Évszám   Típus   Modell  

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1
Visszavonta a Boeing 737 MAX repülési tilalmát az amerikai hatóság

Visszavonta a Boeing 737 MAX repülési tilalmát az amerikai hatóság

2020. november 24.
Visszavonta szerdán az Egyesült Államok légügyi hatósága a Boeing 737 MAX újgenerációs keskenytörzsű típus repülési tilalmát.

Visszavonta a Boeing 737 MAX repülési tilalmát az amerikai hatóság

A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) tavaly márciusban rendelte el a gép üzemeltetésének szüneteltetését, miután fél éven belül ezzel a típussal két halálos katasztrófa is történt, amelyekben 346-an vesztették életüket.

Steve Dickson, az FAA elnöke a közösségi médiában is megjelent videoüzenetben közölte, minden megtettek azért, hogy ne forduljon elő olyan baleset a géppel, mint az előző kettő. A katasztrófákhoz vezető okokat feltárták, a műszaki hibákat kijavították, így a 737 MAX teljes mértékben biztonságos.

A Boeing 737 MAX első légikatasztrófája 2018 októberében volt, akkor a Lion Air JT610-es járata zuhant le, fél évvel később az Ethiopian Airlines ET302-es járatát teljesítő gép szenvedett balesetet. Mindkét eset nem sokkal a felszállás után történt, a vizsgálatok kiderítették, hogy a MAX új fejlesztésű átesésvédelmi rendszere műszaki hiba és tervezési hiányosságok miatt úgy érzékelte, a repülőgép átesett, ezért lefelé nyomta a gép orrát. Ebből a helyzetből a pilóták már nem tudták kihozni a gépet, és lezuhantak.

Későbbi vizsgálatok azt is kiderítették, hogy a Boeing elhallgatta ezen rendszer létét a hatóság és a pilóták elől, a hanyag tervezés, és a nem megfelelő engedélyeztetés miatt az Egyesült Államok kongresszusa a gyártót és az FAA-t is elmarasztalta, és törvényjavaslatot nyújtottak be az engedélyeztetési eljárás módosításáról. Erről a napokban szavaznak.

Visszavonta a Boeing 737 MAX repülési tilalmát az amerikai hatóság

A Boeing több milliárd dollárt fordított a gép áttervezésére, a tilalom visszavonásával egyidejűleg a hatóság légialkalmassági direktívát adott ki, ebben rögzítették, hogy milyen módosításokat kell végrehajtani. Emellett előírták a korábban nem kötelező, pilótáknak szóló átképzési program teljesítését is.
   
Az FAA jóváhagyása, a műszaki módosítások, valamint a pilótaképzés után a 737 MAX csak az Egyesült Államok légterében használható, a kanadai, európai, kínai, orosz és brazil hatóságok a korábbi szokástól eltérően önmaguk is bevizsgálták a repülőgépet, de hivatalosan még nem közölték, mikor adhatják ki újra a repülési engedélyt.
Kulcsszavak: boeing, Boeing 737 MAX, Egyesült Államok, légi közlekedés
 
Tizenkét százalékkal javította pénzügyi eredményét a Rolls-Royce hajtóműgyártó Tizenkét százalékkal javította pénzügyi eredményét a Rolls-Royce hajtóműgyártó Visszavonta a Boeing 737 MAX repülési tilalmát az amerikai hatóság Félmilliárd eurós nyereséggel zárt a Ryanair Átadta az első A350-es repülőgépet a Qatar Airways-nek az Airbus Átadta az első A350-es repülőgépet a Qatar Airways-nek az Airbus Németországi charterekkel indult a sármelléki repülési szezon Németországi charterekkel indult a sármelléki repülési szezon Visszavonta a Boeing 737 MAX repülési tilalmát az amerikai hatóság Új nyugat-európai charterjáratokkal bővült a sármelléki repülőtér forgalma
 

Találatok száma: 1 Megjelenítve: 1 - 1
1