Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 12500 Megjelenítve: 21 - 30
A legférfiasabb kabrió, ami soha nem létezett

A legférfiasabb kabrió, ami soha nem létezett

2021. május 28.
A rajongók szerint hatalmas ziccert hagyott ki a Toyota, amikor nem készítette el az FJ Cruiser kabrió kiadását, és ezt azóta is sokan sajnálják.
Részletek

A legférfiasabb kabrió, ami soha nem létezett

Egy kaliforniai karosszériaépítő műhely szerencsére pótolta a hiányosságot, a rendkívül ritka vászontetős terepjárók pedig időről időre felbukkannak a használtautó-piacon – hogy pár percen belül el is tűnjenek az új tulajdonos garázsában.

Amikor a Toyota 2006-ban bemutatta az FJ Cruisert, az aktuális Toyota Land Cruiser (J120) rövid tengelytávú alvázára épülő, 2+2 ajtós életmód-terepjárót, mindenki rögtön tudta, miről van szó. A kerek fényszórós, baltával faragott jármű a legendás Toyota Land Cruiser FJ40 modern utánérzése volt, egyben közvetlen támadás a retro-terepjáró műfaj egyetlen amerikai képviselője, a Jeep Wrangler ellen.

A modell végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így bár a mai napig erős kultusszal bír, gyártását egy bő évtized után utód nélkül szüntették be. A kudarc egyik okaként sokan azt vetették a Toyota szemére, hogy a Wranglerrel ellentétben az FJ Cruiser nem volt kapható vászontetős kivitelben.

A Toyota nem adta meg a vevőknek, amit szerettek volna, egy apró kaliforniai vállalkozás viszont meglátta a piaci lehetőséget a kabrió terepjáróban. Az lett volna a furcsa, ha ez nem így történik, hiszen a Newport Convertible Engineering minden túlzás nélkül az utólagos tetőmentesítések egyik legnagyobb szakértője a világon, klasszikus szupersportkocsiktól kezdve a Rolls-Royce Cullinan luxusterepjáróig bármit és mindent átépítenek vászontetőssé, méghozzá ízlésesen, kiváló minőségben – és persze méregdrágán.

A legférfiasabb kabrió, ami soha nem létezett

Alighanem ez volt az oka annak, hogy az FJ Cruiserhez kidolgozott vászontető-csomagjukat alig háromtucatnyi ügyfél rendelte meg az évek során.

Kiváló minőségű szerkezetről van szó: a kanavász harmonikusan illeszkedik a karosszéria vonalaihoz, a fém mozgatószerkezetet hosszú évek tapasztalatait felhasználva alakították ki, így megbízhatóan teszi a dolgát. Senki nem vetheti az NCE szemére, hogy a 2010-es évek derekán 16 ezer dollárt (mai árfolyamon mintegy 20 ezer dollárt, azaz közel 5,7 millió forintot) kért el a hangulatos Toyota átépítéséért. Csakhogy ez az autó akkori árának több mint 50 százaléka volt, és bár az FJ Cruiser értéktartása legendásan jó, ezt az extra költséget lehetetlen érvényesíteni a használtpiacon – magyarul: ha felbukkant egy példány a piacon, arra villámgyorsan lecsapnak az érdeklődők.

Kiváló példa erre az a mélybordó példány, amely a napokban került fel egy internetes apróhirdető oldalra. A 2008-ban gyártott jármű mintegy 300 ezer kilométert futott, ami a Land Cruiserek legendás tartósságát figyelembe véve egy alapos bejáratásnak felel meg.

A motoros mozgatású vászontetőt 2021 márciusában, azaz közvetlenül a hirdetés feladása előtt újra cserélték, az NCE pedig a tető eredeti átépítése során a futóművet is átépítette: hátulra szintszabályozós légrugózást építettek be, a lengéscsillapítókat pedig Bilstein egységekre cserélték.

A legférfiasabb kabrió, ami soha nem létezett

Mindezzel együtt az autó 24 ezer 250 dollárért (6,9 millió forint) cserélt gazdát, ami egy 13 éves autóért talán sok, egy elpusztíthatatlan mechanikájú, kemény terepjárásra és nyári korzózásra egyaránt tökéletesen alkalmas ritkaságért viszont nagyon is jutányos ár.
Kulcsszavak:
 
A legférfiasabb kabrió, ami soha nem létezett „500 Couture”: a Fiat az exkluzív testre szabás új távlatait nyitja meg A legférfiasabb kabrió, ami soha nem létezett Indul az átvezető villamosvonal tervezése a majdani Galvani hídon Kettős Peugeot győzelem Európa egyik legnagyobb cégautós díjátadóján Kettős Peugeot győzelem Európa egyik legnagyobb cégautós díjátadóján A legférfiasabb kabrió, ami soha nem létezett Júniusban 17,8 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új autók száma Az új Audi A1 Sportback – Karakteres és férfias formavilág feszes vonalvezetéssel Az új Audi A1 Sportback – Karakteres és férfias formavilág feszes vonalvezetéssel
 
Már négyféle elektromos Peugeot modell közül választhatnak idén a pályázók

Már négyféle elektromos Peugeot modell közül választhatnak idén a pályázók

2021. május 28.
A Peugeot márka magyarországi képviselete üdvözli az újraindított  elektromos autó támogatási rendszert, mely elősegíti a klímacélok elérését, az egészségesebb városi környezet kialakítását, valamint a márka ambíciózus CO2 célkitűzésének teljesítését egyaránt.
Részletek

Már négyféle elektromos Peugeot modell közül választhatnak idén a pályázók


Idén akár négyféle Peugeot modellel is pályázhatnak állami támogatásra az érdeklődők, melyek közül kettő akár nagycsaládos támogatásban is részesülhet, így már a nagycsaládosok is nagyon kedvező áron juthatnak zéró emissziójú családi autóhoz. 

A Peugeot márka ambiciózus célokat tűzött ki maga elé még 2018-ban. Az egyik célkitűzés az volt, hogy az egyre szigorodó európai CO2 szabályozás közepette se kelljen büntetést fizetnie, a másik cél pedig az volt, hogy 2023-ra valamennyi modellje elérhető legyen alternatív hajtással. Az első cél tökéletesen teljesült, hiszen a Peugeot (PSA) évek óta a legtisztább európai gyártó a CO2 kibocsátási rangsorban. A második cél elérése felé pedig ütemesen halad a márka, hiszen jelenleg a 108-as miniautó és az 5008 családi SUV kivételével valamennyi modellje bemutatkozott már 100%-ban elektromos vagy plug-in hibrid hajtással.

Ennek az intenzív fejlesztőmunkának köszönhetően az idén újrainduló elektromosautó támogatási pályázatban akár már négyféle Peugeot modellt is választhatnak a pályázók, így a városi kisautótól a családi vagy professzionális felhasználásra is alkalmas kisbuszig mindenki megtalálja a számára alkalmas alternatívát, amelyhez jelentős állami támogatást is igényelhet.

Már négyféle elektromos Peugeot modell közül választhatnak idén a pályázók

e-208: városi hódító és tökéletes elektromos autó egyben!

A 2020-ban Év Autója díjjal is kitüntetett Peugeot 208 elektromos változata tökéletesen ki tudja használni az elektromos hajtásban rejlő potenciált ! A 136 LE-s teljesítmény igazi városi ágyúgolyóvá változtatja a formás kisautót, miközben a kompakt méreteknek és az alacsony felépítésnek köszönhetően kimagasló, 340 Km-es hatótávolsága jól használhatóvá teszi hosszabb utakon is. Az e-208 mindemellett kifejezetten sportos karakter, mindössze 8,1 másoperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, amivel maga mögé utasít sok belső égésű kihívót !

Az e-208 esetén a kedvező ár és a luxus felszereltség sem egymást kizáró okok.  A megemelt kedvezményszintnek köszönhetően a 12 milliós értékhatárba akár már a sportos, csúcsfelszereltségű GT kivitel is belefér.

Akciós indulóár állami támogatással : 7 790 000 Ft (Active)

Már négyféle elektromos Peugeot modell közül választhatnak idén a pályázók

e-2008 SUV : lélegzetelállító design, kategóriaelső helykínálat és mindez már elektromos hajtással is elérhető!

A látványos 2008 SUV méretei a kategória határait feszegetik, így kisebb családi autónak is tökéletes. Az 50 kWh-s akkumulátor és a szériában kínált 100 kW-os gyorstöltés a hosszabb közös kirándulásokra is alkalmassá teszi, az ergonomikus és high-tech Peugeot i-Cockpit vezetőhely pedig különleges élménnyé teszi a mindennapokat.

A megemelt kedvezménynek és az állami támogatásnak köszönhetően az elektromos változat immáron nem drágább, mint a hasonló teljesítményű, automata váltós dízel verzió (Allure és Allure Pack felszereltség mellett), így ügyfeleink gyakorlatilag felár nélkül válthatnak most elektromos autóra!
A 12 milliós pályázati értékhatárba akár az Allure Pack felszereltség és további 130.000 Ft értékű opció is beleférhet, így a jelenlegi támogatással egy igen jól felszerelt, sokoldalú elektromos autóhoz juthatnak a pályázók.  

Akciós indulóár állami támogatással : 8 590 000 Ft (Active)
Már négyféle elektromos Peugeot modell közül választhatnak idén a pályázók

e-Traveller : a professzionális elektromos személyszállító, nem csak profiknak!

Az e-Traveller széles kínálatával, fejlett elektromos hajtásával és akár 75 kWh akkumulátor kapacitásával egyedülálló megoldást kínál jelenleg a piacon. Hártomféle hosszúsága, 5, 8 vagy 9 személyes karosszériája és kétféle választható akkumérete sokféle feladatra alkalmassá teszi. A kilenc személyes, 14 millió Ft alatti változata egyszerre jogosult a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményére valamint a 2,5 milliós elektromos autó támogatásra, így akár 5 millió Ft megtakarítással is megvásárolható. A professzionális személyszállítók számára a 75 kWh-s akkucsomag által biztosított 330 Km-es hatótáv széleskörű felhasználási lehetőséget nyújt.

Akciós indulóár elektromos autó támogatással:

11 431 500 Ft (Business L1 - 50kWh - 9 szem.)

Akciós indulóár elektromos autó és nagycsaládos támogatással :

8 931 500 Ft

Már négyféle elektromos Peugeot modell közül választhatnak idén a pályázók

e-Rifter : a tökéletes elektromos autó az egész családnak – hamarosan előrendelhető!
 
A népszerű családi egyterű elektromos változata hivatalosan ősszel érkezik, azonban a pályázati lehetőségekre való tekintettel már júniustól előrendelhető hazánkban. A kétféle hosszban, 5 vagy 7 személyes kivitelben érkező, akár 1050 literes csomagteret kínáló tágas családi autó a többi elektromos Peugeot modellből megismert 136 LE-s csúcsteljesítményű villamos hajtást és 50 kWh kapacitású akkucsomagot kap, melyhez természetesen itt is szériafelszereltség a 100 kW-os gyorstöltési lehetőség és a My Peugeot applikációból távolról is indítható töltés valamint előhűtő és előfűtő funkció.

Az e-Rifter legnagyobb ütőkártyája, hogy 7 személyes változatához egyaránt igényelhető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása és az elektromos autó vásárlási támogatás is, így akár 5 millió Forintot is spórolhat a sikeres pályázó az akciós árból.

Az új e-Rifter hivatalos árlistájának megjelenése és az előrendelések megnyitása június elején várható.

Korszerű elektromos hajtáslánc

A Peugeot filozófiája, hogy ügyfeleinek az elektromos modellek esetén is ugyanazt a vonzó designt, ugyanazt a helykínálatot és ugyanazt a vezetési élményt kínálja, mint a belső égésű változatok esetén.  

A Peugeot új generációs elektromos személyautói egytől-egyig ugyanazt az innovatív elektromos hajtásláncot használják, amely az alábbi előnyökkel rendelkezik:

-    Nagy hatótávolság: akár 340 km (208 esetén, WLTP szabvány szerint)
-    50 kWh kapacitású, padlólemezben elhelyezett, Li-ion akkumulátor
-    A belső égésű változatokhoz képest változatlan méretű utas és csomagtér
-    Hőszivattyús, hatékony hűtő-fűtő rendszer az utastér és az akkumulátor számára, 5 kW fűtőellenállással kiegészítve a gyors felfűtés érdekében (extrém hideg idő esetére)
-    Távirányítással, mobiltelefonról is programozható, indítható előfűtés és hűtés
-    Töltésfelügyelet és indítás távolról, a My Peugeot applikációból
-    Folyadékhűtésű akkumulátor: hosszabb élettartam és gyorsabb töltés, akár szélsőséges hőmérsékleti viszonyok vagy nagy terhelés mellett is
-    Szériában 100 kW DC villámtöltés lehetősége: 80% töltöttség 30 perc alatt
-    3 fázisú 11 kW fedélzeti töltő (opció): teljes feltöltés akár 5 óra alatt otthon (wallbox segítségével) vagy a legtöbb nyilvános AC töltőponton
-    8 év vagy 160.000 Km gyártói garancia a meghajtó akkumulátorra (70% kapacitásig)
-    

-    Dinamikus gyorsulás a nagy teljesítményű 136 LE-s (100 kW) szinkronmotornak köszönhetően
-    Rugalmasság a teljes fordulatszám tartományban jelentkező 260 Nm nyomatéknak köszönhetően
-    Egypedálos üzemmód, fokozott „motorfék” hatással és energia visszanyeréssel: kényelmes, takarékos és kíméli a fékrendszert
-    ECO / SPORT / NORMAL vezetési módok a hatótáv vagy a teljesítmény maximalizálásának érdekében
-    2 éves szervizciklus a második évtől, 40%-kal alacsony karbantartási költségekKulcsszavak:
 
Az Optima Plug-in Hybrid a Kia zöldautó-forradalmának következő szintje Az Optima Plug-in Hybrid a Kia zöldautó-forradalmának következő szintje Már négyféle elektromos Peugeot modell közül választhatnak idén a pályázók Annyira városi, annyira aranyos – Az új Peugeot 107 Már négyféle elektromos Peugeot modell közül választhatnak idén a pályázók A Toyota a 2014-es Detroiti Autókiállításon mutatja be az ‘FT-1’ kupétanulmányt Már négyféle elektromos Peugeot modell közül választhatnak idén a pályázók Hatalmas állami vonattársaság jöhet létre Kínában Már négyféle elektromos Peugeot modell közül választhatnak idén a pályázók Tovább emelkedtek a BMW Group októberi eladásai
 
Extra keménység, alapáron: a Ford bemutatja az exkluzív Ranger Raptor Special Edition modellt

Extra keménység, alapáron: a Ford bemutatja az exkluzív Ranger Raptor Special Edition modellt

2021. május 27.
Európa legnagyobb darabszámban eladott pickupjának legkeményebb és legerősebb változata, a Ranger Raptor ezentúl még vonzóbb lesz a vásárlók számára, mivel a Ford ma mutatja be az új Ranger Raptor Special Edition modellváltozatot.
Részletek

Extra keménység, alapáron: a Ford bemutatja az exkluzív Ranger Raptor Special Edition modellt

Az exkluzivitás érdekében csak korlátozott darabszámban gyártott Ranger Raptor Special Edition még markánsabb, tekintélyt parancsoló külső megjelenést és prémium utasteret kínál, olyan különleges megoldásokkal, mint a versenyautós csíkozás vagy a vörös belső dekorációs elemek.

A limitált példányszámú autó főszerepet kap a “The Good, the Bad and the Bad-RSE” című új spagettiwesternben is, amit ma mutat be a Ford. A filmben megismerhetjük a Ranger Raptor Special Edition újonnan megformált stílusát és magabiztos mozgását a terepen – és persze a Ranger-család többi különleges tagját, például az új Wolftrak és Stormtrak kiviteleket, illetve a rally-versenyek hangulatát idéző Ranger MS-RT változatot is.

A Ranger Raptor fejlesztését végző Ford Perfomance célja a legkeményebb Raptor modell megalkotása volt, ezért az autó ultra-erős alvázzal, egyedi futóművel és gumiabroncsokkal, valamint nagy teljesítményű EcoBlue dízelmotorral készült, tökéletesen kiszolgálva az izgalmakra vágyó outdoor-rajongók és a megszállott terepezők igényeit.

“Az új Ranger Raptor Special Edition még drámaibb stílussal gazdagítja ‘vasderekú’ pickupunkat; olyan egyedi külső és belső megoldásokkal, amelyek még különlegesebbé és vonzóbbá teszik ezt a terepre termett modellt,” mondta el Stefan Muenzinger, a Ford Performance igazgatója. “Az pedig, hogy egy spagettiwestern sztárjaként jelenítettük meg az autót, tökéletes megoldás a Ranger Raptor Special Edition stílusának és terepképességeinek bemutatására.”

Extra keménység, alapáron: a Ford bemutatja az exkluzív Ranger Raptor Special Edition modellt

A Ranger Raptor Special Edition idén októberben érkezik meg az európai Ford márkakereskedésekbe.

Lenyűgöző megjelenés

A látványos Performance Blue, Conquer Grey és Frozen White fényezésekkel megrendelhető Ranger Raptor Special Edition gépházán, tetőlemezén, alsó karosszériaelemein, hátsó sárvédőin és platóhátfalán végigfutó, vörössel szegélyezett, dupla fekete versenycsíkozás hatásosan hangsúlyozza ki a pickup nagy teljesítményét.

Szintén különleges dizájn-megoldás az első vonószemek vörös festése, illetve a kerékjárat-szélesítések, az első-hátsó lökhárítók, a kilincsek és a jellegzetes, dombornyomású hűtőrács matt fekete fényezése, amelyek még az autó alapjául szolgáló Raptor szürke külső kiegészítőinél is markánsabb benyomást keltenek.

A Ranger Raptor Special Edition dupla kabinos kivitelben készül, és az utastér egyedi, sportos hangulatáról a kormánykerék, a műszerfal és az ajtóburkolatok vörös varrásai gondoskodnak. A Ford Performance mérnökei úgy tervezték meg a bőrüléseket, hogy azok a kemény terepen és a tüköraszfalton egyformán kényelmesek legyenek és tökéletes megtámasztást adjanak. Az autó exkluzív jellegére a kizárólag a Special Edition kivitelhez kapható Raceway Grey műszeregység teszi fel a koronát.

Extra keménység, alapáron: a Ford bemutatja az exkluzív Ranger Raptor Special Edition modellt

A Special Edition változatban is a Ranger Raptor nagy teljesítményű futóműve található. A Raptor nagy sebesség mellett is kiválóan helytáll a kemény terepen, amiről az XLT változathoz képest 150 mm-rel kiszélesített nyomtáv és 51 mm-rel megemelt hasmagasság gondoskodik.

Az egyedi felfüggesztés első kettős keresztlengőkarjai alumíniumból készülnek, a hátsó futómű multi-link rendszerű. A Pozíció Érzékelő funkcióval kiegészített FOX lengéscsillapítókkal mindig a pillanatnyi útviszonyoknak megfelelően változik a csillapítás mértéke, a Grabber AT3 terepgumik pedig még a laza talajon is maximális tapadást biztosítanak.

A Ranger Raptor Special Edition változatot a Ford 2,0 literes EcoBlue Bi-turbo dízelmotorja hajtja, amelynek 213 lóerős teljesítményét és 500 Nm forgatónyomatékát1 a Ford Mustang sportkocsikból ismert, gyorsan kapcsoló 10 fokozatú automata sebességváltó továbbítja a kerekekhez. A Ranger Raptor vezetője a Terepvezérlési rendszer beállításai közül választva igazíthatja az autó viselkedését az adott terep- vagy útviszonyokhoz; e beállítások egyike a Baja üzemmód, ami úgy hangolja át az autó reakcióit, hogy optimális legyen a nagy sebességű terepezéshez (pontosan úgy, ahogyan a híres Baja Sivatagi Rallyn szükséges).

Extra keménység, alapáron: a Ford bemutatja az exkluzív Ranger Raptor Special Edition modellt

A Ford “The Good, the Bad and the Bad-RSE” című filmjében a Ranger Raptor Special Edition más Ranger modellekkel vállvetve küzd meg a banditákkal egy vadnyugati városkában. A több legendás westernre is kikacsintó filmet Spanyolországban forgatták egy eredeti spagettiwestern-helyszínen, lekövetve a Ranger Raptor eredeti bemutató videójának látványos akcióit, amit azóta több mint ötmillióan láttak.

Kulcsszavak: ford, Ranger, Raptor Special Edition, suv
 
Extra keménység, alapáron: a Ford bemutatja az exkluzív Ranger Raptor Special Edition modellt A Goodyear EfficientGrip SUV nyerte el a „2014-es év legjobb SUV abroncsa” címet Az új BMW X1 bemutatkozott Budapesten Az új BMW X1 bemutatkozott Budapesten Újra egy hónappal a konkurencia előtt a Ford Újra egy hónappal a konkurencia előtt a Ford SEAT Arona – A spanyol márka új SUV-ja SEAT Arona – A spanyol márka új SUV-ja Extra keménység, alapáron: a Ford bemutatja az exkluzív Ranger Raptor Special Edition modellt Megjött a legmenőbb áruszállító
 
Elkészült a négymilliomodik autó Zsolnán, a Kia szlovákiai gyárában

Elkészült a négymilliomodik autó Zsolnán, a Kia szlovákiai gyárában

2021. május 27.
Több mint négymillió autó készült alig 15 év alatt a Kia Zsolnán működő, szlovákiai gyárában. A zsolnai gyár változatlanul fontos szerepet játszik a Kia európai terjeszkedésében.
Részletek

Elkészült a négymilliomodik autó Zsolnán, a Kia szlovákiai gyárában

A Kia modern, szlovákiai gyára jelentős mérföldkőhöz érkezett: a Zsolnán működő üzemben elkészült a négymilliomodik autó. Az ünnepi darab egy Sportage volt.

A zsolnai gyár, a Kia európai főhadiszállása, 2006-ban kezdte meg működését, és azóta is fontos szerepet tölt be a márka európai fejlődésében, terjeszkedésében. A Ceed első generációja készült itt először; egy olyan modellcsalád, amit kifejezetten az európai vásárlók igényei szerint fejlesztettek, akárcsak a Ceed mai sorozatait. A Ceed 2006-ban a Kia egyedülálló, 7 éves garanciájának bevezetésével egy időben érkezett az európai piacokra, így az újdonság iránt azonnal hatalmas érdeklődés mutatkozott.

A szlovákiai gyár sorairól 2012-ben gördült le az egymilliomodik autó, és a teljes darabszám azóta háromévente egymillióval gyarapodott. Ma már éppen a négymilliomodik darab hagyta el az immár nyolc különböző modell párhuzamos előállítására képes üzem 7,5 kilométer hosszú gyártósorát. Zsolnán készül a teljes Ceed család (Ceed, Ceed GT, Ceed SW, ProCeed, XCeed és a Sportage utolsó három generációja).

Suk-Bong Kim a Kia Slovakia elnöke elmondta: “Valamennyi munkatársunk, de különösen a gyártásban dolgozó kollégák érdeme ez a fantasztikus eredmény.

Elkészült a négymilliomodik autó Zsolnán, a Kia szlovákiai gyárában

A Kia zsolnai üzeme immár évek óta kimagasló minőségéről, hatékonyságáról, biztonságos működéséről és magas technológiai színvonaláról ismert. Európai sikereinkben mindez komoly szerepet játszik. A 3.700 dolgozót foglalkoztató üzemünk a szlovák gazdaságban is fontos szerepet tölt be, s legutóbbi, 70 millió eurós fejlesztésünk eredményeként gyártóbázisunk a piaci igényekre válaszolva immár a legmodernebb, hibrid-kompatibilis szerkezetű, kiemelkedő hatásfokú benzinmotor sorozatunk előállítására is alkalmas, három gyártósoron. A motorgyár negyedik során az 1,6 literes ‘Smartstream’ dízel erőforrások készülnek.

Kulcsszavak: autógyár, kia, Kia Motors, Sportage, zsolna
 
A Kia a Párizsi Autószalonon tartotta az új Rio világpremierjét A Kia a Párizsi Autószalonon tartotta az új Rio világpremierjét Megkezdődött az új Qashqai gyártása Európában Megkezdődött az új Qashqai gyártása Európában Elkészült a négymilliomodik autó Zsolnán, a Kia szlovákiai gyárában Bezárták az Opel bochumi gyárát Elkészült a négymilliomodik autó Zsolnán, a Kia szlovákiai gyárában BMW Vision Future Luxury - Exkluzivitás és elegancia Elkészült a négymilliomodik autó Zsolnán, a Kia szlovákiai gyárában Ford: Három évvel a konkurencia előtt?
 
Az új Renault ARKANA tágas, sportos, hibrid

Az új Renault ARKANA tágas, sportos, hibrid

2021. május 26.
Azzal, hogy a Renault Európában piacra dobja sportos megjelenésű Arkana terepjáróját, átírja a piaci szokásokat, hiszen univerzális autógyártó elsőként kínál Európában SUV coupét; ez a szegmens eddig a prémium márkák terepe volt. Az új modellel, amely a paletta többi tagja (Megane, Kadjar és Scenic) mellé érkezik, a rákapcsolódik a növekvő globális SUV-piacra - elsősorban a C szegmensben.
Részletek

Az új Renault ARKANA tágas, sportos, hibrid

Az Új Arkana-val a Renault egy új generációs SUV-t alkotott, amely mind formáját, mind funkcióit tekintve rendkívül fejlett hibrid technológiával rendelkezik – magabiztosságot kölcsönző megemelt vezetői pozíciót, jellegzetes, innovatív stílust és tágas belső teret kínál, anélkül, hogy csökkenne a csomagtartó kapacitása. Az R.S. Line felszereltséggel még izgalmasabb és reszponzívabb vezetési élményt garantál. A Renault nem kötött kompromisszumot a biztonság terén sem, hiszen az autó az Euro NCAP töréstesztjén a maximálisan kapható 5 csillagot érte el. Többféle hajtáslánccal érhető el, a legújabb, teljesen hibrid technológiával - E-TECH Hybrid 145 LE -, valamint 1,3 TCe 12V-os mikro-hibrid motorral, de 2021. nyarától 160 LE-s változatban is kapható lesz.

Az Új Renault Arkana-t úgy tervezték, hogy a nemzetközi piacok legkülönfélébb elvárásainak feleljen meg. Ez tökéletesen mutatja a Renault Group globális megközelítését és arra való képességét, hogy új piacokat hódítson meg. A modell műszaki jellemzőit az egyes piacokra szabják. Európában az Új Arkana a Renault-Nissan-Mitsubishi Szövetség CMF-B moduláris platformjára épül, amelyet a vállalat a Clio és a Captur legújabb generációinál is alkalmaz.

A Renault Samsung Motors XM3-hoz hasonlóan az Új Renault Arkana is az Alliance busani gyárában (Dél-Korea) készül.

„Az Új Arkana egy újabb példa arra, hogy a modernitás és az innováció mennyire a Renault sajátja. Az autó minden tekintetben hibrid: tökéletesen ötvözi az SUV sajátosságokat a sportos kisugárzással, ahogy a reakciókészséget is a sokoldalúsággal. Új lendületet ad a mainstream kompakt SUV szegmensnek, amely az európai piacot uralja. Az Arkana hibrid technológiájú erőforrásai egyértelműen előre mutatóak és egyedülálló vezetési élményt kínálnak. Az innovatív E-TECH hibrid rendszerrel elérhető modellek mindezt csökkentett CO2-kibocsátás és kedvezőbb üzemanyag-felhasználás mellett biztosítják."
François Laurent, Arkana Programigazgató

Az új Renault ARKANA tágas, sportos, hibrid

Egyedülálló design, feltűnő és sportos kisugárzás

Az Új Renault Arkana-val egy sportos SUV-vel gazdagodik a Renault kínálata. A jármű eleganciát és a magabiztosságot sugároz, megjelenését R.S. Line jellegzetességei varázsolják még karakteresebbé.

Minden értelemben/elemében hibrid

Az Új Arkana exkluzív, hibrid megjelenéssel büszkélkedhet. Kiemelkedő hasmagasságával (200 mm), megemelt és izmos övvonalával az Arkana tökéletesen illeszkedik a terepjárók világába. Az első és hátsó alvázvédő burkolatok, valamint a kerékívek védőelemei fokozzák a SUV megjelenést. A hátsó ablakig végig húzódó ívelt tető- és ablakvonal egyszerre agilissá és karcsúvá varázsolja az autót, és az SUV coupé modellekre jellemző módon teszi az összhatást még dinamikusabbá.

Elülső vonalvezetés: elegancia és tartósság

A hűtőrács közepén elhelyezett nagy Renault logó, valamint a króm díszítő elemek eleganciát és kifinomultságot kölcsönöznek az Új Arkana megjelenésének. Az első lökhárító expresszív kialakítása fokozza a dinamikus hatást és robusztusabb megjelenést kölcsönöz az autónak.

Ikonikus fényszórók

A Renault-modellekre jellemző C-alakú full LED-fényszórók teljesebbé teszik az Új Arkana stílusos és dinamikus megjelenését. Az autó hátulján a csomagtérajtó teljes szélességén végigfutó jellegzetes fényszórók kihangsúlyozzák az Új Arkana feszes, mégis stílusos karakterjegyeit.

Az új Renault ARKANA tágas, sportos, hibrid

Profil

Az Új Arkana profilja az egyik legszembetűnőbb jellemzője. A SUV dinamikus vonalai azonnal felismerhetők, hiszen ötvözik a stílusos megjelenést a határozott és sportos jegyekkel. A nagy, 690 mm átmérőjű kerekekre ültetett autó hossza 4 568 mm, magassága 1 571 mm, tengelytávja 2 720 mm. Az autó mérete és a rajta tálálható króm elemek, mint az ablakkeretek, az oldalsó ajtóvédők és az első sárvédő burkolata, egyaránt kiemelik az autó áramvonalas alakját.

Színválaszték és kerekek

Az Új Arkana karosszéria hét színben érhető el: Jégfehér, Gyöngyházfehér, Lángvörös, Kassziopeia szürke, Zafír kék, Fekete gyémánt és Vérnarancs (kizárólag az R.S. Line verzióhoz). Az opcionálisan rendelhető fekete gyémánt tető tovább fokozza az autó dinamikus megjelenését. A modellhez 17”- és 18”-os kerekek választhatók.

R.S. Line verzió: a még sportosabb megjelenésért

A vállalat odafigyelt a dinamikus külsejű és különleges kialakítású járművekért rajongó ügyfelek elvárásaira is, ezért az új Renault Arkana már Renault Sport (R.S.) Line verziójú változatban is elérhető.

Az Új Arkana a negyedik modell a Renault kínálatában (a Clio, Captur és a Megane után), amelynél az eleganciát a sportossággal ötvöző új R.S. Line felszereltségi szint érhető el. Inspirációját a Renault Sport DNS-éből és az ikonikus Megane R.S. modellből meríti. Az autó merész megjelenését a Vérnarancs szín fokozza, míg az exkluzív fényezés, valamint a fekete és sötét árnyalatú fém alkatrészek kifejezetten „dögössé” teszik a karosszéria vonalvezetését. Természetesen nem maradhat el a Forma-1 ihlette első lökhárító elem sem. Az egyedülálló Silverstone felnik fekete és piros betétekkel díszítettek, és több helyen is visszaköszön az R.S. Line logó a karosszérián. Az autó krómozott kipufogóvégekkel és egy sötétebb alvázvédő burkolattal rendelkezik, melyek a korábbi F1 elemekre emlékeztethetik az avatott szemlélőt.

Az új Renault ARKANA tágas, sportos, hibrid

Az opcióként elérhető DEKOR csomag tovább erősíti az Új Arkana R.S. Line megjelenését: az első és a hátsó lökhárító, valamint az alsó ajtóvédő a karosszéria színére fújt, ehhez Fekete gyémánt tető és fényes fekete hátsó spoiler társul.

Az R.S. Line verzió különleges utastere karbon hatású műszerfallal és ajtóbéléssel, a műszerfal tetején végigfutó piros díszcsíkkal és fekete tetőkárpittal van ellátva. Stílusos és sportos vörös hímzés (varrás?) díszíti a perforált bőr kormánykereket, valamint a vegyes bőr/alcantara bőr üléskárpitokat és az ajtópaneleket, de még a biztonsági öveket is egy piros sáv hangsúlyozza ki. A csomagot kiegészíti az alumínium borítású pedálsor, az e-Shifter sebváltó kar (az E-TECH Hybrid motorral szerelt változat esetén) és az R.S. Line logók.

Az R.S. Line elérhető az Új Arkana E-TECH Hybrid motorral, valamint a TCe 140 és TCe 160 mikro-hibrid motorokkal szerelt változatok esetén is (utóbbi 2021 nyarától rendelhető).

Kompromisszumok nélkül: high-tech kialakítású, ugyanakkor tágas belső tér

Az Új Arkana minden utasának csúcstechnológiájú utasteret kínál a minőség és kényelem érzetével anélkül, hogy kompromisszumot kötne a sportos kialakításban vagy a tágasság érdekében.

Digitális műszeregység

Az Új Arkana digitális műszeregysége felszereltségtől függően 4.2, 7 vagy 10.2-hüvelykes méretben érhető el. Mindegyik személyre szabott, intuitív vezetési élményt biztosít. A 7” vagy 9,3”-os multimédia kijelzővel kiegészítve az autó kategóriája egyik legnagyobb megjelenítési felületével rendelkezik.

Az új Renault ARKANA tágas, sportos, hibrid

Középső konzol

A középkonzolon bőségesen található tárolásra alkalmas hely utas oldali tárolóhálóval, oldalsó tárolóval, de természetesen a indukciós okostelefon töltő sem hiányzik a szérialistáról. Emellett az elektromos parkolófék már a belépő felszereltségi szinttől megtalálható az autóban, az Intens felszereltségi szinttől pedig Auto-Hold funkcióval egészül ki. A magasabb felszereltségi szintek utasterének kényelmét ezen túlmenően a nagyméretű, függőleges tájolású 9,3”-os multimédia is fokozza. (a belépő, Zen felszereltségi szint egy vízszintes tájolású 7”-os multimédia képernyőt kapott)

Váltó

Az Új Arkana R.S. Line verziójának E-TECH Hybrid változata az Új Espace és a Captur magasabb felszereltségű verzióiban is megtalálható, mechanikus, kábel nélküli e-Shifter sebesség-előválasztó karral érhető el.

Eszközpanel

A műszerfal stílusos felépítése, modern ergonómiai jellemzői magában hordozzák az Új Arkana külső megjelenésének előnyeit. A műszerfal felső részét puha tapintású habtöltés borítja, és valamennyi felszereltségi szint saját exkluzív betéttel büszkélkedhet.

Díszítés

Az ajtókilincseket és a szellőzőnyílásokat króm fényezés, a sebességváltókart pedig bőr díszíti már a belépő felszereltségi szintnél is. A második felszereltségi szinten a kormánykerék bőr borítást kapott, míg a műszerfalat és a pohártartót króm betétek díszíti, az ajtók felső részét pedig habbélés teszi tetszetősebbé.


Az új Renault ARKANA tágas, sportos, hibrid

Tárolás és csatlakozás

Az elektronikus eszközök csatlakoztatását és töltését a vezeték nélküli töltési lehetőség mellett négy USB csatlakozóval is biztosítja (kettő elöl, kettő hátul). az Új Renault Arkana ajtórekeszeibe akár 1,5 literes palackok is biztonságosan elhelyezhetők.

Kényelem

A megemelt vezetési pozíció ergonomikus környezetet és ezzel fokozott kényelmet biztosít a vezetőnek. A hátsó ülésen utazók kényelmét a széles középső kartámasz és a középkonzol hátsó oldalán állítható szellőzőnyílások szolgálják. Minden változat az automatikus légkondicionáló rendszer részeként légtisztítóval is rendelkezik.

Elektromosan nyitható panoráma üvegtető

Az Új Renault Arkana magasabb felszereltségi szintjei elektromosan nyitható panoráma üvegtetővel is elérhetők, biztosítva a fénnyel telített utasteret utazás közben.

Kárpit

Különböző típusú és anyagú kárpittal érhető el az Új Renault Arkana. Az első felszereltségi szinten szövetkárpit, a magasabb felszereltségi szinteken műbőr és szövet kombináció, vagy valódi bőr borítja az üléseket. Az R.S. Line verzió bőr és alcantara bőr kombinációjú kárpitozással érhető el.

Tágas belső tér

Az Új Arkana soha nem látott méretű belső teret kínál egy sportos modellhez képest, különösen hátul, ahol 211 mm-es lábtér várja a hátul utazókat, ami kategóriájában a legnagyobbnak számít csakúgy, mint a 862 mm-es - sportos vonalakkal rendelkező járművek körében kivételes - hátsó plafonmagasság.

Az új Renault ARKANA tágas, sportos, hibrid

Tágas csomagtartó

Az Új Renault Arkana bőséges rakodókapacitást kínál 513 literes csomagtartóval (480 liter az E-TECH Hybrid változatnál), gumiabroncs javító készlettel együtt. A csomagtérpadló moduláris. Alsó állásba helyezhető amikor növelni szükséges rakodótér kapacitását, vagy megemelhető a nehezebb poggyászok esetén. Ebben a konfigurációban az 1/3 - 2/3 arányban dönthető hátsó üléstámlákkal együtt, szükség esetén egy óriási síkpadlót kapunk.

Egyedülálló hibrid ajánlat a szegmensben

Az Új Arkana az E-TECH Hybrid 145 LE technológiával büszkélkedhet, de a modell a nagyobb hatékonyságra, irányíthatóságra és lélegzetelállító vezetési élményre vágyóknak nagy teljesítményű TCe 140 és 160 motorokkal, 12 voltos mikro-hibrid rendszerrel szerelt változatban is elérhető.

E-TECH Hybrid 145, ahol az elektromos autózás kezdődik

A Clio, a Captur és a Megane modelleknél bevezetett stratégia alapján a Renault az Új Arkana esetében is integrálta innovatív E-TECH Hybrid technológiáját. A 100% hibrid motor a Clio E-TECH Hybrid kivitelnél debütált.

A hibrid technológia több mint 150 szabadalmi bejegyzéssel kifejlesztett forradalmi megoldáson alapul. A Renault a technológia kialakítása során – különösen az energia-visszanyerés és a regenerálás terén - a Formula-1-ben szerzett szakértelmére támaszkodhat. Az E-TECH Hybrid motor a „sorozat-párhuzamosnak” nevezett hibrid architektúrán alapszik. Számos előnyt kínál ez a megoldás: optimalizálja a belső égésű motor és az elektromos motor működését a működési kombinációk maximalizálásával, illetve a lehető legalacsonyabb CO2-kibocsátással.

Az új Renault ARKANA tágas, sportos, hibrid

A 145 lóerős E-TECH hibrid motor alapja a Renault-Nissan-Mitsubishi Szövetség új generációs négyhengeres 1,6-os benzinmotorja. A hibrid technológiához igazodva, részecskeszűrővel van felszerelve a károsanyag-kibocsátás korlátozására. Teljesítménye 69 kW (91 LE), két elektromos motorral: egy 36 kW-os „e-motorral” és egy 15 kW-os HSG (High-Voltage Starter Generator) nagyfeszültségű indítómotorral megtámogatva.

Innovatív, tengelykapcsoló nélküli, több üzemmódot kínáló körmös kapcsolású váltó egészíti ki a hajtásláncot. Az elektromos motorok és a dogbox váltó forradalmi kombinációja optimálisabb és simább sebességváltást biztosít. Ez a Renault Formula-1-ben szerzett tapasztalaton alapuló architektúra a hatékonyabb üzemanyag-felhasználás szinonimája.

A csomagtartóban elhelyezett 1,2 kWh (230 V) lítium-ion akkumulátorral az E-TECH Hybrid motor jelentősen képes csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a CO2-kibocsátást. A vezetési idő akár 80%-át is elérhetjük 100%-os elektromos üzemmódban városi környezetben, 40% -kal csökkentve az üzemanyag-fogyasztást a hasonló kategóriájú hagyományos belsőégésű motorokhoz képest. Az Új Arkana E-TECH Hybrid együttes üzemanyag-fogyasztása 4,9-5,1 l/100 km, CO2-kibocsátása pedig 111-116 g/km (WLTP értékek).

Csakúgy, mint bármely elektromos járműnél, az akkumulátor lassuláskor és fékezéskor egyaránt töltődik. Amikor a belső égésű motor optimális fordulatszámon jár, az akkumulátor feltölthető az autó meghajtására nem használt extra hőenergia felhasználásával is. Ráadásul miközben technológia hatékonyan csökkenti az energiaveszteséget, csendes és kényelmes működést biztosít.


Az új Renault ARKANA tágas, sportos, hibrid

Új Arkana E-TECH Hybrid akár 75 km/h sebességgel is képes haladni teljesen elektromos üzemmódban.
A 145 lóerős E-TECH hibrid motor az Új Arkana valamennyi változatához - beleértve az R.S. Line felszereltségi szintet is - elérhető. A sofőr komplex technológiának köszönhetően egyszerre élvezheti a maximális hatékonyság kínálta lehetőségeket és a dinamikus vezetés nyújtotta örömöt.


Mikro-hibrid technológia a TCe 140 és TCe 160 esetén: gazdaságosság, rugalmasság és kényelem

Az Új Arkana minden verzióban kapható mikro-hibrid változatban is, amely a 4 hengeres turbófeltöltős, közvetlen befecskendezésű 1,3 TCe benzinmotoron alapul. A mikro-hibrid működést egy starter-generátor rendszer hozzáadása biztosítja, amely az utasülés alatt található 12 V-os lítium-ion akkumulátorhoz van csatlakoztatva.

A gazdaságos és nagy teljesítményű mikro-hibrid benzinmotor rendkívüli megbízhatósága és tartóssága mellett kivételes vezetési élményt biztosít az autó vezetőjének. A 7 fokozatú EDC duplakuplungos automata váltóval kombinálva egy 140 LE (bevezetéskor) és egy 160 LE (2021 nyarától) változatban is elérhető.

Az Új Arkana 12 V-os mikro-hibrid megoldáson alapuló technológiája javítja a Stop & Start funkció működését, lassítás során biztosítja az energia újra termelődését, és lehetővé teszi, hogy a belső égésű motor fékezéskor kikapcsoljon. A legintenzívebb energiafogyasztási fázisban, vagyis indításkor vagy gyorsítás közben az indító-generátor és az akkumulátor is segíti a motor optimális működését. Végeredményben ez a megoldás akár 8%-kal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, és akár 8,5%-kal a CO2-kibocsátást, miközben biztosítja a sima, akadály nélküli újraindítást.

A mikro-hibrid 1,3 TCe benzinmotorban található részecskeszűrő működés közben megtisztítja a kipufogógázt a részecskéktől mikroporózus, méhsejtes szerkezetbe zárva a káros anyagokat. A szűrőt a rendszer időközönként automatikusan tisztítja és regenerálja.

Az Új Arkana forgatónyomatéka TCe 140 EDC mikro-hibrid változatban 260 Nm, 1750 és 3500 fordulat/perc között. Ez plusz 10 LE és további 20 Nm pluszt biztosít a korábbi 1,3 TCe 130 motor nyújtotta szinthez képest. Az Új Arkana tehát a gazdaságosságot, a rugalmasságot és a vezetési élményt remekül ötvözi egy kiváló, 5,8-6,1 l/100 km-es kombinált üzemanyag-fogyasztási szinttel és a 132-138 g/km CO2-kibocsátással (WLTP értékek).

Az Új Arkana 160 lóerős kivitelű, mikro-hibrid 1.3 TCe motorral felszerelt változata – mely 2021. őszén kerül forgalomba - a dinamikus vezetési élmény szerelmeseit biztosan nem hagyja hidegen. A motor kellemes reakcióképességet és vezetési élményt biztosít, mégis kordában tartható vele az üzemanyag-fogyasztás és az emisszió.

Kulcsszavak: Arkana, bemutató, renault, új modell
 
Az új Renault ARKANA tágas, sportos, hibrid Semmi cicoma - Volvo V40 Geartronic D3 MINI Clubman ALL4 magyarországi premier a MINI Experience Drive rendezvényen MINI Clubman ALL4 magyarországi premier a MINI Experience Drive rendezvényen Az új Renault ARKANA tágas, sportos, hibrid Örömautózás a legmagasabb szinten: szenvedély, sportosság, intelligencia Új Honda Jazz - Feltűnő, friss formavilág, megújult utastér Új Honda Jazz - Feltűnő, friss formavilág, megújult utastér Limuzin az Auditól Limuzin az Auditól
 
Melyik elektromos modellre éri meg a leginkább pályázni?

Melyik elektromos modellre éri meg a leginkább pályázni?

2021. május 26.
Hazánkban az elektromobilitás iránti keresletnövekedést jelentősen tovább erősítheti, hogy június 14-étől újra pályázható az elektromos autóvásárlási támogatás.
Részletek

Melyik elektromos modellre éri meg a leginkább pályázni?

Tavaly mindössze pár óra alatt kimerült az erre szánt állami keret, és idén is hasonló rohamra számítanak a szakemberek. Érdemes azonban az ár mellett más érveket is mérlegelni a pályázás előtt. Az ország legnagyobb elektromos és hibrid autókínálatát egy helyen értékesítő vállalat szakemberei segítenek a döntésben.

A 2020-as kormányzati programhoz képest azonban több részlet megváltozott. „A régi-új autóvásárlási programnak ezúttal három pillére van” – kezdte Markó Zoltán, a Duna Autó Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója. „A maximum ötszemélyes, tisztán elektromos gépkocsikra 2,5 millió forintos állami támogatás igényelhető, bruttó 12 millió forint vételárig, de bruttó 12-15 millió között is jár az idei évre megnövelt, 1 500 000 Ft kedvezmény. A hét- vagy többszemélyes autóknál a nagyobb támogatási összeg határértékét bruttó 14 millióig tolta ki az állam, ráadásul az ezen modellekre pályázók még a nagycsaládos akcióval is összevonhatják ezt az engedményt, így akár 5 millió forinttal olcsóbban juthatnak új, elektromos gépkocsihoz. Az alacsonyabb támogatási összeg pedig a bruttó 14-17 milliós járművekhez is elérhető. A program 3. pillérét a taxisok alkotják, akik ezúttal 45%-os állami hozzájárulást kérhetnek, a megvásárolni kívánt gépkocsi bruttó 15 millió forintos vételáráig.”    

Melyik elektromos modellre éri meg a leginkább pályázni?

Az alternatív – és azon belül is az elektromos – meghajtás egyre erősebb piaci trendet képvisel a közlekedésben, ezért az autógyárak is már úgy optimalizálják kapacitásaikat, hogy lépést tudjanak tartani a vevői igényekkel. Markó Zoltán elmondása alapján a magyar autóvásárlók is egyre nyitottabbak az elektromos technológiák iránt, hiszen a Duna Autó például több mint 300 darab elektromos autót adott már át kormányzati támogatással, a 2020-as eladásoknak pedig 10%-a irányult a környezetbarát gépjárművek kategóriájára. Ehhez hozhat újabb fellendülést a most kihirdetett pályázat – a koronavírus-járvány okozta gazdasági megtorpanás ellenére is.

Az Autóvárosban jelenleg 10 márka 19 modellje közül – az ország legszélesebb elektromos (és hibrid) kínálatából – válogathatnak a pályázat iránt érdeklődők. Kezdő listaár alapján a legtöbb autó beleesik a 12 millió Ft alatti kategóriába, köztük a kisautók (pl. Peugeot e-208, Honda-e), a személyautók (pl. Citroën ë-C4, Hyundai Ioniq Electric) és a kis méretű városi SUV-k (pl. Kia e-Niro, Kia e-Soul, Hyundai Kona Electric, Peugeot e-2008) dominálnak. A 1,5 millió forintos támogatási keretbe a nagy, városi SUV-k férnek bele. A hét- vagy többszemélyes variációk esetében pedig a Citroën ë-Spacetourer, Peugeot e-Traveller és Nissan e-NV200 Evalia szerepel a kínálatban. A tavalyi programmal ellentétben idén nem lehet pályázni elektromos haszongépjárművekre, azonban a TAO kedvezmény továbbra is igénybe vehető céges vásárlásnál. Környezetbarát munkatársnak így már választható a Citroën ë-Jumpy vagy ë-Berlingo furgon, Peugeot e-Expert, Fiat Professional e-Ducato vagy Renault Master Z.E. egyaránt.


Melyik elektromos modellre éri meg a leginkább pályázni?

Az óbudai cég tavalyi értékesítési adatai alapján a tisztán zöld energiával működők közül a Renault Zoe és a Nissan Leaf a legnépszerűbb az elektromos autók piacán. A jól bevált elektromos típusok mellett azonban folyamatosan törnek előre a népszerűségi listán az újonnan érkezők is. A Dacia a Springgel, a Fiat pedig az 500e-vel számít új belépőnek, amely modellekkel kapcsolatban komoly eladási számokat prognosztizálnak a szakemberek. Ráadásul hamarosan tovább bővül a paletta, hiszen érkezik a Peugeot e-Rifter, Citroën Berlingo, Seat el-Born és Volvo XC40 BEV is.
 
„Az érdeklődők hajlamosak lemondani a zöld megoldásokról, miután összehasonlítják az alternatív és hagyományos meghajtású autók árcéduláját. Pedig a társadalmi felelősségvállalás, az eszmei érték mellett az alacsonyabb fenntartási és karbantartási költségek, egyszerű konnektoros töltési opció, olcsóbb biztosítás, adókedvezmények, ingyenes parkolási lehetőségek is jó érvek a környezetbarát modellek megvásárlása mellett. Választani azonban így sem egyszerű, hiszen színes a paletta és mindenkinek más-más az egyedi igénye” – foglalta össze a Duna Autó igazgatója.

Hozzátette: „Megalapozhatja a döntést az is, ha a vételár és a WLTP szerinti, vegyes hatótáv hányadosát vizsgáljuk, és rögtön kiderül, milyen formában térül meg befektetésünk.” A vállalat által összeállított lista szerint a legkedvezőbb megoldást a debütáló Dacia Spring nyújtja, hiszen nem csak alacsony az ára, de az átlagosnak számító, 230 km-es hatótávot is biztosítani tudja. Így 100 km-re vetítve 1 738 696 Ft az újautó egységára. Úgy, hogy közben modern, biztonságos és kényelmes közlekedési eszközzel utazhatunk, a környezettudatosságban megjelenő értéke pedig felbecsülhetetlen és megkérdőjelezhetetlen. A rangsor második helyén a Renault Zoe áll, mindössze majdnem 50 000 Ft-tal drágább opciót nyújtva – s habár vételára közel duplája konszerntársának, hatótáv tekintetében is szinte kétszer annyira képes. A képzeletbeli dobogó 3. fokára pedig a Peugeot e-208 állhatna fel, 2 291 176 Ft-os egységárával, 100 km-re számolva. A sor végén érthető módon a hét- vagy többszemélyes modellek foglalnak helyet, hiszen ezen esetekben nem csak a karosszéria nagyobb, de a tömeg is, amit meg kell mozgatni a beépített akkumulátor vagy más energiatároló eszköz által termelt mozgási energiával.

Az idei elektromos autóvásárlási programban nem csak a támogatás mértéke és a határértékek változtak, hanem a pályázás feltételeire és menetére is oda kell figyelniük a potenciális vevőknek. Természetes személyként legfeljebb 1, civil szervezet, egyesület és felsőoktatási intézmény esetében pedig maximum 5 darab elektromos gépjármű vásárolható állami támogatással. A pályázat benyújtásának feltétele a kiválasztott gépjármű megrendelése, amely nem lehet korábbi, mint a pályázati kiírás megjelenésének napja, vagyis 2021. május 17. A pályázat beadása az IFKA oldalán keresztül nyújtható be, három szakaszban: 2021.06.14. és 2021.07.02. között, 2021.08.09-27. között, valamint 2021.10.11-től a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2022.06.01-ig. A pályázott gépjármű átvétele pedig csak a Támogatói Okirat átvételét követően lehetséges.
 


Kulcsszavak: állami támogatás, Duna Autó, elektromos autó, jármű kereskedelem, márkakereskedés
 
Melyik elektromos modellre éri meg a leginkább pályázni? Genfben bemutatkozik a zéró-emissziós e-NV200 sorozatgyártású változata Melyik elektromos modellre éri meg a leginkább pályázni? Drasztikus károsanyagkibocsátás-csökkentés a Fordnál Melyik elektromos modellre éri meg a leginkább pályázni? Hétvégén ismét Jazzy Street A Hyundai Motor több Kona Electric modellt tesz elérhetővé Európa számára, hogy lerövidítse a várakozási időket A Hyundai Motor több Kona Electric modellt tesz elérhetővé Európa számára, hogy lerövidítse a várakozási időket Tovább csökkent a robogópiac Tovább csökkent a robogópiac
 
Megérkezett a jövő pickupja, a tisztán elektromos hajtású Ford F-150 Lightning

Megérkezett a jövő pickupja, a tisztán elektromos hajtású Ford F-150 Lightning

2021. május 21.
Lenyűgöző elektromos teljesítmény, még több hálózatba kapcsolt technológia, remek vezetési élmény. Szupererő, amire csak egy elektromos autó képes.
Részletek

Megérkezett a jövő pickupja, a tisztán elektromos hajtású Ford F-150 Lightning


Amerika 44 éve legnagyobb darabszámban értékesített pickupja, az F-sorozat most felvillanyozó jövőt kínál, hiszen megérkezett az elektromos hajtás minden előnyével felvértezett, rengeteg hálózatba kapcsolt technológiával felszerelt F-150 Lightning. Az autó igazi erőmű: teljesítménye 563 lóerő, forgatónyomatéka 1051 Nm, így tényleg lenyűgöző vezetési élményt nyújt, sőt szükség esetén még egy családi házat is képes ellátni árammal.

Fejlett technológiák: utazás a jövőbe

Az F-150 Lightning olyan hálózatba kapcsolt, intelligens funkciókat kínál, amelyek az idők során egyre tökéletesebbek lesznek a vezeték nélküli szoftverfrissítéssel; a FordPass alkalmazás megtalálja a feltöltő állomásokat, és lehetővé teszi az autó távoli kezelését, a BlueCruise kézhasználat nélküli vezetést biztosít az autópályákon, a fejlett Pro Power Onboard pedig áramot szolgáltat a külső munkaterületeken vagy kempingezés közben.

Nem is kérdés: a Ford Beépített Keménysége alapáron jár

A két elektromotorral működő 4x4 hajtással az F-150 Lightning még a legdurvább terepeken is a Ford Beépített Keménysége néven közismert kitartást és megbízhatóságot kínálja. A nagy szilárdságú, katonai minőségű alumíniumból készült felépítmény mellett új, független hátsó felfüggesztés javítja a menetkomfortot, a vadonatúj alváz pedig az F-150 történetének eddigi legkeményebb acéljából készült, így az autó teherbírása meghaladja a 900 kilogrammot, vontatóképessége pedig a 4,5 tonnát.

Megérkezett a jövő pickupja, a tisztán elektromos hajtású Ford F-150 Lightning

Megérkezett a jövő pickupja: az F-150 Lightning a Ford eddigi legintelligensebb és leginnovatívabb platós haszonjárműve. Az autó eddig sosem tapasztalt vezetési és használati élményeket kínál, többek közt azonnal rendelkezésre álló vonóerőt, intelligens vontatási funkciókat, folyamatos szoftverfrissítéseket, a gépházban található csomagteret, és a pickup-piac eddigi legnagyobb digitális kijelzőjét.

Az F-150 modellt jövőre kezdik gyártani Dearbornban a Rouge üzem egyik új, csúcstechnológiájú egységében, ahol fenntartható gyártási módszereket alkalmaznak.

“Az F-150 Lightning színre lépése mind a Ford, mind az amerikai autóipar számára meghatározó mérföldkő azon az úton, ami egy nulla károsanyag-kibocsátású, digitálisan összekapcsolt jövőbe vezet,” nyilatkozta Bill Ford, a Ford Motor Company vezérigazgatója. “Az F-sorozat már 44 éve Amerika legnépszerűbb pickupja; országszerte ismert, megbízható segítőtárs a munkában, és egész generációk szemében igazi legenda. Ezt az autót forradalmasítottuk most egy új nemzedék számára.”

Az F-150 Lightning fontos szereplő a vállalat 22 milliárd dolláros elektromosítási tervében, aminek lényege, hogy azokon a területeken kezdi meg az elektromos hajtások bevezetését, amelyek hagyományosan az erősségeinek számítanak. Ennek jegyében a Ford már elkészítette legnépszerűbb típusai (Mustang, Transit, F-150) nulla károsanyag-kibocsátású változatait, és a következő években jóval több ilyen autó érkezése várható.
Megérkezett a jövő pickupja, a tisztán elektromos hajtású Ford F-150 Lightning

Az élvezetesen gyors, csendes és sima futású F-150 Lightning már alapáron is izgalmas új élményeket nyújt a vásárlóknak. Az elektromos platform egészen új képességeket is kínál, például az autóval egy egész családi ház ellátható árammal, a gépház alatt pedig külön rakodótér található, méghozzá elektromos csatlakozókkal. A márka alapáron biztosítja a Ford Power-Up vezeték nélküli szoftverfrissítéseket, folyamatosan javítva ezzel a technológiai élményt, új funkciókkal bővítve az autó szolgáltatásait, sőt a távolból, külön szervizlátogatás nélkül kijavítva egyes meghibásodásokat. Mindezekre az F-sorozat közismert Ford Beépített Keménysége teszi fel a koronát, illetve az, hogy a vevők Észak-Amerika legnagyobb nyilvános töltőhálózatára számíthatnak. Az autó alapára az állami vagy szövetségi adókedvezmények nélkül 39.974 dollár.

“Az F-150 Lightning megalkotása hatalmas eredmény a Ford-csapat számára. Amerika első számú autógyára Amerika kedvenc járművével építi a nulla károsanyag-kibocsátású jövőt. Ez az autó gyorsabb, mint a Raptor; alapáron jár hozzá a négykerékhajtás; elöl is kínál csomagteret; elég energia van benne, hogy három napon át ellásson árammal egy házat vagy hogy kiszolgáljon egy fergeteges plató-partyt; ráadásul a vezeték nélküli frissítésekkel egyre jobb és jobb lesz,” mondta Jim Farley, a Ford elnök-vezérigazgatója. “A Rouge üzemben készül majd, vagyis pontosan ott, ahol Henry Ford megváltoztatta a világot, és ahol a nagyapám nap mint nap blokkolt a munkakezdés előtt. Az F-150 Lightning hűen tükrözi, mi mindenre képes az országunk, ha mind összefogunk a fejlődésért.”

Megérkezett a jövő pickupja, a tisztán elektromos hajtású Ford F-150 Lightning

A szokásos ipari mérési módszerek alapján az F-150 teljesítménye 563 lóerő, szinte azonnal rendelkezésre álló forgatónyomatéka pedig 1051 Nm (vagyis több, mint bármelyik eddigi F-150 modellé). Az autó tervezett maximális teherbírása meghaladja a 900 kilogrammot, vontatóképessége pedig a 4,5 tonnát (az XLT és Lariat kiviteleknél) nagyobb kapacitású akkumulátorral és a Max Trailer Tow csomaggal. Az alacsony súlypontnak köszönhetően az autósok a felázott földutakon vagy a mély homokban is magabiztosan haladhatnak.

“Nem az volt a célunk, hogy egy szűk vásárlórétegnek készítsünk elektromos pickupot; a Ford olyan járművet akart építeni, ami hétköznapi emberek valós problémáira kínál megoldást,” mondta Kumar Galhotra, a Ford Motor Company amerikai és nemzetközi piacokért felelős csoportjának elnöke. “Az F-150 Lightning mindent megad, amit az elektromos járművekkel kapcsolatban ígértünk, sőt még a Ford Beépített Keménységet is.”

Intelligens, hálózatba kapcsolt – és az idő múltával egyre csak jobb lesz

Az intelligens funkciókkal telepakolt F-150 Lightning tökéletes példa arra, hogyan ötvözi a Ford a fejlett digitális technológiákat és közismert autótervezési ismereteit, hogy egy minden eddiginél intelligensebb és praktikusabb pickupot készítsen. A már létező Ford Co-Pilot360™ technológia részeként a BlueCruise funkció lehetővé teszi a kézhasználat nélküli vezetést több mint 160.000 kilométernyi, erre kijelölt többsávos közúton az USA-ban és Kanadában – és a jövőben még több ilyen, úgynevezett Kék Zónával bővül majd ez az úthálózat.

Megérkezett a jövő pickupja, a tisztán elektromos hajtású Ford F-150 Lightning

Szintén jó példa az opcióként rendelhető Fedélzeti Mérleg rendszer is, ami a jármű saját érzékelőivel felméri a rakomány súlyát, és megmondja a felhasználónak, mennyi fér még el a platón. És mivel a szállított teher tömege a hatótávolságot is befolyásolja, a tervezők összekötötték a Fedélzeti Mérleget az Intelligens Hatótáv-tervezővel, így az autós mindig pontosan tudja, milyen messzire juthat el az adott feltöltéssel. Az F-150 Lightning modellben mutatkozik be a Vonóhorog Asszisztens is, ami automatikusan kontrollálja a kormány-, fék és gázparancsokat, hogy a vonatatás még egyszerűbb feladatot jelentsen.

Ugyancsak az F-sorozatban mutatkozott be korábban a Telefon a Kulcs funkció is, amivel az autós zárhatja, nyithatja és beindíthatja pickupját – anélkül, hogy elővenné zsebéből a telefonját, vagy a távirányítós kulcsot használná.

Ezek a megoldások az idők során egyre fejlettebbek lesznek majd a Ford Power-Up szoftverfrissítésnek köszönhetően, javítva az F-150 Lightning teljesítményét, minőségét, frissítve a meglévő funkcióit vagy akár vadonatúj szolgáltatásokat telepítve. A frissítések többsége két perc alatt települ, amikor a vásárló úgy dönt, hogy szüksége van rájuk6.

Fejlett digitális szolgáltatások

Az F-150 Lightning modell Lariat és Platinum kiviteleiben mutatkozik be a SYNC® 4A rendszer is; ez egy jól átgondolt, modern interfész 15,5 colos érintőképernyővel, kifejezetten a vezető szokásaihoz igazítva. A SYNC 4A a természetes beszédvezérlésű, felhőalapú navigáció mellett vezeték nélküli csatlakozást kínál a felhasználó kedvenc szolgáltatásaihoz (Apple CarPlay, Android Auto, integrált Amazon Alexa és SYNC AppLink alkalmazások).

Megérkezett a jövő pickupja, a tisztán elektromos hajtású Ford F-150 Lightning

A még tökéletesebb digitális élményt szolgálja a 12 colos műszeregység is, amelynek személyre szabható kezelőfelületén szinte maguktól értetődően jelennek meg a legfontosabb információk. A kijelzőn lendületes animáció közvetíti, hogyan működik az autó kéz nélküli vezetés üzemmódban, vagy hogy mennyi energiát nyer vissza a hajtáslánc a regeneratív fékezés során.

“Ez tényleg az eddigi legintelligensebb F-150,” vélekedett Darren Palmer, a Ford Motor Company akkumulátoros elektromos járművek részlegének igazgatója. “Az F-150 Lightning érintőképernyőjén mindig megtalálhatók azok az információk, amikre a felhasználóknak éppen szükségük van. Azonnal, valós időben láthatják, merre tartanak, mennyi rakományt cipelnek, hány mérföldet jártak be eddig – és a Ford Power-Up szoftverfrissítéssel ezek a funkciók egyre jobbak és jobbak lesznek.”

Felvillanyozó ötlet otthonra

Az F-150 Lightning újdonsága a Ford Intelligens Tartalék Áramellátás, amivel a pickup praktikus otthoni áramforrássá válhat. 9,6 kW-os kapacitásával a Ford Intelligens Tartalék Áramellátás egy esetleges áramszünet esetén energiával láthatja el a családi ház világítását, kiegészítő elektromos berendezéseit, riasztórendszerét és sok más egyebet.

“Jöjjön vihar vagy extrém hőhullám, a pickup-tulajdonosok mindig biztonságban lesznek, hiszen számíthatnak az autójukból nyert áramra, amikor arra a legnagyobb szükség van,” mondta Ryan O´Gorman, a stratégiai partnerség részleg elektromos járművekért felelős vezetője. „Ha kell, az F-150 Lightning megszakítás nélküli áramforrásként is használható egy ház energiaellátására, és a Ford az USA-ban elsőként kínálja ezt egy elektromos hajtású pickup szolgáltatásaként.”

Megérkezett a jövő pickupja, a tisztán elektromos hajtású Ford F-150 Lightning

A 80 amperes Ford Charge Station Pro töltő és az otthoni vezérlőrendszer segítségével (aminek telepítésében a Ford segít), az F-150 Lightning önműködően rákapcsolódik a ház elektromos rendszerére, majd ha az áramellátás helyreállt, a pickup automatikusan visszakapcsol az akkumulátor töltésére. Átlagosan napi 30 kWh fogyasztással számolva az F-150 Lightning nagyobb kapacitású akkumulátora három napon át képes árammal ellátni egy családi házat, vagy akár tíz napig is, ha a házban csak az igazán szükséges berendezéseket használják.

A jövőben a Ford bevezeti majd a Ford Intelligens Áramellátást, aminek segítségével a pickup áramforrásként használható a magasabb tarifájú csúcsidőszakokban, az olcsóbb éjszakai áramról pedig újra feltölthető az akkumulátor, hogy az autó reggel útra készen álljon. A tulajdonos ezzel spórolhat a villanyszámlán, ugyanakkor az elektromos hálózat terhelése is csökkenthető a csúcsidőszakban.

A Ford együttműködik az ország legnagyobb napenergia-cégével, a Sunrun vállalattal a 80 amperes Ford Charge Station Pro és a háztartási integrált rendszer telepítésében. Ennek köszönhetően a vásárlóknak arra is lehetőségük nyílik, hogy otthonukban napenergiát használjanak, vagyis háztartásuk áramellátását és az F-150 Lightning feltöltését tiszta és fenntartható energiával oldják meg.

Bárhol elérhető áramforrás


Az F-150 Lightning azonban nemcsak a háztartásokat szolgálhatja áramforrásként, hanem a beépített elektromos csatlakozók segítségével rengeteg eszköz működtethető közvetlenül az autóról – távol bármilyen infrastruktúrától.


Megérkezett a jövő pickupja, a tisztán elektromos hajtású Ford F-150 Lightning

Az alapváltozatok vásárlói 2,4 kilowatt kapacitásra számíthatnak, de opcióként ez tovább növelhető, míg a Lariat és Platinum modellváltozatok már alapáron 9,6 kilowattnyi áramot szolgáltatnak; ebből 2,4 kilowatt az első csomagtartóban, 7,2 kilowatt pedig a kabinban és a platón elhelyezett csatlakozókból nyerhető ki.

Az intelligens funkciókkal az energiagazdálkodás kifejezetten egyszerű. A vásárlókat figyelmezteti a FordPass, ha az akkumulátor töltöttségi szintje a teljes kapacitás egyharmada alá esik, és az is beállítható, hogy az autó elektromos csatlakozóiból ne lehessen áramot venni, ha az akkuban már csak annyi energia maradt, amennyivel el lehet jutni a legközelebbi töltőállomásig.

Mindezt a pickup erős, új generációs lítiumion akkumulátora teszi lehetővé. Az F-150 Lightning erre két opciót kínál: egy normál hatótávolságú akkumulátort, ami az EPA-becslés alapján 370 kilométerre elegendő, illetve egy nagyobb kapacitású akkut, amivel 480 kilométert lehet autózni7.

Elöltöltős


A gépháztető alatt egy sokoldalú, szupermodern rekesz található, ami biztonságos, zárható, könnyen hozzáférhető, motorosan nyitható-zárható csomagtartóként szolgál. Ebben a raktérben 400 liternyi vagy 180 kilogramm súlyú poggyász fér el, ami megfelel két kézipoggyász és egy nagyobb bőrönd, vagy két golftáska méretének.

Megérkezett a jövő pickupja, a tisztán elektromos hajtású Ford F-150 Lightning

Az átgondolt tervezésű, a lökhárító magasságában beépített, vízálló csomagtartóban négy elektromos csatlakozó és két USB-port található, és a lyuggatott padlójú rekesz étel és ital tárolására is alkalmas – vagyis ugyanolyan jó hasznát lehet venni egy külső munkaterületen, mint egy lendületes plató-partyn. A 2,4 kilowattos áramszolgáltatás bőven elég az elektromos kéziszerszámok, TV-k, laptopok, hangszórók, hordozható tűzhelyek stb. működtetéséhez.

Ford Beépített Keménység – alapáron


Az F-150 Lightning ugyanazokon a Ford Beépített Keménység nyúzópróbákon esett át, mint az összes többi F-sorozatú pickup. A nagy szilárdságú, katonai minőségű alumíniumból készült felépítmény és a továbbfejlesztett alváz szilárdan a helyén tartja az akkumulátort, az F-sorozatban most először alkalmazott független hátsó felfüggesztés és az alacsony súlypont pedig stabilabb futást és kisebb oldaldőlést biztosít, miközben az autó pontosan olyan strapabíró és megbízható, ahogyan azt az F-150 vásárlói elvárják.

“Mindegy, hogy tűzifával dugig tömött platóval gázolnak át a mély havon, nehéz utánfutót vontatnak vagy hosszú túrára indulnak, az autósoknak mindig érezniük kell, hogy számíthatnak pickupjukra,” mondta Linda Zhang, az F-150 Lightning főmérnöke. “Ezt a tisztán elektromos hajtású teherautót két villanymotor hajtja, ami azt jelenti, hogy kemény terepen is helytáll. Mérnökcsapatunk ugyanazt a kemény tesztprogramot csinálta végig a járművel, amit vásárlóink már jól ismernek és sokra becsülnek.”

Az F-150 Lightning kimagasló off-road teljesítményt nyújt, amiben a 4x4 rendszer négy választható üzemmódja (Normal, Sport, Terep és Vontatás/Szállítás) is hasznos segítséget nyújt. Az akkumulátor épségét kemény alsó védőburkolat biztosítja, a fém alsó védőelemek pedig az akkut és a motorokat is védik terepezés közben. Maga az akkumulátor vízálló borítást kapott, amit ütéselnyelő elemek vesznek körbe, és a szerkezetet extrém, -40 Celsius fokos hőmérsékleten is tesztelték, hogy a Lightning szélsőséges körülmények közt is működjön.

Megérkezett a jövő pickupja, a tisztán elektromos hajtású Ford F-150 Lightning

A szigorú állóképességi teszt részeként a pickup átkelt a kaliforniai Iowa-hegyen, nehéz pótkocsit vontatva a hosszú emelkedőkön és a meredek lejtőkön. A próbák tapasztalatai alapján tervezték meg a mérnökök azt a modern folyadékhűtést és hajtáslánc-elrendezést, ami tökéletesen megoldja a hő eloszlatását. A fejlett hűtőrendszereknek köszönhetően a pickup a legkeményebb feladatokat is magabiztosan elvégzi.

Elektromos autóra váltani egyszerű

A Ford a töltést is megkönnyíti vásárlói számára. A Ford az egyetlen autógyártó, amely 80 amperes töltőt ad alapfelszerelésként, így otthon is könnyen elvégezhető a nagyobb kapacitású akkumulátor feltöltése. Ez a rendszer kiaknázza az elektromos haszonjárművekben egyedüliként kínált kettős fedélzeti töltőrendszer előnyeit, hogy az otthoni töltés még gyorsabb lehessen. A berendezéssel óránként 48 kilométerre elegendő áram tölthető az F-150 Lightning akkumulátorába, és a nagyobb kapacitású akkuval felszerelt modell körülbelül 8 óra alatt tölthető fel 15-ról 100 százalékra.

Menet közben az autósok a FordPass segítségével könnyen megtalálhatják Észak-Amerika legnagyobb nyilvános töltőhálózatának több mint 63.000 töltőpontját. Egy 150 kilowattos egyenáramú gyorstöltővel a hosszabb hatótávolságú F-150 Lightning 10 perc alatt 87 kilométerre elegendő árammal tölthető fel, és 41 percbe telik 15-ről 80 százalékra tölteni az akkut.

A FordPass Power My Trip funkció segítségével az F-150 Lightning kikalkulálja, mikor és hol lesz szükség az újratöltésre, mert az alkalmazás még az utazás megkezdése előtt azonosítja az útvonalon található töltőpontokat. A pickup Intelligens Hatótáv-tervezője pontosan kiszámítja a még megtehető távolságot, figyelembe véve az időjárást, a forgalmat, a rakomány súlyát, a vontatott tömeget stb. Mindemellett a SYNC 4 felhőalapú navigációja is jelzi a nyilvános töltőállomásokat.

Különleges, szupermodern dizájn

Az F-150 Lightning összetéveszthetetlenül egy F-sorozatú pickup. A mostani F-150 formatervének erősségeire építve a Ford olyan gépet tervezett, ami megtestesíti a vásárlók által annyira kedvelt ‘elpusztíthatatlanság’ hangulatát, ugyanakkor különlegesen modern, high-tech benyomást is kelt. A dizájn legfontosabb elemei az autó elején és hátulján keresztben futó, jellegzetes LED fényvezető elemek, illetve a három új hűtőrács-kialakítás, amelyek merész külsőt kölcsönöznek a már jól ismert orr-résznek.

Az F-150 Lightning az eddigi legáramvonalasabb F-150 pickup, új formavilágú küszöbvédő elemekkel, a légellenállást csökkentő motorháztetővel, és olyan hűtőráccsal, amelyen a légbeömlő nyílást simább, texturált felület váltja fel. A funkcionális tervezésnek köszönhetően a továbbfejlesztett, 360 fokos Zóna Világítás ugyanúgy fénybe boríthat egy-egy kijelölt területet, mint a jármű teljes környezetét.

Az elektromos változat vásárlóinak nem kell kompromisszumot kötniük, mert az F-150 Lightning kabinja és platója pontosan ugyanakkora, mint a benzinmotoros kivitelé, így az autóhoz gond nélkül felhasználható a kínálatban eddig is szereplő több ezer kiegészítő. A kihajtható Belső Munkafelülettel még könnyebben és eredményesebben lehet dolgozni, a Maximálisan Dönthető Ülésrendszer támlái pedig majdnem 180 fokban hátrahajthatók, hogy az autó utasai jól kipihenhessék magukat.

A Ford büszke arra, hogy az F-150 Lightning Amerikában készül, méghozzá a csúcstechnológiájú Rouge Elektromos Jármű Központban, ami egyben nulla hulladék-kibocsátású gyár is. A Ford 700 millió dolláros beruházással fejleszti a történelmi múltú Rouge üzemet, 600 új munkahelyet teremtve és modern, fenntartható gyártási technológiákat alkalmazva a pickup előállításához, hűen a vállalat elhatározásához, hogy 2050-re karbonsemlegessé válik.

A 2022 tavaszán érkező F-150 Lightning négyféle kivitelben és kétféle akkumulátorral lesz kapható, több mint 2300, EV-tanúsítvánnyal rendelkező amerikai márkakereskedésben. A flottavásárlók a Ford hálózatba kapcsolt adatfeldolgozást és telematikai szolgáltatásokat kínáló, átfogó ökoszisztémájára is számíthatnak a Ford Commercial Solutions égisze alatt.

Kulcsszavak: bemutató, elektromos autó, F-150 Lightning, ford, új modell
 
Nőtt az alternatív járművek forgalomba helyezése Európában Nőtt az alternatív járművek forgalomba helyezése Európában Megérkezett a jövő pickupja, a tisztán elektromos hajtású Ford F-150 Lightning Bemutatkozott a Renault Scenic Xmod Tíz tévhit az elektromos autózással kapcsolatosan Tíz tévhit az elektromos autózással kapcsolatosan Ezért érdemes elektromos autóra váltaniuk a cégeknek Ezért érdemes elektromos autóra váltaniuk a cégeknek A Volvo Cars megháromszorozza genti üzeme elektromosautó-gyártó kapacitását A Volvo Cars megháromszorozza genti üzeme elektromosautó-gyártó kapacitását
 
Elektromos autóbusz közlekedik tesztjelleggel Budapesten

Elektromos autóbusz közlekedik tesztjelleggel Budapesten

2021. május 21.
Szinte zajtalan működés, mindez károsanyag-kibocsátás nélkül – a jelen kihívásainak mindenben eleget tevő buszt tesztelhetnek a budapesti utasok.
Részletek

Elektromos autóbusz közlekedik tesztjelleggel Budapesten

A BKK és a főváros második legnagyobb szolgáltatója, az ArrivaBus közösen teszteli a Daimler Buses legmodernebb, teljesen elektromos városi autóbuszát, a Mercedes-Benz eCitarót. A járművel a várost átszelő 105-ös vonalon e105-ös jelzéssel lehet találkozni, és bárki ingyenesen kipróbálhatja.

A teljesen elektromos városi autóbusz május 21-től május 28-ig lesz forgalomban a 105-ös autóbusz vonalán. Hétköznapokon a reggeli és a délutáni csúcsidőben, hétvégén pedig egész nap a menetrendi indulások mellett közlekedik a tesztbusz e105-ös jelzéssel. A járművön ingyenesen lehet utazni, bárki kipróbálhatja a jövő technikáját. A BKK FUTÁR rendszerében percre pontosan nyomon lehet követni, hogy merre jár az elektromos busz.

A bemutatkozó járműtípus tisztán elektromos hajtású, alacsonypadlós Mercedes-Benz eCitaro városi autóbusz fővárosi tesztjére a BKK, az ArrivaBus és a gyártó helyi vezérképviseletének, az Omnibus Hungária Kft. együttműködésének köszönhetően kerül sor: egy héten keresztül a Budapesten közlekedők is megismerhetik a városi közlekedés egyik legmodernebb gumikerekű járművét.


Elektromos autóbusz közlekedik tesztjelleggel Budapesten

Az ArrivaBus, mint a Deutsche Bahn csoporthoz tartozó, egész Európában jelen lévő szolgáltató több mint 20 éve részese a budapesti közösségi közlekedésnek. A vállalat kifejezetten elkötelezett a környezetbarát járművek tesztelése és alkalmazása iránt: akár a tavaly ősszel a cégnél járt MAN jármű, akár a mostani eCitaro tesztje is ezt bizonyítja.

A Fővárosi Közgyűlés 2019-ben fogadta el a Budapesti Mobilitási Tervet. Ennek egyik fontos célkitűzése a modern, környezetbarát járművek használata a fővárosi közösségi közlekedésben. Az elmúlt időszakban a Budapesti Közlekedési Központ több alkalommal is tesztelt teljesen elektromos hajtású buszokat az ArrivaBusszal és a BKV Zrt.-vel együttműködésében. Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás 2050-ig karbonsemleges Európai Uniót vízionál. A stratégiai célkitűzéseknek megfelelően a Budapesti Mobilitási Terv a buszágazatban a zéró emissziós járművek beszerzését preferálja: trolibuszokét és elektromos buszokét, így a fővárosi járműtesztre az EU célkitűzésével összhangban kerül sor.

Elektromos autóbusz közlekedik tesztjelleggel Budapesten


Kulcsszavak: bkk, bkv, elektromos busz, főváros
 
Elektromos autóbusz közlekedik tesztjelleggel Budapesten Tíz éven belül akár 140 000 elektromos jármű is forgalomba kerülhet Magyarországon Elektromos autóbusz közlekedik tesztjelleggel Budapesten Forgalomba állnak Budapesten az első földgázüzemű buszok Elektromos autóbusz közlekedik tesztjelleggel Budapesten BKK: húsz év elmaradását kell behozni Elektromos autóbusz közlekedik tesztjelleggel Budapesten Folytatódott a taxisok fokozatos ellenőrzése Elektromos autóbusz közlekedik tesztjelleggel Budapesten Budapest és az agglomeráció 150 új busszal gazdagodik
 
Az új Citroën ë-C4 100% Ëlectric a villanyautó-pályázat favoritja lehet

Az új Citroën ë-C4 100% Ëlectric a villanyautó-pályázat favoritja lehet

2021. május 21.
Az ë-C4 ë-Style 50kW-os akkumulátorral, 11kW-os fedélzeti töltővel indul a legnagyobb támogatásért.
RészletekAz  új Citroen Citroën ë-C4 100% Ëlectric a villanyautó-pályázat favoritja lehet

Az új Citroën ë-C4 100% Ëlectric ë-Style speciális szériája kiemelkedő kényelmével és gazdag felszereltségével, 11kW-os fedélzeti töltőjével az elektromos piac egyik favoritja lehet, mivel az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021-ben is kiírta az elektromos autók beszerzésének támogatására vonatkozó pályázatot, és a 12 millió forintos értékhatár alatti modellekre1 2,5 millió forint támogatást biztosít. Minden Citroën márkakereskedés megtalálható a pályázat Regisztrált márkakereskedések listáján a márka teljes elektromos kínálatával, és felkészülten várják az érdeklődőket. Az ë- C4 kipróbálható a Citroën márkakereskedéseiben, és a márka gyártástervezéssel is felkészült a megnövekvő keresletre.

Mint ismeretes az elektromobilitás hazai elterjedésének előmozdítása, a közúti forgalom tisztábbá tétele érdekében 2021. május 17-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Klímavédelmi akciótervhez kapcsolódóan pályázati kiírást tett közzé az elektromobilitás elterjedésének ösztönzése érdekében, új, a pályázat benyújtását megelőzően forgalomba még nem helyezett, vagy a márkakereskedő, illetve az importőr által tesztautóként saját tulajdonban Magyarországon forgalomba helyezett (az első forgalomba állítástól a megrendelés dátumáig eltelt maximum 12 hónap és 6 000 km futásteljesítményen belül), tisztán elektromos személygépkocsik megvásárlásának valamint lízing keretében elektromos gépjárművek beszerzésének támogatására.

A pályázaton magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyek, vagy magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező civil szervezetek, egyesületek vagy felsőoktatási intézmények indulhatnak.

Az  új Citroen Citroën ë-C4 100% Ëlectric a villanyautó-pályázat favoritja lehet

A tisztán elektromos gépjárműre igényelhető támogatás sávosan elérhető. Elektromos autókra vonatkozóan 12 millió forint vételárig maximum 50%, de legfeljebb 2,5 millió forint, 12 és 15 millió forint1 között maximum 1,5 millió forint támogatás pályázható.

Akár 30 perc alatt 80%-ra tölthető akkumulátor

A Citroën 2021-ben az ë-C4 piacra dobásával belépett az elektromos gépkocsik piacára, és hogy mennyire komolyan gondolja a jelenlétét, arra az első elektromos modell technikai paraméterei, és az autó kialakítása a bizonyíték: a Citroën ë-C4 kiváló választás, jellegzetesen elegánsan Citroënes, jól felszerelt és az árkategóriájában kiemelkedő az akkumulátorkapacitása. A hasonló árú versenytársak méretben, helykínálatban, akkumulátorteljesítményben, hatótávban vagy a fedélzeti töltőkapacitásában elmaradnak a Citroën elektromos autójától.

A Citroën annak érdekében, hogy még többet tudjon ajánlani az érdeklődőknek létrehozott három „ë-Style”
specifikációt, amelyek felszereltsége különböző igényekhez igazodik. A modellek fix konfigurációk, csak a színt kell hozzájuk kiválasztani. Ezzel a megoldással egy alap és két jól felszerelt modell közül tud választani az ügyfél, mégis mindháromra megkapja a maximális támogatást.

Stílus, kényelem, optimális felszereltség és környezettudatos vezetés: ez a tisztán elektromos Citroën ë-C4 ë-Style speciális szériája.

Az  új Citroen Citroën ë-C4 100% Ëlectric a villanyautó-pályázat favoritja lehet

Fontos előnye az új ë-C4 ë-Style speciális szériának a versenytársakhoz képest, hogy 11 kW-os, háromfázisú fedélzeti töltőrendszer jár hozzá, mellyel akár 5 óra alatt feltölthető az akkumulátor, hiszen az új Citroën ë-C4-essel egy 22 kW-os 3 fázisú nyilvános töltőoszlop teljesítményének 100%-a rendelkezésre áll. Az autó továbbá képes felvenni a 100 kW-os egyenáramú töltést (villámtöltés) is, így nyilvános egyenáramú töltőoszlopról az ë-C4 akár 30 perc alatt eléri a 80%-os töltöttségi szintet.

Hőszivattyú gondoskodik a gazdaságos fűtésről és klímáról, ráadásul a hajtóakkumulátor-temperálás az optimális energiaáramlást is segíti. Az akkumulátorra 70%-os töltöttségig 8 évre vagy 160 000 km futáskorlátig szóló szerződéses jótállást biztosít a Citroën. Az ë-Style speciális széria alapfelszereltsége mindent tud, amit egy modern, kompakt villanyautónak tudnia kell: találhatók benne többek között LED fényszórók és első ködfényszórók kanyarodási fénnyel, hátsó parkolószenzorok, 10 collos, tekintélyes méretű digitális érintőképernyő hangfelismeréssel, valamint MP3-kompatibilis DAB rádió Bluetooth-szal és Mirror Screen funkcióval. A kellemes utazásról automata légkondicionáló gondoskodik aktívszenes szűrővel, amely távolról, a mobiltelefonról előre programozható, így beszálláskor az utastér már 21 fokos lehet.

Három különböző felszereltség 12 millió forint alatt

A gazdag alapfelszereltségű FEEL LIGHT ë-Style indulóáras ajánlata 11 330 000 forint, amely a támogatással még 2,5 millió forinttal csökkenhet. Ha tolatókamerát és ülésfűtést szeretne az ügyfél az új elektromos ë-C4-esébe, akkor a FEEL ë-Style a neki összeállított változat!

Az  új Citroen Citroën ë-C4 100% Ëlectric a villanyautó-pályázat favoritja lehet

A FEEL PLUS ë-Style kiadás tolatókamerát, Citroën Connect Nav navigációs rendszert, színes head-up displayt, elektromosan behajtható külső visszapillantótükröket és fényre sötétedő belső visszapillantótükröt, sőt Citroën Advanced Comfort üléseket is kínál, még mindig a 12 millió forintos értékhatár alatt maradva.

Aki még több extrára vágyik, az is belefér 1,5 millió forintos támogatási keretbe

Aki a sláger-felszereltségnél egyedibb konstrukcióra vágyik, az is tud magának ë-C4-et konfigurálni, hiszen a választékból minden alapfelszereltségű verzió belefér a 15 milliós – s így 1,5 millió állami támogatásra jogosult – keretbe, sőt még feláras opciókat is választhatunk hozzájuk: a félautonóm vezetési módot kínáló Highway Driver Assist, a párhuzamos vagy merőleges parkolást megkönnyítő parkolóasszisztens, a kulcs nélküli nyitás-zárásindítás, a Hi-Fi rendszer, a Citroën ConnectedCAM™, vagy a nem mindennapi derűt és kényelmet jelentő napfénytető, a masszázsfunkcióval ellátott ülések vagy a feláras beltérhangulatok.

Akár 350 km-es hatótáv

A legendás Citroën kényelemről az elektromos ë-C4-esben is a progresszív hidraulikával ellátott komfort futómű, a tekintélyes lábtér és az otthonosan puha, mégis kiváló tartást biztosító ülések gondoskodnak. Egy csodálatos hangszigetelt szoba az autó: a nyugalom szigete, buborék, védőburok.

Az  új Citroen Citroën ë-C4 100% Ëlectric a villanyautó-pályázat favoritja lehet

Az elektromos autózással ráadásul a kényelem ë-Comfort osztályba lép, hiszen nincs CO2-kibocsátás, nincs zaj és kellemetlen szag, nincs vibráció, hirtelen meglódulás és nincs sebességváltás, így zökkenőmentes és sima az utazás. A 260 Nm nyomaték azonnal rendelkezésre áll, az autó pedig 9,7 másodperc alatt éri el a 100 km/h sebességet, igazán élvezetessé téve a vezetést. A távolról is programozható szolgáltatások révén a mobiltelefonról is ellenőrizhető a töltöttség, azaz hogy mennyi áll még rendelkezésre a megnyugtató, akár 350 km-es hatótávból. Ha a vezető igazán környezettudatosan és hatékonyan szeretné az energiát felhasználni, akkor az országúton lejtmenetben vagy a városban Brake üzemmódba kapcsol, és örömmel nyugtázza, hogy lassuláskor és fékezéskor milyen intenzíven termeli vissza az energiát az új Citroën ë-C4-es az akkumulátorába.

Repülőszőnyegen utazunk

Az új ë-C4 100% ëlectric ë-Style is megkapta a progresszív hidraulikus ütközőelemekkel ellátott Citroën
felfüggesztést®, amely hihetetlenül kényelmessé teszi az utazást, valóban azt az érzést kelti, mintha repülőszőnyegen ülnénk. A rendszer nemcsak az utazási kényelemre van jótékony hatással, hanem az autó dinamikájára és a vezetési élményre is.

A Citroën egyedülálló innovációjának célja, hogy hatékonyan kiszűrje az út okozta rázkódást. Ez a törekvés nagyon kedves a márka ügyfelei számára, a legújabb fejlesztés pedig a Citroën teljes szakértelmének és tapasztalatának kiteljesedése. A futómű kényelme 100 éve része a márka örökségének, ehhez ragaszkodnak az ügyfelek, mert ezt a piacon sehol máshol nem találják meg.

A 2,5 millió forint állami támogatás értékhatára 5 személyes autók esetében 12 millió forintos, 7 vagy több
személyes autók esetében 14 millió forintos vételár. A 1,5 millió forintos állami támogatás 5 személyes autók esetében 12 és 15 millió forintos vételár között, 7 vagy több személyes autók esetében 14 és 17 millió forintos vételár között vehető igénybe.
Kulcsszavak: állami támogatás, Citroën, ë-C4, elektromos autó
 
Áttörést érhet el a Toyota az elektromos autók akkumulátorának hatótávja területén Áttörést érhet el a Toyota az elektromos autók akkumulátorának hatótávja területén Az új Citroën ë-C4 100% Ëlectric a villanyautó-pályázat favoritja lehet Az ABB együttműködik a Fejlesztési Minisztériummal a hazai elektromos autózás fejlesztésében A 2016-os Genfi Autószalonon a Citroën E-MEHARI styled by Courrège A 2016-os Genfi Autószalonon a Citroën E-MEHARI styled by Courrège Az új Citroën ë-C4 100% Ëlectric a villanyautó-pályázat favoritja lehet Emissziómentesen Németországban Az új Citroën ë-C4 100% Ëlectric a villanyautó-pályázat favoritja lehet Biztosan lesz elektromos BMW-Toyota sportautó
 
A Peugeot így teszteli elektromos autói akkumulátorait

A Peugeot így teszteli elektromos autói akkumulátorait

2021. május 19.
A technológiai lépésváltás nem képzelhető el megfelelően képzett szakemberek nélkül.
Részletek

A Peugeot így teszteli elektromos autói akkumulátorait

A Peugeot azonban az integrált megoldások mellett tette le a voksát: miközben folyamatosan készíti fel munkatársait a villamosítással járó kihívásokra, részben vagy teljesen elektromos típusait a belső égésű motorral szerelt modellváltozatokkal közös gyártósoron készíti, aláhúzva a választás szabadságát.

Amint az már sokak által köztudott információ, a Peugeot alig két év múlva, tehát már 2023-ra teljes modellkínálatának villamosítását tervezi. A részben vagy teljesen elektromos hajtású típusok jelenlegi számát és arányát ismerve ez abszolút reális célkitűzés, hiszen már most is csak néhány kisebb lépés választja el a márkát a cél megvalósulásától.

Egy valami azonban bizonyos: mint minden nagyszerű megoldásnak, ennek az ambiciózus váltásnak a hátterében is elhivatott emberek állnak, akik évekre előre tervezve készülnek a rájuk váró feladatokra. A feladat pedig jelen esetben az ügyfelek új technológiába vetett bizalmának megerősítése, a piaci igények és kereslet proaktív kielégítése, és persze a költségek és a környezeti hatás lehető legteljesebb mértékű mérséklése.

A Peugeot így teszteli elektromos autói akkumulátorait

Az elektromos átállásban ezért kulcsszerepet játszik az a folyamatosan növekvő létszámú csapat, akik a hálózatról tölthető, részben vagy teljesen elektromos járművek akkumulátorcsomagjait szerelik össze. Hatalmas a felelősségük, hiszen nem csak az autók egyik legköltségesebb fődarabjáról van szó, hanem a járműhasználat alapvető feltételéről, a vevőelégedettség kompromisszumot nem tűrő alkotóeleméről, amelyre a Peugeot 8 éves vagy 160 ezer kilométeres kapacitás-garanciát vállal.

A villamosított járművek folyamatosan növekvő számának köszönhetően a Peugeot-nak már jövőre havonta 10 ezer személyautó és 7 ezer könnyű haszonjármű részére kell biztosítania akkumulátor-csomagot, ezek a számok pedig a várakozások szerint az elkövetkezendő évek során exponenciálisan fognak emelkedni. Egyre több szakembert kell tehát felkészíteni az akkumulátorcsomagok összeszerelésére és tesztelésére. Az egy hónapos, kiegészítő képzés után a Peugeot e-208-ast előállító nagyszombati (Szlovákia) gyárban, illetve a Totallal közösen létrehozott Automotive Cells Company még idén üzembe álló telephelyein: a franciaországi Douvrin, illetve a németországi Kaiserslautern városában kamatoztathatják tudásukat.

A Peugeot jelenleg kétféle konfigurációban készíti akkumulátorait: az 50 kWh kapacitású egység összeépítése mintegy hatvan percet vesz igénybe, míg a nagyobb, 75 kWh-os akkumulátor nagyjából 90 perc alatt készül el. Ezt követően alapos, mindenre kiterjedő tesztnek vetnek alá minden egyes lítium-ion akkumulátort.

A Peugeot így teszteli elektromos autói akkumulátorait

A folyamat során elektromos és funkcionális teszten szimulálják az akkumulátor üzemszerű viselkedését, ellenőrizve annak teljesítményét és biztonságát. Ezt követően nagy nyomású gázzal töltik fel az akkumulátor belső tereit, és megvizsgálják a tömítettségét: ha nem észlelnek nyomáscsökkenést, az azt jelenti, hogy az akkumulátorház tökéletesen védett a por és folyadékok behatolása ellen.

Ellenkező esetben a szennyezéstől károsodhat az akkumulátor, romolhat a teljesítménye és csökkenhet az élettartama. Ha a tizenöt perces, intenzív vizsgálat során helyt áll az akkumulátor, következő útja már egyenesen az összeszerelő üzembe vezet, ahol elhelyezik a megfelelő járműben.

A Peugeot azon célkitűzésével összhangban, hogy az ügyfelek kompromisszumok nélkül, szabadon választhassanak a különböző alternatív és hagyományos hajtási módozatok közül, a vállalat hibrid gyártósorokon készíti típusait: azaz a villanymotoros, plug-in hibrid és belső égésű motoros modellek ugyanazon a soron készülnek.  

Érdekesség, hogy a márka jelenlegi modellkínálatának szinte teljes egésze (a Peugeot 108 városi miniautó, valamint a Peugeot Boxer áruszállító kivételével)  kétféle modern padlólemezre épül.

A Peugeot így teszteli elektromos autói akkumulátorait

A CMP (közös moduláris platform) a városi és kompakt modelleket szolgálja ki: jelenleg a Peugeot 208 és a Peugeot 2008 épül erre a padlóra, amely a hagyományos hajtásláncok mellett tisztán elektromos hajtáslánccal is felszerelhető.

Az EMP2 (hatékony moduláris platform) az alsó-közép és középkategóriás személy- és áruszállító modellek egységes alapját adja. Ezek közül a Peugeot 3008 illetve a Peugeot 508 hálózatról tölthető (plug-in) hibrid hajtáslánccal, míg a Peugeot Partner/Rifter és a Peugeot Expert/Traveller páros tisztán villanymotoros konfigurációban rendelhető a tradicionális benzin- és dízelmotorok mellett.

A sort a Boxer elektromos változata zárja: noha a nagy haszonjármű padlólemezének fejlesztésekor még nem volt szempont az emissziómentes használat lehetősége, a Peugeot mérnökei megtalálták a módját, hogy helytakarékosan helyezzék el az akkumulátorcsomagokat. Olyannyira, hogy azok egyáltalán nem rabolnak helyet a raktérből: a Peugeot összes többi elektromos kisáruszállítójához hasonlóan azonos árukapacitás áll a felhasználók rendelkezésére.

Kulcsszavak: autógyár, elektromos autó, Peugeot
 
A Nissan Motor Co., Ltd. bejelentette a 2015-ös üzleti év 2015. június 30-án végződő első negyedévének pénzügyi eredményeit A Nissan Motor Co., Ltd. bejelentette a 2015-ös üzleti év 2015. június 30-án végződő első negyedévének pénzügyi eredményeit A BMW az elmúlt évtizedben egymillió darab alkatrészt állított elő háromdimenziós nyomtatással A BMW az elmúlt évtizedben egymillió darab alkatrészt állított elő háromdimenziós nyomtatással Elhunyt a zseni, aki minden korábbinál sikeresebb világcéggé tette a Toyotát Elhunyt a zseni, aki minden korábbinál sikeresebb világcéggé tette a Toyotát Mladá Boleslav-i főüzemében a ŠKODA AUTO megkezdte az ENYAQ iV sorozatgyártását Mladá Boleslav-i főüzemében a ŠKODA AUTO megkezdte az ENYAQ iV sorozatgyártását A negyedik negyedévben már az új autók harmada alternatív hajtású volt az EU-ban A negyedik negyedévben már az új autók harmada alternatív hajtású volt az EU-ban
 

Találatok száma: 12500 Megjelenítve: 21 - 30