Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1
Gyorsuló ütemben nőtt az európai autópiac júniusban

Gyorsuló ütemben nőtt az európai autópiac júniusban

2018. július 20.
A szerény májusi emelkedés után jelentősen, éves összevetésben 5,2 százalékkal nőtt a forgalomba állított új személygépkocsik száma az Európai Unióban júniusban, a francia és a spanyol piac felfutásának köszönhetően, a kereslet bővülésének főleg a Volkswagen német autógyártó konszern volt a haszonélvezője.

Gyorsuló ütemben nőtt az európai autópiac júniusban

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint az Európai Unió 28 tagállamában több mint 1,56 millió autót helyeztek forgalomba júniusban, 5,2 százalékkal többet, mint 1 évvel korábban. Májusban mindössze 0,8 százalékos volt a növekedés.

A legnagyobb piacok közül Franciaországban 9,2 százalékkal, Spanyolországban 8,0 százalékkal, Németországban 4,2 százalékkal nőtt, míg Olaszországban 7,3 százalékkal, Nagy-Britanniában pedig 3,5 százalékkal esett vissza az új autók száma.

Az idei első fél évben 2,9 százalékkal, több mint 8 millió 449 ezerre emelkedett az utakra került új autók száma a 28 uniós országban. Az öt nagy piac közül Spanyolországban 10,1, Franciaországban 4,7, Németországban pedig 2,9 százalékkal nőtt, míg Nagy-Britanniában 6,3, Olaszországban pedig 1,4 százalékkal csökkent az átadott új autók száma.

Piaci részesedés szerint sorba állítva a német Volkswagen-csoport, a legnagyobb európai gyártó 8,0 százalékkal, a PSA-csoport (Peugeot, Citroen, Opel/Vauxhall, DS) 65,1 százalékkal, a francia Renault pedig 5,0 százalékkal tudta növelni eladásait január-júniusban. A PSA esetében a kiugróan magas arányt az Opel/Vauxhall tavaly augusztusi átvétele magyarázza.

Gyorsuló ütemben nőtt az európai autópiac júniusban

A Renault után következő Fiat-Chrysler 2,2 százalékkal, a Ford 4,1 százalékkal, a BMW 0,3 százalékkal, a Daimler pedig 1,7 százalékkal kevesebb, míg a Toyota 6,6 százalékkal, a Hyundai pedig 7,8 százalékkal több új autót adott át tulajdonosának az első félévben.

Júniusban a Volkswagen-csoport 13,3 százalékos, a PSA 65,8 százalékos, a Renault 4,7 százalékos, a Toyota 13,7 százalékos, a Hyundai pedig 6,0 százalékos emelkedést, míg az az FCA-csoport 2,6 százalékos, a Ford 8,6 százalékos, a Daimler 5,2 százalékos a Toyota pedig 4,2 százalékos csökkenést könyvelhetett el.

Az ACEA statisztikája szerint Magyarországon júniusban 30,6 százalékkal, 14 192-re, az első fél évben pedig 29,0 százalékkal, 70 ezer 733-ra emelkedett az üzembe helyezett új autók száma.

Kulcsszavak: ACEA, értékesítés, európa, jármű kereskedelem, járműipar
 
Megerősítette vezető pozícióját a Dacia a román cégek rangsorában Megerősítette vezető pozícióját a Dacia a román cégek rangsorában A gépjárműimportőrök lassuló, de stabil piacnövekedésre számítanak A gépjárműimportőrök lassuló, de stabil piacnövekedésre számítanak 2016-ban a Ford Mustang a világ legkelendőbb sportkocsijává vált 2016-ban a Ford Mustang a világ legkelendőbb sportkocsijává vált Már több mint 2000 új LADA közlekedik a magyar utakon Már több mint 2000 új LADA közlekedik a magyar utakon Dél-Koreából 32 milliárd forintos autóipari beruházás érkezik Tatabányára Dél-Koreából 32 milliárd forintos autóipari beruházás érkezik Tatabányára
 

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1