt, elektromos hajtásláncú, magabiztos új Ford Fiesta

Íme a hálózatba kapcsolt, elektromos hajtásláncú, magabiztos új Ford Fiesta

2021. szeptember 17.
A Ford ma mutatta be első ízben az új Fiestát, amelynek magabiztos, új stílusa, továbbfejlesztett technológiája és kifinomult mild hibrid hajtása minden eddiginél jobban felkészíti a kompakt ferdehátút a jövő kihívásaira.
Részletek

Íme a hálózatba kapcsolt, elektromos hajtásláncú, magabiztos új Ford Fiesta


A Fiesta eddig is mutatós formavilágát új szintre emeli a merész, szembeötlő dizájn, így az autó látványosan kitűnik a tömegből, miközben a különböző Fiesta-változatok is jól megkülönböztethetők lesznek egymástól. A Trend, Titanium, ST-Line és Active kivitelek egyedi stíluselemeihez még bőségesebb színválaszték társul, nem beszélve a keréktárcsák és a belső kárpitok megújult kínálatáról. A Fiesta-családban megjelenik az új, fényűző Vignale csomag is.
 
Az intelligens vezetési élmény érdekében a Fiesta megkapja a legújabb generációs technológiákat. Most először jár mindegyik Fiesta-változathoz LED fényszóró, sőt a vásárlók megrendelhetik a fejlett Matrix LED technológiát is, ami Vakításmentes Távfénnyel működik, és mindig a helyzetnek megfelelően állítja be a fényszóró sugarát.
 
Az új Fiestában egy 12,3 colos digitális műszeregység-kijelző található, ami hiánytalanul tájékoztatja a vezetőt a fontos információkról. A Vészhelyzet Előrejelzés1 és a Rossz Irányra Figyelmeztető rendszer1 most először kaphatók a modellhez, amelyben számos egyéb kifinomult vezetősegítő technológia is megtalálható.

Az elektromos hajtásláncokkal az új Fiesta vezetői nemcsak takarékosan és csekély károsanyag-kibocsátással, hanem kifejezetten élvezetesen is autózhatnak. A Ford EcoBoost Hybrid 48 voltos mild hibrid segít optimalizálni az üzemanyag-fogyasztást, ugyanakkor készséges gyorsításaival magasabb szintre emeli a Fiesta eddig is legendás menetdinamikáját. A technológiát még hatékonyabbá teszi az opcióként rendelhető hétfokozatú Powershift automata sebességváltó, amivel a fokozatkapcsolások gyorsak és zökkenőmentesek.

 Íme a hálózatba kapcsolt, elektromos hajtásláncú, magabiztos új Ford Fiesta

A Ford szintén ma mutatja be a Ford Performance által fejlesztett Fiesta ST változatot is. A ferdehátú izomautó felszereltségében megtalálhatók az új Matrix LED fényszórók, a saját tervezésű Performance ülések, illetve az olyan sportos elemek, mint az új Chrystaline Grey fényezésű hűtőrács és az ütős látványt nyújtó Mean Green karosszériafényezés – és az egészre egy 10 százalékos csúcsnyomaték-növelés teszi fel a koronát, amivel a vonóerő eléri a 320 Nm-t

“A Fiesta hosszan tartó sikerének titka, hogy az autó mindig haladt a korral, új meg új magasságba emelve a lécet a vezetési élmény, a technológia és az üzemanyag-takarékosság terén,” vélekedett Roelant de Waard, a Ford Európa személyautó-részlegének vezérigazgatója. “Az új Fiesta most megint irányt mutat a kisautó-szegmens számára, minden életstílushoz kínálva egy megfelelő változatot.”

Friss dizájn, változatos személyiségjegyek

Az új Fiesta alapja a Ford jól bevált B-platformja (amire a Ford Puma kompakt SUV is épül), így az autóból sokféle praktikus és kifinomult három- illtetve ötajtós kivitel készülhetett, amelyek közt minden Fiesta-vásárló megtalálhatja az életmódjához leginkább illő járművet.

A teljes modellcsaládra jellemző új külső stílus egyik közös eleme az autó orr-részét magasabbra emelő motorháztető-kialakítás, amihez nagyobb méretű felső hűtőrácsot terveztek a dizájnerek. A Ford ‘kék ovál’ emblémája most nem a gépháztető első peremén, hanem a hűtőmaszkon kapott helyet, ahol még látványosabban érvényesül.

Íme a hálózatba kapcsolt, elektromos hajtásláncú, magabiztos új Ford Fiesta

 
Az alapfelszereltséghez tartozó új LED fényszórók keskeny, vízszintesen elnyújtott alakja tovább erősíti az új Fiesta magabiztos, modern formanyelvét. Az alapáras hátsó lámpatesteket fekete keret övezi, a külön rendelhető LED hátsó lámpákat pedig Premium Black külső bevonat egészíti ki.

Minden Fiesta-változatnak saját, jól felismerhető egyénisége van, amit látványosan kihangsúlyoz az egyedi hűtőrács-kialakítás, illetve azok a jellegzetes külső és belső dizájnelemek, amelyek remekül illenek az adott változat egyéni karakteréhez.

A Trend és a Titanium-sorozatok széles felső hűtőmaszkját markáns vízszintes lécek tagolják, magasfényű króm díszléc keretezi, és látványos oldalsó szellőzőnyílások fogják keretbe. A Titanium változatok felső hűtőrácsán a vízszintes lécek ugyanolyan krómborítást kapnak, mint az ablakkeretek.
 
A Ford Performance autói által inspirált, sportosabb karakterű ST-Line kivitel látványos ismertetőjegye, hogy felső hűtőrácsa mélyebb kialakítású, és ragyogó feketére fényezett méhsejtmintás rács díszíti. A szélesen elnyúló oldalsó szellőzőnyílásokat a karosszéria színére fényezték, a nagyobb méretű alsó hűtőrács pedig határozott kiállást kölcsönöz az autónak.
 
A kalandozásra született, SUV-hangulatú Active változat keménységet sugalló dizájnelemei látványosan megkülönböztetik a modellt a többi Fiestától. A szélesebb felső hűtőrácsot erőteljes, csillogó fekete függőleges elemek tagolják, a magasabb és szembeötlőbb oldalsó szellőzőnyílások pedig hatásosan kihangsúlyozzák a Fiesta Active magas építését és crossoveres megjelenését.

Íme a hálózatba kapcsolt, elektromos hajtásláncú, magabiztos új Ford Fiesta


Az új, merész külső látványvilágot hét új tervezésű könnyűfém keréktárcsa egészíti ki, valamint két új fényezés, a Boundless Blue és a Beautiful Berry árnyalatok.

A Titanium, ST-Line és Active változatokhoz megrendelhető, a dizájn és az exkluzivitás legmagasabb szintjét megtestesítő Vignale csomag olyan különleges tételeket tartalmaz, mint az egyedi formavilágú 17 és 18 colos könnyűfém keréktárcsák, a prémium minőségű Sensico üléskárpitok és a matt karbonszálas hatású belső dekorációs elemek.

“A Fiesta egy kisautó, határozott egyéniséggel. Stílusa mindig is hűen tükrözte élvezetes vezethetőségét és minőségét,” mondta Amko Leenarts, a Ford Európa formatervezési igazgatója. “Az újonnan megalkotott Fiesta most még jellegzetesebb lett, ráadásul a karaktere mindegyik változatnál más és más, így vásárlóink könnyen kiválaszthatják azt a kivitelt, ami a legjobban illik saját stílusukhoz és életmódjukhoz.”

Hajtásláncok a ma és a holnap elvárásaihoz

EcoBoost Hybrid 48 voltos mild hibrid hajtásával és EcoBoost benzinmotorjaival az új Fiesta kifinomult, élénk és takarékos vezetési élményt kínál.

Az üzemeltetési költségek csökkentésére és a Fiestákra jellemző élvezetes vezetési élmény fokozására tervezett EcoBoost Hybrid modellekben egy szíjhajtású, integrált indítómotor/generátor (BISG) helyettesíti a hagyományos generátort. A BISG képes elektromos árammá alakítani a fékezés és egyenletes sebességű haladás közben többnyire veszendőbe menő energiát, és az így termelt áramot egy 48 voltos, léghűtésű lítiumion akkumulátor tárolja.

Íme a hálózatba kapcsolt, elektromos hajtásláncú, magabiztos új Ford Fiesta


A BISG ugyanakkor elektromotorként is működik, zökkenőmentesen kapcsolódva be a hajtásba a benzinmotor mellett, normál haladás és gyorsítás közben felhasználva az akkumulátorban tárolt energiát, valamint meghajtva az elektromos segédberendezéseket. A benzinmotort egy szempillantásnyi idő, azaz mintegy 0,35 másodperc alatt újraindító BISG azt is lehetővé teszi, hogy a Start-Stop technológia a további üzemanyag-takarékosság érdekében akkor is működhessen, amikor az autót 25 km/órás sebességnél kisebb tempóról fékezik állóra – még akkor is, ha váltó fokozatba van kapcsolva, de a kuplungpedált már lenyomták.

Az új Fiesta 1,0 literes EcoBoost Hybrid motorja 125 és 155 lóerő teljesítménnyel rendelhető meg, és a blokkhoz hatfokozatú manuális sebességváltó kapcsolódik. A WLTP szabvány szerint mért legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztás 4,9 l/100 km2, a CO₂-kibocsátás pedig 111 g/km2, ami 5 százalékkal kedvezőbb a nem hibrid hajtású 125 lóerős, 1,0 literes EcoBoost motor értékeinél, és a Ford saját mérései szerint akár 10 százalékos üzemanyag-megtakarítás is elérhető vele a városi forgalomban.

A 125 lóerős EcoBoost Hybrid erőforráshoz megrendelhető a hétfokozatú, kettős tengelykapcsolós Powershift automata sebességváltó is, ami zökkenőmentes fokozatváltásokat kínál; ezzel az egységgel az autó legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztása 5,2 l/100 km, CO₂-kibocsátása pedig 117 g/km (WLTP).

A Powershift sebességváltó az üzemanyag-takarékosság érdekében segít optimális szinten tartani a motor fordulatszámát, és a takarékos működést tovább javítja, hogy az Auto Start-Stop rendszer 12 km/órás sebesség alatt leállítja a motort a városi forgalomban. Az automatával a vezetés is élvezetes, mivel előzéskor a váltó akár három fokozattal is visszakapcsol, ha a lehető legerőteljesebb gyorsulásra van szükség.

Íme a hálózatba kapcsolt, elektromos hajtásláncú, magabiztos új Ford Fiesta

A Ford 1,0 literes EcoBoost blokkja 100 lóerős teljesítménnyel, 5,2 l/100 km üzemanyag-fogyasztással és 118 g/km CO₂-kibocsátással szerepel a kínálatban. Az EcoBoost Hybrid változathoz hasonlóan ez az egység is nagy nyomású közvetlen befecskendezéssel, kettős független változó szelepvezérléssel és a henger középvonalától eltolt főtengellyel működik, és hatfokozatú sebességváltó kapcsolódik hozzá.

A Fiesta lelkesítő vezetési élménye még tovább fokozható a Normál, Sport és Eco üzemmódok kiválasztásával, amelyekkel a pillanatnyi forgalmi helyzethez – és persze az autós hangulatához – igazítható a gázreakció, az ESC és a kipörgésgátló működése, és az automata váltós modelleknél a fokozatkapcsolás gyorsasága. A Fiesta Active modellben a fentieken kívül az Ösvény és a Csúszós út üzemmódok is rendelkezésre állnak.


Kulcsszavak: bemutató, fiesta, ford
 
Íme a hálózatba kapcsolt, elektromos hajtásláncú, magabiztos új Ford Fiesta A CrossBlue Coupé sanghaji világpremierje Lexus LS 400 LWB: a megtoldott tökéletesség Lexus LS 400 LWB: a megtoldott tökéletesség Augusztusban ünnepli 50. születésnapját a Ford Transit Augusztusban ünnepli 50. születésnapját a Ford Transit Íme a hálózatba kapcsolt, elektromos hajtásláncú, magabiztos új Ford Fiesta Skoda modellek sportváltozatai a Wörthi-tavi találkozón Íme a hálózatba kapcsolt, elektromos hajtásláncú, magabiztos új Ford Fiesta A Hankook bemutatja újításait a 2013-as IAA alkalmával
 
Peugeot-ból készült el a világ legkisebb lakóautója

Peugeot-ból készült el a világ legkisebb lakóautója

2021. szeptember 17.
Bármit építünk, fontos, hogy ismerjük a leendő felhasználó jellemzőit és igényeit. Így tett az a brit férfi is, aki a világ alighanem legkisebb, funkcionális lakóautóját építette meg.
Részletek

Peugeot-ból készült el a világ legkisebb lakóautója

A lakóautózás a Covid-19 világjárvány előtt a beavatott kevesek titkos szórakozásának számított, az emberek többsége értetlenül szemlélte a motorizált csigaházakat, hiszen mennyivel egyszerűbb kényelmes és gyors autóban utazni, majd megszállni egy hotelben vagy apartmanban. Az elmúlt másfél év azonban azokat is ráébresztette a mindent egyben kínáló megoldás előnyeire, akiknek korábban esze ágában sem lett volna a mobilitást a lakhatással kombinálni.

Ez történt egy tízéves brit kisfiúval is. Alfie Day egy televíziós műsorban pillantott meg egy lakóautót, és azonnal kérlelni kezdte apukáját, hogy vegyenek egyet. A 34 éves apa, Phill Day tudta, hogy nem engedhetnek meg maguknak egy igazi kempingbuszt, az ötlet azonban neki is megtetszett, így rövid tervezgetés után nekilátott megépíteni a család saját lakóautóját. Ahelyett azonban, hogy felesége nagyobb kocsiját alakította volna át, saját munkába járós kisautóját: a Peugeot 107-esét vonta be a projektbe, mivel, ahogy mondta, szereti a kihívásokat.

Valójában úgy tűnhet, hogy éppen a könnyebbik utat választotta, hiszen az első generációs Peugeot 107 apró méretei ellenére rendkívül jól kihasználható és variálható belső térrel rendelkezik.


Peugeot-ból készült el a világ legkisebb lakóautója

A hátsó ülések támlái teljesen előre, az elsőké pedig teljesen hátra dönthetők, így az ezermester apukának nem maradt más dolga, mint hogy néhány furnérlap segítségével áthidalja az egyenetlenségeket.

Miután készen volt a belső teret csaknem teljes hosszában kitöltő „ágykeret”, egy felfújható matracot helyezett el rajta, az ablakokra pedig sötétítő függönyt szerelt. A teljes építés mindössze hat órát vett igénybe, az anyagköltséget pedig huszonöt fontra, azaz körülbelül 10 ezer forintra becsülte az apuka.

A világ minden bizonnyal legkisebb, működőképes lakóautója a Crampervan nevet kapta alkotójától. A szót a „camper van”, azaz lakókocsi, és a „cramped”, azaz szűkös kifejezésekből tákolta össze – utóbbit talán magyaráznunk sem kell, bár az építő szerint pont elfért a fiával együtt, és remekül aludtak az autóban. Alfie édesanyja, Lucy nem tartott velük az első kiránduláson – részben, mert neki már nem jutott volna hely, részben mert teljes őrültségnek tartja az ötletet. Ezzel Phill részben egyet is ért, ugyanakkor a közösségi média valósággal felrobbant a parányi lakóautó láttán, és ami a legfontosabb, Alfie élete legjobb kempingezésén vehetett részt az autóval és apukájával.

Peugeot-ból készült el a világ legkisebb lakóautója

Noha a Peugeot 107 alapvetően nem alkalmas arra, hogy valós használati értékű lakóautót építsünk belőle, Alfie Day apja jó érzékkel nyúlt a Peugeot márkához. Annak különböző kategóriájú haszonjárművei ugyanis rendkívül népszerűek a professzionális lakóautó- és kempingbusz-építők körében.

Szó szerint tucatjával találunk Európában olyan vállalkozásokat, akik a portfolió zászlóshajójából, a Peugeot Boxerből szerkesztenek minden földi jót kínáló mozgó otthonokat. Nem véletlen a választás, hiszen a jelenlegi, harmadik generációs modell nem csupán kiforrott konstrukció, de rendkívül sokoldalú is.

A négyféle hosszúságban, háromféle magasságban választható felépítmény mellett padlólemezes és alvázas kivitel is elérhető, így tényleg csak a tervezők képzelőereje szabhat határt a Boxerből kialakíthaó, illetve annak alapjaira építhető lakómodul adottságainak, szolgáltatásainak.

Ráadásul a Boxer a bevált dízelmotorok mellett immár akkumulátoros elektromos kivitelben is elérhető, ami új távlatokat nyit a környezettudatos kempingmegoldások piacán.

Peugeot-ból készült el a világ legkisebb lakóautója

A Peugeot maga is bemutatott egy variációt a témára: a 2019-es Peugeot Boxer 4x4 Concept 10 négyzetméteres hasznos belső tere három fő számára biztosított komfortos helyet akár hosszabb távon is. A Dangeltől származó összkerékhajtás és az emelt hasmagasság révén pedig a tanulmányautó akár a világ végére is elvitte volna utasait…

De még a kompakt Rifter is elképzelhető kempingjárműként, amint azt a 2018 elején bemutatott Peugeot Rifter 4x4 Concept szemlélteti. Az emelt futóművű, összkerékhajtású kivitel tágas tetősátorral és további kiegészítőkkel varázsolta ügyes expedíciós járművé a Peugeot.

Kulcsszavak: lakóautó, Peugeot, Peugeot 107
 
Több mint kétmilliárd forintot ér a legértékesebb Peugeot Több mint kétmilliárd forintot ér a legértékesebb Peugeot PEUGEOT Traveller: utazásra csábítás és maximális kényelem PEUGEOT Traveller: utazásra csábítás és maximális kényelem A Peugeot a legtisztább európai autógyártó A Peugeot a legtisztább európai autógyártó A jövő januárban életbe lépő extrém szigorú értékeknél is tisztábbak a Peugeot dízelei A jövő januárban életbe lépő extrém szigorú értékeknél is tisztábbak a Peugeot dízelei 50 éves az 504 coupé és cabrio 50 éves az 504 coupé és cabrio
 
Mutatjuk a vadonatúj, 2023-as Nissan Z -t

Mutatjuk a vadonatúj, 2023-as Nissan Z -t

2021. szeptember 17.
A Nissan ikonikus sportautója legújabb generációjának értékesítése 2022 tavaszán kezdődik az Egyesült Államokban – elképesztő dizájn, 400 lóerős twin-turbo V6-os motor és fejlett technológia.
Részletek

Mutatjuk a vadonatúj, 2023-as Nissan Z -t

 A Nissan egy globális közvetítés keretein belül mutatta be a vadonatúj 2023-as Z sportkocsit a Brooklyn-beli Duggal Greenhouse-ból, 5 mérföldre attól helytől, ahol az eredeti 1970-es Datsun 240Z mutatkozott be a világnak 1969 októberében.

„A Z forradalom volt 1969-ben, amikor bemutattuk. Azóta, több, mint 50 évig a Nissan stílust, sebességet, megbízhatóságot és még sok minden mást hozott több millió rajongó számára a világon” mondta Ashwani Gupta a Nissan Motor Co. CEO-ja.

Míg a Nissan ikonikus sportautójának korábbi hat generációja esetében numerikus megkülönböztetést alkalmaztak a régóta várt új modell csupán egy betűs elnevezést kapott az amerikai piacon: Z.

A 2023-as Z attraktív külsőt kínál, miközben a korábbi modellek előtt tiszteleg – hosszú motorház és alacsony hátsó felfüggesztés jellemzi. A pilótafülkében található egy 12.3 colos személyre szabható, sport sebességmérő, bőr sportülések és egy 8 hangszórós BOSE® hangrendszer.

Mutatjuk a vadonatúj, 2023-as Nissan Z -t

Minden 2023-as Nissan Z modell egy 400 lóerős, 3 literes, V6 twin-turbo motorral lesz szerelve és választhatunk majd egy 6 sebességes manuális váltó amihez egy EXEDY® nagy teljesítményű kuplung párosul vagy egy 9 sebességes, alumínium fülváltókkal ellátott automata váltórendszer között.

„A Z mindig is egy elérhető sportautó volt, a megszerezhetőség és a törekvés találkozása, az álom és a realitás. A legújabb változat bizonyára lázba fogja hozni a Z rajongókat és remélhetőleg nagyon sok új rajongót is szerez majd magának – amint a jövő év elején elérhetővé válik az amerikai piacra.” mondta Gupta. Az európai bevezetés dátumával kapcsolatban egyelőre nincs hír.

A 2023-as Z Sport és Performance felszereltségi szintekkel lesz elérhető, valamint egy speciális „Proto Spec” limitált kiadásban, melyből összesen 240 darabot gyártanak majd.

Mutatjuk a vadonatúj, 2023-as Nissan Z -tKulcsszavak: bemutató, nissan, Nissan Z, új modell
 
Megbabonáz - Hyundai Ioniq Hybrid Megbabonáz - Hyundai Ioniq Hybrid A BMW Motorrad bemutatja: lézervilágítás és bukósisak Head-Up Display A BMW Motorrad bemutatja: lézervilágítás és bukósisak Head-Up Display Idén nyáron mindegyik modellsorozatát frissíti a MINI Idén nyáron mindegyik modellsorozatát frissíti a MINI Genfben mutatkozott be az új Fiat Doblò Trekking Genfben mutatkozott be az új Fiat Doblò Trekking Legördült az egymilliomodik Juke a Nissan sunderlandi üzemében Legördült az egymilliomodik Juke a Nissan sunderlandi üzemében
 
A Volvo Cars új Recharge plug-in hibrid hajtáslánca tisztán elektromos módban messzebb jut egy feltöltéssel

A Volvo Cars új Recharge plug-in hibrid hajtáslánca tisztán elektromos módban messzebb jut egy feltöltéssel

2021. szeptember 14.
A Volvo Cars továbbfejlesztette a 90-es és 60-as modellszériákhoz kínált Recharge plug-in hibrid hajtásláncát. A módosítások nyomán jelentősen megnőtt a hatótávolság, ugyanakkor csökkent a széndioxid-kibocsátás, valamint javult a menetdinamika és a vezethetőség.
Részletek

A Volvo Cars új Recharge plug-in hibrid hajtáslánca tisztán elektromos módban messzebb jut egy feltöltéssel

A Volvo Cars új, továbbfejlesztett hajtáslánca egyetlen feltöltéssel akár 90 kilométer megtételét teszi lehetővé. Mivel a prémium járművek vezetői átlagosan nem egészen 50 kilométert tesznek meg munkanapokon, az új Volvo plug-in hibrid modellek felhasználói képesek lesznek tisztán elektromos üzemben végezni napi ingázásukat, amennyiben rendelkeznek otthoni töltési lehetőséggel.

A fejlesztés főbb elemei az új, megnövelt hatótávolságú akkumulátorcsomag, amely egy harmadik cellarétegnek köszönhetően az eddigi 11,6 helyett 18,8 kWh névleges kapacitást kínál; valamint a nagyobb teljesítményű, 145 lóerős villanymotor a hátsó tengelyen. Az extra motorteljesítmény jóvoltából a Recharge T6 modellek kombinált rendszerteljesítménye eléri a 350 lóerőt, míg a Recharge T8 modellek 455 lóerősek, azaz minden idők legnagyobb teljesítményű Volvo típusai. Az új hajtáslánc mellett fontos újdonság a bizonyos modelleknél elérhető, egypedálos vezethetőség.

Az akkumulátor megnövelt kapacitása révén az ügyfelek még nagyobb hányada közlekedhet elsődlegesen elektromos üzemben. A Volvo Cars becslései szerint az új hajtásláncnak köszönhetően akár mintegy 50 százalékkal csökkenhet a modellek WLTP ciklus szerint mért CO2-kibocsátása.


A Volvo Cars új Recharge plug-in hibrid hajtáslánca tisztán elektromos módban messzebb jut egy feltöltéssel

„2021-es írunk. Ügyfeleink joggal várják el, hogy benzin vagy gázolaj elégetése nélkül ingázhassanak.” – mondta Henrik Green, a Volvo Cars technológiai igazgatója. „A Volvo Cars legújabb plug-in hibrid modelljeinek tisztán elektromos hatótávolsága lefedi a felhasználók többségének mindennapi autóhasználatát.”

Az új, továbbfejlesztett villanymotor 65 százalékkal nagyobb teljesítményt juttat a hátsó kerekekre, és ezzel minden menethelyzetben kedvezőbb menetteljesítményeket és vezethetőséget biztosít. A megnövelt akkumulátor-kapacitással együtt a nagyobb teljesítményű villanymotor magabiztosabb összkerékhajtást is eredményez, ami különösen hasznos minden olyan helyzetben, ahol fokozott erőátviteli képességre és stabilitásra van szükség, így kis sebességű haladáskor, vontatás esetén, vagy ha csúszós útfelületen vezetünk.

A fejlesztések között megtalálható még az egypedálos vezetés lehetősége, amely különösen finoman, ösztönösen vezethetővé teszi a járművet. A tisztán elektromos Volvo modellekről már ismerős funkció lehetővé teszi, hogy a vezető egyetlen pedállal (a gázpedállal) szabályozza a gyorsítást és a lassítást is. A szolgáltatás kezdetben a Volvo XC60, S90 és V90 Recharge plug-in hibrid modelleken jelenik meg.

A Volvo Cars új Recharge plug-in hibrid hajtáslánca tisztán elektromos módban messzebb jut egy feltöltéssel

A megnövelt akkumulátor-kapacitás téli napokon, illetve nyári hőségben is hasznosnak bizonyulhat.  Így ugyanis a felhasználók akkor is aktiválhatják a Volvo Cars alkalmazásból az utastér előhűtés / előfűtés funkciót, ha autójukat nem csatlakoztatták töltőpontra, hiszen a nagyobb akkumulátor révén tekintélyes marad a tisztán elektromos hatótávolság.

A Volvo Cars feltett szándéka, hogy a prémium elektromos járművek gyorsan növekvő piacának vezető szereplőjévé váljon. A vállalat az évtized derekára 1,2 millió autó értékesítését tervezi világszerte, amelyeknek legalább az 50 százaléka tisztán elektromos lesz. 2030-tól pedig kizárólag elektromos járműveket kíván gyártani és forgalmazni a márka.

Az ügyfelek körében végzett kutatások rámutattak, hogy a plug-in hibrid Volvo modelleket már most is a menetidő mintegy 50 százalékában tisztán elektromos üzemben használják. A most bevezetett hajtáslánc-fejlesztéssel tovább javulhat ez az arány, még inkább alátámasztva azt a közvélekedést, hogy a PHEV típusok „részben elektromos autók.”

„A plug-in hibrid jármű gyakran köztes lépcső a tisztán elektromos mobilitásra váltás előtt.” – mondta Henrik Green. „Meggyőződésünk, hogy ezzel a fejlesztéssel sokak számára bebizonyíthatjuk, hogy az elektromos járművek jelentik a jövőt, és közelebb kerülhetünk azon célkitűzésünk megvalósításához, hogy 2030-ra teljesen elektromossá tegyük modellkínálatunkat.”

Az új hajtáslánc az SPA átméretezhető padlólemezre épülő összes Volvo Recharge plug-in hibrid modellen (Volvo S60, V60, XC60, S90, V90 és XC90 Recharge) megjelenik.

A hajtásláncot érintő, további fejlesztés, hogy a T8 benzines turbómotort is áthangolták, így az nagyobb teljesítményt kínál, kedvezőbb üzemanyag-fogyasztás mellett. Ez azt jelenti, hogy alacsony fordulatszámon, illetve elinduláskor nagyon motorteljesítmény áll rendelkezésre, illetve hibrid üzemmódban kifinomultabb vezethetőséget és csekélyebb CO2-kibocsátást kínál a hajtáslánc.Kulcsszavak: Recharge plug-in hibrid, volvo, zöld
 
Elképesztően gyorsan megtisztítja a legszennyezettebb levegőt is a Tesla modellje Elképesztően gyorsan megtisztítja a legszennyezettebb levegőt is a Tesla modellje A Volvo Cars és a Varjo a világon elsőként alkalmaznak kombinált valóságot az autóipari fejlesztésekben A Volvo Cars és a Varjo a világon elsőként alkalmaznak kombinált valóságot az autóipari fejlesztésekben A Volvo Cars új Recharge plug-in hibrid hajtáslánca tisztán elektromos módban messzebb jut egy feltöltéssel A sci-fi egy nap valóssággá válhat: Mindenhol elektromos autók A tisztán elektromos Volvo XC40 szabadidőjármű az automobilizmus új, elektromos jövőjét harangozza be A tisztán elektromos Volvo XC40 szabadidőjármű az automobilizmus új, elektromos jövőjét harangozza be Tankoljon villanyáramot kábel nélkül! Tankoljon villanyáramot kábel nélkül!
 
A szlovén piac jelentős szereplőjét vásárolja fel az AutoWallis

A szlovén piac jelentős szereplőjét vásárolja fel az AutoWallis

2021. szeptember 14.
Tovább folytatja nemzetközi terjeszkedését az AutoWallis, miután kötelező érvényű megállapodást kötött a szlovén piac jelentős autókereskedőjével, hogy tevékenységét és kapcsolódó ingatlanjait felvásárolja.
Részletek

A szlovén piac jelentős szereplőjét vásárolja fel az AutoWallis

Az akvizíció célpontja a tavaly közel 18 milliárd forintos forgalmat elérő Avto Aktiv, mely Szlovénia 5 városában 6 autómárkát értékesít és szervizel közel 20 éve. Növekedési stratégiájának megfelelően ezzel a lépéssel tovább folytatja nemzetközi kiskereskedelmi tevékenységének bővítését az AutoWallis, melynek célja, hogy a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója legyen.

A tavaly novemberi előzetes megállapodást követően sikeresen lezárultak az akvizíciós tárgyalások az AutoWallis és a szlovén autókereskedelmi piac jelentős szereplője között, így a magyar vállalat tulajdonába kerül a 2004-ben alapított Avto Aktiv szlovéniai kereskedelmi tevékenysége, valamint az ahhoz kapcsolódó ingatlanok. A vételárat az AutoWallis saját forrásból fedezi, és a tranzakció zárásához a szlovén versenyhivatal hozzájárulása szükséges. A magyar tőzsde autós vállalatának nem ez az első akvizíciója Szlovéniában: mint ismeretes, az AutoWallis tavaly októberben zárta le Szlovénia legnagyobb, egyben Ljubljana egyetlen BMW márkakereskedésének átvételét, amivel belépett az ország gépjármű kiskereskedelmi piacára is. A Csoport emellett a szlovén piacon a Jaguar és Land Rover márkák kizárólagos márkaképviseletét látja el, és idén megkezdte az Opel márka nagykereskedelmét is.

A szlovén piac jelentős szereplőjét vásárolja fel az AutoWallis

Az Avto Aktiv szlovén gépjármű kiskereskedelmi piac jelentős szereplője, öt városban (Koper, Kranj, Ljubljana, Nova Gorica, Trzin) értékesít és szervizel BMW, MINI, Jaguar, Land Rover, Toyota és Suzuki járműveket (ebből a Jaguar, Land Rover és a MINI márkát egyedüli szereplőként Szlovéniában). 2020-as árbevétele 51 millió euró, közel 18 milliárd forint volt, amit 960 új és 351 használt autó eladásával, valamint a hozzá kapcsolódó szerviz- és egyéb szolgáltatások nyújtásával ért el.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatójának értékelése szerint az akvizíció fontos mérföldkő a társaság történetében, mivel az Avto Aktiv árbevétele az eddigi tranzakciók között is jelentősnek mondható, megközelíti az AutoWallis Csoport idei évre várható árbevételének 10 százalékát. Antal Péter, az AutoWallis Kiskereskedelmi üzletágának vezetője, és így egyben a szlovén kiskereskedelmi piacért felelős vezető kiemelte, hogy Szlovénia az első olyan ország Magyarország mellett, ahol az AutoWallis Csoport a kiskereskedelmi piacra is belépett, amellett, hogy összesen 14 országban van jelen nagykereskedelmi tevékenységével.

A vállalat az elmúlt évtizedekben felhalmozott tapasztalatokra, a tavaly sikeresen végrehajtott másik szlovén akvizícióra, valamint az AutoWallis Csoport tőkeerejére alapozva kívánja fejleszteni szlovén jelenlétét. Ormosy Gábor hozzátette, hogy az AutoWallis jelenleg is vizsgálja a további akvizíciós lehetőséget Szlovéniában és további országokban egyaránt. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat a korábban meghirdetett növekedési stratégiájának finanszírozásához még az idei évben 4-6,5 milliárd forint közötti intézményi és lakossági forrásbevonást tervez, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalat az évtized végére a közép-kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója legyen.

Kulcsszavak: AutoWallis, márkakereskedés, Szlovénia
 
Magyarország egyik legmodernebb Suzuki kereskedését avatta fel a JP Auto Jászberényben Magyarország egyik legmodernebb Suzuki kereskedését avatta fel a JP Auto Jászberényben A piacon egyedülálló, 1 millió kilóméteres garanciát kínál a Toyota Proace A piacon egyedülálló, 1 millió kilóméteres garanciát kínál a Toyota Proace Az új TT Roadster -  Dinamizmus a szabad ég alatt Az új TT Roadster - Dinamizmus a szabad ég alatt A Nissan világszerte új kiskereskedelmi koncepciót vezet be a márkakereskedéseknél A Nissan világszerte új kiskereskedelmi koncepciót vezet be a márkakereskedéseknél Díjmentes autóhasználattal és szervizzel segítik az AutoWallis csoport tagjai a koronavírus ellen küzdő egészségügyi dolgozókat Díjmentes autóhasználattal és szervizzel segítik az AutoWallis csoport tagjai a koronavírus ellen küzdő egészségügyi dolgozókat
 
Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

2021. szeptember 10.
A közúti magánrepülőgép – a 2021. évi Nemzetközi Autókiállításon az Audi bemutatja az Audi Grandsphere koncepciójárművét.
Részletek

Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

Az első osztályon való repüléshez hasonlóan az 5,35 m hosszú Grandsphere szedán a legnagyobb kényelemben tett privát utazás nyújtotta luxust az átfogó fedélzeti élménykínálattal egyesíti. A 4. szintű automatizált vezetés a szabadság új dimenzióit teszi lehetővé: ebben az üzemmódban a belső tér tágas élményszférává változik kormánykerék, pedálok vagy kijelzők nélkül. Az első ülések pedig első osztályú lounge teret formáznak, maximális hellyel, szabadabb kilátással és a holisztikus digitális ökoszisztéma minden funkciójához való hozzáféréssel, amelybe az Audi Grandsphere beépült.

Az Audi Grandsphere – a négy gyűrűvel fémjelzett márka három „szféra” (sphere) szériájú koncepciójárműve közül a másodikként – különleges helyet foglal el a palettán. Ennek oka az, hogy a benne rejlő technológiák és tervezési jellemzők néhány éven belül újra meg fognak jelenni a jövőbeni Audi szériáknál. Az Audi Grandsphere koncepciója illusztrálja a márka azon állítását, miszerint a jármű a gépjárműipar élvonalában meghatározóvá válik a technológiai átalakítás és a teljesen új, holisztikus mobilitási kínálat tekintetében.

Az elektromos hajtású roadster Audi Skysphere Concept 2021 augusztusában debütált – ez egy automatizált vezetésű GT látványos vízióját jelentette, amely változó tengelytávú, önvezető sportautóvá alakul át. Ezt a két koncepciójárművet – valamint az Audi Urbansphere modellt, amely a trió harmadik tagjaként jelenik meg 2022-ben – összeköti azok általános koncepciója, amely abból adódik, hogy képesek a 4. szintű automatizált vezetésre. Az Audi a CARIAD-dal, a Volkswagen Csoport szoftver elemzőközpontjával dolgozik azon, hogy ezt a technológiát az évtized második felében bevezesse a piacra.

Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

4. szint: a hagyományos vezető-orientált vezetőtér és az utasülések belső terét változtatja át tágas lounge-szerű térré, amint a kormánykerék és a pedálok helyigénye csökken. Ugyanakkor a szabadság érzésének új szintjeit nyitja meg minden utas számára. Ennek oka az, hogy az Audi Grandsphere nemcsak a vezetőt mentesíti a vezetési feladatoktól, amikor csak lehetséges, de ugyanakkor számos lehetőséget kínál a fedélzeten tartózkodó személyek számára is, hogy ezt a szabadságot egyénileg változó élményekkel köthessék össze: kommunikáció vagy pihenés, munka vagy visszavonulás kívánság szerint a privát szféránkba. Az Audi Grandsphere Concept átalakulást kínál a szigorúan vett személygépkocsiból az „élmény eszközévé”.

Az Audi saját szolgáltatásainak és a digitális szolgáltatások integrálási képességének köszönhetően a lehetőségek szinte végtelenek. Ezek felhasználhatók az aktuális utazással kapcsolatos különféle szolgáltatásokhoz – például látványos, festői útvonal tervezése, valamint étterem- vagy szálloda-opciók elérése. A jármű gondoskodik az olyan mindennapi feladatokról is, amelyek túlmutatnak magán az utazáson. Például az autonóm Audi Grandsphere Concept utasait az aktuális célállomással kapcsolatos információval veszi fel, és önállóan kezeli a parkolást és a töltést.

Személyre szabott infotainment rendszer kínálta lehetőségek is rendelkezésre állnak, ilyen például a korábban használt zenei és videó szolgáltatók fedélzeti streamingjének zökkenőmentes integrálása. Egy további lépésben az Audi a jövőben rendelkezésre álló személyre szabott és exkluzív lehetőségeket is kínál – ezek lehetnek koncertek, kulturális események vagy akár sportesemények, amelyekre az ügyfeleket meghívják.


Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

Az Audi Grandsphere Concept illusztrálja a márka azon állítását, amely szerint meghatározza a jövő progresszív luxusát: az Audi vonatkozásában ez magába foglalja a digitalizáció által nyújtott új, magas szintű élményeket, valamint a fenntarthatóság holisztikus megközelítését a szén-dioxid-semlegesség elérésének céljával a közeljövőben a teljes értéklánc mentén.

Első osztályú élmény a jövőben, szorozva hárommal

Az Audi Skysphere, az Audi Grandsphere és az Audi Urbansphere a három koncepciójármű, amelyekkel a négykarikás márka a progresszív luxusról alkotott elképzeléseit demonstrálja. A folyamat során az Audi olyan járműélményt teremt, amely messze túlmutat azon a célon, hogy pusztán azért töltsön bizonyos időt a járműben, hogy A pontból B pontba jusson, sőt, messze túlmutat magán a vezetési élményen is.

Ezek a koncepciók új dizájnnal rendelkeznek, amely végső soron a belső teret, az utasteret helyezi a középpontba járműben, és immár nem rendeli alá az utasok élményét a technológia követelményeinek. Ez tükröződik a belső tér variábilis elrendezésében, a kezelőszervek eltűnésében és az utastér nagy kiterjedésében, amellett, hogy új szolgáltatási kínálathoz köti azokat.

A tervezési folyamat – belülről kifelé

Még a névben szereplő „szféra” (sphere) szó is utal valamire: az Audi Skysphere, Grandsphere és Urbansphere koncepciójárműinek lényege mindig a belső térben rejlik. Ezen új generációs járművekben a hajtásrendszer és a kezelhetőség már nem a tervezési specifikációk élén állnak.


Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

Ehelyett a kiindulópont a belső tér, az utasok élet- és élményszférája utazás közben. Igényeik és vágyaik alakítják a teret, a jármű felépítését és a funkciókat. Ezzel az újraértékeléssel maga a tervezési folyamat is megváltozik. Minden beszélgetés elején a hangsúly a belső térre és annak kialakítására irányul. Csak ezután tervezzük meg a csomagot, a külső vonalvezetést és az arányokat, amelyek a járművet igazi műalkotássá formálják, a technológiai feltételekkel együtt.

Tér, forma, funkció – a belső tér

Az Audi Grandsphere Concept ajtajai szembefordulnak, így az első és hátsó ajtó egymással érintkezik; nincs B-oszlop. A belső tér egész világa megnyílik az utasok előtt, amint a járműbe beszállnak. De az Audi Grandsphere még ezt megelőzően azonosítja utasait egy útvonal-azonosítóval – egy innovatív funkcióval –, amely kinyitja az ajtókat, és egyedileg beállított kijelzőkkel és környezeti fényekkel fogadja őket. A járművezető és az utas helyzetét automatikusan érzékeli, és számos személyes kényelmi funkciót – például a klímaberendezés és az ülések beállításait – az egyes ülésekhez igazítja. Ugyanakkor az infotainment rendszer hozzáfér az utasok által legutóbb használt szolgáltatásokhoz, és zökkenőmentesen újraindítja őket a járműben. Például egy videó, amelyet az egyik utas táblagépen streamelt, automatikusan lejátszásra kerül az Audi Grandsphere kijelzőfelületén.

A járművezető oldalán ugyanakkor a vetítőfelület automatikusan eléri és megjeleníti azokat a híreket, amelyeket az utas olvasott, mielőtt beszállt.

A belső térben a dekoratív felületeken és a funkcionális elemeken végigfutó vonalak hangsúlyosan vízszintes irányúak. A nyitott, tágas belső tér egyedi tér benyomását kelti, a kormánykerék, a pedálok vagy a hagyományos műszerfal hiánya pedig a nyitottság és nagy kiterjedés érzetét kelti.

Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

A nagy üvegfelületek, a kiterjedt szélvédő és az átlátszó mennyezet szintén ezt az érzést hangsúlyozzák. Ugyanez mondható el az oldalablakok sajátos geometriájáról is: a felső rész kifejezetten szögletes formájú – a legszélesebb rész alig valamivel szemmagasság felett van. Ez egy trükk, amelyet az Audi először 2017-ben mutatott be futurisztikus AI:CON koncepciónál, amely éppen a sorozatgyártás fázisa felé halad.

A komfortzónában bekövetkezett változás radikális: ha a főnök ülése hátul van egy hagyományos szedánban, akkor az „első osztály” most előre lépett az első sorba. Ennek oka az, hogy már nem feltétlenül van alárendelve a vezetési és vezérlőfunkciónak. A 4. szintű vezetésnél a kormánykerék és a pedálok eltűnnek, és az utastér elülső része teljes szélességében ténylegesen szabaddá válik, tökéletes kilátással a nagy első és oldalsó ablakokon keresztül, valamint maximális mozgásszabadsággal.

A belső tér különösen szélesnek tűnik, ha a két első különálló ülést teljesen hátra tolják. Az Audi Grandsphere 2+2 üléses modell. A kárpitozott, kétszemélyes ülés az oldalán körbefutó kartámasszal hátsó ülésként szolgál, míg mindkét első ülést az első osztályú kényelem és tágasság jegyében tervezték.

A két ülés ülőfelülete és háttámlája az integrált övvel vizuálisan elkülönülnek. Az üléstámlák oldaltámaszai diszkréten íveltek, ezáltal biztosítva a megfelelő támaszt a kanyarokban. A lehetséges üléspozíciókat mindennemű használatra optimalizált formában kivitelezték: függőleges helyzetben az Audi Grandsphere ergonómiailag tökéletesen vezérelhető – tetszés szerint és a 4. szintű zónákon kívül. A hátsó 40 fokban döntött ülésnek köszönhetően az utasok pihenhetnek és használhatják az infotainment rendszert.

Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

Végül, ha a háttámlát 60 fokban megdöntik, tökéletes pihenő helyzet érhető el. A fejtámla 15 fokban előre dönthető. Ide vannak beépítve a szűrt és szabályozott hőmérsékletű levegő számára a szellőzőnyílások – tetszés szerint illatosított kivitelben is –, valamint a többi utas számára hallhatatlan hangszórók, amelyek privát hangzónát tesznek lehetővé.

Az első ülések között – általában fémburkolat alá rejtve – található egy kompakt, fedélzeti hűtő, két pohárral és egy formatervezett, elegáns palackkal üdítőitalok számára. Ez az Audi Grandsphere Concept első osztályú kialakításának újabb jele.

Nincsenek felszerelések, nincsenek képernyők: kijelzők és működés

Egy meglepetés, amikor körülnézünk az Audi Grandsphere természetes színű, optimalizált kialakítású belső terében: sem szabályozó műszerelemek, sem a virtuális megjelenítési koncepciókhoz tartozó fekete képernyők nem láthatók, mielőtt aktiválnák a vezetési funkciókat – a gyakran emlegetett „digitális detox” tökéletes példája látható.

Ehelyett egyértelműen tagolt és nyugalmat sugárzó részeket láthatunk a legjobb minőségű anyagokkal. A fa és a gyapjú, a szintetikus textilszövet és a fém látható és kellemes tapintású, falburkolatként, üléshuzatként és szőnyegként. Több anyag, például a gyertyán furnérlemez, fenntartható termesztésből származik, vagy újrahasznosított nyersanyagokból készül. Az Audi Grandsphere modellben nincsenek bőrből készült felületek – ez is összhangban van a luxus progresszív értelmezésével, amely mindig elválaszthatatlan a fenntarthatóságtól.

Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

Egy újabb meglepetés, amikor a jármű az ujjhegyünk érintésére megelevenedik: vannak kijelzők – de ezek a szélvédő alatti fafelületeken projekció formájában jelennek meg. A vezetési státusztól függően – legyen az manuális vezetés kormánykerékkel vagy 4. szint – ezek megoszlanak a belső tér teljes szélességében, vagy szegmentált formában jelennek meg a vezető- és az első ülés utasai számára. Az utazás során szükséges összes információ nagy felbontásban és pontosan olvasható.

Alternatív megoldásként a vetítőfelületek – automatizált vezetési módban – CinemaScope képernyőként is használhatók az infotainment tartalomhoz vagy akár videokonferenciák képernyőjeként. Ezenkívül egy érzékelősáv van beépítve a vetítési felületek alá a tartalmak közötti gyors váltáshoz – például zenéhez vagy navigációhoz. Ez mutatja a járműben éppen aktív összes funkciót és alkalmazást. A különböző menükhöz ikonok villognak.

Az egyik különleges, rendkívül innovatív vezérlőelem a belső burkolaton található ajtónyílás közelében helyezkedik el: az MMI „érintésmentes válasz” funkció. Ha a járművezető „aktív” pozícióban ül a kormány mögött, egészen a belső tér elülső része felé ezt a vezérlőelemet használhatja ahhoz, hogy egy forgó gyűrű és gombok segítségével érintéssel különböző funkciómenüket válasszon ki és a különböző szinteken kattintással végighaladjon. Egy egyszerű, intuitív művelet.

Ha viszont a járművezető a 4. szintű vezetés közben hátradönti az ülést, akkor sem kell nélkülöznie ezeket a kényelmi elemeket. Ez azért van így, mert ekkor a szemkövető és a gesztusvezérlő funkció kombinációja lép működésbe. A szemre irányított érzékelő érzékeli a látómezőt, amikor a vezérlőegység működik. Az utasnak pedig csak analóg kézmozdulatokat kell tennie – nem szükséges előre hajolnia –, amelyek hasonlóak az érintésen alapuló működéshez, és ugyanúgy használhatja a rendszert – anélkül, hogy bármit megérintene.

Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel

Legyen szó szemkövetésről, gesztus- vagy hangvezérlésről, kézzel írott inputról vagy érintésről, ugyanaz vonatkozik minden üzemmódra: az Audi Grandsphere Concept alkalmazkodik az egyes felhasználókhoz, és „megtanulja” preferenciáikat és gyakran használt menüiket – és ennek alapján nem csupán helyesen végrehajtja az alapvető parancsokat, hanem személyes javaslatokat is adhat közvetlenül a felhasználónak.
Még az ajtók karfájában is találhatók beépített kezelőpanelek. Ily módon a jármű láthatatlan érintőfelületeket kínál az utasoknak egy optikai jelzőegység segítségével pozíciója megmutatásához. Ugyanakkor a bal és jobb oldali ajtók karfájában VR üvegek találhatók, amelyek az infotainment opciókkal együtt használhatók – például a holoride rendszerben.

Dinamikus monolit – külső kialakítás

5,35 m (17,6 láb) hosszúságú, 2 m (6,6 láb) szélességű és 1,39 m (4,6 láb) magasságú méreteivel az Audi Grandsphere Concept méretei ennél a szedán modellnél a luxus kategóriájú járművek egyértelmű példájaként jelennek meg. A 3,19 m-es (10,5 láb) tengelytáv csúcsértéket képvisel, amely még a jelenlegi Audi A8 hosszú változatát is felülmúlja. De még annál is feltűnőbb, mint amit ezek az számok sugallnak, az a vizuális benyomás, amelyet a jármű annak első megpillantásakor kelt. Ennek az az oka, hogy az Audi Grandsphere nem hasonlít a hagyományos szedánhoz, sokkal inkább egy feszes vonalú négyajtós GT-hez, amelynek vonala egyenesen a szélcsatornából indul. Ez pedig mindenféle dekoráció vagy felesleges díszítés nélkül történik.

A folyamat során az Audi Grandsphere következetesen alkalmazza az elektromos hajtásrendszer sajátos feltételeit közvetlenül az elülső részen – a rövid túlnyúlást, lapos motorháztetőt és a szélvédőt, amely messze előrenyúlik a nagy belső tér elülső határaként. Ennek ellenére számos elektromos járművel ellentétben egyáltalán nem tűnik futurisztikusnak, inkább a hagyományos szépségideálok jegyeit hangsúlyozza.

Audi Grandsphere Concept – luxus szedán elektromos hajtásrendszerrel


Kulcsszavak: bemutató, Grandsphere Concept, premier, új modell
 
Megérkezett a harmadik generációs Mercedes-Benz Sprinter Megérkezett a harmadik generációs Mercedes-Benz Sprinter MINI Clubman - A hétköznapi használhatóság és a hosszútávú megbízhatóság egyedülálló kombinációja MINI Clubman - A hétköznapi használhatóság és a hosszútávú megbízhatóság egyedülálló kombinációja A Volkswagen bemutatta új elektromos autóit Kínában A Volkswagen bemutatta új elektromos autóit Kínában Szívdöglesztő limitált széria ünnepli a BMW M3 harmincadik születésnapját Szívdöglesztő limitált széria ünnepli a BMW M3 harmincadik születésnapját Elindult az új Tiguan sorozatgyártása Elindult az új Tiguan sorozatgyártása
 
Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve

Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve

2021. szeptember 10.
A Citroën igazán innovatív, az ötajtósok, a kombik és az SUV-k jellegzetességeit ötvöző modellel tér vissza a nagy utazóautók világába. A jövőbe mutató koncepció egy folyamatos változásban lévő piacon mutatkozik be, ráadásul egy olyan szegmensben, ahol az ügyfelek egyszerre várnak sokoldalúságot, kifinomultságot és modernséget az autóktól.
Részletek

Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve

"A C5 X-szel a Citroën megújítja a „touring” kategóriát, azaz az elegáns, kifinomult és tökéletesen nyugodt, derűs utazást kínáló modellek családját.” - nyilatkozta Vincent Cobée.

A C5 X révén a Citroën egy igazán merész modellel tér vissza a nagy utazóautók világába, megújítva így a kifejezetten konzervatívnak nevezhető felső kategóriát. A projekt komoly kihívást jelentett a Citroën formatervezőinek, de az eredmény egyértelmű siker: az „új generációs” ötajtós egyszerre nagyon karakteres és harmonikus, ráadásul több szegmens egyfajta szintézisét adja, így igyekszik megfelelni az ügyfelek folyamatosan változó elvárásainak.

A felső kategória különböző karosszériaváltozataira jellemző stíluselemek arányos ötvözésével a C5 X megújítja a szegmenst, és a Citroën legendás luxusmodelljeinek vonásai is visszaköszönnek benne. A feszes, határozott vonalak izmos, íves formákkal váltakoznak, a végeredmény pedig egy áramvonalas, dinamikus és elegáns karosszéria, amely ötvözni képes három különböző univerzum legjobb tulajdonságait: az ötajtósok eleganciáját és presztízsét, a kombik dinamizmusát és sokoldalúságát, valamint az SUV-ok modernségét és robusztusságát.

C5 X: válasz az összetett ügyféligényekre

„A sokoldalúan használható, a megszokott kereteken túlmutató, nevezzük így: hibrid terek iránti igény napjainkban egyértelműen megfigyelhető, ezt más területeken végzett kutatásaink is igazolják.

Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve

Említhetjük például azokat a nagyvárosi közösségi tereket, amelyek egyaránt képesek otthont adni ünnepi rendezvényeknek, társasági eseményeknek, kisgyerekes családi programoknak és a fiatalok baráti összejöveteleinek is” – magyarázza Cécile Batho, a Brain Value kutatóintézet társigazgatója.

A Citroën úgy alkalmazkodik a folyamatosan változó társadalmi és fogyasztói igényekhez, hogy sokoldalú termékeket fejleszt számukra, amelyek használatával nem kell lemondaniuk számukra fontos dolgokról. A korszellemet maximálisan tükröző, újító termékekről van szó, amelyek egyértelműen meghatározzák a mai autós piacot. A C5 X-szel a Citroën tökéletes választ ad a hagyományos ötajtósoknál, kombiknál és SUV-knál modernebb és funkcionálisabb utazóautót kereső, magas igényszintű ügyfelek kérdéseire.

A C5 X választ az az átakulásban lévő piaci kihívásaira

Az elmúlt években azt láttuk, hogy a kiváló minőségű utazóautó már nem egyedül az „ötajtóst” jelenti. Az SUV-k és a kombik egyaránt hódítanak el olyan ügyfeleket, akik egyrészt praktikusabb, másrészt karakteresebb autókat keresnek. 2020-ban Európában az SUV modellek jelentették a felső középkategória eladásainak 29,3%-át, míg a kombik 27,5%-ot, az ötajtósok pedig 21,6%-ot tettek ki.

Kínában a 2020-as év legnagyobb sikere egyértelműen az SUV volt: a felső középkategória fele ilyen modellekből állt, őket követték az ötajtósok 18%-kal, majd az egyterűek 10%-kal. A kombik Kínában abszolút marginálisnak számítanak: mindössze a szegmens 0,1%-a tartozik ebbe a karosszériaváltozatba.


A felső középkategóriába sorolt különböző modellváltozatok egymáshoz viszonyított aránya évek óta folyamatos változásban van. Változnak ugyanis az ügyfelek elvárásai: részben érzelmi, részben pedig funkcionális alapon döntenek.

Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve

A nagy utazóautókat választó ügyfelek régebben elsősorban észrevetetni akarták magukat az úton, és ehhez modern, számos fedélzeti technológiai megoldással rendelkező modellt választottak. Ma ezzel szemben azt is igénylik, hogy az autó praktikus, tágas, nagy rakterű, sokoldalú és robusztus legyen – a modernség új formáit keresik, új alternatívákra nyitottan.

A C5 X fejlesztése során a Citroën arra törekedett, hogy ezekre az új elvárásokra adjon választ.  Frédéric Angibaud, aki a C5 X külsejét tervezte, olyan autót álmodott meg, amely „a sokoldalúság, a biztonság és az esztétikusság ötvözetét adja, miközben ügyel a környezetvédelmi és gazdaságossági szempontokra is”. A tervezőmunka gyümölcseként a C5 X innovatív, merész modell lett, amely egyszerre nyújtja az ötajtósok eleganciáját, a kombik praktikusságát és az SUV-k modernségét.

A Citroën válasza tehát tökéletesen megfelel a megváltozott életet élő ügyfelek igényeinek. Cécile Batho az élet számos más területén is megfigyeli ezt a változó tendenciát: „Már nem elégszünk meg egyetlen szereppel. Változatos korban élünk, az életmódunk sokoldalúvá vált, a munkamódszereink hasonlóképpen. Az autóiparon kívül más területeken is azt látjuk, hogy egy-egy termék többféle szerepet is játszik az életünkben. Kiváló példa erre a divat világa: a nagy luxusmárkák utcai modelleket is terveznek, vagy éppen a hagyományos férfi-női sztereotípiákat feszegetik. Az igények, elvárások színes kavalkádjának vagyunk szemtanúi.”

Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve

A C5 X legerősebb ütőkártyája pontosan ez: egyfajta keresztezése, olvasztótégelye a különböző világok által meghatározott, gyorsan változó fogyasztói igényeknek. Egy folyamatos átalakulásban lévő világban a Citroën a bevált karosszériaváltozatok legjobb megoldásainak varázslatos ötvözetét kínálja.

Innovatív, áramvonalas, nyúlánk

A Citroën nem is térhetett volna vissza a nagy utazóautók szegmensébe valamilyen konvencionális megoldással. A C5 X radikálisan újító, sokarcú modell.

Frédéric Angibaud, a C5 X tervezője így nyilatkozik: „Az elnyújtott vonalú utastér, a hátsó légterelők és a karosszéria oldalsó része a hosszú oldalablakokkal – ezeket a stíluselemeket az ötajtósok világa ihlette.”

A C5 X sziluettje határozott, aerodinamikája optimális, elősegíti az alacsonyabb fogyasztást. A profil nyúlánk, az űrhajózás formavilágát idézi, arányai különlegesek. Az áramvonalas külsőt csak erősítik a feszes, izmosnak tűnő elemek. A hosszú motortérfedél, a magasan elhelyezett övvonal és a hátsó kerék feletti íves lezárás a legendás Citroënek formanyelvét viszik tovább, és egyszerre teszik kifinomulttá, dinamikussá és masszívvá az autót.

A kerékjárati ívek felett kialakított, eredeti megjelenésű síkok tovább erősítik az autó karakterét azzal, hogy kiemelik a nagy átmérőjű kerekeket, de szerepük van az optimális légáramlás biztosításában is az autó oldala mentén. A 720 mm átmérőjű kerekekre 19 collos Tall & Narrow abroncsok kerültek.

Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve

A 19 collos Aero X elnevezésű könnyűfém felniken ragyogó fekete aerodinamikai betéteket találunk, amelyek a turbinaeffektust kihasználva elvezetik a levegőt, így csökkentik a légellenállást, ennek köszönhetően pedig a fogyasztást is.

A hosszú tetővonal különlegesen kidolgozott, szinte lebegő légterelőben végződik. Az oldalablakok felett húzódó krómozott díszcsík egészen a C-oszlop ablakáig nyúlik, ez pedig még karakteresebbé, optikailag még hosszabbá teszi a képet. A szélvédők és az oldalablakok keretei ragyogó feketék, ez egyrészt tökéletessé teszi az üvegfelületek 360°-os érzetét, másrészt olyan benyomást keltenek, mintha az autó teteje lebegne. A tető – az ügyfél igényei szerint – a még gondosabb kimunkálást sugalló Perla Nera fekete fényezéssel is elérhető.

Modern, csúcstechnológiát képviselő orr-rész

A C5 X orr-részének hangsúlyos eleme az új Citroën-arculat jellegzetes motívuma, a V alakú fényszóró, amely az összhang kedvéért a hátsó részen is megjelenik. Az autó elején a krómozott és a ragyogó fekete felületek dominálnak, egyértelműen meghatározva a C5 X helyét a kategóriában. A felső márkaembléma optikailag egészen a LED-es nappali fényekig húzódik, így szélesebbnek láttatja a motorteret. Az alsó chevron a LED-fényszórókig nyúlik, szintén a csúcstechnológiát és a kifinomultságot jelezve. A C5 X világító berendezései a legkisebb részletekig menően nagyon precíz kidolgozásúak. A fényszórókban apró szárnyakból formázták meg a márka emblémáját, ez elsősorban ¾-es elölnézetben teszi igazán különlegessé az autó külsejét. A szárnyak a hátsó fényszórókban is megtalálhatók.

Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve

A motortérfedél tekintélyes méretű, egyszerre hosszú és széles, meglehetősen alacsonyra épített. Az oldalán elhelyezett mélyedések a Citroën C4-et és a C5 Aircrosst idézik: a karakteres megoldás az autó erejét és masszív felépítését hangsúlyozza ki.

Az alsó légbeömlő nyílások krómozott keretet kaptak, nagyon geometrikus formájukat szintén a márka emblémája ihlette. Fő szerepük az, hogy helyet adnak a vezetést segítő rendszerek fontos elemének, a radarnak.

Tekintélyes, egyszerre elegáns és erős hátsó rész

„Az igen tágas csomagtér és a széles, alacsony rakodóküszöb a kombik kialakítását idézi.” – mondja Frédéric Angibaud.

A C5 X hátsó része egyszerre sugall erőt és eleganciát. A magasan elhelyezett spoiler vizuálisan az utastér meghosszabbításaként szolgál, a rendkívül íves hátsó szélvédővel együtt különlegesen tekintélyes és dinamikus jelleget kölcsönöz az autónak. Az alsó rész lekerekített vonalai szintén a legendás Citroën-modelleket idézik. Az olyan apró részletek, mint a rendszámtábla körüli vonalak, az alacsonyan elhelyezett márkaembléma vagy a fényvisszaverők körüli krómdíszítés, az autó szélességét hangsúlyozzák ki, optikailag szinte leültetik az útra a karosszériát.

A LED-es, 3D hátsó fényszórók szélesen húzódnak a karosszéria hátulján, szintén hozzájárulva az úton „ülő” autó érzetéhez. Az első fényszórókhoz hasonlóan itt is megjelenik a V alakú motívum, amely szélesebbé teszi a karosszériát, és elsősorban ¾-es hátulnézetben szembetűnő. A C5 X hátsó részének stilisztikai kialakítása egyben az ügyfelek tágasság és praktikusság iránti igényét is kielégíti. A csomagtér nagyon szélesre nyitható, az alacsony küszöb jelentősen megkönnyíti dolgunkat a mindennapi életben. A hátsó ajtó alján található fekete légterelő nemcsak esztétikus, de hasznos is, hiszen a levegő leszorításával javítja a stabilitást fékezésnél – ezért is kapott helyet már számos Citroën-modellen, a CX-től az XM-en keresztül a C6-ig.

Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve

Magas felépítés

„Az SUV-któl vettük át az „up on the road” megoldást, azaz a magas felépítést, ami biztonságot, védelmet sugall. Az autó oldalait, íveit úgy dolgoztuk ki, hogy az SUV-kra jellemző robusztusságot érjük el.” – Frédéric Angibaud.

A C5 X karosszériájának alján köröskörül fekete védőelemek találhatók, amelyek szintén az SUV-kra emlékeztetnek, kiemelik az autó robusztusságát és szilárdságát. Más SUV-jellegzetességeket is találunk a C5 X-en, így a magasra épített karosszériát, a méretes, 720 mm-es kerekeket, és az ötajtósoknál jelentősen magasabb üléspozíciót.Kulcsszavak: bemutató, C5 X, Citroën, premier, új modell
 
Újszerű utazási élményt kínál a Toyota kisbusza Újszerű utazási élményt kínál a Toyota kisbusza Vonzza a tekintetünket - Hyundai i30 Fastback Vonzza a tekintetünket - Hyundai i30 Fastback Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve Hamarosan érkezik az új Civic Tourer Citroën C5 X: varázslatos koktél ötajtósból, kombiból és SUV-ból keverve Íme az új BMW M4 Cabrio Ismerős úton jár a Volvo Cars a hamarosan érkező V90 Cross Country modellel Ismerős úton jár a Volvo Cars a hamarosan érkező V90 Cross Country modellel
 
70 éves a Peugeot kombi

70 éves a Peugeot kombi

2021. szeptember 09.
Kevés autómárka neve forrt össze olyan szervesen a kombi karosszériaformával, mint a Peugeot-é. A történet mintegy hetven éve vette kezdetét, vége pedig a jelek szerint soha nem lesz.
Részletek

70 éves a Peugeot kombi

Amikor a Peugeot a második világháborút követően ismét beindította gyártóüzemeit, nem pusztán onnan folytatta, ahol évekkel korábban kényszerűen abbahagyta. Egy vadonatúj konstrukcióval: az önhordó karosszériás 203-assal jelentkezett, amely a bevezetését követő öt évben egyedül képviselte a patinás autómárkát a piacon.

A vásárlók üdvözölték a modern vázszerkezetű családi autót, ám a technológiai finomságoknál nagyobbra értékelték az 1950-ben bemutatott kombi változatot – pontosabban változatokat, hiszen a 203 kétféle variációt is bemutatott ugyanarra a témára. A Commercial egy egyszerűbb kivitelű modell volt, gigantikus csomagtartóval, míg a Familiale második üléssora mögött egy harmadiknak is találtak helyet a tervezők, így az igényesebb kidolgozású csúcsmodellben egyszerre akár hatan is utazhattak.

Mindkét kombi 200 mm-rel hosszabb, 2780 mm-es tengelytávon nyugodott, mint az alapmodell, így bőséges helyet kínált utasainak és azok csomagjainak. A takarékos, megbízható, jól manőverezhető, stabil értéktartású modell nem egyedül a hazai piacon vált a vásárlók egyik kedvencévé, Európa-szerte jelentős sikereket aratott.

Hagyományosan a 203-ast tekintjük tehát a Peugeot kombik ősének, ám ez ebben a formában nem teljesen igaz: már a típus elődjéből, a 202-esből is készült olyan változat, amelynél a csomagtartót nem választották le az utastértől.

70 éves a Peugeot kombi

Az elsősorban bérautóként használt modell formavilágát azonban nem a sokoldalúság, hanem az utasok kényelme diktálta: a tervezők a B-oszloptól hátrafelé látványosan magasabb tetővonallal és meredeken ejtett hátfallal gondoskodtak a maximális fejtérről.

Ha funkcióját tekintve nem is felelt meg a modern kombikkal szemben támasztott követelményeknek, a harmincas évek végétől gyártott modellváltozat formailag már tökéletesen előlegezte meg ezt a rendkívül praktikus stílust.

De kanyarodjunk vissza a Peugeot 203 Break modellpároshoz (a francia autós kultúrában máig ez a kombi általános elnevezése), hiszen ennek hallatlan sikere ösztönözte arra a Peugeot-t, hogy a következő évtizedekben szinte az összes típusából készítsen kombi változatot.

A modell közvetlen utódja, a Peugeot 204 – a márka első keresztmotoros, elsőkerék-hajtású típusa – 1965 őszén kapta meg az ötajtós, nagy csomagterű változatot; ennek övvonalnál kitüremkedő hátfala maximális kapacitást tett lehetővé, nem mellékesen hallatlanul sikkes volt.

70 éves a Peugeot kombi

A 204 Break kizárólag két üléssorral volt elérhető, a tengelytávot pedig mindössze 5 mm-rel növelték meg a Berline modellhez képest – igaz, tekintélyes 29 centiméterrel volt hosszabb, mint a szépséges Cabriolet és az izgalmasan újszerű Coupé variánsok azonos értéke.

A Peugeot 204 méreteihez viszonyítva gigantikus tengelytáv tette lehetővé, hogy a modell orrát átrajzolva, hátsó túlnyúlását meghosszabbítva létrehozzák a megjelenésében és hangulatában egyaránt felsőbb kategóriásnak ható Peugeot 304-est. A kombi verzió esetében még a farhoz sem nyúltak, itt kizárólag az új fényszórók, a prominensebb hűtőmaszk és a modern műszerfal jelentett eltérést a 204 Breakhez képest. A konstrukció így két modellgeneráción átívelve, több mint másfél évtizeden át biztosított praktikus alternatívát a vásárlók számára.

Eközben persze az eggyel, sőt, kettővel magasabb méretosztályokban is töretlenül hódítottak a Peugeot kombik. A Peugeot 403, a márka első modern nagyautója nevében a háború előtti 402-es utódjaként jelent meg 1955-ben, de termékfilozófiáját tekintve a kisebb 203-asból merített ihletett, beleértve a nyújtott tengelytávú (+240 mm), kétféle kivitelben (Commerciale és Familiale) gyártott kombit. A három üléssoros verzió azonban – a nagyobb karosszériának köszönhetően – itt már akár nyolc személynek kínált helyet; a térérzetet a 90 fokban nyitható oldalajtók, valamint a hátul is teljesen lehúzható oldalablakok javították.

70 éves a Peugeot kombi

A Peugeot 403 végül annak ellenére sem futott be komoly karriert, hogy ez volt a márka első típusa, amelyből egymillió darabnál is többet adtak el. 1960-tól gyártásba került ugyanis a nagyobb, modernebb, elegánsabb Peugeot 404, és ettől fogva a 403 csak olcsó belépőmodellként élt tovább a márka palettáján.

Tegyük hozzá, a 404 valóban többet kínált, különösen kombi kivitelben: utóbbi karosszériája például dupla csavarrugókkal támaszkodott a hátsó tengelyre, az üzemanyagtöltő nyílás a rendszámtábla mögül átköltözött a bal hátsó kerékdobra, a méretes csomagtérajtó felnyitását pedig rugórendszer könnyítette meg. A modernebb kialakításnak köszönhetően a gyakorlatban nem igazán tűnt fel, hogy nem csak a karosszéria teljes hossza csökkent a 403 kombihoz képest (458 vs. 461 cm), de a tengelytáv is rövidebb lett (284 vs. 290 cm).

A Peugeot kombik sokak szerint az ezt követő időszakban érték el fénykorukat. A 404 után következő 504-es, majd 505-ös hatalmas, 2900 mm-es tengelytávon nyugvó, emelt tetőlemezű Break kivitelei, illetve a három üléssoros, igényesebb Familiale verziók a kor hétköznapi luxusautójának számítottak. Éppúgy alkalmasak voltak hét vagy nyolc személy, mint (a két hátsó üléssort teljesen síkba döntve) terebélyes méretű rakomány szállítására.

A modern vonalú, tágas gépkocsik sokoldalúságára jellemző, hogy Európa-szerte a legváltozatosabb feladatkörökben alkalmazták azokat: a halottaskocsitól kezdve a mentőautóig, a katonai járműtől a szervizkocsiig mindent készítettek belőle.

70 éves a Peugeot kombi

Igazán feledhetetlenné azonban a francia Dangel cég által átalakított példányok tették ezeket a kombikat: a robusztus, nagy teherbírású, megbízható Peugeot-k emelt hasmagasságú, összkerékhajtású kivitelei szó szerint a világ bármely pontján elboldogultak.

A Peugeot ügyfelei joggal bíztak abban, hogy a márka a legfelsőbb kategóriákra is kiterjeszti a kombik sikeres receptjét, miután a 604-es jelentős részben az 504-es műszaki alapjaira épült. A gyár valóban tervbe vette egy Peugeot 604 Break építését, ám ez végül nem valósult meg, ahogy a modell utódaiból, a 605-ösből és a 607-esből is kizárólag szedán készült.

Fordult azonban a kocka a 2000-es évek elején, amikor két innovációval frissítette modellkínálatát a márka. A 307-es visszahozta a kínálatba a három üléssoros kombi fogalmát: a 307 Break egy hagyományos, kiforrott kombi volt, míg a 307 SW (a márkánál máig alkalmazott típusjelzés az angol Station Wagon kifejezés rövidítése) hétszemélyes, csupaüveg utazóautóként csábította a márkához azokat, akik igényelték a bőséges helykínálatot és a sok ülést, de nem tudtak megbarátkozni a magasabb, termetesebb buszlimuzinokkal.

A másik újdonság a 206 SW volt: egy fiatalos vonalvezetésű városi kombi, amely  a 206 telitalálat formavilágát ötvözte a kombik praktikusságával. A nagy helykínálatú kisautó receptje népszerűnek bizonyult, így az utódmodell 207-esből is készült kombi verzió, utóbbiból már kissé emelt hasmagasságú szabadidő verzió is készült Outdoor néven, előrevetítve a kis crossoverek térhódítását. A 208-asnál azonban vége szakadt a sorozatnak: a 2008-as városi SUV divatosabb, naprakészebb formában kínált és kínál azóta is hasonló funkcionalitást.

Miközben a szabadidőjárművek divatja a legkisebb kategóriában okafogyottá tette a kombit a Peugeot kínálatában, a C- és D-szegmensben fel sem merült ez a lehetőség. A rendkívül népszerű 3008-as és a három üléssoros, kiemelten praktikus 5008-as mellett is maradt élettere a közelmúltban bevezetett, új 508 SW és a jövőre érkező 308 SW modelleknek. Ezek neves elődeik legjobb hagyományait folytatják, a megnövelt tengelytávtól kezdve a könnyen variálható, hatalmas belső térig.

Ami pedig az innovációt illeti, a tömegpiacon ma még szokatlan módon plug-in hibrid hajtáslánccal is elérhetők, így a kombik ismét jövőbemutató alternatívát jelentenek a márka kínálatában.


Kulcsszavak: évforduló, kombi, Peugeot
 
Az oroszlános márka kreatív álmodói Az oroszlános márka kreatív álmodói 70 éves a Peugeot kombi 30 éves a SEAT Ibiza Városi kisautóval a világ tetejére Városi kisautóval a világ tetejére Budakeszin épülnek az R4-es Peugeot versenyautók Budakeszin épülnek az R4-es Peugeot versenyautók Magasra tette a mércét a Peugeot Magasra tette a mércét a Peugeot
 
25 éves jubileumát ünnepli a ŠKODA legenda

25 éves jubileumát ünnepli a ŠKODA legenda

2021. szeptember 09.
1996. szeptember 3-án gördült le a ŠKODA OCTAVIA első példánya a Mladá Boleslav-i új gyárcsarnok szerelőszalagjáról. Az OCTAVIA bőséges térkínálattal, modern technikával, széleskörű biztonsági felszereltséggel és vonzó ár/érték-aránnyal érkezett.
Részletek

25 éves jubileumát ünnepli a ŠKODA legenda

Új korszakba lépett 1996. szeptember 3-án a ŠKODA AUTO: Mladá Boleslavban megkezdte működését Európa egyik legmodernebb autógyára. Ezzel egyidejűleg ott kezdődött a márka legjelentősebb új modellje, a ŠKODA OCTAVIA sorozatgyártása. Azóta mintegy hétmillió példányban szállították ki az új OCTAVIA négy generációjának tagjait.

A ŠKODA OCTAVIA a ŠKODA AUTO sikeres fejlődésének egyik legfőbb garanciája. Sorozatgyártása 25 évvel ezelőtti kezdete óta mintegy hétmillió alkalommal döntöttek a vásárlók a Mladá Boleslav-i „bestseller” mellett. Már kezdettől fogva kiemelkedő térkínálatával, korszerű technikájával, magas biztonsági színvonalával és vonzó ár/érték-arányával bizonyult meggyőzőnek, emellett mindegyik nemzedékét modern technika jellemezte, jelenleg például az OCTAVIA iV hálózatról tölthető hibrid (Plug-in Hybrid) hajtásrendszere formájában. E tulajdonságaival fejlődött negyedszázaddal ezelőtt az OCTAVIA a „márka szívévé”.

1996-ban mutatta be a ŠKODA AUTO a Volkswagen Csoporthoz csatlakozását követő első kompaktmodelljét, amelyet a nagyhagyományú OCTAVIA névre kereszteltek. 1959 és 1971 között több mint 280 ezer példány gördült le a szerelőszalagról e legendás modellsorozat tagjaiból, köztük az OCTAVIA COMBI változattal. A latin „octavia” szó jelentése „nyolcadik”, az újdonság ugyanis a márka második világháború utáni nyolcadik modelljeként érkezett, emellett a ŠKODA nyolcadik sorozataként készült minden kerekén független felfüggesztéssel, amióta a ŠKODA 1933-ban bevezette e megoldást. Az ős OCTAVIA az akkori Csehszlovákia határain túl is nagy keresletnek örvendett, és jelentős versenysport-sikereket is elért a ŠKODA Motorsport időközben már 120 éves története során.

25 éves jubileumát ünnepli a ŠKODA legenda

A modern OCTAVIA története 1992-ben vette kezdetét, s a ŠKODA AUTO lépésről-lépésre fejlesztette ki kompaktmodelljét, miután a Volkswagen Csoport tagjává vált. A vállalatcsoport egyik új padlóvázára számítógépes tervezési eljárással (Computer Aided Design; CAD) született meg a semmi mással össze nem téveszthető, időtálló formájú karosszéria, mégpedig Dirk van Braeckel formatervező és csapata munkájának gyümölcseként.

Ezzel egyidejűleg már egy új gyártóüzem felépítését készítették elő Mladá Boleslavban, amely a hatékony, modulrendszerű gyártást, valamint a Just-in-Time rendszerben beszállított alkatrészek és főegységek összeszerelését lehetővé tette. A karosszériavázak állítható magasságú szerelőlapokon haladtak végig a szerelőszalagon, így nem kellett már függesztett továbbítóberendezéseket alkalmazni. A 37 500 négyzetméteres, nagyrészt üvegezett csarnokban új fényezőműhellyel is kiegészítették a szerelőszalagot. A gyárcsarnok 1996. szeptember 3-i ünnepélyes megnyitásával 90 ezer darabbal már évi 350 ezer járműre nőtt a gyártókapacitás.

A praktikus ferdehátú modell többek között magas színvonalú aktív és passzív biztonságával tűnt ki, amely első és oldallégzsákokra is kiterjedt. A tágas csomagtér könnyen hozzáférhetően tárult fel a nagyméretű csomagtérajtó mögött, 528 és 1328 liter közötti térfogatot kínálva.

25 éves jubileumát ünnepli a ŠKODA legenda

1996-ban, vagyis az értékesítés első évében, két négyhengeres benzinmotor (1.6 MPI/55 kW (75 LE) és 1.8 20 V/92 kW (125 LE)) és egy turbófeltöltésű dízel erőforrás közül választhattak a vásárlók. Utóbbi, azaz a gazdaságos 1.9 TDI, 66 kW (90 LE) teljesítménye mellett 100 kilométerenként 5,1 literes szabvány szerinti üzemanyag-fogyasztást produkált. A fokozatosan bővített motorpaletta csúcsán a 110 kilowattos (150 LE) 1.8 20 V Turbo aggregát állt. 1998 márciusában mutatkozott be az OCTAVIA COMBI, 1999-től pedig összkerékhajtású változat egészítette ki a kínálatot. 2010 novemberéig több mint 973 ezer ferdehátú és több mint 472 ezer kombi készült az OCTAVIA első generációjából.

Még ezt a sikert is felülmúlták a modern ŠKODA OCTAVIA második generációjának tagjai, amelyeket 2004 és 2013 között szállítottak ki az ügyfeleknek. Tovább növelt használati értékük mellett számos műszaki újdonságot is felsorakoztattak, például közvetlen befecskendezésű benzinmotorokat vagy épp az automatizált, kettős tengelykapcsolós sebességváltót (DSG). Az OCTAVIA harmadik generációjának modelljei 2012 és 2020 között gördültek le a gyártósorról, 2019. november 11-én pedig a Mladá Boleslav-i autógyártó bemutatta „bestsellere” legújabb, azaz negyedik nemzedékét.

Napjainkban a ŠKODA AUTO az OCTAVIA történetének legszélesebb motorválasztékával kínálja e modellsorozatát, Limousine és COMBI változatban, valamint első- vagy összkerékhajtással. A gazdaságos benzin- és dízelüzemű erőforrások mellett immár alternatív hajtásrendszerek széles választéka is megtalálható a palettán, a földgázüzemet (CNG), illetve a hálózatról tölthető (Plug-in Hybrid) és mild-hibrid megoldásokat is beleértve. A térkínálat szintén tovább bővült az előző generációkhoz viszonyítva, emellett az új OCTAVIA biztonságosabb és széleskörűbben hálózatba kapcsolt, mint valaha. Időközben az OCTAVIA nemzetközi szakmai magazinok számos díját is elnyerte és piaci szegmense meghatározó tagjaként világszerte nagy keresletnek örvend.

25 éves jubileumát ünnepli a ŠKODA legenda

Kulcsszavak: évforduló, Mladá Boleslav, octavia, skoda
 
Automatikus kisalkatrész-raktárt nyit a ŠKODA AUTO Kvasinyban Automatikus kisalkatrész-raktárt nyit a ŠKODA AUTO Kvasinyban A hétvégén ötvenedik születésnapját ünnepli a Toyota Corolla A hétvégén ötvenedik születésnapját ünnepli a Toyota Corolla A Jaguar 2021 márciusában ünnepli az emblematikus E-type megszületésének 60. jubileumát A Jaguar 2021 márciusában ünnepli az emblematikus E-type megszületésének 60. jubileumát 85 éve sikeres – A ŠKODA a Monte Carlo Ralin 85 éve sikeres – A ŠKODA a Monte Carlo Ralin Škoda Rapidot nyerhet a család Škoda Rapidot nyerhet a család
 
Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton

Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton

2021. szeptember 07.
Felgyorsított átállás az elektromos mobilitásra: 2025-ig több mint 20 modell. Együttműködés az energiaszolgáltatókkal: az Audi támogatja a megújuló forrásból származó energiák használatának terjedését.
Részletek

Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton

Már négy év múlva kezdetét veszi az Audi utolsó belsőégésű motorral szerelt modelljének gyártása, a prémiummárka 2026-tól már csak tisztán elektromos hajtásrendszerű újdonságokkal jelenik meg a piacon, 2033-ig pedig kivezeti belsőégésű motorral hajtott modelljeit. Annak érdekében, hogy a mérleg szerint szén-dioxid-semleges1 mobilitás vezető szállítójává és szolgáltatójává válhasson, az Audi értékteremtési láncolata minden egyes láncszemét optimalizálni kívánja, miközben a megújuló forrásból származó energiák alkalmazásának terjedése iránt is elkötelezett. Az IAA kiállítás előtt rendezett Audi Média Napok (Audi Media Days) „Hosszú távú fenntarthatóság” („Sustainability”) témanapja alkalmával a vállalat egyebek mellett a klímasemleges gyárról alkotott vízióját is bemutatta, illetve annak módját, ahogyan beszállítói láncolatában tervezi megvalósítani a hosszú távú fenntarthatóságot.

Legkésőbb 2050-re az Audi mérleg szerint szén-dioxid-semlegessé kíván válni és már 2025-re több mint 20 tisztán elektromos, akkumulátorhajtású modellt tervez kínálni. Ezzel párhuzamosan az Audi tovább szeretné csökkenteni modellpalettája ökológiai lábnyomát, mégpedig 30 százalékkal a 2015-ös évhez viszonyítva. Fő célja, hogy 2025-re minden termelési helyszínén mérleg szerint szén-dioxid-semlegesen működhessen, amit köztes célkitűzésként az Audi Hungaria és az Audi Brussels esetében már sikerült megvalósítani. A prémiummárka minden folyamatot szorosan figyelemmel kísér: a nyersanyagok eredetét és magát a termelést, de a használat szakaszát, valamint az autó életciklusának végén az ártalmatlanítást és az újrahasznosítást is.

Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton

A gyártás – ahol minden kezdődik

Az elektromos mobilitás felé tartó átalakulás következtében a szén-dioxid-kibocsátás egy része a beszállítói láncolatra helyeződik át, ami elsősorban az elektromos autók különösen energiaigényes gyártás jellemezte lítiumion-akkumulátorainak köszönhető. Az Audinál távlatilag ennek során keletkezik az egy autóra jutó szén-dioxid-kibocsátás közel negyede, a vállalat ezért már e korai szakasztól indítja vizsgálatát. A természeti erőforrások átgondolt, intelligens felhasználása nyersanyagot takarít meg és csökkenti az energiafogyasztást, ami viszont az upstream gyártási folyamatok során és a beszállítói láncolat mélyebb szintjein ismét csak a szén-dioxid-kibocsátást mérsékli.

Az Audi ezért beszállítóival együtt olyan lépéseket is tesz, amelyek elsősorban a gyártás e korai szakaszára irányulnak. A vállalat már 2018-ban elindította „A beszállítói láncolat CO2-programját” („CO2 Program in the Supply Chain”), hogy beszállítóival közösen határozhassa meg a szén-dioxid-kibocsátás további csökkentésének lépéseit. „Meggyőződésünk, hogy beszállítóink kulcsszerepet játszanak a hosszú távon fenntarthatóság területén elért sikereinkben” – hangsúlyozta Marco Philippi, az Audi beszerzési stratégiájának vezetője.

A lehetőségek elsősorban a zárt anyagkörfolyamatokban, a másodlagos anyagok felhasználásának fokozatos bővítésében, az újrahasznosítási folyamatokból származó anyagok, az úgynevezett reciklátok műanyag alkatrészekbeli felhasználásában, illetve a zöld villamos energia alkalmazásában rejlenek.

Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton

Ezen intézkedéseknek szintén teljes egészében hatályba kell lépniük 2025-ig, s az Audi és beszállítói számításai szerint az egy autóra jutó szén-dioxid-kibocsátás átlagosan 1,2 tonnás csökkentésére is lehetőséget kínálnak. Egyedül 2020-ban az Audi mérleg szerint több mint 335 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását előzte meg beszállítói láncolatában, ami 35 ezer tonnával több, mint 2019-ben.

Zöld energia, több újrahasznosított anyag, kevesebb hulladék

A beszállítói láncolat fokozott hosszú távú fenntarthatóságának kiváló példája a megújuló forrásból származó energiákra történő átállás. Ennek keretében például a nagyfeszültségű akkumulátorcellákat már szerződés szerint zöld árammal kell előállítani, amint az egyébként már az Audi első tisztán elektromos modellje, az Audi e-tron esetében is így zajlott, illetve történik ma is. Mindezeken túl az Audi különböző kezdeményezésekben is részt vesz és más partnereivel közösen az emberi jogok tisztelete és a környezet védelme mellett is határozottan kiáll beszállítói láncolatában. Ennek része a Globális Akkumulátor Szövetségben (Global Battery Alliance) betöltött tagsága is, amely világméretű platformként 2017-ben a Világgazdasági Fórum kezdeményezésére jött létre. A szervezetben a magán- és a közszféra szereplői közösen tevékenykedhetnek az akkumulátorok értékteremtési láncolatának társadalmi, környezetvédelmi és gazdasági szempontból is hosszú távon fenntartható kialakításán.

A másodlagos anyagfelhasználás egy másik példa, ahogyan az Audi beszállítói láncolatában növeli a hosszú távú fenntarthatóságot. A présüzemben keletkező alumíniumlemez darabolásából származó hulladékot az Audi újbóli felhasználásra közvetlenül visszajuttatja a beszállítóhoz, majd újrafeldolgozott alumíniumtekercsek formájában kapja meg ismét. Ezzel kevesebb primer alumíniumra van szükség és a szén-dioxid-kibocsátás is csökken. Az Alumínium Zárt Kör (Aluminium Closed Loop) bevezetésével az Audi présüzemeiben mérleg szerint 165 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását sikerült megelőzni 2020 folyamán. Időközben Neckarsulmban, Ingolstadtban és 2021 óta Győrben is létrejött az Alumínium Zárt Kör.


Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton

Mindemellett a természeti erőforrások kímélését segítve egyre több alkatrész előállításában megjelennek az úgynevezett reciklátok, vagyis a különböző újrahasznosítási folyamatokból származó, feldolgozott anyagok. Itt nem pusztán a szén-dioxid-kibocsátás mérsékléséről van szó, hanem gazdaságos és hatékony anyagfelhasználásról is. Az Audi Q4 e-tron például 27 recikláttartalmú alkatrészt is rejt. Például az elején lévő tartókonzolt, amely különböző hűtőelemek, a fényszórók és a lökhárítóborítás rögzítésére szolgál és különösen magas mechanikai követelményeknek kell megfelelnie. Emellett a fényszórók rögzítései, a kerékjárati borítások, a sárvédő-burkolatok, a padlóborítás és a kerék-légterelők is nagy arányban tartalmaznak másodlagos nyersanyagokat.

A PET csak a kezdet – üléskárpit palackokból

Az utastérben a szigetelő és rezgéscsillapító elemekhez használnak újrahasznosított anyagokat, de számos látható felületben is megjelennek. Ilyen például a padlózat, illetve részben a csomagtér kárpitozása, míg az S line beltér esetében a műbőrrel közösen a Dinamica mikroszálas szövet szolgál a sportülések bevonataként. Utóbbi 45 százalékban olyan poliészterszálakból áll, amelyeket újrahasznosított PET-palackokból, különböző textíliákból és szálmaradványokból állítottak elő.

Az Audi e -tron GT lábtérborításának és padlószőnyegeinek anyaga a gyártási hulladékból, szövet- és szőnyegmaradványokból és régi halászhálókból származó, száz százalékban újrahasznosított nylonszálból készülő Econyl. Az Audi A3 ülései mindeközben akár 45 másfél literes PET-palack anyagát is tartalmazhatják, s az A3 negyedik generációja kínál először másodlagos nyersanyagokból előállított üléskárpitokat.

Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton

Mesterséges intelligenciával felügyelt beszállítói láncolat

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésre és a másodlagos anyagok alkalmazásának fokozatos bővítésére irányuló kezdeményezései mellett a prémiummárka kész új utakra is lépni a beszállítói láncolata hosszú távú fenntarthatóságának erősítése szolgálatában. A Volkswagen Csoport az Üzleti Partnerek Eljárási Kódexében (Code of Conduct for Business Partners) foglalta össze a partnervállalatai felé megfogalmazott hosszú távú fenntarthatósági követelményeit, amelyek megsértésének alapos gyanúját nagyon komolyan veszi és következetesen kivizsgálja a vállalatcsoport. E rögzített környezetvédelmi, társadalmi és megfelelőségi irányelvek szolgálnak az együttműködés alapjául és a monitoring szerves részét képezik. 2019 óta a beszállító vállalatok Fenntarthatósági Minősítése (Sustainability Rating; S-Rating) a szerződések odaítélésének kötelező kritériuma az Audinál. A négykarikás márka ezen eljárás keretében ellenőrzi, hogy az egyes cégek betartják-e az Üzleti Partnerek Eljárási Kódexében foglaltakat, s csakis a vizsgálat kedvező eredményét követően jöhet létre együttműködés.

Mindemellett postafiókok és ombudsmanok is rendelkezésre állnak, hogy az Audi tudomást szerezhessen az esetleges gyanús esetekről, 2020 októbere óta pedig mesterséges intelligencia egészíti ki a márka beszállítói láncolatának ellenőrzését, proaktív eszközzel bővítve a panaszkezelés hagyományos csatornáit. Az Audi, a Porsche és a Volkswagen egy kísérleti projektje keretében az osztrák Prewave start-up cég intelligens algoritmusai elemzik mintegy 150 országban a beszállító vállalatokról a nyilvános online médiafelületeken és közösségi hálózatokon megjelenő híreket.

Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton

A gyanús eseteket olyan hosszú távú fenntarthatósági kockázatok szerint ellenőrzik, mint például a környezetszennyezés, az emberi jogok megsértése és a korrupció. Amennyiben ilyet észlel, a mesterséges intelligencia riaszt, és az Audi megfelelően reagálhat. Az Audi által alkalmazott mesterséges intelligencia döntő előnye a gyorsaság, amellyel online felismeri és összegyűjtve továbbítja a vonatkozó információkat. „Sokkal korábban felismerhetjük, hol jelenhetnek meg potenciális kockázatok, majd aktív ellenintézkedéseket foganatosíthatunk, például a beszállítókkal folytatott célzott stratégiai párbeszéd formájában” – magyarázta Marco Philippi.

A gyártás – az erőforrások kímélése, a károsanyag-kibocsátás csökkentése

A gyártás során is egyértelműen megmutatkozik, milyen fontos az Audi számára a természeti erőforrások hosszú távon fenntartható kezelése. A termelési helyszíneken átívelő „Mission: Zero” környezetvédelmi program központi célkitűzése, hogy 2025-re minden termelési helyszín mérleg szerint szén-dioxid-semlegesen működhessen. Az Audi Hungaria tavaly, az Audi Brussels pedig már 2018-ban megvalósította a mérleg szerint szén-dioxid-semleges termelést. A környezetvédelmi program emellett a vízfelhasználás, az erőforrás-hatékonyság és a biológiai sokféleség szakterületeivel is foglalkozik, s minden termelési helyszínen kísérleti projekteket is kezdeményezett.

„Brüsszelben számos intézkedést valósítottunk meg” – idézte fel Achim Diehlmann, az Audi „Mission: Zero” környezetvédelmi programjának projektvezetője. Amint elmondta, az üzem zöld elektromos áramra állt át és nagyméretű, 107 ezer négyzetméteres napelem-rendszert is telepítettek a területén. Hőenergia-ellátását biogáz-tanúsítványokkal hitelesített megújuló forrásból származó energia fedezi, műszakilag egyelőre elkerülhetetlen emisszióit pedig minősített karbonkredit-projektekkel egyenlítik ki. E három pillér – további intézkedések mellett – a többi helyszín szén-dioxid-mentesítésére is tervként szolgálhat, természetesen a regionális lehetőségeknek és peremfeltételeknek megfelelően.

Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton

Az újrahasznosítás lehetséges működését mutatja be a neckarsulmi termelési helyszínen jelenleg zajló kísérleti projekt, amelynek keretében egy újrahasznosítási ciklus részeként állítanak elő 3D-nyomtatott szerelési segédeszközöket. Ennek során a gyártáskor keletkezett műanyaghulladékot válogatnak szét, aprítanak fel, majd dolgozzák fel szálakká, amelyekből 3D-nyomtatók segítségével készítenek pontosan a dolgozók igényeihez illeszkedő szerszámokat a gyártás számára.

Értékes víz és természetes élőhelyek

A tudatos és takarékos vízgazdálkodás érdekében az Audi hatékony folyamatokra, zárt vízkörforgásra és az esővíz fokozott felhasználására összpontosít. Peter Kössler, az AUDI AG igazgatótanácsának a termelés és a logisztika területeiért felelős tagja kifejtette: „Jelentősen csökkenteni szeretnénk frissvíz-felhasználásunkat, 2035-ig felére mérsékelve az egy legyártott autóra jutó vízigényünket. Ezért már ma is lehetőség szerint újrahasznosított vízzel dolgozunk, amit körforgása során többször is felhasználunk, illetve újra feldolgozunk. Jövőbeni víziónk már minden termelési helyszínünkön zárt vízkörforgásról szól.”

Az Audi México immár 2018 óta szennyvízmentesen üzemel, a neckarsulmi termelési helyszínen pedig egy kísérleti projekt keretében zárt vízkörforgás valósulhat meg a gyár és a Alsó-Sulmtal szennyvíztársulás szomszédos kommunális szennyvíztisztító telepe között. Az ingolstadti üzemben 2019 óta működik egy üzemivíz-tisztító központ, s a korábbi szennyvíztisztítóval közösen a keletkező szennyvíz mintegy felét körforgásban vezetik vissza és dolgozzák fel újrahasznosításra.

„A növények és rovarok élőhelyei egyre szűkülnek a világ számos régiójában, ezért szeretnénk a biológiai sokféleség megőrzéséhez is hozzájárulni termelési helyszíneinken” – emelte ki Peter Kössler. Az Audi münchsmünsteri létesítményének természetközeli kialakítású szabad terei a biológiai sokféleség szakterületének iránymutató projektjét alkotják. Az Ingolstadt-környéki komplexum célzott ökológiai tervezésének köszönhetően számos állat- és növényfaj számára kínál értékes élőhelyet. Münchsmünster gyárterületén az Audi 17 hektárt alakított át állatok és növények természetes életterévé, ahol már eddig is több mint 110 növény- és vadon élő méhfaj telepedett meg.

A cél – szén-dioxid-semleges gyártás és ügyfélkiszállítás

E lépések és koncepciók eredménye önmagáért beszél: az Audi e-tron GT, az Audi e-tron, az Audi e-tron Sportback és a Q4 e-tron sorozat tagjai már ma mérleg szerint szén-dioxid-kibocsátás-semleges módon készülnek, illetve szállítják ki őket az ügyfeleknek. A termelés és a logisztika minden egyelőre elkerülhetetlen szén-dioxid-kibocsátását karbonkreditek ellensúlyozzák, amelyeket a The Gold Standard vagy a Verified Carbon nonprofit-szervezet lát el tanúsítványával. Ennek megfelelően 2021. január 1. óta minden Európa és az Amerikai Egyesült Államok piacaira készülő elektromos autót mérleg szerint szén-dioxid-semleges termékként adhatnak át az ügyfeleknek, amit a TÜV Nord tanúsítványa igazol.

A használat időszaka – döntő tényező a zöld elektromos áram

Az autó használati szakasza a termék azon teljes időszakát öleli fel, amikor az ügyfél használatában áll, az üzemanyag- vagy villamosenergia-ellátást is beleértve. Ebben a fázisban keletkezik a legtöbb emisszió az autó életciklusa során. Az elektromos autók esetében meghatározó tényező a töltőáram, ám még nem állnak mindenütt rendelkezésre zöld árammal ellátott töltőpontok. Az Audi ezért többek között energiaszolgáltatókkal is együttműködik és saját töltési koncepciókat is kidolgoz. „A vezetés teljeskörű elektromos élményét szeretnénk nyújtani vásárlóinknak, amihez vonzó modelljeink mellett zöld elektromos áram széleskörű kínálata szükséges” – emelte ki Oliver Hoffmann, az AUDI AG igazgatótanácsának a műszaki fejlesztés területéért felelős tagja. Az Audi ügyfelei például már ma is igénybe vehetik az otthoni töltéshez a Volkswagen leányvállalata, az Elli (Electric Life) zöld villamosenergia-ajánlatait, az utazások alatti töltés esetében pedig az IONITY töltőhálózata és számos más töltőpont-üzemeltető is zöld elektromos áramra összpontosít.

„Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy lehetővé tegyük a szén-dioxid-semleges mobilitást. A következő logikus lépés a megújuló forrásból származó energia ipari méretű elterjesztése” – mutatott rá Oliver Hoffmann. Az egyelőre még nem zöld árammal végzett töltések lefedésére 2025-ig a tervek szerint Európa több országában is különböző partnerekkel létesülnek szél- és napenergia-parkok, amelyek együttesen mintegy 5 terawattóra zöld áramot termelhetnek – ami nagyjából 250 új szélturbina maximális kapacitásának felel meg.

A cél, hogy az együttműködő partnerek által termelt, megújuló forrásból származó villamosenergia részesedése az elektromos autók egyre növekvő arányával együtt bővüljön. „Ez annyit jelent, hogy a jövőben teljes e-tron flottánk mérleg szerint klímasemlegesen közlekedhet Európában” – mondja Oliver Hoffmann. Az első projekt egy mecklenburg-előpomerániai napelempark formájában a német RWE energetikai vállalattal közösen valósulhat meg. A létesítmény 2022-től kezdheti meg működését és 170 millió kilowattóra összkapacitásra méretezték. Közel 420 ezer napelemmoduljával Németország legnagyobb független napenergia-parkja, s rövidesen további projektek is várhatók.

Audi charging hub – töltés másodlagos felhasználású tárolóból

Audi charging hub megoldásával a négykarikás márka olyan töltési megoldást fejlesztett ki, amely a piaci alaplefedettség kiegészítéseként mindenekelőtt a csúcsigények kielégítésére szolgál. A koncepció szerint előre foglalható, nagyteljesítményű töltőpontok (High Power Charging; HPC) gondoskodnak biztos tervezhetőségről, az idő színvonalas eltöltésre pedig közvetlenül hozzájuk kapcsolódó várószalon-terület állna rendelkezésre. „Az elektromos Audi modellek feltöltése alig tart tovább egy kávészünetnél” – magyarázta Ralph Hollmig, az Audi charging hub projektvezetője. „Várószalonunkban kimondottan kellemesen múlhat az idő, de például üzleti találkozókra is kihasználható.”

Az Audi charging hub alapjául az úgynevezett Cube elemek szolgálnak. Ezek a sokoldalú konténerkockák a töltőállomások mellett használt lítium-ion akkumulátorokból kialakított tárolót is magukban foglalnak. E másodlagos felhasználású (2nd Life) modulok révén – amelyek a fejlesztés során használt, mára szétbontott járművekből származnak – nem csupán az akkumulátorcellák hosszú távon fenntartható másodlagos hasznosítása megoldott, hanem egyik nagy előnyük, hogy kiegészítő egyenáramú töltéstárolóként (puffer) is szolgálhatnak. Ezzel feleslegessé válik a nagyfeszültségű kábelek és költséges transzformátorok komplex infrastruktúrája.

Rugalmas és fenntartható koncepció – 2,45 megawattórás tároló

Az Audi charging hub – szabványos, 400 voltos erősáramú csatlakozáson keresztül táplálva – Cube elemenként már 11 kilowatt teljesítményszinttől működtethető. Mindez nem csupán a lehetséges helyszínek kiválasztását könnyíti meg, hanem a tervezési időt is lerövidíti, miközben költséget és erőforrásokat is megtakarít. A hub így rövid idő alatt kiszállítható, telepíthető és a helyszíni igényekre szabható, mégpedig messzemenőkig függetlenül a helyi hálózati kapacitásoktól. A kísérleti létesítményben összességében már 200 kW csatlakozási teljesítmény is elegendő az együttesen 2,45 MWh kapacitású három tárolómodul folyamatos töltéséhez, illetve éjszakai teljes feltöltéséhez. Mindezt a tetőn működő napelem-rendszer egészíti ki. A kiegészítő töltéstároló (puffer) segítségével mintegy 70, akár 300 kilowatt teljesítményű gyorstöltés végezhető el naponta, mégpedig az egyébként szükséges megawatt-nagyságrendű tápcsatlakozás nélkül. Az első Audi charging hub a tervek szerint ősszel, Nürnbergben kezdi meg működését.

A másodlagos felhasználás (2nd Life) filozófiája szerint az alkatrészeket csak akkor kell újrahasznosítani, amikor már végleg használhatatlanná válnak. Ha még működőképesek, ám eredeti rendeltetésüknek már nem tudnak megfelelni, a környezetet és a természeti erőforrásokat egyaránt jobban kímélő megoldás, ha idő előtti újrahasznosításuk helyett – például energiatárolóként – alternatív felhasználási módot találnak számukra. Az akkumulátoros tárolók a jövőben az áramfejlesztők vagy ipari nagyfogyasztók kiegészítő töltéstárolóiként (puffer) tehermentesíthetik a hálózatot. Az eljárás tesztelésére az Audi az EnBW energiaszolgáltatóval közösen Heilbronnban már elkészítette az első ilyen tárolót.

Akkumulátor-újrahasznosító kísérleti üzem Salzgitterben

Amikor az akkumulátorok már ezen másodlagos alkalmazások feladatát sem tudják ellátni, korszerű újrahasznosítási koncepciók mentén alapanyagaikra bontják őket, amelyeket azután új akkumulátorok gyártására használnak fel. Egyebek mellett a lítiumion-akkumulátorok kísérleti újrahasznosító üzeme is erre a célra szolgál, amelyet Salzgitterben létesített a Volkswagen Csoport. Különlegessége, hogy csupán azon akkumulátorokat dolgozzák itt fel újra, amelyek más módon már nem használhatók fel. Speciális elemzőszoftver vizsgálja felül kezdeti diagnosztikai információként az akkumulátorok állapotát, megállapítva, hogy teljesítménye elegendő-e még a másodlagos felhasználáshoz, például olyan mobil energiatárolókban, mint a rugalmas gyorstöltőállomások vagy a töltőrobotok. A szoftvert az Audi Brussels fejlesztette ki. A kísérleti projektet a tervek szerint további újrahasznosító üzemek is követik a jövőben, a cél pedig zárt anyagkörforgás kiépítése az akkumulátorok számára.

Távolra tekintve – az Audi támogatja a fenntartható innovációkat

Az innovatív technológiák jelentik a hosszú távon fenntartható jövő kulcsát. Rüdiger Recknagel, az Audi Környezetvédelmi Alapítvány ügyvezetője szerint: „A környezetvédelem össztársadalmi feladat, az alapítvány pedig az innovatív környezetvédelmi technológiák alkalmazásának kezdeményezője és hajtóereje. Mindenkit egyénileg szeretnénk a környezet védelmére ösztönözni és konkrét ötletekkel szolgálni személyes hozzájárulásukhoz.” Az alapítvány minden korosztályt érzékenyebbé tenne, egyben inspirálna a környezet védelmére, egyfajta társadalmi hozzájárulást szorgalmazva az élhető jövőhöz. Tevékenységük súlypontjai között szerepel az úgynevezett Greenovation Projektek támogatása, új technológiákat alkalmazva a természeti erőforrások kímélése szolgálatában.

Az alapítvány jelenleg a Berlini Műszaki Egyetemmel (TU Berlin) és más partnereivel közösen az utcai szennyvízlefolyók számára fejleszt szűrőket, amelyek megakadályozzák, hogy a gumiabroncs-kopadék és más környezetet károsító anyagrészecskék az esővízzel együtt a csatornahálózatba és a természetes vizekbe mosódjanak.

Olyan innovatív egységek, mint például a berlini székhelyű Audi Denkwerkstatt, szintén a mindennapok és az üzleti élet hosszú távú fenntarthatóságának erősítésén dolgoznak. Az ötletműhely üzleti modelleket fejleszt, tesztel és alakít szériaéretté, s egyfajta inkubátorként szolgál. A jó ötletek így igen gyorsan megvalósulhatnak. Kiváló példa erre az ecomove App, amely a mobilitás nyomán keletkező személyes szén-dioxid-lábnyom megértésében és csökkentésében, illetve az egyelőre elkerülhetetlen kibocsátások kiegyenlítésében segít. Az alkalmazás például automatikusan érzékeli, milyen közlekedési eszközt vesz éppen igénybe a felhasználó, majd ennek alapján személyes mobilitási pontszámot kalkulál. Ezen eredmény javítása érdekében az ecomove játékosan motivál az egyéni mobilitás hosszú távon fenntarthatóbb kialakítására: a kedvező változásokat trófeákkal díjazza, a fennmaradó kibocsátások pedig kiegyenlíthetők.

Kulcsszavak: audi, autógyár, elektromobilitás, elektromos autó, környezetbarát, környezetvédelem, új modell
 
Megérkezett a Toyota új zászlóshajója! Megérkezett a Toyota új zászlóshajója! Tavaly több mint 40 százalékkal bővült az elektromos autók értékesítése Magyarországon Tavaly több mint 40 százalékkal bővült az elektromos autók értékesítése Magyarországon Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton Az új Citroën C3 Aircross felnőttebbé vált Az Audi a klímasemleges mobilitás felé vezető úton Elkezdődött a Mercedes-Benz CLA modell magyarországi értékesítése A Yamaha Motor bemutatja a 04GEN-t az első Vietnami Motorkerékpár Show-n A Yamaha Motor bemutatja a 04GEN-t az első Vietnami Motorkerékpár Show-n
 

Találatok száma: 12605 Megjelenítve: 1 - 10