Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 13040 Megjelenítve: 131 - 140
A Citroën bemutatja a klasszikus középkategóriás szedánok és SUV-k stílusos, vonzó és megfizethető új alternatíváját

A Citroën bemutatja a klasszikus középkategóriás szedánok és SUV-k stílusos, vonzó és megfizethető új alternatíváját

2022. június 29.
A Citroën bemutatja az egyedülállóan stílusos C4 X-et és elektromos változatát, az ë-C4 X-et. A modell azokat a vásárlókat célozza meg, akik a középkategória középmezőnyébe tartozó ferdehátúak és SUV-k helyett más vonzó alternatívát keresnek.
Részletek

A Citroën bemutatja a klasszikus középkategóriás szedánok és SUV-k stílusos, vonzó és megfizethető új alternatíváját

A Citroën C5 X-hez hasonlóan az ë-C4 X és a C4 X stílusa szakít a kompakt karosszériaváltozatoknál megszokott megoldásokkal, és az ügyfeleknek valami egészen újszerűt és különlegeset kínál: egy olyan designt, mely a fastbackek elegáns sziluettjét egy SUV modern fellépésével, valamint a négyajtósok időtlen stílusával és helykínálatával ötvözi.

A C4 X és a tisztán elektromos ë-C4 X tulajdonosai ezen kívül az újgenerációs MyCitroën Drive Plus infotainment kommunikációs felület előnyeit is élvezhetik. A komplett csomag középpontjában a konnektivitás és a kapcsolódási szolgáltatások állnak.

Az energetikai átállást komolyan vevő Citroën merész lépésre szánta el magát: az elektromos járművek szempontjából kiforrottabb európai piac egy nagy részén csak a tisztán elektromos ë-C4 X-et forgalmazza majd. A 100 kW-os, 360 km hatótávolságú (WLTP) ë-C4 X a középkategóriás személygépkocsik között az egyetlen olyan tisztán elektromos hajtású autó, mely design, kényelem és helykínálat ilyen vonzó elegyét képes nyújtani.

A Citroën bemutatja a klasszikus középkategóriás szedánok és SUV-k stílusos, vonzó és megfizethető új alternatíváját

A méretes (510 l) csomagtartóval ellátott modell nemcsak az aktív életet élő családok barátja, de a mindennapi városi közlekedés során a céges ügyfelek ideális társa is egyben, legyen szó magán- vagy hivatásos vezetőkről. Azok az ügyfelek, akik inkább hagyományos belső égésű járművet szeretnének, a nemzetközi piacokon, illetve egyes európai országokban valamelyik PureTech benzinmotort vagy a BlueHDi dízelmotort is választhatják, amelyek szintén bizonyítottan kiváló teljesítményűek.

Az ë-C4 X és a C4 X új változatait az összes piacra kizárólag Európában – a Madrid melletti villaverde-i Stellantis-gyárban – gyártják majd. Az értékesítés 2022 végén fokozatosan indul.

Különleges, egyedi karakter

Az új C4 X és ë-C4 X rendhagyó stílusával és koncepciójával egyértelműen a legújabb generációs Citroënek közé tartozik.

Mindkét modell valami újat, frisset és egyedit kínál azoknak az ügyfeleknek, akik a piacot elárasztó rengeteg ferdehátú és SUV helyett egy elegánsabb alternatívát keresnek.

„Az ë-C4 X és a C4 X kilóg a sorból: elöl megmaradtak a Citroën modellek jellegzetes idomai és formanyelve, de az autót körbejárva látszik, hogy a sziluettjük nagyon más, sokkal dinamikusabb és vonzóbb — nyilatkozta Pierre Leclercq, a Citroën formatervezési igazgatója.

— Hosszabb autót szerettünk volna, ami nagyobb kényelmet biztosít a hátsó utasok számára, és nagy csomagteret, hogy a hagyományosabb csomagtartót kedvelő ügyfelek, valamint a magánbérleti piacon tevékenykedők igényeit is ki tudjuk elégíteni, anélkül, hogy a hátsó rész ormótlannak vagy csúnyának hatna. Ezért minden egyes elemet a lehető legmesszebbre toltunk, hogy a fastback tetővonal minél természetesebben folytatódjon a csomagtérajtóban, majd a szoborszerűen megmunkált hátsó részen át le egészen a lökhárítóig. Az autó hosszúságát ellensúlyozandó mindez nagyobb hasmagassággal és speciális védőelemekkel párosul, amitől az a benyomásunk, hogy a jármű szinte ugrásra kész.”

A Citroën bemutatja a klasszikus középkategóriás szedánok és SUV-k stílusos, vonzó és megfizethető új alternatíváját

A 4600 mm hosszú ë-C4 X, illetve C4 X tökéletesen illeszkedik a modellválasztékba, helyük a 4360 mm hosszú ferdehátú C4 és a 4800 mm-es C5 X között van. A tengelytáv (2,67 m) megegyezik a C4-ével (mindkét modell a CMP platformra épült).

Oldalról nézve a szélvédő tetejétől a csomagtérajtó felső részéig húzódó dinamikus tetővonal határozott fastback sziluettet rajzol ki, melynek köze nincs a magasabb építésű crossover járművek sokszor kissé esetlen megjelenéséhez.

A hátsó túlnyúlás ügyesen leplezi a méretes (510 l) csomagtartóhoz szükséges hosszúságot. Ahogyan azt a 0,29-es légellenállási együttható (CX) is jelzi, a letisztult fastback tetővonal hatására a jármű aerodinamikai jellemzői is kiválóak. Ez a hatótávolságban és az energiahatékonyságban is megmutatkozik: az elektromos ë-C4 X 360 km megtételére képes (WLTP szerinti hatótáv).

A hátsó lökhárítóra csukódó csomagtérajtó vonalvezetése rendkívül letisztult: a hátsó rész jellegzetes finom „redői” és a középen elhelyezett Citroën felirat fölött egy diszkrét spoilerben végződik. Maga az ajtótábla enyhén a jármű eleje felé lejt, ami fokozza a hátsó design lenyűgöző hatását és az energikus megjelenést.

Hátul az első fényszórókkal rokon, jellegzetes új LED-es hátsó lámpákat találunk. A csomagtérajtó két oldalán elhelyezett lámpatestek a beszögellésekben és az autó oldalán is követik a sajátos formákat. A hátsó ajtó előtt egy nyíl alakban végződnek, amitől még dinamikusabb lesz a sziluett.

A csomagtérnyílás alatt a művészien formált hátsó lökhárító alsó szegélye a védelem és a tartósság érdekében matt fekete kivitelt kapott. A fényes fekete betétek kontrasztosabb és elegánsabb megjelenést biztosítanak.

A 690 mm átmérőjű nagy kerekek és a rövid első túlnyúlás magasabb felépítést és ezáltal magasabb vezetési pozíciót eredményezett, ami magabiztosabbá teszi a járművezetőt. A mattfekete kerékdobvédők és az alsó karosszériaelemeket borító, színfoltokkal tarkított Airbump® betétek tovább erősítik a jármű robusztus jellegét és a biztonságérzetet.

Az ismerős orr-rész a Citroënek lekerekített formáit követi. A magas, vízszintes motorháztetőt helyenként bemélyedések tarkítják, a jellegzetes krómozott márkajel szárai pedig egészen a karosszéria széléig, a két szinten elhelyezett első fényszórókig húzódnak. A világítótesteknél alkalmazott Citroën LED Vision technológia a jármű high-tech jellegét erősíti, és maximális láthatóságot biztosít.

Az első lökhárító mattfekete alsó szegélye az oldalsó és hátsó védőelemekkel mutat rokonságot, a légbeömlő rácsokon pedig a 19-19 tanulmányautón bevezetett és a legutóbbi modelleken is előforduló, nagy méretű márkajelminta tűnik fel. A hatszögletű alsó hűtőrácsot jellegzetes körvonalú ködfényszórók fogják közre.

Kulcsszavak: bemutató, C4 X, Citroën, ë-C4 X, új modell
 
ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Az elektromos mobilitás legelegánsabb formája ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – Az elektromos mobilitás legelegánsabb formája A Citroën bemutatja a klasszikus középkategóriás szedánok és SUV-k stílusos, vonzó és megfizethető új alternatíváját A vadonatúj Volvo XC90 First Edition 47 óra alatt elfogyott A Citroën bemutatja a klasszikus középkategóriás szedánok és SUV-k stílusos, vonzó és megfizethető új alternatíváját Az új Hyundai i20 - Kategóriaelső helykínálat és a szegmensben soha nem látott technológiák 2017-es Genfi Autószalon: Lendületbe a Citroën 2017-es Genfi Autószalon: Lendületbe a Citroën A Citroën bemutatja a klasszikus középkategóriás szedánok és SUV-k stílusos, vonzó és megfizethető új alternatíváját Kia Cross GT Concept Chicagóban
 
Ősszel zárhatja le a Renault Hungária akvizícióját az AutoWallis és partnere

Ősszel zárhatja le a Renault Hungária akvizícióját az AutoWallis és partnere

2022. június 29.
A versenyhivatali eljárás elhúzódása miatt az eredetileg tervezettnél később, várhatóan ősszel zárulhat a Renault Hungária felvásárlása, ezt követően kerülhet az AutoWallis és a Salvador Caetano csoportokhoz a Renault, a Dacia és az Alpine márkák kizárólagos magyar importőri joga - közölte az AutoWallis szerdán az MTI-vel.
Részletek

Ősszel zárhatja le a Renault Hungária akvizícióját az AutoWallis és partnere

Az AutoWallis és a portugál Salvador Caetano csoport tavasszal jelentette be, hogy közösen vásárolják fel a Renault Hungária Kft-t. A tranzakció versenyhivatali jóváhagyáshoz van kötve, az ezzel kapcsolatos eljárás elindult, de a folyamat a közlemény szerint az AutoWallis-on és a Salvador Caetanon kívül álló okok miatt elhúzódik.
   
Az eredeti tervek szerint július 1-től kerülhettek volna a márkák importőri jogai az AutoWallishoz és partneréhez, de a jelenlegi információk alapján ez idén ősszel valószínű - jelezték.
   
Az AutoWallis Nyrt., a Renault csoport és a Salvador Caetano csoport között létrejött háromoldalú megállapodás alapján az AutoWallis és a Salvador Caetano csoport 50-50 százalékos részesedéssel AutoWallis Caetano néven létrehozott egy új vállalatot, amely a versenyhivatal engedélyét követően felvásárolja a Renault, Dacia és Alpine márkák magyar importőri jogát birtokló Renault Hungária Kft-t.
   
A közlemény szerint a két autókereskedelemmel és mobilitási szolgáltatások nyújtásával foglalkozó vállalat így egyenlő hányaddal lesz tulajdonosa a 2021-ben 70,3 milliárd forint árbevételű magyar értékesítő vállalatnak, ha a tranzakció zárásához szükséges összes feltétel teljesül.
   
Az AutoWallis árbevétele 2021-ben 121 százalékkal 195 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 244 százalékkal emelkedett, meghaladta a 7,82 milliárd forintot.
   
A Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzett AutoWallis részvényei 99,8 forinton zártak kedden, a papír az elmúlt egy évben 91 forint minimumot, és 135 forint maximumot ért el.

Kulcsszavak: AutoWallis, importőr, renault
 
Két Tesla S-t ér már a Renault elektromos kocsija Két Tesla S-t ér már a Renault elektromos kocsija Ősszel zárhatja le a Renault Hungária akvizícióját az AutoWallis és partnere A Dacia húzza a Renault eladásait Magyar szoftver fut a prémium francia autókban Magyar szoftver fut a prémium francia autókban Ősszel zárhatja le a Renault Hungária akvizícióját az AutoWallis és partnere A sci-fi egy nap valóssággá válhat: Mindenhol elektromos autók Díjmentes autóhasználattal és szervizzel segítik az AutoWallis csoport tagjai a koronavírus ellen küzdő egészségügyi dolgozókat Díjmentes autóhasználattal és szervizzel segítik az AutoWallis csoport tagjai a koronavírus ellen küzdő egészségügyi dolgozókat
 
Páratlan kényelmével és akár 360 lóerős hibrid hajtásával érkezik az új DS 7

Páratlan kényelmével és akár 360 lóerős hibrid hajtásával érkezik az új DS 7

2022. június 29.
A francia luxus kézművesség védjegyeit viselő Új DS 7 orr-részének megjelenését a DS PIXEL LED VISION 3.0 technológiával társított, és a kategóriában egyedülálló kiegyensúlyozottságot és kifinomultságot sugárzó anyaghasználat uralja.
Részletek

Páratlan kényelmével és akár 360 lóerős hibrid hajtásával érkezik az új DS 7

A DS Automobiles legelső, teljes egészében saját fejlesztése, a DS 7 CROSSBACK 2017-ben debütált, új, avantgárd életérzést sugározva. A DS 7 CROSSBACK egyedülálló belső dizájnjának, kivételes kifinomultságának és technológiai megoldásainak köszönhető népszerűsége megnyitotta az utat azon fejlesztések számára, amelyek a most bemutatott új DS 7-ben öltöttek formát.

"Megőrizve a jelenlegi modell egyéniségét és eleganciáját, a karosszériának dinamikusabb megjelenést adtunk. Az Új DS 7 karakterét a frontrész és a hátfal átdolgozásával erősítettük meg. Elöl új generációs fényforrásokat alkalmaztunk, melyek kialakítását a legutóbbi tanulmányautóink inspirálták. A belső teret a kifinomultság jegyében új anyagkidolgozással tettük még karakteresebbé. Az Új DS 7 a csapataim közötti szoros együttműködés eredménye. Különféle területek szakértői dolgoztak együtt mint például az avantgárd technológiát hozó világítás szakemberei, a DS PERFORMANCE mérnökei, nem megfeledkezve gyártástervezőkről, akik mindent megtettek a DS 7 sikeréért."
Thierry Metroz, Design Igazgató

KARIZMATIKUS DESIGN ÉS KONTRASZTOS VONALAK, MELYEKET KIEMEL A DS PIXEL LED VISION 3.0 ÉS „DS LIGHT VEIL” VILÁGÍTÁS

Az Új DS 7 külső megjelenése mind a front-, mind pedig a hátsó részen jelentős fejlődésen ment keresztül. Eleganciájának megőrzése mellett az Új DS 7 kontrasztos és strukturált vonalainak köszönhetően erőteljes dinamizmust sugároz.

A karakterisztikus világítás még kifejezőbb tekintetet kölcsönöz az új modellnek. A kifinomult DS PIXEL LED VISION 3.0 fényszórók és a DS LIGHT VEIL nappali menetvilágítás harmonikus kombinációja az haut-couture szellemében készült.  A DS WINGS és a hűtőrács szélesebb lett, az első lökhárító alsó részét pedig újratervezték.

Páratlan kényelmével és akár 360 lóerős hibrid hajtásával érkezik az új DS 7

A szintén újratervezett, keskenyebb hátsó LED fényszórók örvényszerűen pikkelyezett mintázatukkal és sötét metálos fényükkel kihangsúlyozzák a DS 7 egyedülálló külsejét. A hátsó csomagtérajtó erőteljesebb vonalakat kapott, miközben a „CROSSBACK” feliratot felváltó „DS AUTOMOBILES” márkajelzést vizuálisan hangsúlyozták az Új DS 7 modellen.

A kerekek szintén nagy szerepet játszanak a DS 7 karakteres megjelenésében. A speciális betétekkel ellátott, 19 hüvelykes új EDIMBOURG és SILVERSTONE keréktárcsák optimális aerodinamikai hatékonyságot biztosítanak, stílusos kialakításuk pedig optikailag növeli az átmérőjüket. Az új, 21 hüvelykes BROOKLYN keréktárcsák szofisztikált kialakítása exkluzív megjelenést kölcsönöz az Új DS 7 E-TENSE 4X4 360-nak.

Az új modellen fényes fekete ablakkeretek és tetősínek fokozzák a sziluett dinamizmusát.

DS PIXEL LED VISION 3.0

A DS PIXEL LED VISION 3.0 egy teljesen új technológiát képvisel, amely még egy dimenziót hozzátesz a mátrixos modellekhez. Az Új DS 7 PIXEL moduljainak különlegessége a fényáram optimalizált irányítása, amelyet a teljes termékcsaládra jellemző 3 egyforma modul valósít meg. A PIXEL technológia felel az optimalizált megvilágításért. A fényáram erőteljesebb és homogénebb, hatótávolsága pedig 380 méterre nőtt (országúti üzemmód). 50 km/h sebességen belül a fénykévék szélessége már eléri a 65 métert. A belső két helyzetjelző/tompított fény modul egyszerre gyullad fel. Kívül a PIXEL fényszórók három sorba rendezett 84 LED-je ragyog. A kanyarkövető világítás funkciót a PIXEL modul külső LED-jeinek a kormányállás függvényében szabályozott fényereje látja el.

Páratlan kényelmével és akár 360 lóerős hibrid hajtásával érkezik az új DS 7

DS LIGHT VEIL

A nappali menetvilágítást a DS X E-TENSE és a DS AERO SPORT LOUNGE modelleken végeztt munkánk ihlette. Azt az illúziót kelti, mintha a fény a karosszérialemezeken törne át. A DS LIGHT VEIL funkciót egy nappali menetfény és négy függőleges, 33 LED-ből álló világító csík együttese alkotja. Az újítás lényege maga a gyártási eljárás: a lézergravírozott polikarbonát felület belső oldalát színre fújják, hogy külső megjelenésében váltakozzon az áttörő fény a karosszéria színére festett zónákkal. Ez technológia a drágakövek ragyogásához hasonló mélységi hatást és csillogást kelt. A DS LIGHT VEIL minden nyitásnál és zárásnál felvillan.

A FRANCIA MESTEREK MŰHELYTITKAINAK LEGJAVA A SZÉP ANYAGOK SZERELMESEI SZÁMÁRA


A legnagyobb párizsi divatházak mintájára a DS Automobiles is különös gonddal választja ki és dolgozza fel az alapanyagokat. Az Új DS 7 belső tereinek megalkotásakor különböző univerzumokat álmodtak meg a tervezők, hogy minden utazáshoz egyedi hangulatot teremtsenek.

A kifinomultság legmagasabb szintjén az Új DS 7 OPERA áll, melynek Nappabőr borítása fekete és szürke színben érhető el. A nagy felületeken alkalmazott, a bőr legnemesebb részét felhasználó kárpit természetes tapintást és kifinomultságot kölcsönöz a belső térnek.

Páratlan kényelmével és akár 360 lóerős hibrid hajtásával érkezik az új DS 7

A Nappabőrből készített, ráncolt hatású dekorborítás megjelenik a műszerfalon és az ajtópárnákon is. Varrás és toldás nélküli felülete megőrzi a természetes bőr tapintását és látványát. A bőrkárpitot egy dombornyomat gazdagítja, melynek vonalai a DS LIGHT VEIL formáit idézik.

A legapróbb részletekre is kiterjedő figyelem tetten érhető az új fehér és zafír színű gyöngyszemöltéses díszvarráson, a teljes bőrrel bevont kormánykerék közepét borító feszített Nappabőrön, és a DS Automobiles ikonikus „Clous de Paris” gilosált felületmintázatán át az immár szürke színösszeállításban elérhető óraszíj mintázatáig, a belső tér minden elemében.

A kifinomultság jellemzi a RIVOLI fekete színvilágú belső tereit is, a steppelt gyémántmintás bőrüléseinek kárpitja szemcsésebb hatású.

A PERFORMANCE LINE belső terek még mélyebb fekete színben hódítanak, mikroszálas puha Alcantara® textillel borítva, a dinamikus hatást erősítő aranyszínű és vörös részletekkel fűszerezve.

A BASTILLE felszereltségű beltér jellegzetes vonásait a speciális felületkezelésű DS vászon és a halpikkelyek inspirálta fekete szemcsés kárpit adja.

Mindegyik belső tér hangulatát a személyre szabott világítás teszi még harmonikusabbá, melyet a „Clous de Paris” mintázata ihletett.

Páratlan kényelmével és akár 360 lóerős hibrid hajtásával érkezik az új DS 7

A DS AUTOMOBILES NAPPABŐR ÜLÉSEI

A luxusórák számos darabból, pontos illesztéssel megalkotott acélszíjának mintázata inspirálta a DS Automobiles csapatának keze munkájával egyetlen darab bőrből kárpitozást, melynek varrás nélkül kivitelezése egyedülálló kényelmet biztosít. Az ülés alapja egy nagy tömörségű, a hagyományos ülésekhez képest több anyagot tartalmazó szivacs. A sűrűbb anyagnak köszönhetően a prémiumkategóriás komfortérzet az évek során változatlan marad. A kiterített bőrdarab oldalhossza 450 mm, de megmunkálás után ez 60 mm-rel csökken. A kimagasló minőségű Nappa bőr közvetlenül a húsukért tenyésztett, az érintetlen mezőkön ridegtartáson nevelt marhákról érkezik. A 4 milliméteres vastagságú bőrnek csakis a legnemesebb része, az irha kerül felhasználásra. Ezt a kikészített bőrt azután egy speciális színszabályozó eljárással teljes mélységében színezik fekete vagy szürke színekre. A luxus bőrülést masszázs, fűtés és szellőztetés funkciók teszik teljessé.
 
„Az Új DS 7 testesíti meg azt az érzést, ahogy a francia eleganciával való utazást elképzeljük. A szegmens alapszintű szolgáltatásain felül olyan valóban kiemelkedő jellemzőkkel kínáljuk autóinkat, mint a belső tér kialakításának és anyagának minőségi választéka, vagy az autógyártás igazi műhelytitkának számító teherbíró, de egyben igen könnyű váz, valamint a kivételesen erőteljes és hatékony meghajtás. Ezek együttese testesíti meg a DS Automobiles modellek kiegyensúlyozottságát.
Agnès Tesson Faget, Termékigazgató


Páratlan kényelmével és akár 360 lóerős hibrid hajtásával érkezik az új DS 7

NAGY TELJESÍTMÉNYŰ BENZIN / ELEKTROMOS HIBRIDEK ÉS MULTIENERGIA ERŐFORRÁSOK

A DS Automobiles már két egymást követő évben is elnyerte a legalacsonyabb CO2 kibocsátással rendelkező európai autómárka címet, emellett a Formula E többszörös díjazottja. Az Új DS 7 modellt többféle típusú hajtáslánccal kínálja, melyek közül kiemelkedik a tölthető hibridek széles választéka háromféle teljesítménnyel: 225, 300, illetve 360 lóerővel.

Az Új DS 7 E-TENSE 225 egy PureTech 180 típusú benzinmotor és egy 110 lóerős villanymotor együttese, melyekről egy nyolcfokozatú, automata váltó viszi át a nyomatékot a kétkerék-meghajtáshoz.

Az Új DS 7 E-TENSE 4x4 300 és az Új DS 7 E-TENSE 4x4 360 négykerék-meghajtású modellek pedig már PureTech 200-as benzinmotorral, valamint az első, illetve hátsó tengelyekhez külön-külön kapcsolt 110, illetve 112 lóerős villanymotorral vannak felszerelve. A 360-as változat különleges vezérlést kapott, melyet a DS PERFORMANCE valósított meg.

Az új, 14,2 kWh-ás akkumulátor akár a 65 km-es hatótávolságot is eléri WLTP zéró kibocsátású vegyes üzemben, és akár 81 km-t városi üzemben. A töltési idő nagyjából két óra egy 7,4 kW-os töltőre kapcsolva.

A kínálatot bővíti még ezenkívül egy BlueHDi 130 típusú dízelmotor. Európán kívül pedig a 130, 215 és 225 lóerős PureTech benzinmotorok is kaphatók.

Az Új DS 7 kategóriájának leghatékonyabb modelljei közé tartozik, többek között a jól korlátozott tömegének köszönhetően.

AZ ÚJ DS 7 E-TENSE 4X4 360

A DS Automobiles Új DS 7 E-TENSE 4x4 360 modelljében a Grand Tourisme életérzése testesül meg. Az Új DS 7 E-TENSE 4x4 360 jelentős teljesítményét (200 lóerős benzinmotor, 110 lóerős első és 112 lóerős hátsó villanymotor) a DS PERFORMANCE tartja kordában az energiafelhasználás optimalizált vezérlésével. Ez a megoldás magában foglalja a DS ENERGY COACH technológiát, amely az autóvezetőt segíti a fékezés megfelelő kezelésében az energia-visszatáplálás vezérléséhez. A karosszéria 15 mm-el lejjebb került, a nyomtávok kiszélesedtek (+24 mm elöl, +10 mm hátul), a DS PERFORMANCE által fémjelzett féknyergekkel felszerelt első fékek átmérője pedig 380 mm-re nőtt. A 21 hüvelykes BROOKLYN felnik fényes, szürke színt kaptak, az íves vonalvezetésen megcsillanó fény egyedi karizmát kölcsönöz a megjelenésnek. A 0-ról 100 km/h-ra gyorsulás igazolt időtartama 5,6 mp, az 1000 méteres állórajtot pedig 25,4 mp alatt teljesíti az autó.

A TECHNOLÓGIA A LELKE AZ ÚJ DS 7 TELJES KÍNÁLATÁNAK

A DS IRIS SYSTEM technológiát is magában foglaló információs és szórakoztató rendszer egyike a DS 7 legnagyobb újításainak. Ez a megoldás egy alapjaiban újragondolt, teljesen személyre szabható, reaktív, rugalmas és természetes hangfelismerő rendszerrel támogatott kezelőfelülettel jelentkezik. Az újratervezett, nagyfelbontású 12”-es érintőképernyő címkézett menürendszert kínál, amelyből egyetlen mozdulattal elérhető minden funkció: online navigáció, légkondicionálás, digitális audio eszközök, és valamennyi, vezetéssel kapcsolatos információ. A könnyen kezelhető kijelző lehetővé teszi ezen felül az új, nagyfelbontású első és hátsó kamerák képének megjelenítését, vagy a Wi-Fi-n keresztül a Mirror Screen funkcióhoz való hozzáférést is.

A modulokba rendezhető, és személyre szabható oldalakat megjelenítő 12 hüvelykes képernyő grafikája is megújult, megkönnyítve ezzel az olyan lényeges információk megjelenítését, mint a tölthető hibridek energiaáramlása.

A SZEGMENSBEN EGYEDÜLÁLLÓ TECHNOLÓGIÁK

Az Új DS 7 a kényelem és kiegyensúlyozottság biztosítása érdekében olyan technológiákat is kínál, mint a DS ACTIVE SCAN SUSPENSION és a DS NIGHT VISION.

A DS ACTIVE SCAN SUSPENSION egy, a kategóriájában egyedülálló, vezérelt felfüggesztési rendszer, amelyet az elülső kamera irányít. Minden kerék felfüggesztését egyedileg, az úttest felületének függvényében igazítja.

A DS NIGHT VISION infravörös kamerája pedig az úttestet és a széleit pásztázza a biciklisek, gyalogosok és állatok érzékelése céljából 100 méteres hatótávolságon belül. Az autóvezető számára az új, nagyfelbontású kijelzőn jelenik meg az információ, melyet veszély esetén egy külön hangjelzés kísér.

A biztonságot a DS DRIVER ATTENTION MONITORING éberség-felügyelő rendszer és a 2-es szintű, félig automatikus vezetés segítő rendszer, a DS DRIVE ASSIST teljesíti ki.

A DS DRIVER ATTENTION MONITORING a vezető éberségét elemzi két kamera segítségével. Az első az autó mozgását, a második pedig a vezető szemmozgását, az arc irányát, valamint a szemhéjak rebbenését – azaz az álmosság jeleit figyeli és elemzi... Ez a szegmensben egyedülálló technológiának számít.

A DS DRIVE ASSIST vezetést segítő rendszer szintén a DS 7 tartozéka. Adaptív sebességvezérlőjével képes az autóvezető beavatkozása nélküli leállításra és indításra, vezetőt segítő rendszerével pedig megkönnyíti az autó úthoz viszonyított pozíciójának megtartását.

A FRANCIAORSZÁGBAN TERVEZETT MODELL HAMAROSAN PIACRA KERÜL

Az Új DS 7 egy világpiacra tervezett modell, amelyet a Kínán kívüli összes piacra a franciaországi Mulhouse-ban gyártanak. A kínai piacra szánt modellek a shenzen-i gyárból kerülnek ki. Az autó ősztől lesz rendelhető, és az első modellek 2022 októberétől kerülnek a DS STORE üzletekbe.

A rendeléseket és a házhozszállítást anélkül intézheti, hogy kimozdulna otthonából, köszönhetően az online vásárlói felületnek (piactól függően) és a DS DELIVERY VALET logisztikai láncnak, amely a megrendelő által kijelölt címre szállítja az Új DS 7 modellt.

Kulcsszavak: bemutató, DS 7 Crossback, DS 7 CROSSBACK E-TENSE 4x4, DS Automobiles, új modell
 
Páratlan kényelmével és akár 360 lóerős hibrid hajtásával érkezik az új DS 7 2014 júliusában érkezik az új BMW X3 Hazánkban is bemutatkozott az Új Renault Clio Hazánkban is bemutatkozott az Új Renault Clio Páratlan kényelmével és akár 360 lóerős hibrid hajtásával érkezik az új DS 7 Az új Peugeot 308 SW - Előkelő és tágas kombi Megérkezett az új SEAT Ibiza Megérkezett az új SEAT Ibiza Páratlan kényelmével és akár 360 lóerős hibrid hajtásával érkezik az új DS 7 Felfrissült az 5-ös BMW
 
A Hyundai Motor bemutatta a tisztán elektromos IONIQ 6 formatervét

A Hyundai Motor bemutatta a tisztán elektromos IONIQ 6 formatervét

2022. június 29.
Az akkumulátoros elektromos modelleket tömörítő Hyundai IONIQ almárka új típusa az Etikus egyediség égisze alatt valósítja meg az áramvonalas esztétikum és a funkcionális hatékonyság egységét.
Részletek

A Hyundai Motor bemutatta a tisztán elektromos IONIQ 6 formatervét

A Hyundai Motor Company a mai napon bemutatta a tisztán elektromos modelleket felsorakoztató IONIQ almárka második típusának, a várva várt IONIQ 6-osnak az időtlen, áramvonalas formatervét. Az IONIQ 6, amelyet a Hyundai „elektromos Streamliner”-ként emleget, egy olyan, hangsúlyozottan áramvonalas vonalvezetésű jármű, amely fenntartható anyagok innovatív alkalmazásával igazodik az elektromos mobilitás modern ügyfeleinek értékeihez és elvárásaihoz.

A tisztán elektromos Hyundai Prophecy tanulmányautó által vázolt formai elképzelések mentén megvalósuló IONIQ 6 letisztult, egyszerű vonalaival és kifejezetten áramvonalas formavilágával a Hyundai tervezői által Érzelmekben gazdag takarékosság néven emlegetett értékrendet testesíti meg. Az IONIQ 6 elektromos Streamliner karaktere és tudatosan kialakított, selyemgubó-szerű kényelmet és biztonságot nyújtó belső tere az elektromos mobilitás új korszakának körvonalait rajzolja ki, míg az Etikus egyediség formai tematika a Hyundai energiatakarékosság és környezeti felelősségvállalás iránti, ügyfélközpontú elhivatottságát tükrözi.

„Az IONIQ 6 személyében érzelmi síkon találkozik egymással a funkcionalitás és az esztétikum.” – mondta SangYup Lee alelnök, a Hyundai formatervezési központjának igazgatója. „Az áramvonalas Streamliner formanyelv a mérnökök és a dizájnerek közötti, szoros együttműködés gyümölcse: az ügyfélközpontú alapértékeken nyugvó munka során a legapróbb részletekre is ügyeltek. Az IONIQ 6 egy olyan, tudatosan kialakított selyemgubóként öltött testet, amely minden utasa számára személyre szabott teret kínál.”

A Hyundai Motor bemutatta a tisztán elektromos IONIQ 6 formatervét

Az IONIQ 6 emberközpontú formaterve egyszerre etikus és egyedi

Az IONIQ 6 energiatakarékos jellemzői és fenntartható anyagokból építkező elemei jóvoltából egyszerre etikus és egyedülálló. Az új modell formavilágát az első pillanattól fogva emberközpontú értékrend vezérelte, az utasteret a külső dizájnnal párhuzamosan terveztük meg. Külön ügyeltünk arra, hogy a belső tér a lehető legtágasabb, és messzemenőkig optimális kialakítású legyen: elöl és hátul egyaránt megnyújtottuk az autót, ami különleges Streamliner sziluettet és maximális helykínálatot eredményezett.

Akárcsak korábban a díjnyertes IONIQ 5, az IONIQ 6 is azt a Hyundai Look formai stratégiát alkalmazza, amely minden egyes modellt teljesen egyedi megjelenéssel vértez fel, mintha egy sakk-készlet bábui volnának. Ügyfélközpontú szemléletének köszönhetően a Hyundai ahelyett, hogy egy mindenki számára megfelelő, univerzális stílust alakítana ki, a legváltozatosabb életviteleknek megfelelő dizájnokat hoz létre.

Egyetlen ívvel felrajzolt Streamliner forma kecses, ugyanakkor funkcionális esztétikummal

Az IONIQ 6 egy olyan elektromos Streamliner, amely egyidejűleg elégíti ki az ügyfelek esztétikai és funkcionális elvárásait, ezzel megvalósítva az Érzelmekben gazdag takarékosság eszményét. Az áramvonalas kialakítású sziluett egyszerű, mégis érzéki ívei vadonatúj formanyelvet teremtenek az elektromos mobilitás korában.

A Hyundai Motor bemutatta a tisztán elektromos IONIQ 6 formatervét

Az IONIQ 6 különösen kedvező, mindössze 0,21-es közegellenállási együtthatójához az olyan részletek is hozzájárulnak, mint a mélyre húzott orrész, az aktív első lamellák, a kerékív-hézagot csökkentő idomok, valamint az opcióként megrendelhető, különösen keskeny, digitális külső visszapillantó tükrök. Az IONIQ 6 irigylésre méltó aerodinamikai jellemzőit tovább javítja a repülőgépek szárnyáról mintázott, ovális profilú, függőleges segédszárnyakkal kiegészített légterelő, a hajók tatjára emlékeztető farkialakítás, valamint a hátsó lökhárító mindkét oldalán kialakított, a légáramlatok leválasztására szolgáló idomok. Szintén a kedvezőbb légellenállást szolgálja a fenéklemez teljes burkolata, a jármű hasa alatt elhelyezett, optimalizált légterelő elemek, valamint a szűkített kerékív-hézag.

Az IONIQ 6 külső és belső felületein a legváratlanabb helyeken – a fényszóróktól és a zárófényektől kezdve az elöl elhelyezett, alsó szenzorokig, a légbeömlő rostélyok díszítőelemeitől a középkonzoli visszajelzőkig – összesen 700 parametrikus pixellel találkozhatunk, amelyek tovább erősítik az IONIQ márka arculatát.  

A hátsó légterelőn elhelyezett, parametrikus pixeleket alkalmazó, harmadik féklámpa lassításkor látványos módon lép működésbe. Az IONIQ 6 egyedi megjelenését a Hyundai megújult ´H´ logója koronázza meg, amelyet a jármű orrán és farán egyaránt megcsodálhatunk.

A Hyundai Motor bemutatta a tisztán elektromos IONIQ 6 formatervét

Selyemgubót idéző utastér, mint kerekekre emelt, tudatosan kialakított személyes környezet

Az IONIQ 6 selyemgubót formázó utastere egyszerre szolgál kényelmes menedékként és személyes térként, amely bővelkedik a praktikus megoldásokban és a fenntartható anyagokban, így segítve elő a tudatos, környezetbarát utazási élményt, illetve életszemléletet.

A Hyundai Motor Group elektromos, globális moduláris platformja (E-GMP) lehetővé tette, hogy a formatervezők elöl és hátul egyaránt megnyújtsák a belső teret, és ezzel olyan, optimális lábteret és kiemelkedő helykínálatot biztosítsanak, amely rendkívül kényelmessé teszi az utasok számára a járműben való tartózkodást. Szintén a platform hozadéka a teljesen sík padló, ami rendkívüli térérzetet biztosít.

A felhasználóbarát belső kialakítás jellemző részlete az ergonomikus kezelőfelület, amely központi elhelyezkedésének köszönhetően a lehető legkevésbé vonja el a vezető figyelmét, ezzel elősegítve a biztonságos, ösztönös vezethetőséget. A moduláris érintőképernyőt alkalmazó műszerfalat egy 12" colos infotainment érintőképernyő, valamint egy ugyancsak 12 colos, digitális műszeregység alkotja. A híd szerkezetű padlókonzol egyben kényelmes és praktikus tárolóhelyet is biztosít.

Az IONIQ 6 utasterét kétszínű környezeti hangulatvilágítás borítja fénybe. A felhasználók 64 egyszínű, illetve hatféle kéttónusú megvilágítás közül választhatnak. Ezeket a kombinációkat színekkel foglalkozó szakemberek dolgozták ki, azzal a céllal, hogy pihentető, kellemes légkört teremtsenek a vezető és utasai számára. A kormánykeréken elhelyezett, négy fénypontból álló interaktív pixelvilágítás a jármű és vezetője közötti, egyszerű kommunikációt szolgálja.

A Hyundai Motor bemutatta a tisztán elektromos IONIQ 6 formatervét

Az első ajtón egyáltalán nincsenek gombok és kapcsolók: ez jobb térérzetet eredményezett, illetve tágasabb tárolóhelyek kialakítását tette lehetővé. A műszerfal homlokzatát, az ajtózsebeket és a középkonzol alsó felét díszítő, áttetsző betétek tovább javítják a térérzetet, és erősítik a különleges hatást.

A gyakran megérintett felületek a fenntarthatóság jegyében környezetbarát anyagokból készültek

Az IONIQ 6 Etikus egyediség filozófiájával összhangban, napjaink környezettudatos fogyasztói szemléletéhez igazodva a formatervezők fenntartható anyagokat alkalmaztak a karosszéria számos pontján. A külső borítóelemek színezésénél például újrahasznosított gumiabroncsokból kinyert festékanyagot, a karosszérialemezek fényezésénél pedig bambusz alapú faszénből készített pigmenteket használtak.

Az IONIQ 6 utasterében szintén fenntartható anyagokkal és színekkel találkozunk. Ezek között felszereltségi szinttől függően megtalálható a környezetbarát módon feldolgozott bőr (üléskárpitok), az újrahasznosított polietilénből gyártott szövet (üléskárpitok), a bio-TPO héj (műszerfal), a bio-PET szövet (tetőkárpit), a növényi olajakból nyert biofesték (ajtók), vagy az újrahasznosított halászhálókból előállított padlószőnyegek — ez utóbbiak most debütálnak az IONIQ márka kínálatában.
A Hyundai Motor bemutatta a tisztán elektromos IONIQ 6 formatervét

IONIQ 6 digitális óriáskivetítő és világpremier

Az IONIQ 6 formavilágának leleplezésével párhuzamosan a Hyundai Motor a világ három ikonikus pontján felállított, óriási digitális kijelzőkön egyidejűleg vetíti le ugyanazt a magával ragadó, ellenállhatatlan, térhatású videót. Az IONIQ 6 áramvonalas formatervét és rugalmasan alakítható belső terén bemutató filmet egyszerre tekinthetik meg a járókelők a szöuli K-POP téren, a londoni Piccadilly Circus-ön, és a New York-i Times Square-en taláható Big Kahuna óriáskivetítőn.

Az IONIQ 6 világpremierjére júliusban kerül sor: a Hyundai ekkor hozza nyilvánosságra a modell teljes és részletes műszaki adatait, az elektromos Streamliner szolgáltatásainak és fejlett technológiáinak a részletes ismertetésével egyetemben.

Kulcsszavak: bemutató, elektromos autó, Hyundai, IONIQ 6
 
Teljesen újraírhatja miniautók szegmensét a Toyota Aygo X prologue Teljesen újraírhatja miniautók szegmensét a Toyota Aygo X prologue A Hyundai Motor bemutatta a tisztán elektromos IONIQ 6 formatervét Új Jeep Grand Cherokee a Genfi Autószalonon Tömeges e-mobilitásért az ABB elektromos hajtású autókhoz kifejlesztett töltőmeg-oldásával Tömeges e-mobilitásért az ABB elektromos hajtású autókhoz kifejlesztett töltőmeg-oldásával SsangYong LIV-2: A koreai gyártó új zászlóshajója SsangYong LIV-2: A koreai gyártó új zászlóshajója A Hyundai Kona Electric 1026 kilométerrel új hatótávolság-rekordot állított fel A Hyundai Kona Electric 1026 kilométerrel új hatótávolság-rekordot állított fel
 
Újabb mérföldkő a FLIRT egységesítésben

Újabb mérföldkő a FLIRT egységesítésben

2022. június 23.
A hatvan régebbi, piros FLIRT motorvonat közül harminc már nem csak az új, egységes színvilágot kapta meg, hanem a fejlesztésnek köszönhetően a vonatok műszaki színvonala is megegyezik az újabb, kék-fehér festésű, azonos típusú, de bizonyos részegységeiben modernebb gyártmányokkal.
Részletek

Újabb mérföldkő a FLIRT egységesítésben


A felújított motorvonatokban korszerűbb lett az utastájékoztató-rendszer; laptopok, mobiltelefonok töltéséhez használható dugaszoló aljzatokat és USB-töltőket szereltek be az ülések mellé; továbbfejlesztették az ajtóknál beszerelt mozgássérült-emelőket; a mosdók belső felületét graffiti- és karcálló fóliával fedték be; a vakok és gyengénlátók egyértelmű eligazodása és tájékoztatása érdekében pedig Braille-írásos szövegeket helyeztek el a fedélzeten. Az utasbiztonság fokozása érdekében korszerűsítették a videós térfigyelő rendszert is, a képminőség javulása mellett a készülékek éjjellátó funkcióval is rendelkeznek.

Az eddigiekhez hasonlóan belsőleg megújított további FLIRT járművek átalakítása 2023 szeptemberéig fejeződhet be, a vonatok külső átalakítása pedig 2023 végére készülhet el.

Újabb mérföldkő a FLIRT egységesítésben
Kulcsszavak: Flirt, máv, Stadler, vonat
 
Mától újra fogad vonatokat a Déli pályaudvar Mától újra fogad vonatokat a Déli pályaudvar Nem kerül duplájába a Stadler tram-train járművek beszerzése Nem kerül duplájába a Stadler tram-train járművek beszerzése Az Alstom hidrogénvonatok forgóváz-kereteinek gyártásával bővíti magyarországi tevékenységét Az Alstom hidrogénvonatok forgóváz-kereteinek gyártásával bővíti magyarországi tevékenységét Újabb mérföldkő a FLIRT egységesítésben Fejleszti nagysebességű vonathálózatát Kína A Budapest-Cegléd vasútvonalon már emeletes vonattal közlekedhetünk A Budapest-Cegléd vasútvonalon már emeletes vonattal közlekedhetünk
 
A Ford még tovább tágítja a teljesítmény és befogadás határait

A Ford még tovább tágítja a teljesítmény és befogadás határait

2022. június 23.
A piacvezető Ford haszonjárművek Ford Performance-fejlesztésű, iránymutató változatai készen állnak arra, hogy június 23-26. között lenyűgözzék a Goodwood Festival of Speed látogatóit.
RészletekA Ford még tovább tágítja a teljesítmény és befogadás határait

Az angliai Chichesterben megrendezett világhírű eseményen lesz látható először a a vállalat első, tisztán elektromos hajtású SuperVan modellje, a vadonatúj Ford Pro Electric SuperVan, és az új generációs Ranger Raptor dinamikus bemutatójára is itt kerül majd sor.

A vadonatúj Ranger Raptor egyik példánya Very Gay Raptor (Nagyon Meleg Raptor) fényezéssel lesz látható, hogy a vállalat ezzel is hangsúlyozza az LMBTQ+ közösség támogatását. Az egyedi gyártású Ford Pro Electric SuperVan modellt a nemrégiben bemutatott E-Transit Custom 1ihlette; ez utóbbi kevéssel az E-Transit 2 bemutatása után jelent meg, Európa legkelendőbb áruszállítója elektromos utódjaként, és egyikeként annak a négy, tisztán elektromos hajtású haszonjárműnek, amelyeket a Ford Pro 2024-ig vezet be az európai piacokon. Az új SuperVan a hegyi futamokon és a rendezvény központi helyszínén is látható lesz. Az autót azért fejlesztette ki a Ford, hogy érzékletesen szemléltesse a teljesítmény és a produktivitás új határait, és felpörgesse az elektromos Ford Pro termékek új generációjával megvalósítható konnektivitást. Június 23-án a márka izgalmas részleteket tesz majd közzé vadonatúj elektromos szemléltető autójáról, amely a legújabb modell a nagy teljesítményű haszonjárművek több mint 50 éves múltra visszatekintő SuperVan-sorozatából.

A Ford még tovább tágítja a teljesítmény és befogadás határait

“A Ford SuperVan modellek már 1971 óta szemléltetik, milyen lehetőségeket rejt a Transit, és hogy milyen mértékben tágíthatók a teljesítmény határai,” nyilatkozta Mark Rushbrook, Ford Performance Motorsports igazgatója. “Az E-Transit Custom elektromos hajtásláncával és fejlett konnektivitásával az új Ford Pro Electric SuperVan egy egészen új korszakra nyit kaput.”

A Ford Performance sokszínű innovációját bizonyítja az új generációs Ranger Raptor is, amelynek dinamikus bemutatóját Goodwoodban rendezi meg a Ford. A látogatók a hegyi futamok között, a kemény off-road pályán is megcsodálhatják majd a 288 lóerős, 491 Nm forgatónyomatékú3, kettős turbótöltésű, 3,0 literes V6-os EcoBoost motorral hajtott autót.

Az először egy idén megosztott, lenyűgöző videóban feltűnt, második generációs Ranger Raptor közúton és terepen egyaránt minden eddiginél komolyabb teljesítményt kínál, ami többek közt a pozícióérzékelő FOXÒLive Valve lengéscsillapítóknak köszönhető, illetve az üzemmódválasztónak, amelynek hét fokozata között ugyanúgy megtalálhatók az aszfaltra való üzemmódok, mint a sziklás terephez kifejlesztett beállítás4. A fejlett konnektivitásról a Ford új generációs SYNC 4A® rendszere gondoskodik5, ami a 12 colos központi érintőképernyőn keresztül is kezelhető.

A Ford még tovább tágítja a teljesítmény és befogadás határait

Very Gay Raptor a Kemény Beszélgetések sorozathoz

Amellett, hogy megcsillogtatja képességeit a hegyi futamon és az off-road pályán, a Ranger Raptor a diszkrimináció elleni küzdelemben is megjelenik, hiszen az autó a Ford új ‘Kemény Beszélgetések’ című sorozatánakhelyszíni beszélgetésében is feltűnik majd. A vitát – ami arról szól, hogyan támogathatja az autóipar az LMBTQ+ közösséget és az elfogadás kultúráját – a walesi rögbi-legenda, Gareth Thomas vezeti majd, aki a profi rögbiszövetség első nyíltan meleg játékosa.

Az eredeti Very Gay Raptort még 2021-ben mutatta be a Ford, hogy legkeményebb modellje révén álljon ki az online diszkrimináció ellen, miután egy közösségimédia-poszt alatt bántó kommentek jelentek meg az LMBTQ+ közösségről.

A Ford Ranger Raptor új stílusát csillogó aranyszínű fényezéssel alapozták meg, amit szivárványszínű mintával és egy rózsaszín szívvel egészítettek ki; az autó kifejezetten pozitív visszhangot keltett a közösségi oldalakon, ezért a Ford két ilyen járművet is készített, egyet az Egyesült Királyságban, egy másikat pedig Németországban.

A Digit feltűnik a Future Lab rendezvényen


A Ford az is megmutatja Goodwoodban, hogyan integrálható a fejlett robotika és az önvezető technológia a Ford Pro termékekbe és szolgáltatásokbaúgy, hogy ez hatékonyabbá és gazdaságosabbá tegye a haszonjárművek vásárlói számára a raktári munkát és a szállítást. A vállalat a rendezvény Future Lab részlegében mutatja be az Agility Robotics által kifejlesztett Digit robotot.

A Ford még tovább tágítja a teljesítmény és befogadás határait

A karokkal és lábakkal kialakított Digit robotot arra tervezték, hogy emberekkel dolgozzon együtt, emberek számára kialakított munkakörnyezetben. 2020-ban a Ford vásárolt elsőként ilyen robotot, hogy megvizsgálja, milyen lehetőségeket kínál egy ilyen robot a raktáron belüli logisztikában és a kiszállítás utolsó 15 méterének megoldásában, illetve a hálózathoz csatlakozó Ford Pro járművekkel való kommunikációban.

Az autógyár intenzíven kutatja az önvezető árukiszállítás jövőjét; erre szolgál a 2021-ben útjára indított Ford Önvezetési Kutatási Program. Ennek részeként a Ford együttműködött a futárszolgáltatásra szakosodott Evri céggel, és úgy építettek át egy Transitot, hogy abban láthatatlan legyen az autó sofőrje, majd megfigyelték, hogyan viszonyulnak a gyalogosok és a vállalkozások egy vezető nélküli járműhöz.

A TFZ-P1 az új GRID™ Legends versenyfényezéssel lép színre


A Team Fordzilla csapat TFZ-P1 versenygépe június 23-tól szerepelni fog a GRID™ Legends játékban; ez alkalomból a Ford kiállítja az autó életnagyságú változatát a goodwoodi Go Electric standon, méghozzá pontosan azzal a speciális fényezéssel, ahogyan a képernyőn is látható lesz.

A kiállított gép különlegessége, hogy a cockpitjébe épített szimulátor révén a látogatók egyszerre tapasztalhatják meg a fizikai és virtuális valóságot.

Az először a 2020-as Gamescom rendezvényen bemutatott TFZ-P1 volt az első olyan virtuális versenyautó, amit egy autógyár tervezői a gamerekkel közösen alkottak meg. A Ford esport-versenycsapata, a Team Fordzilla alig három hónappal később már el is készítette a jármű valós méretű prototípusát.
Kulcsszavak: ford, Goodwood, Ranger Raptor
 
A Ford még tovább tágítja a teljesítmény és befogadás határait A NISSAN CONCEPT 2020 Vision Gran Turismót június 26-án, csütörtökön 13 órakor mutatják be Goodwoodban A Ford még tovább tágítja a teljesítmény és befogadás határait A Ford idén ünnepli, hogy Henry Ford éppen száz éve vezette be a futószalag alkalmazását A városok, iskolák és játszóterek tisztább levegője érdekében a Ford bevezeti az automatikus elektromos üzemmódot A városok, iskolák és játszóterek tisztább levegője érdekében a Ford bevezeti az automatikus elektromos üzemmódot Márciusban a Ford Fiesta volt Európa és hazánk legkelendőbb autója Márciusban a Ford Fiesta volt Európa és hazánk legkelendőbb autója A Ford még tovább tágítja a teljesítmény és befogadás határait Törökország adókedvezménnyel csábítja az autógyárakat
 
A BMW bővíti az ausztriai Steyr városában működő üzem gyártási és fejlesztési portfólióját

A BMW bővíti az ausztriai Steyr városában működő üzem gyártási és fejlesztési portfólióját

2022. június 23.
Az osztrák létesítmény gyártósorain 2025-től a müncheni központú vállalatcsoport hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiáinak következő generációja is napvilágot lát. Az éves gyártási kapacitás több mint 600 000 egység lesz.
Részletek

A BMW bővíti az ausztriai Steyr városában működő üzem gyártási és fejlesztési portfólióját

A BMW Group Steyr városában működő létesítménye is elköteleződik a hálózatról tölthető mobilitás jövőképe mellett: 2025-től az üzem a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák következő generációjának gyártását és fejlesztését is megkezdi. A müncheni központú vállalatcsoport 2030-ig körülbelül egymilliárd eurót fektet be a létesítmény fejlesztésébe és bővítésébe. A jelentős kapacitásnövelés garantálja, hogy a Steyr városában működő üzem hosszútávon is a BMW Group elsőszámú hajtáslánc-technológiai helyszíne maradjon.

Összetett hajtáslánc-technológiai szaktudás: a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák legújabb generációja Steyr városába érkezik

„Ez az üzem már több mint 40 éve fejleszti és gyártja a BMW és MINI modellek belsőégésű erőforrásait. Ma már a BMW Group minden második új autóját olyan erőforrás hajtja, amely Steyr városában készült. 2025-től a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák következő generációjának fejlesztését és gyártását is megkezdjük” – mondta Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja. „A több éves szakmai tapasztalat és a hajtáslánc-technológiák terén felhalmozott hatalmas szaktudás a BMW Group Steyr városában működő létesítményét a közeli jövő fenntartható mobilitásának ideális helyszínévé emeli” – tette hozzá.


A BMW bővíti az ausztriai Steyr városában működő üzem gyártási és fejlesztési portfólióját

A projekt bejelentésére megrendezett eseményen Karl Nehammer osztrák kancellár így fogalmazott: „A gyártóipar fontos partner Ausztria üzleti erősödésében, az új munkahelyek létrehozásában és az innovációk kifejlesztésében. Ráadásul az éghajlatváltozás elleni hatékony és fenntarthatóan sikeres küzdelmet is elősegíti. Mindezek tekintetében a BMW Group ma Ausztriában példaértékű vállalatként van jelen – erős iránymutatóként az országunk fenntartható jövője felé vezető úton, ismét igazolva, hogy a környezetvédelem és a gazdasági növekedés nem kell, hogy ellentmondjon egymásnak. Épp ellenkezőleg: kéz a kézben járnak.”

„A hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák gyártása a legfontosabb mérföldkő az üzem alapkövének letétele óta”

Az eseményen Alexander Susanek, a Steyr városában működő üzem ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák gyártása mennyi mindent jelent a létesítménynek. „Ez a lépés – minden kétséget kizáróan – a legfontosabb mérföldkő az üzem 1979-es alapkőletétele óta. Évente több mint 600 000 darab hálózatról tölthető hajtásláncot állítunk majd elő, miközben a benzines és dízelüzemű erőforrások kimagasló gyártási kapacitását továbbra is fenntartjuk. 4 400 munkatársunk mintegy fele 2030-ra már az elektromos mobilitás térnyerésén fog dolgozni. Ez ugyancsak óriási lépés afelé, hogy hosszútávon bebiztosítsuk munkahelyeinket” – mondta.


A BMW bővíti az ausztriai Steyr városában működő üzem gyártási és fejlesztési portfólióját

Az innovatív, mélyen integrált hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák összes fő alkatrésze Steyr városában készül majd: a rotor és az állórész, a váltó, az inverter és a közös ház is. Ezeket két új gyártósoron építik majd össze.

A gyártóterület jelentős bővítése: körülbelül 60 000 négyzetméternyi új épület és gyártási létesítmény épül fel

A hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák érkezésére a jelenlegi gyártóterületek átfogó fejlesztéseken esnek át, ezzel párhuzamosan pedig új csarnokok is épülnek: a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák két új gyártósora és a váltó-összeszerelő sor egy kétszintes épületben kap majd helyet. Itt készülnek majd a technológiák vezérlőelektronikái is. A második új épület a logisztikai területet bővíti. A Steyr városában működő üzem teljes gyártóterülete így összesen mintegy 60 000 négyzetméterrel bővül. A BMW Group 2030-ig körülbelül 710 millió eurót invesztál a létesítmény gyártásfejlesztésébe.

„A teljesen új, hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiákat most először Steyr városában fejlesztik”


A BMW bővíti az ausztriai Steyr városában működő üzem gyártási és fejlesztési portfólióját

Fejlesztési helyszínként a Steyr városában működő létesítmény forradalmasította, és mind a mai napig folyamatosan optimalizálja a dízelmotor technológiáját. Ez a sikertörténet most a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiákkal ismétlődik meg: Steyr városában fejlesztik a BMW Group új, nagyteljesítményű, hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiáit, amelyek új teljesítménykategóriát alkotnak majd. „A Steyr városában működő létesítményt a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák terén felhalmozott szaktudás folyamatos bővítésével erősítjük tovább. Mérnökeink itt, Ausztriában egy teljesen új hajtáslánc-technológiát fejlesztenek ki, üzemünk történetében most először” – nyomatékosította Frank Weber, a BMW AG igazgatótanácsának járműfejlesztésért felelős tagja.

A BMW Group 2030-ig körülbelül 230 millió eurót fektet be a Steyr városában működő létesítmény technológiafejlesztő részlegébe. Az üzem 700 fejlesztőmérnökének egyharmada már most is az elektromos mobilitás területén dolgozik. 2030-ra ez az arány mintegy 90 százalékra nő.

Fenntartható hajtáslánc-technológiák Ausztriából, az egész világ számára


A Steyr városában működő üzem átalakulása tökéletesen kapcsolódik a BMW iFACTORY gyártási stratégia három alappilléréhez: HATÉKONY, ZÖLD, DIGITÁLIS. Amíg a „HATÉKONY” és a „DIGITÁLIS” a hatékonyságra, a rugalmasságra és a minőségre összpontosító, csúcstechnológiás gyártási folyamatokra, addig a „ZÖLD” a fenntarthatóságot, az erőforrás-hatékonyságot és a körforgásos gazdaságot éltető, felelős környezetvédelmi hozzáállásra utal. 2025-től így a Steyr városában működő üzem teljes egészében megújuló energiaforrásokból nyeri majd ki a működéséhez szükséges összes energiát – zöldenergia hasznosításával és regionális biomasszából származó hő felhasználásával. Mindezek már jóval a felhasználói fázis előtt jelentkező fenntarthatóságot eredményeznek. „Azáltal, hogy hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiáink száz százalékban emisszió-mentes üzemben látnak napvilágot, 2025-től a zéró emissziójú mobilitás lehető legjobb előfeltételeit teremtjük meg” – mondta Alexander Susanek, a Steyr városában működő üzem ügyvezető igazgatója.

Kulcsszavak: Ausztria, autógyár, BMW Group, elektromos autó, fejlesztés
 
A BMW bővíti az ausztriai Steyr városában működő üzem gyártási és fejlesztési portfólióját A Budapest Taxi egy éve használja Nissan LEAF-jeit Új „aerodinamikai keréktárcsákon” érkezik az utakra a BMW iX3 Új „aerodinamikai keréktárcsákon” érkezik az utakra a BMW iX3 A Mercedes-Benz eladásai csökkentek az első negyedévben, de a csúcskategóriás és az elektromos szegmens szárnyal A Mercedes-Benz eladásai csökkentek az első negyedévben, de a csúcskategóriás és az elektromos szegmens szárnyal A múlt hónapban Nagy-Brittaniában szinte nem gyártottak autót a koronavírus miatt A múlt hónapban Nagy-Brittaniában szinte nem gyártottak autót a koronavírus miatt A BMW bővíti az ausztriai Steyr városában működő üzem gyártási és fejlesztési portfólióját Mutatjuk az első képeket a KIA EV6 100%-ban elektromos modelljéről
 
A Continental új, az elektromos járművek akkumulátorainak védelmére szolgáló érzékelőket dob piacra

A Continental új, az elektromos járművek akkumulátorainak védelmére szolgáló érzékelőket dob piacra

2022. június 23.
A Continental széles szenzorportfólióját kifejezetten elektromobilitásra tervezett érzékelőkkel egészíti ki, amelyek a közúti biztonságot és az elektromosítást egyaránt támogatják.
Részletek

A Continental új, az elektromos járművek akkumulátorainak védelmére szolgáló érzékelőket dob piacra

A Continental két új, elektromos járművekhez tervezett érzékelővel bővíti széles szenzorportfólióját: az áramérzékelő modullal (Current Sensor Module - CSM) és az akkumulátor ütésérzékelő (Battery Impact Detection - BID) rendszerrel. Mindkét új megoldás az akkumulátor védelmére és/vagy az akkumulátor paramétereinek megőrzésére összpontosít. A Continental a 2022-es év során fogja megkezdeni a vadonatúj nagyfeszültségű áramérzékelő modul (CSM) gyártását. A kompakt moduláris szenzor az áramerősséget méri, és ezzel egyidejűleg érzékeli a hőmérsékletet is. Mindkét érték rendkívül fontos információ az akkumulátorkezelés szempontjából. Az akkumulátorvédelem egy másik innovatív elemét is elhozza a piacra a Continental: az akkumulátor ütésérzékelő (Battery Impact Detection - BID) megoldás egy könnyűsúlyú alternatívája a nehéz padló alatti „páncélzatnak” a sérülések elleni védelemre.

„A járművek villamosítása új felhasználási lehetőségeket hoz, és így több lehetőséget nyit meg a szenzorokkal kapcsolatos tevékenységeink előtt, mivel egy elektromos autónak ugyanazokra az érzékelőkre van szüksége, mint egy hagyományos autónak – és ezután még ennél is többre” – mondja Laurent Fabre, a Continental passzív biztonsági és szenzorikai szegmensének vezetője.

„Az akkumulátor védelme és teljesítményének megtartása például két olyan további feladat, amely a villamosított járművek esetében merül fel. Az áramérzékelő modul és az akkumulátor ütésérzékelő megoldásai pedig mindkét célra megoldással szolgálnak.”

Tekintettel arra, hogy az akkumulátor az elektromos autók legdrágább alkatrésze, a CSM-et nem csupán arra fejlesztették ki, hogy megvédje az akkumulátort a túláramtól, hanem hogy segítse megőrizni az akkumulátor paramétereit az öregítő hatások korlátozásával. Az akkumulátor leválasztóegységbe vagy magába az akkumulátorba integrálva a CSM biztosítja azt a két döntő fontosságú információt, amely az akkumulátor védelmére, valamint a hatótávolság megbízható nyomon követésére szolgál. A szigorú funkcionális biztonsági követelmények támogatása érdekében a CSM kétcsatornás érzékelőként áll rendelkezésre, amely önállóan méri az áramot a sönt technológia és a Hall-technológia integrálásával egy kompakt egységben.

A könnyű szerkezettel kombinált BID érzékeli a padló alatti ütéseket, és figyelmezteti az vezetőt, ha emiatt szervizbe kell vinnie az autót. Így lekerül a vezető válláról annak a komplikált döntésnek a felelőssége, hogy egy nagy sebességgel történő ütközés, vagy egy alacsony sebességű talajjal történő érintkezés vajon károsíthatta-e az akkumulátort. A jelenlegi fém padlólemezes védelemhez képest a BID megoldás az ahhoz szükséges súly akár 50 százalékát is képes megtakarítani.


A Continental új, az elektromos járművek akkumulátorainak védelmére szolgáló érzékelőket dob piacra

Szenzorfejlesztés Veszprémben

„A CSM alapvető működése hasonló a veszprémi fejlesztésű intelligens akkumulátor szenzoréhoz (IBS) így a termék gyártásához ugyanazt a processzort választottuk, amit az IBS-hez használunk. Az elmúlt években az IBS-hez egy platform szoftvert fejlesztett a veszprémi csapat, amely a processzor működéséhez szükséges operációs rendszer mellett a termék alapvető funkcióit is tartalmazza. A platform fejlesztése során figyelembe vettük, hogy nemcsak további IBS generációk fejlesztéséhez vagy vevői projektekhez használhatjuk majd kiindulási pontként ezt a bázis szoftvert, hanem az akkor már tervezési fázisban lévő CSM-hez is” - mondta el Holzgethan László, a veszprémi Continental szenzor fejlesztési központjának vezetője és az európai piac felelőse.

A CSM szoftverfejlesztésének ez a bázis volt az alapja és a veszprémi fejlesztőcsoport a mai napig nyújt támogatás CSM fejlesztőknek technikai kérdésekben és rendszeresen megosztják egymással tapasztalataikat.

Megbízható töltésfigyelés: az áramérzékelő modul biztonságban és „egészségben” tartja az akkumulátort
A lítium-ion akkumulátorok nagy mennyiségű energiát tárolnak, hogy meggyőző hatótávolságot biztosíthassanak, így különösen töltés közben, az akkumulátorba folyó áram mértéke rendkívül nagy. Az elkerülhetetlen fizikai hatások eredménye, hogy az akkumulátor töltése (vagy merítése) felmelegedést okoz – különösen a nagyteljesítményű gyorstöltés vagy sportos vezetés során. Az autóakkumulátor túlterhelésének elkerülése érdekében az áramot szabályozni kell a hőmérsékleti gradiens korlátozása érdekében. „A lítium-ion akkumulátoroknak van egy optimális hőmérséklettartománya, amely mellett rendkívül biztonságosan működik és nagyon lassan öregszik” – mondja Horst Gering, a passzív biztonság és szenzorika szegmens programvezetője. „Az akkumulátor gyors töltése azonban egy kompromisszum az akkumulátor biztonságának és egészségének megőrzése, valamint a töltés időtartamának korlátozása között. Ezt akkor lehet a legjobban véghezvinni, ha pontos adatok alapján történik.” Ezenkívül a CSM segít a fennmaradó hatótávolság pontos kiszámításában is az áramfogyasztás figyelemmel követésének köszönhetően.

A CSM által mért áram 2000 amperig kalibrálható jobb, mint ±1 százalékos pontossággal a sönt csatornán, és ±3 százalékos pontossággal a Hall csatornán, a hőmérséklet pedig -40° Celsius és 125° Celsius között tartományban detektálható. Mindkét árammérési technológia teljes galvanikus leválasztást biztosít. Ez az információ ezután a CAN interfészen keresztül kerül továbbításra az akkumulátorkezelő rendszerhez. Amellett, hogy optimalizálja a töltés hatékonyságát, miközben védi az akkumulátort, a CSM segít a mechanikai hibák észlelésében is, amelyek tüzet okozhatnak, ha nem észlelik őket. A CSM rendszerszinten teljes mértékben támogatja az ASIL D-t. A CSM gyártása 2022-ben kezdődik meg egy globális autógyártó legmodernebb elektromos járműve számára. Az első termék egy moduláris érzékelőplatform részét képezi, amely skálázható további funkciókhoz, mint például a feszültségméréshez, vagy a mérési csatornák számának növeléséhez.

Akkumulátor ütésérzékelő – intelligens padló alatti védelem

Az elektromos autók lítium-ion akkumulátorait jellemzően a padló alá építik be, ahol súlyuk hozzájárul az alacsony súlyponthoz, és ahol a jármű szerkezete megfelelő védelmet tud biztosítani – azonban két lehetséges kivétel állhat fenn: az egyik, hogy nagy sebességnél az autó tárgyakat, például rögzítő hevedereket kaphat fel, amelyek károsíthatják a padlót, a másik pedig alacsony sebességnél fordulhat elő, amikor egy parkolási manőver során a talajjal való érintkezés okoz károkat. Ezért az elektromos járműveket nagy és gyakran nehéz burkolattal látják el, hogy alulról is védelmet biztosítsanak az akkumulátortérnek. Ha azonban ütközés történik, a sofőrnek kell eldöntenie, hogy el kell-e vinni az autót szerelőhöz egy átnézésre. „Ez a helyzet nem kielégítő, mivel az autó alatt rosszak a látási viszonyok, ráadásul szakértelemre is szükség van ahhoz, hogy fel lehessen mérni a valódi károkat” – mondja Johannes Clemm, a Continental alzenaui nemzetközi biztonságtechnikai intézetének ügyvezető igazgatója. A helyzet javítása és a könnyűsúlyú padló alatti védelem megvalósíthatósága érdekében fejlesztette ki a Continental a nyomásérzékelő-alapú akkumulátor ütésérzékelő megoldást. 

A rendszer észleli és értékeli a padló alatt történő ütéseket, hogy figyelmeztesse a vezetőt, ha esély van arra, hogy az akkumulátor épsége veszélybe került. Így az autó tulajdonosa elővigyázatossági lépéseket tehet meg mielőtt egy sérült akkumulátor egy későbbi időpontban kigyulladna. „Továbbá a BID azonosítja a károsult területet, így az akkumulátorkezelő kiürítheti az adott területen lévő cellákat a tűzveszély elkerülése érdekében” – teszi hozzá Johannes Clemm.

A BID két általános ütközésikockázat-típust fed le: az egyik a kis sebességű, talajjal való érintkezés, amely például parkolási manőverek során fordul elő, amikor a jármű lassan átgurul a járdaszegélyen és nekiütközik a talajnak. Ilyenkor a BID által adott jel arra is használható, hogy elindítson egy gyors működésű aktív felfüggesztési rendszert is, amely ideiglenesen növeli a padló és a talaj közti távolságot a kár mérséklése érdekében. A rendszer másik alkalmazási területe a nagy sebességen történő behatolás, amelyet felpattanó nehéz tárgyak, például az úton heverő kövek vagy rögzítő hevederek okozhatnak. A sebességtől és az érintkezéstől függően az ilyen típusú tárgyak károsíthatják a padlólemezt, és akár az akkumulátor szerkezetébe is behatolhatnak.

A jelenlegi megoldásokhoz képest a szenzoralapú padlólemez-védelem a jelenlegi akkumulátorvédő megoldás tömegének akár 50 százalékát is képes megtakarítani járművenként. A BID-ben alkalmazott nyomásérzékelők a már bizonyított gyalogosvédelmi rendszerből (PPS pSAT) származnak, amely már több mint tíz éve sorozatgyártás alatt áll, és több millió jármű alkalmazza. A rendszer egy nyomásjellel érzékeli az ütéseket egy, az akkumulátortér alján található szerpentinekbe épített, levegővel töltött szilikon cső segítségével. A jelnek a cső mindkét végén lévő két nyomásérzékelőhöz való megérkezése közötti időkülönbség teszi lehetővé az ütés által ért terület meghatározását. Az ütés súlyossága a jel küszöbértékei alapján osztályozható, amelyek arra szolgálnak, hogy különböző fokozatú riasztásokat indítsanak az autóvezető felé.

Kulcsszavak: continental, elektromos autó, fejlesztés
 
Több mint egymillió ember hal meg évente az utakon Több mint egymillió ember hal meg évente az utakon Dél-Koreából 32 milliárd forintos autóipari beruházás érkezik Tatabányára Dél-Koreából 32 milliárd forintos autóipari beruházás érkezik Tatabányára Hanggenerátorral kell felszerelni az elektromos autókat Hanggenerátorral kell felszerelni az elektromos autókat Jaguar I-PACE: a Continental innovatív teljesítményelektronikája az elektromos csúcsteljesítményért Jaguar I-PACE: a Continental innovatív teljesítményelektronikája az elektromos csúcsteljesítményért A Continental új, az elektromos járművek akkumulátorainak védelmére szolgáló érzékelőket dob piacra Eau Rouge: a sebesség, az elkötelezettség és a bátorság szinonimája
 
Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

2022. június 22.
Az új 408 a PEUGEOT tervezőmérnökeinek kreativitását dicséri: a C kategória felső részébe pozicionált különleges fastback nemcsak a márka történetében, de a jelenlegi gépjárműpiacon is az első ilyen típusú modell.
Részletek

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

Ezt a teljesen újfajta és ezért szokatlan PEUGEOT-t ragadozóra emlékeztető külseje és egyedi stílusa mellett az energiahatékonyság és a villamos meghajtás terén megnyilvánuló kiváló mérnöki tudás jellemzi. A vezetési élményt és az ösztönös használatot szolgáló fejlett technológiák révén pedig az érzelmeinkre is hat.

STÍLUS. Ami a PEUGEOT 408-at különlegessé teszi, az elsősorban a dinamikus fastback hátsó, a jelenlegi kategóriákba szándékosan nem illeszkedő koncepció és az ezer közül is felismerhető sajátos stílus. A ragadozóra emlékeztető megjelenés a márka modelljeinek sajátja. Az autó vonalai élesen megrajzoltak, a karosszériával azonos színű hűtőrács pedig tökéletesen illeszkedik az orr-részbe, közepén az új oroszlánfejes PEUGEOT emblémával. Meglep a fordított kivágású hátsó lökhárító, mely profilból nézve kimondottan dinamikussá teszi a 720 mm átmérőjű nagy kerekein biztosan álló járművet. A 20”-os rendhagyó felniket rendhagyó geometrikus dizájn jellemzi. A szemfogra emlékeztető első lámpák és a három karmot formázó hátsó LED-es fénysor egyértelművé teszik a modell hovatartozását.

A 2,79 m-es tengelytávval rendelkező, 4,69 m hosszú új PEUGEOT 408 hátsó üléssorát kimagasló helykínálat jellemzi (a térdtér 188 mm). A csomagtartó is tágas: az 536 literes térfogat a hátsó üléstámlák lehajtásával 1611 literesre növelhető. Az 1,48 méteres magasságból adódóan a sziluett kimondottan karcsúnak és nyúlánknak mondható, ami az aerodinamikai hatékonyságot is növeli.

ÉRZELEM. A PEUGEOT 408 a vezető és az utasok örömére legújabb generációs PEUGEOT i-Cockpit®-tal van felszerelve, mely az élvezetes vezetést és agilis viselkedést biztosító kompakt kormánykerékről azonnal felismerhető.

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

Különös hangsúlyt kapott a beltér minősége és a konnektivitás, mely a még intuitívabb és kellemesebb vezetést, illetve utazást eredményező legmodernebb technológiákat foglalja magában.

IGÉNYESSÉG. A 6 kamerára és 9 radarra épülő vezetéstámogató rendszerek megnyugvást és biztonságérzetet nyújtanak. A 408 kínálatában többek között a következő funkciókat találjuk:

•    állóra fékező (Stop & Go) funkcióval rendelkező adaptív sebességtartó automatika,
•    éjjellátó funkció (Night Vision), mely még az előtt figyelmeztet a gépkocsi előtt tartózkodó állatokra, gyalogosokra és kerékpárosokra, hogy azok a távolsági fényszóró sugarában megjelennének,
•    nagy hatótávú (75 m) holttérfigyelő rendszer,
•    hátsó forgalomfigyelés, mely hátramenetben figyelmezteti a vezetőt az esetleges keresztirányú veszélyre.

A PEUGEOT 408 kínálatában egy 180 és egy 225 lóerős plug-in hibrid hajtás és egy 130 lóerős benzinmotor szerepel. Mindhárom motorhoz 8 sebességes EAT8 automata sebességváltó társul. A modellből néhány hónapon belül tisztán elektromos változat is készül.
 
A PEUGEOT 408 tervezői számára az egyik legfontosabb szempont a környezeti hatékonyság volt: az aerodinamikára, a súlycsökkentésre (a jármű minimális tömege 1396 kg) és az alacsony kibocsátású motorokra összpontosító munka eredményeként a hibrid és a 130 lóerős benzines változat átlagos üzemanyagfogyasztása egyaránt figyelemreméltóan alacsony (a pontos értékek jóváhagyás alatt vannak).

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

Az új PEUGEOT 408 várhatóan 2023 legelején jelenik meg a piacon. A globális értékesítésre szánt modellt a franciaországi Mulhouse-ban kezdik majd gyártani (az európai piacra), kicsivel később pedig a chengdui üzemben is megkezdődik a gyártása (a kínai piacra).

„Mi a PEUGEOT-nál azt gondoljuk, hogy az élet jobb lesz attól, ha egy kis stílussal fűszerezzük. Az új 408 egyedi megjelenésével, innovatív fastback sziluettjével és felszabadult eleganciájával éppen ezt a filozófiát és a PEUGEOT márka leleményességét testesíti meg – nyilatkozta Linda Jackson, a PEUGEOT nemzetközi márkaigazgatója. – A minden szempontból szokatlan új PEUGEOT 408 az autózás és az élet szerelmeseinek készült, azoknak, akik szabadulni szeretnének bizonyos konvencióktól, miközben felelősségteljes élvezetre vágynak. Ők garantáltan megtalálják benne a márka technológiai igényességét (a környezethatékonyságot és a magas szintű digitális élményt) és azt a fantasztikus érzést, amit az ösztönös vezetés kelt.”

Felelősségteljes élmény- és újdonságkeresés: a piac és az ügyfelek

Az új 408 a PEUGEOT C (kompakt középkategória) szegmensbeli kínálatát gazdagítja. Ebben a stratégiailag rendkívül fontos kategóriában a PEUGEOT az elmúlt években kiemelkedő helyet biztosított magának, amiben komoly szerepe volt a 3008 és az 5008 SUV sikerének, valamint az ötajtós 308 és a kombi 308 SW három generációjának (melyből a legújabb épp most került a piacra). A kínálatot a C szegmens tetejére pozicionált PEUGEOT 408 teszi most teljessé.
 
Az új PEUGEOT 408 teljes összhangban van korunk értékeivel és központi kérdéseivel: a fejlett kapcsolódási technológiákkal ellátott, dinamikus modell úgy vesz részt az energetikai átállásban, hogy közben az örömteli pillanatokról sem mond le. Az újdonságot és a kreativitást állítja a középpontba, és olyan merész asszociációkkal szolgál, melyek szétfeszítik a bevett kategóriák határait.

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

Az új PEUGEOT 408 vevői várhatóan főleg az aktív, gyermekes vagy gyermek nélküli párok közül kerülnek majd ki, akik magán- és professzionális célokra egyaránt használják az autót. Választásukat szükségleteik és vágyaik sokszor egymást kiegészítő változatos szempontjai vezérlik. Egyesek a C szegmensen belül szeretnének magasabb presztízsű, nagyobb és tágasabb autót. Mások a túl átlagosnak és jellemzően családi autónak tartott kompakt SUV-k helyett valami újszerűbb és egyedibb sziluettre vágynak. Megint másokat az impozáns méret és megjelenés fog meg. De mindannyiukra igaz, hogy a mindennapi használat során csakúgy, mint a közösen megtett, hosszú, kényelmes és nyugodt utazások alkalmával a legkorszerűbb autós élményeket keresik.

ELEGANCIA: innovatív, egyedi formatervű, dinamikus fastback

A PEUGEOT modellekre jellemző, nagyragadozóra emlékeztető külsővel együtt az új 408 formanyelve tökéletesen illik az innovatív, C kategóriás prémium fastback koncepcióhoz. A karosszériát kimondottan éles vonalak határolta felületek játéka jellemzi: jó példa erre a tető hátsó kiképzése, a csomagtérajtó vagy a sárvédők eleje, ahol a jellegzetes fazettákon különösen jól érvényesül a fény-árnyék hatás.

A 408 külső felépítése egészen sajátságos. A többféle meghajtással kompatibilis EMP2 (Efficient Modular Platform) platformra épült modell tengelytávja kimondottan hosszú (2,787 m), ami bőséges hátsó helykínálatot eredményezett. A jármű teljes hossza 4,69 m, szélessége pedig behajtott visszapillantó tükrök esetén 1,859 m.

A széles tengelytáv (elöl 1,599 m, hátul 1,604 m) és a nagy átmérőjű (720 mm), 20” felnit is elbíró kerekek jóvoltából az autó magabiztosan áll a „lábán”. A megemelt hasmagasság ellenére, a mindössze 1,48 m magasságnak köszönhetően a PEUGEOT 408-at karcsú és sportos profil jellemzi.

Elöl – a legutóbbi PEUGEOT modellek mintájára – a megemelt sárvédők közé „ékelt” hosszú motorháztetőt találunk. Ez a stilisztikai megoldás tiszteletparancsolóvá teszi az orr-részt és áramvonalassá a profilt, mivel a sárvédő/motorháztető határa szinte láthatatlan. Ez a fajta felépítés egyben a motorháztető körvonalait is leegyszerűsíti, ami megkönnyíti a karosszériaelemek tökéletes illeszkedését.
Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

A világítótesteknél alkalmazott Matrix LED technológiának köszönhetően a finom rajzolatú, keskeny fényszórók kiváló teljesítményt nyújtanak. A belőlük áradó tekintet tipikus PEUGEOT-tekintet. A lámpák kétoldalt szemfogra emlékeztető LED-es fénysorban folytatódnak, melyek lenyúlnak a lökhárítóba.

A vezetéstámogató rendszerek működéséhez szükséges radart rejtő új márkaembléma köré épülő hűtőrács is egyértelműen jelzi a modell hovatartozását. A karosszéria színében játszó, szinte anyagtalannak ható hűtőrács beleolvad a lökhárító tömbjébe, ami az újabb generációs elektromos modellek sajátja a márkánál. Az orr-rész jellegzetes grafikus elemei a nagy fekete légbeömlők, melyektől szélesebbnek és robusztusabbnak hat az autó. A karosszériát övező fekete védőelemekkel rokon dekoratív légbeömlők egyben a szemfog alakú fénysorokat is védik, melyek a kontraszthatás révén így még jobban láthatók.

Profilból az új PEUGEOT 408-at a fekete és a fényezett elemek tökéletes egyensúlya jellemzi, ami nyúlánkabb és dinamikusabb karosszériavonalakat eredményezett. Az ablakok vonalvezetése, mely a hátsó ajtó legmagasabb pontját követően a csapotthátú kialakítást hangsúlyozza, tágas beltért sejtet.

Az oldalsó karosszéria- és kerékdobvédő elemek hátul masszív fekete lökhárítóban folytatódnak, amely a karosszériába ferdén benyúlva kifejezetten dinamikus hatást kelt, ugyanakkor vizuálisan elnyeli a nagy csomagtartót rejtő hátsó túlnyúlást.

A körbe ágyazott geometrikus formákkal játszó, rendhagyó stílusú 20” keréktárcsák álló helyzetben kimondottan meglepőek, alacsony sebességnél pedig látványos vizuális hatást keltenek. Szokatlan rajzolatuk jól illeszkedik az új 408 rendhagyó koncepciójába.

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

Aerodinamikai szempontból a tető hátsó része különösen érzékeny terület. A légáramlást két „macskafül” segíti, melyek optimális módon terelik a levegőt a hátsó spoiler felé nyíló aerodinamikai folyosón. Ez a két hegyes nyúlvány amellett, hogy hatékony, egyedi stíluselemként is funkcionál.

Az új PEUGEOT 408 hatféle karosszériaszínben lesz rendelhető:
•    Obsession kék (a bevezetéshez választott új árnyalat)
•    Titánszürke (új árnyalat)
•    Artense szürke (csak Allure kiviteli szinten)
•    Elixirvörös
•    Gyöngyházfehér
•    Perla Nera fekete

ÉRZELEM: a PEUGEOT i-Cockpit® nyújtotta vezetési élmény

Belül az egyik legkarakteresebb PEUGEOT-elem a PEUGEOT i-Cockpit®, mely egy évtizede folyamatosan fejlődik, és generációról generációra egyre modernebb. Az új PEUGEOT 408-ban az ergonómia, a minőség, a praktikum és a technológia szempontjából egyaránt lenyűgöző együttes egy új infotainment rendszerrel, a PEUGEOT i-Connect®-tel gazdagodott.

A PEUGEOT i-Cockpit® jellegzetes eleme a kompakt kormány, mely hatványozottan élvezetes vezetést nyújt azáltal, hogy egyedülálló fürgeséget és precíz reakciókat biztosít. A kormánykerék ergonomikus kialakítású és fűthető (opciós felszerelés), és a multimédiás rendszer (rádió, telefon), valamint egyes vezetéstámogató funkciók kezelőszerveit is magában foglalja.

A közvetlenül a kormány fölött, a vezető szemmagasságában elhelyezett új digitális műszeregység egy 10” digitális kijelzőt foglal magában. GT kiviteli szinten a műszeregység 3D technológiával is kérhető. A teljes egészében konfigurálható és személyre szabható műszercsoporton többféle kijelzési mód közül lehet választani (TomTom online navigáció, rádió/média, vezetéstámogató rendszerek, energiaáramlási diagramok stb.), melyek a világításkapcsolón található gombbal közvetlenül változtathatók.

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

Az új PEUGEOT 408 műszerfala ún. „high-vent” kiképzésű, ami azt jelenti, hogy a szellőzők az utasok fejével szemközt, magasan helyezkednek el, ami jobb hőkomfortot biztosít.

Az újfajta felépítésből következően a 10” érintőképernyő egy kicsit alacsonyabban van, mint a vezető közvetlen látóterében elhelyezett digitális műszeregység, így könnyebben elérhető. A rendszerhez teljes egészében konfigurálható i-toggle kapcsolók tartoznak, melyek a nyitott könyvhöz hasonlító központi kijelző alatt találhatók, és a szegmensben egyedülálló esztétikai és technológiai szintet képviselnek. Az i-toggle kapcsolók a felhasználó által előre meghatározott funkcióbeállításokhoz (légkondicionáló, telefonos névjegy, rádióállomás, alkalmazás indítása stb.) tartozó gyorsgombok.

Az új 408 utasterének megtervezésekor a PEUGEOT egyik legfőbb célkitűzése a vezető és az első utas rendelkezésére álló tér kiegyenlítése volt. A PEUGEOT i-Cockpit®-nál megszokott, hogy a központi kijelző enyhén a vezető felé néz (driver oriented), ami a vezetés szempontjából ergonomikusabb, ugyanakkor az első utast sem akadályozza a kijelző használatában és az információk leolvasásában.

A középkonzol viszont szándékosan az első utas felé nyitott. A vezető felőli oldalon helyezkednek el a jármű dinamikus kezelőszervei. A vezető egy gombnyomással ki tudja választani a nyolcfokozatú EAT8 automata sebességváltó kívánt üzemmódját:

•    R (Reverse): hátramenet,
•    N (Neutral): üres fokozat,
•    D (Drive): a 8 fokozat valamelyikének automatikus kiválasztása a sebesség, a vezetési stílus, az útviszonyok és a jármű terhelésétől függően.

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

A funkciók két további gombbal egészülnek ki:

•    P (Parking): parkolás helyzet,
•    B (Brake): visszatápláló fékezés aktiválása (hibrid meghajtás esetén). A hagyományos meghajtású változatokon ehelyett egy M (Manual) gomb található, amely lehetővé teszi, hogy a kormánynál elhelyezett kapcsolókkal manuálisan válassza ki a vezető a kívánt sebességfokozatot.
A fentiekhez járul még az üzemmódkapcsoló, mellyel az adott motortípusnak megfelelő üzemmódok (elektromos, eco, hibrid, normál és sport) közül lehet választani.

IGÉNYESSÉG: PEUGEOT i-Connect Advanced rendszer

Az új PEUGEOT 408 a fedélzeti kommunikációs rendszerek tekintetében nagyon magas színvonalat képvisel. Az ergonomikus és zavartalan használatot biztosító új infotainment rendszer minden felhasználónak – saját kompetenciái és elvárásai függvényében – az okostelefonok és az autóipar világának legjavát nyújtja. Több vezető esetén mindenki beprogramozhatja és elmentheti a kijelzésre, a színvilágra és a beállításokra vonatkozó preferenciáit. A rendszer 8 különböző profil tárolására képes.

A felhasználó okostelefonját a gépjármű infotainment rendszerével összekötő tükrözés (mirroring) vezeték nélküli kapcsolaton keresztül történik. Bluetooth-szal egyszerre két telefon is a rendszerre csatlakoztatható. További csatlakoztatási lehetőségeket biztosít a négy USB-C port.

A nagy felbontású 10” központi kijelző a többablakos rendszer és a widgetek vagy parancsikonok segítségével – akárcsak egy tablet esetében – teljes egészében és rendkívül könnyen személyre szabható. Az értesítések megjelenítéséhez az egyes menük egyszerűen balról jobbra vagy fentről lefele húzhatók, a három ujjal történő érintés pedig az alkalmazásmenü előhívására szolgál.

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

Az okostelefonokhoz hasonlóan a Home érintőgomb megnyomásával bármikor könnyen vissza lehet térni a főoldalra.

A kijelző tetején egy sávban állandó jelleggel a külső hőmérséklet, a klímaberendezés információi, a widget oldalon elfoglalt pozíció, a kapcsolódási adatok, az értesítések és a pontos idő láthatók.

Az élményt a PEUGEOT i-Connect Advanced névre hallgató tökéletes infotainment rendszer teszi teljessé, mely nagy teljesítményű és hatékony TomTom online navigációs rendszerrel rendelkezik. A jobb olvashatóság érdekében a térkép a teljes 10” képernyőn kerül kijelzésre. A frissítésekre „over the air”, azaz közvetlenül a mobilhálózaton keresztül történő adattovábbítással kerül sor.

A nagyobb biztonságot és kényelmet szolgálja a természetes beszéden alapuló hangfelismerő rendszer „OK PEUGEOT” parancsa, mely az infotainment rendszer összes funkciójához hozzáférést biztosít.
Segítségképpen és a felmerülő kérdések tisztázására a rendszerből a jármű kezelési útmutatója és oktatóvideók is elérhetők.

IGÉNYESSÉG és hatékonyságra törekvés: karosszéria és motorok

Az üzemanyag-fogyasztás és a CO₂-kibocsátás csökkentése érdekében az új 408 tervezése és fejlesztése során a PEUGEOT mérnökei a hatékonyságot állították a középpontba.

Kiemelt figyelmet kapott az aerodinamika, mivel jelentős befolyása van az energiahatékonyságra. A dizájnerek és az aerodinamikusok egymással szorosan együttműködve minden karosszériaelemet – lökhárítók, csomagtérfedél, diffúzor, karosszériaoszlopok, visszapillantó tükrök, karosszéria-védőlemezek stb. – optimalizáltak. Ez a fajta csapatmunka arra a munkastílusra emlékeztet, amelyet a Hypercar 9x8 létrehozásakor alakítottak ki a tervezők és a mérnökök. A kerekek megfelelő kialakítása is jobb aerodinamikai hatékonyságot eredményez, és jelentősen hozzájárul az autó általános teljesítményéhez.

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

A rezgéskomfort javítása érdekében a karosszéria merevségét a szerkezeti elemek összeragasztásával optimalizálták. Példás úttartás, nagyfokú menetkényelem, kimagasló vezetési élmény és a 11,8 méteres járdaszegélyek közötti fordulókörnek köszönhetően városban is tökéletes kormányozhatóság… a PEUGEOT 408-ban minden eddiginél jobban kódolva van a vezetés öröme.

Az új PEUGEOT 408 gumiabroncsai 17–20 colosak, és az A energiaosztályba tartoznak. A gördülési ellenállás csökkentése révén javítják a hatékonyságot, de a márka menettulajdonságokra vonatkozó szigorú követelményeit is szem előtt tartják.

Az új PEUGEOT 408 kínálatában két plug-in hibrid motor szerepel:

•    PLUG-IN HYBRID 225 e-EAT8: kétkerék-meghajtás / egy 180 lóerős (132 kW) PureTech benzinmotor és egy 81 kW-os villanymotor párosa 8 fokozatú e-EAT8 automata sebességváltóval kiegészülve
•    PLUG-IN HYBRID 180 e-EAT8: kétkerék-meghajtás / egy 150 lóerős (110 kW) PureTech benzinmotor és egy 81 kW-os villanymotor párosa 8 fokozatú e-EAT8 automata sebességváltóval kiegészülve
A két plug-in hibrid változaton alkalmazott lítium-ion akkumulátor kapacitása 12,4 kWh, teljesítménye 102 kW. A modellhez a márka kétféle fedélzeti töltőt kínál: egy a szériafelszereltség részét képező, 3,7 kW-os egyfázisú töltőt és egy 7,4 kW-os egyfázisú opciós töltőt.

A hozzávetőleges feltöltési idők a következők:

•    7,4 kW-os Wall Box (32 A) és 7,4 kW-os egyfázisú fedélzeti töltő használata esetén a teljes töltés mindössze 1 óra 55 percet vesz igénybe.
•    Nagy teljesítményű háztartási aljzat (16 A) és 3,7 kW-os egyfázisú fedélzeti töltő használata esetén a jármű teljes feltöltése 3 óra 50 percig tart.
•    Hagyományos otthoni csatlakozó (8 A) és 3,7 kW-os egyfázisú fedélzeti töltő használata esetén a teljes feltöltés ideje kb. 7 óra.
A modellhez egy tisztán belső égésű motor is rendelkezésre áll: a legújabb €6.4-es környezetvédelmi szabványnak megfelelő, háromhengeres, 1,2 literes, 130 lóerős PureTech benzinmotorhoz 8 fokozatú EAT8 automata sebeségváltó és Start & Stop rendszer tartozik.
Említésre méltó, hogy az új PEUGEOT 408-hoz kínált valamennyi motorhoz a nyugalom és hatékonyság zálogaként ugyanaz a 8 sebességes automata váltó társul.
A modellből nem készül dízelváltozat, de a későbbiekben egy tisztán elektromos verzió is bevezetésre kerül.
Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

IGÉNYESSÉG és műszaki kiválóság: vezetéstámogató rendszerek

Az új PEUGEOT 408  a legújabb generációs vezetéstámogató rendszerek széles választékát kínálja. A 6 kamera és 9 radar információira építő funkciók biztonságosabbá és zökkenőmentesebbé teszik a vezetést, a manőverezést és az utazást. E rendszerek némelyike egyenesen a felsőbb kategóriákból származik:

•    Adaptív sebességtartó automatika állóra fékező (Stop and Go) funkcióval és programozható követési távolsággal
•    Automata vészfék ütközésveszélyre figyelmeztető rendszerrel: 7–140 km/h sebességtartományban (változattól függően) éjjel-nappal észleli a gyalogosokat és a kerékpárosokat.
•    Az útszegélyt is érzékelő aktív sávtartó asszisztens menetpálya-korrekcióval
•    Éberségfigyelő: 65 km/h sebesség felett hosszabb autóutakon a kormány apró mozgásainak elemzése révén érzékeli a vezetői figyelem lankadását.
•    Kibővített táblafelismerő rendszer műszerfali kijelzéssel: a sebességkorlátozásos táblákon felül a stoptáblákat, a behajtani tilos, előzni tilos, előzési tilalom vége táblákat is felismeri.
•    Éjjellátó rendszer (Night Vision): sötétben és rossz látási viszonyok között is érzékeli, ha a gépkocsi előtt az úton gyalogosok vagy állatok tartózkodnak. Hatótávolsága nagyobb, mint a távolsági fényszóróké. Az infravörös kamera által látott kép közvetlenül a vezető látóterében, a digitális műszeregységen kerül kijelzésre.

•    Nagy hatótávolságú holttérfigyelő rendszer (75 m)
•    Hátsó forgalomfigyelés: hátramenetben figyelmeztet a közeledő oldalirányú veszélyre.
•    180°-os nagy felbontású tolatókamera beépített tisztítófúvókával
•    360°-os parkolássegítő kamerarendszer 4 nagy felbontású kamerával (elöl, hátul és kétoldalt)
•    Hátramenetben lebillenthető visszapillantó tükrök
•    Matrix LED fényszórók: a távolsági fény maximális fényerejének kihasználása az előző vagy közeledő járművek vezetőinek elvakítása nélkül
•    Intelligens távolságifényszóró-vezérlés

Egy újabb lépést jelent a félautonóm vezetés felé a Drive Assist 2.0 csomag. A csomag az állóra fékező (Stop & Go) funkcióval rendelkező adaptív sebességtartó automatikát és a sávon belüli helyzetet tartó asszisztenst kombinálja.
Osztottpályás utakon 2 új funkciót is kínál:
•    Félautomata sávváltás: a rendszer 70 és 180 km/h közötti sebességtartományban felajánlja a vezetőnek az előtte haladó jármű megelőzését és az eredeti sávba történő visszasorolást.
•    Előzetes sebességajánlás: a rendszer a sebességkorlátozó tábláknak megfelelően sebességmódosítást (gyorsítást vagy lassítást) ajánlj a vezetőnek.

Az új PEUGEOT 408 mindennapi használatát további funkciók segítik:
•    Kulcs nélküli nyitás-zárás-indítás
•    Lábmozdulattal nyitható, motoros működtetésű csomagtérfedél
•    Teljes felületén fűtött szélvédő és fűthető kormánykerék
•    Riasztó külső és belső védelmi funkcióval és szuperreteszelés
•    Elektromos rögzítőfék (minden változaton)
•    Árnyékolóval ellátott napfénytető

Az új PEUGEOT 408 e-call segélyhívó rendszerrel is rendelkezik:

•    „E-call+” sürgősségi segélyhívás az utasok számára vonatkozó információval és a jármű haladási irányát is magában foglaló helyadatokkal

ÉRZELEM: nyugodt, jó hangulatú utazás


A C kategóriás prémium fastback koncepciónak megfelelően az új PEUGEOT 408 számos olyan felszerelést kínál, amely az élvezetes utazást szolgálja.

A kényelmes kialakítású első ülések AGR (Aktion Gesunder Rücken) minősítéssel rendelkeznek, mellyel az egészséges hátért küzdő, független német szakértők szövetsége az ergonomikus kialakításon túl a gazdag beállítási lehetőségeket is díjazta.

A vezetőülés 10 féle elektromos beállítással és 2 vezetési helyzet tárolására alkalmas memóriafunkcióval, az első utasülés pedig 6 féle elektromos beállítással rendelkezik. Ezen kívül 5 különböző programot kínáló, 8 légpárnás masszázsrendszer és ülésfűtés is rendelkezésre áll.

Az ülések tervezésekor nagy hangsúlyt kapott a felhasznált anyagok minősége: chiné kárpit, technikai szövet, alcantara, dombornyomott bőr és színes nappabőr. A GT változaton az üléskárpitokat, valamint a műszerfalat, az ajtóbelsőket és a középkonzol szivacsbetétjeit adamit színű díszvarrás is ékesíti.

Az első ülések között a középkonzol íve egészen a vezeték nélküli telefontöltőnek kialakított kis helyig húzódik. A konzol többi része így teljes egészében a praktikumot szolgálja: egy könyöktámasz, 2 USB C csatlakozó (töltés/adatátvitel), 2 nagy méretű pohártartó és összesen mintegy 33 liternyi tárolóhely található benne. 

Az utastér hátsó része különösen tágas. A hosszú (2,787 m) tengelytávnak köszönhetően az új 408 a legnagyobb hátsó helykínálattal rendelkező PEUGEOT: a hátsó utasok térdtere
188 mm. Az első ülések alatti lábtér úgy lett kialakítva, hogy a hátul ülők minél szabadabban tudjanak mozogni. Az ülések formáját és az ülésszöget is úgy tervezték, hogy az utasok maximálisan ki tudják használni a rendelkezésre álló teret, és a lehető legnagyobb kényelmet élvezzék.

A kapcsolódási lehetőségekre sem lehet panasz: Allure kiviteli szinttől a középkonzol mögött 2 USB-C töltőaljzat található.

Az új PEUGEOT 408-ban szériafelszerelés a sílécalagúttal kiegészülő, 3:2 arányban osztott üléspad. GT kiviteli szinten az üléspad két része a csomagtartó két oldalán elhelyezett, könnyen hozzáférhető 2 füllel egy mozdulattal lehajtható.

Az új 408 csomagtartója kifejezetten tágas. Az üléspad háttámláinak lehajtásával a rakodókapacitás 536 literről 1611 literre növelhető (amibe a hagyományos meghajtású változaton elérhető, csomagtérszőnyeg alatti 36 literes tároló is beletartozik). A háttámla lehajtását követően akár egy 1,89 m hosszú tárgy szállítására is lehetőség van.

A mindennapi praktikum jegyében a csomagtérben egy 12 voltos csatlakozó (a jobb oldali kárpitban), egy LED-lámpa, egy csomagrögzítő háló, egy gumiszalag és táskaakasztók is találhatók.

A kalaptartó közvetlenül a csomagtérfedélhez van rögzítve, így a csomagtartó kinyitásakor együtt mozog vele, ami megkönnyíti a bepakolást.

A csomagtérfedél motoros működtetésű, hogy teli kézzel se jelentsen gondot a kinyitása. A fedél automatikus kinyílásához elég...

•    egy lábmozdulat a lökhárító irányába,
•    a távvezérlős kulcson található gomb megnyomása,
•    a csomagtérfedél külső nyitásvezérlőjének megnyomása,
•    a műszerfali nyomógomb használata.

Az új 408 belterében a központi kijelző mögül érkező LED-es hangulatvilágítás (8 különböző színből lehet választani) diszkrét fényével kellemes és kifinomult hangulatot áraszt. Ugyanezek a fényforrások az ajtópaneleken is megtalálhatók, melyeket a kiviteli szinttől függően szövet-, ill. Alcantara® kárpit vagy hajlított alumíniumlemezek borítanak.

A hő- és az akusztikus komfortról az ablakok tervezése és gyártása során alkalmazott technológiák gondoskodnak:
•    Opciós fűthető szélvédő
•    Vastagabb (3,85 mm) első és hátsó ablaküvegek
•    A jobb hangszigetelés és a fokozott biztonság érdekében rétegelt első oldalablakok (Allure Pack kiviteli szinttől)

Természetesen a légkondicionáló rendszer is hozzájárul az utasok kényelmes hőérzetéhez. Elöl a friss levegőt befúvó szellőzők magasan helyezkednek el, a hátsó utasokat pedig a középkonzol hátulján található két szellőző kényezteti. Az egészséges beltéri klíma érdekében az új PEUGEOT 408 egy AQS (Air Quality System) légtisztító rendszerrel is fel van szerelve, mely folyamatosan ellenőrzi az utastérbe belépő levegő minőségét, és szükség esetén automatikusan bekapcsolja a levegőkeringetést. Ehhez járul még GT kiviteli szinttől a szennyező gázokat és részecskéket szűrő Clean Cabin légkezelő rendszer. A levegő minőségére vonatkozó információk a központi érintőképernyőn kerülnek kijelzésre.

A neves francia hifi gyártóval, a Focallal közösen fejlesztett FOCAL® hifirendszer egy több mint 3 éve tartó közös tervezési folyamat eredménye. Az ARKAMYS digitális hangfeldolgozással kiegészülő prémium hifirendszer 10 hangszórót tartalmaz, melyek exkluzív szabadalmaztatott technológiák felhasználásával készültek:

•    4 alumíniumból készült, inverz dómos TNF magassugárzó,
•    4 165 mm-es Polyglass mélyközépsugárzó TMD (Tuned Mass Damper) rezgéscsillapítással,
•    1 Polyglass középsugárzó,
•    1 tripla tekercses ovál Power Flower™ mélynyomó.

A hangszórókhoz egy új 12 csatornás 690 W-os erősítő (emelt szintű D osztályú technológia) is tartozik.
A Peugeot és a Focal munkatársai minden egyes hangszóró helyét úgy alakították ki, hogy azok minden utas számára egyformán kivételes hangélményt nyújtsanak. Az eredmény stabil és pontos hangzás kristálytiszta és részletgazdag énekhangokkal, valamint telt és hatásos basszusokkal.

IGÉNYESSÉG és mindennapi örömök: szolgáltatások   

Hogy ügyfelei számára is megkönnyítse az energetikai átállást, a PEUGEOT különböző szolgáltatásokat kínál (az elérhető szolgáltatások köre piaconként változó lehet), melyek az alábbi alappilléreken nyugszanak:
A PEUGEOT Easy-Charge könnyebb hozzáférést biztosít az elektromos autókhoz kínált töltési megoldásokhoz:
•    otthoni és munkahelyi töltési megoldások töltőeszközök széles választékával (nagy teljesítményű csatlakozó, Wall Box, Smart Wall Box stb.), a szükséges villamos berendezések és a legjobb töltési megoldások felmérése, valamint tényleges beszerelése ajánlott partnercégek útján,
•    nyilvános töltési megoldások a Free2Move eSolutions szolgáltatások keretében, köztük egy Európa-szerte több mint 260 000 töltőoszlopot számláló hálózat használatával: a töltőállomások előzetes kiválasztása a távolság, a töltés sebessége és az ár alapján.
A PEUGEOT Easy-care célja, hogy segítse az ügyfeleket gépjárművük megismerésében és adottságaik maximális kihasználásában:
•    új szimulátorok és digitális útvonalak az elektromos közlekedés titkainak minél jobb felfedezésére a PEUGEOT weboldalakon keresztül,
•    megfelelő szolgáltatási szerződések és assistance szolgáltatás, melyek ugyanazon finanszírozási megoldás részeként felhőtlen gépkocsihasználatot tesznek lehetővé,
•    az akkumulátorkapacitást igazoló okirat, mely az akkumulátor kapacitásának garantálásával megkönnyíti a gépjármű újraértékesítését.
•    Az akkumulátorra 8 évre vagy 160 000 km-re szóló jótállás vonatkozik.
Végezetül az okostelefonról elérhető MyPeugeot® alkalmazásban vagy a központi kijelzőn az alábbiakra is lehetőség van:
•    Az előfűtés/-hűtés funkció bekapcsolása vagy beprogramozása: A kényelem mellett ez a funkció csatlakoztatott gépjármű esetén az akkumulátor optimális üzemi hőmérsékletének garantálásával egyben optimális hatótávolságot is biztosít (a beállított utastéri hőmérsékletérték gyorsabb elérése a gépjármű indításakor).
•    Az akkumulátortöltés felügyelete, beprogramozása, elindítása vagy későbbre időzítése
Kulcsszavak: Peugeot, Peugeot 408, premier, új modell
 
Érkezik az új Škoda Octavia Scout Érkezik az új Škoda Octavia Scout Leleplezték az új PEUGEOT 408-at! Egy Scania R 730 V8 Streamline tehergépkocsi születése Leleplezték az új PEUGEOT 408-at! Az új Peugeot 308 - Letisztult formaterv és innovatív vezetőhely Leleplezték az új PEUGEOT 408-at! A Chevrolet Trax feldobja az európai kis SUV szegmenst Leleplezték az új PEUGEOT 408-at! Kazahsztánban szerel össze Peugeot modelleket a PSA
 
A Scania bemutatja tisztán elektromos, a regionális fuvarozásra alkalmas járműveit

A Scania bemutatja tisztán elektromos, a regionális fuvarozásra alkalmas járműveit

2022. június 21.
A Scania teljes körű megoldást kínál a regionális távolsági fuvarozás területén a legújabb BEV járműveinek köszönhetően.
Részletek

A Scania bemutatja tisztán elektromos, a regionális fuvarozásra alkalmas járműveit

A járművek teljesítménye, hatótávolsága és töltési kapacitása lehetővé teszi a problémamentes mindennapi fuvarozást. A Scania tovább halad a villamosítás felé vezető útján, hogy ügyfeleivel együttműködve elérje a a CO2-kibocsátás csökkentésére irányuló, tudományos alapú céljait.

A Scania célkitűzéseit szem előtt tartva, a tisztán elektromos járművek (BEV) egy újabb szintjére támaszkodva kínál megoldásokat. Az új, R vagy S fülkékkel ellátott járműgeneráció egy olyan átfogó megoldás részét képezi, amely számos ügyfél és alkalmazás számára nyitja meg a villamosított közlekedés kapuit. 624 kWh kapacitású akkumulátoraival a Scania járművei jelentős előrelépést jelentenek az elektromos tehergépjárművek és azok alkalmazhatósága terén a regionális fuvarozásban.

Christian Levin, a Scania vezérigazgatójának elmondása szerint „ez a bemutató számunkra és partnereink számára is jelentős mérföldkőnek számít. Jelenleg termékkínálatunkat minden irányban bővítjük, így új lehetőségeket kínálunk ügyfeleink széles körének és a teljes közlekedési ökoszisztémának. Ezek a tehergépkocsik egy olyan megoldás részét képezik, amelyek jellemzői megoldást jelentenek a villamosítást igénylő közlekedési ágazat számára.”

A Scania bemutatja tisztán elektromos, a regionális fuvarozásra alkalmas járműveit

A Scania új BEV tehergépkocsi-generációja a Scania kulcsfontosságú jellemzőin alapszik – ilyenek a modularitás és az üzemeltetés gazdaságossága – így képesek helyt állni a hagyományos tehergépkocsik szerepkörében, sőt még meg is haladják azokat. A legújabb elektromos Scania tehergépjárművekhez minden szükséges üzemeltetési tényező és szolgáltatás is elérhető, így teljes körű megoldást jelentenek, ideértve a töltést, a finanszírozást, a biztosítást és a karbantartást is.

„Ezek a járművek a Scania kínálatában alapvető változást jelentenek mindazon ügyfeleink számára, akik hisznek a változásban” – mondja Fredrik Allard, a társaság rangidős alelnöke, a villamosítási osztály vezetője. „Ügyfeleink számára megkönnyítjük az átállást: társaságunknál olyan, az ügyfelek számára fontos értékeket építünk be folyamatainkba, mint a szoros együttműködés és a zéró károsanyag-kibocsátás.”

A Scania bemutatja tisztán elektromos, a regionális fuvarozásban akár 64 tonna össztömegű járműszerelvények mozgatására alkalmas, kibocsátásmentes tehergépjárművek újabb szintjét. A Scania BEV portfóliójának ez a bővítése nagy lehetőséget jelent mindazon ügyfeleink számára, akik vállalni akarják a felelősséget és kibocsátásmentes járműveket kívánnak üzemeltetni a dízelmotoros tehergépjárművek költségeinek szintjén.

A Scania bemutatja tisztán elektromos, a regionális fuvarozásra alkalmas járműveit

A Scania új teherautói alváz kivitelben, vagy – például szabályozott hőmérsékletű élelmiszer-szállításra alkalmas – nyerges vontató és félpótkocsi járműszerelvény formájában jutnak el ügyfeleinkhez. A hatótávolság a tömeg, a konfiguráció és a domborzati viszonyok függvénye. A 6 db akkumulátorral felszerelt, 4x2 nyerges vontató várható hatótávolsága két töltés között, 80 km/h autópályás átlagsebesség mellett akár 350 km is lehet. Az említett gépkocsik számára az olyan stabil útvonalak a legmegfelelőbbek, amelyek lehetővé teszik a hazai telephelyen, ill. az úti célban történő töltést. Természetesen, a gépkocsivezető kötelező, 45 perces pihenője során végzett esetleges töltés tovább növeli a hatótávolságot.

„A Scania elektromosautó-kínálata ezennel elérte a megfelelő fejlettségi szintet” – jelentette ki Allard. „A már meglévő, 2020-ban bemutatott, a városi szállításra alkalmas hibrid és BEV járművek csoportjának jelenlegi bővítésével egy fenntartható, sokoldalú és károsanyag-kibocsátásmentes portfóliót kínálunk ügyfeleinknek.”

Az új Scania BEV tehergépkocsik eleinte 4x2 nyerges vontatóként, ill. 6x2*4 konfigurációjú alvázként rendelhetők. A hat akkumulátorral ellátott nyerges vontató szükséges tengelytávja 4150 mm, ezért kihasználjuk a járműméret növelésére vonatkozó európai szabályozás előnyeit. A járműszerelvény össztömege elérheti a 64 tonnát is, ami a Skandináviában használt járműszerelvényekre jellemző.

A Scania bemutatja tisztán elektromos, a regionális fuvarozásra alkalmas járműveit

A töltési teljesítmény elérheti a 375 kW értéket is, így egy órányi töltés kb. 270–300 km hatótávolságot jelent. A Scania 45 R vagy S járművek névleges teljesítménye 410 kW (ez mintegy 560 lóerőt jelent).

„A széndioxid-kibocsátás globális problémájának megoldása az jelenti, hogy mindannyiunknak meg kell találni a termelés és a fogyasztás új módszereit”, nyilatkozta Levin. „A Scania számára mindig is fontos volt a fogyasztás csökkentése, ill. a különféle anyagok ismételt újrafelhasználása és újrahasznosítása. Jelenleg a megfelelő töltőállomás-infrastruktúra hiánya az egyetlen akadálya annak, hogy a fosszilis üzemanyagokra épülő közlekedésről átálljunk a villamosított közlekedésre, de e tekintetben is jelentős előrelépést tapasztalunk.”

Azon európai ügyfeleink számára, akik jelentősebb mértékben szeretnének BEV tehergépkocsikba befektetni, kulcsfontosságúak az elérhető töltési megoldások. A Scania e téren globális szereplőkkel lépett partnerségre, így az ügyfelei részére egyetlen kapcsolattartó pontként olyan teljes körű töltési megoldásokat kínál, amely a BEV tehergépkocsikat üzemeltető ügyfeleinek a jövőben is biztosítja a problémamentes töltés lehetőségét.

Kulcsszavak: elektromobilitás, elektromos kamion, scania
 
A Scania elnyerte a 2017-es Zöld Tehergépkocsi díjat A Scania elnyerte a 2017-es Zöld Tehergépkocsi díjat A Scania bemutatja tisztán elektromos, a regionális fuvarozásra alkalmas járműveit Scania az IAA kiállításon A villamosítás fontossága a fuvarozásban A villamosítás fontossága a fuvarozásban Scania fölény az ETC teszten Scania fölény az ETC teszten Az ABB robotokat szállít a Scania új akkumulátor-összeszerelő üzemébe Az ABB robotokat szállít a Scania új akkumulátor-összeszerelő üzemébe
 

Találatok száma: 13040 Megjelenítve: 131 - 140