Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 12923 Megjelenítve: 21 - 30
A Continental új, az elektromos járművek akkumulátorainak védelmére szolgáló érzékelőket dob piacra

A Continental új, az elektromos járművek akkumulátorainak védelmére szolgáló érzékelőket dob piacra

2022. június 23.
A Continental széles szenzorportfólióját kifejezetten elektromobilitásra tervezett érzékelőkkel egészíti ki, amelyek a közúti biztonságot és az elektromosítást egyaránt támogatják.
Részletek

A Continental új, az elektromos járművek akkumulátorainak védelmére szolgáló érzékelőket dob piacra

A Continental két új, elektromos járművekhez tervezett érzékelővel bővíti széles szenzorportfólióját: az áramérzékelő modullal (Current Sensor Module - CSM) és az akkumulátor ütésérzékelő (Battery Impact Detection - BID) rendszerrel. Mindkét új megoldás az akkumulátor védelmére és/vagy az akkumulátor paramétereinek megőrzésére összpontosít. A Continental a 2022-es év során fogja megkezdeni a vadonatúj nagyfeszültségű áramérzékelő modul (CSM) gyártását. A kompakt moduláris szenzor az áramerősséget méri, és ezzel egyidejűleg érzékeli a hőmérsékletet is. Mindkét érték rendkívül fontos információ az akkumulátorkezelés szempontjából. Az akkumulátorvédelem egy másik innovatív elemét is elhozza a piacra a Continental: az akkumulátor ütésérzékelő (Battery Impact Detection - BID) megoldás egy könnyűsúlyú alternatívája a nehéz padló alatti „páncélzatnak” a sérülések elleni védelemre.

„A járművek villamosítása új felhasználási lehetőségeket hoz, és így több lehetőséget nyit meg a szenzorokkal kapcsolatos tevékenységeink előtt, mivel egy elektromos autónak ugyanazokra az érzékelőkre van szüksége, mint egy hagyományos autónak – és ezután még ennél is többre” – mondja Laurent Fabre, a Continental passzív biztonsági és szenzorikai szegmensének vezetője.

„Az akkumulátor védelme és teljesítményének megtartása például két olyan további feladat, amely a villamosított járművek esetében merül fel. Az áramérzékelő modul és az akkumulátor ütésérzékelő megoldásai pedig mindkét célra megoldással szolgálnak.”

Tekintettel arra, hogy az akkumulátor az elektromos autók legdrágább alkatrésze, a CSM-et nem csupán arra fejlesztették ki, hogy megvédje az akkumulátort a túláramtól, hanem hogy segítse megőrizni az akkumulátor paramétereit az öregítő hatások korlátozásával. Az akkumulátor leválasztóegységbe vagy magába az akkumulátorba integrálva a CSM biztosítja azt a két döntő fontosságú információt, amely az akkumulátor védelmére, valamint a hatótávolság megbízható nyomon követésére szolgál. A szigorú funkcionális biztonsági követelmények támogatása érdekében a CSM kétcsatornás érzékelőként áll rendelkezésre, amely önállóan méri az áramot a sönt technológia és a Hall-technológia integrálásával egy kompakt egységben.

A könnyű szerkezettel kombinált BID érzékeli a padló alatti ütéseket, és figyelmezteti az vezetőt, ha emiatt szervizbe kell vinnie az autót. Így lekerül a vezető válláról annak a komplikált döntésnek a felelőssége, hogy egy nagy sebességgel történő ütközés, vagy egy alacsony sebességű talajjal történő érintkezés vajon károsíthatta-e az akkumulátort. A jelenlegi fém padlólemezes védelemhez képest a BID megoldás az ahhoz szükséges súly akár 50 százalékát is képes megtakarítani.


A Continental új, az elektromos járművek akkumulátorainak védelmére szolgáló érzékelőket dob piacra

Szenzorfejlesztés Veszprémben

„A CSM alapvető működése hasonló a veszprémi fejlesztésű intelligens akkumulátor szenzoréhoz (IBS) így a termék gyártásához ugyanazt a processzort választottuk, amit az IBS-hez használunk. Az elmúlt években az IBS-hez egy platform szoftvert fejlesztett a veszprémi csapat, amely a processzor működéséhez szükséges operációs rendszer mellett a termék alapvető funkcióit is tartalmazza. A platform fejlesztése során figyelembe vettük, hogy nemcsak további IBS generációk fejlesztéséhez vagy vevői projektekhez használhatjuk majd kiindulási pontként ezt a bázis szoftvert, hanem az akkor már tervezési fázisban lévő CSM-hez is” - mondta el Holzgethan László, a veszprémi Continental szenzor fejlesztési központjának vezetője és az európai piac felelőse.

A CSM szoftverfejlesztésének ez a bázis volt az alapja és a veszprémi fejlesztőcsoport a mai napig nyújt támogatás CSM fejlesztőknek technikai kérdésekben és rendszeresen megosztják egymással tapasztalataikat.

Megbízható töltésfigyelés: az áramérzékelő modul biztonságban és „egészségben” tartja az akkumulátort
A lítium-ion akkumulátorok nagy mennyiségű energiát tárolnak, hogy meggyőző hatótávolságot biztosíthassanak, így különösen töltés közben, az akkumulátorba folyó áram mértéke rendkívül nagy. Az elkerülhetetlen fizikai hatások eredménye, hogy az akkumulátor töltése (vagy merítése) felmelegedést okoz – különösen a nagyteljesítményű gyorstöltés vagy sportos vezetés során. Az autóakkumulátor túlterhelésének elkerülése érdekében az áramot szabályozni kell a hőmérsékleti gradiens korlátozása érdekében. „A lítium-ion akkumulátoroknak van egy optimális hőmérséklettartománya, amely mellett rendkívül biztonságosan működik és nagyon lassan öregszik” – mondja Horst Gering, a passzív biztonság és szenzorika szegmens programvezetője. „Az akkumulátor gyors töltése azonban egy kompromisszum az akkumulátor biztonságának és egészségének megőrzése, valamint a töltés időtartamának korlátozása között. Ezt akkor lehet a legjobban véghezvinni, ha pontos adatok alapján történik.” Ezenkívül a CSM segít a fennmaradó hatótávolság pontos kiszámításában is az áramfogyasztás figyelemmel követésének köszönhetően.

A CSM által mért áram 2000 amperig kalibrálható jobb, mint ±1 százalékos pontossággal a sönt csatornán, és ±3 százalékos pontossággal a Hall csatornán, a hőmérséklet pedig -40° Celsius és 125° Celsius között tartományban detektálható. Mindkét árammérési technológia teljes galvanikus leválasztást biztosít. Ez az információ ezután a CAN interfészen keresztül kerül továbbításra az akkumulátorkezelő rendszerhez. Amellett, hogy optimalizálja a töltés hatékonyságát, miközben védi az akkumulátort, a CSM segít a mechanikai hibák észlelésében is, amelyek tüzet okozhatnak, ha nem észlelik őket. A CSM rendszerszinten teljes mértékben támogatja az ASIL D-t. A CSM gyártása 2022-ben kezdődik meg egy globális autógyártó legmodernebb elektromos járműve számára. Az első termék egy moduláris érzékelőplatform részét képezi, amely skálázható további funkciókhoz, mint például a feszültségméréshez, vagy a mérési csatornák számának növeléséhez.

Akkumulátor ütésérzékelő – intelligens padló alatti védelem

Az elektromos autók lítium-ion akkumulátorait jellemzően a padló alá építik be, ahol súlyuk hozzájárul az alacsony súlyponthoz, és ahol a jármű szerkezete megfelelő védelmet tud biztosítani – azonban két lehetséges kivétel állhat fenn: az egyik, hogy nagy sebességnél az autó tárgyakat, például rögzítő hevedereket kaphat fel, amelyek károsíthatják a padlót, a másik pedig alacsony sebességnél fordulhat elő, amikor egy parkolási manőver során a talajjal való érintkezés okoz károkat. Ezért az elektromos járműveket nagy és gyakran nehéz burkolattal látják el, hogy alulról is védelmet biztosítsanak az akkumulátortérnek. Ha azonban ütközés történik, a sofőrnek kell eldöntenie, hogy el kell-e vinni az autót szerelőhöz egy átnézésre. „Ez a helyzet nem kielégítő, mivel az autó alatt rosszak a látási viszonyok, ráadásul szakértelemre is szükség van ahhoz, hogy fel lehessen mérni a valódi károkat” – mondja Johannes Clemm, a Continental alzenaui nemzetközi biztonságtechnikai intézetének ügyvezető igazgatója. A helyzet javítása és a könnyűsúlyú padló alatti védelem megvalósíthatósága érdekében fejlesztette ki a Continental a nyomásérzékelő-alapú akkumulátor ütésérzékelő megoldást. 

A rendszer észleli és értékeli a padló alatt történő ütéseket, hogy figyelmeztesse a vezetőt, ha esély van arra, hogy az akkumulátor épsége veszélybe került. Így az autó tulajdonosa elővigyázatossági lépéseket tehet meg mielőtt egy sérült akkumulátor egy későbbi időpontban kigyulladna. „Továbbá a BID azonosítja a károsult területet, így az akkumulátorkezelő kiürítheti az adott területen lévő cellákat a tűzveszély elkerülése érdekében” – teszi hozzá Johannes Clemm.

A BID két általános ütközésikockázat-típust fed le: az egyik a kis sebességű, talajjal való érintkezés, amely például parkolási manőverek során fordul elő, amikor a jármű lassan átgurul a járdaszegélyen és nekiütközik a talajnak. Ilyenkor a BID által adott jel arra is használható, hogy elindítson egy gyors működésű aktív felfüggesztési rendszert is, amely ideiglenesen növeli a padló és a talaj közti távolságot a kár mérséklése érdekében. A rendszer másik alkalmazási területe a nagy sebességen történő behatolás, amelyet felpattanó nehéz tárgyak, például az úton heverő kövek vagy rögzítő hevederek okozhatnak. A sebességtől és az érintkezéstől függően az ilyen típusú tárgyak károsíthatják a padlólemezt, és akár az akkumulátor szerkezetébe is behatolhatnak.

A jelenlegi megoldásokhoz képest a szenzoralapú padlólemez-védelem a jelenlegi akkumulátorvédő megoldás tömegének akár 50 százalékát is képes megtakarítani járművenként. A BID-ben alkalmazott nyomásérzékelők a már bizonyított gyalogosvédelmi rendszerből (PPS pSAT) származnak, amely már több mint tíz éve sorozatgyártás alatt áll, és több millió jármű alkalmazza. A rendszer egy nyomásjellel érzékeli az ütéseket egy, az akkumulátortér alján található szerpentinekbe épített, levegővel töltött szilikon cső segítségével. A jelnek a cső mindkét végén lévő két nyomásérzékelőhöz való megérkezése közötti időkülönbség teszi lehetővé az ütés által ért terület meghatározását. Az ütés súlyossága a jel küszöbértékei alapján osztályozható, amelyek arra szolgálnak, hogy különböző fokozatú riasztásokat indítsanak az autóvezető felé.

Kulcsszavak: continental, elektromos autó, fejlesztés
 
A Nissan és a Foster + Partners bemutatja futurisztikus tervét a „mobilitás jövőjéről” A Nissan és a Foster + Partners bemutatja futurisztikus tervét a „mobilitás jövőjéről” Ezer fölé nőtt a zöldrendszámos autók száma Magyarországon Ezer fölé nőtt a zöldrendszámos autók száma Magyarországon A Continental új, az elektromos járművek akkumulátorainak védelmére szolgáló érzékelőket dob piacra A Volvo Cars új, háromhengeres motort fejleszt Svédországban Aláírták a szerződést a kolozsvári metró és helyi érdekű vasút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére Aláírták a szerződést a kolozsvári metró és helyi érdekű vasút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére A Continental új, az elektromos járművek akkumulátorainak védelmére szolgáló érzékelőket dob piacra Nissan e-NV200 luxus kiadásban
 
Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

2022. június 22.
Az új 408 a PEUGEOT tervezőmérnökeinek kreativitását dicséri: a C kategória felső részébe pozicionált különleges fastback nemcsak a márka történetében, de a jelenlegi gépjárműpiacon is az első ilyen típusú modell.
Részletek

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

Ezt a teljesen újfajta és ezért szokatlan PEUGEOT-t ragadozóra emlékeztető külseje és egyedi stílusa mellett az energiahatékonyság és a villamos meghajtás terén megnyilvánuló kiváló mérnöki tudás jellemzi. A vezetési élményt és az ösztönös használatot szolgáló fejlett technológiák révén pedig az érzelmeinkre is hat.

STÍLUS. Ami a PEUGEOT 408-at különlegessé teszi, az elsősorban a dinamikus fastback hátsó, a jelenlegi kategóriákba szándékosan nem illeszkedő koncepció és az ezer közül is felismerhető sajátos stílus. A ragadozóra emlékeztető megjelenés a márka modelljeinek sajátja. Az autó vonalai élesen megrajzoltak, a karosszériával azonos színű hűtőrács pedig tökéletesen illeszkedik az orr-részbe, közepén az új oroszlánfejes PEUGEOT emblémával. Meglep a fordított kivágású hátsó lökhárító, mely profilból nézve kimondottan dinamikussá teszi a 720 mm átmérőjű nagy kerekein biztosan álló járművet. A 20”-os rendhagyó felniket rendhagyó geometrikus dizájn jellemzi. A szemfogra emlékeztető első lámpák és a három karmot formázó hátsó LED-es fénysor egyértelművé teszik a modell hovatartozását.

A 2,79 m-es tengelytávval rendelkező, 4,69 m hosszú új PEUGEOT 408 hátsó üléssorát kimagasló helykínálat jellemzi (a térdtér 188 mm). A csomagtartó is tágas: az 536 literes térfogat a hátsó üléstámlák lehajtásával 1611 literesre növelhető. Az 1,48 méteres magasságból adódóan a sziluett kimondottan karcsúnak és nyúlánknak mondható, ami az aerodinamikai hatékonyságot is növeli.

ÉRZELEM. A PEUGEOT 408 a vezető és az utasok örömére legújabb generációs PEUGEOT i-Cockpit®-tal van felszerelve, mely az élvezetes vezetést és agilis viselkedést biztosító kompakt kormánykerékről azonnal felismerhető.

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

Különös hangsúlyt kapott a beltér minősége és a konnektivitás, mely a még intuitívabb és kellemesebb vezetést, illetve utazást eredményező legmodernebb technológiákat foglalja magában.

IGÉNYESSÉG. A 6 kamerára és 9 radarra épülő vezetéstámogató rendszerek megnyugvást és biztonságérzetet nyújtanak. A 408 kínálatában többek között a következő funkciókat találjuk:

•    állóra fékező (Stop & Go) funkcióval rendelkező adaptív sebességtartó automatika,
•    éjjellátó funkció (Night Vision), mely még az előtt figyelmeztet a gépkocsi előtt tartózkodó állatokra, gyalogosokra és kerékpárosokra, hogy azok a távolsági fényszóró sugarában megjelennének,
•    nagy hatótávú (75 m) holttérfigyelő rendszer,
•    hátsó forgalomfigyelés, mely hátramenetben figyelmezteti a vezetőt az esetleges keresztirányú veszélyre.

A PEUGEOT 408 kínálatában egy 180 és egy 225 lóerős plug-in hibrid hajtás és egy 130 lóerős benzinmotor szerepel. Mindhárom motorhoz 8 sebességes EAT8 automata sebességváltó társul. A modellből néhány hónapon belül tisztán elektromos változat is készül.
 
A PEUGEOT 408 tervezői számára az egyik legfontosabb szempont a környezeti hatékonyság volt: az aerodinamikára, a súlycsökkentésre (a jármű minimális tömege 1396 kg) és az alacsony kibocsátású motorokra összpontosító munka eredményeként a hibrid és a 130 lóerős benzines változat átlagos üzemanyagfogyasztása egyaránt figyelemreméltóan alacsony (a pontos értékek jóváhagyás alatt vannak).

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

Az új PEUGEOT 408 várhatóan 2023 legelején jelenik meg a piacon. A globális értékesítésre szánt modellt a franciaországi Mulhouse-ban kezdik majd gyártani (az európai piacra), kicsivel később pedig a chengdui üzemben is megkezdődik a gyártása (a kínai piacra).

„Mi a PEUGEOT-nál azt gondoljuk, hogy az élet jobb lesz attól, ha egy kis stílussal fűszerezzük. Az új 408 egyedi megjelenésével, innovatív fastback sziluettjével és felszabadult eleganciájával éppen ezt a filozófiát és a PEUGEOT márka leleményességét testesíti meg – nyilatkozta Linda Jackson, a PEUGEOT nemzetközi márkaigazgatója. – A minden szempontból szokatlan új PEUGEOT 408 az autózás és az élet szerelmeseinek készült, azoknak, akik szabadulni szeretnének bizonyos konvencióktól, miközben felelősségteljes élvezetre vágynak. Ők garantáltan megtalálják benne a márka technológiai igényességét (a környezethatékonyságot és a magas szintű digitális élményt) és azt a fantasztikus érzést, amit az ösztönös vezetés kelt.”

Felelősségteljes élmény- és újdonságkeresés: a piac és az ügyfelek

Az új 408 a PEUGEOT C (kompakt középkategória) szegmensbeli kínálatát gazdagítja. Ebben a stratégiailag rendkívül fontos kategóriában a PEUGEOT az elmúlt években kiemelkedő helyet biztosított magának, amiben komoly szerepe volt a 3008 és az 5008 SUV sikerének, valamint az ötajtós 308 és a kombi 308 SW három generációjának (melyből a legújabb épp most került a piacra). A kínálatot a C szegmens tetejére pozicionált PEUGEOT 408 teszi most teljessé.
 
Az új PEUGEOT 408 teljes összhangban van korunk értékeivel és központi kérdéseivel: a fejlett kapcsolódási technológiákkal ellátott, dinamikus modell úgy vesz részt az energetikai átállásban, hogy közben az örömteli pillanatokról sem mond le. Az újdonságot és a kreativitást állítja a középpontba, és olyan merész asszociációkkal szolgál, melyek szétfeszítik a bevett kategóriák határait.

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

Az új PEUGEOT 408 vevői várhatóan főleg az aktív, gyermekes vagy gyermek nélküli párok közül kerülnek majd ki, akik magán- és professzionális célokra egyaránt használják az autót. Választásukat szükségleteik és vágyaik sokszor egymást kiegészítő változatos szempontjai vezérlik. Egyesek a C szegmensen belül szeretnének magasabb presztízsű, nagyobb és tágasabb autót. Mások a túl átlagosnak és jellemzően családi autónak tartott kompakt SUV-k helyett valami újszerűbb és egyedibb sziluettre vágynak. Megint másokat az impozáns méret és megjelenés fog meg. De mindannyiukra igaz, hogy a mindennapi használat során csakúgy, mint a közösen megtett, hosszú, kényelmes és nyugodt utazások alkalmával a legkorszerűbb autós élményeket keresik.

ELEGANCIA: innovatív, egyedi formatervű, dinamikus fastback

A PEUGEOT modellekre jellemző, nagyragadozóra emlékeztető külsővel együtt az új 408 formanyelve tökéletesen illik az innovatív, C kategóriás prémium fastback koncepcióhoz. A karosszériát kimondottan éles vonalak határolta felületek játéka jellemzi: jó példa erre a tető hátsó kiképzése, a csomagtérajtó vagy a sárvédők eleje, ahol a jellegzetes fazettákon különösen jól érvényesül a fény-árnyék hatás.

A 408 külső felépítése egészen sajátságos. A többféle meghajtással kompatibilis EMP2 (Efficient Modular Platform) platformra épült modell tengelytávja kimondottan hosszú (2,787 m), ami bőséges hátsó helykínálatot eredményezett. A jármű teljes hossza 4,69 m, szélessége pedig behajtott visszapillantó tükrök esetén 1,859 m.

A széles tengelytáv (elöl 1,599 m, hátul 1,604 m) és a nagy átmérőjű (720 mm), 20” felnit is elbíró kerekek jóvoltából az autó magabiztosan áll a „lábán”. A megemelt hasmagasság ellenére, a mindössze 1,48 m magasságnak köszönhetően a PEUGEOT 408-at karcsú és sportos profil jellemzi.

Elöl – a legutóbbi PEUGEOT modellek mintájára – a megemelt sárvédők közé „ékelt” hosszú motorháztetőt találunk. Ez a stilisztikai megoldás tiszteletparancsolóvá teszi az orr-részt és áramvonalassá a profilt, mivel a sárvédő/motorháztető határa szinte láthatatlan. Ez a fajta felépítés egyben a motorháztető körvonalait is leegyszerűsíti, ami megkönnyíti a karosszériaelemek tökéletes illeszkedését.
Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

A világítótesteknél alkalmazott Matrix LED technológiának köszönhetően a finom rajzolatú, keskeny fényszórók kiváló teljesítményt nyújtanak. A belőlük áradó tekintet tipikus PEUGEOT-tekintet. A lámpák kétoldalt szemfogra emlékeztető LED-es fénysorban folytatódnak, melyek lenyúlnak a lökhárítóba.

A vezetéstámogató rendszerek működéséhez szükséges radart rejtő új márkaembléma köré épülő hűtőrács is egyértelműen jelzi a modell hovatartozását. A karosszéria színében játszó, szinte anyagtalannak ható hűtőrács beleolvad a lökhárító tömbjébe, ami az újabb generációs elektromos modellek sajátja a márkánál. Az orr-rész jellegzetes grafikus elemei a nagy fekete légbeömlők, melyektől szélesebbnek és robusztusabbnak hat az autó. A karosszériát övező fekete védőelemekkel rokon dekoratív légbeömlők egyben a szemfog alakú fénysorokat is védik, melyek a kontraszthatás révén így még jobban láthatók.

Profilból az új PEUGEOT 408-at a fekete és a fényezett elemek tökéletes egyensúlya jellemzi, ami nyúlánkabb és dinamikusabb karosszériavonalakat eredményezett. Az ablakok vonalvezetése, mely a hátsó ajtó legmagasabb pontját követően a csapotthátú kialakítást hangsúlyozza, tágas beltért sejtet.

Az oldalsó karosszéria- és kerékdobvédő elemek hátul masszív fekete lökhárítóban folytatódnak, amely a karosszériába ferdén benyúlva kifejezetten dinamikus hatást kelt, ugyanakkor vizuálisan elnyeli a nagy csomagtartót rejtő hátsó túlnyúlást.

A körbe ágyazott geometrikus formákkal játszó, rendhagyó stílusú 20” keréktárcsák álló helyzetben kimondottan meglepőek, alacsony sebességnél pedig látványos vizuális hatást keltenek. Szokatlan rajzolatuk jól illeszkedik az új 408 rendhagyó koncepciójába.

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

Aerodinamikai szempontból a tető hátsó része különösen érzékeny terület. A légáramlást két „macskafül” segíti, melyek optimális módon terelik a levegőt a hátsó spoiler felé nyíló aerodinamikai folyosón. Ez a két hegyes nyúlvány amellett, hogy hatékony, egyedi stíluselemként is funkcionál.

Az új PEUGEOT 408 hatféle karosszériaszínben lesz rendelhető:
•    Obsession kék (a bevezetéshez választott új árnyalat)
•    Titánszürke (új árnyalat)
•    Artense szürke (csak Allure kiviteli szinten)
•    Elixirvörös
•    Gyöngyházfehér
•    Perla Nera fekete

ÉRZELEM: a PEUGEOT i-Cockpit® nyújtotta vezetési élmény

Belül az egyik legkarakteresebb PEUGEOT-elem a PEUGEOT i-Cockpit®, mely egy évtizede folyamatosan fejlődik, és generációról generációra egyre modernebb. Az új PEUGEOT 408-ban az ergonómia, a minőség, a praktikum és a technológia szempontjából egyaránt lenyűgöző együttes egy új infotainment rendszerrel, a PEUGEOT i-Connect®-tel gazdagodott.

A PEUGEOT i-Cockpit® jellegzetes eleme a kompakt kormány, mely hatványozottan élvezetes vezetést nyújt azáltal, hogy egyedülálló fürgeséget és precíz reakciókat biztosít. A kormánykerék ergonomikus kialakítású és fűthető (opciós felszerelés), és a multimédiás rendszer (rádió, telefon), valamint egyes vezetéstámogató funkciók kezelőszerveit is magában foglalja.

A közvetlenül a kormány fölött, a vezető szemmagasságában elhelyezett új digitális műszeregység egy 10” digitális kijelzőt foglal magában. GT kiviteli szinten a műszeregység 3D technológiával is kérhető. A teljes egészében konfigurálható és személyre szabható műszercsoporton többféle kijelzési mód közül lehet választani (TomTom online navigáció, rádió/média, vezetéstámogató rendszerek, energiaáramlási diagramok stb.), melyek a világításkapcsolón található gombbal közvetlenül változtathatók.

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

Az új PEUGEOT 408 műszerfala ún. „high-vent” kiképzésű, ami azt jelenti, hogy a szellőzők az utasok fejével szemközt, magasan helyezkednek el, ami jobb hőkomfortot biztosít.

Az újfajta felépítésből következően a 10” érintőképernyő egy kicsit alacsonyabban van, mint a vezető közvetlen látóterében elhelyezett digitális műszeregység, így könnyebben elérhető. A rendszerhez teljes egészében konfigurálható i-toggle kapcsolók tartoznak, melyek a nyitott könyvhöz hasonlító központi kijelző alatt találhatók, és a szegmensben egyedülálló esztétikai és technológiai szintet képviselnek. Az i-toggle kapcsolók a felhasználó által előre meghatározott funkcióbeállításokhoz (légkondicionáló, telefonos névjegy, rádióállomás, alkalmazás indítása stb.) tartozó gyorsgombok.

Az új 408 utasterének megtervezésekor a PEUGEOT egyik legfőbb célkitűzése a vezető és az első utas rendelkezésére álló tér kiegyenlítése volt. A PEUGEOT i-Cockpit®-nál megszokott, hogy a központi kijelző enyhén a vezető felé néz (driver oriented), ami a vezetés szempontjából ergonomikusabb, ugyanakkor az első utast sem akadályozza a kijelző használatában és az információk leolvasásában.

A középkonzol viszont szándékosan az első utas felé nyitott. A vezető felőli oldalon helyezkednek el a jármű dinamikus kezelőszervei. A vezető egy gombnyomással ki tudja választani a nyolcfokozatú EAT8 automata sebességváltó kívánt üzemmódját:

•    R (Reverse): hátramenet,
•    N (Neutral): üres fokozat,
•    D (Drive): a 8 fokozat valamelyikének automatikus kiválasztása a sebesség, a vezetési stílus, az útviszonyok és a jármű terhelésétől függően.

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

A funkciók két további gombbal egészülnek ki:

•    P (Parking): parkolás helyzet,
•    B (Brake): visszatápláló fékezés aktiválása (hibrid meghajtás esetén). A hagyományos meghajtású változatokon ehelyett egy M (Manual) gomb található, amely lehetővé teszi, hogy a kormánynál elhelyezett kapcsolókkal manuálisan válassza ki a vezető a kívánt sebességfokozatot.
A fentiekhez járul még az üzemmódkapcsoló, mellyel az adott motortípusnak megfelelő üzemmódok (elektromos, eco, hibrid, normál és sport) közül lehet választani.

IGÉNYESSÉG: PEUGEOT i-Connect Advanced rendszer

Az új PEUGEOT 408 a fedélzeti kommunikációs rendszerek tekintetében nagyon magas színvonalat képvisel. Az ergonomikus és zavartalan használatot biztosító új infotainment rendszer minden felhasználónak – saját kompetenciái és elvárásai függvényében – az okostelefonok és az autóipar világának legjavát nyújtja. Több vezető esetén mindenki beprogramozhatja és elmentheti a kijelzésre, a színvilágra és a beállításokra vonatkozó preferenciáit. A rendszer 8 különböző profil tárolására képes.

A felhasználó okostelefonját a gépjármű infotainment rendszerével összekötő tükrözés (mirroring) vezeték nélküli kapcsolaton keresztül történik. Bluetooth-szal egyszerre két telefon is a rendszerre csatlakoztatható. További csatlakoztatási lehetőségeket biztosít a négy USB-C port.

A nagy felbontású 10” központi kijelző a többablakos rendszer és a widgetek vagy parancsikonok segítségével – akárcsak egy tablet esetében – teljes egészében és rendkívül könnyen személyre szabható. Az értesítések megjelenítéséhez az egyes menük egyszerűen balról jobbra vagy fentről lefele húzhatók, a három ujjal történő érintés pedig az alkalmazásmenü előhívására szolgál.

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

Az okostelefonokhoz hasonlóan a Home érintőgomb megnyomásával bármikor könnyen vissza lehet térni a főoldalra.

A kijelző tetején egy sávban állandó jelleggel a külső hőmérséklet, a klímaberendezés információi, a widget oldalon elfoglalt pozíció, a kapcsolódási adatok, az értesítések és a pontos idő láthatók.

Az élményt a PEUGEOT i-Connect Advanced névre hallgató tökéletes infotainment rendszer teszi teljessé, mely nagy teljesítményű és hatékony TomTom online navigációs rendszerrel rendelkezik. A jobb olvashatóság érdekében a térkép a teljes 10” képernyőn kerül kijelzésre. A frissítésekre „over the air”, azaz közvetlenül a mobilhálózaton keresztül történő adattovábbítással kerül sor.

A nagyobb biztonságot és kényelmet szolgálja a természetes beszéden alapuló hangfelismerő rendszer „OK PEUGEOT” parancsa, mely az infotainment rendszer összes funkciójához hozzáférést biztosít.
Segítségképpen és a felmerülő kérdések tisztázására a rendszerből a jármű kezelési útmutatója és oktatóvideók is elérhetők.

IGÉNYESSÉG és hatékonyságra törekvés: karosszéria és motorok

Az üzemanyag-fogyasztás és a CO₂-kibocsátás csökkentése érdekében az új 408 tervezése és fejlesztése során a PEUGEOT mérnökei a hatékonyságot állították a középpontba.

Kiemelt figyelmet kapott az aerodinamika, mivel jelentős befolyása van az energiahatékonyságra. A dizájnerek és az aerodinamikusok egymással szorosan együttműködve minden karosszériaelemet – lökhárítók, csomagtérfedél, diffúzor, karosszériaoszlopok, visszapillantó tükrök, karosszéria-védőlemezek stb. – optimalizáltak. Ez a fajta csapatmunka arra a munkastílusra emlékeztet, amelyet a Hypercar 9x8 létrehozásakor alakítottak ki a tervezők és a mérnökök. A kerekek megfelelő kialakítása is jobb aerodinamikai hatékonyságot eredményez, és jelentősen hozzájárul az autó általános teljesítményéhez.

Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

A rezgéskomfort javítása érdekében a karosszéria merevségét a szerkezeti elemek összeragasztásával optimalizálták. Példás úttartás, nagyfokú menetkényelem, kimagasló vezetési élmény és a 11,8 méteres járdaszegélyek közötti fordulókörnek köszönhetően városban is tökéletes kormányozhatóság… a PEUGEOT 408-ban minden eddiginél jobban kódolva van a vezetés öröme.

Az új PEUGEOT 408 gumiabroncsai 17–20 colosak, és az A energiaosztályba tartoznak. A gördülési ellenállás csökkentése révén javítják a hatékonyságot, de a márka menettulajdonságokra vonatkozó szigorú követelményeit is szem előtt tartják.

Az új PEUGEOT 408 kínálatában két plug-in hibrid motor szerepel:

•    PLUG-IN HYBRID 225 e-EAT8: kétkerék-meghajtás / egy 180 lóerős (132 kW) PureTech benzinmotor és egy 81 kW-os villanymotor párosa 8 fokozatú e-EAT8 automata sebességváltóval kiegészülve
•    PLUG-IN HYBRID 180 e-EAT8: kétkerék-meghajtás / egy 150 lóerős (110 kW) PureTech benzinmotor és egy 81 kW-os villanymotor párosa 8 fokozatú e-EAT8 automata sebességváltóval kiegészülve
A két plug-in hibrid változaton alkalmazott lítium-ion akkumulátor kapacitása 12,4 kWh, teljesítménye 102 kW. A modellhez a márka kétféle fedélzeti töltőt kínál: egy a szériafelszereltség részét képező, 3,7 kW-os egyfázisú töltőt és egy 7,4 kW-os egyfázisú opciós töltőt.

A hozzávetőleges feltöltési idők a következők:

•    7,4 kW-os Wall Box (32 A) és 7,4 kW-os egyfázisú fedélzeti töltő használata esetén a teljes töltés mindössze 1 óra 55 percet vesz igénybe.
•    Nagy teljesítményű háztartási aljzat (16 A) és 3,7 kW-os egyfázisú fedélzeti töltő használata esetén a jármű teljes feltöltése 3 óra 50 percig tart.
•    Hagyományos otthoni csatlakozó (8 A) és 3,7 kW-os egyfázisú fedélzeti töltő használata esetén a teljes feltöltés ideje kb. 7 óra.
A modellhez egy tisztán belső égésű motor is rendelkezésre áll: a legújabb €6.4-es környezetvédelmi szabványnak megfelelő, háromhengeres, 1,2 literes, 130 lóerős PureTech benzinmotorhoz 8 fokozatú EAT8 automata sebeségváltó és Start & Stop rendszer tartozik.
Említésre méltó, hogy az új PEUGEOT 408-hoz kínált valamennyi motorhoz a nyugalom és hatékonyság zálogaként ugyanaz a 8 sebességes automata váltó társul.
A modellből nem készül dízelváltozat, de a későbbiekben egy tisztán elektromos verzió is bevezetésre kerül.
Leleplezték az új PEUGEOT 408-at!

IGÉNYESSÉG és műszaki kiválóság: vezetéstámogató rendszerek

Az új PEUGEOT 408  a legújabb generációs vezetéstámogató rendszerek széles választékát kínálja. A 6 kamera és 9 radar információira építő funkciók biztonságosabbá és zökkenőmentesebbé teszik a vezetést, a manőverezést és az utazást. E rendszerek némelyike egyenesen a felsőbb kategóriákból származik:

•    Adaptív sebességtartó automatika állóra fékező (Stop and Go) funkcióval és programozható követési távolsággal
•    Automata vészfék ütközésveszélyre figyelmeztető rendszerrel: 7–140 km/h sebességtartományban (változattól függően) éjjel-nappal észleli a gyalogosokat és a kerékpárosokat.
•    Az útszegélyt is érzékelő aktív sávtartó asszisztens menetpálya-korrekcióval
•    Éberségfigyelő: 65 km/h sebesség felett hosszabb autóutakon a kormány apró mozgásainak elemzése révén érzékeli a vezetői figyelem lankadását.
•    Kibővített táblafelismerő rendszer műszerfali kijelzéssel: a sebességkorlátozásos táblákon felül a stoptáblákat, a behajtani tilos, előzni tilos, előzési tilalom vége táblákat is felismeri.
•    Éjjellátó rendszer (Night Vision): sötétben és rossz látási viszonyok között is érzékeli, ha a gépkocsi előtt az úton gyalogosok vagy állatok tartózkodnak. Hatótávolsága nagyobb, mint a távolsági fényszóróké. Az infravörös kamera által látott kép közvetlenül a vezető látóterében, a digitális műszeregységen kerül kijelzésre.

•    Nagy hatótávolságú holttérfigyelő rendszer (75 m)
•    Hátsó forgalomfigyelés: hátramenetben figyelmeztet a közeledő oldalirányú veszélyre.
•    180°-os nagy felbontású tolatókamera beépített tisztítófúvókával
•    360°-os parkolássegítő kamerarendszer 4 nagy felbontású kamerával (elöl, hátul és kétoldalt)
•    Hátramenetben lebillenthető visszapillantó tükrök
•    Matrix LED fényszórók: a távolsági fény maximális fényerejének kihasználása az előző vagy közeledő járművek vezetőinek elvakítása nélkül
•    Intelligens távolságifényszóró-vezérlés

Egy újabb lépést jelent a félautonóm vezetés felé a Drive Assist 2.0 csomag. A csomag az állóra fékező (Stop & Go) funkcióval rendelkező adaptív sebességtartó automatikát és a sávon belüli helyzetet tartó asszisztenst kombinálja.
Osztottpályás utakon 2 új funkciót is kínál:
•    Félautomata sávváltás: a rendszer 70 és 180 km/h közötti sebességtartományban felajánlja a vezetőnek az előtte haladó jármű megelőzését és az eredeti sávba történő visszasorolást.
•    Előzetes sebességajánlás: a rendszer a sebességkorlátozó tábláknak megfelelően sebességmódosítást (gyorsítást vagy lassítást) ajánlj a vezetőnek.

Az új PEUGEOT 408 mindennapi használatát további funkciók segítik:
•    Kulcs nélküli nyitás-zárás-indítás
•    Lábmozdulattal nyitható, motoros működtetésű csomagtérfedél
•    Teljes felületén fűtött szélvédő és fűthető kormánykerék
•    Riasztó külső és belső védelmi funkcióval és szuperreteszelés
•    Elektromos rögzítőfék (minden változaton)
•    Árnyékolóval ellátott napfénytető

Az új PEUGEOT 408 e-call segélyhívó rendszerrel is rendelkezik:

•    „E-call+” sürgősségi segélyhívás az utasok számára vonatkozó információval és a jármű haladási irányát is magában foglaló helyadatokkal

ÉRZELEM: nyugodt, jó hangulatú utazás


A C kategóriás prémium fastback koncepciónak megfelelően az új PEUGEOT 408 számos olyan felszerelést kínál, amely az élvezetes utazást szolgálja.

A kényelmes kialakítású első ülések AGR (Aktion Gesunder Rücken) minősítéssel rendelkeznek, mellyel az egészséges hátért küzdő, független német szakértők szövetsége az ergonomikus kialakításon túl a gazdag beállítási lehetőségeket is díjazta.

A vezetőülés 10 féle elektromos beállítással és 2 vezetési helyzet tárolására alkalmas memóriafunkcióval, az első utasülés pedig 6 féle elektromos beállítással rendelkezik. Ezen kívül 5 különböző programot kínáló, 8 légpárnás masszázsrendszer és ülésfűtés is rendelkezésre áll.

Az ülések tervezésekor nagy hangsúlyt kapott a felhasznált anyagok minősége: chiné kárpit, technikai szövet, alcantara, dombornyomott bőr és színes nappabőr. A GT változaton az üléskárpitokat, valamint a műszerfalat, az ajtóbelsőket és a középkonzol szivacsbetétjeit adamit színű díszvarrás is ékesíti.

Az első ülések között a középkonzol íve egészen a vezeték nélküli telefontöltőnek kialakított kis helyig húzódik. A konzol többi része így teljes egészében a praktikumot szolgálja: egy könyöktámasz, 2 USB C csatlakozó (töltés/adatátvitel), 2 nagy méretű pohártartó és összesen mintegy 33 liternyi tárolóhely található benne. 

Az utastér hátsó része különösen tágas. A hosszú (2,787 m) tengelytávnak köszönhetően az új 408 a legnagyobb hátsó helykínálattal rendelkező PEUGEOT: a hátsó utasok térdtere
188 mm. Az első ülések alatti lábtér úgy lett kialakítva, hogy a hátul ülők minél szabadabban tudjanak mozogni. Az ülések formáját és az ülésszöget is úgy tervezték, hogy az utasok maximálisan ki tudják használni a rendelkezésre álló teret, és a lehető legnagyobb kényelmet élvezzék.

A kapcsolódási lehetőségekre sem lehet panasz: Allure kiviteli szinttől a középkonzol mögött 2 USB-C töltőaljzat található.

Az új PEUGEOT 408-ban szériafelszerelés a sílécalagúttal kiegészülő, 3:2 arányban osztott üléspad. GT kiviteli szinten az üléspad két része a csomagtartó két oldalán elhelyezett, könnyen hozzáférhető 2 füllel egy mozdulattal lehajtható.

Az új 408 csomagtartója kifejezetten tágas. Az üléspad háttámláinak lehajtásával a rakodókapacitás 536 literről 1611 literre növelhető (amibe a hagyományos meghajtású változaton elérhető, csomagtérszőnyeg alatti 36 literes tároló is beletartozik). A háttámla lehajtását követően akár egy 1,89 m hosszú tárgy szállítására is lehetőség van.

A mindennapi praktikum jegyében a csomagtérben egy 12 voltos csatlakozó (a jobb oldali kárpitban), egy LED-lámpa, egy csomagrögzítő háló, egy gumiszalag és táskaakasztók is találhatók.

A kalaptartó közvetlenül a csomagtérfedélhez van rögzítve, így a csomagtartó kinyitásakor együtt mozog vele, ami megkönnyíti a bepakolást.

A csomagtérfedél motoros működtetésű, hogy teli kézzel se jelentsen gondot a kinyitása. A fedél automatikus kinyílásához elég...

•    egy lábmozdulat a lökhárító irányába,
•    a távvezérlős kulcson található gomb megnyomása,
•    a csomagtérfedél külső nyitásvezérlőjének megnyomása,
•    a műszerfali nyomógomb használata.

Az új 408 belterében a központi kijelző mögül érkező LED-es hangulatvilágítás (8 különböző színből lehet választani) diszkrét fényével kellemes és kifinomult hangulatot áraszt. Ugyanezek a fényforrások az ajtópaneleken is megtalálhatók, melyeket a kiviteli szinttől függően szövet-, ill. Alcantara® kárpit vagy hajlított alumíniumlemezek borítanak.

A hő- és az akusztikus komfortról az ablakok tervezése és gyártása során alkalmazott technológiák gondoskodnak:
•    Opciós fűthető szélvédő
•    Vastagabb (3,85 mm) első és hátsó ablaküvegek
•    A jobb hangszigetelés és a fokozott biztonság érdekében rétegelt első oldalablakok (Allure Pack kiviteli szinttől)

Természetesen a légkondicionáló rendszer is hozzájárul az utasok kényelmes hőérzetéhez. Elöl a friss levegőt befúvó szellőzők magasan helyezkednek el, a hátsó utasokat pedig a középkonzol hátulján található két szellőző kényezteti. Az egészséges beltéri klíma érdekében az új PEUGEOT 408 egy AQS (Air Quality System) légtisztító rendszerrel is fel van szerelve, mely folyamatosan ellenőrzi az utastérbe belépő levegő minőségét, és szükség esetén automatikusan bekapcsolja a levegőkeringetést. Ehhez járul még GT kiviteli szinttől a szennyező gázokat és részecskéket szűrő Clean Cabin légkezelő rendszer. A levegő minőségére vonatkozó információk a központi érintőképernyőn kerülnek kijelzésre.

A neves francia hifi gyártóval, a Focallal közösen fejlesztett FOCAL® hifirendszer egy több mint 3 éve tartó közös tervezési folyamat eredménye. Az ARKAMYS digitális hangfeldolgozással kiegészülő prémium hifirendszer 10 hangszórót tartalmaz, melyek exkluzív szabadalmaztatott technológiák felhasználásával készültek:

•    4 alumíniumból készült, inverz dómos TNF magassugárzó,
•    4 165 mm-es Polyglass mélyközépsugárzó TMD (Tuned Mass Damper) rezgéscsillapítással,
•    1 Polyglass középsugárzó,
•    1 tripla tekercses ovál Power Flower™ mélynyomó.

A hangszórókhoz egy új 12 csatornás 690 W-os erősítő (emelt szintű D osztályú technológia) is tartozik.
A Peugeot és a Focal munkatársai minden egyes hangszóró helyét úgy alakították ki, hogy azok minden utas számára egyformán kivételes hangélményt nyújtsanak. Az eredmény stabil és pontos hangzás kristálytiszta és részletgazdag énekhangokkal, valamint telt és hatásos basszusokkal.

IGÉNYESSÉG és mindennapi örömök: szolgáltatások   

Hogy ügyfelei számára is megkönnyítse az energetikai átállást, a PEUGEOT különböző szolgáltatásokat kínál (az elérhető szolgáltatások köre piaconként változó lehet), melyek az alábbi alappilléreken nyugszanak:
A PEUGEOT Easy-Charge könnyebb hozzáférést biztosít az elektromos autókhoz kínált töltési megoldásokhoz:
•    otthoni és munkahelyi töltési megoldások töltőeszközök széles választékával (nagy teljesítményű csatlakozó, Wall Box, Smart Wall Box stb.), a szükséges villamos berendezések és a legjobb töltési megoldások felmérése, valamint tényleges beszerelése ajánlott partnercégek útján,
•    nyilvános töltési megoldások a Free2Move eSolutions szolgáltatások keretében, köztük egy Európa-szerte több mint 260 000 töltőoszlopot számláló hálózat használatával: a töltőállomások előzetes kiválasztása a távolság, a töltés sebessége és az ár alapján.
A PEUGEOT Easy-care célja, hogy segítse az ügyfeleket gépjárművük megismerésében és adottságaik maximális kihasználásában:
•    új szimulátorok és digitális útvonalak az elektromos közlekedés titkainak minél jobb felfedezésére a PEUGEOT weboldalakon keresztül,
•    megfelelő szolgáltatási szerződések és assistance szolgáltatás, melyek ugyanazon finanszírozási megoldás részeként felhőtlen gépkocsihasználatot tesznek lehetővé,
•    az akkumulátorkapacitást igazoló okirat, mely az akkumulátor kapacitásának garantálásával megkönnyíti a gépjármű újraértékesítését.
•    Az akkumulátorra 8 évre vagy 160 000 km-re szóló jótállás vonatkozik.
Végezetül az okostelefonról elérhető MyPeugeot® alkalmazásban vagy a központi kijelzőn az alábbiakra is lehetőség van:
•    Az előfűtés/-hűtés funkció bekapcsolása vagy beprogramozása: A kényelem mellett ez a funkció csatlakoztatott gépjármű esetén az akkumulátor optimális üzemi hőmérsékletének garantálásával egyben optimális hatótávolságot is biztosít (a beállított utastéri hőmérsékletérték gyorsabb elérése a gépjármű indításakor).
•    Az akkumulátortöltés felügyelete, beprogramozása, elindítása vagy későbbre időzítése
Kulcsszavak: Peugeot, Peugeot 408, premier, új modell
 
Megmutatta magát az első BMW i4 Megmutatta magát az első BMW i4 Leleplezték az új PEUGEOT 408-at! A Hyundai IONIQ 5 újraalkotja az elektromobilitás életstílusát Los Angelesben a BMW bemutatta jövőképének négykerekű szimbólumát Los Angelesben a BMW bemutatta jövőképének négykerekű szimbólumát A Porsche Taycan 4S, a Macan Turbo és a 99X Electric premierje Kaliforniában A Porsche Taycan 4S, a Macan Turbo és a 99X Electric premierje Kaliforniában Leleplezték az új PEUGEOT 408-at! Hivatalos videón látható az új BMW X5
 
A Scania bemutatja tisztán elektromos, a regionális fuvarozásra alkalmas járműveit

A Scania bemutatja tisztán elektromos, a regionális fuvarozásra alkalmas járműveit

2022. június 21.
A Scania teljes körű megoldást kínál a regionális távolsági fuvarozás területén a legújabb BEV járműveinek köszönhetően.
Részletek

A Scania bemutatja tisztán elektromos, a regionális fuvarozásra alkalmas járműveit

A járművek teljesítménye, hatótávolsága és töltési kapacitása lehetővé teszi a problémamentes mindennapi fuvarozást. A Scania tovább halad a villamosítás felé vezető útján, hogy ügyfeleivel együttműködve elérje a a CO2-kibocsátás csökkentésére irányuló, tudományos alapú céljait.

A Scania célkitűzéseit szem előtt tartva, a tisztán elektromos járművek (BEV) egy újabb szintjére támaszkodva kínál megoldásokat. Az új, R vagy S fülkékkel ellátott járműgeneráció egy olyan átfogó megoldás részét képezi, amely számos ügyfél és alkalmazás számára nyitja meg a villamosított közlekedés kapuit. 624 kWh kapacitású akkumulátoraival a Scania járművei jelentős előrelépést jelentenek az elektromos tehergépjárművek és azok alkalmazhatósága terén a regionális fuvarozásban.

Christian Levin, a Scania vezérigazgatójának elmondása szerint „ez a bemutató számunkra és partnereink számára is jelentős mérföldkőnek számít. Jelenleg termékkínálatunkat minden irányban bővítjük, így új lehetőségeket kínálunk ügyfeleink széles körének és a teljes közlekedési ökoszisztémának. Ezek a tehergépkocsik egy olyan megoldás részét képezik, amelyek jellemzői megoldást jelentenek a villamosítást igénylő közlekedési ágazat számára.”

A Scania bemutatja tisztán elektromos, a regionális fuvarozásra alkalmas járműveit

A Scania új BEV tehergépkocsi-generációja a Scania kulcsfontosságú jellemzőin alapszik – ilyenek a modularitás és az üzemeltetés gazdaságossága – így képesek helyt állni a hagyományos tehergépkocsik szerepkörében, sőt még meg is haladják azokat. A legújabb elektromos Scania tehergépjárművekhez minden szükséges üzemeltetési tényező és szolgáltatás is elérhető, így teljes körű megoldást jelentenek, ideértve a töltést, a finanszírozást, a biztosítást és a karbantartást is.

„Ezek a járművek a Scania kínálatában alapvető változást jelentenek mindazon ügyfeleink számára, akik hisznek a változásban” – mondja Fredrik Allard, a társaság rangidős alelnöke, a villamosítási osztály vezetője. „Ügyfeleink számára megkönnyítjük az átállást: társaságunknál olyan, az ügyfelek számára fontos értékeket építünk be folyamatainkba, mint a szoros együttműködés és a zéró károsanyag-kibocsátás.”

A Scania bemutatja tisztán elektromos, a regionális fuvarozásban akár 64 tonna össztömegű járműszerelvények mozgatására alkalmas, kibocsátásmentes tehergépjárművek újabb szintjét. A Scania BEV portfóliójának ez a bővítése nagy lehetőséget jelent mindazon ügyfeleink számára, akik vállalni akarják a felelősséget és kibocsátásmentes járműveket kívánnak üzemeltetni a dízelmotoros tehergépjárművek költségeinek szintjén.

A Scania bemutatja tisztán elektromos, a regionális fuvarozásra alkalmas járműveit

A Scania új teherautói alváz kivitelben, vagy – például szabályozott hőmérsékletű élelmiszer-szállításra alkalmas – nyerges vontató és félpótkocsi járműszerelvény formájában jutnak el ügyfeleinkhez. A hatótávolság a tömeg, a konfiguráció és a domborzati viszonyok függvénye. A 6 db akkumulátorral felszerelt, 4x2 nyerges vontató várható hatótávolsága két töltés között, 80 km/h autópályás átlagsebesség mellett akár 350 km is lehet. Az említett gépkocsik számára az olyan stabil útvonalak a legmegfelelőbbek, amelyek lehetővé teszik a hazai telephelyen, ill. az úti célban történő töltést. Természetesen, a gépkocsivezető kötelező, 45 perces pihenője során végzett esetleges töltés tovább növeli a hatótávolságot.

„A Scania elektromosautó-kínálata ezennel elérte a megfelelő fejlettségi szintet” – jelentette ki Allard. „A már meglévő, 2020-ban bemutatott, a városi szállításra alkalmas hibrid és BEV járművek csoportjának jelenlegi bővítésével egy fenntartható, sokoldalú és károsanyag-kibocsátásmentes portfóliót kínálunk ügyfeleinknek.”

Az új Scania BEV tehergépkocsik eleinte 4x2 nyerges vontatóként, ill. 6x2*4 konfigurációjú alvázként rendelhetők. A hat akkumulátorral ellátott nyerges vontató szükséges tengelytávja 4150 mm, ezért kihasználjuk a járműméret növelésére vonatkozó európai szabályozás előnyeit. A járműszerelvény össztömege elérheti a 64 tonnát is, ami a Skandináviában használt járműszerelvényekre jellemző.

A Scania bemutatja tisztán elektromos, a regionális fuvarozásra alkalmas járműveit

A töltési teljesítmény elérheti a 375 kW értéket is, így egy órányi töltés kb. 270–300 km hatótávolságot jelent. A Scania 45 R vagy S járművek névleges teljesítménye 410 kW (ez mintegy 560 lóerőt jelent).

„A széndioxid-kibocsátás globális problémájának megoldása az jelenti, hogy mindannyiunknak meg kell találni a termelés és a fogyasztás új módszereit”, nyilatkozta Levin. „A Scania számára mindig is fontos volt a fogyasztás csökkentése, ill. a különféle anyagok ismételt újrafelhasználása és újrahasznosítása. Jelenleg a megfelelő töltőállomás-infrastruktúra hiánya az egyetlen akadálya annak, hogy a fosszilis üzemanyagokra épülő közlekedésről átálljunk a villamosított közlekedésre, de e tekintetben is jelentős előrelépést tapasztalunk.”

Azon európai ügyfeleink számára, akik jelentősebb mértékben szeretnének BEV tehergépkocsikba befektetni, kulcsfontosságúak az elérhető töltési megoldások. A Scania e téren globális szereplőkkel lépett partnerségre, így az ügyfelei részére egyetlen kapcsolattartó pontként olyan teljes körű töltési megoldásokat kínál, amely a BEV tehergépkocsikat üzemeltető ügyfeleinek a jövőben is biztosítja a problémamentes töltés lehetőségét.

Kulcsszavak: elektromobilitás, elektromos kamion, scania
 
A Scania leleplezte az új generációs városi és elővárosi buszainak családját A Scania leleplezte az új generációs városi és elővárosi buszainak családját A Scania bemutatja tisztán elektromos, a regionális fuvarozásra alkalmas járműveit Scania Blue Stream – limitált kiadású tehergépkocsi a Scaniától Az autonóm közlekedési megoldások újabb lehetőségeket tárnak elénk Az autonóm közlekedési megoldások újabb lehetőségeket tárnak elénk Rekord árbevétel a Scanianál Rekord árbevétel a Scanianál A Scania S széria megkapta az „International Truck of the Year 2017” díjat A Scania S széria megkapta az „International Truck of the Year 2017” díjat
 
Célkeresztben a vezeték nélküli autótöltés

Célkeresztben a vezeték nélküli autótöltés

2022. június 21.
A Siemens a korábban bemutatott autonóm e-jármű töltési megoldása után továbbra is azon dolgozik, hogy minél innovatívabb e-töltő hálózatokat valósítson meg.
Részletek

Célkeresztben a vezeték nélküli autótöltés

Ennek érdekében kisebbségi részesedést szerzett a vezeték nélküli töltési technológiákat fejlesztő amerikai WiTricity vállalatban. A két cég a jövőben együtt dolgozik azon, hogy hatékony, vezeték nélküli töltési technológiákkal szolgálják ki az elektromos autók növekvő piacát. A munka közös nevezőt képezhet az eltérő töltési protokollok között, ezzel újabb akadályt gördíthetnek el az elektromos töltési infrastruktúra fejlesztése elől.

Egy nemzetközi felmérés szerint a vezeték nélküli elektromos járműtöltési piac értéke 2021-ben 740,4 millió dollár nagyságú volt, és az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 3,75 milliárd dollárt.

Innovatív technológia

A vezeték nélküli töltőállomásokon a megfelelő energiaátvitel indukcióval érhető el a töltőpadok, illetve a járművekben elhelyezett tekercsek között. Az állomásoknak ugyanakkor sokféle járműmagassághoz és kialakításhoz kell alkalmazkodniuk – a személyautók mellett kisteherautókat, terepjárókat és sportkocsikat is el kell látniuk megfelelő töltéssel.

Célkeresztben a vezeték nélküli autótöltés

Ultragyors töltés a sivatagban

A Siemens innovatív e-töltő megoldásaira legutóbb az Egyesült Arab Emírségek Energiaügyi és Infrastruktúraügyi Minisztériuma figyelt fel. A német technológia vállalat ott arra kapott megbízást, hogy ultragyors töltést lehetővé tevő villanykutakat biztosítson az autópályákon közlekedők számára. A megállapodás keretében tíz Siemens Sicharge D 160 kW-os ultragyors töltőt telepítenek Ras Al Khaimah, Ajman, Umm Al Quwain és Fujairah autópályáin. A töltők teljesítménye 300 kW-ig skálázható, és egységenként akár két további töltőkábellel bővíthetőek. Valamennyi eszköz csatlakoztatható a felhőhöz, lehetővé téve az üzemeltetők számára a töltők távoli felügyeletét és kezelését.

Kulcsszavak: elektromobilitás, elektromos autó, elektromos töltőállomás, Siemens
 
Célkeresztben a vezeték nélküli autótöltés Consumer Reports: a Toyota Corolla, Camry és Prius zöld választás BMW i modellek a Nemzetgazdasági Minisztérium E-mobilitási konferenciáján BMW i modellek a Nemzetgazdasági Minisztérium E-mobilitási konferenciáján Hét új, ingyenes e-töltőt adott át Budapesten és vonzáskörzetében az ALDI Hét új, ingyenes e-töltőt adott át Budapesten és vonzáskörzetében az ALDI Hatalmas villanyautó-gyárat épít a Toyota Hatalmas villanyautó-gyárat épít a Toyota A magyar autósok kétharmada nem tudja elképzelni az életét kocsi nélkül A magyar autósok kétharmada nem tudja elképzelni az életét kocsi nélkül
 
Az elegancia, a dinamizmus és az innováció időtlen egységének hét nemzedéke

Az elegancia, a dinamizmus és az innováció időtlen egységének hét nemzedéke

2022. június 20.
A BMW 7-es sorozat az első generáció 1977-es debütálása óta egyet jelent a végtelenül exkluzív, összetéveszthetetlenül egyedi és hamisítatlan BMW-s stílusban átélhető személyes mobilitással.
Részletek

Az elegancia, a dinamizmus és az innováció időtlen egységének hét nemzedéke

A stílusos eleganciát sugárzó formanyelv mögött nemzedékről nemzedékre az utastér páratlan kényelme és a bajor prémiummárka tradicionális vezetési élménye húzódik, amely a luxusszegmensben már a kezdetektől fogva egyedülálló, rendkívül dinamikus vezethetőség képében ölt testet. A BMW 7-es sorozat modellgenerációi egymás után emelték újabb és újabb szintre a kimagasló teljesítmény, a magával ragadó menetkomfort és a hátsó üléssorban átélhető, pihentető utazás kivételes egységét.

A BMW 7-es sorozat mindeközben innovációs úttörőként és technológiai iránymutatóként is meghaladta a korát, amely nem csupán közvetlen kezelhetőséget, példaértékű hatékonyságot és hosszútávú fenntarthatóságot, de gondosan válogatott anyaghasználatot, forradalmi gyártási folyamatokat, jövőbe mutató járművezérlést és progresszív járműkapcsolati megoldásokat is jelent. A BMW 7-es sorozat karosszéria-kialakítása és utastere mindig is az autóipar fejlődésének és a digitalizáció legújabb szabványainak hírnöke volt, melynek innovatív sorozatgyártási folyamatai a felelős erőforrás-felhasználás és az ökológiai lábnyom folyamatos csökkentése mellett garantálják a kompromisszumoktól mentes prémium minőséget.

1977: a BMW 7-es sorozat első generációja – a luxuslimuzinok mezőnyének legsportosabb képviselője

Az elegancia, a dinamizmus és az innováció időtlen egységének hét nemzedéke

A luxuslimuzinok szegmensében már a BMW 7-es sorozat első generációja felállította a mérnöki precizitás, a megbízhatóság és a menetdinamika meghatározó mércéjét. Elegánsan elnyújtott vonalvezetésével, vezető felé forduló műszerfalával, erőteljes motorpalettájával és kifinomult futómű-technológiájával a BMW 7-es sorozat már első ízre beváltotta a sportos limuzinként hozzá fűzött reményeket. Innovációi között a világ első elektronikus műszeregysége, a sebességfüggő kormányrásegítés és az elektromosan állítható külső visszapillantók is megtalálhatók voltak. 1980-ban a világ első fedélzeti computere is csatlakozott ehhez a listához, a külső hőmérséklet kijelzésével.

1979-ben a BMW a karburátorral dolgozó motorokat üzemanyag-hatékony benzin-befecskendező technológiával szerelt erőforrásokra cserélte. A BMW 728 és BMW 730 modellek helyén bemutatkozott a BMW 728i, majd a BMW 733i modellt a világszerte egyedülálló, digitális motorvezérlő elektronikával dolgozó BMW 732i követte. Egy évvel korábban csatlakozott a modellpalettához a 218 lóerő maximális teljesítményre képes, 3,5 liter hengerűrtartalmú benzinmotorral szerelt BMW 735i. 1980-tól a BMW 745i állt a portfólió csúcsán, motorházteteje alatt egy 252 lóerős, turbófeltöltővel és töltőlevegő-hűtővel dolgozó hathengeres motorral.

Az elegancia, a dinamizmus és az innováció időtlen egységének hét nemzedéke

1986: a BMW 7-es sorozat második generációja – a háború utáni Németország első tizenkét hengeres motorjával

Harmonikus formanyelvével, sportos teljesítményével és innovatív futómű-vezérlő rendszereivel a BMW 7-es sorozat második generációja 1986-ban látványos világpremiert ünnepelt. Frontrészének szélesre húzott hűtőrácsai erőteljes benyomást keltettek, az „L” alakú hátsó lámpák pedig a BMW új, jellegzetes stílusjegyeivé váltak. Ez volt az első 7-es BMW, amely hosszított tengelytávolságú karosszériaváltozatban is megrendelhető volt. Főbb technológiai innovációi között az automata menetstabilizáló (ASC – Automatic Stability Control), az elektronikus gázpedál és a nyomatékszabályzás is megtalálhatók voltak.

Németországban az 1930-as évek vége óta 1987-ben készült először tizenkét hengeres motorral szerelt limuzin: ez volt a BMW 750i. A könnyűfémből készült, 5,0 liter hengerűrtartalmú V12-es erőforrás hengersoronkénti üzemanyag-befecskendezést, gyújtórendszert és katalizátort kapott. Lenyűgöző, 220 kW / 300 lóerő maximális teljesítménye és 450 Nm csúcs forgatónyomatéka ellenére a motor átlagos üzemanyag-igénnyel bírt. A tizenkét hengeres motorral szerelt modellben mutatkozott be a BMW AGS néven ismert, adaptív váltóvezérlő technológiája is. A palettán két soros hathengeres motor és két V8-as erőforrás is megtalálható volt.

Az elegancia, a dinamizmus és az innováció időtlen egységének hét nemzedéke

1994: a BMW 7-es sorozat harmadik generációja – úttörő innovációkkal és az első dízelmotorral

A BMW 7-es sorozat harmadik generációja ott folytatta, ahol rendkívül sikeres elődmodellje abbahagyta – gyakorlatilag változatlan külső méretekkel, finomhangolt stílusjegyekkel, a menetkomfort és a menetdinamika terén pedig további fejlesztésekkel. A portfólió eleinte két nyolchengeres motorból és a V12-es erőforrás új kiadásából állt. Utóbbi hengerűrtartalmát 5,4 literre növelték, amelynek köszönhetően a maximális teljesítmény 240 kW-ra / 326 lóerőre nőtt. A BMW 750i átlagos üzemanyag-fogyasztása ezzel párhuzamosan körülbelül 11 százalékkal csökkent.

A BMW 7-es sorozat harmadik generációját új menetstabilizáló rendszerek emelték az aktív biztonság éllovasává: a blokkolásgátló fékrendszer mellett a V8-as modellek az opcionális extrafelszereltség részeként automata menetstabilizálóval (ASC – Automatic Stability Control), a BMW 750i pedig alapfelszereltségként dinamikus menetstabilizáló rendszerrel (DSC – Dynamic Stability Control) gurult le a gyártósorról. A 7-es BMW komfortnövelő funkciói ugyancsak új magasságokba értek, olyan figyelemre méltó innovációkkal, mint például a színes központi kijelzővel dolgozó, integrált navigációs rendszer. A kerekeken kínált utasbiztonság új dimenzióját az akár nyolc légzsák és az RDC névre keresztelt gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszer jelentette.

1995-ben új soros hathengeres motor mutatkozott be a palettán, mindössze 12 hónappal később pedig a BMW a V8-as erőforrások új generációját is bejelentette. Az 1996-ban debütált BMW 725tds eközben kiváltképp gazdaságos alternatívát kínált: 2,5 liter hengerűrtartalmú, hathengeres dízelmotorja 105 kW / 143 lóerő maximális teljesítményre volt képes, vonzó üzemanyag-fogyasztási tulajdonságokkal és példaszerűen sima járáskultúrával. Ezt követte 1998-ban a 3,0 liter hengerűrtartalmú, hathengeres, közös nyomócsöves (Common Rail) dízelmotorral szerelt BMW 730d, amelynek maximális teljesítménye 135 kW-ra / 184 lóerőre ugrott. 1999-ben aztán a BMW 740d új mércét állított fel, a világ első, V8-as dízelmotorral szerelt limuzinjaként. A Common Rail közvetlen üzemanyag-befecskendezéssel dolgozó erőforrás 180 kW / 245 lóerő maximális teljesítményre volt képes.

Az elegancia, a dinamizmus és az innováció időtlen egységének hét nemzedéke

2001: a BMW 7-es sorozat negyedik generációja – a jövő hírnöke

Negyedik generációjára a mérnökök teljesen az alapoktól újratervezték a BMW 7-es sorozatot, amely a klasszikus luxuslimuzinok avantgárd újraértelmezéseként öltött testet. Megannyi új ötletének köszönhetően a bajor prémiumgyártó zászlóshajója az autóipar számos területének jövőbe mutató hírnökévé érett. Ekkor mutatkozott be a BMW iDrive járművezérlő rendszer, a modern BMW formanyelv, 2005-ben pedig a BMW Night Vision éjjellátó rendszer és az első távolságifény-asszisztens is.

A BMW 735i és a BMW 745i motorházteteje alatt vadonatúj fejlesztésű nyolchengeres motorok debütáltak, VALVETRONIC változó szelepvezérléssel és dupla-VANOS változó vezérműtengely-állítással. A motorok erejét most először alapfelszereltségként kínált hatfokozatú automataváltó továbbította a kerekekhez. A BMW 7-es sorozat negyedik generációjának csúcsmodellje a 2003 januárjában bemutatott BMW 760i volt, motorházteteje alatt egy 327 kW / 445 lóerő maximális teljesítményre és 600 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes, 6,0 liter hengerűrtartalmú V12-es benzinmotorral. 2005 őszén két dízelmotor csatlakozott a palettához: a BMW 730d és a BMW 745d, egyaránt kimagasló teljesítménnyel. 2006 őszén a BMW a világ első autógyártó vállalataként mutatott be hidrogénnel hajtott luxuslimuzint, amelynek műszaki alapját a BMW 760Li modell adta. A tizenkét hengeres belsőégésű erőforrással szerelt BMW Hydrogen 7 a világ első olyan hidrogén-meghajtású modellje volt, amely a teljes sorozatgyártási folyamaton átesett. A mindössze 100 példányban készült kisszéria modelljeit ügyfelei egy kiválasztott csoportjának adta át a BMW, hétköznapi körülmények közötti használatra.

A páratlan menetdinamika és utazási komfort érdekében a BMW 7-es sorozatot nem csupán nagymértékben alumíniumból készült futómű-alkatrészekkel és elektronikus lengéscsillapítás-szabályzással (EDC – Electronic Damper Control), de Dynamic Drive aktív borulásgátló rendszerrel is felszerelték a mérnökök. 2004-ben a BMW zászlóshajója a világ legnagyobb darabszámban értékesített luxuslimuzinja lett, amellyel a BMW 7-es sorozat ismét kategóriája legkeresettebb képviselőjévé érett.


Az elegancia, a dinamizmus és az innováció időtlen egységének hét nemzedéke

2008: a BMW 7-es sorozat ötödik generációja – az utazás minőségének és stílusának újradefiniálása

A BMW 7-es sorozat ötödik generációja a stílus, a luxus és az utazás minőségének újraértelmezését állította a középpontba. Az új járműkoncepció, az aktív hátsókerék-kormányzás (Integral Active Steering) világpremierje és a vezetést támogató rendszerek egyedülálló tárháza a kivételes vezetési élmény felé vezető utat kövezte ki. Ehhez olyan innovatív információ-szolgáltató és szórakoztató funkciók társultak, mint például a korlátlan fedélzeti internet-hozzáférés.

A bajor prémiummárka ügyfelei az ötödik modellgeneráció piaci bevezetésekor hat- és nyolchengeres erőforrások közül választhattak. Később megérkezett a portfólió csúcsmodell-párosa, a BMW 760i és a BMW 760Li is, amelyeknek meghajtásáról egy újfejlesztésű, BMW TwinPower Turbo technológiával dolgozó, 6,0 liter hengerűrtartalmú, tizenkét hengeres benzinmotor gondoskodott. A közvetlen üzemanyag-befecskendezéshez és az ugyancsak új nyolcfokozatú automataváltóhoz 400 kW / 544 lóerő maximális teljesítmény és 750 Nm csúcs forgatónyomaték társult. 2009-ben a BMW xDrive intelligens összkerékhajtás is megérkezett a luxuslimuzinok szegmensébe. Újdonság volt továbbá a BMW ActiveHybrid 7 is, amelynek kifinomult hajtáslánc-technológiájában egy V8-as belsőégésű erőforrás és egy elektromos motor dolgozott együtt.

Az elegancia, a dinamizmus és az innováció időtlen egységének hét nemzedéke

2015: a BMW 7-es sorozat hatodik generációja – első ízben plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával is

A BMW 7-es sorozat hatodik generációja egy sor jövőbe mutató innovációval érkezett meg az utakra. A járműszerkezetben megjelent a szénszál-erősítésű műanyag (CFRP), a BMW 740e lemezei alatt plug-in hibrid hajtáslánc-technológia dolgozott, az operációs rendszer felhasználói élményét BMW Gesztusvezérlés fokozta, bemutatkozott az Executive Drive Pro kiegészítő futómű-szabályzás, a vezetési élménykapcsoló (Driving Experience Control) ADAPTIVE vezetési üzemmóddal gazdagodott, a BMW Laserlight lézerfény-technológia pedig a teljesítmény, a hatékonyság, a kényelem és a biztonság terén egyaránt új mércét állított fel. A hátsó üléssorban átélhető kényelmet a masszázsfunkciót és Vitalitás programot is kínáló Executive Lounge opció emelte új szintre. Az innovációk sorát a vezetést támogató rendszerek jelentősen kibővített tárháza fokozta, többek között kormányzó- és sávtartó asszisztenssel (Steering and Lane Control Assistant) és távirányítású parkolással (Remote Control Parking).

A modell piaci bevezetését egy átfogó fejlesztéseken átesett V8-as erőforrás és a BMW Group soros hathengeres motorjainak legkorszerűbb generációja színesítette. Egy évvel később ünnepelte világpremierjét a 448 kW / 610 lóerő maximális teljesítményre képes, új V12-es benzinmotorral szerelt BMW M760Li xDrive. A luxuslimuzin elektromos mobilitás melletti osztatlan elköteleződését három, plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellváltozat is igazolta. A belsőégésű erőforrás és az elektromos motor együttműködése normál és hosszított tengelytávolságú karosszériaváltozatban, akár BMW xDrive intelligens összkerékhajtással is elérhető volt.

Az elegancia, a dinamizmus és az innováció időtlen egységének hét nemzedéke

2022: a BMW 7-es sorozat hetedik generációja – a fenntarthatóságot éltető premium szemlélet meghonosítása

A BMW 7-es sorozat hetedik generációja úttörőként mutatja meg az abszolút vezetési élmény, a hosszútávon is felülmúlhatatlan menetkomfort és a csúcstechnológiás innovációk kiteljesedése felé vezető, új irányt. A luxus színvonalú személyes mobilitás effajta újraértelmezésének középpontjában a tisztán elektromos meghajtású BMW i7 áll.

45 évvel az első 7-es BMW világpremierje után, hetedik modellgenerációjába lépve a luxuslimuzin továbbra is a BMW Group dingolfingi gyárában készül: az új BMW 7-es sorozat tisztán elektromos meghajtással, belsőégésű erőforrással és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellváltozatai ugyanarról a gyártósorról gurulnak le. A dingolfingi üzem a gyártási folyamatokhoz szükséges energiát egyre átfogóbb arányban zöldenergia hasznosításával állítja elő. Emellett a nyersanyagok szigorúan ellenőrzött kiválasztása és a másodlagos anyagok széleskörű alkalmazása is nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy az új BMW 7-es sorozat hatékonyan segítsen elérni a vállalatcsoport ambiciózus fenntarthatósági céljait.

Az új BMW 7-es sorozat világszerte kizárólag hosszított tengelytávolságú karosszéria-kialakítással válik elérhetővé, amellyel maximalizálja a hátsó üléssor helykínálatát. Itt merőben új és rendkívül magas minőségű anyaghasználat, innovatív szórakoztató rendszer és a továbbfejlesztett Executive Lounge opció gondoskodik a felülmúlhatatlan kényelem és az exkluzív hangulat kettőséről.

Az elegancia, a dinamizmus és az innováció időtlen egységének hét nemzedéke

Európában az új BMW 7-es sorozatot eleinte kizárólag a tisztán elektromos meghajtású BMW i7 xDrive60 modell képviseli (kombinált energiafogyasztás (WLTP): 18,4 – 19,6 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 0 gramm / km). A BMW i7 xDrive60 modell meghajtásáról két elektromos motor gondoskodik 400 kW / 544 lóerő maximális rendszerteljesítménnyel és egy sor olyan technológiai innovációval, amelyeknek köszönhetően a modell a nagyfeszültségű akkumulátor egyetlen feltöltésével a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus mérései szerint 590-625 kilométer megtételére képes, tisztán elektromos meghajtással. Az Egyesült Államokban, Kínában és más kijelölt értékesítési régiókban az új BMW 7-es sorozat piaci bevezetését két, benzinmotorral és 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológiával szerelt modell színesíti.

A 2022 novemberétől megrendelhető hetedik modellgenerációban a bajor prémiumgyártó olyan egyedülálló, innovatív felszereltségi opciókat kínál, mint a tetőkárpitból lenyíló BMW Theatre Screen, a végtelen lehetőségeket és páratlan felhasználói élményeket ígérő BMW iDrive járművezérlő technológia, a BMW Ívelt Kijelző és az automatizált parkolást, illetve manőverezést kínáló Manőver Asszisztens.

Kulcsszavak: bemutató, bmw, BMW 7-es, új modell
 
A Los Angeles-i Autókiállításon bemutatkozott a Mazda CX-9 A Los Angeles-i Autókiállításon bemutatkozott a Mazda CX-9 Szeptember elején kezdik gyártani a Lexus LC Yellow Edition változatát Szeptember elején kezdik gyártani a Lexus LC Yellow Edition változatát Az elegancia, a dinamizmus és az innováció időtlen egységének hét nemzedéke Golf Blue-e-Motion a Hungaroringen Az elegancia, a dinamizmus és az innováció időtlen egységének hét nemzedéke A Moszkvai Autószalonon debütált az új Datsun mi-DO Az elegancia, a dinamizmus és az innováció időtlen egységének hét nemzedéke Hyundai világpremier a 2013-as Detroit-i Autószalonon
 
Végső teszteken az új Peugeot 408

Végső teszteken az új Peugeot 408

2022. június 20.
Bár hamarosan, június 22-én hivatalosan is leleplezik a vonalait álcaruhában már megvillantó új 408-at, a gyártás őszi elindítása előtt még komoly tesztelési feladatok várnak rá.
Részletek

Végső teszteken az új Peugeot 408

Míg az új modell érkezése váratlanul érhetett sokakat, a tesztelési procedúra egy előre megtervezett, szigorú és precíz folyamat szerint zajlik. A program közúti, zárt pályás és laboratóriumi, azaz próbapados fázisokból áll. A cél egyértelmű : kompromisszumok nélküli, kiváló minőség már az első legyártott példányoktól.
 
Végső jóváhagyó tesztek a kiváló minőség érdekében

A kiválóság eléréséhez, legyen szó akár általánosan a minőségről vagy akár az autó szolgáltatásairól, rengeteg különböző tesztre és próbára van szükség egy új modell gyártásának elindításakor. Első körben, ma már speciális szoftverek segítségével végeznek el rengeteg szimulációt, ami egyrészt felgyorsítja a fejlesztést, másrészt sok fizikai erőforrást megspórol. Miután a szoftveres tesztelés lezajlik, amely közel egy évet vesz igénybe, elindul a belső jóváhagyási folyamat (PIV – Plan Interne de Validation), amely fizikai tesztek sorozatát jelenti, ezek az autó valamennyi részegységére kiterjednek.

A tesztelésért felelős szakemberek tehát megkapták az új 408 első példányait, természetesen alapos alcázással : a karosszériát öntapadó fólia borítja, melynek grafikája hatékonyan álcázza az autó vonalait és méreteit, ehhez jönnek még azok a műanyag elemek, melyek hatékonyan rejtik el a részleteket a kíváncsi szemek elől.

Ezekkel a tesztautókkal, összesen több mint 1 ,1 millió kilométert tettek meg a legkülönbözőbb körülmények közepette, változatos út- és klimatikus viszonyok között. Gázlókon történő áthajtás, kövezett és kátyús utakon való haladás és kavicsszórás egyaránt szerepelt a programban, csakúgy mint a trópusi melegben vagy a sarkvidéki hidegben történő tesztelés. Szó szerint éjjel-nappal zajlott az ismétlődő tesztelés, folyamatos értékelés és alapos megfigyelés mellett. Az extrém körülmények között megtett minden egyes kilométer több, mint tíz kilométer normál használat melletti futásnak felel meg.

Végső teszteken az új Peugeot 408

Az idő előrehaladtával és a tesztek igényeinek megfelelően könnyítenek az álcázáson, de a kíváncsi szemektől rejtve, a tesztpadokon, a szélcsatornában és a laboratóriumokban az álcázásuktól megfosztott autók még extrémebb próbákat állnak ki. Egy különleges, 4 tengelyes padon például a karosszéria strukturális fáradását tesztelik extrém igénybevétel esetén : egy hús – vér ember aligha tudna fizikailag a volán mögött maradni vagy elviselni egy ilyen tortúrát, amelynek a gép aláveti a karosszériát.

”Célunk a tökéletesség. Munkánk során egyrészt teszteljük az új 408 összeszerelési minőségét másrészt az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásait is, tehát minden olyan helyzetet, amellyel a felhasználó találkozhat. Összességében a határokat feszegetjük, akár a közúti, akár a laboratóriumi, próbapados tesztelésről beszélünk. Nagyon szigorúak vagyunk, nem csak az autóval, de saját magunkkal szemben is, hogy elérhessük azt a minőségi színvonalat, amelyet célul tűztünk ki. Mindemellett felemelő érzés ezen a projekten dolgozni, látva, hogy gyakorlatilag a csapat valamennyi tagja beleszeretett az új 408-ba.” - nyilatkozta Emmanuel LAFAURY a PEUGEOT 408 projekt vezetője.

Egy új karosszériatípus a Peugeot-tól

Az utolsó álca mögé bújtatott képek egy dinamikus, megemelt « fastback » karosszériát mutatnak, mely nagyméretű kerekeken gurul és a márkához hűen egy igazi nagymacska benyomását kelti.

A felelősségteljes vezetési élmény jegyében az új PEUGEOT 408 esetén különös gondot fordítottak az aerodinamikára, optimalizálva a karosszéria légellenállását, minden lehetséges irányból.

Megjelenéséhez hasonlóan váratlan az elnevezése, az új PEUGEOT modell kereskedelmi forgalmazása PEUGEOT 408 néven indul majd, kivéve a kínai piacot, ahol a 408X megjelölést kapja.


Kulcsszavak: bemutató, Peugeot, Peugeot 408, új modell
 
Versenyautóként is remekel a Peugeot e-208 Versenyautóként is remekel a Peugeot e-208 Megérkezett a SsangYong Musso Grand pick-up Megérkezett a SsangYong Musso Grand pick-up Genfben három vadonatúj modellgenerációt mutat be a Mazda Genfben három vadonatúj modellgenerációt mutat be a Mazda Magyarországra érkezett a DS 4 Magyarországra érkezett a DS 4 A BMW a 2015-ös IFA Szórakoztató Elektronika Kiállításon mutatja be a BMW ConnectedDrive világújdonságait A BMW a 2015-ös IFA Szórakoztató Elektronika Kiállításon mutatja be a BMW ConnectedDrive világújdonságait
 
A K&H bevezette a Zöldautó Finanszírozást

A K&H bevezette a Zöldautó Finanszírozást

2022. június 20.
A villanyautózás térnyerése érdekében a K&H június 10-től bevezette a Zöldautó Finanszírozást.
Részletek

A K&H bevezette a Zöldautó Finanszírozást

Ennek keretében évi 2,5 százalékos fix kamatozású, forintalapú lízingkonstrukcióval vehetnek egy-egy darab használt vagy új tisztán elektromos személyautót a vállalkozások.  A kedvezményes kondíciók visszavonásig érvényesek.

Bár nemzetközi szinten és Magyarországon is gyenge számokat produkál az új autók piaca, a villanyautó-eladások dinamikusan növekednek. A fenntarthatóságot célzó lépéseket kiemelten kezelő K&H most egy új, kedvező lízingkonstrukcióval segíti a magyarországi autópark zöldítését.  

Boom a villanyautók piacán

„Az uniós autópiac több mint 12 százalékkal szűkült éves összevetésben az idei első negyedévben. Magyarországon pedig közel 11 százalékkal csökkentek az újautó-eladások. A tisztán elektromos autókból viszont 53 százalékkal több talált gazdára az EU-ban, Magyarországon pedig 127 százalékos volt a növekedés. Persze a kimagasló növekedésről tanúskodó számok értékelésénél látni kell, hogy egy növekvő piacról van szó, így az egy évvel korábbi adatok viszonylag alacsonyak. Igaz, az uniós piacon a tisztán elektromos autók részesedése 2022 első negyedévében már elérte a 10 százalékot” ‒ mondta Suba Levente, a K&H fenntarthatósági vezetője. Hozzátette: „A globális ellátási problémák miatt helyén kell kezelni az autópiaci számokat, a kereslet alapján tényadatoknál jóval több autóra lenne kereslet mind az uniós, mind a magyar piacon. Ezen belül pedig a villanyautók iránti kereslet egyre fokozódik, ehhez hozzájárul az is, hogy vannak, akik fennakadástól tartanak az olaj- és üzemanyag-ellátásban.”

A K&H bevezette a Zöldautó Finanszírozást

Lízing évi 2,5 százalékos kamattal

A villanyautók iránti kereslet kedvező, mivel ezeknek a lokális károsanyag-kibocsátása nulla, így környezetbarátabban közlekednek, mint a hagyományos társaik. Nem véletlenül döntött június elején úgy az Európai Unió, hogy 2035-től kizárólag elektromos meghajtású autók állhatnak forgalomba az uniós államokban.

A K&H pedig most az elektromos gépkocsik magyarországi elterjedése, egyben az autók 15 évnél járó átlagéletkorának csökkentése érdekében elindítja a Zöldautó Finanszírozást, ennek keretében egy teljesen új, kedvezményes kamatozású lízingkonstrukciót nyújt, kizárólag vállalkozásoknak.

„A finanszírozás iránt érdeklődő cégek, egyéni vállalkozók maximum egy-egy darab használt vagy új villanyautó beszerzéséhez kaphatnak kedvező, évente 2,5 százalékos kamatozású, forintalapú zártvégű vagy nyíltvégű lízingfinanszírozást. Ez a kamatszint rendkívül kedvezőnek mondható az inflációs nyomás miatt fokozatosan emelkedő kamatkörnyezetben, egy átlagos piaci lízingkonstrukció esetében ugyanis a kamat 8-10% is lehet” ‒ emelte ki Suba Levente. Hozzátette: Az alacsony kamatszinttel történő finanszírozás amellett, hogy ellensúlyozza a globális ellátási problémák, a szigorúbb környezetvédelmi normák, valamint az Ukrajnában dúló háború negatív hatásait, hozzájárul Magyarország klímastratégiai, egyben a K&H fenntarthatósági céljaihoz.

Kulcsszavak: elektromos autó, jármű kereskedelem, K&H
 
Az ABB és a Formula-E összefog, hogy együtt alakítsák az e-mobilitás jövőjét Az ABB és a Formula-E összefog, hogy együtt alakítsák az e-mobilitás jövőjét Növelte forgalmát és nyereségét a Volkswagen konszern az év első kilenc hónapjában Növelte forgalmát és nyereségét a Volkswagen konszern az év első kilenc hónapjában A K&H bevezette a Zöldautó Finanszírozást A Honda kacérkodik a napelemekkel Az áprilisban induló FordPass átalakítja a kapcsolatot a Ford és a vásárlók között Az áprilisban induló FordPass átalakítja a kapcsolatot a Ford és a vásárlók között E-taxik forgalomba állításával folytatódik a Protheus projekt Pakson E-taxik forgalomba állításával folytatódik a Protheus projekt Pakson
 
Így úszd meg a nyári baleseteket a közutakon

Így úszd meg a nyári baleseteket a közutakon

2022. június 20.
A magyar nyaralók körében a távolság, a csomagok helyigénye, a kényelem vagy egyszerűen csak a vezetés élvezete okán továbbra is az autózás az egyik legnépszerűbb közlekedési mód, amire az ilyenkor szabályszerűen beduguló útszakaszok is rendszeresen emlékeztetik a sofőröket.
Részletek

Így úszd meg a nyári baleseteket a közutakon

De van rosszabb a torlódásoknál: a megnövekedett forgalom és a tikkasztó meleg a nyári időszakot a balesetek csúcsszezonjává teszik. Néhány egyszerű tanács betartása a legmelegebb hónapokban is segíthet elkerülni a bajt.

Ellenőriztessük az autó állapotát! – Nem lehet elégszer hangsúlyozni: biztonságosan csak megfelelő állapotú autóval lehet közlekedni. Az elkopott, vagy nem egyenletesen kopott fékbetétek miatti hosszabb fékút, az évszakhoz nem passzoló vagy nagymértékben kopott abroncsok miatti nehezebb manőverezhetőség, az elöregedett motoralkatrészek nyomán kialakuló erőtlenség mind-mind a baleseteknek kedveznek. A káresetek témájában több évtizedes tapasztalattal rendelkező Mercarius Flottakezelő is a karbantartás fontosságára hívja fel a figyelmet: ha szervizt régen látott, szokatlan dolgokat produkáló, vagy egyszerűen csak nagyobb futásteljesítményű autóval indulnánk hosszabb útnak, elengedhetetlen a jármű szakszerű átvizsgáltatása.

Vezessünk felelősségteljesen! – A legtöbb balesetet sajnos továbbra is emberi hiba okozza: az elmúlt években a büntetőfékezésektől volt hangos a sajtó, de gyakori attitűd a gyorshajtás, a követési távolság-, az elsőbbségi rend-, vagy az előzés szabályainak be nem tartása is. Jó észben tartani, hogy bármilyen gyakorlott vezetők is vagyunk, és bármennyire élvezzük is autónk teljesítményét, sebességét: a másik autó vezetője nem biztos, hogy időben reagálni fog a mi szabálytalanságainkra. Legyünk tekintettel a többi autósra: mások lehetnek kevésbé tapasztaltak vagy egyszerűen csak fáradtak.


Így úszd meg a nyári baleseteket a közutakon

Csak módjával a technológiával! – A felhőalapú navigáció, az állapotkijelzés, a multimédiás funkciók sok előnnyel járhatnak, de sajnos legalább ilyen hatékonyak a figyelmünk elterelésében is. Ha tehetjük, bízzuk az elektronikai eszközök kezelését az utastársainkra. Ha egyedül utazunk, kapcsoljuk be az autós módot azoknál az alkalmazásoknál, amelyek ezt lehetővé teszik, és csak a pirosnál várakozva, vagy félrehúzódva „nyomkodjuk” a telefonunkat.

A technológiának van egy kevésbé egyértelmű hátránya is: „A sáv- és követési távolságtartó-, valamint a közúti táblákra figyelmeztető rendszerhez hasonló megoldások jó célt szolgálnak, mégis egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy éppen ezek okoznak balesetet. A modernebb autók sofőrjei hajlamosak a technológiára hagyatkozni és belekényelmesedni a vezetésbe, aminek hatására később, vagy egyáltalán nem reagálnak a veszélyes helyzetekre” – teszi hozzá Oláh József, a Mercarius Flottakezelő kárrendezési vezetője. Maradjunk éberek, az ütközés erejét mérséklő technológiákat már feltalálták, de a sértetlenségünket biztosan garantáló megoldásokat még nem!

+ 1 tipp: Válasszuk a jobb állapotú utakat! – Bár a kevésbé forgalmas utak jó szolgálatot tehetnek a torlódások elkerülésében, a keskeny, kanyargós útszakaszokon a nyaranta igen gyakori kőfelverődések sok bosszúságot okozhatnak. Az elmúlt években sokan tértek át az autós közlekedésre, ami a régebbi útszakaszokon váratlan leterheltséget, ennek következtében pedig a burkolat széleinek nagymértékű töredezését eredményezte. Ha tehetjük, vegyük igénybe a fizetős, vagy nemrégiben épített útszakaszokat – itt általában gyorsabban és biztonságosabban utazhatunk.

Bár az elmúlt évek pandémiás időszaka lezárulni látszik, a kérés továbbra is helytálló: vigyázzunk magunkra és vigyázzunk egymásra! Biztonságos autózást!

Kulcsszavak: közlekedésbiztonság, Mercarius Flottakezelő, utasbiztonság, utazás
 
A Volvo Cars biztonsági szakértői a technológia segítségével támogatnák az autóvezetőket és mérsékelnék a figyelemvesztést A Volvo Cars biztonsági szakértői a technológia segítségével támogatnák az autóvezetőket és mérsékelnék a figyelemvesztést Így úszd meg a nyári baleseteket a közutakon A Honda CR-V ötcsillagos minősítést szerzett a Euro NCAP töréstesztjén Így úszd meg a nyári baleseteket a közutakon Finnországban nyit téli tesztpályát a Goodyear Dunlop Szemléletformáló szezonindító volt a Hungaroringen Szemléletformáló szezonindító volt a Hungaroringen Kiderült, hogy a Ford technológiája hogyan csökkentheti a fantom-torlódásokat az idei nyaralási rohamban Kiderült, hogy a Ford technológiája hogyan csökkentheti a fantom-torlódásokat az idei nyaralási rohamban
 
A Peugeot új arca, és ami mögötte van

A Peugeot új arca, és ami mögötte van

2022. június 14.
Fenséges oroszlánfej egy címerpajzs közepén: az új PEUGEOT 308 hűtőrácsát díszítő új márkaembléma a legmodernebb technológiák és a kreatív design találkozásából született.
Részletek

A Peugeot új arca, és ami mögötte van

A legújabb PEUGEOT-modell arculatát alapvetően meghatározó új embléma sajátossága, hogy egyben a vezetéstámogató rendszerek működéséhez szükséges radart is elrejti. A titok a címer hátoldalát borító vékony indiumrétegben rejlik. Az indium egy ritka szupravezető fém, mely ránézésre a krómra hasonlít, magas korrózióállóságú és nem zavarja a radarhullámokat.

Az új PEUGEOT 308 az első olyan modell, amely a márka 2021. februárban bemutatott új oroszlánfejes címerpajzsát viseli. Az emblémát körülölelő hűtőrács rajza kifejezetten a logó kiemelésére szolgál: a krómozott rácsvonalak mind egy irányba, az új címerpajzs felé mutatnak. A hűtőrács és a logó együttese az új arculatnak köszönhetően karakteresebb megjelenést biztosít a modellnek, és jól jelzi a márka feljebb pozicionálási stratégiáját.

Az expresszív design minél tökéletesebb érvényesülése érdekében a rendszámtábla az orr-rész legaljára, az első lökhárító alsó részére került, a vezetéstámogató rendszerek működéséhez szükséges radar pedig a logó mögött kapott helyet, így semmi nem zavarja az esztétikai élményt.

Az új 308 logója

Az új 308-on az új PEUGEOT-embléma két – ránézésre egyforma, műszakilag azonban különböző – változata is elérhető. Az egyik az Active Pack felszereltségű modelleket díszíti, az innovatív másik változat pedig a vezetéstámogató rendszerek radarjával felszerelt Allure és GT verziók sajátja.

A Peugeot új arca, és ami mögötte van

A vezetéstámogató funkciók tökéletes működése érdekében fontos, hogy a radar által kibocsátott hullámokat semmi ne zavarja. A címerpajzs radar elé helyezésekor a PEUGEOT mérnökeinek a következő megkötéseket kellett figyelembe venniük:

•    A felület vastagsága mindenhol egyforma kell, hogy legyen.
•    Az alkotórészek nem tartalmazhatnak fémrészecskéket.

Az új logó több lépésben készült:

•    Egy sima felületű, állandó vastagságú előlap előállítása fröccsöntött polikarbonátból.
•    A hátlap elkészítése indiumból.  Ezt a ritka ötvözetet a radarral rendelkező modelleknél használják, mivel ez az egyetlen anyag, amelyik a műszaki és a vizuális követelményeknek egyaránt megfelel: az indium külsőre a krómra emlékeztet, és olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek nem zavarják a radarhullámok terjedését.
•    Lézergravírozás: az indiumfelületet lézerrel kezelik, hogy a polikarbonáton keresztül láthatóvá váljon az oroszlánfej.
•    Fekete fényezés: a címer hátoldalára felvitt festékréteg a logó hátterét adja.
•    Védőlakk felhordása az előlapra: a címer elülső oldalát lakkozással védik a külső behatásoktól (karcolás, napsugárzás, hőingadozás stb.).
•    Rögzítés: az emblémát ezután egy rögzítőelemre ragasztják, amelyet a hűtőrácsra csavaroznak.

A Peugeot új arca, és ami mögötte van

Az új logó mögött rejtőző vezetéstámogató rendszerek

Az új PEUGEOT-logó mögött rejtőző radar a legkorszerűbb vezetéstámogató rendszerek működését segíti:

•    Adaptív sebességtartó automatika állóra fékező (Stop & Go) funkcióval (EAT8 automata sebességváltó esetén) – szabadon beállítható követési távolsággal,
•    Adaptív sebességtartó automatika 30 km/h-ra fékező funkcióval (manuális sebességváltó esetén) – szabadon beállítható követési távolsággal,
•    Automata vészfékező rendszer, mely 7–140 km/h sebességtartományban (változattól függően) éjjel-nappal észleli a gyalogosokat és a kerékpárosokat, és ütközésveszély esetén figyelmezteti a vezetőt.

Ugyanezt a radart használja az új Drive Assist 2.0 csomag is, mely újabb előrelépés a félautomata vezetés felé. A rendszer az EAT8 automata váltóval felszerelt változatokon az állóra fékező funkcióval kiegészülő sebességtartó automatika mellett a sávtartó automatikát is magában foglalja. Ráadásul az új generációs Drive Assist osztottpályás utakon 2 új funkciót is kínál:

•    Félautonóm sávváltás: a rendszer 70 és 180 km/h közötti sebességtartományban felajánlja a vezetőnek az előtte haladó jármű megelőzését és az eredeti sávba történő visszasorolást.
•    Előzetes sebességajánlás: a rendszer a sebességkorlátozó tábláknak megfelelően sebességmódosítást (gyorsítást vagy lassítást) ajánlj a vezetőnek.

A Peugeot új arca, és ami mögötte van


Kulcsszavak: Peugeot, Peugeot 308, új modell, vezetéstámogató rendszer
 
A Peugeot új arca, és ami mögötte van Lexus CT 200h - Tovább tökéletesített utastér, magasabb szintű minőségérzet Az új Seat Ateca - Tökéletes autó a városi élet mindennapjaihoz Az új Seat Ateca - Tökéletes autó a városi élet mindennapjaihoz BMW M Performance Parts alkatrészek az új BMW 6-os Gran Turismo-hoz BMW M Performance Parts alkatrészek az új BMW 6-os Gran Turismo-hoz Növekedésre számít a Dacia jövőre Növekedésre számít a Dacia jövőre Megkezdte az e-tron gyártását az Audi Megkezdte az e-tron gyártását az Audi
 
Hibrid kalandjárművet épített a Toyota

Hibrid kalandjárművet épített a Toyota

2022. június 14.
Kifejezetten az aszfalttól távoli kirándulásokhoz, offroad élményekhez szükséges képességekkel vértezte fel a RAV4 Woodland különkiadását a Toyota. Ez az első alkalom, hogy az autógyártó hibrid hajtáslánccal szerelt gépkocsiból épített fokozott terepalkalmasságú verziót, amely ráadásul jótékony célokat is szolgál.
Részletek

 Hibrid kalandjárművet épített a Toyota

A modern szabadidőjárművek minden eddiginél otthonosabban mozognak burkolt útfelületen, városban, országúton és autópályán, ugyanakkor futóművük és hajtásláncuk fejlett elektronikus vezérlő rendszereinek köszönhetően terepen is váratlanul jól helytállnak. Különösen nagy gyakorlata van ebben a Toyotának, amely házon belüli motorsport- és tuningműhelyével, a TRD-vel karöltve hosszú évek óta kínál fokozott terepalkalmasságú crossovereket és pickupokat az észak-amerikai piacokon. A 2023-as modellévre azonban egy olyan újdonságot vezet be a márka, amely két fontos új értékkel egészíti ki a TRD Off-Road modellektől megszokott képességeket.

A Toyota RAV4 Woodland Edition egyik újdonsága a hibrid hajtáslánc: ilyennel ugyanis korábban nem készített kifejezetten terepre fejlesztett modellt a Toyota. A jól ismert benzin-elektromos erőforráshoz kifejezetten a terephasználat elvárásaihoz hangolt futóművet társítottak, amely a módosított rugóstagoknak köszönhetően kátyúkon és buckákon sem üt fel, ugyanakkor speciális lengéscsillapítói kontrollált oldaldőlést biztosítanak.

Ehhez offroad mintázatú utcai abroncsok, masszív tetőcsomagtartó, valamint a hordozható elektromos berendezések működtetésére szolgáló, nagyfeszültségű inverter és hálózati csatlakozó társul, így biztosítva kempingezés közben is az otthon megszokott komfortot. Az utastérben és a csomagtartóban strapabíró gumiszőnyegek nyújtanak hathatós védelmet minden évszakban.

 Hibrid kalandjárművet épített a Toyota

A külső funkcionális és dekorelemek (az emblémáktól kezdve a kipufogóvégeken át a sárfogókig) diszkrét fekete kivitelűek, a keréktárcsák ellenben látványos és különleges bronzszínű kivitelben pompáznak. A terepen oly fontos, mindenkori tökéletes látási viszonyokról LED-es fényszórók és integrált ködlámpák gondoskodnak.

Ennyi majdnem elegendő is a felhőtlen terepjáráshoz, hiszen a RAV4 2,5 literes hibrid hajtásláncához tartozó, elektromos összkerékhajtási rendszer (amely osztómű helyett különálló villanymotorral hajtja meg a hátsó tengelyt) hatékony, megbízható és kifinomult, miközben kiküszöböli a mechanikus összkerékhajtási rendszerek két alapvető hiányosságát: az aktiválás késlekedését, illetve a fokozott energiafogyasztást.

Nem csak ezen adottságok miatt számít a RAV4 Woodland Edition a Toyota leginkább offroad-barát típusának, hanem egy szokatlan felajánlás miatt is: az autógyártó ugyanis a limitált széria bevezetésével párhuzamosan félmillió dollárt (kb. 186 millió Ft) adományoz a környezetvédelmi oktatást célzó nemzeti alapítványnak (National Environmental Education Foundation, NEEF). A szervezet helyi, regionális és országos közösségi programokon és képzési projekteken keresztül járul hozzá a felelősségteljes, tudatos terepjáró-használat, illetve természetjárás feltételeinek a megteremtéséhez.

 Hibrid kalandjárművet épített a Toyota

A terepalkalmasságon túl, mint minden 2023-as modellévi Toyota RAV4-es, a Woodland Edition is megkapja a Toyota házon belül fejlesztett, új generációs multimédiás rendszerét, amely olyan funkciókkal teszi zökkenőmentessé a mindennapos használatot, mint a vezeték nélküli okostelefon-integráció, a beépített wifi hotspot, a hangvezérelt digitális asszisztens, a felhő alapú navigáció, vagy a mindenkori naprakész állapotról gondoskodó, vezeték nélküli szoftverfrissítés (OTA) lehetősége. Szintén 2023-as újdonság a 12,3 colos digitális műszeregység, amely felszereltségi szinttől függően a korábbi 7 colos kijelző helyébe lép.


Kulcsszavak: rav4, suv, toyota, új modell
 
Újszerű utazási élményt kínál a Toyota kisbusza Újszerű utazási élményt kínál a Toyota kisbusza Hibrid kalandjárművet épített a Toyota Bemutatjuk az új Suzuki Vitarát Magyar gyártó újdonsága válthatja az öreg csuklós buszokat Magyar gyártó újdonsága válthatja az öreg csuklós buszokat Megérkezett a Fiat Tipo Megérkezett a Fiat Tipo A Toyota nullára csökkentené a halálos közlekedési balesetek számát A Toyota nullára csökkentené a halálos közlekedési balesetek számát
 

Találatok száma: 12923 Megjelenítve: 21 - 30